sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: rector

22 articole
Politică

Rector, racolat de PSD pentru parlamentare

Rector, racolat de PSD pentru parlamentare. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice "Gh. Asachi", vrea să candideze pentru un mandat de parlamentar din partea PSD. Rector, racolat de PSD pentru parlamentare Rectorul TUIAȘI a confirmat că s-a înscris în PSD și are în intenție această candidatură. Surse din filială spun că această candidatură ar avea deja și girul Bucureștiului. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Liderul PSD Iași, Bogdan Cojocaru, a confirmat că intenția de candidatură a lui Dan Cașcaval va fi discutată în interiorul organizației în cursul săptămânii viitoare. Potrivit lui Cojocaru, venirea lui Dan Cașcaval este de natură să potențeze filiala și rezultatele acesteia la alegerile de la finalul acestui an. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rector, racolat de PSD pentru parlamentare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Probabil cel mai bine plătit medic pesedist: Leonard Azamfirei Foto: Facebook
Politică

Probabil cel mai bine plătit medic pesedist

Probabil cel mai bine plătit medic pesedist: Leonard Azamfirei este plătit de contribuabilii români pentru că este rector, senator, membru în academii și colegii, dar nu ratează voucherele de vacanță. Citește și: Coldplay, încă o palmă pentru România: o singură postare, seacă, pe Facebook, cu numai o poză, doar despre al doilea concert. În cazul celorlalte țări – multiple postări, fotografii, video Azamfirei este medic anestezist, rector al universității de medicină din Târgu Mureș și senator PSD din 2020. Azamfirei și ministrul Rafila Foto: Facebook Probabil cel mai bine plătit medic pesedist În anul fiscal 2023, contribuabilii l-au plătit cu aproape 640.000 de lei, dar a primit și vouchere de vacanță, de 1.450 de lei. Față de anul fiscal 2022, când a încasat de la stat peste 580.000 de lei, veniturile sale de la stat au crescut cu peste 10%. Ce funcții plătite deține Azamfirei: rector și profesor la universitatea de medicină din Târgu Mureș, de unde a încasat peste 343.000 de lei, anual, net. senator: 141.000 lei medic ATI Târgu Mureș: 92.000 de lei vicepreședinte Colegiul Medicilor Mureș: 42.000 lei membru al Academiei de Științe Medicale: 19.200 de lei Leonard Azamfirei a cumpărat în 2023 o vilă de 523 mp și peste 1.000 mp în intravilanul municipiului Târgu Mureș. El mai avea în acest oraș o casă de circa 300 mp și teren de 986 mp.

Ce sumă uriașă pierde Tudorel Toader Foto: Inquam
Politică

Ce sumă uriașă pierde Tudorel Toader

Ce sumă uriașă pierde Tudorel Toader, după ce a fost concediat din funcția de rector: salariul său de la Universitatea Cuza din Iași (UAIC) se va reduce cu circa 50%. Însă Toader este celebru pentru capacitatea de a obține bani de la buget: în anul fiscal 2022 a primit, urmare a faptului că a dat statul în judecată pentru diferențe salariale, suma de 397.143 de lei. Citește și: Boloș anunță ce va urma după alegeri, ca să poată fi plătite pensiile și salariile majorate ale bugetarilor: abandonarea cotei unice și majorarea TVA Ce sumă uriașă pierde Tudorel Toader „Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter. În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei «Monstruoase coaliţii»!”, a scris Toader pe Facebook după ce a pierdut alegerile pentru funcția de rector. În anul fiscal 2022, salariul de rector al lui Tudorel Toader era de 267.254 de lei, net, deci circa 22.000 lei/lună. Profesorul Liviu Maha, cel care va fi noul rector, avea doar 147.733, fiind decan, deci sub 12.400 lei/lună. Dacă va fi un simplu profesor, salariul lui Tudorel Toader o să ajungă la circa 10-11.000 de lei pe lună, în funcție de sporuri și eventuale proiecte la care ar participa. DeFapt.ro a scris în decembrie 2023 că pensionarul special Tudorel Toader, rector al universității Cuza din Iași și avocat, a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, sute de mii de lei în plus la salariu, ceea ce a și reușit. Potrivit declarației de avere din 2023, el a obținut 397.142 de lei din „diferențe compensatorii, inclusiv din recalculare VRS”. Această victorie va face ca și pensia sa specială să fie recalculată și majorată. Rectorul Toader avea contracte cu avocatul Toader Ultima declarație de interese arată că rectorul Tudorel Toader a avut contracte cu firma de avocatură a avocatului Toader, fapt ce ar putea constitui un conflict de interese, cel puțin din punct de vedere moral: în această declarație sunt prevăzute două contracte, fiecare de 1.000 de lei, încheiate prin achiziție directă. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției în guvernarea Dragnea, perioadă în care a demis-o pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, primește de la stat: pensie specială de 312.345 de lei în anul fiscal 2022 267.254 de lei – salariul de rector Ca avocat a câștigat, în anul fiscal 2022, peste 720.000 de lei.

Tudorel Toader nu știe să piardă. Noul rector, Liviu Maha (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader nu știe să piardă

Tudorel Toader nu știe să piardă. Aflat la conducerea UAIC din februarie 2016, a pierdut alegerile pentru funcția de rector. Tudorel Toader nu știe să piardă Liviu Maha predă la UAIC din 1999, fiind specializat în procesul de integrare economică, comerț internațional, internaţionalizarea firmelor, extinderea UE, piaţa internă, politica de dezvoltare regională, coeziunea economico-socială, fondurile structurale și de coeziune, politici economice. Citește și: Boloș anunță ce va urma după alegeri, ca să poată fi plătite pensiile și salariile majorate ale bugetarilor: abandonarea cotei unice și majorarea TVA Acesta a câștigat și primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 12 martie. Atunci, la vot au fost prezente 733 de persoane, reprezentând 86,8% din membri. La prima rundă a alegerilor, Liviu Maha a obținut un număr 222 de voturi, comparativ cu Tudorel Toader, care a primit 191 voturi. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Tudorel Toader a pierdut alegerile universitare și începe să se deșire (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader a pierdut alegerile universitare

Tudorel Toader a pierdut alegerile universitare. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) şi-a ales luni, 18 martie, noul rector. Tudorel Toader a pierdut alegerile universitare Prof. univ. dr. Liviu Maha a ieşit victorios din lupta cu contracandidatul său, prof. univ. dr. Tudorel Toader, potrivit Ziarului de Iași. Citește și: S-a încercat „noaptea, ca hoții” să se amâne turul al doilea al alegerilor pentru funcția de rector al UAIC În cele 12 ore de votare, la urnele UAIC s-au prezentat 741 de alegători (reprezentând 87,7%) din 844, câți aveau drept de vot (profesorii angajați ai universității, alături de cercetători și de studenții reprezentanți în structurile de conducere, consilii ale facultăților și Senat). Liviu Maha a obţinut 487 dintre acestea, iar Tudorel Toader a primit 233 voturi. 19 de voturi au fost anulate, iar două buletine au fost albe.

Tudorel Toader, amânarea alegerilor și demisia (sursa: ziaruldeiasi.ro, Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Tudorel Toader, amânarea alegerilor și demisia

UPDATE Tudorel Toader a pierdut la scor funcția de rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Ministrul de Justiție al lui Dragnea pierde, astfel, și ultima funcție vizibilă Tudorel Toader, amânarea alegerilor și demisia. Alegerile pentru funcția de rector la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, turul al II-lea, programate pentru luni, 18 martie, au fost la un pas de a fi amânate. Tudorel Toader, amânarea alegerilor și demisia Luni dimineață, la ora 07.00, când s-a reunit în ședință Biroul Electoral Central al universității, principalele discuții vizau identificarea procedurilor legale pentru ca luni să nu mai aibă loc alegerile. Citește și: Un judecător din Alexandria a amânat de peste 100 de ori pronunțarea unei sentințe, acuzatul așteaptă din 2021. CSM l-a sancționat în ianuarie 2023, dar nu s-a schimbat nimic Cum s-a ajuns în acest punct? Totul a pornit de la demisia președintei BEC, Olga Andreea Urda, venită intempestiv, duminică seara la ora 20.04. Aceasta reclama că a identificat duminică seara, cu 12 ore înainte să înceapă turul a lI-lea al alegerilor pentru funcția de rector, informații despre viața privată în unele articole de presă, fapt care a determinat-o să își dea demisia din funcția de președinte al BEC. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Tudorel Toader, conflict clar de interese (sursa: Facebook/Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași)
Eveniment

Tudorel Toader, conflict clar de interese

Tudorel Toader, conflict clar de interese. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei a oferit un răspuns privind contestarea alegerilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" de către conferențiarul Adrian Muraru. Tudorel Toader, conflict clar de interese Pe 13 martie 2024, acesta a trimis o contestaţie către Biroul Electoral al UAIC, invocând mai multe încălcări ale regulilor scrutinului. Citește și: Autonomia mașinilor electrice scade cu o treime în condiții reale. Un Lexus de 57.000 de lire străbate cu 37% mai puțin decât în prezentarea sa oficială Printre acestea, Muraru a menționat și că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când actualul rector era ministru al Justiţiei, este şeful biroului electoral. "Potrivit prevederilor metodologiei instituţiei de învăţământ superior privind organizarea alegerilor, competenţa de soluţionare a contestaţiilor revine BEC-UAIC", s-a spălat pe mâini Larisa Gojnete, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Educaţiei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Planul lui Tudorel Toader pentru rectorat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Planul lui Tudorel Toader pentru rectorat

Planul lui Tudorel Toader pentru rectorat. Marți, 12 martie, au avut loc alegerile pentru cea mai importantă poziție din Universitatea ,"Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Planul lui Tudorel Toader pentru rectorat Astfel, în urma voturilor exprimate de 733 de membri ai comunității academice, dintre cei șase candidați înscriși în cursă, prof. dr. Liviu Maha și prof. dr. Tudorel Toader au intrat în turul al doilea. Citește și: Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate: fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, șeful biroului electoral. Fostul ministru agreat de Dragnea a ieșit pe locul II Turul al doilea va avea loc pe 18 martie, deci Maha și Toader au la dispoziţie încă o săptămână pentru a continua discuțiile cu comunitatea și pentru a-și prezenta planurile manageriale. Actualul rector, prof. dr. Tudorel Toader, a subliniat că va organiza întâlniri în facultăți. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate

Alegerile la funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași sunt contestate de către unul dintre candidați, profesorul Adrian Muraru: acesta arată, printre altele, că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când era ministru al Justiției, este șeful biroului electoral. Citește și: „Băieții deștepți” estimau că Gold Corporation pierde procesul Roșia Montana și au pariat pe prăbușire: numărul acțiunilor „shortate” a explodat după declarațiile lui Ciolacu Muraru a trimis această contestație către Biroul Electoral Central al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Adrian Muraru Foto: Presshub Liviu Maha și Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, dar fostul ministru al Justiției din guvernările PSD controlate politic de Liviu Dragnea a avut mai puține voturi decât principalul său contracandidat. Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate „Președintele biroului electoral (BEC) al UAIC, și în 2020, și în 2024, a fost doctorand al rectorului în exercițiu al UAIC, și totodată consilier personal al aceluiași rector, în vremea în care acesta a ocupat funcția de ministru în Guvernul României. În 2020 BEC al UAIC, compus din șapte persoane, a numărat peste 26.000 de voturi exprimate pentru atribuirea mandatelor de senator în mai puțin de șapte ore (după mărturia președintelui BEC al UAIC, care a menționat în februarie 2020 că numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor a durat mai puțin de șapte ore), ceea ce ar însemna ca în mai puțin de o secundă toți membrii BEC al UAIC au verificat un vot exprimat, consemnându-l. Această durată, de mai puțin de o secundă, a fost calculată considerându-se că în cele șapte ore membrii BEC al UAIC nu au făcut vreo pauză, nu au îndeplinit nici o altă atribuție legală. Tot în 2020, cu ocazia alegerilor pentru funcția de rector, la UAIC s-a înregistrat o premieră: 17% din voturile exprimate au fost considerate nule, cele 101 voturi socotite nule depășind diferența de voturi primite de către cei doi candidați indicată de BEC al UAIC”, arată profesorul Muraru. El mai explică cum a fost recompensat șeful Biroului Electoral al UAIC. „Anul 2020 este unic în privința realizărilor și pentru președintele, și pentru vicepreședintele BEC al UAIC din același an, 2020: cel dintâi primește un directorat la extensia din Bălți a UAIC (nu e singurul director de extensie UAIC acolo), precum și alte două directorate (primul în cazul unui proiect instituțional UAIC finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională, cel de-al doilea în cazul unui proiect POCU – denumit START.EXE – finanțat așadar de Fondul Social European și asumat tot instituțional de UAIC). Respectând ordinea, vicepreședintele BEC al UAIC primește și el ceva: funcția de „manager adjunct” al ultimului proiect menționat. În termeni simpli, aceasta înseamnă că veniturile UAIC au ajuns, pentru președintele BEC al UAIC – un lector universitar –, la circa 200.000 lei anual (v. informația predată de acesta în declarațiile de avere). Trebuie menționat că înainte de anul 2020 cele două persoane evocate nu au primit vreun astfel de directorat din partea conducerii UAIC. Cum anii 2019 și 2020 nu par să fi fost marcați de vreo realizare cărturărească, academică remarcabilă pentru cele două persoane (documentele publice relevante nu dau mărturie despre aceasta), și cum funcțiile menționate nu au fost obținute în urma vreunui concurs, vreunei selecții anunțate public de conducerea executivă a universității, ci prin desemnare (neexplicată comunității) a rectorului instituției, rămâne ca fiecare să numească realizarea de excepție grație căreia au survenit multiplele numiri în funcții de conducere în mirabilul an 2020”, mai explică profesorul. „Și în 2020, și în 2024, BEC al UAIC a lucrat fără să lase, pentru publicul larg sau în comunitatea academică, vreo urmă a deciziilor, hotărârilor luate”, mai arată Muraru. ContestatieDownload În plus, el mai scrie că comisia de contestații, în cazul alegerilor universitare la UAIC, este identică cu Biroul Electoral Central. Turul II: Maha vs Tudorel Toader Prof.dr. Liviu Maha și prof.dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Maha a obținut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiției a primit doar 191 de voturi. Ceilalţi 4 candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

Tudorel Toader, aproape să piardă rectoratul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader, aproape să piardă rectoratul

Tudorel Toader, aproape să piardă rectoratul. Prof. dr. Liviu Maha și prof. dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Tudorel Toader, aproape să piardă rectoratul În urma voturilor exprimate marți, rezultatul dintre cei doi a fost clar, prof. dr. Liviu Maha a obținut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiției a primit doar 191 de voturi. Citește și: „Băieții deștepți” estimau că Gold Corporation pierde procesul Roșia Montana și au pariat pe prăbușire: numărul acțiunilor „shortate” a explodat după declarațiile lui Ciolacu Ceilalţi patru candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. univ. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut în aceeași ordine, 128 și 121 de voturi, respectiv 44 și 15 voturi. Turul al doilea va avea loc pe 18 martie, cei doi candidaţi având la dispoziţie încă o săptămână pentru a organiza întâlniri în facultăţi sau dezbateri publice pentru a-şi prezenta planurile manageriale. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Șase candidați pentru funcția de rector (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șase candidați pentru funcția de rector

Șase candidați pentru funcția de rector. Rectorul UAIC va fi desemnat prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul UAIC, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată și al reprezentanților studenților din Senatul universitar și din Consiliile facultăților. Șase candidați pentru funcția de rector Rezultatele alegerilor sunt validate dacă la vot au participat cel puțin 2/3 dintre persoanele cu drept de vot din universitate. Este ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, obținând majoritatea simplă din numărul voturilor valabil exprimate. Citește și: O judecătoare cu salariu uriaș, mașină de lux și sute de mii de lei în conturi a dat statul în judecată ca să-i deconteze ochelarii. Ea este purtătoare de cuvânt la CSM În cazul în care niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un nou tur de scrutin, conform calendarului din metodologie. În cazul în care nu s-a îndeplinit condiția de cvorum, se convoacă un nou tur de alegeri, pe 18 martie. Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin sunt validate dacă la vot a participat o majoritate simplă și este ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi din numărul total de voturi exprimate. Dacă nu se întrunește majoritatea simplă, se organizează un al treilea tur la data de 21 martie, fiind ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi din numărul total de voturi exprimate, indiferent de numărul participanților cu drept de vot. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Alegeri ceaușiste la UMF din Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Alegeri ceaușiste la UMF din Iași

Alegeri ceaușiste la UMF din Iași. Luni au loc alegerile academice pentru mandatul 2024-2029 la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" (UMF) din Iaşi. Alegeri ceaușiste la UMF din Iași Sunt votaţi rectorul, membrii Senatului, directorii de Departament, membrii Consiliului departamentului şi membrii Consiliului facultăţii. Citește și: Averea uriașă a unei foste judecătoare de la Inspecția Judiciară. Ea avea vilă în Mogoșoaia, dar primea bani pentru: detașare, delegare, transport locul de muncă și „alocații locuințe” Pentru funcţia de rector s-au înscris doi canditaţi, ceea ce face ca votul să fie unul de tip majoritar, chiar dacă, în premieră, o modificare adusă regulamentului prevede ca rectorul să fie ales din primul tur, chiar dacă are sub 50% din voturi. Cei doi reprezentanţi ai UMF Iaşi, care şi-au anunţat candidatura la funcţia de rector pentru următorii cinci ani, sunt rectorul în exerciţiu, prof. dr. Viorel Scripcariu, şi prof. dr. Mihai Danciu. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai desființează ministerul Muncii, condus de pesedista Bucura Oprescu Foto: Facebook
Politică

Rectorul Universității Babeș-Bolyai desființează ministerul Muncii

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, desființează ministerul Muncii, condus de pesedista Simona Bucura Oprescu, după ce instituția a recunoscut astrologia și numerologia drept ocupații legale: „Halucinant”, a spus el. Citește și: Și protejata lui Ciolacu, ex-miss Buzău Sorina Docuz-Stan, are un chioșc magic, cu încasări de peste 12 milioane de lei pe an Daniel David Foto: UBB Rectorul Universității Babeș-Bolyai desființează ministerul Muncii „Suntem într-un moment foarte periculos, în care Ministerul Muncii pune pe piaţă tot felul de ocupaţii care vin din zona obscurantismului. Asociaţia Psihologilor a ieşit şi a spus, eu am spus. Nu a fost uşor, că reacţiile au fost, vă daţi seama, pe măsură din partea celor pe care i-am criticat. Nu am văzut nicio mişcare mai serioasă în spaţiul media, dar dacă am fi făcut, poate, zece-douăzeci de universităţi, venea şi Academia Română, cu o poziţie şi am fi spus «mă, oamenilor, înţelegeţi că ceea ce faceţi este halucinant?». Ce vreţi de fapt de la o ţară care are ocupaţia de astrolog şi numerolog? Adică de ce ne mirăm de aceste rezultate? Să vă întreb altfel: voi înţelegeţi că în această ţară avem ocupaţia, recunoscută de stat, de numerolog şi astrolog? De ce ne mirăm că avem aceste realităţi sociale: rezultatele la PISA, nostalgia faţă de comunism, polarizările sociale, polarizările economice…Asta-i ţara!”, a afirmat Daniel David, la Digi 24. Citește și: În ajun de Crăciun, Nicușor Dan taie masiv din funcțiile de conducere din Poliția Locală și primărie și desființează sute de posturi Fanii comunismului, posibil analfabeți funcționali El a comentat și rezultatele sondajului realizat de INSCOP la comanda News.ro, cercetare care arată că 48% dintre românii chestionaţi consideră că perioada comunistă a reprezentat un lucru bun. „Nu mă aşteptam ca trecutul să fie valorizat în perioada comunistă. Mă aşteptam să fie un trecut un pic mai îndepărtat. (…) Era foarte important să comparăm această percepţie cu a celor care efectiv au trăit atunci. Degeaba luăm oameni care au peste 18 ani, 20, 25, dar nu ştiu ce a fost comunismul, nu ştiu ce a însemnat. I-aş întreba pe cei care au trăit şi ştiu ce a însemnat comunismul, cum am fost şi eu, care înainte să mă duc la şcoală, la ora 7, mergeam la coadă la lapte, la ora 5 dimineaţa şi îmi amintesc ce lucruri complicate erau (…) Procentul ăsta, când aud de 40 şi, mie îmi aduce aminte de procentul de 40 şi de analfabetism funcţional pe care îl avem ca din 2015. Mă întreb ce legătură există între analfabetismul funcţional, care se referă la faptul că efectiv nu înţelegi lumea în care trăieşti, efectiv nu înţelegi nu numai ce citeşti, sau operaţiile matematice, nu înţelegi lumea de fapt”, a spus Daniel David.

Averea uriașă făcută de senatorul PSD Azamfirei pe spinarea statului Foto: Facebook
Eveniment

Averea uriașă senatorul Azamfirei spinarea statului

Averea uriașă făcută de senatorul PSD Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureș, pe spinarea statului: de când a devenit parlamentar social-democrat, contractele firmei soției sale cu statul, respectiv chiar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș, au crescut de cinci ori. Citește și: Spionii ruși expulzați din Vest au ajuns în mizerie: i se plâng lui Putin de condițiile grele pe care le oferă patria nerecunoscătoare. Soțiile lor, trimise să livreze pizza În octombrie 2020, președintele PSD Marcel Ciolacu a greșit numele rectorului UMF Târgu Mureș, când l-a prezentat drept candidat PSD în Parlament: l-a numit Ambrozie în loc de Azamfirei. Averea uriașă făcută de senatorul PSD Azamfirei pe spinarea statului Senatorul PSD are nu mai puțin de patru slujbe, foarte bine plătite. El a câștigat, în anul fiscal 2022: 308.338 de lei de la UMF Târgu Mureș, în calitate de profesor universitar și rector, plus „contracte instituționale Peste 102.000 de lei la spitalul județean, unde este medic la ATI, „anestezie și terapie intensivă” 140.401 lei de la Senat 37.812 lei de la Colegiul Medicilor Mureș, unde este vicepreședinte Excluzând veniturile de la Colegiul medicilor, Azamfirei câștigă în medie 45.000 de lei pe lună de la stat. Însă familia Azamfirei a dat lovitura cu firma soției, Algo Medical SRL Targu Mures, a cărei contracte cu statul au explodat de când soțul a ajuns senator PSD. Potrivit declarațiilor de interese ale lui Azamfirei, în 2020 firma avea contracte cu CJAS Mureș în valoare de 259.000 de lei. În 2021 cresc ușor, ajungând la puțin sub 290.000 de lei. În 2022 - 508.000. În 2023: 1.348.883 de lei! Potrivit datelor publice, profitul firmei s-a înzecit: de la 44.000 de lei în 2020 la 454.000 de lei în 2022. Din datele publice se vede că cifra de afaceri din 2022, 1,577 milioane lei, este cu foarte puțin peste cu contractul cu CJAS, de 1,348 milioane de lei. Citește și: Soacra lui Cherecheș era falită: casa ei din Reghin era executată silit. De unde a avut 50.000 de euro pentru șpăguirea unei judecătoare? În 2021, aceeași companie figura în baza de date a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) cu contracte de servicii de medicina muncii, în valoare totală de 3.320 de lei fără TVA, derulate cu Școala Gimnazială din comuna Daneș, cu Liceul Teoretic nr. 1 din Sighișoara și cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților din Târgu Mureș, scria jurnalul.ro - dar aceste date nu apar în declarația de interese a senatorului PSD.

Tudorel Toader poate pierde rectoratul UAIC (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader poate pierde rectoratul UAIC

Tudorel Toader poate pierde rectoratul UAIC. Lupta pentru şefia Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se anunţă a fi una dintre cele mai încinse din istoria post-decembristă a instituţiei de învăţământ superior. Tudorel Toader poate pierde rectoratul UAIC Unul dintre cei mai reputaţi cercetători ai UAIC, prof. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică, a anunţat că îşi va depune, la rândul său, candidatura. Citește și: Judecătorul Șepelea, coleg de complet cu judecătoarea care se droga cu iubitul traficant, a primit recent o donație imobiliară importantă Acesta a anunţat comunitatea academică printr-un mesaj în dimineaţa zilei de luni, 16 octombrie, în care le explică acestora intenţia sa. În momentul de faţă există patru candidaţi care au spus răspicat că doresc să devină rector în mandatul 2024 – 2029, primul mandat de cinci ani, conform legii învăţământului superior. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră