sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: restructurare

5 articole
Politică

Partidul lui Șoșoacă apără bugetarii

Partidul lui Șoșoacă, SOS România, apără bugetarii și nu vrea reducerea cheltuielilor: atacă la CCR hotărârea Senatului privind restructurarea Legislativului. În sesizarea trimisă CCR, SOS România invocă prevederea cconstituțională potrivit căreia „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit”. Citește și: EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol SOS România are doar zece senatori, iar o sesizare la CCR trebuie semnată de cel puțin 25. În consecință, formațiunea lui Șoșoacă va cere și altor partide să i se alăture. Partidul lui Șoșoacă apără bugetarii Anunțul privind atacarea la CCR a hotărârii privind restructurarea Senatului a fost făcut de Clement Sava, liderul grupului senatorial al S.O.S. România. „Prin prezenta sesizare, contestăm constituţionalitatea Hotărârii Senatului nr. 5/3.02.2025, pe care o considerăm contrară prevederilor Constituţiei României, în special următoarele articole ale acesteia:* art. 1 alin. (3) "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate";* art. 1 alin. (5) "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie"* art. 16 alin. (1) "Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări" şi alin. (2) "Nimeni nu este mai presus de lege";* art. 41 alin. (1) "Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă" şi alin. (5) "Dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate", se arată în sesizare. Proiectul de hotărâre privind structura serviciilor Senatului, prin care se vor reduce numărul de posturi bugetate din instituţie, a fost adoptat, pe 3 februarie, în plenul Camerei superioare. Au fost înregistrate 78 de voturi "pentru", 41 de voturi "împotrivă" şi patru abţineri.

Partidul lui Șoșoacă apără bugetarii Foto: Inquam/George Calin
Camera Deputaților, 240 de posturi desființate (sursa: Facebook/Ciprian Serban)
Politică

Camera Deputaților, 240 de posturi desființate

Camera Deputaților, 240 de posturi desființate. Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a anunțat că Biroul Permanent a aprobat, miercuri, memorandumul privind restructurarea personalului. În cadrul votului, reprezentanții AUR s-au abținut. Aceasta este doar o primă măsură, urmând o analiză detaliată asupra situației grupurilor parlamentare. Camera Deputaților, 240 de posturi desființate Șerban a subliniat că reducerea celor 240 de posturi reprezintă doar începutul, iar procesul de restructurare va continua. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga "E o primă măsură. Am ajuns la un număr de 240 acum, urmează. Anul trecut am mai disponibilizat 50 de posturi, anul acesta 240, urmează să intrăm și mai departe. Am intrat și în oamenii președinților de comisii, care, teoretic, sunt funcții politice. Pleacă acum. Acum dispare acel om al demnitarului, pleacă din comisii efectiv. Am intrat și în oamenii vicepreședinților. Vicepreședinții pierd un om de pe cabinet", a explicat președintele Camerei Deputaților. În ceea ce privește personalul din cadrul grupurilor parlamentare, analiza va continua. "Haideți să finalizăm ce am început (...) Nu pare o discriminare pentru că sunt 240 de posturi la care renunțăm acum, urmând să continuăm analiza", a afirmat Ciprian Șerban. Economii estimate la 35 de milioane de lei Restructurarea vizează eficientizarea activității și reducerea cheltuielilor. Se estimează că această măsură va genera o economie de aproximativ 35 de milioane de lei. "Umblăm și la iluminat, bineînțeles", a adăugat președintele Camerei Deputaților. Se vor tăia și alte beneficii? Întrebat dacă vor exista reduceri ale indemnizațiilor, Ciprian Șerban a precizat că acest subiect nu a fost discutat în cadrul ședinței. "Nu am făcut discuții pe acest subiect, vorbim despre acest memorandum și ședința de azi", a spus el. În ceea ce privește sporul de antenă, acesta rămâne plafonat la un maximum de 800 de lei net. "Din punctul meu de vedere, nu ne putem atinge de acel spor. Este un spor care vine în urma unei analize. E greu. Acolo cu siguranță putem pierde în instanță", a explicat Ciprian Șerban.

Salariul nerușinat și averea uriașă a eternului lider sindical Silviu Geana Foto: Facebook
Eveniment

Salariul nerușinat și averea uriașă a eternului lider sindical

Salariul nerușinat și averea uriașă a eternului lider sindical de la Romsilva, care acum se opune vehement oricărei restructurări a regiei: Silviu Geană a încasat, net, în anul fiscal 2023, un salariu anual de 308.997 de lei. În plus, a beneficiat de indemnizații de 11.707 lei de la Sindicatul Silvicultorul din Hemeiuș, Bacău, și încă 10.713 lei ca membru al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Citește și: Țapardel, ex-europarlamentar PSD, zisă și „isterica lui Dragnea”, a primit o sinecură bună la Autoritatea pentru Cetățenie Salariul nerușinat și averea uriașă a eternului lider sindical În medie, el a câștigat 27.500 de lei pe lună. Un CV al liderului sindical nu a putut fi găsit, deși ANOFM ar fi trebuit să publice biografiile membrilor CA. Pe pagina de Facebook a lui Geană scrie doar că acesta ar fi absolvit facultatea de silvicultură la Brașov, dar nu se știe când și ce vârstă are. Din declarațiile de avere depuse din 2010, se poate constata că el este președinte al sindicatului din 2016, iar din 2010 până în acel an fusese secretar general al Federației sindicatelor Silva. Recent, ministrul Mediului, Mircea Fechet, arăta că prima de pensionare a unui director Romsilva a fost de 100.000 de euro. Media primei de pensionare la Romsilva este uriașă – echivalentul a peste 30 de pensii medii pe economie – arăta un comunicat Romsilva: 90.000 de lei, net, în medie, pentru o persoană, respectiv peste 18.000 de euro. Soția lui Geană este judecător la Tribunalul București de unde a încasat: salariu de 176.000 lei și „diferențe salariale” (adică a dat statul în judecată pentru majorarea salariului și a câștigat) de circa 74.000 de lei. Familia Geană are nu mai puțin de șase apartamente împrăștiate prin țară, la Bacău, Constanța, Voluntari și București. Între 2019 și 2022 a achiziționat patru, din care unul are 117 mp, în București. În conturile bancare sunt circa 720.000 de lei. Sindicaliștii cheamă PSD să-i salveze Sindicatul Romsilva a anunțat că se opune restructurărilor anunțate de ministrul Mediului. Geana si Ciolacu, în octombrie 2024 „În cazul în care apelul nostru va fi ignorat de către conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, vom fi nevoiți să declanșăm acțiuni de protest și să solicităm intervenția de urgență a domnului Prim-Ministru Marcel Ciolacu pentru detensionarea situației și garantarea unui proces transparent și echitabil de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, având ca obiectiv gestionarea durabilă a pădurilor de stat, prin asigurarea echilibrată a celor trei funcții fundamentale ale pădurii, funcția de mediu, economică și socială”, scria Geană, într-un comunicat din 28 ianuarie.

PSD reîncepe parodia din 2023 a restructurării: dă fara scaunele goale Foto: Inquam/Cristi Vescan
Eveniment

PSD reîncepe parodia din 2023 a restructurării

PSD reîncepe parodia din 2023 a restructurării: desființează posturi neocupate, nu este clar dacă cineva va fi concediat. Cel puțin două instituții controlate de social-democrați au anunțat că vor reduce cheltuielile de personal, dar, printre rânduri, se poate constata că, deocamdată, nici un bugetar nu va fi concediat. Citește și: Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și pe mașinile de protocol ale angajaților Executivului PSD reîncepe parodia din 2023 a restructurării În 2023, guvernul Ciolacu I se lăuda că va desființa 200.000 de posturi neocupate, dar, la final de an, cheltuielile de personal crescuseră cu circa 25%. Acum, același tip de acțiune propagandistică se defășoară la Camera Deputaților, după ce Ilie Bolojan a anunțat că va reduce personalul la Senat. „Avem în vedere o reducere de peste 200 de posturi și săptămâna viitoare, luni-marți cel târziu, vom avea un proiect gata. Vorbim de redimensionarea întregului aparat bugetar. Nu vorbim de persoane, ci de 200 de posturi. În urma analizei vom vedea cine pleacă”, a declarat Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților, la Antena 3 CNN. Același tip de anunț și la Consiliul Județean Suceava, unde ar urma să se desființeze 60 de posturi, dar nu se știe câte sunt ocupate efectiv: Ioan Șoldan (PSD), președintele CJ Suceava, vorbește de organigramă nouă, care va avea cu 60 de posturi mai puțin, dar nu oferă un număr clar al celor ce vor fi concediați. „Imediat ce am datele exacte, voi anunța numărul de posturi care dispar de la Secretariatul General al Guvernului și din toate instituțiile subordonate”, a scris, azi, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul Ciolacu nu se oprește din cheltuielile cu bugetarii Foto: Facebook
Politică

Guvernul Ciolacu nu se oprește din cheltuielile cu bugetarii

Guvernul Ciolacu nu se oprește din cheltuielile cu bugetarii: majorare de 23% a costurilor cu salariile angajaților statului. Ele au consumat, în șase luni din 2024, 4,4% din PIB, arată datele publicate azi de ministerul de Finanțe. Anul trecut, după primele șase luni, cheltuielile de personal înghițeau doar 3,9% din PIB. Citește și: Curs scurt de fraudare a alegerilor: primar pesedist, reținut pentru că a dat adeverințe de domiciliu și șpagă alegătorilor Rata anuală a inflației era, în iunie, de 5,3%, potrivit Eurostat, deci aceste cheltuieli au crescut mult peste această rată. Nota ministerului de Finanțe, care însoțește datele privind execuția bugetară, nu explică această creștere explozivă. Ele reprezintă 22,9% din toate cheltuielile bugetului și aproape 30% din venituri. Guvernul Ciolacu nu se oprește din cheltuielile cu bugetarii Guvernul a prezentat la 3 iulie o situație centralizată privind posturile de conducere și de execuție care au fost desființate prin reorganizarea aparatului bugetar cerută prin legea 296/2023 prin care Guvernul Ciolacu a introdus noi taxe și impozite în acest an. Exceptând MAI care are nevoie de avizul CSAT și MApN care este exceptat de la proces, la nivelul instituțiilor centrale, reorganizate, au fost desființate 455 posturi de execuție și 236 posturi de conducere. Potrivit execuției bugetare din primele șase luni ale anului 2024, cheltuielile cu bunurile și serviciile s-au majorat cu aproape 25%. Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 63,67 mld lei, respectiv 3,60% din PIB față de deficitul de 37,21 mld lei, respectiv 2,32% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2023.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră