sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: recuperare

17 articole
Internațional

SpaceX, repatrierea astronauților blocați pe ISS

SpaceX, repatrierea astronauților blocați pe ISS. Președintele american Donald Trump a anunțat marți seară că SpaceX, compania lui Elon Musk, va lansa o misiune de repatriere a doi astronauți blocați pe Stația Spațială Internațională (ISS) din iunie. Butch Wilmore și Suni Williams au ajuns pe ISS la bordul capsulei Boeing Starliner, însă problemele tehnice ale navei au împiedicat întoarcerea lor conform planului. SpaceX, repatrierea astronauților blocați pe ISS Inițial, NASA a anunțat în august 2023 că SpaceX va fi compania responsabilă de readucerea astronauților pe Pământ. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Deși misiunea era programată pentru februarie, aceasta a fost amânată până la sfârșitul lunii martie, în timp ce SpaceX finalizează pregătirea unei noi nave spațiale. Elon Musk, solicitat de administrația Trump Elon Musk a confirmat că administrația americană i-a solicitat să organizeze această misiune „cât mai curând posibil.” Donald Trump și-a exprimat sprijinul pentru misiune, urând succes echipei SpaceX și exprimându-și speranța că astronauții vor reveni în siguranță. Astronauții, în așteptarea întoarcerii În ciuda întârzierilor, Wilmore și Williams au declarat în ianuarie că se adaptează bine la șederea prelungită pe ISS și își continuă activitățile științifice. Cu toate acestea, misiunea lor nu a depășit încă recordul de 371 de zile petrecute pe ISS de Frank Rubio în 2023, în urma unei defecțiuni a capsulei ruse destinate întoarcerii sale.

SpaceX, repatrierea astronauților blocați pe ISS (sursa: X/SpaceX)
Contribuția la pensii, recuperarea banilor plătiți (sursa: Facebook/Ministerul Muncii și Solidarității Sociale)
Eveniment

Contribuția la pensii, recuperarea banilor plătiți

Contribuția la pensii, recuperarea banilor plătiți. Rezilierea contractului de asigurare socială ridică întrebări privind returnarea contribuțiilor plătite și drepturile beneficiarilor. Contribuția la pensii, recuperarea banilor plătiți Conform legii pensiilor 360/2023, în vigoare din septembrie, acest contract ajută la completarea vechimii și la obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga În cazul decesului titularului, se aplică reguli specifice privind sumele achitate, iar „Ziarul de Iași” explică detaliat ce prevede legislația actuală. Articolul 6 alin. (2) din lege clarifică modul în care contribuțiile influențează calculul pensiei și drepturile celor implicați. Continuarea, în Ziarul de Iași

Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse zero să mai recupereze banii Foto: eclujeanul.ro
Eveniment

Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse zero să mai recupereze banii

Proprietarii fraieriți de Nordis au șanse spre zero să mai recupereze banii, explică doi avocați, Ovidiu Șerban și Alexandru Iorgulescu, într-un interviu pentru site-ul luju.ro. Aceștia au explicat și cum funcționa țeapa practicată de Nordis, probabil legală, dar imorală. Citește și: VIDEO Și cu beneficii de la Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse zero să mai recupereze banii Întrebați ce șanse au clienții Nordis să-și recupereze „investiția”, Iorgulescu a spus: „Depind în primul rând de împrejurarea dacă Nordis va urma calea reorganizării, ceea ce este foarte probabil, iar dacă urmează această cale a reorganizării, care sunt șansele pentru niște creditori care sunt în esență chirografari, adică nu au garanții asupra bunurilor din averea debitorului să recupereze anumite sume de bani. Pentru că reorganizarea presupune respectarea unui plan care va fi votat de creditori, plan care poate să nu satisfacă această categorie a creditorilor chirografari în proporție de sută la sută. Sunt planuri care acordă creditoriilor chirografari 50%, 10% sau poate chiar 0%. Dacă un astfel de plan este adoptat, atunci gradul de recuperare pentru cei care nu au șansă să între în proprietatea apartamentelor este zero". Unul dintre avocați, Ovidiu Șerban, a explicat și cum a fost posibil ca unele apartamente să fie vândute de două ori. Cum funcționa țeapa „Am avut o situație în care se plătise 95%, iar Nordis susținea în față instanței că promitentul cumpărător nu își îndeplinise toate obligațiile că nu plătise și cei 5%. Era vorba de un apartament la Sinaia la care ei își îndepliniseră zero obligații, era o groapă, dar ei susțineau că aveau dreptul să denunțe promisiunea. Probabil la acestea au denunțat promisiunile încheiate cu promitentii cumpărători care plătiseră până la 95%-100% și în loc să încheie contracte cu aceștia au încheiat contracte cu alte persoane în termeni mai avantajoși. Pentru că dacă în 2019 prețul a fost de 60.000 euro, dar în 2022 găsești un cumpărător care îți da 100.000 euro, îți permiți să plătești eventual despăgubiri de 60.000 celui care i-ai denunțat promisiunea, îi mai dai și o dobânda de 10.000 eur și tot ieși cu 30.000 euro profit. Aici nu este neapărat o chestiune nelegală, e mai degrabă o chestiune de imoralitate și o fapta ilicită, civilă, generatoare de despăgubiri", a arătat Șerban.

Taxa de timbru poate fi recuperată (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Taxa de timbru poate fi recuperată

Taxa de timbru poate fi recuperată. Reglementările succesive privind taxa de mediu pentru automobile mai mult i-au năucit pe şoferi decât să rezolve problema. Taxa de timbru poate fi recuperată Un ieşean încearcă de trei ani să-şi recupereze banii plătiţi pe o taxă interzisă ulterior de normele europene. Citește și: Ce pensie ar trebui să primească un contribuabil de 65 de ani de la care s-au colectat 650.000 lei, dacă banii ar fi investiți. Diferența imensă față de pensia oferită de stat Prima încercare, pe cale administrativă, a eşuat. A doua, în instanţă, la fel. Se află acum la al doilea proces şi, în sfârşit, iţele taxei par să se descâlcească. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ghid de recuperat daunele Wizz Air (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ghid de recuperat daunele Wizz Air

Ghid de recuperat daunele Wizz Air. Lăsat "cu ochii în soare" de Wizz Air, un ieşean s-a încăpăţânat să-şi ia înapoi şi ultimul leu cheltuit pentru biletul pe care nu l-a putut folosi. Ghid de recuperat daunele Wizz Air Reprezentanţii companiei aeriene nu au avut nimic de comentat în instanţă, firma fiind obligată să returneze banii. Dănuţ A. îşi făcuse rezervare pentru zborul Bucureşti – Santorini şi retur, plătind 1.041 lei. Zborul urma să aibă loc pe 28 aprilie anul trecut. Citește și: Directoarea spitalului care a refuzat gravida care a născut pe stradă, economistă fără nici o legătură cu activitatea medicală. Soțul a fost dat afară din ANPC după ce a fost prins băut la birou Orarul acestuia a fost însă modificat de Wizz Air iar ieşeanul a cerut banii înapoi. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ucraina a recuperat jumătate din teritoriu (sursa: Facebook/U.S. Department of State)
Eveniment

Ucraina a recuperat jumătate din teritoriu

Ucraina a recuperat jumătate din teritoriu. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Ucraina a eliberat deja jumătate din teritoriul pe care Rusia îl ocupase iniţial în timpul invaziei sale, însă Kievul va trebui să ducă o "luptă foarte grea" pentru a elibera şi mai mult teritoriu. Ucraina a recuperat jumătate din teritoriu "A fost eliberat deja în jur de 50% din ceea ce fusese ocupat iniţial" (de Rusia), a declarat Blinken într-un interviu pentru CNN. "Acestea sunt încă zilele de la relativ începutul contraofensivei. Este greu", a spus Blinken. "Aceasta nu se va încheia în următoarea săptămână sau două. Cred că vom continua să urmărim aceasta câteva luni", a adăugat secretarul de stat american. Speranţele că Ucraina va putea alunga repede forţele Moscovei de pe teritoriul ucrainean în urma lansării, în această vară, a unei contraofensive se reduc în timp ce trupele Kievului luptă din răsputeri pentru a sparge poziţiile întărite ale Rusiei în sudul şi în estul Ucrainei. Citește și: Andreea Raicu, abandonată pe aeroport de Wizz Air: „Nu am avut unde să dormim, nu ni s-au găsit zboruri imediate, ci după 2-3 zile. Era ora 4 dimineața, tot în aeroport” La sfârşitul lunii trecute, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că progresul împotriva forţelor ruse este "mai încet decât se dorea", dar că forţele Kievului nu sunt presate să-şi accelereze contraofensiva.

Începe recuperarea orelor pierdute în grevă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Începe recuperarea orelor pierdute în grevă

Începe recuperarea orelor pierdute în grevă. Unităţile de învăţământ preuniversitar din Iaşi au început deja să recupereze zilele pierdute în perioada grevei generale. Începe recuperarea orelor pierdute în grevă Ministerul Educaţiei a transmis către Inspectoarele Şcolare o adresă prin care permite derularea activităţilor de recuperare pentru zilele de grevă din luna iunie. Va fi însă eficientă această recuperare într-un timp atât de scurt? Citește și: La un spital aflat în prag de faliment, directorul financiar are 28.000 lei pe lună. Rafila, acum 15 zile: „Un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu” Vor fi acoperite în câteva zile toate golurile acumulate în cele trei săptămâni de grevă? Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ucrainenii recuperează teren în Bahmutul ocupat (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Ucrainenii recuperează teren în Bahmutul ocupat

Ucrainenii recuperează teren în Bahmutul ocupat. Armata ucraineană efectuează mai multe "acţiuni ofensive" în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, a anunţat pe canalul său de Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar. Ucrainenii recuperează teren în Bahmutul ocupat Malyar a spus că forţele armate ucrainene au preluat câteva puncte strategice extrem de importante, iar forţele ruse se află în defensivă în zona Bahmut. Potrivit reprezentantei Kievului, lupte au loc şi în sudul Ucrainei. Forţele ucrainene şi cele ruse luptă de câteva luni pentru a obţine controlul asupra zonei oraşului Bahmut, ambele înregistrând pierderi grele. Gruparea de mercenari rusă Wagner a preluat iniţial localitatea, dar recent şi-a anunţat retragerea, lăsând oraşul Bahmut sub controlul armatei ruse. Citește și: În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, care a descris conducerea armatei ruse drept "incompetentă", a recunoscut la finalul săptămânii trecute că ucrainenii au câştigat poziţii importante în Bahmut în ultimele săptămâni.

Soarte peninsulei Crimeea, necunoscuta războiului ucrainean (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Soarte peninsulei Crimeea, necunoscuta războiului

Soarte peninsulei Crimeea, necunoscuta războiului ucrainean. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken nu a exclus joi eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă. Lupte pe teren sau alte mijloace Vorbind în faţa unei comisii a Congresului american, el a reafirmat că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie "justă şi durabilă", adică una care să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar "cum este definită exact pe teren, ne aşteptăm de la ucraineni sa ne spună". Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online El a părut astfel să susţină faptul că ucrainenii ar avea dificultăţi în recuperarea tuturor teritoriilor anexate de Rusia, în special a Peninsulei Crimeei. "Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi hotărâţi să lupte pe teren şi poate teritorii pe care vor decid că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace", a afirmat el. Antony Blinken a fost chestionat în mod special de alesul republican Chris Stewart, care a dorit să afle dacă Statele Unite susţin voinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a recupera Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Soarte peninsulei Crimeea, necunoscuta războiului ucrainean Şeful diplomaţiei americane, care consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o negociere, a insistat că "sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul şi cum se traduce acest lucru în termeni de suveranitate, integritate teritorială şi independenţă a ţării". "Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să se rezolve într-un loc şi într-un timp care să îi invite pe ruşi să se repoziţioneze, să se reînarmeze şi să atace din nou", a spus el. Citește și: Ciolacu tocmai a pornit un război cu Comisia Europeană: viitorul premier a declarat răspicat că prevederile din PNRR asumate de România nu vor fi respectate și cere noi „discuții” Statele Unite şi partenerii săi occidentali nu recunosc anexarea Peninsulei Crimeei sau teritoriile anexate de forţele ruse în estul Ucrainei, unde au loc lupte aprige. Coaliţia condusă de Statele Unite, care oferă cel mai mare ajutor militar Ucrainei, susţine că este pregătită să apere Ucraina cât va fi necesar până la retragerea forţelor ruse, dar rămâne cel mai adesea evazivă în cazul Crimeei.

După 33 de ani, fără pământ (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

După 33 de ani, fără pământ

După 33 de ani, fără pământ. După mai bine de 30 de ani de aşteptare, un ieşean mai are un pas până la a obţine despăgubiri pentru gospodăria mamei sale. După 33 de ani, fără pământ Aceasta a avut un hectar de teren în apropiere de Platoul Însorit (unde si-au construit casele mai multe oficialităţi, printre care fostul primar Constantin Simirad şi fostul prefect Florin Vitan), dar nu a primit nicio palmă de pământ înapoi în baza legilor fondului funciar. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În schimb, pe platou au fost puşi în posesie la începutul anilor ’90 numeroşi aşa-zişi „specialişti în agricultură” pe loturi de câte 5.000 mp. Citește și: Trei zile la Moscova în care se decide cum va arăta lumea în următorii ani: Xi Jinping îl ajută pe Putin să pară iar lider global contra oricărui ajutor pentru ocuparea Taiwanului Nu a mai fost loc şi pentru vechii proprietari, iar drumul prin instanţe după despăgubiri pare nesfârşit. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Adolescenta cu brațe replantate, recuperare incredibilă (sursa: Facebook/Vally Tudose)
Eveniment

Adolescenta cu brațe replantate, recuperare incredibilă

Adolescenta cu brațe replantate, recuperare incredibilă. Alexia Tudose, fata de 15 ani căreia i-au fost reatașate brațele într-o intervenție unică în Europa, a fost vizitată acasă de medicul Sidonia Susanu, cea care a operat-o. Adolescenta cu brațe replantate, recuperare incredibilă Mama tinerei a postat pe Facebook un mesaj de mulțumire și fotografii de la întâlnire. La mijlocul lunii decembrie 2022, Alexia a fost grav rănită într-un accident de autocar în Pașcani. A stat două săptămâni în spital și a trecut prin șapte operații. "Sunt foarte fericită că am ajuns cu bine până acum și sunt sigură că și în continuare o să fie totul bine și o să-mi revin cât mai repede și cât mai bine. Doamne ajută să fiu bine, să fiu alături de cei dragi și abia aștept să-mi văd prietenii. Am emoții și știu că acasă o să fie cel mai bine", a declarat ea în ziua în care a ieșit din spital. Medicii spun că se recuperează spectaculos și într-un an și jumătate își va putea folosi ambele mâini. Citește și: VIDEO Imagini extraordinare cu adolescenta cu brațele replantate de medicii din Iași după un accident teribil de autocar

Patru ani rate la BCR, nimic (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Patru ani rate la BCR, nimic

Patru ani rate la BCR, nimic. După patru ani de plată a ratelor unui credit, o ieşeancă a reuşit să scape de doar 1 leu şi 30 de bani din datorie. Patru ani rate la BCR, nimic Împrumutase 5.000 de lei, iar în 2021 împotriva ei au început demersurile privind executarea silită. Femeia mai avea de plătit 4.998,70 lei. Citește și: EXCLUSIV Apele Minerale, contracte cu firme reprezentate de contabilul de la firma familiei directorului și o firmă administrată de fratele directorului Explicația: BCR a cesionat creanţa către altă bancă, dar a fost cedată succesiv, până a a juns la un recuperator, Invest Capital Ltd. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Adrian Năstase recâștigă pensia specială parlamentară (sursa: adriannastase.ro)
Eveniment

Adrian Năstase recâștigă pensia specială parlamentară

Adrian Năstase recâștigă pensia specială parlamentară. Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 - 2012, Adrian Năstase a avut şase mandate de deputat, beneficiind de pensie specială. Alături de sute de foşti deputaţi şi senatori, el a pierdut anul trecut acest drept, motiv pentru care a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaţilor. Adrian Năstase recâștigă pensia specială parlamentară "Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Secretariatul General al Camerei Deputaţilor invocată prin întâmpinare. Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr. 700/08.03.2021 şi dispune repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă pentru perioada 27.02.2021 - 9.06.2022. Respinge ca rămasă fără obiect cererea privind repunerea în plată a indemnizaţiei pentru perioada ulterioară datei de 10.06.2022. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei 1.190 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentate de onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare cererea de apel depunându-se la Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a. Pronunţată astăzi 06.10.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei", se arată în decizia tribunalului. De menţionat că Tribunalul Bucureşti a fost nevoit să-i dea câştig de cauză lui Adrian Năstase, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituţională. Nume grele pe lista "recuperatorilor" Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial. Adrian Năstase nu este singurul fost parlamentar care îşi recapătă pensia specială. Şi alte nume importante au obţinut o decizie favorabilă la Tribunalul Bucureşti: Călin Popescu-Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Ruşanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi. Citește și: Germania, arătată din nou cu degetul pentru că refuză să trimită armament în Ucraina. Într-un gest fără precedent, șefa PE invocă necesitatea tancurilor germane Leopard 2 În februarie 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, însă pe 5 mai 2022 Curtea Constituţională a decis că legea este neconstituţională. Între timp, sute de foşti deputaţi şi senatori au acţionat în instanţă Parlamentul pentru a-şi recâştiga pensiile.

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil (sursa: Facebook/Boris Johnson)
Internațional

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil. Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unei convorbiri telefonice, că întreaga comunitate internaţională "este în spatele Ucrainei" şi că armata ucraineană mai poate încă "recupera" teritoriul capturat recent de Rusia, relatează EFE şi Reuters. Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil Boris Johnson a avut în cursul dimineţii o convorbire la telefon cu Volodimir Zelenski "pentru a-l informa în legătură cu progresele şi discuţiile purtate la (summiturile) G7 şi NATO de săptămâna trecută", a indicat o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic într-un comunicat. La rândul său, "preşedintele Zelenski a detaliat situaţia actuală din Ucraina şi ultimele cuceriri ale ruşilor, iar premierul l-a informat despre cele mai noi echipamente militare britanice, cum ar fi zece sisteme de artilerie autopropulsată şi muniţie, care vor ajunge în zilele şi săptămânile următoare" în Ucraina, menţionează comunicatul. "Comunitatea internaţională este în spatele Ucrainei", a afirmat Boris Johnson în timpul acestei convorbiri telefonice, în cursul căreia şi-a exprimat convingerea că "armata ucraineană ar putea recuceri teritoriul recent capturat de către forţele (preşedintelui rus Vladimir) Putin". Cerealele, miză majoră Referitor la cereale, ambii lideri au subliniat importanţa "de a le scoate cât mai repede posibil din Ucraina", iar Boris Johnson a dat asigurări că Marea Britanie continuă să lucreze îndeaproape cu alţi parteneri asupra următoarelor etape şi că este pregătită să ajute în orice mod posibil în această problemă. Citește și: EXCLUSIV Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei: Rheinmetall vrea să preia contractul de 700 de milioane de euro al IVECO pentru camioane De asemenea, cei doi lideri au abordat cazurile unor cetăţeni britanici care luptau de partea forţelor ucrainene, dar "au fost capturaţi de trupele ruse în ultimele luni". În ceea ce priveşte Conferinţa privind restabilirea şi reconstrucţia Ucrainei, desfăşurată în urmă cu o zi la Lugano (Elveţia), "premierul salută planurile de reconstrucţie a Ucrainei", menţionând că "aşteaptă cu nerăbdare" să găzduiască un eveniment similar anul viitor în Marea Britanie, conform EFE.

Donbas, greu de cucerit de ruși (sursa: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Donbas, greu de cucerit de ruși

Donbas, greu de cucerit de ruși. Forţele ucrainene au recuperat o parte din Severodoneţk (est), cu toate că trupele ruse controlează circa jumătate din acest oraş, a declarat guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, pe contul său de Facebook. Donbas, greu de cucerit de ruși Oraşul industrial Severodoneţk este un punct strategic cheie pentru ocupanţii ruşi, în eforturile lor de a controla Donbasul. Iniţial, potrivit lui Gaidai, ruşii reuşiseră să cucerească 70% din oraş, însă atacul lor a fost respins şi ucrainenii au recuperat poziţiile. "Ruşii nu vor putea obţine controlul regiunii în două săptămâni, aşa cum prevăzuseră serviciile de informaţii britanice", a insistat guvernatorul ucrainean. Artileria cu rază lungă, esențială În opinia lui Gaidai, armata rusă a suferit pierderi semnificative în regiune. Oficialul ucrainean a subliniat că Ucraina are nevoie de artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a-l face pe inamic să dea înapoi şi cu ajutorul căreia "infanteria invadatorilor va fugi către frontieră". Gaidai a mai declarat, potrivit Reuters, că forţele ruse aruncă în aer poduri peste râul Severski Doneţ pentru a-i împiedica pe ucraineni să aducă întăriri militare şi să furnizeze ajutor civililor din oraşul Severodoneţk. Obiectivul trupelor ruse de a obţine controlul total asupra provinciilor Lugansk şi Doneţk nu a fost îndeplinit, apreciază tabăra ucraineană. Putin ar vrea, totuși, întreaga Ucraină Şi, cu toate că rezistenţa ucraineană l-a obligat pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi fixeze ca obiectiv imediat cucerirea întregii regiuni a Donbasului, funcţionarii ucraineni apreciază că liderul de la Kremlin continuă să fie hotărât să cucerească întreaga Ucraină. Citește și: Este vânturat din nou scenariul conform căruia arme nucleare americane ar fi mutate în țări de la Marea Neagră precum România sau Bulgaria. Președintele Rumen Radev neagă "Obiectivul principal al lui Putin este distrugerea Ucrainei. Nu dă înapoi în ceea ce priveşte obiectivele lui, cu toate că Ucraina a câştigat prima etapă a acestui război la scară mare", a declarat vineri, la televiziunea naţională, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră