duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: știri

3 articole
Internațional

Moldova începe "derusificarea" presei

Moldova începe "derusificarea" presei. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o lege ce interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti în această ţară, unde tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat odată cu conflictul din Ucraina, informează agenţia de presă AFP. Potrivit acestei legi asupra "securităţii informaţiei", este interzisă "transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră". Moldova începe "derusificarea" presei De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene. În mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse. Citește și: EXCLUSIV Oamenii lui Dragnea din dosarul penal Teldrum, contract de trei milioane de euro de la Primăria Alexandria. Banii provin dintr-o finanțare europeană În fapt, interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri - care a fost deja decisă în 2017 şi apoi anulată în 2020 - este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, potrivit Agerpres. În faţa acestei ofensive, Republica Moldova - ţară majoritar românofonă, dar cu o importantă minoritate rusofonă, precizează AFP - afişează un sprijin hotărât pentru Kiev. Ea găzduieşte refugiaţi de război, a depus o candidatură de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar. Republica Moldova, în componenţa căreia este Transnistria, un teritoriu separatist ce se învecinează cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea-o alege ca ţintă, cu atât mai mult cu cât regiunea separatistă a susţinut că a fost vizată în aprilie de tiruri provenind dinspre Ucraina. Autorităţile ruse au exprimat critici foarte virulente la adresa Chişinăului.

Moldova începe "derusificarea" presei (sursa: manchester.ac.uk)
Principalul program de știri al televiziunii ruse, bruiat Foto: print screen
Internațional

Principalul program de știri al televiziunii ruse

UPDATE 21.49: Protestatara ar fi o angajată a televiziunii publice ruse, Maria Ovsyannikova. A fost arestată și este interogată de poliție. Tată ei este ucrainean, ea are doi copii. A pre-înregistrat un mesaj în care protestează împotriva războiului, înainte de a intra în studioul de știri a Rossia-1. „Nu ne pot aresta pe toți”, a spus ea. ȘTIRE INIȚIALĂ: Principalul program de știri al televiziunii ruse a fost bruiat, în această seară, de o protestatară anti-război. Potrivit mai multor postări pe Twitter, la ora 21.35 ora Moscovei, în spatele prezentatoarei programului de știri al postului Rossia-1 a apărut o tânără cu o pancartă pe care scria „NO WAR”, precum și un mesaj mai lung, în limba rusă. Potrivit unor vorbitori de rusă, pe pancartă scria: „Nu credeți propagandă. Sunteți mințiți aici”. Înregistrarea de pe Twitter a fost confirmată de mai multe persoane. Principalul program de știri al televiziunii ruse, bruiat În timp ce prezentatoarea continuă să vorbească, pe post se poate auzi cum protestatara strigă în limbă rusă. Întregul episod a durat câteva secunde, după care au început să ruleze imagini video din ceea ce părea a fi un spital. ! Russia's main propaganda "news program" tonight. pic.twitter.com/lrRVnF8LoW— Christo Grozev (@christogrozev) March 14, 2022 Pe Twitter s-au strâns imediat mii de mesaje de încurajare pentru tânăra protestatară: „Ce fată curajoasă”. Marina Ovsyannikova, the woman who ran onto a live state TV news broadcast, even recorded a message beforehand. In it, she says her father is Ukrainian. She calls for anti-war protests, says she’s ashamed about working for Kremlin propaganda, and she denounces the war absolutely. pic.twitter.com/nOpUY9bH74— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) March 14, 2022 Pedepse uriașe pentru presa de opoziție Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat vineri, 4 martie, legea care introduce pedepse grele cu închisoare pentru orice persoană care publică ”informaţii mincinoase” despre armată și face apel la sancționarea țării, în urma invaziei în Ucraina. Pedepsele, care pot merge până la 15 ani de detenţie, le vor fi aplicate celor care difuzează ”informaţii mincinoase ce antrenează consecinţe serioase pentru forţele armate ruse”. Prevederile se aplică populaţiei generale, nu doar profesioniştilor din mass-media. Ele vizează să întărească arsenalul represiv al autorităţilor, care îşi cresc controlul informaţiilor în plină ofensivă în Ucraina, blocând Facebook şi media independente. Referitor la invazia în Ucraina, autorităţile au interzis presei să utilizeze alte informaţii decât declaraţiile oficiale şi au interzis cuvinte precum ”război” şi ”invazie”.

Cătălin Prisacariu
Opinii

De fapt, de ce încă un "site de știri"?

Nu era jignire mai mare pentru un reporter de presă scrisă al anilor 2000 decât să i se spună de către șefi că articolul la care muncise urma să fie "publicat pe site". Vestea era echivalentul unui teribil eșec: textul nu se califica pentru ediția tipărită, soarta lui era să ajungă în acel recycle bin amorf care era internetul. Acum 20 de ani, doar hârtia foșnitoare de ziar îi "îngropa" pe unii și îi salva pe alții, toate verdictele publice se scriau numai cu cerneală tipografică. Dar hârtia de ziar avea și un mare dezavantaj: era scumpă. Cerneala, și mai scumpă. Iar echipele editoriale care să facă hârtia demnă de a fi imprimată cu cerneală tipografică, exorbitante. "Mogulii" de presă știau asta. Cu toții o știam. Un jurnalist care nu era înregimentat într-o redacție nu exista. Efectele le cunoaștem, le-am văzut: cenzură, autocenzură, texte la și pe comandă, șantaje, manipulări. Hârtia online, din biți, e accesibilă oricui. Și orice se scrie vreodată pe aceasta rămâne în arhiva etern disponibilă a internetului. Memoria publică capătă, dintr-o dată, o valabilitate aproape fără termen de garanție. Minciuna prin omisiune, prin urmare, nu mai este la îndemâna celor puțini care dețin(eau) hârtia adevărului. La fel de adevărat e că reversul liberalizării online este inundarea cu conținut de toată mâna, în care te poți scufunda ca în nisipuri mișcătoare fără o hartă sau un ghid. Dar nici nisipurile mișcătoare ale internetului și nici "mogulizarea" presei nu au reușit să acopere faptele. Dincolo de zgomot, de manipulări, de vorbe și scenarii, faptele relatate sec, cu probe, fără romanțări siropoase și insinuări toxice, vor ajunge întotdeauna la audiența care contează pe acestea. De fapt, moartea ziarului tipărit din cauza www este o oportunitate, cel puțin în România. Pentru că sparge mogulopolul local. Pentru că permite unor echipe mici de jurnaliști care nu au decât resursele meseriei să relateze fapte și să trăiască din audiența sănătoasă interesată de aceste fapte. De fapt, de asta încă un "site de știri".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră