sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: recesiune

4 articole
Economie

România va evita recesiunea, spune Ciolacu

România va evita recesiunea, spune Ciolacu. Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Arad, că deși România este deja afectată de criza economică din Europa, nu va intra în recesiune. Germania, principalul partener economic al României, se confruntă cu dificultăți economice semnificative, însă premierul este optimist în privința stabilității economice a țării noastre. România va evita recesiunea, spune Ciolacu În timpul vizitei sale la Astra Vagoane Călători Arad, Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști despre efectele crizei economice europene asupra României. Citește și: BLAT AUR-PSD Sora uneia dintre cele mai bogate șefe ale unei companii de stat, prima pe lista lui Simion la Senat, în Bacău Premierul a explicat că, deși Germania - principalul partener comercial al României - este în recesiune, România va reuși să evite acest scenariu. Potrivit premierului, efectele economice negative pot fi ținute sub control prin investiții și reforme constante. Investiții și reforme Ciolacu a subliniat că menținerea stabilității economice depinde de investiții continue și de reforme sustenabile. "Este esențial să ne implicăm în reindustrializarea României și să sprijinim oamenii care contribuie activ la dezvoltarea economică," a declarat premierul, evidențiind importanța reformelor pentru viitorul economiei românești. Industria de apărare, prioritară Referindu-se și la industria de apărare, Ciolacu a menționat că România urmează recomandările Comisiei Europene, care îndeamnă țările membre să dezvolte acest sector. Premierul a dezvăluit că în județul Dâmbovița se lucrează în patru schimburi, un lucru fără precedent, și că există încă două fabrici care colaborează în acest domeniu strategic. Planuri ambițioase În finalul discursului său, premierul Ciolacu a anunțat un proiect de anvergură pentru industria de apărare: construirea celei mai mari fabrici de pulberi din Europa. Acest proiect va contribui semnificativ la dezvoltarea capacităților de producție naționale, susținând atât economia, cât și securitatea regiunii.

România va evita recesiunea, spune Ciolacu (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Economia Ungariei a intrat în recesiune (sursa: Facebook/Orbán Viktor)
Internațional

Economia Ungariei a intrat în recesiune

Economia Ungariei a intrat în recesiune. Economia Ungariei a surprins analiștii după ce a intrat în recesiune în trimestrul al treilea, din cauza scăderii producției industriale, care nu a putut fi compensată de consumul intern. Această evoluție marchează prima recesiune a economiei ungare de la începutul anului 2023. Economia Ungariei a intrat în recesiune Produsul Intern Brut al Ungariei a scăzut cu 0,7% în perioada iulie-septembrie comparativ cu trimestrul anterior, conform datelor preliminare publicate de Institutul central de statistică. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat Majoritatea economiștilor se așteptau la o creștere modestă de 0,1%, însă economia ungară a contrazis aceste previziuni. Budapesta dă vina pe Germania Institutul central de statistică a explicat că scăderea puternică în sectoarele industrial și agricol a redus PIB-ul cu două puncte procentuale, iar sectorul serviciilor a reușit doar să limiteze amploarea contracției economice. Ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy, a menționat că stagnarea economică din Germania, principala piață de export a Ungariei, afectează puternic economia țării. Guvernul de la Budapesta lucrează la un program de stimulente economice pentru a încerca să redreseze economia înainte de alegerile din 2026.

Orban a băgat Ungaria în recesiune tehnică Foto: Facebook
Eveniment

Orban băgat Ungaria recesiune tehnică

Premierul Viktor Orban a băgat Ungaria în recesiune tehnică: în trimestrul IV al anului trecut PIB-ul acestei țări a scăzut cu 0,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În trimestrul III al lui 2022 s-a diminuat cu 0,7%. Potrivit unei definiții din 1967, recesiunea tehnică constă în scăderea Produsului Intern Brut (PIB) în două trimestre consecutiv. Știrea Reuters care anunță recesiunea din Ungaria menționează faptul că economia României a încheiat anul 2022 peste așteptări. Datele publicate marți de Institutul Național de Statistică arată o creștere economică de 4,8% în 2022. Citește și: Cehia şi-a redus dependenţa de gazele ruseşti de la 97% la 3% în opt luni și plăteşte de patru ori mai puţin decât Ungaria, care rămâne agățată de Rusia – analiză Ziarul Financiar Orban a băgat Ungaria în recesiune tehnică Economia ungară a crescut cu 0,4% pe parcursul întregului an 2022. Însă acest lucru nu a fost suficient pentru a preveni intrarea economiei Ungariei într-o recesiune tehnică. Evoluția PIB-ului Ungariei, de la un trimestru la altul Grafic: Twitter Ungaria a fost țara europeană cu cea mai mare rată a inflației în luna ianuarie a acestui an, aceasta ajungând la nivelul de 25,7%. ?? Sad to be right on my recession callSoaring #inflation, higher rates, supply snarls, and the #war pushes the eastern EU economies into contraction.#Hungary shrank by 0.4%, making it the second in the region after the Czechia to fall into #recession.https://t.co/g9sVN5VTkR— Fatih Aydemir (@fthydmr) February 14, 2023 „Pentru moment vedem o probabilitate realistă ca PIB-ul să se contracte și în primul trimestru din 2023, pentru ca apoi să poată să înceapă recuperarea către nivelurile de dinainte de criză”, a afirmat Peter Virovacz, economist la ING, citat de Reuters. Citește și: Ungurii trec granița ca să alimenteze cu carburant după ce prețurile la pompă au explodat în Ungaria În Europa, doar două țări se confruntă cu recesiunea: Ungaria și Rusia, care a fost sancționată, a anunțat Institutul de Cercetare Economică Internațională din Viena (WIIW) în previziunile sale de iarnă, citate de Daily News Hungary.

Inflația din Germania sare de 10% Foto: Twitter
Eveniment

Inflația din Germania sare de 10

Pentru prima oară de la adoptarea euro, inflația din Germania sare de 10%. Această țară a trecut la euro în urmă cu mai bine de 20 de ani, la 1 ianuarie 2002. Inflația din Germania sare de 10% Bloomberg notează că inflația a crescut mai mult decât se anticipase, după încetarea măsurilor temporare de ajutor guvernamental și agravarea crizei energetice din Europa. BREAKING: #Inflation in Germany 10%!Highest Inflation in 70 years!— marc friedrich (@marcfriedrich7) September 29, 2022 Prețurile de consum au crescut cu 10,9% față de septembrie 2021, depășind inflația de 8,8% din august, a anunțat joi Biroul Federal de Statistică. Este mai mult decât inflația de 10,2% estimată de economiști, într-un sondaj Bloomberg. Foto: Twitter Guvernul german a anunțat joi că va plafona prețurile la gaze, o mișcare care ar putea calma inflația. Administrația cancelarului Olaf Scholz va împrumuta cel puțin 150 de miliarde de euro (146 de miliarde de dolari) pentru a susține această inițiativă, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, mai arată Bloomberg. „Analiştii prevăd din ce în ce des o recesiune a zonei euro (…) datele de joi arătând că încrederea a scăzut la niveluri văzute ultima dată în timpul pandemiei. Între timp, o recesiune în Germania este aproape sigură. Cele mai importante institute de cercetare din cea mai mare economie a Europei și-au redus previziunile, joi, prezicând o scădere cu 0,4% a producției anul viitor. Ei anticipează o inflație medie de 8,8% în 2023, comparativ cu 8,4% în acest an. #inflation of #Germany reaches 10% in September after 7.9% in August !It is an uncharted territory for this country pic.twitter.com/viN4J1JM0Q— Eric Dor (@ericdor_econo) September 29, 2022 O iarnă grea va devasta economia Germaniei Și Financial Times anunța, azi, că, potrivit economiștilor, Germania va intra în recesiune, în 2023. Publicația arăta că, în septembrie, prețurile la energie au sărit cu 43,9%, iar la mâncare cu 18,7%. Potrivit FT, principalele institute de economie din Germania anticipează o creștere a PIB-ului de 1,4% în acest an, o scădere de 0,4% în 2023 și o revenire cu 1,9% în 2024. Dar dacă iarna va fi foarte grea, economia Germaniei ar putea să scadă, în 2023, cu 7,9%. Însă economiștii cred că germania nu va rămâne fără gaze, dar situația este extrem de strânsă. Deja s-a semnalat o creștere a consumului de gaze cu 14,5% față de media ultimilor patru ani, după ce vremea s-a răcit brusc în Germania. Citește și: Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine: sudul Italiei, fără net, tranzacții financiare, blocate. Ipoteză: explozibilii care au distrus Nord Stream, plasați cu luni în urmă „Înainte de anunțul de astăzi privind plafonarea prețului la benzină, guvernul german a încercat să compenseze impactul asupra consumatorilor și întreprinderilor cu pachete de ajutor în valoare totală de aproape 100 de miliarde de euro”, mai scrie Bloomberg.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră