sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: restrictii

19 articole
Internațional

Afganistan, noi restricții severe pentru femei

Afganistan, noi restricții severe pentru femei. Femeile afgane, care deja nu mai au acces la universități de peste doi ani, se confruntă acum cu o nouă interdicție: accesul în școlile de asistente medicale și moașe. Potrivit oficialilor, această măsură a fost comunicată directorilor instituțiilor medicale, deși nu există încă o circulară oficială. Afganistan, noi restricții severe pentru femei Directorii școlilor medicale au fost informați în cadrul unor întâlniri că decizia vine direct de la ghidul suprem, Hibatullah Akhundzada. Citește și: Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă Deși nu s-au oferit explicații, ordinul a fost clar: femeile nu mai pot studia în aceste instituții, iar școlile au primit un termen de zece zile pentru a organiza examenele parțiale înainte de intrarea în vigoare a interdicției. Impactul asupra personalului medical Această decizie agravează un deficit deja critic de personal medical și paramedical în Afganistan. Potrivit Ministerului Sănătății, țara se confruntă cu lipsa acută de asistente medicale și moașe, iar această măsură riscă să pună în pericol sistemul de sănătate. În prezent, peste 35.000 de femei studiază în 150 de instituții private și zece școli publice, urmând cursuri pentru a deveni asistente medicale, moașe sau specialiști în stomatologie și anestezie. Reacțiile comunității educaționale și internaționale Profesorii și studenții sunt devastați. O profesoară de matematică în vârstă de 28 de ani a declarat că interdicția reprezintă o lovitură dură pentru fetele care sperau să aibă o carieră în domeniul medical. "Era singura sursă de speranță pentru fetele cărora li s-a interzis să urmeze cursurile universitare", a spus ea. Pe plan internațional, această măsură a atras critici dure. Însărcinatul cu afaceri britanic pentru Afganistan, Robert Dickson, a calificat decizia drept "un nou afront la adresa drepturilor femeilor" și o amenințare directă la accesul femeilor și copiilor afgani la servicii medicale. Situația femeilor în Afganistan sub regimul taliban De la revenirea la putere a talibanilor în 2021, Afganistanul este singura țară din lume care interzice educația fetelor după școala primară. Măsurile represive împotriva femeilor au devenit din ce în ce mai dure, excluzându-le treptat din educație, muncă și viața publică. Această situație subliniază restricțiile grave impuse femeilor afgane, afectând nu doar viețile lor, ci și întregul sistem de sănătate al țării. Comunitatea internațională continuă să condamne aceste măsuri represive, însă schimbările concrete întârzie să apară.

Afganistan, noi restricții severe pentru femei (sursa: X/Afghan Women Activist's Coordinating Body)
Zelenski nu comentează ridicarea restricțiilor SUA (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski nu comentează ridicarea restricțiilor SUA

Zelenski nu comentează ridicarea restricțiilor SUA. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a abordat în discursul său de duminică seară informațiile privind decizia administrației americane de a permite utilizarea rachetelor ATACMS pentru atacuri asupra țintelor militare din interiorul Rusiei. Zelenski nu comentează ridicarea restricțiilor SUA Zelenski a subliniat că acțiunile concrete vor vorbi mai tare decât declarațiile: „Rachetele vorbesc de la sine și nu există nici o îndoială că vor face acest lucru”. Citește și: Estimare pe baza sondajelor existente: Ciucă și Lasconi au șanse să-l depășească pe Simion, dar nu foarte mari Potrivit "The New York Times", administrația Biden a permis utilizarea rachetelor ATACMS, cele cu cea mai mare rază de acțiune oferite Kievului până acum. Primele atacuri ar putea viza trupele nord-coreene care luptă alături de Rusia în regiunea Kursk, conform surselor oficiale americane. Sprijin extins din partea Marii Britanii și Franței Pe lângă SUA, Londra și Paris ar fi decis, potrivit surselor mass-media franceze și britanice, să permită utilizarea rachetelor Storm Shadow și SCALP pentru lovituri asupra unor ținte din Rusia. Ambele țări au livrat deja aceste sisteme avansate Ucrainei, marcând o extindere a sprijinului militar occidental. Ucraina își atinge obiectivele strategice De luni de zile, Ucraina a încercat să convingă aliații să ridice interdicțiile privind atacurile asupra țintelor militare din Rusia. Decizia Washingtonului reprezintă un moment de cotitură, după reticențe îndelungate motivate de temerile privind reacția Rusiei. Permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune deschide noi perspective pentru Ucraina în apărarea sa, în timp ce intensifică tensiunile dintre Rusia și Occident. Acțiunile viitoare ale Kievului vor reflecta atât capacitatea militară a Ucrainei, cât și hotărârea aliaților săi de a sprijini eforturile sale de rezistență.

Recalcularea pensiei, restricții în noua lege (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Recalcularea pensiei, restricții în noua lege

Recalcularea pensiei, restricții în noua lege. Pensionarii care vor să li se recalculeze pensia trebuie să acorde o mare atenție documentelor pe care le depun la casa de pensii. Recalcularea pensiei, restricții în noua lege Noua lege privind sistemul public de pensii, nr. 360/2023, prelungește unele termene de analiză a documentelor depuse. Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit Astfel, dacă documente precum cererea de recalculare a pensiei sau adeverința de venit nu sunt corecte, termenul de soluționare a cererii, care în mod normal este de 45 de zile, se poate extinde până la 75 de zile. Acest lucru înseamnă că, în loc să primească banii mai devreme, pensionarii ar putea aștepta cel puțin două luni pentru a beneficia de eventualele majorări la pensie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți Foto: Facebook
Eveniment

Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți

Fostul premier britanic din perioada pandemiei de coronavirus, Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți, dar nu este sigur că a avut un efect decisiv. El a făcut o evaluare a măsurilor din perioada pandemiei în cartea sa de memorii „Unleashed, din care au fost publicate mai multe fragmente, în Daily Mail. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți „Nu spun că lockdown-ul nu a avut niciun efect; sunt sigur că au avut un anumit efect. Dar a fost decisiv în înfrângerea bolii, în înfrângerea valului? Tot ce pot spune este că nu mai sunt sigur”, a scris fostul premier. „În acel moment am crezut în corelația dintre intervențiile non-farmaceutice - lockdown-ul și alte restricții privind contactele - și forma curbei epi. Am crezut că am îndoit acea parabolă prin puterea voinței noastre colective (...) Abia mai târziu am început să mă uit la curbele pandemiei în întreaga lume - cocoașa dublă care părea să crească și să scadă indiferent de abordările adoptate de guverne. Peste tot au existat două valuri, fie că era vorba de China, unde închiderea a fost impusă fără milă, sau de Suedia, unde s-a adoptat o abordare mai voluntară”, a arătat Boris Johnson. În aceeași carte de memorii, el a afirmat că epidemia de coronavirus a pornit dintr-un laborator din China comunistă. În carte, Boris Johnson povestește că administraţia sa a luat în considerare o operaţiune militară prin care să-şi însuşească vaccinuri împotriva covid-19 din Olanda. Acest ”raid acvatic” avea drept ţintă un depozit olandez în care se aflau vaccinuri AstraZeneca, iar fostul premier a discutat în mod serios despre această problemă cu oficiali militari de rang înalt.

Armele furnizate Ucrainei, folosite fără restricții (sursa: president.gov.ua)
Internațional

Armele furnizate Ucrainei, folosite fără restricții

Armele furnizate Ucrainei, folosite fără restricții. Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat să atace mai adânc pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale, a declarat sâmbătă un oficial militar al NATO. Armele furnizate Ucrainei, folosite fără restricții Premierul britanic Keir Starmer s-a întâlnit vineri cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă, în timp ce aliaţii Ucrainei discută dacă să acorde undă verde Kievului pentru a folosi rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din Rusia. Citește și: VIDEO Putea fi evitată tragedia cauzată de inundațiile din Galați? Acum 11 ani, exact în aceeași zonă s-au produs inundații devastatoare, dar digurile nu au fost refăcute Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul ar lupta direct împotriva Rusiei dacă ar permite Ucrainei să atace cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală. La o întâlnire la Praga a Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord - cea mai înaltă autoritate militară a Alianţei -, preşedintele său, amiralul Rob Bauer, a declarat că legea privind conflictele armate oferă unei naţiuni dreptul de a se apăra şi că acest lucru nu se opreşte la graniţa sa. În acelaşi timp, a spus el, naţiunile care furnizează arme au, de asemenea, dreptul de a limita utilizarea acestora. Legea privind conflictele armate "În termeni militari, faci (acele atacuri) pentru că vrei să slăbeşti inamicul care te atacă, nu numai pentru a lupta cu săgeţile care îţi ies în cale, ci şi pentru a-l ataca pe arcaş", a explicat el. "Prin urmare, din punct de vedere militar, există un motiv întemeiat pentru a face asta - pentru a slăbi inamicul, pentru a-i slăbi liniile logistice, combustibilul, muniţia care vine pe front", a adăugat oficialul militar. Cealaltă parte a discuţiei este politică, a spus el, deoarece naţiunile care furnizează arme se pot simţi responsabile pentru ele, iar aceste discuţii politice continuă. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor să permită Ucrainei să folosească rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane şi Storm Shadows britanice cu rază lungă de acţiune, adânc în teritoriul rusesc pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri. Putin a declarat joi că programarea efectivă a traiectoriilor de zbor ale rachetelor va trebui făcută de personalul militar al NATO, deoarece Kievul nu are capacităţile necesare.

Secetă, restricții de apă în Franța (sursa: pexels.com/FOX)
Mediu

Secetă, restricții de apă în Franța

Secetă, restricții de apă în Franța. Nivelurile foarte scăzute ale pânzei freatice pun Franţa pe traseul spre o vară care va fi probabil mai secetoasă decât cea de anul trecut, în special în zona de sud a ţării, care a fost devastată de puternice incendii de pădure, a anunţat joi Serviciul geologic francez (BRGM). Secetă, restricții de apă în Franța Franţa a trecut vara trecută prin cea mai gravă secetă din istoria măsurătorilor meteorologice şi, la fel ca majoritatea Europei, s-a confruntat cu o iarnă uscată care a provocat îngrijorări cu privire la securitatea apei pe continent. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Situaţia este îngrijorătoare pentru că întreaga Franţă este afectată şi am trecut deja prin câţiva ani secetoşi", a declarat Violaine Bault, hidrolog în cadrul BRGM. Nivelurile pânzei freatice sunt în general mai scăzute decât erau în 2022, iar realimentarea cu apă a pânzei freatice este insuficientă, după o iarnă secetoasă, a adăugat ea, precizând că numeroase regiuni ale Franţei vor fi nevoite probabil să introducă restricţii privind alimentarea cu apă în cursul verii, în special în regiunile centrale şi la Paris. Citește și: Judecători miloși: cardiologul care lua de la cadavre stimulatoare cardiace și le implanta ca noi în pacienți, scos din arest și trimis să facă Paștele acasă Unele niveluri ale pânzei freatice erau la cea mai scăzută cotă din istoria măsurătorilor - în regiunea viticolă Roussillon şi în regiunea sudică Var, unde se află oraşul turistic Saint-Tropez. Ambele regiuni au trecut prin incendii de vegetaţie de amploare în ultimii ani.

Jurnalist BBC, arestat, bătut la Shanghai (sursa: Twitter/Edward Lawrence)
Internațional

Jurnalist BBC, arestat, bătut la Shanghai

Jurnalist BBC, arestat, bătut la Shanghai. Guvernul britanic este "îngrijorat" de atacul asupra unui jurnalist BBC de către poliţia chineză în timpul protestelor anti-COVID-19 din China, a declarat luni ministrul pentru mediul de afaceri, Grant Shapps. Jurnalist BBC, arestat, bătut la Shanghai Potrivit televiziunii britanice, unul dintre jurnaliştii săi acreditaţi în China, cameramanul Ed Lawrence, care acoperea protestele de la Shanghai împotriva politicii draconice "zero COVID" a regimului, a fost arestat şi "bătut de poliţie". Unele imagini postate pe reţelele de socializare au arătat cum jurnalistul este târât la pământ în cătuşe, în timp ce într-o altă înregistrare video a fost văzut spunând: "Sunaţi la consulatul (britanic) acum". "El a fost reţinut timp de câteva ore înainte de a fi eliberat. În timpul detenţiei sale, a fost bătut şi lovit de poliţie. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce lucra ca jurnalist acreditat. Este foarte îngrijorător că unul dintre jurnaliştii noştri a fost atacat în acest mod în timpul exercitării atribuţiilor sale", a comunicat BBC într-un comunicat de presă. Radiodifuzorul a precizat că nu are nicio explicaţie oficială sau scuze din partea autorităţilor chineze pentru acest incident, dar că acestea au spus că l-au arestat pe jurnalist "pentru binele său", pentru că "ar fi putut lua COVID din mulţime". Beijingul, arogant Grant Shapps a calificat violenţa denunţată de BBC drept "inacceptabilă" şi "preocupantă". "Orice s-ar întâmpla, libertatea presei trebuie să fie inviolabilă", a declarat ministrul la radioul privat LBC. Sute de persoane au manifestat în weekend în China în mai multe oraşe mari, printre care Shanghai şi Beijing, protestând împotriva izolării şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus. Citește și: Republicanii, majoritari în Cameră, vor ca SUA să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă: Pot ajunge rachete în Crimeea? Așa e cinstit, Crimeea nu e Rusia, potrivit legii internaționale Lawrence s-a întors ulterior la locul protestelor, potrivit filmărilor postate pe contul său de Twitter. Beijingul a susţinut luni că Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist. "Din ceea ce am aflat de la autorităţile competente din Shanghai, el nu s-a identificat ca jurnalist şi nu şi-a prezentat în mod voluntar acreditările de presă", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, cerând presei străine "să respecte legile şi reglementările chineze (când se află) în China".

China: Proteste fără precedent
Eveniment

China: Proteste fără precedent

Proteste fără precedent în ultimii ani, în China, împotriva dictaturii Partidului Comunist și a restricțiilor anti-covid. Inițial, aceste mișcări s-au opus doar măsurilor dure de carantină, dar, în ultimele zile, ele au luat o turnură politică și au fost îndreptate împotrica dictaturii Partidului Comunist și a liderului Xi Jinping. The fire in Urumqi, Xinjiang, the last screams of the residents who were burned to death, other residents could only stand by the window to watch, because everyone was locked at home.#TheGreatTranslationMovement pic.twitter.com/Fr1gyrpPsa— The Great Translation Movement 大翻译运动官方推号 (@TGTM_Official) November 25, 2022 China: Proteste fără precedent Protestele par să fi fost declanșate de un incendiu dramatic dintr-un bloc din Urmuqi, unde circa zece persoane au ars de vii, fiind carantinate și închise în locuințe. There were also angry protests in Guangzhou again last night.#Guangzhou #ChinaUprisingThread #China pic.twitter.com/mAPiIT6xMM— 247ChinaNews (@247ChinaNews) November 25, 2022 „Protestele au izbucnit în toată China sâmbătă, inclusiv la universități și în Shanghai, unde sute de protestatari au scandat „Demisia, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”, într-o demonstrație fără precedent de sfidare a politicii stricte și din ce în ce mai costisitoare „zero-Covid”. Shanghai, proteste Foto: Twitter Un incendiu la un bloc de apartamente din Urumqi, capitala regiunii vestice Xinjiang, care a ucis 10 persoane și a rănit nouă, a acționat ca un catalizator pentru furia publicului. Au apărut videoclipuri care păreau să sugereze că măsurile de izolare care au întârziat pompierii. (...) Unele protetse s-au extins până duminică, potrivit videoclipurilor din rețelele de socializare și relatărilor martorilor”, relatează CNN. Breaking News:Chinese Protestors in Shanghai chanting “Xi Jinping, step down!Communist Party, step down!”This is huge! pic.twitter.com/mn1AeaN2EV— Inty (@__Inty__) November 26, 2022 Furia a dus la acte de sfidare remarcabile sâmbătă seara în Shanghai, unde sute de locuitori s-au adunat într-o intersecție pentru a deplânge victimele incendiului din Xinjiang, potrivit videoclipurilor difuzate pe scară largă – și cenzurate prompt – de pe rețelele sociale chineze. „Avem nevoie de libertate” În jurul unui memorial improvizat de lumânări, flori și pancarte, mulțimea a ridicat coli albe de hârtie albă – în ceea ce este în mod tradițional un protest simbolic împotriva cenzurii – și a scandat: „Avem nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”. În mai multe videoclipuri văzute de CNN, oamenii au putut fi auziți strigând cereri ca liderul Chinei Xi Jinping și Partidul Comunist să „demisioneze”. Mulțimea a scandat, de asemenea, „Nu vreau testul Covid, vreau libertate!” și „Nu vreau dictatură, vrei democrație!” Citește și: Statele Unite încearcă să taie toate tentaculele de spionaj ale Beijingului de pe teritoriul american: echipamentele și serviciile de telecomunicații chineze, interzise Deși situația din zonă s-a calmat duminică dimineața, BBC a observat o prezență sporită a poliției în zona protestului, cu câțiva zeci de ofițeri de poliție, agenți de securitate privați și ofițeri de poliție în civil. Totodată, în mediul online au apărut fotografii și secvențe video cu studenți care au protestat sâmbătă seara. Cea mai mare manifestație părea să fie avut loc la Universitatea Nanjing.

Rușii nu pot fugi prin Finlanda (sursa: news.wttw.com)
Internațional

Rușii nu pot fugi prin Finlanda

Rușii nu pot fugi prin Finlanda. Numărul de cetăţeni ruşi care au ajuns în Finlanda a scăzut după intrarea în vigoare de noi restricţii finlandeze, a anunţat sâmbătă paza de frontieră, confruntată în ultimele zile cu un aflux după un ordin de mobilizare militară în Rusia, transmite AFP. Rușii nu pot fugi prin Finlanda După intrarea în vigoare joi seara, la ora 21.00 GMT, a închiderii frontierelor pentru cetăţenii ruşi posesori de vize turistice europene, vineri au mai fost înregistrate doar 1.688 de intrări, de circa trei ori mai puţine decât în ziua precedentă, conform statisticii oficiale. "Numărul de intrări a scăzut semnificativ după intrarea în vigoare a restricţiilor", a transmis pe Twitter autoritatea de pază a frontierei. Joi, acest număr încă depăşea 5.200, după ce se situase între 7.000 şi 8.000 pe zi imediat după ordinul de mobilizare parţială semnat de preşedintele rus Vladimir Putin miercurea trecută. Mulţi ruşi de vârstă combatantă au fugit în străinătate după acest anunţ, prin ţări vecine precum Finlanda, care adoptase deja în august restricţii, reducând de zece ori numărul de vize turistice pentru cetăţeni ruşi. Frontieră parțial închisă Ordinul de mobilizare parţială a grăbit decizia autorităţilor de la Helsinki de a închide parţial frontiera, aliniindu-se astfel măsurilor luate de alte ţări având graniţe cu Rusia (Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania). Intrările rămân totuşi posibile pentru motive imperative (familiale, de muncă) sau umanitare, la fel şi cererile de azil. Citește și: Ucraina poate fi de drept membră a NATO înainte de a se împlini un an de la invadarea de către Rusia (modelul suedezo-finlandez). Atunci, Alianța va putea trimite trupe pe front Cetăţeni ruşi întâlniţi la frontieră de corespondentul AFP au afirmat că nu înţeleg decizia Finlandei, întrucât aceasta riscă să împiedice plecarea din Rusia a bărbaţilor care fug de mobilizarea pentru conflictul din Ucraina.

Formatul școlar hibrid, aplicat pe alocuri (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Formatul școlar hibrid, aplicat pe alocuri

Formatul școlar hibrid, aplicat pe alocuri. Deşi regulile pandemice nu mai sunt obligatorii în şcoli, preşcolarii unei grădiniţe din Iaşi vor învăţa tot în format hibrid în acest an şcolar. Formatul școlar hibrid, aplicat pe alocuri Motivul: un proiect de reamenajare a grădiniţei. Este vorba despre Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 13, din Tătăraşi. Citește și: A doua mare înfrângere a lui Putin în Ucraina: după ce rușii s-au retras din jurul Kievului, referendumul de aderare la Rusia a Hersonului, împiedicat de contraofensiva ucraineană Care, în urma aprobării unui proiect de reamenajare realizat prin fonduri europene, a decis să limiteze numărul de copii prezenţi în bănci. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Traficul rutier, restricţionat masiv în weekend (sursa: Facebook/Primăria Municipiului București)
Eveniment

Traficul rutier, restricţionat masiv în weekend

Traficul rutier, restricţionat masiv în weekend. În mai multe zone din Capitală, în acest weekend, cu ocazia desfăşurării unor evenimente, traficul va fi restricționat, a anunţat Brigada Rutieră. Traficul rutier, restricţionat masiv în weekend Sâmbătă, în intervalul orar 14,00 - 16,00, va fi organizat un marş pe motociclete pe următorul traseu: Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere (pe deasupra pasajului) - Arcul de Triumf - Bd. Constantin Prezan - Piaţa Charles de Gaulle - Calea Dorobanţilor - Ştefan cel Mare - Piaţa Obor - Şos. Colentina - Şos. Fundeni - punct final Aleea Tibiscum. Deplasarea participanţilor pe traseul menţionat se va face pe banda I de circulaţie. "Prima evadare", până la Snagov Duminică este maratonul de ciclism cross country "Prima Evadare", după următorul program: - între orele 8,00 - 10,00, adunarea participanţilor în parcarea din faţa Clubului de Echitaţie Felix Ţopescu - Academia de Poliţie; - între orele 10,00 - 21,00, maratonul de ciclism cross country, pe următorul traseu: Aleea Privighetorilor - Str. Vadul Moldovei - Pădurea Băneasa - Aleea Padina - Pădurea Tunari - prin spatele Aeroportului Otopeni - Moara Vlăsiei - Pădurea Vlădiceasca - Baloteşti - Snagov - Complex Astoria. Pentru buna desfăşurarea a evenimentului, traficul rutier va fi restricţionat între orele 10,00 - 10,10, pe Aleea Privighetorilor, între orele 10,00 - 10,30, pe Str. Vadul Moldovei şi pe Aleea Padina şi între orele 10,00 - 11,00, pe Aleea Teişani. "Femei pe Mătăsari" Va fi şi evenimentul cultural "Femei pe Mătăsari", constând în concerte, prezentări de modă şi spectacole de teatru, expoziţii şi ateliere de lucru. Până duminică, ora 23,00, este restricţionat traficul rutier pe Str. Mătăsari, segmentul cuprins între Str. Matei Voievod şi Bd. Pache Protopopescu, precum şi pe străzile ce acced către Str. Mătăsari, în acest tronson. Calea Victoriei, închisă în week end până în octombrie Traficul rutier va fi restricţionat şi în zona Calea Victoriei, Şoseaua Kiseleff, unde se are loc acţiunea "Străzi Deschise - Bucureşti, Promenadă Urbană". De altfel, acest eveniment are loc în toate zilele de sâmbătă şi duminică, până la 16 octombrie. Zona de desfăşurare este: - Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecţie, în zilele de 29 mai, 18-19 iunie, 2-3 iulie, 16-17 iulie, 30-31 iulie, 6-7 august, 13-14 august, 3-4 septembrie, 1-2 octombrie, 08-09 octombrie, în perioada sâmbătă, orele 9,00 - duminică, orele 22,00. Citește și: Ucraina, foarte aproape de a lovi ținte din Rusia: Pentagonul a confirmat că poate livra Kievului lansatoare multiple de rachete cu rază de acțiune de minimum 300 de kilometri - Calea Victoriei, segmentul cuprins între Piaţa Victoriei până la intersecţia cu Splaiul Independenţei, fără afectarea intersecţiei, cu excepţia zilelor de 4-5 iunie, 9-10 iulie, 20-21 august, 27-28 august, 24-25 septembrie, 8-9 octombrie, în perioada sâmbătă, ora 9,00 - duminică, ora 22,00. Pe aceste tronsoane se vor desfăşura activităţi dedicate publicului larg - miniconcerte stradale, spectacole de teatru şi dans, ateliere pentru copii, statui vivante, studiouri foto, precum şi activităţi comerciale. Organizatorul va asigura o bandă de circulaţie pe Şos. Kiseleff, pe segmentul de drum cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Str. Monetăriei, pentru accesul autovehiculelor de intervenţie. Treceri și rute alternative Pe durata restricţiilor instituite se va permite traversarea pe Calea Victoriei, Str. Sevastopol, Str. Gheorghe Manu, Bd. Dacia, Str. George Enescu, Str. Ştirbei Vodă, Str. Ion Câmpineanu şi Bd. Regina Elisabeta. De asemenea, va fi permis accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă, conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor, pe anumite străzi. Poliţiştii recomandă rute alternative precum: - Şos. Kiseleff - Arcul de Triumf - Bd. Constantin Prezan - Piaţa Charles de Gaulle - Bd. Aviatorilor - Piaţa Victoriei - Bd. Lascăr Catargiu - Piaţa Romană - Bd. Magheru - Bd. Nicolae Bălcescu - Piaţa Universităţii - Bd. I.C. Brătianu - Piaţa Unirii - Splaiul Independenţei; - Şos. Kiseleff - Arcul de Triumf - Str. Alexandru Constantinescu - Bd. Ion Mihalache - Str. Buzeşti - Str. Berzei. Fântânile inundă zona Piața Unirii cu trafic pietonal Restricţii rutiere vor fi aplicate, în weekend, şi în zona Piaţa Unirii unde, în perioada 14 mai - 2 octombrie, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, va avea loc evenimentul cultural "Simfonia Apei", la fântânile arteziene. În perioada menţionată, între orele 19,30 - 23,00, se va restricţiona traficul rutier, gradual, în funcţie de numărul de persoane, pe Bd. Unirii, segmentul cuprins între Bd. Dimitrie Cantemir şi Splaiul Independenţei (zona fântâni). Poliţiştii recomandă rutele ocolitoare: - Spl. Independenţei - Piaţa Unirii - Bd. Corneliu Coposu; - Bd. Regina Maria - Piaţa Unirii - Spl. Unirii; - Bd. Dimitrie Cantemir - Pasaj Unirii - Piaţa Universităţii. "Color Run" blochează bulevardul Unirii Brigada Rutieră anunţă restricţii de trafic şi cu ocazia cursei "The Color Run 2022", care se va desfăşura, sâmbătă, pe următorul traseu: parcarea Bibliotecii Naţionale - Bd. Mircea Vodă - Bd. Unirii - Piaţa Alba Iulia (fără afectarea traficului rutier din rond) şi retur pe Bd. Unirii până în dreptul podului Şerban Vodă (fără afectarea traficului rutier din intersecţia Bd. I.C. Brătianu - Bd. Unirii) - Bd. Unirii - Bd. Mircea Vodă - parcarea Bibliotecii Naţionale. Traficul rutier va fi restricţionat între orele 12,00 - 18,00, pe traseul menţionat mai sus şi pe arterele care acced în acesta, iar între orele 10,00 - 21,00, pe Bd. Mircea Vodă, segmentul cuprins între Pod Mărăşeşti şi Bd. Unirii. Rutele ocolitoare recomandate sunt: - Calea 13 Septembrie - Bd. Tudor Vladimirescu - Piaţa George Coşbuc - Bd. Regina Maria - Splaiul Unirii; - Bd. Basarabia - Calea Călăraşilor - Bd. Corneliu Coposu - Spl. Independenţei; - Calea 13 Septembrie - Bd. Libertăţii - Bd. Naţiunile Unite - Spl. Independenţei - Bd. Corneliu Coposu.

Nici o restricție COVID în vigoare în România, la 5.000 de cazuri pe zi, anunță Rafila. Sursă: Facebook Ministerul Sănătății
Justiție

Nici o restricție COVID în vigoare

Nici o restricție COVID în vigoare în România. Ministrul Sănătății a anunțat că, odată cu ridicarea stării de alertă, în România nu vor mai fi deloc restricții, dar că îndeamnă la purtarea măștii în spațiile închise. Nici certificatul verde nu va mai fi cerut. Pe de altă parte, în România sunt circa 5.000 de cazuri noi de infectare cu COVID pe zi și circa 100 de decese. Citește și: Copiii, victimele sindromului long-COVID: Se încadrează în categoria extremelor, explică medicul de familie Gindrovel Dumitra Nici o restricție COVID în vigoare în România. Rafila îndeamnă la „responsabilitate individuală” Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că ridicarea stării de alertă înseamnă ridicarea tuturor restricțiilor. Prin urmare, nu mai este obligatorie nici purtarea măștii, nici respectarea izolării. „Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare”, a susținut Rafila. Ministrul Sănătății a mai spus că masca, deși nu mai e obligatorie, e „necesară”. „Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare. Totuși 5.000 de cazuri pe zi, o incidență de 14 la mie în București și 100 decese sunt cifre care ne îndeamnă să fim prudenți, pentru a continua trendul descendent”, a spus Rafila. Ministrul a spus că el recomandă în continuare folosirea măștii în spațiile deschise aglomerate și în spațiile închise, spălarea mâinilor și folosirea unui antiseptic. „Persoanele care au simptome să meargă la testare, prezentare la medic, la centrul de evaluare”, a mai spus Rafila. Citește și: Long-COVID, sindromul care chinuie pacienții la luni de zile de la trecerea prin boală. 40 la sută nu merg la doctor, deși au sechele „Controlul izolării va dispărea” Ministrul Sănătății a mai spus că e recomandat ca persoana infectată cu COVID să stea izolată la domiciliu, dar „controlul izolării va dispărea”. „Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de boli, precum gripa. Controlul izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem diagnostic trebuie să-i infectăm pe alții”, a mai spus acesta. „Spitalele vor funcționa în sistem combinat. Unitățile sanitare care au tratat până acum pacienți COVID vor trata în continuare. Avem 5.000 de pacienți COVID. Pe măsură ce numărul va scădea, spitalele vor reveni la activitatea obișnuită”, a mai spus Rafila.

România anunță relaxarea restricțiilor anti-COVID, prin vocea ministrului Sănătății, Rafila. Numărul de pacienți la ATI rămâne foarte mare. Sursă imagine: Facebook Ministerul Sănătății
Justiție

România anunță relaxarea restricțiilor anti-COVID

România anunță relaxarea restricțiilor anti-COVID. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că propune relaxarea restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus. Astfel, măștile nu vor mai fi obligatorii în spațiile deschise, iar certificatul verde nu va mai fi cerut. Citește și: 20 de amputări din cauza COVID la Iași. Au rămas infirmi de o mână sau un picior România anunță relaxarea restricțiilor anti-COVID. Au scăzut cazurile, dar la ATI sunt în continuare peste 900 de pacienți Alexandru Rafila a declarat că este o „scădere a tututor indicatorilor”. Rata de pozitivare este de circa 15%, „un trend descendent al numărului de decese”. „Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător (...) ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a susținut marți ministrul Sănătății. România a raportat luni sub 5.000 de cazuri noi de infectare cu COVID și 61 de decese. Două județe au intrat în scenariul verde, având o incidență mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Marți, însă, numărul de cazuri noi s-a dublat, ajungând la 8.461 și 164 de decese. Totuși, numărul pacienților internați la terapie intensivă rămâne ridicat: 923 de oameni în stare gravă erau internați luni la ATI. Măsurile propuse de Ministerul Sănătății: fără certificat verde, fără mască în exterior Între măsurile propuse de ministrul Sănătății: renunțarea la obligativitatea purtării măștii în spații deschise.intrarea în centre comerciale, evenimente etc fără certificat verde.creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea spațiului.evenimente private cu maximum 200 de persoane permise. Restricțiile care se vor păstra sunt: obligativitatea purtării măștii în spații închise și telemunca, acolo unde este posibil.

O listă a țărilor care elimină toate sau majoritatea restricțiilor impuse de pandemie Foto: Visit London
Internațional

Listă a țărilor care elimină majoritatea restricțiilor

O listă a țărilor care elimină toate sau majoritatea restricțiilor impuse de pandemie. În ultima săptămână mai multe state au anunțat că revin la situația de dinainte de apariția pandemiei. Doar azi, Italia și Polonia au făcut astfel de anunțuri, chiar dacă relaxarea se va produce abia în martie. Listă a țărilor care elimină majoritatea restricțiilor Guvernul Italiei va pune capăt stării de urgenţă anti-COVID pe 31 martie, a anunţat miercuri premierul italian Mario Draghi. Aşa-zisul paşaport sanitar îmbunătăţit, care arată dovada vaccinări sau a trecerii recente prin boala COVID-19 şi care este necesar pentru a putea avea acces în mai multe locuri, va fi eliminat treptat, începând cu activităţile în exterior.Adam Niedzielski, ministrul Sănătății din Polonia, a anunțat, miercuri, că țara va renunța la aproape toate restricțiile împotriva Covid-19 de la 1 martie, în urma scăderii ratei de infectare. Singurele restricţii care vor mai rămâne sunt purtarea obligatorie a măştii în transportul public şi în spaţii publice închise şi carantina de şapte zile pentru cei infectaţi.Islanda va ridica vineri toate restricţiile anti-COVID-19 menţinute încă, inclusiv limita de 200 de persoane pentru reuniunile în interior şi programul redus pentru baruri, a anunţat miercuri Ministerul islandez al Sănătăţii. Vor fi ridicate şi toate restricţiile de la graniţe, precizează Ministerul Sănătăţii. Totuşi, notează dpa, cei cu simptome sunt rugaţi să rămână acasă şi se recomandă în continuare purtarea măştii în apropierea persoanelor vulnerabile.Scoţia va renunţa de luni la sistemul "paşapoartelor" de vaccinare obligatorie anticoronavirus, a anunţat marţi premierul scoţian Nicola Sturgeon, transmite dpa. Este de aşteptat ca şi alte restricţii să fie ridicate din martie. Cerificatul verde, abandonat Guvernul bulgar intenţionează să elimine certificatul verde la sfârşitul lunii martieȚările nordice, Suedia, Danemarca și Norvegia, au anunțat de săptămâna trecută ridicarea restricțiilor. În Suedia, cerinţele privind distanţarea socială, utilizarea certificatului pentru vaccin şi limitele privind numărul de persoane care se adună într-un singur loc au fost ridicate.Englezii testaţi pozitiv la coronavirus nu vor mai fi obligaţi să intre în carantină de joi, iar testarea universală gratuită va lua sfârşit în aprilieAustria va ridica majoritatea restricțiilor de la 5 martie. Olanda - majoritatea restricțiilor dispar pe 25 februarieElveția a ridicat majoritatea restricțiilor de săptămâna trecută. Israelul va permite intrarea în țară a tuturor turiștilor, indiferent dacă aceștia au fost vaccinați sau nu împotriva COVID-19 începând cu 1 martie. Intrarea în Israel va necesita în continuare două teste PCR, unul înainte de a zbura și unul la aterizarea în Israel, se arată în comunicat.Australia şi-a redeschis luni graniţele pentru toţi turiştii vaccinaţi împotriva COVID-19, la aproape doi ani după ce a impus unele dintre cele mai severe restricţii de călătorie din lume. Noua Zeelandă rezistă Printre puținele țări care par să reziste curentului de ridicare a restricțiilor se află Noua Zeelandă, condusă de un guvern socialist. Și-n Singapore există încă restricții de intrare pentru turiștii din o serie de țări. Se mențin și o serie de limitări în interiorul statului, precum interzicerea vizitelor în spitale, până la 20 martie. Citește și: Claudiu Târziu (AUR) vrea mai mulți preoți în spitale. Aceștia ar fi plătiți ca psihologii „cu cel mai ridicat nivel de salarizare”, din banii unității sanitare Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Guvernul mai poate impune restricții pe durata starii de alertă Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Guvernul mai poate impune restricții

Guvernul mai poate impune restricții pe durata stării de alertă, conform prevederilor din legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Și această lege a trecut prin filtrul CCR și o serie de articole au fost declarate neconstituționale. Însă Executivul deține încă puteri sporite în aceste zile. Totuși, mai mulți oficiali guvernamentali au declarat în ultimele zile că toate măsurile ar putea fi ridicate până la Paștele ortodox, adică la 24 aprilie. Guvernul mai poate impune restricții pe durata stării de alertă Iată ce restricții sunt încă la îndemâna Guvernului, pe perioada stării de alertă, potrivit legii 55/2020: Restrângerea sau interzicerea mitingurilor - o măsură care, oricum, a fost sfidată de protestatarii antivacciniști. Restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.Interzicerea ieșirii din zonele stabilite și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geograficeLimitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici Articolul 9 al acestei legi prevede că vânzătorii din farmacii sau alte spații comerciale poartă mască. Prevederea este în vigoare. La litera c a articolului 9 din legea 55/2020 se mai arată: „Purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat sunt obligatorii”. Citește și: Putin a decis care este pretextul pe care-l va invoca pentru război: Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem Masca, impusă vânzătorilor Juriștii vor trebui să lămurească cum se mai aplică acest text, dacă CCR a decis că este neconstituțională OUG 192/2020, unde scria că: „Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne se poate institui: a) obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”. În plus, rămân valabile multe măsuri economic și administrative, inclusiv dreptul Executivului de a plafona prețurile. CCR a decis, azi, că uutoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă. Curtea a declarat neconstituțională întreaga OUG 192/2020.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră