vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: taiwan

61 articole
Internațional

Avertismentul unui amiral american: exercițiile Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului

Avertismentul dur al unui amiral american, Samuel Paparo, comandantul forțelor din regiunea Indo-Pacific (INDOPACOM): exercițiile militare ale Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului. Însă Paparo vorbește și despre cooperarea extinsă dintre China comunistă, Coreea de Nord și Rusia, care au format un „triunghi al scandalagiilor” („troublemakers”). Citește și: Analiza spionilor estonieni: Pentru securitatea lumii libere, Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina Paparo a vorbit acum câteva zile la Honolulu Defense Forum. Avertismentul dur al unui amiral american „Când Paparo a preluat comanda Flotei americane din Pacific în 2021, armata chineză a făcut un exercițiu de vară cu o brigadă. În anul următor, exercițiul a crescut la șase brigăzi. În vara anului 2024, a fost vorba de 42 de brigăzi - precum și 150 de nave ale marinei chineze, 200 de ambarcațiuni amfibii de asalt care practicau «încălcarea obstacolelor și deplasarea spre exterior pentru operațiuni militare în teren urban», a spus el.  Creșterea rapidă a acțiunilor agresive și a exercițiilor a făcut, de asemenea, mai posibil ca «frunza de smochin a unui exercițiu» să poată ascunde intențiile, a spus amiralul - adăugând că AI «ar fi un instrument foarte eficient pentru a descoperi acest tip de avertizare»”, relatează Defence One.  Paparo a vorbit despre cooperarea China, Rusia, Coreea de Nord. „Asistăm la coordonarea lor în toate domeniile, de la patrule comune de bombardiere care pătrund în [zona de identificare a apărării aeriene] americană până la capacități anti-satelit comune și tehnologii submarine avansate de pe fundul mării până în ceruri”, a spus el. „«În prezent, Rusia, în agresiunea sa împotriva Ucrainei, ar fi incapabilă să sprijine această agresiune dacă Republica Populară China nu ar sprijini-o cu 90% din semiconductorii săi și 70% din mașinile sale unelte», a declarat Paparo. «Iar RPC primește în schimb tehnologie pentru submarine silențioase«, a spus el. «Vor exista tehnologii comune în domeniul aviației. Aceasta este o simbioză tranzacțională între aceste două state care le va face pe fiecare mai puternice și fiecare dintre ele va căuta să îl exploateze pe celălalt pentru că sunt state»”, a mai arătat amiralul, citat de Stars and Stripes.  El a spus că Rusia va ajuta Coreea de Nord să-și dezvolte submarinele din clasa Kilo. 

Avertismentul unui amiral american: exercițiile Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului Foto: Twitter
Operațiunile companiilor taiwaneze, mutate în SUA (sursa: Pecxels/Belle Co)
Internațional

Operațiunile companiilor taiwaneze, mutate în SUA

Operațiunile companiilor taiwaneze, mutate în SUA. Taiwanul va ajuta firmele care doresc să își mute operațiunile în SUA, oferind sprijin pentru găsirea de parteneri și informații despre statele americane în care pot investi. Ministerul Economiei a anunțat aceste măsuri ca reacție la noile tarife impuse de președintele Donald Trump, care au impact asupra companiilor cu producție în Mexic, Canada și China. Operațiunile companiilor taiwaneze, mutate în SUA Potrivit Straitstime.com, noile taxe vamale au stârnit îngrijorări în rândul investitorilor, determinând scăderi semnificative pe bursele internaționale. Citește și: ANALIZĂ Călin Georgescu, legături strânse cu membri ai rețelei Caraman de spionaj ceaușist anti-NATO. SIE continuă să păstreze tăcerea pe acest subiect Acțiunile companiilor taiwaneze de tehnologie cu uzine în Mexic au suferit pierderi considerabile, cu Foxconn în scădere cu 8,1%, Quanta cu 9,8% și Inventec cu 6,7%. Pe lângă sprijinul oferit firmelor afectate de tarifele americane, Taiwanul dorește să încurajeze companiile să își reducă dependența de China. Guvernul taiwanez va menține politici economice favorabile, controlând dobânzile, inflația și cursul de schimb pentru a sprijini firmele care doresc să investească pe teritoriul insulei. Investiții strategice ale Taiwanului în SUA Cea mai mare investiție taiwaneză în SUA rămâne proiectul de 65 de miliarde de dolari al TSMC, pentru fabrici de cipuri în Arizona. Această inițiativă a fost lansată în timpul administrației Trump și continuă să fie un punct strategic în relațiile economice dintre Taiwan și Statele Unite.

Taiwanul a detectat zboruri militare chineze (sursa: mna.gpwb.gov.tw)
Internațional

Taiwanul a detectat zboruri militare chineze

Taiwanul a detectat zboruri militare chineze. Ministerul Apărării din Taiwan a raportat duminică detectarea a 35 de avioane militare chineze, inclusiv avioane de luptă și bombardiere, care zburau către sudul insulei pentru a participa la exerciții în Pacific. Este a doua zi consecutiv când sunt observate astfel de activități. Taiwanul a detectat zboruri militare chineze China își desfășoară frecvent forțele militare în proximitatea Taiwanului, considerând insula guvernată democratic ca fiind parte a teritoriului său, în ciuda opoziției puternice din partea Taipeiului. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Aceste exerciții sunt văzute ca o modalitate de a-și reafirma pretențiile de suveranitate. SUA susțin Taiwanul prin vânzări de arme Statele Unite au obligația legală de a sprijini Taiwanul în apărarea sa. Recent, Washingtonul a aprobat vânzări de arme către Taipei, inclusiv un sistem de rachete de 2 miliarde de dolari, provocând reacții vehemente din partea Beijingului. Monitorizare intensă din partea Taiwanului Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că, începând de la ora 09:00 (01:00 GMT), a detectat un total de 37 de avioane militare chineze, inclusiv avioane de luptă J-16 și bombardiere H-6 cu capacitate nucleară. Dintre acestea, 35 de avioane au zburat către sud-vestul, sudul și sud-estul Taiwanului, implicându-se în exerciții militare în Pacificul de Vest. Taiwanul și-a mobilizat propriile forțe pentru a supraveghea situația. Ministerul Apărării din Taiwan a menționat și o patrulă militară chineză desfășurată sâmbătă, care a inclus atât nave de război, cât și avioane, marcând o intensificare a activităților militare chineze în apropierea insulei.

SUA aprobă vânzarea de rachete Taiwanului (sursa: kongsberg.com)
Internațional

SUA aprobă vânzarea de rachete Taiwanului

SUA aprobă vânzarea de rachete Taiwanului. Statele Unite au anunțat vineri aprobarea vânzării unor sisteme de rachete sol-aer către Taiwan, o tranzacție în valoare de peste un miliard de dolari. SUA aprobă vânzarea de rachete Taiwanului Acest acord, care urmează să fie validat de Congres, include echipamente antiaeriene avansate precum NASAMS și 123 de rachete, conform agenției americane de vânzare a echipamentelor militare. Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” Suma totală a tranzacției ajunge la 1,16 miliarde de dolari, reflectând sprijinul continuu al SUA pentru apărarea Taiwanului, chiar dacă nu recunosc insula ca stat independent. Sprijin militar adițional: echipamente radar În aceeași zi, Washingtonul a anunțat și o altă vânzare către Taiwan, constând în sisteme radar, cu o valoare de 828 de milioane de dolari. Echipamentul va fi furnizat din stocurile Forțelor Aeriene ale SUA, întărind capacitățile de supraveghere și apărare ale insulei. Reacția Beijingului Beijingul a reacționat dur la acest sprijin american oferit Taiwanului, acuzând Washingtonul de amestec în afacerile sale interne. De altfel, China consideră Taiwanul o provincie a sa, nereunificată din 1949, și promovează o „reunificare pașnică”, însă fără a exclude opțiunea forței militare. Intensificarea tensiunilor în regiune Recent, tensiunile au crescut odată cu activitatea militară sporită în zona Taiwanului. În octombrie, Taiwanul a raportat o incursiune record de 153 de avioane chineze într-o singură zi, în contextul manevrelor militare desfășurate de Beijing. În plus, luna trecută, China a sancționat mai multe companii americane din industria apărării, ca răspuns la aprobarea de către SUA a unor vânzări similare către Taipei. Sprijinul american, politică de echilibru delicat Deși Statele Unite recunosc oficial Republica Populară Chineză ca guvern legitim, ele continuă să ofere Taiwanului un suport militar semnificativ, ceea ce provoacă frecvent tensiuni în relațiile sino-americane. Politica SUA urmărește să sprijine apărarea Taiwanului fără a provoca un conflict deschis cu Beijingul, care rămâne sensibil la orice formă de sprijin militar pentru insulă.

China critică vizita fostei președinte taiwaneze (sursa: Facebook/Forum 2000)
Internațional

China critică vizita fostei președinte taiwaneze

China critică vizita fostei președinte taiwaneze. Ambasada Chinei în Cehia și-a exprimat nemulțumirea cu privire la vizita fostei președinte taiwaneze, Tsai Ing-wen, în Praga, parte a unui turneu european. Tsai Ing-wen, care a fost președinte al Taiwanului între 2016 și 2024, se află în prezent la Paris după participarea la un forum pro-democrație în capitala cehă. China critică vizita fostei președinte taiwaneze Ambasada Chinei în Cehia a reiterat opoziția fermă a Beijingului față de vizitele oficialilor taiwanezi în țări care au relații diplomatice cu China. Într-un comunicat publicat, ambasada a îndemnat autoritățile cehe să respecte principiul „unei singure Chine” și să evite orice acțiuni care ar putea sprijini separatismul taiwanez. Beijingul dorește menținerea stabilității în relațiile bilaterale și consideră vizitele oficialilor taiwanezi drept provocări. Tsai Ing-wen, la Forumul 2000 din Praga Tsai Ing-wen a participat luni la Forumul 2000 din Praga, un eveniment care promovează democrația și drepturile omului. În cadrul forumului, Tsai a declarat că Taiwanul a fost supus intimidării continue din partea Chinei timp de 50 de ani, Beijingul dorind să anexeze insula. În timpul vizitei, Tsai s-a întâlnit cu oficiali cehi, printre care președinta Camerei Deputaților, Marketa Adamova, și președintele Senatului, Miloš Vystrčil. Vizita în Franța După vizita în Cehia, Tsai s-a îndreptat marți spre Paris, unde a vizitat Muzeul Luvru și s-a întâlnit cu prieteni și susținători din Franța. Fosta președinte taiwaneză și-a exprimat dorința de a promova valorile democrației, libertății și drepturilor omului ale Taiwanului în Franța. Posibile vizite în Belgia și Marea Britanie Tsai Ing-wen are în plan să viziteze sediul Parlamentului European din Bruxelles, devenind astfel primul fost președinte taiwanez care vizitează capitala Belgiei. De asemenea, fosta președintă plănuia să călătorească în Regatul Unit, însă guvernul britanic i-a cerut să amâne vizita pentru a evita tensiuni suplimentare cu China. Eventuala vizită în Statele Unite După finalizarea turneului european, Tsai Ing-wen ar putea să efectueze o vizită în Statele Unite, potrivit unor surse anonime. Această vizită ar putea avea loc înainte sau după alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie, dar încă nu a fost confirmată oficial. Vizita ar putea afecta relațiile fragile dintre SUA și China, având în vedere că Beijingul consideră problema Taiwanului drept o „linie roșie” în relațiile cu Washingtonul. Relațiile tensionate dintre China și Taiwan În aprilie 2023, Tsai Ing-wen a vizitat SUA în calitate de președintă a Taiwanului, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy. Această întâlnire a provocat reacții dure din partea Beijingului, care a organizat manevre militare de simulare a unei blocade maritime a Taiwanului.

China simulează un atac asupra Taiwanului (sursa: kremlin.ru)
Internațional

China simulează un atac asupra Taiwanului

China simulează un atac asupra Taiwanului. Televiziunea de stat CCTV a difuzat săptămâna aceasta un film documentar despre cum ar arăta un asalt amfibiu asupra insulei Taiwan, cu imagini de la exerciţii ale forţelor terestre, marinei şi brigăzii de rachete ale armatei chineze. China simulează un atac asupra Taiwanului În film este simulată o debarcare a unităţilor chineze pentru a prelua controlul insulei, cu detalii despre modul în care dronele de recunoaştere ar putea fi utilizate pentru a ajuta elicopterele să transporte trupele de debarcare pe insulă, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său. Citește și: Dezastru la Bruxelles: Roxana Mânzatu a primit ridicolul portofoliu de vicepreședinte pentru „oameni, competențe și pregătire” după ce Ciolacu a negociat pentru România În documentarul de 20 de minute, trupele de debarcare întâmpină rezistenţă din partea unor aşa-zise "forţe inamice", care încearcă să contracareze asaltul cu rachete antiaeriene portabile, similare celor achiziţionate de Taiwan de la SUA. De asemenea, este subliniat rolul celui mai avansat distrugător chinez, Yan'an, în timpul antrenamentelor în apele la est de insulă pentru "a aborda provocările legate de interferenţele electromagnetice". În cadrul acestei simulări, distrugătorul îşi coordonează acţiunile cu avioane de luptă împotriva bombardierelor inamice, pe care reuşeşte să le "respingă". "Efectuăm misiuni de luptă la bordul distrugătorului Yan'an, înaintând în fruntea formaţiei de portavioane, participăm la apărarea aeriană, apărarea împotriva rachetelor, la războiul antisubmarin şi războiul electronic. Suntem în prima linie atât în războaiele vizibile, cât şi în cele invizibile", a declarat Wang Liang, comandantul adjunct al distrugătorului, realizatorilor filmului. Documentarul prezintă, de asemenea, o brigadă a forţelor terestre care utilizează "Long Fire", cea mai avansată rachetă cu rază lungă de acţiune a armatei chineze. Guvernul taiwanez a reacționat La rândul său, guvernul taiwanez a denunţat în diferite ocazii operaţiunile de "război psihologic", care, împreună cu incursiunile tot mai numeroase ale avioanelor şi navelor de război chineze în strâmtoarea Taiwan, vizează să pună presiune pe guvernul pro-suveranitate al Partidului Democrat Progresist (DPP). Bunăoară, în timpul ultimelor manevre de amploare ale armatei chineze, care au avut loc după inaugurarea preşedintelui taiwanez William Lai (Lai Ching-te) în luna mai, mass-media chineze au postat o serie de videoclipuri animate cu bombardarea mai multor oraşe taiwaneze. Societatea civilă taiwaneză organizează în fiecare an o mulţime de activităţi menite să pregătească populaţia în eventualitatea unei invazii a Chinei, cu exerciţii care includ evacuări de urgenţă şi acordarea primului ajutor în caz de bombardament. Un exemplu în acest sens este "Operaţiunea Blue Magpie", un exerciţiu organizat de Academia Kuma, care va avea loc sâmbătă, pentru a patra oară, într-un parc din Taipei cu aproximativ 120 de persoane.

Noul lider ales taiwanez sfidează China (sursa: WP)
Internațional

Noul lider ales taiwanez sfidează China

Noul lider ales taiwanez sfidează China. Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, reprezentantul Partidului Democrat Progresist (DPP), a promis sâmbătă, în faţa susţinătorilor săi, să protejeze insula de "ameninţările şi intimidările din partea Chinei", după ce Beijingul a transmis după scrutinul prezidenţial şi parlamentar desfăşurat sâmbătă că reunificarea este inevitabilă. Noul lider ales taiwanez sfidează China Lai a felicitat populaţia pentru că "a rezistat cu succes eforturilor forţelor externe de a influenţa aceste alegeri". După o campanie marcată de o puternică presiune diplomatică şi militară din partea Chinei, Lai a câştigat alegerile prezidenţiale într-un singur tur de scrutin cu 40,1% din voturi. El îşi va prelua mandatul la 20 mai. Citește și: INTERVIU EXCLUSIV Românii care luptă în Ucraina, specializați în cercetare, tehnologie și informații militare. De ce sunt pe front, cât câștigă, ce condiții trebuie să îndeplinească Taiwanezii au votat, de asemenea, pentru reînnoirea celor 113 locuri din parlament, unde DPP şi-a pierdut majoritatea. Vicepreşedintele demisionar Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost descris de Beijing ca fiind un "pericol grav", deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă. Ţara comunistă, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, a reacţionat sâmbătă seara, afirmând că acest vot "nu va împiedica tendinţa inevitabilă de reunificare cu China". Taiwan furnizează 70% din semiconductorii din lume "Vreau să mulţumesc poporului taiwanez pentru că a scris un nou capitol al democraţiei noastre", a declarat Lai Ching-te în discursul său de victorie, "pentru că spunem comunităţii internaţionale că, între democraţie şi autoritarism, noi vom fi de partea democraţiei". Cu toate acestea, el a promis să "continue schimburile şi cooperarea cu China". Prezenţa la vot a fost de 71,9%. În China, acoperirea mediatică a alegerilor din Taiwan a fost redusă la minimum în timpul campaniei, iar sâmbătă seara, programul de ştiri al televiziunii de stat nici măcar nu le-a menţionat. Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al teritoriului, iar Washingtonul intenţionează să trimită o "delegaţie informală" pe insulă după vot. Un conflict în această strâmtoare ar fi dezastruos pentru economia mondială: insula furnizează 70% din semiconductorii din lume şi peste 50% din containerele din lume sunt transportate prin aceasta. Biden: "Nu susţinem independenţa Taiwanului" Preşedintele american, Joe Biden, a declarat sâmbătă că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului. "Nu susţinem independenţa...", a declarat Biden, când i s-a cerut o reacţie la alegerile de sâmbătă din Taiwan, relatează agențiile de presă internaționale. Taiwan, o insulă pe care China o revendică ca fiind a sa, a fost o poveste de succes democratic de când a organizat primele alegeri prezidenţiale directe în 1996, punctul culminant al unor decenii de luptă împotriva regimului autoritar şi a legii marţiale. Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, în ciuda lipsei de legături diplomatice oficiale cu insula. Administraţia Biden s-a temut că alegerile, tranziţia şi noua administraţie ar putea escalada conflictul cu Beijingul. SUA, susținătorul militar decisiv al insulei Biden a depus eforturi pentru a calma relaţiile cu China, acceptând inclusiv să discute despre divergenţele în materie de securitate la un summit din California cu preşedintele Xi Jinping în noiembrie. Guvernul din Taiwan se aşteaptă ca Beijingul să încerce să pună presiune asupra viitorului său preşedinte după vot, inclusiv prin organizarea de manevre militare în apropierea insulei în această primăvară, au declarat doi înalţi oficiali guvernamentali. China nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. În semn de susţinere a guvernului de la Taipei, Biden intenţionează să trimită o delegaţie neoficială pe insula autoguvernată, potrivit unui înalt oficial al administraţiei americane. Delegaţii similare au mai fost trimise în Taiwan în trecut. China s-a înfuriat în 2016 când preşedintele ales de atunci, Donald Trump, a vorbit la telefon cu preşedintele Tsai Ing-wen din Taiwan, prima conversaţie de acest fel între liderii SUA şi Taiwanului de când preşedintele Jimmy Carter a schimbat recunoaşterea diplomatică a Taiwanului cu cea a Chinei, în 1979.

Avioane chineze, apropiere periculoasă de Taiwan (sursa: dw.com)
Internațional

Avioane chineze, apropiere periculoasă de Taiwan

Avioane chineze, apropiere periculoasă de Taiwan. Avioane ale forţelor aeriene taiwaneze au fost ridicate de la sol duminică după ce zece avioane de luptă chineze au fost detectate că au depăşit linia mediană sensibilă din Strâmtoarea Taiwan, a comunicat Ministerul Apărării de la Taipei, potrivit căruia patru nave chineze au desfăşurat de asemenea patrulări. Avioane chineze, apropiere periculoasă de Taiwan Aceasta este a doua oară în mai puţin de o săptămână când Taiwanul raportează noi activităţi militare ale Chinei, după ce 37 de avioane militare chineze au intrat joi în zona de apărare aeriană a insulei, iar unele şi-au continuat zborul spre vestul Pacificului. Într-un scurt comunicat, Ministerul Apărării taiwanez a transmis că duminică, la ora locală 14.00 (06.00 GMT), a detectat 24 de avioane ale forţelor aeriene chineze, printre care avioane de luptă J-10, J-11, J-16 şi Su-30, precum şi bombardiere H-6. Patru nave chineze au fost de asemenea implicate în "patrule de pregătire comună de luptă", a adăugat ministerul taiwanez, fără alte detalii. Taiwanul a ridicat de la sol avioane de luptă şi a desfăşurat nave şi sisteme terestre de rachete pentru a le monitoriza, a indicat ministerul, folosind formulările tipice pentru astfel de situaţii. Citește și: Investigație The Times: Cercetătorii chinezi din Wuhan au manipulat viruși mortali, proveniți de la lilieci, pentru a-i transforma în arme. China dorea să schimbe echilibrul puterii mondiale În aprilie, China a organizat exerciţii militare în jurul insulei în urma unei deplasări în SUA a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen. Guvernul de la Taipei respinge revendicările de suveranitate din partea Beijingului şi spune că doar locuitorii insulei îşi pot decide viitorul.

China vrea să devină o superputere tehnologică și să sugrume Vestul, spune Lindy Cameron Foto: Twitter NCSC
Eveniment

China vrea superputere tehnologică și sugrume Vestul

China vrea să devină o superputere tehnologică și să sugrume Vestul, avertizează șefa cybersecurității din Marea Britanie, Lindy Cameron, care conduce din 2020 National Cyber Security Centre (NCSC), scrie The Times. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Există temeri că, în cazul în care China devine superioară din punct de vedere tehnologic, aceasta ar putea folosi controlul lanțului de aprovizionare pentru a-și bloca concurenții și a sugruma piețele occidentale. Șefii spionajului britanic se tem și că tehnologiile de frontieră, cum ar fi informatica cuantică, industria semiconductorilor și inteligența artificială, ar putea fi transformate în arme. China vrea să devină o superputere tehnologică și să sugrume Vestul „China a identificat mai multe tehnologii existente și emergente ca fiind vitale pentru viitoarea sa securitate națională. Și aspiră să devină un lider mondial în stabilirea standardelor tehnologice. Așadar, trebuie să fim clari: China nu face presiuni doar pentru paritate cu țările occidentale, ci urmărește supremația tehnică. Își va folosi puterea tehnologică ca o pârghie pentru a obține un rol dominant în afacerile globale. Ce înseamnă acest lucru pentru securitatea cibernetică? În mod direct, nu ne putem permite să nu ținem pasul, altfel riscăm ca China să devină puterea predominantă în spațiul cibernetic. Unii ar putea respinge acest lucru ca fiind exagerat sau alarmist, dar este un risc pe care vă îndemn să îl luați în serios. Pur și simplu nu este un lucru pe care niciunul dintre noi nu îl poate accepta”, urmează să spune Cameron într-un discurs programat la conferința anuală de la Belfast CyberUK. Citește și: România a furnizat sau s-a angajat să furnizeze Ucrainei echipament militar „letal”, însă capacitatea de a oferi sprijin militar Kievului e în scădere – document „secret” al Pentagonului Efectele dezastruoase ale invadării Taiwanului „Retorica lui Cameron se potrivește cu evoluția amenințării. Manevrele militare ale Beijingului și agresivitatea crescută în strâmtoarea Taiwan provoacă o mare îngrijorare. Una dintre cele mai serioase îngrijorări este poziția Taiwanului ca principal producător mondial de tehnologie a semiconductorilor, folosită în orice, de la smartphone-uri la avioane de luptă. O preluare de către China ar putea bloca piețele occidentale și ar putea crea crize de aprovizionare care ar putea declanșa o recesiune globală. De asemenea, China și-a manifestat clar intenția de a deveni o putere superioară în ceea ce privește alte tehnologii de frontieră, cum ar fi inteligența artificială, un domeniu care ar putea fi militarizat. Sir Jeremy Fleming, fostul șef al GCHQ, a avertizat că China ar putea prelua efectiv controlul asupra sistemului de operare global al lumii dacă i s-ar permite să domine tehnologii cheie emergente. El se temea că China construiește un sistem de sateliți capabil să urmărească persoane din întreaga lume, pe care l-ar putea folosi pentru a-și consolida influența. Există, de asemenea, temeri că China dorește o monedă digitală centralizată pentru a se proteja de sancțiunile internaționale în cazul în care invadează Taiwanul”, arată The Times.

Distrugătorul american Milius, prin Strâmtoarea Taiwan (sursa: c7f.navy.mil)
Eveniment

Distrugătorul american Milius, prin Strâmtoarea Taiwan

Distrugătorul american Milius, prin Strâmtoarea Taiwan. USS Milius a navigat duminică prin Strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing, a anunţat marina americană, la o săptămână după ample exerciţii militare chineze în aceeaşi zonă. Distrugătorul american Milius, prin Strâmtoarea Taiwan USS Milius "a efectuat un tranzit de rutină prin Strâmtoarea Taiwan duminică, în apele unde libertatea de navigaţie şi de survol în mare înaltă se aplică în conformitate cu dreptul internaţional", a indicat marina americană într-un comunicat. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Nava a tranzitat printr-un coridor în strâmtoare situat dincolo de orice mare teritorială a unui stat costier", a adăugat comunicatul, potrivit căruia "armata americană zboară, navighează şi operează peste tot acolo unde dreptul internaţional o permite". Beijingul a declarat luni că a supravegheat trecerea unei nave de război american prin strâmtoare, şi a acuzat Washingtonul că face "zgomot mediatic" în jurul prezenţei distrugătorului. Forţele chineze din zonă "menţin în permanenţă un nivel înalt de alertă şi apără cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, precum şi pacea şi stabilitatea regionale", a afirmat Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei. USS Milius, și lângă insulele Spratleys China priveşte cu nemulţumire apropierea din ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi SUA, care, în pofida absenţei unor relaţii oficiale, furnizează insulei un sprijin militar substanţial. Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul războiului civil chinez în 1949. Săptămâna trecută, USS Milius a navigat în apropierea insulelor Spratleys din Marea Chinei de Sud, revendicate de Beijing. Guvernul chinez a denunţat o "intruziune ilegală". Trecerea navei de război americane prin proximitatea Taiwanului intervine la o săptămână după ample exerciţii militare chineze în jurul insulei. China a simulat "blocada" Taiwanului Timp de trei zile, nave şi avioane militare chineze au simulat o "blocadă" a insulei, ca reacţie la întâlnirea avută în California de preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy. Citește și: Prigojin (Wagner) vrea încheierea „operațiunii militare speciale” în Ucraina de către Rusia și consolidarea pozițiilor în teritoriile câștigate deja. Mulți se întreabă dacă nu e vocea lui Putin Exerciţiile s-au încheiat pe 10 aprilie, dar nave şi avioane militare chineze au continuat să circule în împrejurimile Taiwanului. Luni, Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că a detectat patru nave şi 18 avioane chineze, dintre care patru au pătruns în zona de identificare de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului. Aceasta nu este identică cu spaţiul arian al insulei, incluzând o zonă mult mai mare, care se suprapune peste o parte a ADIZ a Chinei şi chiar o porţiune a continentului.

Macron aruncă noi săgeți către SUA (sursa: Facebook/Emmanuel Macron)
Internațional

Macron aruncă noi săgeți către SUA

Macron aruncă noi săgeți către SUA. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că a fi "aliatul" SUA nu vrea să însemne a fi "vasal", asumându-şi pe deplin afirmaţii controversate cu privire la Taiwan, relatează France Presse. Macron aruncă noi săgeți către SUA "A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu mai ai dreptul să gândeşti singur", a spus preşedintele francez într-o conferinţă de presă la Amsterdam, cu ocazia vizitei sale oficiale în Ţările de Jos. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Emmanuel Macron a declarat că poziţia Franţei cu privire la Taiwan nu s-a schimbat şi că el este favorabil "statu quo"-ului actual al insulei, potrivit Reuters. "Franţa este pentru statu quo-ul Taiwanului", ea "susţine politica unei singure Chine şi căutarea unei reglementări paşnice a situaţiei", a adăugat el. Anterior, o sursă diplomatică franceză s-a exprimat în apărarea lui Emmanuel Macron în legătură cu afirmaţiile acestuia care au provocat "nedumerire" în multe cancelarii occidentale, inclusiv la Washington: "Suntem aliaţi ai SUA, aliaţi de încredere, solizi, angajaţi, dar suntem aliaţi care decidem pentru noi înşine". Emmanuel Macron a suscitat un val de critici în SUA şi în Europa, invitând Uniunea Europeană "să nu se ia" după Washington sau Beijing în problema Taiwanului. Franța ar apăra, totuși, Taiwanul "Cel mai rău lucru ar fi să gândim că noi, europenii, ar trebui să urmăm" poziţiile altora în problema Taiwanului "şi să ne adaptăm ritmului american sau unei surescitări chineze", a spus el într-un interviu acordat site-ului american Politico şi cotidianului economic francez Les Echos, apărut duminică. Aceste cuvinte au fost interpretate drept o distanţare de Washington, în timp ce SUA sunt foarte angajate faţă de Ucraina de la începutul ofensivei ruse. "Preşedintele Republicii îşi asumă în întregime cele spuse", a insistat sursa diplomatică pentru AFP. Franţa nu se dezinteresează de tensiunile din jurul Taiwanului, a mai spus aceasta, în timp ce China a desfăşurat exerciţii militare pentru a exercita presiuni asupra insulei. Beijingul percepuse ca pe o ameninţare întâlnirea de săptămâna trecută între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi Kevin McCarthy, al treilea om ca poziţie în statul american. "Preşedintele nu a spus că nu ne vom preocupa de securitatea Taiwanului, nu a spus că nu vom fi acolo pentru a apăra o regiune Indo-Pacifică deschisă", a continuat sursa diplomatică. O fregată franceză a traversat de altfel strâmtoarea Taiwan chiar în momentul în care China îşi desfăşura exerciţiile, a precizat sursa citată. Trump, declarații jignitoare Afirmaţia preşedintelui francez a fost percepută de asemenea ca atribuind americanilor principala responsabilitate pentru tensiunile din regiune, notează AFP. "Şeful statului (francez) ştie că Joe Biden nu vrea război", a ripostat sursa diplomatică franceză. În cursul deplasării sale în China săptămâna trecută, "Xi Jinping i-a spus că este pentru o soluţie paşnică şi nu se grăbeşte în ceea ce priveşte Taiwanul", a adăugat aceasta. Citește și: VIDEO Imagini cu ce pare a fi decapitarea unui soldat ucrainean încă în viață de către un soldat rus au oripilat planeta Parisul a deplâns de altfel, "cuvintele jignitoare" ale lui Donald Trump faţă de Emmanuel Macron după vizita acestuia în China. "Macron, care îmi este prieten, este cu China şi pe cale de a-l pupa în fund" pe Xi, a apreciat fostul preşedinte american. În cursul unei "frumoase vizite" în 2019 în Oraşul interzis, "Donald Trump avusese o frază: 'Eu nu pot blama China'", a amintit critic sursa diplomatică franceză.

Avioane chineze ("muniții reale") înconjoară Taiwanul (sursa: cctv.com)
Internațional

Avioane chineze ("muniții reale") înconjoară Taiwanul

Avioane chineze ("muniții reale") înconjoară Taiwanul. China a anunţat luni că a mobilizat avioane de vânătoare ce "transportă muniţii reale" pentru a întreprinde "lovituri simulate" lângă Taiwan, precum şi port-avionul său Shandong. Avioane chineze ("muniții reale") înconjoară Taiwanul "Mai multe grupuri de avioane de vânătoare H-6K ce transportă muniţii reale au efectuat mai multe valuri de lovituri simulate asupra unor ţinte importante ale insulei Taiwan", a anunţat televiziunea de stat CCTV (VIDEO). Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Comandamentul teatrului de operaţiuni Est al armatei chineze a precizat că portavionul Shandong de asemenea "a participat la exerciţiul zilei". Potrivit unui comunicat al armatei chineze, Beijingul încearcă să simuleze cu testele sale militare "o încercuire" a Taiwanului. Mai multe zeci de avioane au fost desfăşurate pentru a aplica o "blocadă aeriană" a teritoriului revendicat de Beijing, a mai informat CCTV. Citește și: Budăi, atac dur: „Spuneam că acest PNRR va aduce lucruri rele pentru România”. Ministrul PSD anunță că refuză să respecte prevederile privind reducerea cheltuielilor de personal La rândul său, Ministerul Apărării al Taiwanului a anunţat că a detectat luni 11 nave de război şi 70 de avioane chineze în jurul insulei. Armata chineză "continuă să conducă exerciţii militare în jurul Taiwanului", a anunţat ministerul, precizând că avioane de luptă şi bombardiere se numără printre aparatele reperate în jurul orelor locale 10:00 (02:00 GMT).

China agită apele în strâmtoarea Taiwan (sursa: Twitter/國防部 Ministry of National Defense, R.O.C.)
Internațional

China agită apele în strâmtoarea Taiwan

China agită apele în strâmtoarea Taiwan. Beijingul a început sâmbătă trei zile de exerciţii militare maritime şi aeriene şi de patrulare în jurul Taiwanului, după o întrevedere a liderei taiwaneze Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, Kevin McCarthy, în California în această săptămână. China agită apele în strâmtoarea Taiwan Ministerul Apărării taiwanez a informat (VIDEO) că a detectat 71 de avioane militare şi nouă nave de război chineze în jurul Strâmtorii Taiwan începând de dimineaţă până la sfârşitul după-amiezii. Dintre acestea, 45 de avioane au trecut linia mediană de demarcaţie a strâmtorii sau un intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei în sud-vest. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Exerciţiul şi patrularea în largul coastelor de nord şi de sud ale Taiwanului şi spre estul insulei sunt "necesare pentru apărarea suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale a Chinei", a transmis Comandamentul Teatrului Estic al armatei chineze, care acoperă Strâmtoarea Taiwan. Întâlnirea dintre Tsai şi a treia oficialitate a statului american a înfuriat China, care consideră insula autoguvernată drept parte a sa. Precedentul Pelosi În august trecut, China a întreprins exerciţii militare de amploare în jurul Taiwanului în urma vizitei pe insulă a predecesoarei lui McCarthy, Nancy Pelosi. Operaţiunile începute sâmbătă vor servi drept "un avertisment ferm împotriva complicităţii între forţele separatiste care urmăresc şi forţe externe", a declarat într-un comunicat colonelul Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului chinez. Citește și: Arestat doar la domiciliu, Dan Diaconescu se autovictimizează și anunță revenirea în televiziune: Sunt absolut nevinovat. Revin în presă, cu TV și emisiune Ministerul Apărării de la Taipei a criticat sâmbătă mişcările Chinei, afirmând că Beijingul foloseşte tranzitul lui Tsai prin SUA ca "scuză" pentru a efectua exerciţii militare. Armata taiwaneză va monitoriza îndeaproape situaţia în regiune, va continua să menţină un grad înalt de vigilenţă, va răspunde în mod adecvat şi "va face orice efort pentru a proteja securitatea naţională", a subliniat ministerul.

Rusia susține preluarea Taiwanului de China (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rusia susține preluarea Taiwanului de China

Rusia susține preluarea Taiwanului de China. Taiwanul a condamnat miercuri Beijingul şi Moscova pentru o declaraţie comună prin care insula este calificată parte "inalienabilă" a Chinei, acuzând Rusia că "se pliază pe cerinţele Chinei". Protest diplomatic de la Taipei "Ministerul Afacerilor Externe protestează solemn şi condamnă ferm guvernul expansionist autoritar (al Chinei), care continuă să facă declaraţii false pe scena internaţională pentru a denigra şi pentru a duce atingere suveranităţii ţării noastre", a precizat Taiwanul într-un comunicat. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Taipeiul a condamnat de asemenea "încercarea Rusiei de a se plia pe cerinţele Chinei pentru conspiraţia sa de agresiune şi de expansiune". Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe omologul său chinez Xi Jinping pentru două zile de discuţii, luni şi marţi. La finalul discuţiilor, cei doi lideri au semnat o declaraţie comună prin care se angajează să-şi aprofundeze parteneriatul strategic şi prin care se afirmă sprijinul Rusiei pentru China în chestiunea Taiwanului. China revendică Taiwanul, insulă democrată şi autonomă, ca fiind o parte din teritoriul său pe care vrea să o recupereze, chiar şi prin forţă dacă va fi necesar. Rusia susține preluarea Taiwanului de China În declaraţia comună, Rusia a reafirmat aderarea la principiul "O singură Chină" susţinut de Beijing, calificând Taiwanul drept "parte inalienabilă a teritoriului chinez", conform agenţiei de presă Xinhua. Rusia "se opune oricărei forme de şi susţine ferm măsurile luate de China pentru a salva suveranitatea şi integritatea sa teritorială", subliniază declaraţia. Citește și: Probabilitatea unor lovituri nucleare din partea Rusiei a crescut enorm după ce adjunctul Apărării britanice a anunțat că Ucraina va primi obuze anti-tanc cu uraniu sărăcit Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei acţiuni militare a Chinei, iar invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit temerile pe insulă că Beijingul ar încerca o ofensivă similară. În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat presiunea militară, economică şi diplomatică asupra Taiwanului, organizând în 2022 exerciţii militare masive în jurul insulei care, conform Taipeiului, constituie pregătirea pentru o invazie.

Panică în Australia: țara ar putea intra în război cu China comunistă în trei ani
Eveniment

Panică Australia: țara intra în război cu China comunistă

Panică în Australia: țara ar putea intra în război cu China comunistă în trei ani și nu este pregătită - acesta este articolul de deschidere în principalele cotidiene, The Age și The Sidney Morning Herald, după discuții cu experții în securitate. Guvernul de la Canberra credea că are zece ani pentru a se pregăti de un război cu China. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Panică în Australia: țara ar putea intra în război cu China comunistă Cei cinci experți consultați, experți respectați - fostul oficial de rang înalt al Departamentului Apărării Peter Jennings, lectorul principal de studii strategice și criminologie de la Universitatea Macquarie, Lavina Lee, fostul om de știință șef al Australiei Alan Finkel, președintele Institutului Național de Reziliență Strategică Lesley Seebeck și generalul maior în retragere Mick Ryan - s-au întâlnit timp de aproape două zile pentru a examina o serie de scenarii și pentru a stabili dacă Australia este pregătită pentru război. “We have a deep interest in the preservation of Taiwan’s democracy, but also preservation of a broader order where large authoritarians can't be predators on smaller democratic nations.” The start of a series on threats to Australia, at ⁦@smh⁩ https://t.co/dr3QoVInA1— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) March 6, 2023 În contextul în care stocurile de muniție și echipamentele militare din lume sunt consumate rapid de războiul din Ucraina, grupul de experți a avertizat că o preluare oportunistă a Taiwanului ar putea duce la trimiterea a 200.000 de soldați americani în Australia. Acest lucru ar putea duce la atacuri cu rachete chinezești asupra facilităților militare australiene și la atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice. Un alt element invocat a fost cel al unui atac cu arme biologice. Cei cinci au apreciat că China este slăbită după restricțiile din perioada covid, dar asta ar putea să o facă mai agresivă. „Vacanța Australiei de la istorie a luat sfârșit” Experții avertizează că există o "lipsă de urgență" în ceea ce privește măsurile care trebuie luate acum. „Nevoia de a ne întări dramatic capacitățile militare și de securitate națională este urgentă, dar Australia nu este pregătită. Cea mai importantă dintre toate este o schimbare psihologică. Urgența trebuie să înlocuiască automulțumirea. Ultimele decenii de liniște nu au fost norma în afacerile umane, ci o aberație. Vacanța Australiei de la istorie a luat sfârșit", se arată în articol. Citește și: Vicepreședintele SUA, în Filipine: SUA vor să transforme insulele într-o bază care să apere Taiwanul în cazul unui atac dinspre China comunistă Cele două publicații australiene vor publica mai multe documentare cu scenarii ale unui atac chinezesc asupra Australiei, inclusiv cum ar putea arăta primele 72 de ore ale unui război: cel mai probabil va fi vorba de atacuri cibernetice care vor paraliza rețeaua electrică.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră