sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: spioni

5 articole
Internațional

Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși

Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși. O rețea de agenți ruși suspectată de conexiuni cu „cele mai înalte eșaloane” ale guvernului bulgar se află în centrul unui proces desfășurat la Londra, a anunțat miercuri tribunalul britanic, conform The Independent. Trei bulgari, acuzați de supravegherea unor ținte pentru Rusia Katrin Ivanova (33 de ani) și doi complici sunt acuzați că au făcut parte dintr-un grup de bulgari care au spionat persoane și locații de interes pentru statul rus nu doar în Marea Britanie, ci și în alte țări europene, inclusiv Germania. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Biser Djambazov (43 de ani) și Orlin Rusev (46 de ani) au recunoscut implicarea în această conspirație, care s-a întins pe trei ani. Ivanova ar fi fost manipulată În fața instanței, Katrin Ivanova a afirmat că a fost „înșelată, controlată și trădată” de partenerul său, Djambazov. Ea a susținut că a crezut că ajută la expunerea corupției atunci când l-a urmărit pe jurnalistul bulgar de investigație Christo Grozev în mai multe țări din Europa. În timpul interogatoriului încrucișat de miercuri, procurorul Alison Morgan a susținut că Ivanova este figura centrală a rețelei de spionaj, iar partenerul ei, Djambazov, avea legături directe cu puterea de la Sofia. Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși Procesul a scos la iveală faptul că Ivanova, Djambazov și o altă acuzată, Vania Gaberova, ar fi contribuit la scrutinul prezidențial din Bulgaria din 2021, în urma căruia Rumen Radev a fost ales președinte. Ivanova a declarat că a fost contactată de un reprezentant al Ambasadei Bulgariei din Londra, care i-a cerut ajutor în organizarea votului la o secție din capitala britanică. Cu toate acestea, ea nu a informat autoritățile bulgare despre acest demers. Negarea acuzațiilor și posesia de acte false Ivanova, Gaberova și Tihomir Ivanov Ivancev (39 de ani) neagă conspirația de spionaj în perioada 30 august 2020 – 8 februarie 2023. În cadrul procesului, Ivanova a pledat nevinovată și în cel de-al doilea cap de acuzare, care vizează posesia de documente de identitate false.

Președintele Bulgariei, legături cu spionii ruși (sursa: BBC)
Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie Foto: Kremlin.ru
Internațional

Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie

Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie: i se plâng lui Putin de condițiile grele pe care le oferă patria nerecunoscătoare, arată o scrisoare publicată de site-ul de investigații în limba rusă Insider. Citește și: Soacra lui Cherecheș era falită: casa ei din Reghin era executată silit. De unde a avut 50.000 de euro pentru șpăguirea unei judecătoare? Potrivit acestei publicații, 11 ofițeri GRU - spionajul militar rusesc - i-au scris lui Putin despre condițiile grele din Rusia, după ce ani întregi au trăit în luxul din statele vestice - pe care le spionau și a căror înfrângere o doreau. Scrisoarea ar fi fost obținută de la un angajat al Kremlinului, dar este imposibil de verificat autenticitatea ei. Scrisoarea cadrelor GRU Foto: Insider Rusia Potrivit Insider, 698 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE, aproape jumătate dintre ei fiind ofițeri de carieră din GRU, SVR și FSB Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie „Pentru multe dintre familiile ofițerilor, plecarea neașteptată din misiunile diplomatice a devenit o tragedie personală și a dat naștere la numeroase probleme", i-au scris lui Putin spionii GRU. Printre aceste probleme se află lipsa de locuințe adecvate, de locuri în învățământ pentru copiii lor, care au frecventat anterior școlile ambasadei, și de locuri de muncă pentru soțiile ofițerilor care acum se află la Moscova, Sankt Petersburg, Kaliningrad sau în alte regiuni. „Suntem militari și suntem pregătiți pentru orice dificultate. Dar cum rămâne cu familiile noastre?", i-au spus ofițerii lui Putin, adăugând: „Ni se spune să avem răbdare și că totul se va rezolva în viitorul apropiat. Multe soții, dintre care aproape toate au studii superioare, au plecat să-și găsească singure un loc de muncă, dar pur și simplu nu există locuri de muncă disponibile sau salarii decente". Unei soții i s-ar fi spus „în mod nesuferit: «Dacă nu-ți place, poți să te duci să livrezi pizza, te vei descurca»". Cadrele GRU au arătat că locuiesc în cămine, întrucât nu-și permit să închirieze apartamente în Moscova, iar copii lor au fost trimiși la școli „în celălalt capăt al orașului" - i-au spus transmis ei lui Putin. Între timp, arată ei, Ministerul de Externe „a reușit cumva să rezolve problemele angajaților săi cu locuințele, școlile și grădinițele". Citește și: EXCLUSIV: VIDEO & DOCUMENTE Dezastru: podul de la Brăila, plin de fisuri și infiltrații de apă care afectează structura de rezistență (raport oficial). Podul a costat 700 milioane EUR „Vladimir Vladimirovici, am dori să subliniem că nu ne plângem, ci încercăm să obținem un tratament corect", au adăugat foștii spioni.

Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate Foto: Kremlin.ru
Internațional

Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate

Spionii ruși au reușit să importe din Uniunea Europeană tehnologii avansate, în pofida sancțiunilor, arată o investigație Financial Times publicată azi. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Acum circa două săptămâni, New York Times scria că oficiali din domeniul fiscal și comercial au remarcat o creștere a numărului de cipuri și componente electronice vândute Rusiei prin Armenia, Kazahstan și alte țări, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficacitatea sancțiunilor. Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate „O rețea rusă de spionaj a achiziționat tehnologie sensibilă de la companii din UE pentru a alimenta războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, chiar și după ce SUA au luat măsuri drastice împotriva rețelelor secrete de contrabandă. Rețeaua - înființată pentru a procura bunuri de la microcipuri la muniție - a reușit să obțină mașini-unelte din Germania și Finlanda, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA în martie 2022, a constatat o investigație a Financial Times. Capacitatea continuă a celulei de achiziții de a opera în Europa ilustrează provocările cu care se confruntă guvernele occidentale în încercarea de a sugruma aprovizionarea cu tehnologie critică pentru complexul militar-industrial al Rusiei. "Rețeaua Serniya" a fost acuzată de Departamentul de Justiție al SUA că a lucrat la «activități de achiziții foarte sensibile și clasificate» în numele agenției ruse de spionaj FSB, inclusiv pentru Direcția pentru informații științifice și tehnologice, cunoscută sub numele de «Direcția T»”, scrie Financial Times. Rețeaua a procurat echipamente și pentru Rosatom, ministerul rus al Apărării sau pentru SVR, agenția rusă de spionaj. Citește și: Teodosie Tomitanul are credite bancare de 500.000 de lei pe care le ascunde de ANI. Nu se știe în cât timp trebuie să le returneze Însă Financial Times a descoperit că o companie operată de același cetățean rus care opera rețeaua Seniya a reușit să importe, din UE, echipamente interizse la exportul spre Rusia. De exemplu, la finalul anului 2022, această structură, apropiată FSB, a adus în Rusia, din Germania, 22 de tone de echipament, în valoare de 554.000 de dolari americani. Grafica: Twitter/ Financial Times Din Finlanda, compania a adus discuri de tăiere și tocare. Britanicii au interzis exportul lor spre țări ca Iran sau Coreea de Nord, dar UE nu are astfel de restricții.

Cea mai importantă expulzare în masă a diplomaților ruși: peste 400, de la începutul invadării Ucraina Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Expulzare în masă a diplomaților ruși

Cea mai importantă expulzare în masă a diplomaților ruși în istoria modernă: peste 400, de la începutul invadării Ucraina, arată o statistică a The Economist. România este, alături de Ungaria, printre țările care nu au expulzat nici un diplomat rus. Chiar și Austria, despre care Financial Times și The Economist apreciază că era o placă turnantă a spionajului rusesc, a expulzat, joi, mai mulți presupuși spioni ai Kremlinului. Cea mai importantă expulzare în masă a diplomaților ruși The Economist prezintă o statistică a presupușilor agenți ruși expulzați și explică efectele acestor măsuri. „Expulzările în masă, cele mai mari din istorie, vor avea probabil efecte de durată asupra serviciilor de informații ale lui Vladimir Putin și asupra capacității lor de a spiona - și de a submina – în Europa”, arată The Economist. Foto: The Economist „Expulzarea la această scară a spionilor este fără precedent. Este mai mult decât dublu față de cea din 2018, când 28 de țări occidentale au expulzat 153 de presupuși spioni, ca răspuns la tentativa de asasinare de către Rusia a lui Serghei Skripal, un fost ofițer rus de informații. Cele mai recente expulzări sunt „remarcabile” și „așteptate de mult”, spune Marc Polymeropoulos, care a condus operațiunile CIA în Europa și Eurasia până în 2019”, mai scrie săptămânalul britanic. Publicația explică și de ce sunt importante aceste măsuri. Ea arată că numărul spionilor ruși în spațiul european era estimat la circa 1.000, înainte de expulzări. Un oficial german aprecia că numărul agenților Kremlinului ajunsese la nivelul din anii Războiului Rece. Aceasta făcea foarte dificilă sarcina contraspionajului de a-i monitoriza. În plus, aceștia au executat și misiuni de sabotaj: în aprilie 2021, agenți GRU au bombardat un depozit ceh de muniție. Expulzat de Marea Britanie, mutat în Estonia „Unii oficiali occidentali spun că scopul lor este să se asigure că ambasadele rusești din Europa, acum supradimensionate, nu sunt mai mari decât echivalentele lor occidentale de la Moscova – un principiu pentru care Republica Cehă a insistat anul trecut. Aceasta presupune refuzul constant al vizelor pentru noii sosiți și schimb de informații între aliați, astfel încât un ofițer dat afară dintr-o țară să nu poată fi trimis în alta”, arată The Economist. Autorul articolului, Shashank Joshi, precizează, pe Twitter, că un diplomat rus expulzat de Marea Britanie în 2018 a ajuns în Estonia și a fost expulzat acum și din această țară. El se întreabă cum a fost posibil ca aceasta să fie acceptat în Estonia. Amazingly, one of the suspected intelligence officers expelled by the UK in 2018, Sergey Nalobin, was just kicked out of Estonia, where he was the chargé—"raising questions about why he received diplomatic credentials from Tallinn in the first place." https://t.co/q4m87tdMhX— Shashank Joshi (@shashj) April 6, 2022 Shashank Joshi explică faptul că Marea Britanie nu a expulzat în 2022 nici un diplomat rus întrucât a dat afară un număr foarte mare, 23, în 2018. Cehia a expulzat relativ puțini, întrucât a expulzat 81 în 2021. Citește și: Dîncu susține că România nu sprijină Ucraina cu armament și nu este spațiu de tranzit, dar e îngrijorat că rușii au ocupat Insula Șerpilor: Interesele noastre de securitate sunt afectate

Bulgaria colcăie de spioni ruși "diplomați" (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Internațional

Bulgaria colcăie de spioni ruși "diplomați"

Bulgaria colcăie de spioni ruși "diplomați". Țara vecină a anunţat vineri expulzarea primului secretar al ambasadei Rusiei suspectat de implicare într-un caz de spionaj, la două săptămâni după ce a adoptat aceeaşi măsură în cazul altor zece diplomaţi, relatează AFP. Bulgaria colcăie de spioni ruși "diplomați" El trebuie să părăsească ţara în termen de 72 de ore, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria. Parchetul a deschis o anchetă împotriva acestui diplomat pentru "activităţi de informaţii nereglementate, probabil în favoarea Federaţiei Ruse", se arată într-un comunicat. Citește și: Ambasada Rusiei la București face liste negre cu românii care ar discrimina ruși în România. Kuzmin cere informații, pe care le va lua „în considerare în cel mai atent mod” Parchetul anunţase la începutul zilei suspiciuni privind "doi oficiali ai agenţiei de securitate naţională" (contrainformaţii) şi un agent al ministerului "pentru că ar fi furnizat prin mijloace tehnice informaţii" către Moscova. Bulgaria a expulzat deja zece diplomaţi ruşi pe 18 martie. De la declanşarea invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie, au avut loc zeci de expulzări ale unor diplomaţi ruşi din Statele Unite, Ţările de Jos, Irlanda, Polonia, ţările baltice şi Europa de Est. În România, însă, ambasada Rusiei primește delegații ale unor parlamentari români care promovează propaganda Kremlinului. Cazul Bulgariei, extrem de relevant Bulgaria, membră a Uniunii Europene şi a NATO, menţine în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, în special în domeniul culturii şi al energiei. Dar din octombrie 2019, o serie de scandaluri de spionaj au provocat tensiuni, care s-au amplificat de la începutul războiului în Ucraina. În total, în acest interval aproximativ 20 de diplomaţi şi un asistent tehnic la ambasada rusă au fost declaraţi persona non grata. Sofia şi-a rechemat recent pentru consultări ambasadorul la Moscova pentru a protesta împotriva unor afirmaţii ale reprezentantului rus în Bulgaria cu privire la războiul din Ucraina. Prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov, a declarat că se aşteaptă ca Moscova să adopte măsuri similare.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră