sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: resita

4 articole
Eveniment

Necunoscutul medic care câștigă 11.000 euro de la stat

Cine este necunoscutul medic de la unul din cele mai jalnice spitale din România care câștigă, lunar, 11.000 de euro de la stat: Marius Toc, șeful departamentului de medicină legală de la Spitalul Județean Reșița. Citește și: Mister deplin în cazul deceselor de la spitalul Murgeni: medicii legiști, incapabili să afle ce a cauzat moartea. Șeful serviciului medico-legal, salariu imens, peste al președintelui României Spitalul era celebru pentru situația sa jalnică: „Pacienții care au fost internați în Spitalul din Caraș Severin reclamă faptul că au fost nevoiți să facă singuri curat în saloane, iar sondele bolnavilor sunt schimbate și de aparținători”, relata Adevărul, în aprilie. Luni, managerul spitalului arăta că abia a reușit să plătească salariile nete, dar nu și taxele aferente. „Noi am reușit să dăm salariile adică Casa Județeană ne-a făcut ordinele de plată am dat salariile și am reușit să plătim și undeva între 50 și 60 % banii aferenți salariilor adică stopaj la sursă, adică CAS, șomaj ș.a.m.d. Într-adevăr nu au venit toți banii de la Casă”, spunea managerul Mircea Călin Laza. Necunoscutul medic care câștigă 11.000 euro de la stat Potrivit declarației de avere din 2023, care se referă la anul fiscal 2022, medicul legist Marius Toc a avut un salariu anual de 676.634 de lei, adică peste 55.000 de lei pe lună, repsctiv peste 11.000 de euro. Mai mult, Toc a beneficiat de la același spital de peste 178.000 de lei, urmare a unei „sentințe judecătorești”. În anul fiscal 2021 (din declarația de avere din 2022), Toc declara un salariu anual de 566.000 de lei. În anul fiscal 2020: 399.000 de lei. Salariul medicului legist Marius Toc a crescut cu aproape 70% în doi ani. Șeful serviciului medico-legal de la SJU Vaslui, Alexandru Bazatin, a câștigat în anul fiscal 2022 302.070 lei, adică foarte puțin peste 25.000 de lei pe lună. Citește și: Cătălin Cherecheș și-a pregătit plecarea din țară de ani de zile: a cărat sute de mii de euro cu sacoșa în Germania, împreună cu mama sa. Sume imense avea și într-un seif din Baia Mare Potrivit legii, „salariile de bază ale personalului de specialitate din instituțiile de medicină legală sunt mai mari cu 100% față de salariile de bază prevăzute de lege la aceleași categorii de personal medical, la care se adaugă sporurile prevăzute de lege”.

Necunoscutul medic care câștigă 11.000 euro de la stat Foto: Primăria Reșița
Pacienții de la oncologie, puși să își facă singuri curat Foto: Expres de Banat
Eveniment

Pacienții de la oncologie, puși să își facă singuri curat

La spitalul județean din Reșița, pacienții de la oncologie au fost puși să își facă singuri curat, întrucât infirmierele sunt în concediu. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a spus că va demite managerul spitalului. Totuși, Dunca l-a mai demis pe acest manager, dar acesta a câștigat în instanță și a revenit în funcție. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Pacienții de la oncologie, puși să își facă singuri curat „O pacientă de 92 de ani îşi mătură singură salonul în care este internată! Aşa arată realitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. În compartimentul de Interne 2-Cardiologie, de 3 zile nicio infirmieră nu a mai intrat, pacienţii fie sunt ajutaţi de medici şi asistente, fie se descurcă pe cont propriu, la fel cum o face si această doamnă care în ciuda problemelor grave de sănătate a pus mâna pe mătură”, arată Radio Reșița. „Scene revoltătoare şi în salonul alăturat. Un bărbat a fost nevoit să aibă grijă de tatăl său. De 3 zile, petrece ore bune la căpătâiul bolnavului care nu se poate deplasa singur. Bărbatul face curat în salon, îl ajută cu menajul şi a învăţat să schimbe chiar şi plosca. În continuare la Spitalul din Resita, pacienţii internati fie sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamentele, fie o fac medicii din propriul buzunar, ne-o confirmă un alt pacient”, mai arată acest post de radio. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a declarat că managerul spitalului, Alina Stancovici, este foarte greu de demis. „Eu l-am schimbat, a revenit, pus de instanță, acum îl schimb din nou. Eu am spus încă de când a fost dată sentința că nu pot închide ușa doamnei manager... Eu știu că nu este bună și nu are interes”, a explicat Romeo Dunca. La 31 martie, el a spus că raportul corpului de control arată că în spitalul din Reşiţa există secţii în care doar cheltuielile de personal sunt mult mai mari decât veniturile recuperate de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fără a mai lua în considerare cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare. Citește și: Fostul primar din Alba Iulia, Mircea Hava, critică intenția de a se renegocia PNRR: „Renegocierea negocierii taman când e mai bine să primeşti ce ai cerut, în schimbul la ce ai promis că faci” Tot Dunca a explicat că înlocuirea managerului de la spital se poate face doar cu avizul Consiliului de Administrație.

Reșițenii s-au descălțat când s-au suit în noile tramvaie Foto: InfoCS.ro/ captură video
Eveniment

Reșițenii s-au descălțat când s-au suit în noile tramvaie

Reșițenii s-au descălțat când s-au suit în noile tramvaie cumpărate de municipalitate, arată imaginile difuzate de infocs.ro. Potrivit unei filmări, primii vizitatori au discutat dacă trebuie să se descalțe, dar, de teamă că vor murdări linoleumul, înainte ca presa să fotografieze, până urmă și-au lăsat încălțările pe un piedestal de lemn de la intrare. Reșițenii s-au descălțat când s-au suit în noile tramvaie Firma turcă Durmazlar a livrat zilele trecute la Reșița primul tramvai din lotul de 12, prevăzut într-un contract semnat în 2020. Valoarea unui tramvai este de circa două milioane de euro. Administrația locală spune că noile tramvaie sunt supuse testelor la firma producătoare, iar de omologarea lor pentru Europa se ocupă o firmă din Polonia. Tramvaiele au o capacitate de 137 de persoane și sunt dotate la standarde europene. Viitorii vatmani au început deja pregătirea la Timișoara. Valoarea contractului pentru cele 13 tramvaie este estimată la circa 25 de milioane de euro. Foto: InfoCS.ro Puteți vedea momentul în care vizitatorii se descalță la minutul 0.35 din înregistrarea video de pe youtube: Prima garnitura de tramvai a sosit la Resita Inca 12 sunt pe drum Înregistrări video difuzate de infocs.ro, vizionate de Club Feroviar, arată tramvaiul pe o linie de depou și mai multe persoane care se descalță la urcare lăsându-și încălțămintea pe un suport amplasat la urcare. Unul dintre cei prezenți pare a zice că nu e necesară descălțarea, însă unul dintre musafiri își dă pantofii jos. Citește și: Țuțu, reținut de DNA împreună cu Pițurcă, s-a ocupat opt ani în SRI de coordonarea împotriva atacurilor cibernetice la adresa securității naționale, dar habar nu are să deschidă computerul

Încă o administrație locală focusată pe investiții: Reșița Foto: Facebook Ioan Popa
Economie

Încă o administrație locală focusată pe investiții: Reșița

În Reșița, doar 17% din bugetul pe 2023 este pentru „funcționare”, restul de 87% fiind pentru investiții, a anunțat primarul PNL Ioan Popa. Încă o administrație locală focusată pe investiții: Reșița „Este un buget de peste 725.000.000 de lei. Vreau să fac o paralelă cu bugetul pe care l-am găsit în 2016, în care am venit la Primăria Reșița: 173.000.000 de lei. Anul trecut, bugetul a fost de 464.000.000 de lei. E o chestiune care trebuie să ne bucure. Direcția de Investiții este în mare măsură responsabilă de acest parcurs pe care l-am avut în ultimii ani”, a spus Popa, citat de resita.ro. Veniturile la buget provin în proporție covârșitoare din fonduri europene – 477.0286.110 lei – aferente proiectele aflate în curs de implementare, cum ar fi modernizarea infrastructurii de transport electric, achiziția tramvaielor sau modernizarea unităților de învățământ. „Fiind 2023 an final în ciclul financiar 2014-2020, este evident faptul că este anul în care se consumă cea mai mare resursă financiară din proiectele europene depuse până acum”, a explicat primarul Ioan Popa. Circa 110 milioane euro, investiții din fonduri europene Suma totală pentru zona de dezvoltare este 651.065.440 lei, banii provenind din: fonduri europene aferente ciclului financiar 2014-2020 – 511.130.350 lei; PNRR – 50.547.410 lei; PNDL și PNI „Anghel Saligny” – 42.296.970 de lei și din bugetul local (impozitele și taxele locale) – 47.090.710 lei. „Sunt interesante aceste cifre. Doar atât reușim să dirijăm spre investiții din bugetul reșițean, dar eu sunt bucuros că avem și atât, practic vreo 9.000.000 de euro, pentru că în 2016, când am venit la primărie, aveam 2.000.000-3.000.000 de euro pentru investiții din acest buget local”, a precizat edilul Ioan Popa. „Eu tratez oraşul ca pe o companie“, spunea, în 2020, primarul, provenit din mediul de afaceri și ales edil-șef al Reșiței în 2016. Citește și: Bihor: Un procent de 72% din bugetul pe 2023 al Consiliului Judeţean este alocat investiţiilor Un procent de 72% din bugetul pe 2023 al Consiliului Judeţean Bihor este alocat investiţiilor, a anunțat, marți, Ilie Bolojan, președintele consiliului. Fondurile alocate pentru dezvoltare / investiţii în bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Bihor au crescut constant în ultimii ani, ajungând la 72% în proiectul de buget pe 2023, în timp ce cheltuielile de funcţionare au scăzut la 28%.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră