sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: rezultate

19 articole
Politică

Firea, atac deloc subtil la Ciolacu

Gabriela Firea a lansat, pe Facebook, un atac deloc subtil la Marcel Ciolacu, liderul PSD: „Am reușit să recuperăm votanții din iunie, de la alegerile locale, și care la primul tur al prezidențialelor au avut altă opțiune”, a scris ea, pe Facebook. Citește și: Dovada că trollii lui Călin Georgescu au fost controlați de la Moscova. Ce este operațiunea „Portal Kombat” și în câte țări europene funcționează Firea, atac deloc subtil la Ciolacu Într-adevăr, la alegerile locale din 9 iunie, 192.484 bucureșteni au votat cu lista PSD pentru Consiliul General al Municipiului București, iar 163.147 pentru candidata Gabriela Firea. La alegerile prezidențiale, în București, Marcel Ciolacu a fost votat de doar 135.373 de alegători. La alegerile parlamentare din 1 decembrie, PSD a primit în Capitală 188.336 voturi. „Mulțumim celor peste 188.000 de bucureșteni care au votat echipa social-democrată din Capitală! Un vot care ne responsabilizează și mai mult pentru că am reușit să recuperăm votanții din iunie, de la alegerile locale, și care la primul tur al prezidențialelor au avut altă opțiune. Bucureștenii vor fi reprezentați în Parlament de 3 senatori și 8 deputați social-democrați. Echipa pe care bucureștenii au ales-o este profesionistă, fiecare coleg este bine pregătit în domeniul său de activitate”, a scris Firea, pe Facebook.

Firea, atac deloc subtil la Ciolacu Foto: Facebook
Fieful lui Bolojan a obținut cel mai bun scor pentru PNL Foto: Facebook
Politică

Fieful lui Bolojan a obținut cel mai bun scor pentru PNL

Fieful lui Ilie Bolojan a obținut cel mai bun scor pentru PNL, la alegerile parlamentare: la Senat, unde a candidat Bolojan, peste 101.000 alegători din Bihor au votat cu liberalii. Doar la București, PNL a colectat un număr mai mare de voturi. Fieful lui Bolojan a obținut cel mai bun scor pentru PNL Pentru candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, au votat, la 24 noiembrie, 36.745 de alegători care au votat în Bihor. Citește și: Mircea Badea anunță că nu votează cu Călin Georgescu după ce a fost victima unui fake-news înscenat de tabăra acestuia La Camera Deputaților, PNL a beneficiat, în Bihor, de puțin peste 88.000 de voturi, cu 13.000 mai puțin decât la Senat. Și prezența a fost neobișnuit de mare în Bihor, de 53,3% din alegători. PNL Bihor va avea cinci parlamentari: Ilie Bolojan - Senat și Arina Moș, Dumitru Țiplea, Călin Gal, Gheorghe Bota - Camera Deputaților. Azi, la sediul PNL Bihor va avea loc o întâlnire cu primarii și responsabilii din zone din județ, pentru mobilizarea în vederea turului II, scrie Bihoreanul. „Nu mai este vorba despre interese de partid, de a vota pentru o persoană sau pentru alta, ci de păstrarea drumului european pe care România și l-a asumat”, a spus Mircea Mălan, prim-vicepreședintele PNL Bihor. „Ne bucurăm să constatăm că intuiția dlui Bolojan de a sprijini acest candidat a fost asumată și de liderii celorlalte partide responsabile”, a mai spus Mălan.

PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa

REZULTATE după numărarea a 98,55% din secții: PSD a obținut probabil cel mai slab rezultat diun istoria sa, foarte puțin sub 23%. Urmează AUR - 18,05%, PNL - 14,51% și USR - 11,89%. Formațiunile extremiste SOS România și Partidul Oamenilor Tineri (POT) au atras 7,49%, respectiv 6,16% din alegători. Acestea sunt rezultatele votului la Senat. Față de votul la Camera Deputaților, diferențele sunt mici - de exemplu, PSD are un scor cu 0,4% mai mic. PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa La alegerile parlamentare din 2020, PSD a atras 29% din voturi. La alegerile din 1996, PSD - condus la acel moment de Ion Iliescu și denumit PDSR - a atras 23,02% din voturi la Senat și 21,52% la Camera Deputaților. În plus, este pentru prima oară că PSD nu are reprezentant în turul II al prezidențialelor. POT este un partid nou, condus de fosta deputată AUR Anamaria Gavrilă, care a susținuit că-l sprijină pe Călin Georgescu. Citește și: Victor Ponta anunță că nu o va vota pe Lasconi și îi spune lui Ciolacu că are o obligație față de alegătorii PSD, care nu vor vota cu șefa USR În sfârșit, a mai trecut pragul electoral doar UDMR, cu probabil cel mai bun rezultat din istoria sa, peste 6,5%. Liberalii au reușit să aibă un scor cu aproape șase procente peste cel obținut acum o săptămână de Nicolae Ciucă (8,78%), în timp ce USR este la circa 7,5% sub rezultatul Elenei Lasconi. Variante ale viitoarei majorități Formațiunile definite drept „extremiste” vor avea probabil, după redistribuire, circa 40% din locurile din viitorul Legislativ, iar PSD, PNL și USR vor fi, probabil, obligate să guverneze împreună cu UDMR pentru a avea o majoritate confortabilă. Grupul minorităților a avut, în ultima legislatură, 17 deputați. În funcție de distribuirea mandatelor se va vedea dacă viitoarea coaliție poate fi formată din PSD, PNL și UDMR, fără USR, sau PSD, USR, UDMR, fără PNL - însă ambele variante sunt puțin probabile să aibă peste 50% din parlamentari în ambele camere. PNL a câștigat în județele Bihor (Bolojan), Cluj (Boc), Giurgiu (Motreanu), Ilfov (Hubert Thuma) și Alba. USR are majoritate în București (Vlad Voiculescu), Brașov (Coliban) și Timiș (Fritz) iar AUR domină trei județe - Suceava, Constanța și Arad. PSD a obținut cel mai bun rezultat la Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, unde a fost votat de aproape 47% dintre alegători.

Primele rezultate ale votului din Moldova (sursa: Inquam Photos/Elena Covalenco)
Politică

Primele rezultate ale votului din Moldova

Primele rezultate ale votului din Moldova după turul al doilea al prezidențialelor, în timp real. Primele rezultate ale votului din Moldova Rezultatele în timp real pot fi urmărite AICI. În primele 80% din buletinele numărate nu se aflau și voturile din diaspora. Peste 53% de moldoveni au votat. Duminică, până la ora 20.00, peste 1,65 milioane de cetățeni din Republica Moldova și-au exprimat opțiunea de vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. În această rundă decisivă, președinta în exercițiu, Maia Sandu, de orientare proeuropeană, se confruntă cu socialistul Alexandr Stoianoglo. Primele declarații ale candidaților Alexander Stoianoglu a făcut câteva declarații în limba română, apoi a vorbit în limba rusă: "Votul vostru a șters granițele dintre nord și sud, est și vest, iar prezența voastră masivă la urne este o dovadă că Moldova nu e doar un punct pe hartă, ci un popor responsabil și conștient de votul său. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Fiecare care a intrat în cabina de votare a scris un capitol în istoria acestei țăriÎncepe numărarea voturilor, momentul adevărului, care va determina și drumul de mai departe al Moldovei." Maia Sandu a făcut scurte declarații la ora 21:00, mulțumind alegătorilor care au ieșit la vot. Candidata PAS a făcut apel la oamenii din secții, să fie atenți la numărarea voturilor: "Vreau să le mulțumesc și tinerilor care au stabilit un record de participare la vot astăzi. Le mulțumesc cetățenilor noștri din afara țării care au dat dovadă de mobilizare excepțională. În multe secții din străinătate continuă votul, vreau să vă îndemn să mergeți la vot. Fac apel către toți lucrătorii din secțiile de votare, indiferent din partea cărui partid sunt, să fie atenți și să numere corect voturile cetățenilor."

În Găgăuzia, candidatul Rusiei, Aleksandr Stoianoglu, a luat 97% din voturi Foto: Inquam/Elena Covalenco
Internațional

În Găgăuzia, candidatul Rusiei a luat 97% din voturi

În Găgăuzia, candidatul Rusiei la președinția Repblicii Moldova, Alexandr Stoianoglu, a luat 97% din voturi, iar în zona ocupată din stânga Nistrului - aproape 80%. În Taraclia, în sudul Basarabiei, după contabilizarea datelor din 31 de secții, din totalul de 32, Stoianoglu avea 94,31%, iar Maia Sandu - 5,69%. În Găgăuzia, candidatul Rusiei a luat 97% din voturi Maia Sandu a atras doar 1.890 de voturi în Găgăuzia, după contabilizarea proceselor verbale din 67 din cel 68 de secții de vot. Stoianoglu a fost votat de 62.437 locuitori ai Găgăuziei. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei În stânga Nistrului, în regiunea ocupată de facto de Rusia, Stoianoglu a primit 20.753 de voturi (puțin sub 80%), iar Maia Sandu - 5.383 de voturi, respectiv ușor peste 20%. La ora redactării acestei știri, Comisia Electorală Centrală numărase circa 80% din voturi, iar Stoianoglu conducea cu un avans de circa 18.000 de voturi. În urmă cu circa 45 de minute, avansul său era de peste 30.000 de voturi. În plus, CEC nu a contabilizat Diaspora, unde estimarea este că se va vota masiv pentru Maia Sandu. Peste 54% dintre alegători au votat, până la ora 21:00, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Peste 300.000 de moldoveni au votat la secțiile din străinătate până la ora 20:00. Prezența la vot a Diasporei a stabilit un reord. În primul tur, Maia Sandu a obţinut 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Alexandr Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători.

Referendumul din Moldova, pro integrarea UE (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Referendumul din Moldova, pro integrarea UE

Referendumul din Moldova, pro integrarea UE. Peste 750.000 de cetățeni din Republica Moldova au votat pentru aderarea țării la Uniunea Europeană în cadrul referendumului pentru modificarea Constituției. Datele finale au fost centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) după numărarea voturilor din cele 2.219 secții de votare. Referendumul din Moldova, pro integrarea UE Potrivit informațiilor publicate de CEC, la referendum au participat 1.488.874 de alegători. Citește și: Cota unică va crește la 16% (de la 10%), iar TVA, la 21% (de la 19%), anunță fiscalistul Gabriel Biriș Dintre aceștia, 751.235 de cetățeni, reprezentând 50,46%, au răspuns cu "Da" la întrebarea "Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". În același timp, 737.639 de cetățeni moldoveni, adică 49,54% dintre participanți, au votat împotriva modificării Constituției pentru a permite aderarea țării la Uniunea Europeană. Validarea referendumului de către CEC Pentru ca referendumul să fie considerat valid, era necesară prezența la vot a cel puțin o treime dintre alegători. Întrucât această condiție a fost îndeplinită, Comisia Electorală Centrală a confirmat validarea rezultatelor referendumului. Rezultatul strâns al referendumului reflectă divizarea societății moldovenești în privința aderării la Uniunea Europeană. Totuși, votul favorabil majoritar deschide calea pentru modificarea Constituției și continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Evaluarea Națională la țară, rezultate catastrofale (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Evaluarea Națională la țară, rezultate catastrofale

Evaluarea Națională la țară, rezultate catastrofale. În județul Iași, rezultatele Evaluării Naționale 2024 scot în evidență, în continuare, diferența dintre mediul urban și mediul rural. Evaluarea Națională la țară, rezultate catastrofale În 20 de comune din județul Iași mediile mediilor generale obținute de elevi sunt sub 5,00, în timp ce municipiul Iași, municipiul Pașcani și comunele Valea Lupului și Bârnova se remarcă prin medii ale mediilor peste 7,00. Citește și: EXCLUSIV Situație „explozivă” la Romarm: directorul Emanuel Ioana refuză să semneze documente pentru ca fabricile de armament să-și onoreze contracte inclusiv pentru Ucraina În mediul urban, frecvența mediilor, pe intervale de medii ale mediilor, este în ordine crescătoare de la intervalul 1,00-2,00 la 9,00-10. În schimb, în mediul urban, cele mai multe medii finale sunt situate în intervalul 3,50-5,50. Pe măsură ce depășesc pragul de 6,50 și se îndreaptă către media maximă, numărul acestora scade. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dezastrul USR/Dreapta Unită la alegeri Foto: Facebook
Politică

Dezastrul USR/Dreapta Unită la alegeri

Dezastrul USR/Dreapta Unită la alegeri, în date: a obținut doar 8,61% din voturi la Parlamentul European, după numărarea voturilor din circa 99% din secții. Doar 761.307 dintre alegători au votat cu Alianța Dreapta Unită. Citește și: PSD a câștigat primăria Baia Mare, pentru prima oară în 34 de ani. Candidatul PSD, fost locotenent al lui Cherecheș, secondat de un userist Dezastrul USR/Dreapta Unită la alegeri REPER, Nicolae Ștefănuță (independent) și Vlad Gheorghe (independent) au obținut: 3,67% (324.827 voturi); 3,05% (269.488 voturi) și, respectiv, 2,46% (217.558 voturi). La alegerile din 2019 la Parlamentul European, USR-PLUS a avut un scor de 22,36%, respectiv 2,028 milioane de voturi. Procentual, USR/Dreapta Unită au atras acum aproximativ 34,5% din voturile din 2019. Adunând și voturile REPER și ale celor doi independenți, circa 1,56 milioane de voturi s-au dus către acest spectru politic, deci circa 76% din ceea ce reușise în 2019. La alegerile locale, rezultatele sunt catastrofale pentru USR. În urma centralizării a 2.760 de procese verbale din totalul de 3.186, întreaga alianță Dreapta Unită a luat 21 de primari. În 2020, USR obținuse 39, iar PMP - 50. PSD are deja 1.469 de mandate de primar, după ce în 2020 avusese 1.362. AUR a câștigat 28 de primării. La consiliile locale, USR a obținut - după această numărătoare parțială a BEC - 708 mandate, Dreapta Unită - 667 mandate, Forța Dreptei - 214 mandate, iar PMP - 189 de mandate. Împreună sunt sub 2.100. În schimb, AUR a obținut 2.899 de mandate de consilier local. PSD avea deja 42,11%, respectiv 14.199 mandate, iar PNL - 32,1%, respectiv 10.826 mandate. Citește și: Victor Ponta, consilierul lui Ciolacu, arată cum i-a bătut PSD pe liberali și sugerează să se debaraseze de ei SOS România a fost votat de 0,34% din alegători și are, până acum, 116 mandate.

Nicușor Dan și-a umilit adversarii Foto: Facebook
Politică

Nicușor Dan și-a umilit adversarii

Nicușor Dan și-a umilit adversarii: este la circa 20% în fața lui Firea, arată ultimele date culese de operatorii de teren care execută exit poll-uri. Însă candidata PSD a spus că nu crede în exit poll-uri. Citește și: Colecția de mașini și vila uriașă a lui Andrei Iordănescu, fiul lui Anghel Iordănescu, bugetar, candidat PSD și client al familiei Firea-Pandele Nicușor Dan și-a umilit adversarii Potrivit ultimelor date, Nicușor Dan ar fi cumulat 44% din intenția de vot, Gabriela Firea - 24%, Piedone - 16%, iar Sebastian Burduja - 12%. La ora 22.00 vor fi anunțate oficial rezultatele exit poll-urilor. „Eu voi avea o declarație după ce vom avea cifrele oficiale. Știți părerea mea despre Exit Poll-uri. Data trecută mă dădeau la 10 procente în spate și, până la urmă, au fost doar 4 procente. Le cer colegilor mei să nu mai plece din secții, să plece fără a semna procesele verbale. Le cer colegilor mei să stea în secții și să apere voturile noastre. Citește și: GALERIE FOTO Cum au ieșit din cabina de vot principalii candidați pentru București: Piedone – încruntat, Firea – încordată, Burduja – resemnat, Nicușor – zâmbitor Știți părerea mea este exit-poll-uri, de ce să vorbim ca niște învinși? Eu vreau să așteptăm numărătoarea tuturor voturilor, până la ultimul vot de la ultima secție de votare”, a declarat Firea

Alegerile în timp real, sursa online (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Alegerile în timp real, sursa online

Alegerile în timp real, sursa online. Code for Romania a dezvoltat un ecosistem de soluții digitale despre tot ce ține de alegeri. Alegerile în timp real, sursa online Astfel, vom putea să urmărim prezența la vot în timp real și să aflăm rezultatele, pe măsură ce acestea sunt anunțate de autorități. Citește și: EXCLUSIV Oligarhi ruși au încercat să obțină, cu acte false, cetățenia R. Moldova. Printre ei, „Mike” Lobanov, care a investit în secret în Europa banii lui Abramovici, și miliardarul sancționat Serghei Lomakin Code for Romania a început să dezvolte aceste platforme de informare a alegătorilor însă din 2016, cu scopul de a îmbunătăți accesul la informații și de a sprijini observarea independentă a alegerilor în România, dar și în alte state ale lumii. În 2024 organizația pune la dispoziție patru soluții digitale: Monitorizare Vot, EU, Rezultate Vot, Vot Diaspora. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Europa, panicată de dezastrul testelor PISA (sursa: Facebook/Ministerul Educației - România)
Eveniment

Europa, panicată de dezastrul testelor PISA

Europa, panicată de dezastrul testelor PISA. Recentele teste PISA (Program for International Student Assessment) au indicat o scădere globală fără precedent a rezultatelor educaționale, între 2018 și 2022. Potrivit OCDE, spațiul european a cunoscut o „scădere fără precedent a performanței școlare”. După publicarea rezultatelor, guvernele statelor din Uniunea Europeană au intrat în panică: majoritatea au luat deja măsuri, anunțând schimbări majore. Europa, panicată de dezastrul testelor PISA Franța va adopta de anul viitor modelul educațional din Singapore (statul-oraș cu cele mai ridicate competențe școlare, potrivit testelor PISA). Germania a convocat de urgență miniștrii educației din toate landurile, iar politicienii au cerut o mai bună integrare a copiilor imigranților. Citește și: EXCLUSIV Judecătorii se ceartă între ei de la bani: Corbu, șefa ÎCCJ, acuzată că plătește toate drepturile celor de la Înalta Curte, în timp ce la instanțele inferioare salariile vin tăiate Țările UE cu cele mai slabe rezultate au fost Bulgaria, România și Grecia. Dintre acestea, Bulgaria și Grecia și-au denunțat incapacitatea sistemului educațional, anunțând totodată implementarea primelor reguli de redresare. Grecia a cerut ajutorul specialiștilor în educație din cadrul OCDE. Doar România, plasată pe penultimul loc în clasamentul PISA al Uniunii Europene, cu doar puțin înaintea Bulgariei, și după Grecia, nu a anunțat nici o măsură, găsind rezultatele satisfăcătoare. Franța vrea un "șoc educațional" Franța a înregistrat la testele PISA un punctaj de 474, la matematică și lectură, și de 487, la științele naturii. Rezultatele sunt cele mai scăzute măsurate vreodată în Franța în toate domenile investigate: performanțele elevilor francezi au scăzut, în patru ani, cu 21 de puncte la matematică, 25 de puncte la înțelegerea cititului și șase puncte la științe. În ce privește înțelegerea unui text citit și matematică, trendul descendent s-a înregistrat încă din 2012, accentuându-se din 2018 (când a înregistrat 493 de puncte, față de 474 în 2022). Una dintre cauzele acestei scăderi este imigrația puternică: copiii imigranților tind să obțină rezultate mai scăzute. Alte cauze depistate: violența din școli, folosirea excesivă a telefonului și lipsa acută de profesori. Imediat după publicarea rezultatelor PISA, ministrul Educației, Gabriel Attal, a reacționat, propunând un „Șoc educațional”. Pe 5 decembrie, ministrul Attal a propus o serie de măsuri, printre care și implementarea metodei de învățare a matematicii dezvoltată de Singapore, stat care a înregistrat anul acesta cele mai mari performanțe ale elevilor, în toate domeniile. Attal a anunțat că această metodă de învățare va fi generalizată în școlile primare de la începutul anului școlar 2024. Un tânăr german din trei nu poate converti euro în altă monedă În ceea ce privește punctajul înregistrat la testele PISA, Germania se încadrează cam în același punctaj ca Franța: 475 de puncte la matematică, 480, la înțelegerea unui text și 492, la științe ale naturii. Potrivit studiului, aproape o treime dintre tinerii testați nu pot converti prețurile într-o altă monedă. 23% nu pot recunoaște și explica fenomene științifice binecunoscute și 25% dintre tinerii de 15 ani citesc cu greutate și nu înțeleg în întregime mesajul unui text de lungime medie. Doar 8% dintre elevi citesc deosebit de bine, înțelegând texte lungi, și fiind în stare diferențieze faptele de opinii. Germania a mai experimentat și în 2000 o cădere a performanțelor școlare, luând însă imediat măsuri de redresare. Rezultatele au fost vizibile începînd cu 2006. Însă declinul a reînceput în Germania în 2015, la fel cum s-a întâmplat în marea parte a țărilor OCDE. În 2015, în urma crizei siriene, Germania a primit un număr mare de imigranți. Proporția elevilor proveniți din imigrație a crescut de la 13 la 26% între 2012 și 2022. Potrivit studiilor, copiii imigranților obțin la testele școlare, în medie, cu 59 de puncte mai puțin decât copiii nativilor germani. Cauzele țin de sărăcie, dar și de faptul că aceștia nu vorbesc limba germană în familie. Copiii imigranților trag testele în jos După publicarea rezultatelor testelor PISA 2022, Guvernul a convocat o întâlnire de urgență a miniștrilor educației din landurile germane. Karin Prien, ministrul Educației din Schleswig-Holstein și vicepreședinte federal al CDU, a cerut mai multe investiții în educație și o educație mai inclusivă, precum locuri la grădinițe de calitate pentru copiii imigranților. Același lucru l-a suținut și senatorul pentru Educație al Hamburgului, Ties Rabe, purtătorul de cuvânt al ministerelor educației din Germania. "Numărul elevilor din medii defavorizate a crescut semnificativ în ultimii zece ani. Numărul copiilor proveniți din migrație în Germania a crescut cu aproximativ 50% din 2002 (de la 25,8 la 38,7 la sută). Doar mai puțin de jumătate dintre ei vorbesc germană acasă. Proporția copiilor deosebit de defavorizați din prima generație de imigranți a crescut chiar de două ori și jumătate, până la aproape 10%", a argumentat acesta. Bulgaria scoate mobilele din sălile de clasă Potrivit rezultatelor PISA, Bulgaria este țara UE cu cele mai slabe rezultate la nivelul competențelor școlare: 417, la matematică, 404, la citit, 421, la științe ale naturii. În urma rezultatelor, ministrul Educației, Galin Tsokov, a declarat că țara se confruntă de mult cu o reală problemă, însă vina nu aparține copiilor, ci sistemului „învechit” și neperformant. „Rezultatele sunt extrem de nesatisfăcătore. (...) Avem nevoie de o schimbare. Pentru că, de fapt, nimic nu s-a schimbat de la ultimele teste PISA. Stăm pe loc. Periodic, lipsa competențelor școlare este o știre bombă, dar apoi, ca societate, uităm de ea”, a declarat ministrul Educației. Întrebat ce urmează, Galin Tsokov a anunțat că în prezent se elaborează un set de noi măsuri „care să demareze o adevărată transformare în educație în lunile următoare”. Ca un prim pas concret, Tsokov a anunțat că se va limita accesul elevilor cu telefoanele mobile în sala de clasă. Măsura a fost luată ca urmare a unui studiu care a conchis că 46% dintre elevii bulgari sunt distrași de dispozitivele digitale în clasă, în timp ce procentul mediu pentru țările OCDE este de 30%. Grecia, schimbări radicale Rezultatele Greciei la testele PISA o situează pe antepenultimul loc în clasamentul UE: 430, matematică, 438, citire, 441, științele naturii. Imediat după anunțarea rezultatelor, Grecia a cerut ajutorul OCDE. Ministrul Kyriakos Pierrakakis a anunțat că va solicita OCDE să prezinte propuneri pentru modificările care trebuie făcute în școlile din Grecia, anunțând totodată cinci măsuri care vor fi implementate în primul semestru al anului școlar 2024: schimbarea manualelor, certificare IT în cadrul școlii, revizuirea programei școlare, orientare profesională în toate școlile și teste de aptitudini, schimbări majore în învățământul preșcolar. În România e mulțumire Cu un scor egal, la toate domeniile investigate, 428 de puncte, România s-a situat pe penultimul loc în topul țărilor UE. Înainte de Bulgaria și după Grecia. Pe toate planurile, elevii din România au obținut scoruri mai mici decât media OCDE la matematică, lectură și științe, menținându-se proporția de jumătate dintre elevi care nu înțeleg ceea ce citesc. La matematică, 51% dintre elevi au atins nivelul 2 de competență, mult mai puțin decât media țărilor OCDE (media OCDE: 69%). La citire și interpretare a unui text, aproximativ 58% dintre elevii români au atins nivelul 2 (media OCDE: 74%). În ceea ce privește științele, aproximativ 56% dintre elevi au atins nivelul 2 în ceea ce privește capacitatea de a recunoaște și a explica fenomene științifice simple (media OCDE: 76%). Ministrul român al Educaţiei, Ligia Deca, nu a anunțat nici o măsură de reabilitare, declarându-se mulțumită de recentele rezultate ale elevilor români la testele PISA. Aceasta a declarat că, spre deosebire de alte state, ţara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor, și că e bine că ne menținem la același nivel ca în 2018. În 2018, rezultatele testelor PISA au arătat că 44% dintre elevii români erau analfabeţi funcţional.

Rezultate finale la Evaluarea Națională(sursa: portalinvatamant.ro)
Eveniment

Rezultate finale la Evaluarea Națională

Rezultate finale la Evaluarea Națională. Rezultatele finale la Evaluarea Naţională, după rezolvarea contestaţiilor, au fost publicate joi. Vezi rezultatele AICI. Ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este 82,4% după rezolvarea contestaţiilor, în creştere cu 0,1 procente faţă de evaluarea iniţială, a declarat joi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă. Rezultate finale la Evaluarea Națională Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara săptămâna trecută că numărul mediilor peste 5 obţinute de elevi la Evaluarea Naţională a înregistrat în acest an "o maximă absolută" în raport cu ultimii 10 ani, fiind de 82,3%. Citește și: NATO trimite România în prima linie de apărare împotriva Rusiei, declarată „cea mai semnificativă şi directă ameninţare” pentru Alianță. Noi trupe pe teritoriul românesc "Numărul mediilor peste 5 este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani - 82,3%, adică 122.166 elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestaţii. Anul trecut am avut 76,8%, deci cu 5,5% mai puţin", spunea Cîmpeanu într-o conferinţă de presă. Cum se calculează media de admitere la liceu 2022 Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională 2022 susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere, potrivit Agerpres. Calculul mediei de admitere la liceu 2022 se face astfel: MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN unde: MA = media de admitere; ABS =media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a. În perioada 4-11 iulie, elevii care au promovat examenul de Evaluare Națională 2022 trebuie să completeze fișa de admitere la liceu. În 14 iulie, elevii vor afla la ce liceu au fost repartizați. În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii: a) media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;c) nota obţinută la proba de limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2022;d) nota obţinută la proba de matematică de la Evaluarea națională 2022;e) nota obţinută la proba de limbă maternă de la Evaluarea națională 2022.

Turcia așteaptă rezultate din partea Suediei și Finlandei(sursa: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan)
Internațional

Turcia așteaptă rezultate din partea Suediei și Finlandei

Turcia așteaptă rezultate din partea Suediei și Finlandei. Președintele Tayyip Erdogan și-a menținut marți poziția fermă față de candidaturile Finlandei și Suediei la NATO, afirmând că Turcia dorește rezultate, nu cuvinte, pentru a răspunde preocupărilor sale, adăugând că va face presiuni și asupra președintelui american Joe Biden în ceea ce privește achiziția de avioane de luptă F-16, care este "în impas". Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la NATO în lumina invaziei Rusiei în Ucraina. Dar s-au confruntat cu opoziția Turciei din cauza a ceea ce aceasta consideră a fi sprijinul țărilor nordice pentru militanții pe care îi consideră teroriști și a embargourilor de arme impuse Ankarei. Turcia așteaptă rezultate din partea Suediei și Finlandei Turcia a purtat discuții cu țările nordice și cu NATO pentru a răspunde preocupărilor sale și a transmis oficialilor finlandezi și suedezi cereri scrise. Turcia a declarat că răspunsurile nu au fost satisfăcătoare și că va bloca ofertele lor dacă nu sunt îndeplinite cererile sale. Înainte de a pleca la summitul NATO de la Madrid, unde se va întâlni cu liderii țărilor nordice și ai NATO pentru discuții privind candidaturile, Erdogan a declarat că cei doi candidați trebuie să ia în considerare preocupările Ankarei dacă doresc să fie aliați NATO. Citește și: Zelenski îl provoacă pe Putin în problema transnistreană: sugerează că, dacă rușii staționați la Tiraspol atacă Moldova, Kievul îi poate anihila militar „cât ai pocni din degete” "Vom purta împreună aceste discuții în patru și vom vedea în ce punct au ajuns", a declarat Erdogan reporterilor la aeroport. "Nu vrem cuvinte seci, vrem rezultate. Ne-am săturat să dăm mingea pe la mijlocul terenului. Deocamdată, ei produc cuvinte", a spus el. Purtătorul de cuvânt și ministrul adjunct de externe al lui Erdogan s-au întâlnit luni la Bruxelles cu oficiali suedezi și finlandezi pentru consultări privind ofertele de aderare înainte de reuniunea cvadripartită de la summit. Oficiali turci și diplomați occidentali au declarat pentru Reuters că este puțin probabil ca la Madrid să se realizeze un progres. Turcia pune presiune pe SUA pentru avioanele F-16 Erdogan a declarat că va explica poziția Turciei aliaților la summit și în cadrul întâlnirilor bilaterale. El a adăugat că a vorbit cu Biden marți dimineață și că cei doi se vor întâlni personal fie mai târziu în cursul zilei, fie miercuri, la cererea președintelui american. El a spus că va discuta la întâlnire problema achiziționării de către Ankara a sistemelor de apărare S-400 din Rusia - care au dus la sancțiuni americane - și cererea de a cumpăra 40 de avioane F-16 și kituri de modernizare de la Washington, precum și alte probleme bilaterale, potrivit Reuters. "Discuția noastră cea mai importantă cu Statele Unite este problema F-16. Aceasta este încă pe masă, dar există o tactică de tragere de timp aici", a spus el.

Rezultate Bacalaureat 2022/(sursa: INQUAM PHOTOS/BOGDAN DANESCU)
Eveniment

Rezultate Bacalaureat 2022

Rezultate Bacalaureat 2022. Rezultatele primei sesiuni a examenului de Bacalaureat vor fi afişate luni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vezi aici rezultatele: bacalaureat.edu.ro Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie. Rezultate Bacalaureat 2022 Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz. Președintele, împreună cu unul dintre vicepreședinți, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestațiile și le înregistrează. Citește și: Ucraina se asigură că Marea Neagră nu devine „lac rusesc”: platforme petroliere furate de ruși după anexarea peninsulei Crimeea, bombardate de forțele de la Kiev Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare). Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise. Nota definitivă, acordată la contestații nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă, potrivit Agerpres. Comisiile de bacalaureat din centrele de examen operează în catalogul electronic schimbările care se impun după aflarea rezultatelor la contestații, recalculează, după caz, media generală de bacalaureat și rectifică în mod corespunzător rezultatul examenului. Rezultatele la contestații se comunică celor în drept prin afișare la avizierul centrului de examen, conform calendarului.

S-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională 2022 (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

S-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională 2022

S-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională 2022. Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate cu puțin timp în urmă de Ministerul Educației, pe portalul evaluare.edu.ro, și pot fi văzute în articol. S-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională 2022 Notele elevilor la Evaluarea Națională 2022 sunt anonimizate, pentru al treilea an, astfel că fiecare absolvent de clasa a VIII-a trebuie să introducă în platforma evaluare.edu.ro codul primit de la școală, pentru a vedea notele pe care le-a obținut la examene. Tabelul afișat pe site-ul Ministerului Educației conține „codul candidatului”, „școala de proveniență”, „nota”, nota de la „contestație” și „nota finală”. La final este „media la Evaluarea Națională”. Ce trebuie să faci pentru a depune contestație Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între 16,00 - 19,00, dar şi vineri, în intervalul orar 8,00 - 12,00. Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice. Citește și: Kaliningrad poate declanșa un conflict direct între Rusia și NATO, dacă Moscova decide să atace Lituania. SUA: Un atac împotriva unui membru e un atac împotriva tuturor Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 30 iunie. Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial, potrivit Agerpres. Rezultatele din acest an la Evaluarea Națională 2022 sunt "o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani", a anunțat ministrul Educației. 82,3% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră