luni 07 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: renault

5 articole
Mediu

Vehiculele electrice se ieftinesc (Tesla, Renault)

Vehiculele electrice se ieftinesc (Tesla, Renault). Constructorul auto francez îşi va revizui politicile de preţuri cu privire la automobilele electrice vândute la nivel mondial, pentru a se asigura că rămâne competitiv, după mai multe decizii de reducere a preţurilor adoptate de rivalul american Tesla Inc, a declarat luni directorul mărcii Renault, Fabrice Cambolive. Vehiculele electrice se ieftinesc (Tesla, Renault) După ce a redus de mai multe ori preţurile de comercializare pentru automobilele sale electrice pe piaţa din SUA, Tesla a anunţat vineri reduceri de preţuri şi în Europa, cea mai importantă piaţă a Renault, precum şi în Israel şi Singapore, extinzând o tendinţă mondială de reducere a preţurilor care a început în China în luna ianuarie. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Vom analiza fiecare ţară în parte, piaţă cu piaţă, care este nivelul de competitivitate pe care trebuie să îl avem pentru a rămâne în cursă", a spus Fabrice Cambolive. În primele trei luni ale acestui an, vânzările de automobile marca Renault au crescut cu 9%, până la 354.545 de unităţi, graţie lansării de noi modele, semn că strategia de relansare concentrată pe cele mai profitabile modele ale mărcii pare să înceapă să dea rezultate, după patru ani de scădere a veniturilor. În pofida relansării vânzărilor, Fabrice Cambolive a subliniat că reducerile de preţuri decise de Tesla sunt un semnal de alarmă pentru competitori. Renault, afectat de pierderea pieței rusești Directorul mărcii Renault a mai spus că vânzările modelului Megane electric, unul dintre cele mai populare modele, au crescut semnificativ în luna martie, cu un nivel solid al comenzilor care a venit în pofida unor reduceri de preţuri foarte limitate. Însă acest model are în prezent un cost similar cu modelul echivalent al constructorului american. După ultimele reduceri de preţuri decise de Tesla, un automobil Tesla Model 3 are în Franţa un preţ de pornire de 41.900 de euro, comparativ cu 42.000 de euro pentru un Megane electric. "Este clar că reducerile de preţuri de la Tesla sunt o provocare, începând cu partea de costuri. Este un avertisment pe care îl analizăm", a spus Cambolive. Citește și: Seceta este deja foarte gravă în Franța: 930 de hectare de pădure au ars în Pirinei, la granița cu Spania În ceea ce priveşte întregul grup auto Renault, care produce şi automobilele mărcile Dacia şi Renault, şi care va da joi publicităţii rezultatele privind vânzările la nivel de grup, acesta a raportat pentru anul 2022 o scădere de 5,9% a vânzărilor, afectat de pierderea pieţei ruseşti. Vânzările de automobile marca Renault, responsabile pentru două treimi din vânzările întregului grup, au scăzut cu 9,4% anul trecut, fiind vorba de al patrulea an consecutiv de scădere a vânzărilor.

Vehiculele electrice se ieftinesc (Tesla, Renault) (sursa: tesla.com)
Mașinile rusești nu vor avea airbag-uri și ABS Foto: Twitter
Eveniment

Mașinile rusești nu vor avea airbag-uri și ABS

Mașinile rusești nu vor avea airbag-uri și ABS, avertizează șeful Renault, Luca de Meo, la o conferință la Paris. Grupul auto Renault și-a vândut, acum circa o lună, activele din Rusia. Mașinile rusești nu vor avea airbag-uri și ABS Anterior, la finele lunii aprilie, autorităţile ruse au anunţat că Renault îşi va transfera participaţia de 68% din acţiunile Avtovaz, cel mai mare constructor de automobile din Rusia, către un institut de cercetare în schimbul unei sume simbolice de o rublă. NEW: Renault has reached a deal to sell AvtoVaz.Luca de Meo told #FTCar last week the decision to sell was "painful".Today's story from @SarahWhites: https://t.co/Rk6OXtg2Yn— Peter Campbell (@Petercampbell1) May 16, 2022 Renault a subliniat însă că acordul prevede o opţiune de răscumpărare de către Renault Group a participaţiei la AVTOVAZ, care poate fi exercitată pe parcursul următorilor şase ani. Acum, președintele Renault, Luca de Meo, explică faptul că, urmare a sancțiunilor, Avtovaz nu are capacitatea să-și doteze mașinile cu elemente minime de siguranță. „Deja este legal să nu mai aibă ABS”, a spus el. De Meo a spus că sancțiunile comerciale au blocat importarea componentelor necesare pentru fabricarea vehiculelor în complexul de fabrici Togliatti al AvtoVaz. „A fost imposibil să funcționăm ca producător clasic, așa cum ne-am dorit și cu nivelul de tehnologie care este bun pentru marca noastră. Nu se mai importă componente”, a spus el. Citește și: China susține că ar fi detectat semnale ale unei civilizații extaterestre (presă) Avtovaz a relansat producția de mașini începând cu 8 iunie.

Rusia va produce, din nou, modelul Moskvici Grupaj foto: twitter
Eveniment

Rusia va produce, din nou, modelul Moskvici

Rusia a naționalizat uzina Renault din Moscova și va produce, din nou, modelul Moskvici, a anunțat, pe blogul său, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, citat de Ria Novosti. Собянин рассказал, что завод Renault в Москве национализируют и будут производить там «Москвичи». Сервисное обслуживание автомобилей Renault на российском рынке будет осуществлять «АвтоВАЗ». pic.twitter.com/X5y1d9QofH— Андрей Пивоваров (@brewerov) May 16, 2022 Rusia va produce, din nou, modelul Moskvici „Proprietarul străin a decis să închidă uzina Renault din Moscova. Acesta este dreptul lui, dar noi nu putem permite ca mii de muncitori să rămână fără muncă. Prin urmare, am decis să luăm fabrica pentru oraș și să reluăm producția de mașini „Moskvici””, a scris Sobianin. El a susținut că uzina „Moskvici” va produce și automobile electrice. #Russian assets of #Renault Group are transferred to state ownership, reports RIA Novosti. pic.twitter.com/D9RCopYkVv— NEXTA (@nexta_tv) May 16, 2022 Consiliul de Administrație al grupului Renault a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor de vânzare a 100% dintre acțiunile Renault Rusia către „entitatea Moscova City” și a participației de 67,69% din AvtoVAZ către NAMI (Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Automobile și Motoare). Conform Renault, încheierea acestor tranzacții nu este supusă niciunei condiții și au fost obținute toate aprobările necesare. Acordul prevede o opțiune pentru Grupul Renault de a-și răscumpăra participația în AVTOVAZ, care poate fi exercitată în anumite momente în următorii șase ani. „Astăzi am luat o decizie dificilă, dar necesară. Facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia, păstrând în același timp performanța Grupului și capacitatea noastră de a reveni în țară în viitor, într-un context diferit. Sunt încrezător în capacitatea grupului Renault de a-și accelera în continuare transformarea și de a-și depăși obiectivele pe termen mediu”, a declarat cu această ocazie Luca de Meo, CEO al grupului Renault. Grupul Renault, din care face parte și Dacia, a luat decizia de a suspenda activitățile la uzina sa din Moscova, precum și la uzinele AvtoVAZ începând cu 23 martie 2022. Ca urmare a deciziei de a stopa activitatea pe piața din Rusia, șefii Renault au fost nevoiți și să ajusteze prognozele financiare pentru 2022.

Renault se retrage din Rusia (sursa: autocobalcescu.ro)
Internațional

Renault se retrage din Rusia

Renault se retrage din Rusia. Producătorul francez de automobile Renault a anunţat miercuri seară că va suspenda imediat "activităţile de la uzina Renault din Moscova" şi va evalua "posibilele opţiuni cu privire la participaţia" la filiala sa rusă AvtoVAZ, pe măsură ce creşte presiunea asupra prezenţei sale semnificative în Rusia, transmite Agerpres. Renault se retrage din Rusia Consiliul de administraţie al Grupului Renault s-a întrunit miercuri şi a decis că "activităţile fabricii Renault din Moscova sunt suspendate din această zi". Citește și: Putin și dilema „butonului nuclear”: folosirea armelor nucleare tactice ar umili Ucraina și îngrozi NATO, dar ar provoca respingere până și din partea Chinei Această fabrică produce SUV-uri Duster, Kaptur, Arkana şi Nissan Terrano. Cea mai mare parte a prezenţei grupului în Rusia trece prin subsidiara AvtoVAZ, care a ajutat-o să vândă aproape 500.000 de vehicule în Rusia în 2021, făcând din această ţară a doua piaţă ca mărime după Europa. Grupul de hackeri Anonymous au amenințat compania franceză să plece din Rusia, sau va fi atacată cibernetic. "Grupul evaluează posibilele opţiuni privind participaţia sa în AvtoVAZ", deţinută în proporţie de 69% de Renault de la sfârşitul anului 2016 şi lider pe piaţa rusă cu marca Lada, a adăugat el, spunând că doreşte să acţioneze "responsabil faţă de cei 45.000 de angajaţi ai săi din Rusia". Anunţul vine la scurt timp după apelul la boicotarea mărcii de către şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba în faţa "refuzului său de a părăsi Rusia" în urma invadării Ucrainei de către forţele ruse. Liderii de la Kiev au cerut boicotarea grupului Renault Într-o postare pe Twitter, Kuleba a acuzat Renault că "sprijină un război brutal de agresiune". Prin urmare, a făcut apel la "clienţii şi companiile din întreaga lume să boicoteze grupul Renault". În intervenţia sa video în faţa parlamentului francez, preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, companiilor franceze stabilite în Rusia să nu mai susţină "maşina de război" rusă. În comunicatul său de presă, Renault "aminteşte că implementează deja măsurile necesare pentru a respecta sancţiunile internaţionale". "În consecinţă, Grupul Renault este nevoit să îşi revizuiască perspectivele financiare pentru anul 2022", anticipând o scădere a marjei operaţionale,"aproximativ 3%", faţă de marja de peste 4%, prognozată anterior.

Macron investește în statul rus criminal (sursa: Facebook/Emmanuel Macron)
Eveniment

Macron investește în statul rus criminal

Macron investește în statul rus criminal. Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat marţi utilizarea de către Rusia "a unor arme explozive în zone dens populate", estimând că "totul, în agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, este inacceptabil", relatează AFP. Macron investește în statul rus criminal "Dreptul internaţional este batjocorit, infrastructurile civile sunt bombardate, arme explozive sunt utilizate în zone dens populate şi lucrătorii umanitari sunt luaţi drept ţinte", a declarat preşedintele francez într-un video difuzat în cadrul primului Forum umanitar european, care a început luni la Bruxelles. Citește și: În timp ce sute de multinaționale au plecat din Rusia, fabrica Renault de la Moscova și-a reluat producția. Statul francez, acționar majoritar "Dreptul internaţional este această linie care separă barbaria de umanitatea noastră comună", a adăugat el. "Dreptul de război nu este opţional. Protecţia civililor şi infrastructurilor civile nu este negociabilă. Cei care trădează aceste reguli vor trebui să dea socoteală în faţa justiţiei internaţionale", a mai spus Macron. Acesta nu a făcut referire la Renault, care nu închide afacerea în Rusia. Crize multiple declanșate de invazia rusă El a reamintit sesizarea Curţii Penale Internaţionale pe 2 martie de către 39 de state, între care toate statele UE, "un demers inedit în istoria diplomatică, pe măsura gravităţii situaţiei". În Ucraina "este urgent să fie garantată furnizarea fără obstacole a ajutorului european destinat populaţiei", a adăugat şeful de stat francez. El a anunţat, de altfel, că pentru a lupta împotriva crizei alimentare mondiale pe care războiul riscă să o declanşeze va propune la summitul UE de joi şi vineri "o iniţiativă de solidaritate internaţională pentru securitatea alimentară" a ţărilor cele mai dependente de Ucraina şi Rusia. "Europa îşi va mobiliza partenerii din G7 şi nu numai", a precizat el.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră