sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: scrisoare

12 articole
Internațional

Fico îi cere informații lui Musk

Fico îi cere informații lui Musk. Prim-ministrul slovac, Robert Fico, a trimis o scrisoare oficială către Elon Musk, solicitând detalii despre granturile oferite de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) organizațiilor non-guvernamentale și mass-mediei din Slovacia. Fico susține că aceste fonduri ar fi fost utilizate în scopuri politice, influențând scena politică slovacă. Fico îi cere informații lui Musk În scrisoarea sa, Robert Fico afirmă că resursele financiare alocate de USAID au fost folosite pentru a favoriza anumite partide politice și pentru a distorsiona sistemul democratic din Slovacia. Citește și: Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație” „Este incontestabil faptul că resurse financiare de la USAID au fost utilizate în scopuri politice în Slovacia, afectând echilibrul politic și susținând anumite forțe politice.” – Robert Fico Premierul slovac cere acces la informații clare privind finanțarea ONG-urilor, mass-mediei și jurnaliștilor individuali din Slovacia, pentru a diferenția proiectele utile de ceea ce el numește o „interferență flagrantă în afacerile interne ale țării”. Milioane de dolari acordate ONG-urilor slovace? Fico susține că din datele disponibile public se poate observa că USAID a alocat milioane de dolari acestor entități într-o perioadă relativ scurtă, însă informațiile disponibile nu sunt suficiente pentru a înțelege întreaga amploare a finanțărilor. „Din surse publice incomplete, este clar că USAID a sprijinit aceste entități cu granturi care au însumat câteva milioane de dolari.” – Robert Fico Acest aspect ridică întrebări cu privire la transparența finanțărilor și la impactul acestora asupra democrației slovace. Întâlnire cu Elon Musk În cadrul scrisorii, premierul slovac se declară deschis unei întâlniri cu Elon Musk pentru a discuta această problemă și pentru a analiza posibile proiecte benefice pentru relațiile americano-slovace. „Sunt pregătit să mă întâlnesc personal cu Elon Musk, deoarece consider că utilizarea abuzivă a fondurilor străine în Slovacia este o problemă serioasă.” – Robert Fico Această inițiativă vine în contextul recentelor schimbări de politică externă ale SUA, care afectează finanțările USAID la nivel global. Trump limitează finanțările USAID Pe 20 ianuarie, în ziua învestirii sale, președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care suspendă, timp de 90 de zile, toate finanțările externe acordate de USAID. Ulterior, administrația sa a permis câteva excepții pentru anumite programe esențiale. USAID administrează programe umanitare și de asistență medicală în aproximativ 120 de țări, având un buget anual de aproape 43 miliarde de dolari.

Fico îi cere informații lui Musk (sursa: Facebook/Robert Fico)
Ponta, tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu Foto: Guvernul României
Politică

Ponta, tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu

Deputatul PSD Victor Ponta este tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu: pârăște România la Trump că aici a avut loc o lovitură de stat. Citește și: Propaganda lui Georgescu, care vrea să mențină dependența României de Gazprom, demontată: „Un capitol din manualul rusesc de propagandă” Ponta a anunțat că va semna o scrisoare inițiată de Marius Tucă, în care se afirmă că în România a avut loc o lovitură de stat, iar cel defavorizat a fost Călin Georgescu, nu Elena Lasconi: „Într-un eveniment fără precedent și extrem de alarmant, după primul tur, în care un candidat independent, domnul Călin Georgescu, a reușit să avanseze în turul al doilea, Curtea Constituțională a intervenit în timpul procesului de votare din turul doi”. Ponta, tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu Ponta a scris pe Facebook că va depune personal scrisoarea la Casa Albă, deși mesajul ei vine în totală contradicție cu ceea ce susține, oficial, PSD. „O idee foarte buna a lui Marius Tuca - si corectă! Eu o sa semnez aceasta scrisoare - si o pun direct in cutia postala a Casei Albe la Washington DC - luni pe 20 Ianuarie!”, a afirmat deputatul PSD. Tucă a cerut ca un număr cât mai mare de cetățeni români să semneze această scrisoare - scrisă în română și engleză - și să o trimită viitorului președinte al SUA. Tucă îi cere lui Trump să-l apere pe omul Moscovei „Decizia Curții Constituționale de a anula un proces electoral în desfășurare, fără a oferi dovezi transparente sau a respecta procedurile legale consacrate, a lăsat poporul român într-o stare de confuzie și neîntrecredere. Multe voci din țară au descris acest act drept o «lovitură de stat» care subminează principiile fundamentale ale democrației. Până în prezent, nu a fost oferită publicului nicio explicație clară sau justificare legală solidă, ceea ce erodează în continuare încrederea în instituțiile noastre și în statul de drept. Domnule Președinte, în calitatea dumneavoastră de lider al celei mai mari și influente democrații din lume, și de susținător ferm al condiției României de stat membru NATO și al Uniunii Europene, de partener strategic al țării noastre, vocea dumneavoastră are o greutate imensă. Vă solicit să luați act de această situație alarmantă și să reafirmați public angajamentul Statelor Unite față de principiile democratice și statul de drept în România. Aceasta nu este o cerere de ingerință în treburile interne ale României, ci mai degrabă un apel pentru o poziție de principiu din partea liderului lumii libere, care să susțină valorile ce ne unesc ca aliați și parteneri”, se arată în scrisoarea promovată de Marius Tucă.

Lasconi le-a scris liderilor PSD, PNL și UDMR, după ce USR a fost exlcus de la negocieri Foto: Facebook
Politică

Lasconi le-a scris liderilor PSD, PNL și UDMR

Președintele USR, Elena Lasconi, le-a scris azi, pe whatsapp, liderilor PSD, PNL și UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri, dar aceștia nu i-au răspuns. Într-un mesaj intern către liderii USR, Lasconi arată că a aflat de la televizor că la Guvern va avea loc o discuție între negociatorii PSD, PNL și UDMR. Citește și: Un an după ce Javier Milei a devenit președinte, economia Argentinei a ieșit din recesiune Redăm integral mesajul intern al lui Lasconi: Lasconi le-a scris liderilor PSD, PNL și UDMR „Dragi colegi, Constat că dezinformarea continuă. Așa că, fac următoarele precizări: 1. Singura dată când nu am participat la discuții a fost aseară. Din respect am sunat președinții celorlalte partide să îi informez că nu vom participa la târguieli pe ministere până când nu vom agrea ce vom face pentru români și ce bani avem. 2. Nu am fost invitați la întâlnirea de astăzi de la ora 14:00. Am aflat de la televizor asta. Avem un grup whatsapp unde sunt: Ciolacu, Bolojan, Kelemen, Varujan și eu. Le-am scris asta: «Bună ziua. Aflu de la televizor că la ora 14:00 există o întâlnire a liderilor la Guvern. Pe mine și pe reprezentanții USR nu ne-a invitat nimeni. Ce anume se discută? Vă propun, astăzi la ora 17:00 în Parlament, să avem o discuție serioasă cu echipele care au lucrat la programul de guvernare, să agream ce vom face pentru români și ce bani sunt în buget pentru a face reformele. E important ca la această întâlnire să fie prezent și ministrul finanțelor publice. Vă mulțumesc!». Nu am primit răspuns”.

Ciolacu trimite scrisori electorale cu "fantome" ale Poștei (sursa: PSD)
Politică

Ciolacu trimite scrisori electorale cu "fantome"

Ciolacu trimite scrisori electorale cu "fantome" ale Poștei Române: plicurile sunt livrate de poștași, dar nu conțin nici un fel de ștampilă a Poștei. Ciolacu trimite scrisori electorale cu "fantome" Al doilea tiraj al scrisorii candidatului Marcel Ciolacu pentru cetățeni s-a tipărit în 1,5 milioane de exemplare, potrivit mențiunii din document. Citește și: EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere Cel mai probabil, primul tiraj s-a tipărit într-un număr similar de exemplare. Scrisorica în care Ciolacu își prezintă propria persoană și motivațiile candidaturii a ajuns la milioane de locuințe prin intermediul Poștei Române. Dar plicurile în care se află scrisoarea nu sunt marcate în nici un fel de compania de stat. DeFapt.ro a contactat atât PSD, cât și Poșta Română, pentru a afla detalii despre contractul (dacă există) între partid și compania de stat. Până la momentul publicării acestui articol, nu primiserăm nici un răspuns. Scrisoarea candidatului Ciolacu către cetățeni (sursa: PSD)

Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie Foto: Kremlin.ru
Internațional

Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie

Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie: i se plâng lui Putin de condițiile grele pe care le oferă patria nerecunoscătoare, arată o scrisoare publicată de site-ul de investigații în limba rusă Insider. Citește și: Soacra lui Cherecheș era falită: casa ei din Reghin era executată silit. De unde a avut 50.000 de euro pentru șpăguirea unei judecătoare? Potrivit acestei publicații, 11 ofițeri GRU - spionajul militar rusesc - i-au scris lui Putin despre condițiile grele din Rusia, după ce ani întregi au trăit în luxul din statele vestice - pe care le spionau și a căror înfrângere o doreau. Scrisoarea ar fi fost obținută de la un angajat al Kremlinului, dar este imposibil de verificat autenticitatea ei. Scrisoarea cadrelor GRU Foto: Insider Rusia Potrivit Insider, 698 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE, aproape jumătate dintre ei fiind ofițeri de carieră din GRU, SVR și FSB Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie „Pentru multe dintre familiile ofițerilor, plecarea neașteptată din misiunile diplomatice a devenit o tragedie personală și a dat naștere la numeroase probleme", i-au scris lui Putin spionii GRU. Printre aceste probleme se află lipsa de locuințe adecvate, de locuri în învățământ pentru copiii lor, care au frecventat anterior școlile ambasadei, și de locuri de muncă pentru soțiile ofițerilor care acum se află la Moscova, Sankt Petersburg, Kaliningrad sau în alte regiuni. „Suntem militari și suntem pregătiți pentru orice dificultate. Dar cum rămâne cu familiile noastre?", i-au spus ofițerii lui Putin, adăugând: „Ni se spune să avem răbdare și că totul se va rezolva în viitorul apropiat. Multe soții, dintre care aproape toate au studii superioare, au plecat să-și găsească singure un loc de muncă, dar pur și simplu nu există locuri de muncă disponibile sau salarii decente". Unei soții i s-ar fi spus „în mod nesuferit: «Dacă nu-ți place, poți să te duci să livrezi pizza, te vei descurca»". Cadrele GRU au arătat că locuiesc în cămine, întrucât nu-și permit să închirieze apartamente în Moscova, iar copii lor au fost trimiși la școli „în celălalt capăt al orașului" - i-au spus transmis ei lui Putin. Între timp, arată ei, Ministerul de Externe „a reușit cumva să rezolve problemele angajaților săi cu locuințele, școlile și grădinițele". Citește și: EXCLUSIV: VIDEO & DOCUMENTE Dezastru: podul de la Brăila, plin de fisuri și infiltrații de apă care afectează structura de rezistență (raport oficial). Podul a costat 700 milioane EUR „Vladimir Vladimirovici, am dori să subliniem că nu ne plângem, ci încercăm să obținem un tratament corect", au adăugat foștii spioni.

Mitropolitul Chișinăului, critici dure Patriarhului Kirill (sursa: Agerpres)
Eveniment

Mitropolitul Chișinăului, critici dure Patriarhului Kirill

Mitropolitul Chișinăului, critici dure Patriarhului Kirill. Mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi Întregii Moldove i-a trimis superiorului său ierarhic, Patriarhul Kirill al Moscovei, o scrisoare şocant de critică. Mitropolitul Chișinăului, critici dure Patriarhului Kirill Mitropolitul Vladimir îi face şefului Bisericii Ortodoxe Ruse mai multe reproşuri, inclusiv în legătură cu susţinerea războiului pornit de Putin în Ucraina, atitudinea „nerespectuoasă” a Rusiei faţă de moldoveni şi „abandonarea” Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia rusă, potrivit deschide.md, care publică documentul. Citește și: Deși are 47.000 lei/lună și două pensii speciale uriașe, președintele CCR, Marian Enache, încasează și trei sporuri și o indemnzație. Enache a avut dosar de turnător, dar acesta a dispărut Contactat de deschide.md, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a confirmat autenticitatea documentului, care este datat 5 septembrie 2023. În scrisoare, Mitropolitul Vladimir îl acuză pe Patriarhul Kirill că l-a abandonat şi că nu poate opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, care este susţinută de Biserica Ortodoxă Română şi de autorităţile laice din România şi R. Moldova. Moldova se va uni cu România Mai mult, înaltul prelat susţine că Republica Moldova se va uni în scurt timp cu România. „Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova şi România, a demonstrat că este o forţă care nu mai poate fi oprită şi care, se pare, că doreşte şi va obţine restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei este doar un element secundar şi inutil pe scena religioasă, socială şi culturală a ţării noastre. Biserica Ortodoxă din Moldova nu are absolut nicio cale de a opri aceste procese. În această situaţie, orice paşi ai noştri în sensul unei intervenţii ar fi practic consideraţi drept sabotaj antinaţional, pentru care poporul ne va izola şi în cele din urmă, ne va uita. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-o situaţie de faliment instituţional”, îi spune mitropolitul Vladimir patriarhului Kirill. „Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri - într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România şi desigur tot ceea ce susţine Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”, mai afirmă mitropolitul în scrisoare. Se invocă apartenența la latinitate El reproşează Moscovei că nu a înţeles că moldovenii au rădăcini latine şi a vrut să-i asimileze „lumii ruse”, care „este străină aspiraţiilor şi valorilor naţionale” ale moldovenilor. „O altă tendinţă care preocupă poporul nostru şi pe clerici, care într-un procent de 80% deţin cetăţenie română - este dorinţa tot mai persistentă a Patriarhiei Ruse de a absorbi Mitropolia Moldovei în aşa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspiraţiilor şi valorilor noastre naţionale. Din nefericire, această tendinţă reprezintă o continuare a politicii dure de denaţionalizare promovată în perioada ţaristă şi ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă doreşte să o „desăvârşească”. Din păcate, Moscova nu a înţeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine şi este perfect normal ca el să aspire să se apropie şi să rămână în acest spaţiu civilizaţional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”, se mai arată în scrisoare. „În Rusia, atât autorităţile laice cât şi cele bisericeşti ne-au tratat şi ne tratează ca pe un popor periferic şi fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea şi prosperitatea sa”, reproşează mitropolitul în scrisoare. Kirill, "avanpost al Kremlinului" Documentul începe şocant, cu o referire la agresiunea rusă din Ucraina, pe care mitropolitul Vladimir o condamnă, acuzând totodată Rusia că se amestecă „agresiv” inclusiv în afacerile Republicii Moldova: „Această adresare către Sanctitatea Voastră este rezultatul unor circumstanţe tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societăţii moldoveneşti. Acest fenomen este urmarea directă a asocierii noastre ca structură bisericească cu promovarea intereselor proruse în Republica Moldova, determinată de apartenenţa la Patriarhia Moscovei, care la rândul său este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului şi un susţinător al intervenţiei ruse în Ucraina. Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariţia noastră de pe scena religioasă şi socială a ţării, în virtutea respingerii ferme de către concetăţenii noştri a amestecului agresiv al Rusiei în afacerile statului vecin şi prieten Ucraina, dar şi în propriile noastre afaceri”. Popă, popă, dar facturile costă Mitropolia Moldovei reproşează patriarhului Kirill că nu a răspuns la solicitări de finanţare şi de compensare a facturilor la gaze, ceea ce a oferit statului român prilejul de a ajuta Mitropolia Basarabiei (care ţine de Biserica Ortodoxă Română) şi de a-şi atrage simpatia preoţilor: „Suntem cu atât mai nedumeriţi de faptul că Biserica Ortodoxă Rusă, ca Biserica-Mamă, ar fi trebuit să ne sprijine în această perioadă dificilă, care durează deja un an şi jumătate; să ne aducem aminte doar de numeroasele noastre solicitări către Patriarhia Moscovei de a compensa facturile la gaze în timpul sezonului rece, care au crescut semnificativ, inclusiv din cauza războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Ce răspuns am primit la solicitările noastre? În cel mai bun caz, o ignorare aproape completă sau promisiuni care, cel mai probabil, au fost deja uitate. Corespondenţa şi negocierile au fost ignorate, iar timpul trece foarte repede în defavoarea noastră. Problema ar fi putut fi rezolvată în mod operativ, aşa cum fac vecinii noştri români. Rapiditatea era necesară pentru a-i împiedica pe preoţi să fie în permanenţă tentaţi de Statul Român, care le oferă preoţilor un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii şi scutirea parohiilor de contribuţiile trimestriale”, arată mitropolitul Vladimir în scrisoare. "Timpul lucrează împotriva noastră într-un ritm accelerat" Scrisoarea se încheie cu o serie de interogaţii retorice, pe post de reproşuri, adresate patriarului Kirill: „În această situaţie, vă întrebăm, Sanctitatea Voastră, cum putem evita prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, şi creşterea neîncrederii atât din partea preoţimii, cât şi a poporului faţă poziţia noastră, care se presupune a fi direct legată de interesele ruseşti, pe de altă parte? Cum putem menţine relaţiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă, când nu mai putem achiziţiona obiecte bisericeşti fabricate în Federaţia Rusă, deoarece aproape nu există căi comerciale între ţările noastre? Ce să facem în condiţiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova şi ce să facem atunci când Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă faţă de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos? Din păcate, timpul lucrează împotriva noastră într-un ritm accelerat, astfel încât mâine Biserica Ortodoxă din Moldova ar putea fi exclusă din viaţa publică, iar meritele sale în lucrarea de consolidare a Bisericii şi societăţii moldoveneşti vor fi uitate rapid”, conchide mitropolitul Vladimir. Potrivit unui preot rus citat de deschide.md, fost angajat al Patriarhiei ruse şi în prezent profesor în SUA, acest document ar putea consemna dorinţa Mitropoliei Moldovei de a se separa de Biserica Ortodoxă Rusă.

Teodosie Tomitanul îi cere patriarhului să-l ridice la rang de mitropolit Foto: Facebook
Eveniment

Teodosie Tomitanul cere patriarhului ridice mitropolit

Putinistul Teodosie Tomitanul, născut Macedon Porcu, îi cere patriarhului Daniel să-l ridice la rang de mitropolit. Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, i-a trimis o lungă scrisoare patriarhului în care solicită punerea pe ordinea de zi a Sfântului Sinod a unei decizii de reactivare a mitropoliei Tomisului. În plus, controversatul arhiepiscop al Tomisiului, cunoscut pentru declarațiile sale favorabile lui Putin, mai vrea înființarea, de către Academia Română, a unui institut „dedicat cercetării aprofundate a culturii și civilizației dobrogene”. Citește și: DOCUMENT Macedon Porcu. Acesta este numele cu care s-a născut actualul Teodosie Tomitanul. Numele de familie și l-a schimbat în tinerețe DeFapt.ro a arătat, în mai 2023, arhiepiscopul Teodosie Petrescu s-a născut cu numele de Macedon Porcu. Teodosie Tomitanul îi cere patriarhului să-l ridice la rang de mitropolit „În lumina acestor documente, inaccesibile până acum Patriarhiei Române, se probează privilegiul istoric și canonic al Bisericii din Scythia Minor/ Dobrogea, cu sediul la Tomis/Constanța de a fi recunoscută ca mitropolie participantă la Sinodul I Ecumenic de la Niceea. Importanța mitropoliei Tomisului pentru Biserica Ortodoxă Română constă nu numai în vechimea ei neîntreruptă până în secolul al XIV-lea (mai multe secole adunate decât ale tuturor mitropoliilor românești), nici numai în predispoziția ei de a mijloci permanent între culturile fondatoare ale Europei creștine (așa cum rezultă din pozițiile teologice scrise ale Sfinților Ioan Casian, Dionisie Exiguul ori ale erudiților Ioan Maxențiu și Leonțiu de Bizanț), ci din însuși faptul că, «prin Sfântul Marcu, mitropolitul Tomisului (care, din păcate, nu are încă o zi de pomenire individuală în calendarul Bisericii Ortodoxe Române) s-a alăturat vocii comune a celor 318 Sfinți Părinți de la Niceea, mărturisind deoființimea Treimii»”, susține ÎPS Teodosie. Citește și: Judecătoare de la Tribunalul București, depistată cu șase milioane de euro pe care nu-i poate justifica. Judecătoarea, în funcție, deși a fost implicată în mega-dosarul jafului de la BRD „Necesitatea nu este provocată de orgolii, cum greșit s-a înțeles și s-a proferat de-a lungul timpului, ci izvorăște din conștiința unei identități creștine vii, întru totul similare celei a poporului din regiunea Clujului, spre exemplu, în cazul căreia Patriarhia Română a identificat în regim de urgență argumentele pentru ridicarea la rangul de mitropolie, în anul 2005”, mai susține controversatul arhiepiscop. Scrisoarea lui Teodosie Tomitanul a fost prezentată de Știri pe surse. În 2021, o cerere asemănătoare a lui Teodosie Tomitanul a fost respinsă.

Scrisoare de solidaritate cu Maia Sandu Foto: Facebook
Eveniment

Scrisoare de solidaritate cu Maia Sandu

Mai mulți scriitori români, printre care Ana Blandiana, Radu Vancu, Ruxandra Cesereanu sau Radu Paraschivescu, au publicat o scrisoare de solidaritate cu Maia Sandu, în care critică, printre altele, numirea unei apropiate a oligarhului fugar Plahotniuc la conducerea ICR Chișinău. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Scriitorul Radu Vancu a explicat, pe Facebook, că „în interiorul PEN România a apărut ideea unei scrisori deschise, adresată de către societatea civilă din România președintei Maia Sandu, care să o asigure că poate conta pe sprijinul necondiționat al românilor pentru construirea destinului european al Republicii Moldova”. Scrisoare de solidaritate cu Maia Sandu „Vectorii de influență ai Rusiei sunt mai vocali decât oricând, deopotrivă în România și în Republica Moldova. „Ni se par inadmisibile intervențiile unor actori politici din România ale căror gesturi, în acest context atât de tensionat, pot cataliza reacții pro-ruse și anti-europene”, se arată în scrisoarea publicată de Ziarul de Gardă din Moldova. „Ne limităm la două exemple recente, vizibile în spațiul public din Republica Moldova și România deopotrivă. Primul dintre ele e reprezentat de forțarea retrocedării clădirii Bibliotecii Naționale a Moldovei către Mitropolia Basarabiei, parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, în urma unui lobby politic intens susținut de actori politici din România. Este inadmisibil ca patrimoniul arhitectural al Republicii Moldova să constituie obiectul unor tranzacții politice. Statul român are obligația morală să susțină fără rezerve Republica Moldova, fără a condiționa sprijinul de tranzacții de acest gen. Al doilea exemplu este recenta numire la conducerea Institutului Cultural Român din Chișinău a doamnei Monica Babuc, o apropiată a lui Plahotniuc – care i-a și condus partidul după fuga lui. Plahotniuc este pe lista de sancțiuni a SUA. Cum poate statul român să susțină, în diplomația sa externă, persoane apropiate de cei sancționați? Pentru SUA, această numire nu poate constitui altceva decât un afront mizerabil. ICR Chișinău trebuie condus de o persoană care să nu intre în coliziune cu parteneriatele noastre strategice. Doamnă Președintă, Și pentru noi sunt la fel de revoltătoare ca și pentru Dumneavoastră toate aceste gesturi – care încep să facă sistem. În pofida cinismului acestor actori politici români, vă asigurăm că aveți în societatea civilă din România un partener în eforturile dumneavoastră de a orienta definitiv Republica Moldova pe drumul destinului ei european”, arată semnatarii scrisorii.

Primăria Ciugud, scrisoare virală către robotul ION Foto: Facebook Primăria Ciugud
Politică

Primăria Ciugud, scrisoare virală către robotul ION

Primăria Ciugud, condusă de primarul independent Gheorghe Damian, a trimis o scrisoare care a devenit virală către robotul ION, asistentul premierului Ciucă. În scrisoare, primăria oferă zece sfaturi pentru o Românie digitală, dar îl acuză pe robotul ION că, de la început, a furat o imagine a administrației din Ciugud, fără să ceară aprobarea. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Primăria Ciugud, scrisoare virală către robotul ION „Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre. Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora”, se arată în mesajul celor din Ciugud. Proiect de informatizare a României Ce îi cer cei din această comună - un model de dezvoltare și informatizare - robotului ION: „Vrem o Românie smart!”. „PNRR ne-a oferi foarte multe fonduri, însă nu prea înțelegem cum se poate face această transformare digitală, dar mai ales cu ce provocări și costuri vine. Piața este inundată de oferte „smart”, iar acest lucru va duce cu siguranță la o digitalizare pestriță în primării și în instituțiile publice. Multe soluții digitale nu vor funcționa cum trebuie, altele vor fi inutile pentru nevoile reale ale unor instituții, iar în multe cazuri vor genera costuri de mentenanță greu de suportat, mai ales de o instituție mică”, scrie aceasta administrație. „Vrem servicii publice smart, interconectate și prietenoase!” „Vrem o Românie fără hârtie!”. „Acest lucru se poate face doar prin interconectarea bazelor de date ale instituțiilor publice. Iată de ce, dragă Ion, transformarea digitală prin care trece acum zona publică din România trebuia construită pe fundamentul unei strategii coerente și cu standarde de calitate și interconectare pentru soluțiile smart implementate. În lipsa acestora, vom fi cu toții smart, dar nu vom reuși să eliminăm plimbarea cetățeanului între ghișee interconectând bazele de date”, arată primăria. „Vrem legislație smart, care să ne ajute, nu să ne încurce!”: „În zona publică, există un adevărat haos legislativ cu norme interpretabile sau necorelate la realitățile evoluției digitale. Spre exemplu, România nu are încă o lege a arhivelor digitale”. Avertisment că vom ajunge campioni la analfabetismul digital „Vrem funcționari smart!”. „Funcționarul trebuie să înțeleagă că digitalizarea înseamnă să reacționeze cu celeritate la solicitările cetățeanului și să fie mereu în contact cu el. Cererea electronică nu mai poate fi îngropată într-un teanc de hârtii și uitată acolo. Schimbările comportamentale ale funcționarului din zona publică trebuie să se producă în același timp cu transformarea digitală”, arată administrația din Alba. „Vrem cetățeni smart!” „Vrem o educație smart!”: „Specialiștii educaționali vorbesc despre analfabetismul digital (te naști cu aptitudini digitale, dar nu reușești, prin pregătirea educațională, să le transformi în competențe). Și nu ne dorim să ajungem campionii Europei și la acest tip de analfabetism...” „Vrem o transparență smart!”: „Cetățeanul trebuie să aibă acces la informații publice deschise privind modul în care s-au luat deciziile care îl privesc sau privind modul în care sunt cheltuiți banii publici. Transparența decizională trebuie să fie reală și să se manifeste ca un fapt normal, nu doar în urma solicitării cetățenilor și societății civile” Foto: Facebook Primăria Ciugud „Vrem un viitor pentru satul românesc” „Vrem politici publice smart!”: „Ne-am săturat de politici publice întocmite pe genunchi fără o consultare reală a cetățenilor. Evoluția digitalizări ne permite să facem mai ușor aceste consultări și ne oferă o cantitate mult mai mare de date digitalizate care să ne ajute la realizarea studiilor/ analizelor. Astfel, avem nevoie de o platforma națională a tuturor datelor colectate din zona publică și care pot sta la baza fundamentării unor politici publice locale, regionale sau naționale”. „Vrem un viitor smart pentru satul românesc!”: „Conceptul „smart village”, pe care îl promovăm de circa 5 ani, presupune transformarea digitală a administrației publice din zona rurală, astfel încât să fie mai eficientă și mai aproape de cetățean, reducerea costurilor administrative și creșterea calității vieții cetățenilor prin implementarea unor noi tehnologii, educație digitală, folosirea unor soluțiilor inovative în agricultură, etc. Statul nu prea are multe pârghii pentru a atrage tinerii la sat, însă poate să înceapă prin a le oferi niște servicii publice moderne și un nivel de trai european”. În finalul scrisorii, primăria îl roagă pe ION să includă o vizită a premierului Ciucă la Ciugud: „Suntem siguri că nu îl vei lăsa să uite de această invitație, așa cum au uitat mulți alți demnitari, care ne-au promis că ne vor vizita. Noi avem temele pregătite! Tu ești pregătit?”.

Progresiștii Biden să negocieze cu Rusia (sursa: voanews.com)
Eveniment

Progresiștii: Biden să negocieze cu Rusia

Progresiștii: Biden să negocieze cu Rusia. Congresmeni din aripa stângă a Partidului Democrat i-au cerut luni preşedintelui Joe Biden, care a deblocat miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei în faţa invaziei ruse, să sporească eforturile diplomatice şi să angajeze negocieri directe cu Moscova, având ca obiectiv încheierea rapidă a războiului. Progresiștii: Biden să negocieze cu Rusia Este pentru prima dată când un astfel de apel vine chiar din partea partidului preşedintelui. "Vă îndemnăm să însoţiţi sprijinul economic şi militar pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv şi să vă dublaţi eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului", au spus aleşii în scrisoarea lor, arătând clar că sunt împotriva invaziei "ilegale şi scandaloase" a Ucrainei şi că orice soluţie ar urma să fie aprobată de Kiev. "Dar, în calitate de parlamentari responsabili pentru modul în care zeci de miliarde de dolari ai contribuabililor americani sunt cheltuiţi în asistenţă militară în conflict, credem că o astfel de implicare în acest război creează, de asemenea, responsabilitatea Statelor Unite de a explora în mod serios toate căile posibile", au adăugat ei. Printre aceştia se numără Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar şi Pramila Jayapal, figuri ale aripii progresiste a partidului. Price: Rușii nu vor diplomație și dialog Aleşii i-au preşedintelui Biden "să desfăşoare eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate şi încetării focului, să se angajeze în discuţii directe cu Rusia şi să exploreze perspectivele unui nou acord de securitate european acceptabil pentru toate părţile". Întrebat despre această scrisoare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a afirmat că "nimeni nu vrea să vadă acest război încheindu-se mai mult decât omologii noştri ucraineni". "Nu ştim când se va întâmpla asta (...), pentru că nu am văzut niciun indiciu din partea ruşilor că sunt pregătiţi să se angajeze în această diplomaţie şi dialog", a adăugat el. "Le furnizăm partenerilor noştri ucraineni ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă pentru ca, atunci când va apărea o masă de negocieri, ei să fie în cea mai puternică poziţie posibilă", a mai spus Ned Price. Republicanii amenință să taie fondurile pentru Ucraina În ceea ce o priveşte pe purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, ea a spus că executivul a fost "foarte clar: nimic despre Ucraina fără Ucraina". Citește și: Biden admite că există, cu adevărat, riscul unui „Armaghedon nuclear”, pentru prima oară de la criza rachetelor din Cuba De la începutul invaziei, administraţia Biden a plătit zeci de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, cu acordul ambelor partide din Congres, deşi unii reprezentanţi ai aripii drepte a republicanilor au protestat. Un influent ales republican a avertizat recent că partidul său nu va semna un "cec în alb" Ucrainei dacă va câştiga, după cum prevăd sondajele, majoritatea locurilor în Camera Reprezentanţilor la alegerile de la jumătatea mandatului.

Valentin Ionescu
Opinii

Scrisoare către ministrul Culturii: Scăpați-ne de "ceramica de Horezu" din Bulgaria și China!

Domnule ministru, Fiind in concediu, zilele trecute am fost în Olari, fostul sat cu același nume din localitatea Horezu. Unde, după cum știți, este un mic centru de creație pentru ceramica de Horezu inclusă de UNESCO în patrimoniul cultural imaterial. M-am oprit la atelierul dl. Mihai Biscu, unul dintre cei patru artizani/meșteri în ceramică rămași în viață și zn activitate. Mă așteptam să fie o concentrare (un cluster) de ateliere în ceramică în satul Olari, dar din păcate lucrurile nu stau așa. După cum menționam mai sus nu mai există decât patru artizani în Olari – Horezu care au preluat și conservat tradiția din generație în generație. Restul celor ce vând chiar în Olari sunt "antreprenori", în sensul că au echipe de muncitori de la vechea cooperativă de ceramică din Horezu, care reproduc modele mai vechi de ceramică Horezu. Comerțul prevalează în fața creației și omoară ceramica de Horezu care a apărut în urmă cu peste 300 de ani pe aceste meleaguri. De aceea, vă rețin atenția cu detalierea unei stări de fapt dezastruoase a artei în ceramica din Horezu, pe care Ministerul Culturii ar trebui să o ia în considerare, și totodata îmi permit să formulez câteva sugestii care cred că ar contribui la redresarea acestei arte populare. Orașul Horezu, mai cu seamă pe strada principală ce traversează această localitate, este sufocat de comercianți ce vând ceramică fabricată în China ce reproduce ceramica de Horezu. De asemenea, comercianții vând ceramică din Bulgaria care imită parțial modele tradiționale din ceramica Horezu: culori, desene (de exemplu: spicul de grâu). Din păcate, lipsa de cultură, dar și precaritatea informării publicului cumpărător (consumator de "artă populară"), mai cu seamă din România, încurajează și întrețin comerțul cu falsuri fabricate în China și Bulgaria și care distrug o parte din cultura noastră națională și ruinează artizanii. Unele produse din ceramică din China pot fi considerate produse contrafăcute, cum ar fi de exemplu vase care reproduc "cocoșul de Hurezi" pe care Primăria Horezu l-a înregistrat la OSIM. Alte vase din ceramică fabricate în China, dar care reflectă creația în arta ceramică a generațiilor anterioare nouă sau a artizanilor olari în viață din Horezu, sunt replici/falsuri, dar legal nu pot fi considerate produse contrafăcute, dacă produsele din ceramică originale de Horezu nu sunt protejate legal. Din acest punct pornește analiza legală, respectiv ce se poate face pentru a elimina din piață produsele din China și copierea parțială a ceramicii de Horezu de către produsele bulgărești. "Cocosul de Hurezi", deși este înregistrat la OSIM, este reprodus de ceramica fabricată în China. În acest caz, avem de a face cu produse contrafăcute, pentru care nu există nici o intervenție din partea autorităților române locale sau centrale. În cazul altor produse din ceramică de Horezu în care se reproduc din generație în generație modele și culori de către artizanii locali, fără vreo contribuție creativă a acestora, ar trebui făcută o protecție legală de Ministerul Culturii, atât la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (art. 7 lit. g din Legea nr. 8/1996, coroborat cu alin. 2 al art. 3), cât și la OSIM (Legea nr. 84/1998), ca mărci naționale și mărci ale Uniunii Europene. În cazul in care artizanii din Olari produc ceramica Horezu cu elemente distinctive, în sensul că adaugă unui model/desen mai vechi modele/desene/simboluri noi, rezultat al propriei creații, atunci acești artizani pot înregistra obiectele de ceramică la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și OSIM. Apreciez că este nevoie ca Ministerul Culturii să acorde sprijin/asistență juridică artizanilor din Olari, Horezu, întrucât aceștia nu au informațiile necesare pentru a-și proteja lucrările. Pe de altă parte, am constatat că nu există o asociație/ o breaslă a artizanilor care să susțină drepturile acestora și protecția artei populare în ceramică. De altfel, am menționat deja că nu mai sunt decât patru artizani, dintre care numai doi mai sunt activi, din cât am înțeles la fața locului. De asemenea, comerțul cu falsuri din China și Bulgaria ar trebui eliminat, atât prin informarea publicului (comercianții să fie obligați să afișeze originea fabricării produselor din ceramică), cât și prin confiscarea mărfii și amenzi. Aceste acțiuni sunt necesare o dată cu protecția legală a ceramicii de Horezu. Întrucât în Olari, Horezu, nu au rămas decât patru artizani, există riscul ca tradiția să se piardă. Sunt țări care au traversat această experiență, mai cu seamă în vestul Europei. Deși aceste țări fac în prezent efortul de a reînvia tradițiile artei populare, o bună parte din acestea sunt iremediabil pierdute. Prin urmare, este nevoie de un plan național de relansare a artei populare de tradiție. Un asemenea plan trebuie dublat de un alt plan, care prin marketing promovat pe piața națională și internațională să susțină vânzarea ceramicii de Horezu. În acest mod se asigură un venit artizanilor din Horezu și transmiterea acestei tradiții generațiilor viitoare. Valentin Ionescu este invitat al rubricii de opinii.

Ministrul Firea nu poate repatria copilul românilor din Danemarca (sursa: Facebook/Gabriela Firea)
Investigații

Ministrul Firea nu poate repatria copilul

Ministrul Firea nu poate repatria copilul din Danemarca. Încă de duminică, 6 februarie a.c., Gabriela Firea a început să se laude cu ultima ei mare realizare. Și anume, repatrierea copilului unei familii de români din Danemarca. Luni dimineață, a continuat să țină populația la curent cu acțiunile ei. "Am transmis în această dimineață o scrisoare oficială din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse către Ministerul Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicităm o soluție de comun acord pentru aducerea în țară a copilului familiei Rotundu, evident când starea de sănătate îi va permite acest lucru.", a scris Firea pe Facebook. Ba chiar a postat și textul scrisorii trimise în Danemarca, în facsimil. Ministrul Firea nu poate repatria copilul din Danemarca Dar ce nu a spus ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse din România, Gabriela Firea, este că scrisoarea nu valorează nimic legal și oficial. De fapt, instituția care va cere statului danez repatrierea copilului familiei de români este Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA). Până în urmă cu o lună, Autoritatea nici măcar nu se afla în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES). Ci în subordinea Ministerului Muncii. De altfel, site-ul Autorității spune în continuare că se subordonează Muncii, nici nu au apucat să schimbe identitatea de internet. Site-ul ANDPDCA la data de 7 februarie 2022 (sursa: andpdca.gov.ro) Printr-o Hotărâre de Guvern din 5 ianuarie a.c., însă, s-a decis "organizarea și funcționarea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse". Prin această HG, ANDPDCA a trecut în subordinea ministerului condus de Gabriela Firea. Potrivit legii, însă, nu ministerul condus de Firea se va ocupa de repatrierea copilului din Danemarca, ci Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Repatrierea, cerută legal de ANDPDCA Potrivit unui funcționar din sistemul de protecție a copilului, Autoritatea face constant astfel de cereri. "Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, după ce se consultă cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul de unde este familia copilului aflat în altă țară, cere autorităților din acea țară repatrierea copilului în astfel de cazuri. Autoritatea face acest lucru indiferent cărui minister îi este subordonată. De altfel, nici nu are nevoie de încuviințare, solicitare din partea ministerului, oricare ar fi acesta. Doamna Firea a făcut doar un simplu exercițiu de imagine scriind pe Facebook despre acest demers, dar, legal, nu are nici o legătură cu acesta, procesul este în exclusivitate în sarcina Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cum a fost întotdeauna.", a spus sursa citată. Firea s-a dat singură de gol De altfel, chiar Gabriela Firea admite, în scrisoarea adresată ministerului danez al Afacerilor Sociale și Vârstnicilor, că de proces se ocupă Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Fragment din scrisoarea trimisă de Gabriela Firea în Danemerca (sursa: Facebook/Gabriela Firea) Mai mult, ca să-și acopere exercițiul de PR, Firea anonimizează în scrisoarea publicată pe Facebook adresa ANDPDCA. Firea a anonimizat adresa ANDPDCA (sursa: Facebook/Gabriela Firea)

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră