duminică 30 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sondaj

99 articole
Politică

Sondaj în Neamț: Simion conduce foarte ușor în fața lui Nicușor Dan. Antonescu, la mare distanță

Un sondaj în județul Neamț, efectuat de o publicație locală, arată că președintele AUR, George Simion, conduce foarte ușor în fața lui Nicușor Dan. Candidatul PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, este la mare distanță în urma celor doi. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Sondaj în Neamț: Simion conduce foarte ușor în fața lui Nicușor Dan Totuși, Ziar Piatra Neamț, care a prezentat duminică acest sondaj, nu precizează cine a făcut sondajul, când, pe ce eșantion, care este marja de eroare și cum au fost culese datele. „Grupul nostru de presă a realizat un sondaj în județul Neamț privind intenția de vot la alegerile prezidențiale din 2025”, este singura informație oferită.  Pe sondaj scrie cu watermark „Media & PR Grup”.  Potrivit sondajului, intenția de vot pentru Simion este de 26%, iar pentru Nicușor Dan de 25%. Crin Antonescu ar culege doar 11% din voturile din acest județ.  Pentru Ponta ar vota 8% din electoratul din neamț, iar pentru Lasconi - 4%.  La alegerile parlamentare din 1 decembrie, în Neamț, PSD a luat 24,8% din voturi, AUR - 23,38%, PNL - 12,48%, SOS România - 11,68%, iar USR - 9,2%.  La prezidențiale - anulate ulterior - în acest județ Georgescu a fost votat de 24,24% din electorat, fiind urmat de Marcel Ciolacu - 23,56%, George Simion - 16,55% și Elena Lasconi - 15,43%.  Publicația precizează la final de articol: „În această perioadă, apar pe bandă rulantă sondaje difuzate de unele televiziuni centrale care poartă un miros evident de manipulare și sunt folosite ca instrumente de propagandă, nu de informare. Vă sfătuim să citiți cu atenție toate sondajele, dar să nu vă lăsați influențați de niciunul atunci când vă hotărâți cum să votați. Votul trebuie să fie un act de conștiință, nu rezultatul unui joc de imagine”.   

Sondaj în Neamț: Simion conduce foarte ușor în fața lui Nicușor Dan Foto: Inquam/Octav Ganea
Câștigătorul primului tur al prezidențialelor, sondaj (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Simion sau Gavrilă ar câștiga primul tur al alegerilor, dar ar pierde în fața lui Dan, în turul doi

Câștigătorul primului tur al prezidențialelor, sondaj. Un sondaj realizat de AtlasIntel în perioada 13-15 martie 2025, obținut de Hotnews, arată că George Simion sau Anamaria Gavrilă, candidații mișcării suveraniste, ar ieși pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale. Sondajul, desfășurat prin metoda recrutare digitală aleatorie, a fost realizat pe un eșantion de 2.381 de respondenți și are o marjă de eroare de ±2%, la un nivel de încredere de 95%. Câștigătorul primului tur al prezidențialelor, sondaj Dacă George Simion ar fi candidatul suveraniștilor, acesta ar obține 30.4% din voturi. Citește și: Claudiu Târziu, atac dur la Simion: „Să vorbim despre AUR, despre coteria inertă care parazitează conducerea” Ar urma Nicușor Dan – 26%, Crin Antonescu (candidatul comun PSD-PNL-UDMR) – 17.9%, Victor Ponta (independent) – 9% și Elena Lasconi (USR) – 3.9% În cazul în care Anamaria Gavrilă ar fi candidata suveraniștilor, aceasta ar obține un scor similar, de 30.2%, urmată de: Nicușor Dan – 25.3%, Crin Antonescu – 17.7%, Victor Ponta – 9.2%, Elena Lasconi – 3.9%, un alt candidat – 3.4%, Daniel Funeriu (independent) – 2.5% Cum s-ar redistribui voturile? Datele sondajului arată că 79.3% dintre votanții lui Călin Georgescu ar merge către George Simion, în timp ce 5.7% ar opta pentru Victor Ponta. Restul fie nu votează, fie nu sunt hotărâți. Ce se întâmplă în turul doi? Dacă în primul tur candidatul suveranist se află pe primul loc, situația se răstoarnă în turul doi. Potrivit AtlasIntel, indiferent de cine ar fi adversarul, Nicușor Dan ar câștiga alegerile prezidențiale. Singurele variabile care se schimbă sunt diferența de voturi și numărul celor care aleg să nu voteze, să își anuleze votul sau să rămână indeciși. Astfel, deși primul tur este dominat de candidatul suveranist, în turul al doilea, trendul favorabil se inversează, iar Nicușor Dan ar deveni noul președinte al României.

Canadienii, atrași de aderarea la UE (sursa: Facebook/Justin Trudeau)
Internațional

Canada cochetează cu ideea aderării la UE. Aproape jumătate dintre canadieni ar dori acest lucru

Canadienii, atrași de aderarea la UE. Uniunea Europeană este percepută ca un bloc atractiv din punct de vedere economic și politic, iar ideea aderării Canadei la UE a fost adusă în discuție de mai multe ori. Deși pare un scenariu improbabil, un sondaj recent arată că o parte semnificativă a canadienilor ar susține această posibilitate. Care sunt însă obstacolele juridice și politice? O idee „flatantă”, dar greu de realizat Comisia Europeană a reacționat la această sugestie, declarând că se simte „flatată” de interesul exprimat de canadieni. Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS Cu toate acestea, reprezentanții Comisiei au subliniat că aderarea la UE este reglementată de criterii stricte, prevăzute în tratatele Uniunii. „Aceasta arată atractivitatea Uniunii Europene, arată că un număr foarte semnificativ de canadieni apreciază UE și valorile sale”, a declarat Paula Pinho, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene. Totuși, a reamintit că există criterii clare pentru aderare, iar Canada nu îndeplinește una dintre cerințele fundamentale: aceea de a fi un „stat european”. Canadienii, atrași de aderarea la UE Un sondaj realizat de compania Abacus Data la sfârșitul lunii februarie a relevat că 44% dintre canadieni ar susține aderarea țării lor la Uniunea Europeană, în timp ce 34% s-ar opune. Acest interes vine în contextul tensiunilor comerciale dintre Canada și Statele Unite, declanșate de politicile economice ale președintelui american Donald Trump. Canada între UE și SUA: o decizie strategică? În ultimii ani, Canada s-a confruntat cu presiuni economice din partea SUA, inclusiv impunerea unor tarife vamale pe importuri. În acest context, unii comentatori au sugerat, chiar și în glumă, că o aderare la UE ar putea fi o soluție alternativă pentru întărirea poziției economice a Canadei. Însă, în același timp, Donald Trump și-a exprimat dorința ca Canada să devină al 51-lea stat american. Ideea a fost atât de vehiculată încât secretarul de stat Marco Rubio s-a văzut nevoit să clarifice că discuțiile din cadrul reuniunii G7, desfășurată în Canada, nu vizează „preluarea controlului asupra Canadei”. Este Canada un „stat european”? Un obstacol major pentru o ipotetică aderare la UE este interpretarea noțiunii de „stat european”. Conform articolului 49 din Tratatul Uniunii Europene, orice stat european care respectă valorile democrației, drepturilor omului și statului de drept poate solicita aderarea la UE. Deși Canada împărtășește multe dintre valorile UE și are puternice legături istorice și culturale cu Europa, statutul său geografic ridică semne de întrebare. Totuși, avantajul Canadei este că vorbitorii săi nativi folosesc cele două limbi principale ale Uniunii Europene: engleza și franceza.

Nicușor Dan prezintă un sondaj în care îl bate pe Georgescu Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Nicușor Dan prezintă un sondaj în care îl bate pe Georgescu în turul II

Nicușor Dan prezintă un sondaj în care îl bate pe Călin Georgescu în turul II, fiind peste acesta cu 4,1%. Sondajul a fost făcut institutul Atlas. Au fost intervievați 2.947 de respondeți, iar marja de eroare este de 2%. Metodologia a fost de recrutare digitală aleatorie.  Citește și: Guvernul Ciolacu II, dezastru mai mare decât precedentul la absorbția fondurilor europene: zero pe linie, în ianuarie Nicușor Dan prezintă un sondaj în care îl bate pe Georgescu Datele sondajului arată că, în turul I, Georgescu ar fi votat de 38,4% din alegători, fiind urmat de Nicușor Dan - 25,4%, Crin Antonescu - 15,8%, Victor Ponta - 7,5% și Elena Lasconi - 5,8%. Atlas chestionează și intenția de vot pentru George Simion, care este de 0,9%.  În turul II, Nicușor Dan ar câștiga, cu un scor de 45%, față de 40,9% pentru Georgescu.  „Cifrele vorbesc clar: Suntem pe drumul cel bun și România Onestă are o șansă reală! > https://drive.google.com/open... Pentru a păstra direcția corectă, cea a valorilor occidentale, trebuie să fim uniți mai mult ca niciodată. Nu există loc de orgolii când viitorul țării este în joc! Vom lupta cu tărie până la capăt, indiferent de obstacolele ce ne vor ieși în cale. România merită să rămână pe drumul prosperității și al democrației!”, a scris Nicușor Dan pe Facebook. 

Predicții sumbre privind relațiile economice transatlantice (sursa: X/AmCham EU)
Eveniment

Predicții sumbre privind relațiile economice transatlantice

Predicții sumbre privind relațiile economice transatlantice. Nouă din zece firme americane care operează în Europa se așteaptă la o deteriorare a relațiilor economice transatlantice în următorii ani. Motivul principal îl reprezintă politicile preconizate ale fostului președinte american Donald Trump, precum introducerea de tarife vamale suplimentare, conform unui sondaj publicat de Camera de Comerț Americană în Uniunea Europeană (AmCham EU) Predicții sumbre privind relațiile economice transatlantice Potrivit sondajului realizat de Camera de Comerț Americană în Uniunea Europeană (AmCham EU), două treimi dintre companii cred că politicile SUA vor afecta operațiunile lor din Europa. Citește și: Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic în jurul unei minciuni: șefa Trezoriei SUA, Yellen, ar fi spus că nu știe dacă mai are bani de la 21 ianuarie De asemenea, 52% dintre firmele americane se așteaptă ca politicile Uniunii Europene să aibă un impact negativ asupra activităților lor. Priorități pentru cooperarea transatlantică Sondajul, care a implicat 58 de companii membre ale AmCham EU, arată că 84% dintre participanți consideră tarifele vamale și politica comercială drept priorități pentru colaborarea transatlantică. Alte domenii esențiale sunt reziliența lanțurilor de aprovizionare și tranziția energetică. Sprijin pentru acordul de climă de la Paris În ceea ce privește acordul de climă de la Paris, 75% dintre companii s-au declarat „foarte” sau „extrem” favorabile menținerii acestuia. Totuși, doar 2% dintre firmele americane participante la sondaj nu susțin acordul, deși Donald Trump plănuia retragerea SUA din acest pact.

Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei  Foto: Facebook PSD
Economie

Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei

Companiile germane din România anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice, vor să reducă investițiile și se pregătesc de concedieri, arată chestionarul de conjunctură al Camerei de Comerț şi Industrie Româno-Germană (AHK România), realizat în toamna acestui an. Citește și: Ciolacu are șanse teoretice în turul II doar dacă se confruntă cu Simion. Ciucă, Lasconi, Geoană îl bat la un scor zdrobitor Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei Astfel, un procent de 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce 44,8% consideră că aceasta va rămâne neschimbată. Aproximativ 60 de companii, majoritatea din industrie şi construcţii, şi-au exprimat opiniile cu privire la situaţia actuală a afacerilor lor, la evoluţia economică din România, la intenţiile de investiţii şi la competitivitate. În plus, disponibilitatea pentru investiţii s-a redus în comparaţie cu sondajul din primăvară. Multe companii intenţionează să-şi reducă cheltuielile (24,1%), iar peste 10% declară că nu vor face investiţii deloc. Totodată, intenţiile de angajare s-au redus vizibil, un sfert dintre respondenţi anticipând o scădere a numărului de angajaţi în următoarele 12 luni. Principalele riscuri pentru evoluţia economică, identificate de companiile germane din România sunt: creşterea costurilor cu forţa de muncă (32%), condiţiile-cadru politico-economice (31%) şi cererea scăzută pentru produse şi servicii (31%). „Un cadru economic previzibil este esenţial pentru ca firmele să investească şi să poată planifica pe termen lung. După alegeri, este crucial să se recâştige încrederea companiilor în condiţii stabile de afaceri", a declarat Sebastian Metz, director general al AHK România.

Ciucă și Călin Georgescu sunt pe trend de creștere, potrivit AtlasIntel Foto: facebook
Politică

Ciucă și Călin Georgescu sunt pe trend de creștere

Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: este bătălie la sânge pe locul II, iar Nicolae Ciucă și Călin Georgescu sunt pe un trend de creștere. Ultimele date obținute de DeFapt.ro sunt din 17 noiembrie, când trei candidați, Lasconi, Simion și Ciucă aveau exact același scor. Citește și: Nu există nici o dovadă că Trump a vorbit cu Ciolacu: președintele ales al SUA nu menționează nicăieri această conversație, nici ambasada SUA la București AtlasIntel face sondaje zilnice și le furnizează mediului de afaceri contra unui abonament. Sondajele acoperă mediul urban. Compania nu furnizează, la aceste sondaje, o marjă de eroare. Ciucă și Călin Georgescu sunt pe trend de creștere Datele obținute de DeFapt.ro arată că, la 1 noiembrie, clasamentul era: Ciolacu - 22,8%, Lasconi - 14,7%, Geoană - 13,7%, Simion - 13%, Ciucă - 9,2%, iar Călin Georgescu - 4,8% La 17 noiembrie situația era astfel: Ciolacu - 25%, Lasconi - 12,6%, Simion - 12,6%, Ciucă - 12,6%, Geoană - 9,9%, iar Călin Georgescu - 8,1%. Și Hotnews a prezentat, azi, sondaje AtlasIntel, dar acesta are date diferite. Metodologia folosită a fost „recrutarea digitală aleatorie, cercetarea având o marjă de eroare de ±2 procente și un nivel de încredere de 95%”. Dar și acest sondaj arată un trend crescător pentru Ciucă, de 2%. În acest sondaj, Ciolacu are 24,3%, Simion - 15,4%, Lasconi - 15,3%, Ciucă - 12,1%, față de 10,2% în urmă cu opt zile. Simion și Lasconi ar fi urcat un procent.

Primul lucru care contează când votează președintele, „Educația”, susțin alegătorii români Grupaj foto: euronews.ro
Politică

Primul lucru când votează președintele, „Educația”

Circa 30% dintre alegători susțin că primul lucru pe care îl vor avea în vedere când votează președintele României este „Educația”, arată un sondaj CURS efectuat în perioada 30 Octombrie – 5 Noiembrie 2024. Citește și: VIDEO „Golanii” Nordis: un antreprenor a luat mai multe apartamente dotate impecabil. Ce a găsit la preluarea efectivă Primul lucru când votează președintele, „Educația” Doar 26% dintre cei chestionați spun că vor vota în funcție de „rezultatele obținute” de candidat, cariera contează pentru 17%, partidul pentru 16%, iar familia pentru 7%. La întrebarea „Cât de mult contrează pentru dumneavoastră educația și rezultatele școlare ale unui candidat la Președinție?”, 46% spun „foarte mult”, 43% - mult, 7% - puțin și 2% - foarte puțin sau deloc. În ceea ce privește intenția de vot la prezidențiale, Marcel Ciolacu (PSD) este cotat cu 28%, urmat de George Simion (AUR) și Nicolae Ciucă (PNL) cu 17 procente. Ei sunt urmați de Elena Lasconi (USR) cu 12% și de independentul Mircea Geoană, care are doar 9%. Intențiile de vot la parlamentare sunt: PSD - 32%, PNL – 20%, AUR – 15%, USR – 12%, SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) – 6%, iar UDMR – 5%. Volumul eşantionului a fost de 1.067 respondenţi, metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar marja de eroare este 3%.

Ciucă, Simion, bătaie pentru turul doi (sursa: Facebook/Mirel Palada)
Politică

Ciucă, Simion, bătaie pentru turul doi

Ciucă, Simion, bătaie pentru turul doi. Potrivit celui mai nou sondaj Sociopol, turul al doilea al prezidențialelor se va tranșa fie între Ciolacu și Simion, fie între Ciolacu și Ciucă. Ciucă, Simion, bătaie pentru turul doi Documentul indicat arată că Marcel Ciolacu ar avea 28% din intențiile de vot înainte de turul întâi. În acest moment, pe locul doi s-ar afla George Simion, cu 21%, urmat de Nicolae Ciucă, cu 16%. Citește și: ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE Ciucă va profita, politic, de victoria lui Trump. Legătura, prin think tank-ul Heritage Foundation La celălalt capăt al clasamentului, Sociopol indică o surpriză: Cristian Terheș ar miza pe 4% din voturi, dublu față de Kelemen Hunor. Potrivit lui Mirel Palada, "Terheș se află în creștere față de sondajele anterioare". În ce-i privește pe Ciucă și Simion, Palada scrie că "Competiția dintre acești doi candiați rămâne în continuare strânsă și va reprezenta, cu siguranță, principalul moment de interes al acestei campanii electorale.".

Kamala Harris este preferată de români (sursa: Facebook/Kamala Harris)
Eveniment

Kamala Harris este preferată de români

Kamala Harris este preferată de români. Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 11-18 octombrie, votanții partidelor PNL, PSD și USR o consideră pe democrata Kamala Harris un prieten „mai bun” pentru România în comparație cu Donald Trump. În contrast, simpatizanții AUR și ai liderului său, George Simion, îl preferă pe fostul președinte american Donald Trump. Kamala Harris este preferată de români Rezultatele sondajului arată că 43,4% dintre respondenți o consideră pe Kamala Harris ca fiind cea mai bună alegere pentru România, în timp ce 38,4% îl preferă pe Donald Trump. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat De asemenea, 1,3% consideră că ambii candidați ar fi la fel de potriviți, iar 3,8% au declarat că niciunul dintre cei doi nu ar fi un prieten bun pentru România. Alte 12% dintre persoane nu au știut să răspundă, iar 1,1% nu au oferit un răspuns. Profilul susținătorilor Harris vs Trump în România Sondajul INSCOP detaliază profilul susținătorilor fiecărui candidat. Kamala Harris este susținută în special de votanții PNL, PSD și USR, de persoanele cu educație superioară, de locuitorii din București și din orașele mari. Pe de altă parte, Donald Trump este favorizat de tinerii sub 30 de ani, votanții lui George Simion și ai AUR, angajații din mediul privat și utilizatorii de platforme sociale precum TikTok și Instagram. Reacția directorului INSCOP Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a comentat că aceste rezultate reflectă incertitudinea și lipsa de cunoștințe ale românilor cu privire la viitoarea politică americană față de România. „Rezultatul alegerilor din SUA ar putea influența alegerile din România, dar impactul va fi minor, având în vedere opiniile echilibrate ale românilor față de competiția din SUA”, a precizat Ștefureac. Cercetarea, comandată de cotidianul Libertatea, a fost realizată prin interviuri telefonice pe un eșantion stratificat de 1.106 persoane, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice majore din România. Marja de eroare a sondajului este de ±2,95%, iar gradul de încredere de 95%.

Bucureștenii ar putea afla când vine următorul vehicul și cum este vremea Foto: Inquam/Sabin Cirstoveanu
Eveniment

Bucureștenii ar putea afla când vine următorul vehicul

Bucureștenii ar putea afla, în stația de autobuz, când vine următorul vehicul și cum este vremea, scanând un cod QR. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) pregătește un proiect pilot care presupune generarea unui cod QR unic amplasat în stație - pe un stâlp sau în adăpostul modular - care va deschide o pagină de internet de unde se pot afla informații despre veihculele care urmează să vină în respectiva stație. Bucureștenii ar putea afla când vine următorul vehicul și cum este vremea „Acest proiect presupune generarea unui cod QR unic amplasat pe stâlpul de identificare al stației respective sau pe adăpostul modular, care, la scanare, va deschide o pagină web cu informații de interes general (durata estimată până la sosirea următorului vehicul în acea stație, denumirea stației, data și ora, informații meteo)”, arată TBPI. Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz Însă instituția a lansat un sondaj on-line în care dorește să afle de la bucureșteni ce alte informații ar dori să le fie prezentate când folosesc acest cod QR. De exemplu, una din întrebări este: „Ce informații considerați că ar putea fi utile pentru a facilita transferul către alte moduri de transport?”. O altă întrebare este: „Considerați utilă afișarea informațiilor referitoare la posibilitatea de transfer către alte moduri de transport din apropierea stației vizate?”.

Harris, uşor avans, faţă de Trump (sursa: Facebook/Kamala Harris)
Internațional

Harris, uşor avans, faţă de Trump

Harris, uşor avans, faţă de Trump. Kamala Harris conduce cu 3 puncte în fața lui Donald Trump în sondajele pentru alegerile prezidențiale din SUA. Harris, uşor avans, faţă de Trump Conform unui sondaj recent realizat de New York Times, în colaborare cu Colegiul Siena, democrata Kamala Harris conduce cu 49% din intențiile de vot la nivel național, comparativ cu 46% pentru republicanul Donald Trump. Citește și: Actorul Mihai Bobonete, afaceri de milioane de lei pe an. Numai profitul, aproape două milioane de lei net. Despărțirea de „Celentano” nu i-a priit Diferența de 3 puncte procentuale apare cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Susținerea din partea republicanilor Candidata de 59 de ani se bucură de susținerea a 9% din electoratul republican, conform sondajului. Săptămâna trecută, Kamala Harris a organizat un miting electoral alături de fosta parlamentară republicană Liz Cheney, care a fost repudiată de Donald Trump. Harris a reiterat că, dacă va fi aleasă președinte, intenționează să numească un republican în guvernul său. Evoluția intențiilor de vot În sondajul precedent, publicat de New York Times la jumătatea lunii septembrie, cei doi candidați erau la egalitate, fiecare având câte 47% din intențiile de vot. Alegerile prezidențiale din SUA sunt decise, de obicei, de rezultatele din câteva state cheie (swing states), acolo unde sondajele de opinie indică un echilibru strâns între candidați. Pentru acest sondaj, *New York Times* a intervievat 3.385 de alegători din întreaga țară, în perioada 29 septembrie - 6 octombrie. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,4 puncte procentuale.

Două treimi dintre antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit  Foto: Facebook
Economie

Două treimi antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit

După un an de guvernare Ciolacu, peste două treimi dintre antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit, arată un barometru INSCOP publicat azi și citat de news.ro. Sondajul fost realizat de INSCOP Research, la comanda revistei NewMoney.ro. Eșantionul a fost de 1.450 de antreprenori, iar datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant Două treimi dintre antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit Întrebaţi cum apreciază situaţia economiei României faţă de acum 1 an, 1% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că situaţia este mult mai bună, 12.7% că este mai bună, iar 15.8% că situaţia este la fel. 44.7% consideră că situaţia economiei naţionale este mai proastă faţă de acum 1 an, iar 24% că este mult mai proastă. 1.7% dintre participanţii la sondaj nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0.1% nu răspund la această întrebare. Peste 61% dintre cei chestionați cred că situația va fi și mai rea. Astfel, 0.8% dintre antreprenorii intervievaţi cred că situaţia economiei în următoarele 12 luni va fi mult mai bună, 13.4% că va fi mai bună şi 21.1% că va fi la fel. Pe de altă parte, 35.3% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că situaţia va fi mai proastă, iar 26.1% că situaţia va fi mult mai proastă. 3.2% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0% nu răspund la această întrebare.

Ciucă și Ciolacu, în turul doi al prezidențialelor (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Politică

Ciucă și Ciolacu, în turul doi

Ciucă și Ciolacu, în turul doi. Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a sondat telefonic piața în perioada 26-29 septembrie pe un eșantion de 1.141 de persoane din România. Ciucă și Ciolacu, în turul doi Potrivit Barometrului politic național al BCS din perioada menționată, în primul tur al prezidențialelor sunt favoriți Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant Primul, arată sondajul, ar avea 19,6% din opțiunile de vot, al doilea - 16,9%. Mircea Geoană ar fi pe locul al treilea, cu 13,1% din intențiile de vot. În ce privește capacitatea de apăra cel mai bine țara de agresiuni externe, Ciucă a ieșit pe locul întâi, cu 13,1% din opțiuni, urmat de Mircea Geoană (11,7%) și Marcel Ciolacu (11,4%). Sondajul a fost finanțat de PNL. Rezultate ale sondajului BCS (sursa: BCS)

Preşedinta Maia Sandu este preferata electoratului (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Preşedinta Maia Sandu este preferata electoratului

Preşedinta Maia Sandu este preferata electoratului. Preşedinta Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială, la fel ca şi votul "da" la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, ambele stabilite pentru 20 octombrie, potrivit unui sondaj realizat de compania iData şi publicat luni în presa din Republica Moldova. Preşedinta Maia Sandu este preferata electoratului Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, Maia Sandu ar obţine 26,8% din voturile alegătorilor, urmată de Renato Usatîi, liderul Partidul Nostru, cu 12,7% din voturi, şi de fostul procuror general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, cu 11,2% din voturi. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul Liberala Maia Sandu, aflată în fruntea statului din 2020, a fost al doilea candidat înregistrat de comisia electorală după Stoianoglo, candidat susţinut de Partidul Socialiştilor şi de simpatizanţii pro-ruşi. Renato Usatîi, un fost om de afaceri, a locuit în Rusia aproape un deceniu, dar în 2014 a decis să revină în R. Moldova şi să intre în politică. Anul trecut s-a aflat că Renato Usatîi i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să i se retragă cetăţenia rusă, deoarece nu poate avea legături cu o ţară care "foloseşte teroarea împotriva propriilor cetăţeni". Majoritatea moldovenilor, pro UE În ceea ce priveşte referendumul constituţional privind integrarea în UE, care va avea loc tot pe 20 octombrie, 46% dintre alegători ar vota în favoarea acestei opţiuni, în cazul în care consultarea populară ar avea loc duminica aceasta, spune iData. Un procent de 39% dintre cetăţeni resping aderarea la UE, în timp ce 12,7% nu s-au decis încă, relevă sondajul. Din totalul persoanelor consultate, 67% au spus că vor merge în mod sigur să voteze la referendumul din 20 octombrie. Potrivit directorului general al iData, Mihai Bologan, susţinătorii aderării la UE sunt concentraţi, în principal, în capitală şi în centrul ţării. "Sunt doar câteva regiuni în care sunt mulţi opozanţi", a mai spus el, citat de portalul NordNews.md. Până în prezent, a mai fost autorizat să candideze la alegeri şi fostul premier al ţării, Vasile Tarlev.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră