sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sondaj

95 articole
Eveniment

Predicții sumbre privind relațiile economice transatlantice

Predicții sumbre privind relațiile economice transatlantice. Nouă din zece firme americane care operează în Europa se așteaptă la o deteriorare a relațiilor economice transatlantice în următorii ani. Motivul principal îl reprezintă politicile preconizate ale fostului președinte american Donald Trump, precum introducerea de tarife vamale suplimentare, conform unui sondaj publicat de Camera de Comerț Americană în Uniunea Europeană (AmCham EU) Predicții sumbre privind relațiile economice transatlantice Potrivit sondajului realizat de Camera de Comerț Americană în Uniunea Europeană (AmCham EU), două treimi dintre companii cred că politicile SUA vor afecta operațiunile lor din Europa. Citește și: Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic în jurul unei minciuni: șefa Trezoriei SUA, Yellen, ar fi spus că nu știe dacă mai are bani de la 21 ianuarie De asemenea, 52% dintre firmele americane se așteaptă ca politicile Uniunii Europene să aibă un impact negativ asupra activităților lor. Priorități pentru cooperarea transatlantică Sondajul, care a implicat 58 de companii membre ale AmCham EU, arată că 84% dintre participanți consideră tarifele vamale și politica comercială drept priorități pentru colaborarea transatlantică. Alte domenii esențiale sunt reziliența lanțurilor de aprovizionare și tranziția energetică. Sprijin pentru acordul de climă de la Paris În ceea ce privește acordul de climă de la Paris, 75% dintre companii s-au declarat „foarte” sau „extrem” favorabile menținerii acestuia. Totuși, doar 2% dintre firmele americane participante la sondaj nu susțin acordul, deși Donald Trump plănuia retragerea SUA din acest pact.

Predicții sumbre privind relațiile economice transatlantice (sursa: X/AmCham EU)
Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei  Foto: Facebook PSD
Economie

Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei

Companiile germane din România anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice, vor să reducă investițiile și se pregătesc de concedieri, arată chestionarul de conjunctură al Camerei de Comerț şi Industrie Româno-Germană (AHK România), realizat în toamna acestui an. Citește și: Ciolacu are șanse teoretice în turul II doar dacă se confruntă cu Simion. Ciucă, Lasconi, Geoană îl bat la un scor zdrobitor Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei Astfel, un procent de 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce 44,8% consideră că aceasta va rămâne neschimbată. Aproximativ 60 de companii, majoritatea din industrie şi construcţii, şi-au exprimat opiniile cu privire la situaţia actuală a afacerilor lor, la evoluţia economică din România, la intenţiile de investiţii şi la competitivitate. În plus, disponibilitatea pentru investiţii s-a redus în comparaţie cu sondajul din primăvară. Multe companii intenţionează să-şi reducă cheltuielile (24,1%), iar peste 10% declară că nu vor face investiţii deloc. Totodată, intenţiile de angajare s-au redus vizibil, un sfert dintre respondenţi anticipând o scădere a numărului de angajaţi în următoarele 12 luni. Principalele riscuri pentru evoluţia economică, identificate de companiile germane din România sunt: creşterea costurilor cu forţa de muncă (32%), condiţiile-cadru politico-economice (31%) şi cererea scăzută pentru produse şi servicii (31%). „Un cadru economic previzibil este esenţial pentru ca firmele să investească şi să poată planifica pe termen lung. După alegeri, este crucial să se recâştige încrederea companiilor în condiţii stabile de afaceri", a declarat Sebastian Metz, director general al AHK România.

Ciucă și Călin Georgescu sunt pe trend de creștere, potrivit AtlasIntel Foto: facebook
Politică

Ciucă și Călin Georgescu sunt pe trend de creștere

Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: este bătălie la sânge pe locul II, iar Nicolae Ciucă și Călin Georgescu sunt pe un trend de creștere. Ultimele date obținute de DeFapt.ro sunt din 17 noiembrie, când trei candidați, Lasconi, Simion și Ciucă aveau exact același scor. Citește și: Nu există nici o dovadă că Trump a vorbit cu Ciolacu: președintele ales al SUA nu menționează nicăieri această conversație, nici ambasada SUA la București AtlasIntel face sondaje zilnice și le furnizează mediului de afaceri contra unui abonament. Sondajele acoperă mediul urban. Compania nu furnizează, la aceste sondaje, o marjă de eroare. Ciucă și Călin Georgescu sunt pe trend de creștere Datele obținute de DeFapt.ro arată că, la 1 noiembrie, clasamentul era: Ciolacu - 22,8%, Lasconi - 14,7%, Geoană - 13,7%, Simion - 13%, Ciucă - 9,2%, iar Călin Georgescu - 4,8% La 17 noiembrie situația era astfel: Ciolacu - 25%, Lasconi - 12,6%, Simion - 12,6%, Ciucă - 12,6%, Geoană - 9,9%, iar Călin Georgescu - 8,1%. Și Hotnews a prezentat, azi, sondaje AtlasIntel, dar acesta are date diferite. Metodologia folosită a fost „recrutarea digitală aleatorie, cercetarea având o marjă de eroare de ±2 procente și un nivel de încredere de 95%”. Dar și acest sondaj arată un trend crescător pentru Ciucă, de 2%. În acest sondaj, Ciolacu are 24,3%, Simion - 15,4%, Lasconi - 15,3%, Ciucă - 12,1%, față de 10,2% în urmă cu opt zile. Simion și Lasconi ar fi urcat un procent.

Primul lucru care contează când votează președintele, „Educația”, susțin alegătorii români Grupaj foto: euronews.ro
Politică

Primul lucru când votează președintele, „Educația”

Circa 30% dintre alegători susțin că primul lucru pe care îl vor avea în vedere când votează președintele României este „Educația”, arată un sondaj CURS efectuat în perioada 30 Octombrie – 5 Noiembrie 2024. Citește și: VIDEO „Golanii” Nordis: un antreprenor a luat mai multe apartamente dotate impecabil. Ce a găsit la preluarea efectivă Primul lucru când votează președintele, „Educația” Doar 26% dintre cei chestionați spun că vor vota în funcție de „rezultatele obținute” de candidat, cariera contează pentru 17%, partidul pentru 16%, iar familia pentru 7%. La întrebarea „Cât de mult contrează pentru dumneavoastră educația și rezultatele școlare ale unui candidat la Președinție?”, 46% spun „foarte mult”, 43% - mult, 7% - puțin și 2% - foarte puțin sau deloc. În ceea ce privește intenția de vot la prezidențiale, Marcel Ciolacu (PSD) este cotat cu 28%, urmat de George Simion (AUR) și Nicolae Ciucă (PNL) cu 17 procente. Ei sunt urmați de Elena Lasconi (USR) cu 12% și de independentul Mircea Geoană, care are doar 9%. Intențiile de vot la parlamentare sunt: PSD - 32%, PNL – 20%, AUR – 15%, USR – 12%, SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) – 6%, iar UDMR – 5%. Volumul eşantionului a fost de 1.067 respondenţi, metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar marja de eroare este 3%.

Ciucă, Simion, bătaie pentru turul doi (sursa: Facebook/Mirel Palada)
Politică

Ciucă, Simion, bătaie pentru turul doi

Ciucă, Simion, bătaie pentru turul doi. Potrivit celui mai nou sondaj Sociopol, turul al doilea al prezidențialelor se va tranșa fie între Ciolacu și Simion, fie între Ciolacu și Ciucă. Ciucă, Simion, bătaie pentru turul doi Documentul indicat arată că Marcel Ciolacu ar avea 28% din intențiile de vot înainte de turul întâi. În acest moment, pe locul doi s-ar afla George Simion, cu 21%, urmat de Nicolae Ciucă, cu 16%. Citește și: ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE Ciucă va profita, politic, de victoria lui Trump. Legătura, prin think tank-ul Heritage Foundation La celălalt capăt al clasamentului, Sociopol indică o surpriză: Cristian Terheș ar miza pe 4% din voturi, dublu față de Kelemen Hunor. Potrivit lui Mirel Palada, "Terheș se află în creștere față de sondajele anterioare". În ce-i privește pe Ciucă și Simion, Palada scrie că "Competiția dintre acești doi candiați rămâne în continuare strânsă și va reprezenta, cu siguranță, principalul moment de interes al acestei campanii electorale.".

Kamala Harris este preferată de români (sursa: Facebook/Kamala Harris)
Eveniment

Kamala Harris este preferată de români

Kamala Harris este preferată de români. Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 11-18 octombrie, votanții partidelor PNL, PSD și USR o consideră pe democrata Kamala Harris un prieten „mai bun” pentru România în comparație cu Donald Trump. În contrast, simpatizanții AUR și ai liderului său, George Simion, îl preferă pe fostul președinte american Donald Trump. Kamala Harris este preferată de români Rezultatele sondajului arată că 43,4% dintre respondenți o consideră pe Kamala Harris ca fiind cea mai bună alegere pentru România, în timp ce 38,4% îl preferă pe Donald Trump. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat De asemenea, 1,3% consideră că ambii candidați ar fi la fel de potriviți, iar 3,8% au declarat că niciunul dintre cei doi nu ar fi un prieten bun pentru România. Alte 12% dintre persoane nu au știut să răspundă, iar 1,1% nu au oferit un răspuns. Profilul susținătorilor Harris vs Trump în România Sondajul INSCOP detaliază profilul susținătorilor fiecărui candidat. Kamala Harris este susținută în special de votanții PNL, PSD și USR, de persoanele cu educație superioară, de locuitorii din București și din orașele mari. Pe de altă parte, Donald Trump este favorizat de tinerii sub 30 de ani, votanții lui George Simion și ai AUR, angajații din mediul privat și utilizatorii de platforme sociale precum TikTok și Instagram. Reacția directorului INSCOP Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a comentat că aceste rezultate reflectă incertitudinea și lipsa de cunoștințe ale românilor cu privire la viitoarea politică americană față de România. „Rezultatul alegerilor din SUA ar putea influența alegerile din România, dar impactul va fi minor, având în vedere opiniile echilibrate ale românilor față de competiția din SUA”, a precizat Ștefureac. Cercetarea, comandată de cotidianul Libertatea, a fost realizată prin interviuri telefonice pe un eșantion stratificat de 1.106 persoane, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice majore din România. Marja de eroare a sondajului este de ±2,95%, iar gradul de încredere de 95%.

Bucureștenii ar putea afla când vine următorul vehicul și cum este vremea Foto: Inquam/Sabin Cirstoveanu
Eveniment

Bucureștenii ar putea afla când vine următorul vehicul

Bucureștenii ar putea afla, în stația de autobuz, când vine următorul vehicul și cum este vremea, scanând un cod QR. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) pregătește un proiect pilot care presupune generarea unui cod QR unic amplasat în stație - pe un stâlp sau în adăpostul modular - care va deschide o pagină de internet de unde se pot afla informații despre veihculele care urmează să vină în respectiva stație. Bucureștenii ar putea afla când vine următorul vehicul și cum este vremea „Acest proiect presupune generarea unui cod QR unic amplasat pe stâlpul de identificare al stației respective sau pe adăpostul modular, care, la scanare, va deschide o pagină web cu informații de interes general (durata estimată până la sosirea următorului vehicul în acea stație, denumirea stației, data și ora, informații meteo)”, arată TBPI. Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz Însă instituția a lansat un sondaj on-line în care dorește să afle de la bucureșteni ce alte informații ar dori să le fie prezentate când folosesc acest cod QR. De exemplu, una din întrebări este: „Ce informații considerați că ar putea fi utile pentru a facilita transferul către alte moduri de transport?”. O altă întrebare este: „Considerați utilă afișarea informațiilor referitoare la posibilitatea de transfer către alte moduri de transport din apropierea stației vizate?”.

Harris, uşor avans, faţă de Trump (sursa: Facebook/Kamala Harris)
Internațional

Harris, uşor avans, faţă de Trump

Harris, uşor avans, faţă de Trump. Kamala Harris conduce cu 3 puncte în fața lui Donald Trump în sondajele pentru alegerile prezidențiale din SUA. Harris, uşor avans, faţă de Trump Conform unui sondaj recent realizat de New York Times, în colaborare cu Colegiul Siena, democrata Kamala Harris conduce cu 49% din intențiile de vot la nivel național, comparativ cu 46% pentru republicanul Donald Trump. Citește și: Actorul Mihai Bobonete, afaceri de milioane de lei pe an. Numai profitul, aproape două milioane de lei net. Despărțirea de „Celentano” nu i-a priit Diferența de 3 puncte procentuale apare cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Susținerea din partea republicanilor Candidata de 59 de ani se bucură de susținerea a 9% din electoratul republican, conform sondajului. Săptămâna trecută, Kamala Harris a organizat un miting electoral alături de fosta parlamentară republicană Liz Cheney, care a fost repudiată de Donald Trump. Harris a reiterat că, dacă va fi aleasă președinte, intenționează să numească un republican în guvernul său. Evoluția intențiilor de vot În sondajul precedent, publicat de New York Times la jumătatea lunii septembrie, cei doi candidați erau la egalitate, fiecare având câte 47% din intențiile de vot. Alegerile prezidențiale din SUA sunt decise, de obicei, de rezultatele din câteva state cheie (swing states), acolo unde sondajele de opinie indică un echilibru strâns între candidați. Pentru acest sondaj, *New York Times* a intervievat 3.385 de alegători din întreaga țară, în perioada 29 septembrie - 6 octombrie. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,4 puncte procentuale.

Două treimi dintre antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit  Foto: Facebook
Economie

Două treimi antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit

După un an de guvernare Ciolacu, peste două treimi dintre antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit, arată un barometru INSCOP publicat azi și citat de news.ro. Sondajul fost realizat de INSCOP Research, la comanda revistei NewMoney.ro. Eșantionul a fost de 1.450 de antreprenori, iar datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant Două treimi dintre antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit Întrebaţi cum apreciază situaţia economiei României faţă de acum 1 an, 1% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că situaţia este mult mai bună, 12.7% că este mai bună, iar 15.8% că situaţia este la fel. 44.7% consideră că situaţia economiei naţionale este mai proastă faţă de acum 1 an, iar 24% că este mult mai proastă. 1.7% dintre participanţii la sondaj nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0.1% nu răspund la această întrebare. Peste 61% dintre cei chestionați cred că situația va fi și mai rea. Astfel, 0.8% dintre antreprenorii intervievaţi cred că situaţia economiei în următoarele 12 luni va fi mult mai bună, 13.4% că va fi mai bună şi 21.1% că va fi la fel. Pe de altă parte, 35.3% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că situaţia va fi mai proastă, iar 26.1% că situaţia va fi mult mai proastă. 3.2% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0% nu răspund la această întrebare.

Ciucă și Ciolacu, în turul doi al prezidențialelor (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Politică

Ciucă și Ciolacu, în turul doi

Ciucă și Ciolacu, în turul doi. Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a sondat telefonic piața în perioada 26-29 septembrie pe un eșantion de 1.141 de persoane din România. Ciucă și Ciolacu, în turul doi Potrivit Barometrului politic național al BCS din perioada menționată, în primul tur al prezidențialelor sunt favoriți Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant Primul, arată sondajul, ar avea 19,6% din opțiunile de vot, al doilea - 16,9%. Mircea Geoană ar fi pe locul al treilea, cu 13,1% din intențiile de vot. În ce privește capacitatea de apăra cel mai bine țara de agresiuni externe, Ciucă a ieșit pe locul întâi, cu 13,1% din opțiuni, urmat de Mircea Geoană (11,7%) și Marcel Ciolacu (11,4%). Sondajul a fost finanțat de PNL. Rezultate ale sondajului BCS (sursa: BCS)

Preşedinta Maia Sandu este preferata electoratului (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Preşedinta Maia Sandu este preferata electoratului

Preşedinta Maia Sandu este preferata electoratului. Preşedinta Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială, la fel ca şi votul "da" la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, ambele stabilite pentru 20 octombrie, potrivit unui sondaj realizat de compania iData şi publicat luni în presa din Republica Moldova. Preşedinta Maia Sandu este preferata electoratului Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, Maia Sandu ar obţine 26,8% din voturile alegătorilor, urmată de Renato Usatîi, liderul Partidul Nostru, cu 12,7% din voturi, şi de fostul procuror general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, cu 11,2% din voturi. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul Liberala Maia Sandu, aflată în fruntea statului din 2020, a fost al doilea candidat înregistrat de comisia electorală după Stoianoglo, candidat susţinut de Partidul Socialiştilor şi de simpatizanţii pro-ruşi. Renato Usatîi, un fost om de afaceri, a locuit în Rusia aproape un deceniu, dar în 2014 a decis să revină în R. Moldova şi să intre în politică. Anul trecut s-a aflat că Renato Usatîi i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să i se retragă cetăţenia rusă, deoarece nu poate avea legături cu o ţară care "foloseşte teroarea împotriva propriilor cetăţeni". Majoritatea moldovenilor, pro UE În ceea ce priveşte referendumul constituţional privind integrarea în UE, care va avea loc tot pe 20 octombrie, 46% dintre alegători ar vota în favoarea acestei opţiuni, în cazul în care consultarea populară ar avea loc duminica aceasta, spune iData. Un procent de 39% dintre cetăţeni resping aderarea la UE, în timp ce 12,7% nu s-au decis încă, relevă sondajul. Din totalul persoanelor consultate, 67% au spus că vor merge în mod sigur să voteze la referendumul din 20 octombrie. Potrivit directorului general al iData, Mihai Bologan, susţinătorii aderării la UE sunt concentraţi, în principal, în capitală şi în centrul ţării. "Sunt doar câteva regiuni în care sunt mulţi opozanţi", a mai spus el, citat de portalul NordNews.md. Până în prezent, a mai fost autorizat să candideze la alegeri şi fostul premier al ţării, Vasile Tarlev.

Românii apreciază imigranţii veniți la muncă (sursa: Inquam Photos/Malina Norocea)
Eveniment

Românii apreciază imigranţii veniți la muncă

Românii apreciază imigranţii veniți la muncă. Un sondaj de opinie al INSCOP Research arată că cei mai mulţi români consideră că imigranţii care vin în România pentru a-şi găsi un loc de muncă reprezintă mai degrabă o oportunitate pentru ţara noastră, deoarece ajută economia prin preluarea acelor locuri de muncă neocupate de români, în timp ce un procent mult mai mic apreciază că aceştia reprezintă mai degrabă o ameninţare în privinţa ocupării locurilor de muncă. Românii apreciază imigranţii veniți la muncă 68,1% dintre persoanele care au răspuns sondajului au spus că imigranţii care vin în România pentru a-şi găsi un loc de muncă reprezintă mai degrabă o oportunitate pentru ţara noastră, deoarece ajută economia prin preluarea acelor locuri de muncă neocupate de români. Citește și: Salarii uriașe la Apele Române, instituția direct responsabilă de inundații: până și șoferii iau spor de absorbție a fondurilor europene 25,1% dintre români sunt de părere că imigranţii care vin în ţara noastră pentru a-şi găsi un loc de muncă reprezintă mai degrabă o ameninţare pentru România, din cauză că iau locurile de muncă ale românilor, care sunt nevoiţi să plece în străinătate. 6,8% nu au ştiut să răspundă sau nu au răspuns. Oportunitate pentru economie Potrivit analizei socio-demografice, imigranţii sunt mai degrabă o oportunitate pentru România, deoarece ajută economia prin preluarea acelor locuri de muncă neocupate de români: 78,5% din persoanele între 18 şi 29 de ani, 67,0% din cele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, 61,6% dintre cele cu vârsta între 45 şi 59 de ani şi 69,6% dintre cele cu vârsta peste 60 de ani. Împărtăşesc această părere 47,3% dintre persoanele cu educaţie primară, 74,3% dintre cele cu educaţie medie şi 77,8% dintre persoanele cu educaţie superioară, respectiv 80,6% dintre locuitorii din Bucureşti, 72,3% dintre locuitorii din urbanul mare, 75,6% dintre locuitorii din urbanul mic şi 60,1% dintre locuitorii din rural, precizează INSCOP Research. Stimulente pentru revenirea românilor din diasporă Sondajul de opinie mai arată că 67,4% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu acordarea de stimulente financiare pentru ca românii din diaspora să se întoarcă în ţară, în timp ce 31,5% sunt împotriva unei asemenea idei şi 1,1% nu ştiu sau nu răspund. Întrebaţi care este cel mai important lucru pentru a se simţi liberi, 33,1% dintre respondenţi au ales varianta "propria mea libertate să nu afecteze libertatea celorlalţi", 20,5% "să am cât mai multe drepturi şi libertăţi (de expresie, de vot, de asociere, respectarea vieţii private)", 16% "să trăiesc într-o societate fără discriminări de etnie, rasă, religie, vârstă sau sex". Varianta "să am posibilitatea de a lua decizii fără nicio constrângere externă" este indicată de 11,4% dintre respondenţi şi varianta "să trăiesc într-o societate în care să nu mă tem de opresiuni" de 10,1%. 8,8% nu ştiu sau nu răspund la întrebare, iar 0,1% indică alt lucru. Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Institutului pentru Libertate şi Democraţie. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Popularitatea lui Putin este în scădere (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Popularitatea lui Putin este în scădere

Popularitatea lui Putin este în scădere. Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin este în scădere, la o lună după ce Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în provincia rusă de graniţă Kursk, relevă un sondaj publicat vineri de Centrul pentru Studiul Opiniei Publice (Vtsiom). Popularitatea lui Putin este în scădere Acest sondaj recent, efectuat între 26 august şi 1 septembrie, arată că 75,5% dintre ruşi au încredere în liderul de la Kremlin, faţă de 81,5% la sfârşitul lunii iulie. Aproape 20% dintre cei chestionaţi au spus că nu au încredere în preşedinte, iar restul au preferat să nu răspundă. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva Preşedintele Putin se bucura de o încredere de peste 80% înainte ca trupele ucrainene să atace direct teritoriul rus, luând prin surprindere armata rusă care era slab desfăşurată în provincia Kursk. De asemenea, 72% dintre cei chestionaţi aprobă modul în care şeful statului administrează ţara, o scădere de 6,4 procente faţă de sfârşitul lunii iulie. Armata rusă, sub semnul întrebării Incapacitatea armatei ruse de a apăra teritoriul naţional pare astfel să fi subminat încrederea populaţiei ruse în liderul de la Kremlin, deşi în acest timp trupele ruse au continuat să înainteze pe frontul din estul Ucrainei. În urma ofensivei lansate pe 6 august, armata ucraineană a înaintat câteva zeci de kilometri în interiorul Rusiei. Armata rusă a trimis întăriri şi a stabilizat acest nou front, unde în ultima vreme nu s-au mai înregistrat evoluţii semnificative. Armata ucraineană nu pare să mai fi reuşit acolo progrese suplimentare, dar nici armata rusă nu a reuşit să recâştige din teritoriul rus căzut sub control ucrainean. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că armata sa controlează circa 100 de aşezări în provincia rusă Kursk şi că prin această ofensivă a forţat Rusia să mute zeci de mii de soldaţi de pe frontul din estul Ucrainei. De partea sa, Putin estimează că prin angajarea în această ofensivă a unora dintre cele mai bine instruite şi bine echipate unităţi, Kievul şi-a slăbit forţele de pe frontul ucrainean, ceea ce a a permis Rusiei să obţină noi progrese în estul Ucrainei.

Sondaj PNL arată că Ciucă este pe locul II Foto: Facebook
Politică

Sondaj PNL arată că Ciucă este pe locul II

Un sondaj PNL arată că președintele acestui partid, Nicolae Ciucă, este pe locul II în ierarhia candidaților la prezidențiale, cu o intenție de vot de 16%, dar în marja de eroare cu Geoană, Simion și Lasconi. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este pe locul I cu o intenție de vot de 25%. Citește și: EXCLUSIV Ciolacu a cerut și obținut ilegal un duplicat al diplomei de bacalaureat în septembrie 2003: a declarat abia după cinci luni în „Monitorul Oficial” că și-a pierdut diploma Potrivit news.ro, sondajul a fost realizat de The Center for International Research and Analyses (CIRA), în perioada 24.08.2024 – 30.08.2024, volumul eşantionului a fost de 1099 de subiecţi, iar metoda culegerii- Face-to-Face, pe teren, la domiciliul respondenţilor. Marja de eroare este de +/- 3%. Sondaj PNL arată că Ciucă este pe locul II Pe locul III, ca intenție de vot, după Ciucă se află Mircea Geoană, care ar obține 14% din voturi. Liderul AUR George Simion şi Elena Lasconi, preşedinta USR ar primi 13%, iar Diana Şoşoacă, preşedinta S.O.S, ar primi 11%. Sondajul a măsurat și intenția de vot la alegerile parlamentare și arată că 10% din electorat ar vota cu SOS România. La întrebarea cu ce partid veţi vota la alegerile parlamentare din 1 decembrie, sondajul arată că pe primul loc se află Partidul Social Democrat, cu 31%, urmat de Partidul Naţional Liberal, cu 22% şi de AUR, cu 14%. USR ar primi 13% din voturi iar S.O.S, partidul Dianei Şoşoacă, 10%. UDMR ar lua 5% din voturi, Forţa Dreptei, REPER şi PMP având 1% iar alte partide – 2%.

Maia Sandu, favorită pentru fotoliul prezidențial (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Maia Sandu, favorită pentru fotoliul prezidențial

Maia Sandu, favorită pentru fotoliul prezidențial. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar obţine cel mai mare număr de voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale în această ţară, potrivit datelor care se regăsesc într-un sondaj de opinie prezentat de compania iData. Maia Sandu, favorită pentru fotoliul prezidențial Conform informaţiilor prezentate, Sandu ar acumula 27,5% din voturi, fiind urmată de Renato Usatîi cu 11,6%. Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul trei, cu 11,4%. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului nu se mai poate ascunde: trebuie să ia o decizie în privința inechităților cauzate de recalcularea pensiilor Potrivit aceluiaşi sondaj, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în noul legislativ de la Chişinău ar accede trei partide şi un bloc electoral. Astfel, PAS ar obţine 37% din numărul alegătorilor decişi. Pe locul al doilea s-ar clasa blocul "Victoria", condus de oligarhul fugar Ilan Şor, cu 17,1%. Socialiştii fostului preşedinte al ţării, Igor Dodon, ar obţine 16,1%, iar "Partidul Nostru" condus de Renato Usatîi este creditat cu 11,2%. Alte forţe politice nu ar trece pragul de reprezentare de 5%. La distribuirea mandatelor, PAS ar obţine 46 de mandate de deputat, în timp ce blocul "Victoria" al lui Şor ar acumula 21 de mandate. PSRM ar lua 20 mandate, iar "Partidul Nostru" - 14 mandate. 50% din moldoveni vor integrarea în UE În fine, potrivit sondajului citat, peste 50% din moldoveni susţin integrarea ţării lor în Uniunea Europeană, însă doar 48% ar vota la un referendum pentru modificarea Constituţiei. Întrebaţi dacă sunt "pentru" aderarea Republicii Moldova la UE, peste 55% din respondenţi au dat un răspuns pozitiv, în timp ce 36,6% au răspuns "nu". Totuşi, rugaţi să spună cum vor vota în cadrul referendumului pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la UE, 47,8% au declarat că ar vota pentru, iar 37,1% au spus că ar vota împotrivă. Sondajul a fost realizat în perioada 19-25 august pe un eşantion de 1004 de respondenţi din 372 de localităţi. Marja de eroare este +/-3%.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră