sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: snspa

19 articole
Eveniment

Inginer sudor, jurnalist crescut PSD, conduce comisia etică SNSPA

Cine trebuia să-i oprească pe presupușii prădători sexuali Marius Pieleanu și Alfred Bulai: Ion Stavre, la bază inginer sudor, jurnalist crescut în regimul PSD, este cel care conduce comisia de etică a SNSPA, universitatea în fruntea căreai se află un alt apropiat al PSD, Remus Pricopie. Citește și: CNAS nu are bani pentru salariile angajaților spitalelor publice, care trebuie plătite până pe 15 septembrie, și cere o suplimentare masivă de fonduri de la Ciolacu Stavre are 66 de ani, fiind născut în august 1958. Inginer sudor, jurnalist crescut în regimul PSD, conduce comisia de etică a SNSPA Stavre a absolvit Tehnologia Sudurii, apreciată de studenții din anii '80 drept una din cele mai slabe din Politehnică. Din 1986 în 1991, a lucrat ca inginer. Brusc, în septembrie 1991, în luna mineriadei care a răsturnat guvernul Petre Roman, el a ajuns redactor de știri politice la TVR. Era o perioadă în care postul era controlat dur de tabăra lui Ion Iliescu, iar director general al Radioteleviziunii era Răzvan Theodorescu, cel care condusese instituția și în timpul mineriadei din iunie 1990. În 1994, când postul public continua să dețină un cvasi-monopol pe piața televiziunilor, Ion Stavre a ajuns în poziția extrem de influentă de „redactor şef adjunct, ştiri interne Departamentul Emisiunilor Informative (DEI) din TVR”. Președinte era Ion Iliescu, premier - Nicolae Văcăroiu, iar președintele TVR - Dumitru Titus Popa, fost șef al catedrei de presă din cadrul Facultății de ziaristică "Ștefan Gheorghiu", școala de cadre a PCR. În ianuarie 1997, când regimul Iliescu a fost înlăturat, Stavre a pierdut postul de conducere la Știri. La acel moment, la conducerea DEI venise Alina Mungiu Pippidi. Stavre, nimic despre Pieleanu și Bulai Între martie 1999 și martie 2001, Ion Stavre a fost purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, după care a revenit la TVR. Ion Stavre lucrează la SNSPA - unde a ajuns conferențiar - din 1995. Din 2004 are un doctorat în „Reconstrucţia societăţii româneşti cu ajutorul audiovizualului”, luat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti în aprilie 2004. În 2014, presa a consemnat faptul că a fost cel care a aprobat un interviu dat de Victor Ponta la Viața Satului, în plină campanie electorală contra lui Klaus Iohannis. La începerea scandalului Bulai-Pieleanu, Ion Stavre a refuzat să spună jurnaliștilor de la Hotnews dacă Comisia de Etică a SNSPA s-a autosesizat în cazul profesorului Marius Pieleanu: „Sunt mai multe documente în lucru”, a declarat el. Practic, pare că această comisie de etică nu a făcut nimic în cazurile Bulai și Pieleanu, în spațiul public neavând nici o poziție de condamnare a celor doi.

Ion Stavre, inginer sudor, jurnalist crescut în regimul PSD, conduce comisia de etică a SNSPA Foto: captură video
Alfred Bulai dă în judecată SNSPA (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Alfred Bulai dă în judecată SNSPA

Alfred Bulai dă în judecată SNSPA. Fostul profesor de la Școala Naţională de Studii Politice și Administrative Alfred Bulai, reținut de procurori pentru infracțiunile de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală, a dat în judecată universitatea. Alfred Bulai dă în judecată SNSPA Totul, după ce i-a fost desfăcut contractul de muncă în urma investigației Snoop, a declarat, miercuri, pentru HotNews.ro, decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, Cristian Pîrvulescu. „Domul Bulai a notificat deja SNSPA în legătură cu o procedură juridică pe care a început-o împotriva noastră. Ieri (n.r. – marți, 3 septembrie) cred că s-a primit la serviciul juridic această notificare, din câte înțeleg pentru desfacerea abuzivă a contractului de muncă (…). Nu am văzut notificarea, mi-a comunicat-o domnul rector ieri”, a spus Cristian Pîrvulescu, decanul facultății la care Bulai a predat.

Bulai, reținut, i se cere arestarea (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Bulai, reținut, i se cere arestarea

Bulai, reținut, i se cere arestarea. Sociologul Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, a fost reţinut, miercuri, după ce a fost audiat la Secţia 2 Poliţie din Capitală în dosarul privind folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală. Bulai, reținut, i se cere arestarea Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au percheziţionat, miercuri, locuinţa şi autoturismul lui Alfred Bulai. Citește și: EXCLUSIV Ciolacu a cerut și obținut ilegal un duplicat al diplomei de bacalaureat în septembrie 2003: a declarat abia după cinci luni în „Monitorul Oficial” că și-a pierdut diploma Tot miercuri, descinderi au avut loc şi la domiciliile altor două persoane. Anchetatorii efectuează cercetări in rem referitoare la suspiciuni privind săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală. Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai ar fi hărţuit sexual mai multe studente.

Percheziţii la locuinţa lui Alfred Bulai (sursa: Inquam Photos/Malina Norocea)
Eveniment

Percheziţii la locuinţa lui Alfred Bulai

Percheziţii la locuinţa lui Alfred Bulai. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează, miercuri, percheziţii la locuinţa lui Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, în dosarul în care acesta este vizat pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală. Percheziţii la locuinţa lui Alfred Bulai Descinderi au loc şi la domiciliile altor două persoane. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premierÎn cursul zilei de miercuri, Alfred Bulai urmează să fie audiat la Secţia 2 Poliţie. În acelaşi dosar au mai fost audiaţi, printre alţii, ca martori, Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, şi asistenta lui Alfred Bulai. Procurorii efectuează cercetări in rem referitoare la suspiciuni privind săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală. Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai ar fi hărţuit sexual mai multe studente.

SNSPA ascunde informații despre cazul Bulai (sursa: Facebook/Remus Pricopie)
Eveniment

SNSPA ascunde informații despre cazul Bulai

SNSPA ascunde informații despre cazul Bulai. DeFapt.ro a trimis 14 întrebări către SNSPA pe data de 5 august. Termenul legal de răspuns este de zece zile, conform Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Dar universitatea nu a răspuns până în prezent și nici nu a anunțat o întârziere. SNSPA ascunde informații despre cazul Bulai Au trecut 28 de zile de atunci. La cinci dintre întrebările adresate, răspunsurile SNSPA au venit prin comunicări publice. Universitatea evită, însă, să răspundă la restul întrebărilor. Citește și: Fiscul a descoperit că sunt români care câștigă și 20 de milioane de lei pe an pe persoană fizică, dar nu-și plătesc impozitele. Cazuri în București și Cluj Astfel, nu știm nici în prezent numărul plângerilor pentru hărțuire sau bullying din ultimii 20 de ani și nici măsurile luate, inclusiv în cazul unui abuz sexual din 2017. Nu știm care este statutul actual al profesorului implicat. Întrebările trimise universității fac parte dintr-un demers comun a 25 de redacții și jurnaliști. Aceștia au solicitat aceleași informații de la SNSPA, în aceeași zi, după dezvăluirile referitoare la cazul lui Alfred Bulai, profesor al SNSPA. Instituția le-a ignorat pe toate. Iată, mai jos, lista redacțiilor și jurnaliștilor care au adresat întrebări SNSPA. Recorder, info-sud-est.ro, Ovidiu Vanghele, Emilia Sercan , PressOne, Buletin de București, Dela0.ro, HotNews.ro, De fapt, spotmedia.ro, RISE Project, Public Record, Context.ro, Misreport, Vrancea 24, Actualitatea Vrânceană, Gazeta de Dimineata, Libertatea, Scena 9, @genstiri, Factual, @Veridica, Ziarul de Iasi. Aceste redacții au confirmat că au trimis întrebările către SNSPA iar majoritatea au și primit un număr de înregistrare de la Rectoratul Școlii.

Procurorii efectuează percheziții la sediul SNSPA (sursa: Facebook/SNSPA)
Eveniment

Procurorii efectuează percheziții la sediul SNSPA

Procurorii efectuează percheziții la sediul SNSPA. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează, marţi, percheziţii la sediul SNSPA, în dosarul în care mai multe studente îl acuză pe profesorul Alfred Bulai de hărţuire sexuală, au precizat surse judiciare. Procurorii efectuează percheziții la sediul SNSPA Poliţia şi Parchetul au deschis un dosar penal in rem, care vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai. Citește și: Statul păgubește peste un milion de pensionari: aceștia nu pot obține adeverințe de vechime de la Arhivele Naționale, documentele sunt prea scumpe Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, percheziţiile domiciliare au fost făcute la sediul SNSPA, situat în Bucureşti, sector 1, bd. Expoziţiei, nr. 30A; la sediul SNSPA, situat în Bucureşti, sector 6, str. Povernei, nr. 6 şi la Centrul Internaţional de Conferinţe Batiştei (CIC) - "Hotel SNSPA" situat în Bucureşti, sector 2, str. Emanoil Bacaloglu nr. 2. "Având în vedere sesizarea din oficiu întocmită la nivelul Secţiei 2 Poliţie, în care procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală, fapte care ar fi fost comise de către un bărbat, în vârstă de 61 de ani, cadru didactic al unei universităţi din Capitală, în această dimineaţă sunt puse în executare trei mandate de percheziţie, la trei adrese din Municipiul Bucureşti", informează un comunicat al DGPMB

Penibilul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV Foto: Facebook
Politică

Penibila ministră Muncii șters doctorat, masterat și facultate din CV

Penibila ministră al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV, dar ea rămâne cu o biografie plină de diplome de la Academia de Poliție și SRI. Citește și: Trei sferturi din bugetul spitalului Pantelimon se duce pe salarii, pentru medicamentele bolnavilor rămân 4% din cheltuieli DeFapt.ro a prezentat, miercuri, explicațiile jenante ale acestui ministru când a fost întrebat în ce stadiu se află proiectul noii legi a salarizării, jalon PNRR: „Astăzi este sărbătoare și mâine urmează o altă mare sărbătoare, iar astăzi suntem înainte de „ziua recoltei” cumva pentru pensionarii din România”. Penibila ministră a Muncii a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV Despre doctoratul pe care Simona Bucura Oprescu îl pregătea la Academia Națională de Informații (ANI), instituția de învățământ superios a SRI, s-a mai scris: acesta a dispărut pur și simplu din CV-ul ei. Bucura Oprescu a început să-și dea doctoratul în 2013, în același an cu Marcel Ciolacu, actualul ei șef pe linie de partid. Academia SRI a transmis la solicitarea Defapt.ro că îndrumătorii de doctorat ai ministrului Simona Bucura Oprescu au fost profesorii universitari Ștefan Teodoru Gheorghe și Ioan Deac. Totodată, cei doi profesori au fost și îndrumătorii premierului Marcel Ciolacu. La fel, din biografia de pe site-ul Guvernului a dispărut informația inițială că ar fi absolvit, în 2004, Facultatea de Relații Internaționale din cadrul Academiei de Științe Economice (ASE). Captură Argesul Online Ea a șters din CV și un masterat la SNSPA, pe care l-ar fi luat între 2009 și 2011. Acum, CV-ul arată că Bucura Oprescu a terminat o facultate la Craiova, când avea 29 de ani. Ea a petrecut cinci ani prin facultate, deși cursurile sunt de doar patru ani. Masteratul care figura inițial ca fiind la SNSPA este acum la Academia de Poliție, în „relații internaționale și programe europene”. În 2009, a urmat un „curs postuniversitar” la Academia de Poliție, în managementul „afacerilor interne”. În 2014, a studiat, la academia SRI, „securitatea națională”. DeFapt.ro a arătat că, în CV-urile din presa locală, Bucura Oprescu se lăuda că a fost primită în organizația de tineret a PSD de la 16 ani.

Pieleanu nu dădea pe la cursuri, dar ponta și era plătit Foto: Antena 3
Eveniment

Pieleanu nu dădea pe la cursuri, dar ponta și era plătit

Sociologul Marius Pieleanu nu dădea pe la cursuri, dar ponta și era plătit, cu complicitatea decanilor de la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, susține, într-o postare pe Facebook, Barikada TV, care cere autosesizarea procurorilor. Potrivit acestei postări, decani la această facultate au fost soții Mihaela și Adrian Miroiu, iar acum Cristian Pârvulescu. Citește și: Încă o idee a lui Boloș, strecurată într-o ordonanță de urgență: nu-ți poți vinde casa sau terenul dacă ai fie și un leu datorie la stat Pieleanu nu dădea pe la cursuri, dar ponta și era plătit „De peste 20 de ani, Marius Pieleanu lipsea de la cursuri dar era pontat în fals de SNSPA! La cursurile sale de sociologie, Pieleanu venea doar la primul și ultimul curs și la examen. În rest își trimitea seminaristul. Pieleanu semna pontajul în fals și încasa bani nemunciți. Această fraudă era cunoscută de toți studenții și era tolerată de Mihela și Adrian Miroiu și de următorii decani, care sunt complicii lui Pieleanu. Mihaela și Adrian Miroiu au semnat ștatele de plată știind că pontajele lui Pieleanu erau false și că în realitate acesta nu presta activitățile pentru care era plătit. Răspunderea penală pentru aceste infracțiuni nu s-a prescris încă, iar Pieleanu riscă 2 ani de închisoare pentru fals în declarații și între 1-7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Domnilor procurori, ridicați ștatele de plată și pontajele Facultății de Științe Politice și luați declarații sutelor de studenți care vor confirma că Pieleanu nu venea la cursuri. Pentru aceste infracțiuni, Codul de Procedură Penală vă obligă să vă autosesizați. Nu vă mai ascundeți în spatele lipsei de plângeri”, arată Barikada TV. Într-o altă postare Barikada TV, Cristian Pârvulescu este întrebat dacă nu știa de absențele lui Pieleanu. „Cine vă mai crede că timp de 20 de ani nu ați aflat că Pieleanu chiulea de la cursuri şi îşi trimitea seminaristul? Ruşine domnule decan, trebuie să intre Parchetul peste voi, sigur mai sunt şi alții care încasează bani nemunciți!”.

Fabuloasa listă a profesorilor de la SNSPA: Vasile Secăreș, fost căpitan și propagandist PCR Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Fabuloasa listă a profesorilor de la SNSPA

Fabuloasa listă a profesorilor de la SNSPA: un fost securist, un căpitan de 76 de ani din propaganda ceaușistă sau politruci PSD-PNL, unii fiind suspectați de legături cu securitatea ceaușistă. Ministrul Educației, Ligia Deca, adusă la SNSPA în 2019, unde este lector universitar și predă „Relații internaționale și integrare europeană” masteranzilor, este inginer naval și are un masterat în „management maritim și portuar”. În 2019, Deca era consilier de stat la Administrația Prezidențială. Citește și: Dacă ajunge președinte, Simion vrea ca și embrionii să facă sport iar multinaționalele să fie obligate să finanțeze activitățile sportive Toți aceștia predau la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană. Fabuloasa listă a profesorilor de la SNSPA Cine predă la SNSPA „relații internaționale și integrare europeană”: Daniel Dăianu, 71 de ani, fost ofițer de securitate între 1976 și 1978, la direcția de informații externe. Părinții săi au fost ofițeri superiori în Securitate. Acum, el conduce Consiliul Fiscal. Vasile Secăreș, 76 de ani, fost căpitan în ministerul Apărării, unde a lucrat până în 1978 la Centrul de Studii și Cercetări de Istorie și Teorie Militară din București. Ulterior, el a predat la Aacdemia Ștefan Gheorghiu, unde erau pregătite cadrele PCR. După 1990 a fost consilierul lui Ion Iliescu. În anul 2022 era și membru al Consiliului de Administrație al Eximbank, de unde a încasat circa 150.000 de lei. Acum, el este președinte al Institutului Bancar Român. Mircea Ioan Pascu, 75 de ani: în perioada 1971-1986, acesta a fost cercetător la Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul Institutului de Studii Istorice şi Social-Politice (ISISP), subordonat CC al PCR. A fost ministru al Apărării între 2001 și 2004, în guvernul Năstase. Foștii ofițeri de Securitate Liviu Turcu (transfug în Occident) și Mircea Răceanu (condamnat la moarte de regimul Ceaușescu sub acuzația de spionaj) au susținut că Pascu era ofițer de securitate. Oarecum ironic, el le predă masteranzilor de la SNSPA despre „securitate și tehnologie” sau „securitate și diplomație”. Victor Negrescu, europarlamentar PSD Andrei Muraru, deputat PNL - dar el figurează pe lista cadrelor didactice cu „post rezervat” Ligia Deca, ministru al Educației Mihai Ghigiu, șeful cancelariei premierului Ciolacu, fost șef al Tineretului PSD, un apropiat al lui Sorin Grindeanu. Conducerea universității: un trecut obscur DeFapt.ro a arătat deja că rectorul SNSPA, Remus Pricopie, suspectat că l-a protejat pe prădătorul Bulai este un pesedist cu o avere uriașă. Deși conduce o universitate de științe politice, Pricopie este absolvent al Facultății de Chimie-Fizică din cadrul Universității București. Președintele Senatului SNSPA, Iordan Gheorghe Bărbulescu este un personaj de 72 de ani, cu un gol de 13 ani în CV. Astfel, potrivit unui CV al lui Bărbulescu, care apare pe site-ul academiei SRI, acesta s-a născut în 1952 și a absolvit facultatea de filosofie în 1978, în regimul comunist, când această materie era limitată la filosofia marxistă.

Redactorul-șef al Dilemei dă un șut SNSPA, condusă de rectorul Pricopie - în poză alături de Ciolacu
Eveniment

Redactorul-șef al Dilemei dă un șut SNSPA

După scandalul agresiunilor sexuale, redactorul-șef al Dilemei, Sever Voinescu, mai dă un șut SNSPA: profesorii sunt „banali, plați, înguști”, a scris el într-o analiză publicată pe Linkedin. Sever Voinescu a fost secretar general al ministerului de Externe, consul la Chicago și deputat. Sever Voinescu El scrie, acum, că scandalul sexual de la SNSPA este groaznic, dar „la fel de groaznic scandalul mediocrității de la SNSPA”. Rectorul SNSPA este chimistul Remus Pricopie, fost ministru al Educației în guvernul Ponta și care l-a apărat pe fostul premier de acuzațiile de plagiat. DeFapt.ro a scris acum câteva zile că acesta are o avere consistentă, iar soția sa a fost plasată la Curtea de Conturi la propunerea PSD. Redactorul-șef al Dilemei dă un șut SNSPA Sever Voinescu amintește, pe Linkedin, și că SNSPA este continuatoarea Academiei Ștefan Gheorghiu, școala de cadre a PCR. „Formulez și eu o observație în marginea mai îndepărtată a scandalului Bulai-Pieleanu-SNSPA.Am putut citi în ultimele zile multe mărturii ale absolvenților SNSPA. Dacă citim atent pasajele în care aceștia evocă contextul general al anilor lor universitari, vom fi uimiți de înalta apreciere pe care o dau profesorilor lor. Pentru mine, e chiar stupefiant! Garnitura «grea» de profi de la SNSPA la care absolvenții se raportează cu respect și recunoștință, ba chiar cu admirație, despre ale căror cursuri ne vorbesc parcă vrăjiți sînt, în realitate, niște mediocri patentați, de nu chiar niște submediocri jenanți. Îi cunosc de ani de zile pe profesorii P și P și T și B și M elogiați de absolvenți pentru cîtă carte știu, pentru cît sînt de erudiți și cît sînt de performanți intelectualicește. Sînt banali, plați, înguști, n-au emis idei importante în viața lor deși amușină pe lîngă ideile mari ale altora. Toți apar la televizor (că asta pare a fi mîndria școlii!) și produc analize în clișee triste, spunînd exact ce spune oricine «bate politichia» la o bere. Poate că SNSPA nu poate să se desprindă de fantoma vechiului «Ștefan Gheorghiu», dar e cert că ce se face acolo e ideologizare și îndoctrinare, cînd nu e asediu sexual. Da, e groaznic scandalul sexual de la SNSPA! Dar, pentru mine, e la fel de groaznic scandalul mediocrității de la SNSPA!”

PSD cenzurează acuzațiile împotriva sociologului Pieleanu Foto: Captură video
Politică

PSD cenzurează acuzațiile împotriva sociologului Pieleanu

Propaganda PSD cenzurează acuzațiile împotriva sociologului Pieleanu și începe murdărirea studentelor care i-au acuzat de abuzuri sexuale. Citește și: Criticile lui David Popovici către politicieni, inexistente pe site-ul TVR 1. TVR Info a realizat interviul, dar titlul este „mesaj pentru decidenți” Pe site-ul Antenei 3 apare o singură referire la acuzațiile de hărțuire sexuală aduse lui Pieleanu, atunci când premierul Ciolacu a răspuns unei întrebări pe această temă. Pe site-ul DCNews, site controlat de Bogdan Chirieac, nu mai există știri cu Marius Pieleanu din 8 iulie. Pieleanu a fost frecvent invitat la Antena 3, unde prezenta sondaje extrem de favorabile PSD. Pe de altă parte, angajatul lui Sebastian Ghiță, de la România TV, Victor Ciutacu, a declanșat atacuri în serie împotriva studentelor care au relatat cum au fost agresate de sociologii Alfred Bulai și Marius Pieleanu. Premierul Marcel Ciolacu - care miercuri îl apăra pe Pieleanu - este frecvent invitat la emisiunile lui Ciutacu, care nu-i pune întrebări incomode. PSD cenzurează acuzațiile împotriva sociologului Pieleanu „Domnișoarele «abuzate» erau majore, stăpâne pe ele și responsabile legal; spre deosebire de elevii violați de la Sava, cărora mai nimeni nu le poartă grijă. Nu le-a adus bătrânul satir cu forța la birt sau acasă, nu le-a încuiat pe dinăuntru și a înghițit cheia, pe fundal se aud chicotind colegii. Una dintre mărturisitoare era așa revoltată și terifiată, că s-a dus benevol în practică și anul următor. Nu apucase să înregistreze la prima tură. Ce «carieră academică» visa necăjită aia la 19 ani? Preocuparea ei era să treacă în anul doi. De-atâtea visuri academice a ajuns politruca la REPER?”, a spus Ciutacu la România TV, potrivit unei știri de pe site-ul acestui post. „Indignatele care i-au fost studente sunt patetice în a-și aminti cu exactitate ce le-au povestit altele și a-și justifica lașitățile”, a scris angajatul României TV, pe Facebook.

Ciolacu are o consilieră care lucrează la SNSPA, Ruxandra Ivan, dar care nu are nimic de spus despre abuzurile sexuale Foto: Facebook
Politică

Consilieră lucrează SNSPA, nimic despre abuzurile sexuale

Premierul Marcel Ciolacu are o consilieră care lucrează la SNSPA, Ruxandra Ivan, dar care nu are nimic de spus despre abuzurile sexuale de la acea universitate. Ivan are rang de consilier de stat, echivalentul poziției de secretar de stat sau adjunct de ministru, pe scara ierarhică. La cabinetul lui Ciolacu sunt 20 de consilieri de stat sau secretari de stat. Citește și: De ce îl protejează premierul Ciolacu pe sociologul Pieleanu, acuzat de hărțuire sexuală: instituțiile pesedizate au pompat sute de mii de euro în firmele acestuia Miercuri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a apărat pe sociologul Marius Pieleanu, suspectat că hărțuia studentele: „N-ați vrea, totuși, înainte de a judeca pe cineva – și cred că nu e rolul meu să judec pe cineva – haideți să aflăm întreg adevărul”. Consilieră care lucrează la SNSPA, dar nimic de spus despre abuzurile sexuale În iunie 2020, Ivan a scris un eseu despre „Heterotopia genului” care începea cu un citat din Virgina Woolf: „Istoria opoziției bărbaților față de emanciparea femeii este mai interesantă decît emanciparea în sine”. Acum, în presă nu apare nici o reacție a Ruxandrei Ivan după ce două cadre universitare de la SNSPA au fost acuzate că hărțuiau sexual studentele. Ultima postare a lui Ivan, din 23 iulie, este o odă la adresa eurparlamentarului Victor Negrescu, pe care Ciolacu l-ar putea propune comisar european: „Victor Negrescu a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European cu 394 de voturi din 701, din primul tur. Felicitări pentru această realizare remarcabilă, care demonstrează inclusiv că ierarhia valorilor găsește până la urmă o cale să se impună!”. În anul fiscal 2023, Ruxandra Ivan a avut trei slujbe: conferențiar universitar la Universitatea București - 93.438 de lei, net, anual cercetător la SNSPA - 36.036 lei consilier de stat la cancelaria premierului - 64.671 lei (a fost angajată de la final de iunie 2023) Ea a încasat și 2.000 de euro, „drepturi de autor”, de la Fundația Europeană pentru Studii Progresiste.

Ciolacu îl apără pe Pieleanu și îngroapă scandalul agresiunilor sexuale de la SNSPA Foto: Facebook
Politică

Ciolacu apără pe Pieleanu și îngroapă scandalul agresiunilor

Președintele PSD Marcel Ciolacu îl apără pe sociologul Marius Pieleanu, suspectat că hărțuia studentele, și îngroapă scandalul agresiunilor sexuale de la SNSPA, așa cum a îngropat și acuzațiile împotriva ministrului PSD Budăi, suspectat că își agresa colegele de partid. “N-ați vrea, totuși, înainte de a judeca pe cineva – și cred că nu e rolul meu să judec pe cineva - haideți să aflăm întreg adevărul“. Citește și: Sociologul favorit al PSD și al Antenei 3, Pieleanu, acuzat că era un prădător sexual, la fel ca Bulai: „Aveți grijă cu ăștia” Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat miercuri, 31 iulie, cum comentează scandalul în care este implicat sociologul Alfred Bulai şi faptul că unele foste studente de la SNSPA au scris că și Marius Pieleanu, un apropiat al PSD, le agresa sexual. “Și am venit și v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, și cum risc să nu pot intra în examenul de licență din cauza lui. Și asta pentru că i-am refuzat avansurile“, a relatat, pe Facebook, Carmen Radu, într-un mesaj către Mihaela Miroiu. Ciolacu îl apără pe Pieleanu și îngroapă scandalul agresiunilor sexuale de la SNSPA “Ce înseamnă un apropiat al PSD-ului, dacă nu vă supărați? Nu înțeleg remarca. Nu e nici dușman al PSD-ului. N-ați vrea, totuși, înainte de a judeca pe cineva – și cred că nu e rolul meu să judec pe cineva -, haideți să aflăm întreg adevărul. Dacă s-a întâmplat așa ceva, veți vedea că se vor lua măsurile pe care le impune legea. Ministrul Educației sunt ferm convins că a declanșat anchetele împreună cu conducerea SNSPA. Sunt și procurorii autosesizați. Nu intervenim într-o anchetă penală. O să intervenim dacă dispune Ministrul Educației administrativ. Știți foarte bine că este un Consiliu Național al Rectorilor, care este independent de minister și de prim-ministru. Depinde ce ne dorim. În ce societate dorim să trăim. Eu am trăit în comunism, nu vreau să mai trăiesc. Vreau într-o societate cu independență a autorităților”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. El a avut o reacție asemănătoare când ministrul PSD al Muncii Marius Budăi a fost acuzat că și-a hărțuit colegele. „Aveți dovezi în acest sens, aveți ceva detaliat sau o vendetă personală cu domnul Budăi? Nu îmi spuneți mie că femeile sunt abuzate de PSD, că nu ține. Despre ce victimă vorbim? Vorbiți cu colega, dacă se consideră victimă, să meargă la Poliție”, a declarat Ciolacu în februarie 2023. Citește și: Două turiste, jefuite în Făgăraș: după o zi de drumeții, s-au trezit, noaptea, fără corturi, saci de dormit și haine. “Avem o țara faină, păcat că-i locuită“, comentează, amar, una dintre ele După aceste declarații, acuzațiile împotriva lui Budăi au dispărut și nu au fost lămurite până azi.

Sute de studenți au cerut SNSPA să oprească hărțuirea sexuală Foto: SNSPA
Politică

Sute de studenți au cerut SNSPA să oprească hărțuirea sexuală

Sute de studenți au cerut, încă din 2017, conducerii SNSPA un cod etic care să oprească hărțuirea sexuală, dar aceasta a refuzat. Rectorul SNSPA este, din 2012, Remus Pricopie, fost ministru PSD al Educației și, acum, un susținător al lui Marcel Ciolacu, cu susținerea căruia soția sa a fost plasată în conducerea Curții de Conturi. Pricopie pe vremea când era ministru PSD în guvernul Ponta Foto: Politica Broaștei Citește și: Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, suspectat că l-a protejat pe prădătorul Bulai, este un pesedist cu o avere uriașă Poliţia Capitalei efectuează cercetări într-un dosar ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului de sociologie de la SNSPA Alfred Bulai, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. Sute de studenți au cerut SNSPA să oprească hărțuirea sexuală „Personal am făcut parte dintr-o iniţiativă studenţească şi încă din 2016 am cerut SNSPA modificarea codului de etică, în aşa fel încât să aibă o definitie mai cuprinzătoare pentru ceea ce înseamnă hărţuirea sexuală, să prevadă măsuri clare care se pot aplica în asemenea situaţii, dar şi sancţini. Petiţia, care a strâns peste 600 de semnături, a fost depusă la Senatul universităţii, fără să primească un răspuns. Vorbim de o initiativă care s-a întins pe o perioadă de 2 ani, 2 ani de obstacole constante din partea conducerii care nu a vrut să accepte aceste modificari. Răspunsul a fost că SNSPA prevede deja în codul de etică existent aceste aspecte și nu e nevoie de adăugiri", a relatat o fostă studentă de la SNSPA la Antena 3. Citește și: VIDEO Cu o dexteritate atent exersată, Grindeanu își ascunde în buzunar ceasul scump înainte de declarațiile televizate. Ceasul, posibil un Audemars Piguet de zeci de mii de euro Snoop.ro relatează ce li s-ar fi transmis studenților. „«Opriți-vă, e ca și cum ai vrea să schimbi Constituția unei țări»”, relatează una dintre studente că li s-a spus când au adunat cele 600 de semnături acum șapte ani”, relatează acest site. Însă sociologul Alfred Bulai a fost unul din cei șapte membri din Senatul SNSPA care au semnat documentul cu modificările Codului propuse de studentele grupului informal Inițiativa AS.

Pieleanu, acuzat că era un prădător sexual, la fel ca Bulai Foto: Captură video
Politică

Pieleanu, acuzat că era un prădător sexual, la fel ca Bulai

Sociologul favorit al PSD și al Antenei 3, Marius Pieleanu, este acuzat de jurnalista Carmen Dumitrescu, că era un prădător sexual, la fel ca Alfred Bulai. Firmele lui Marius Pieleanu sunt abonate la contracte cu instituțiile controlate de PSD, deși acesta nu le-a trecut în declarația de interese, așa cum ar fi obligat de lege și așa cum face Iosif Bubble, soțul unei deputate PSD, care controlează CURS. În regimul Dragnea, soția lui Pieleanu a fost plasată de PSD în conducerea Curții de Conturi. Citește și: SNSPA îl protejează pe profesorul universitar și sociologul Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală: refuză să sesizeze Parchetul, deși Codul Penal cere clar acest lucru Dumitrescu, care a fost studenta lui Bulai la SNSPA, a scris, pe Facebook că „se știa” modul în care aceștia acționează asupra studentelor. Pieleanu, acuzat că era un prădător sexual, la fel ca Bulai „Evident, discutam cu colegi mai mari despre cum sunt profesorii, despre cât de exigenți sunt, despre cât de buni sunt, pentru că la SNSPA fiecare profesor era, de fapt, un personaj. Ungureanu era cel exigent și nonconformist, Miroiu era femeia cu autoritate, Țăranu era eruditul cu grai moldovenesc, la cursurile căruia stăteai cu răsuflarea tăiată, Pârvulescu era cel înțelegea cum funcționează lumea politică de la cap la coadă. Dar când a venit rândul profesorilor de la Sociologie (Bulai și Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: «Aveți grijă cu ăștia! Mai ales dacă vă cheamă în practică! Și să aveți grijă cum vă îmbrăcați la cursuri, că dacă le place de voi, aia e!» Era un fel de fapt știut, o parte a statu-quo-ului universitar la SNSPA. Era una dintre garanțiile universitare: că dacă cumva le placi ăstora doi, e nasol de tine! Deci trebuia să ai grijă! În ce consta această autoprotecție, nu știu nici acum. Cert e că multe dintre noi, când aveau cursuri de sociologie, aveau grijă să nu se machieze și să nu se îmbrace în vreun fel care ar fi putut fi catalogat drept atrăgător. De-a lungul celor patru ani în care am urmat cursurile la SNSPA și în care am fost studenta celor doi, am auzit zeci de întâmplări. Majoritatea din practică. Se vorbea și despre violuri. Mereu întrebam de ce nu spune nimeni nimic. Motivele erau cam aceleași: nu e bine pentru imaginea unei tinere studente cu o carieră în față să se audă că a fost abuzată sexual, părinții ar fi fost dezamăgiți, mulți plăteau taxe ca să își țină copiii acolo și voiau ca banii lor să se concretizeze în diplome, nu în plângeri penale. Așa că fetele tăceau”, scrie Carmen Dumitrescu. Ea relatează că în perioadele de practică erau studentele erau victimele celor doi. Conducerea SNSPA, complice prin tăcere „Eu nu m-am specializat pe sociologie, așa că n-am fost în practică la sociologie decât o singură dată și am avut noroc să mă trimită undeva prin Giurgiu cu o colegă să facem niște chestionare în școli. N-am fost în gașca care pleca în Deltă sau la mare. Deci n-am stat cu profesorii în practica aia, ci doar cu colega mea. Dar și la întoarcere am aflat de la cei care au fost în deplasarea cu Bulai și Pieleanu că din nou s-a alunecat”, a arătat ea. Carmen Dumitrescu a reproșat conducerii SNSPA, unde rector este Remus Pricopie, că nu a acționat împotriva prădătorilor sexuali: „Sigur, dacă conducerea universității ar fi ascultat zecile, ba îndrăznesc să spun, sutele de mărturii despre comportamentul inadecvat al celor doi profesori, fetele acelea pe care azi le vedem în investigația Snoop n-ar fi fost obligate să trăiască cu traumele pe care le au. Și îndrăznesc să spun că vina pentru traumele lor și ale altor zeci sau sute de studente nu e doar a acestor profesori cu instincte de prădători, care cred despre ei înșiși că sunt zei ai manipulării, ci a fiecărei persoane care a stat la conducerea SNSPA în ultimii 20 și ceva de ani. Fiecare dintre cei care au știut și n-au mișcat un deget. Fiecare poartă vina acestor traume. Pentru că și aici toți știau!” Citește și: VIDEO Cu o dexteritate atent exersată, Grindeanu își ascunde în buzunar ceasul scump înainte de declarațiile televizate. Ceasul, posibil un Audemars Piguet de zeci de mii de euro

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră