joi 17 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: solicitare

3 articole
Justiție

Elena Udrea cere să i se scadă cinci luni din pedeapsă, cât a fost închisă în Costa Rica și Bulgaria

Udrea cere o scădere a pedepsei. Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a solicitat în instanţă reducerea pedepsei cu perioada petrecută în detenție în Costa Rica și Bulgaria. Udrea cere o scădere a pedepsei Udrea a cerut scăderea a 154 de zile din pedeapsa rămasă, perioadă în care a fost reținută în baza aceleiași hotărâri de condamnare. Citește și: Pensiile românilor, afectate indirect de tarifele lui Trump: suma enormă pierdută de fondurile din Pilonul II Conform surselor judiciare, 83 de zile au fost executate în Penitenciarul San Jose din Costa Rica, iar 71 de zile în Centrul de reținere Belgorod din Bulgaria. Dosarul care vizează contestația la executare a fost înregistrat pe 20 martie la Tribunalul Prahova, iar primul termen a fost stabilit pentru 8 aprilie, ora 10:00. În prezent, Elena Udrea se află încarcerată la Penitenciarul Târgșor, unde a fost adusă în iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria. De la condamnare la fugă și înapoi Elena Udrea a fost condamnată definitiv în iunie 2018, în dosarul „Gala Bute”, dar a fugit din țară înainte de pronunțarea sentinței. Ulterior, a fost localizată și încarcerată în Costa Rica. În decembrie 2018, condamnarea i-a fost suspendată temporar, după ce Curtea Constituțională a constatat că completurile de 5 judecători nu erau constituite legal. După eliberare, Udrea s-a întors în România, însă în aprilie 2022, Instanța supremă i-a respins contestația în anulare, confirmând condamnarea la șase ani. Corupție și prejudiciu de 3 milioane de euro În acest dosar, Udrea este acuzată că a coordonat un mecanism de corupție prin care persoane apropiate au încasat bani de la firme private pentru garantarea plăților din partea Ministerului Turismului. Sumele ar fi fost direcționate către Udrea personal, către organizația PDL București sau către Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box. De asemenea, este acuzată că a determinat funcționari să își încalce atribuțiile în achiziții publice legate de gala de box unde a luptat Lucian Bute. Prejudiciul estimat: 3 milioane de euro.

Udrea cere o scădere a pedepsei (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Solicitarea autorităților române către platformele online (sursa: Pexels/Pixabay)
Eveniment

Solicitarea autorităților române către platformele online

Solicitarea autorităților române către platformele online. Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANRC) și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) au cerut platformelor online Meta, TikTok, X și Google să implementeze măsuri mai stricte pentru moderarea conținutului. Solicitarea vine pe fondul virulenței crescute a postărilor false din România, care au alimentat apeluri la încălcarea ordinii constituționale. Solicitarea autorităților române către platformele online Într-o notificare oficială transmisă pe 8 decembrie 2024, autoritățile române au invocat Regulamentul (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA) pentru a atrage atenția asupra obligațiilor platformelor de a combate dezinformarea și conținutul periculos. CNA a explicat: Citește și: Dovada că trollii lui Călin Georgescu au fost controlați de la Moscova. Ce este operațiunea „Portal Kombat” și în câte țări europene funcționează „Având în vedere situația din România și virulența postărilor care conțin informații false și care au condus la propagarea apelurilor de nerespectare a ordinii constituționale, am solicitat întărirea mecanismelor de moderare a conținutului.” Această inițiativă reflectă preocuparea crescută pentru efectele dezinformării asupra stabilității sociale. Conținutul periculos: risc pentru siguranța publică CNA a subliniat că numeroase manifestări video distribuite online pot genera panică și comportamente periculoase. Aceste materiale, care deseori includ incitări la ură și violență, sunt identificate drept conținut ilegal și pot fi eliminate conform procedurilor prevăzute de regulamentul european. Regulamentul permite emiterea unui „ordin de eliminare” pentru conținutul periculos de pe platforme, iar CNA poate acționa în această direcție, deși are prerogative limitate în mediul online. Rolul DSA în reglementarea conținutului digital Conform Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), platformele mari de tip VLOP (Very Large Online Platforms) au obligația de a adopta mecanisme eficiente pentru identificarea și eliminarea conținutului dăunător. În cazul în care aceste măsuri nu sunt respectate, autoritățile pot interveni prin acțiuni concrete, inclusiv sancțiuni. Pași în combaterea dezinformării Autoritățile române intenționează să monitorizeze îndeaproape activitatea platformelor și să colaboreze cu acestea pentru reducerea impactului conținutului nociv asupra societății. Acest apel la acțiune subliniază importanța colaborării între autorități și giganții tehnologici pentru protejarea ordinii constituționale și a siguranței publice.

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina (sursa: Facebook/Ambasada României la Beijing)
Eveniment

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina. China le-a cerut ambasadelor străine şi organizaţiilor internaţionale cu sediul la Beijing să nu folosească faţadele clădirilor lor pentru "propagandă politică", cu referire, din câte se pare, la semnele care arată sprijin pentru Ucraina. Nici o ambasadă nu s-a conformat Multe ambasade la Beijing au instalat panouri cu steagul Ucrainei şi mesaje de susţinere în limbile chineză şi engleză, precum #StandWithUkraine, pentru a-şi arăta solidaritatea cu această ţară confruntată cu o invazie a Rusiei din februarie 2022. O notă transmisă de Ministerul de Externe chinez, datată 10 mai, îndeamnă ambasadele şi organizaţiile internaţionale să nu folosească faţadele clădirilor pentru propagandă şi "să evite să provoace conflicte între state". Măsura a declanşat o ripostă din partea unor diplomaţi din Europa şi alte zone, părând că niciunul nu s-a conformat solicitării. Beijingul, ton sever Printre ambasadele la Beijing care îşi expun sprijinul pentru Ucraina sunt cele ale Canadei, Germaniei şi Poloniei. În nota diplomatică se mai spune că ambasadele şi organizaţiile internaţionale sunt "obligate să urmeze legile şi regulile chineze", chiar dacă Beijingul respectă imunitatea diplomatică în baza Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice între state. Citește și: Cel mai dur atac asupra Moscovei, de la cel de-al doilea război mondial: zeci de drone au vizat locuințele nomenklaturii rusești, în vestul Capitalei. Reacție furibundă a lui Prigojin Se crede că nota a fost trimisă tuturor misiunilor diplomatice din China. Unele ambasade arborează de asemenea steagul în culorile curcubeului, un simbol al minorităţilor sexuale. Un diplomat european a criticat poziţia Chinei, declarând că nu există nicio justificare rezonabilă pentru obstrucţionarea exprimării de către un stat a poziţiei sale şi că ei nu se vor conforma notei diplomatice. Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina În exclusivitate pentru Defapt.ro, centrala MAE de la București a confirmat existența acestei solicitări chineze. "Toate ambasadele și reprezentanțele organizațiilor internaționale rezidente la Beijing, inclusiv Ambasada României, au primit o notă verbală circulară, prin care MAE chinez solicită misiunilor diplomatice din China . MAE român a luat notă de aceasta, fără a înlătura bannerul de sprijin pentru Ucraina (cu mesajul WeStandWithUkraine și steagurile României și Ucrainei) amplasat pe gardul exterior al Misiunii încă de la începutul războiului Rusiei contra Ucrainei.", se arată în răspunsul MAE.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră