sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: program

12 articole
Eveniment

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, prelungit

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, prelungit. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunțat prelungirea perioadei de implementare a proiectelor din cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023”. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, prelungit Potrivit MMAP, modificările au venit ca răspuns la dificultățile întâmpinate de beneficiari în procesul de implementare. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Programul a fost afectat de două mari obstacole. Întârzieri în obținerea certificatelor de racordare: distribuitorii de energie întârzie eliberarea certificatelor necesare decontării finanțării. Instalatori s-au dovedi a fi neserioși. Beneficiarii care au colaborat cu instalatori care nu au finalizat proiectele până în decembrie 2024 se confruntă cu blocaje semnificative. Modificările aduse de Ministerul Mediului Ministrul Mircea Fechet a semnat un proiect de modificare a Ghidului de finanțare, incluzând: Extinderea duratei de implementare la 18 luni pentru beneficiarii care dovedesc că au solicitat certificatul de racordare în termenul inițial de 12 luni. Flexibilizarea condițiilor privind instalatorii, beneficiarii pot schimba instalatorul pentru a doua oară după aprobarea proiectului. Prelungirea cu 6 luni pentru beneficiarii afectați de instalatori neserioși. Aceștia pot alege un nou instalator și finaliza proiectele. Măsuri pentru protejarea beneficiarilor Modificările sunt menite să remedieze blocajele. Întârzierile la nivel de certificare și livrare de echipamente sunt abordate prin extinderea termenelor. Eliminarea instalatorii neserioși: instalatorii care generează probleme vor fi excluși de la viitoarele programe de finanțare. Impactul modificărilor asupra beneficiarilor Beneficiarii programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023” primesc șansa de a-și finaliza proiectele în condiții mai flexibile și fără riscul pierderii finanțării. Prelungirea termenelor și sprijinul oferit vor contribui la succesul acestui program important pentru tranziția verde a României.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, prelungit (sursa: Facebook/Ministerul Mediului)
Programul bacalaureatului 2025 (competențe, probe scrise) (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Programul bacalaureatului 2025 (competențe, probe scrise)

Programul bacalaureatului 2025 (competențe, probe scrise). Evaluarea competențelor din cadrul examenului național de Bacalaureat va începe pe 27 ianuarie, peste mai puțin de trei săptămâni. Programul bacalaureatului 2025 (competențe, probe scrise) Elevii din clasa a XII-a care susțin aceste probe nu vor participa la cursuri în zilele de examen, conform directorilor școlilor din Iași. Citește și: Din aprilie, prețul la gaze va crește cu peste 30%, iar cel la electricitate se dublează, dacă plafoanele de preț vor fi eliminate Pentru ceilalți elevi, cursurile vor continua, însă orarul acestora va fi, cel mai probabil, ajustat. Inspectoratul Școlar Județean Iași a precizat că organizarea activității școlare în perioada evaluării competențelor va fi decisă de conducerea școlii împreună cu Consiliul de Administrație. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Guvernul Ciolacu II va stabili un record mondial Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Guvernul Ciolacu II va stabili un record mondial

Guvernul Ciolacu II va stabili, probabil, un record mondial: își încalcă propriul program de guvernare la șapte zile după ce acesta a fost votat de Parlament. În programul de guvernare, coaliția majoritară a promis menținerea pragului pentru microîntreprinderi la 500.000 de euro. Azi, Executivul va adopta o ordonanță de urgență prin care coboară acest prag la 250.000 de euro în 2025 și la 100.000 de euro în 2026. Citește și: Cel mai dezastruos impozit reinventat de Ciolacu II: noua taxă pe stâlp lovește în companiile din energie și agricultură și va crește facturile Guvernul Ciolacu II va stabili un record mondial „Menținerea pragului de impozitare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi” apare în programul de guvernare al Cabinetului Ciolacu II de două ori. Însă proiectul ordonanței „trenuleț” se arată că: „Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu”. Primul care a arătat cum își încalcă guvernul Ciolacu II angajamentele luate în fața Parlamentului a fost economistul Bogdan Glăvan. „Atât a durat programul de guvernare, 6 zile, record mondial absolut. După 6 zile și după ce s-au văzut la putere, ca hoții, guvernanții s-au răzgândit și ne bagă mâna în buzunar. Normal ar fi acum să se organizeze alegeri. Alea din noiembrie sunt caduce, deoarece contractul social promis atunci a fost încălcat”, a scris Glăvan pe Twitter. A new record ? "Menținerea pragului de impozitare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi." - scrie în programul de guvernare prezentat acum 6 zile și votat în Parlament.Atât a durat programul de guvernare, 6 zile, record mondial absolut. După 6 zile și după ce s-au văzut…— Bogdan Glăvan (@bogdanglavan) December 29, 2024

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR: se trece la impozitarea progresivă, statul ca construi locuințe, nici o tăiere de cheltuieli cu bugetarii. Comunicatul privind aceste obiective nu menționează USR. În program nu se menționează nici reducerea numărului de parlamentari, nici reducerea subvenției pentru partide, cum a cerut Ilie Bolojan. Citește și: Sociologul Remus Ștefureac îl critică pe Nicușor Dan. Dar Ștefureac este asociat cu Sacha Dragic, partenerul One United Properties, compania care se bate cu Nicușor Dan în instanță PNRR - care este blocat de peste un an - este menționat tangențial în comunicat: „Consolidare fiscal-bugetară în 7 ani pentru o Românie puternică în UE, conform angajamentelor privind setul de reforme şi investiţii asumate prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu al României şi PNRR. Concomitent cu reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB în 2025 şi menţinerea datoriei în PIB mai mică de 60%”. Nu există referiri nici la consolidarea statului de drept sau la combaterea corupției. Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR Ce angajamente socialiste își ia coaliția PSD-PNL-UDMR: „Impozitarea progresivă a marilor averi”. Nu sunt definite „marile averi”. Pe de altă parte, acest obiectiv contravine flagrant celui care este enunțat în același comunicat: „Menținerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală”. „Construirea a 100.000 de locuinţe sociale în următorii ani, pentru a asigura soluţii accesibile de locuire” - un angajament asemănător a avut Kamala Harris, candidata democrată la președinția SUA, și a fost acuzată de „comunism” chiar în publicațiile care o susțineau. programul vorbește de comasări de insituții sau reducerea numărului de ministere, dar dacă angajații statului nu se reduc, numeric, nu se va realiza nici o economie semnificativă cu salariile „Anularea sau simplificarea unor reglementări nefuncţionale sau supra-birocratice”: nu se stabilește nici un termen pentru această măsură, nu se oferă nici un exemplu concret Coaliția se angajează să „mențină” datoria publică la sub 60% din PIB, dar aceasta este acum la circa 52%, deci probabil că așteptarea este ca în 2025 să crească masiv. Programul PSD-PNL-UDMR nu face nici o referire la numărul de parlamentari sau comasarea comunelor foarte mici, care trăiesc din subvenții.

Programul economic PNL, creșterea salariului mediu (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Economie

Programul economic PNL, creșterea salariului mediu

Programul economic PNL, creșterea salariului mediu. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat sâmbătă, la Sinaia, planurile economice și sociale ale partidului pentru următorii ani, axate pe crearea de noi locuri de muncă, creșterea salariilor și susținerea investițiilor publice și private. Programul economic PNL, creșterea salariului mediu „Estimăm că prin politici de dezvoltare și investiții vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul anului 2028. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Vom crește salariul mediu net pe economie de la 5.000 lei, cât este în prezent, la 7.000 lei până la finalul mandatului,” a subliniat Ciucă, punctând că PNL va păstra cota unică de impozitare și va încuraja investițiile, în detrimentul suprataxării. Majorarea contribuției la pilonul II de pensii Una dintre măsurile prioritare este majorarea graduală a contribuției la pilonul II de pensii, de la 4,75% la 6%. „Trebuie să spunem că numai datorită PNL avem astăzi cota unică și pilonul doi de pensii. PSD a vrut să le desființeze. PSD a vorbit despre impozitul progresiv și despre naționalizarea pilonului doi de pensii,” a declarat Ciucă, exprimând scepticism față de promisiunile PSD de a menține actualul sistem de taxe. Educație orientată către nevoile pieței muncii Pentru tineri, PNL se concentrează pe creșterea calității educației și adaptarea învățământului la cerințele pieței muncii. „Orientăm sistemul de învățământ către nevoile elevilor, iar prin învățământul dual, conectăm școala la cerințele de pe piața muncii. Vom include toate școlile în programul masă sănătoasă,” a menționat liderul liberal, adăugând că 100.000 de tineri vor beneficia de învățământ dual în anii următori. Programe de sprijin pentru locuințe și majorarea pensiilor Programul de guvernare PNL include și susținerea în continuare a programelor „Prima Casă” și „Noua Casă”, destinate tinerilor care doresc să-și cumpere o locuință. „Vom continua majorarea pensiilor pe măsură ce România se dezvoltă, vom avea grijă, așa cum ne-am asumat, de seniorii noștri,” a adăugat Ciucă. Programul Anghel Saligny Printre obiectivele PNL se numără și extinderea infrastructurii de bază prin programul Anghel Saligny, un proiect „istoric” prin care se vor adăuga 2.400 km de rețele de apă și canalizare, conectând 700.000 de gospodării. „Ne-am luptat pentru finanțarea lui când partidul doamnei Lasconi se opunea și vă promit că îl vom duce până la capăt,” a promis liderul PNL, subliniind importanța proiectelor pentru rețelele de gaz și asfaltare.

Înscrieri în programul Casa Verde Fotovoltaice (sursa: Facebook/Ministerul Mediului)
Eveniment

Înscrieri în programul Casa Verde Fotovoltaice

Înscrieri în programul Casa Verde Fotovoltaice. Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice va începe în acest an vineri, 27 septembrie, cu regiunea Nord-Vest. Iată întregul calendar al înscrierilor în ediția din acest an, conform ghidului elaborat de Administrația Fondului pentru Mediu: Înscrieri în programul Casa Verde Fotovoltaice 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) Citește și: Fabrica de arme din Cugir, pe cale să fabrice propriul pistol-mitralieră, un Kalashnikov pe standarde NATO 30 septembrie: Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) 1 octombrie: Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui); 2 octombrie: Regiunea Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea); 3 octombrie: Regiunea Sud (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea); 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov; 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea); 8 octombrie: Regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş). Anul acesta, fiecărei regiuni i-a fost alocată câte o zi pentru înscrieri, și nu trei zile, cum a fost anul trecut. Explicația: fondurile s-au epuizat în primele minute, iar autoritățile au decis că nu mai este cazul să prelungească inutil perioada de înscrieri.

Programul "Casa Verde Fotovoltaice", blocat nelimitat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Mediu

Programul "Casa Verde Fotovoltaice", blocat nelimitat

Programul "Casa Verde Fotovoltaice", blocat nelimitat. Beznă la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM): a trecut o lună de când Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 este blocat. Programul "Casa Verde Fotovoltaice", blocat nelimitat Totul, după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de o firmă orădeană care nu a fost validată de AFM pentru instalarea panourilor. Citește și: Una din cele mai mari amenzi din istoria României: 35 de milioane de euro pentru reducerea spațiului verde. Amenda, aplicată de Poliția Locală, anunță Nicușor Dan De atunci, nimeni nu ştie ce o să se aleagă de sesiunea din acest an. Ce este cert acum este doar că procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Asta, ca urmare a recursului făcut de AFM la decizia iniţială a Curţii de Apel Oradea, dar ÎCCJ nu a fixat, încă, un prim termen de judecată. Continuarea, în Ziarul de Iași.

AFM a suspendat brusc programul fotovoltaicelor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

AFM a suspendat brusc programul fotovoltaicelor

AFM a suspendat brusc programul fotovoltaicelor. Administratorii firmelor aflate pe lista instalatorilor validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) ca să monteze sisteme fotovoltaice prin programul Casa Verde îşi pun mâinile-n cap. AFM a suspendat brusc programul fotovoltaicelor Motivul: ştiind din sesiunile anterioare că cererea prin programul de la stat va fi mare, unii şi-au făcut stocuri importante de marfă. Citește și: Cine supraveghează industria „păcănelelor”: un mason din Constanța, cu CV-ul foarte bine ascuns. În 2013, era inspector la primăria din Poarta Albă Asta, chiar cu câteva zile înainte ca AFM să anunţe că suspendă programul după o decizie a Curţii de Apel Oradea. Totul, într-un dosar deschis de o firmă orădeană care nu a fost validată de instituţie pentru instalarea panourilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Se lansează programul pentru panouri fotovoltaice (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Se lansează programul pentru panouri fotovoltaice

Se lansează programul pentru panouri fotovoltaice. Peste câteva zile ar urma să fie demarat programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Se lansează programul pentru panouri fotovoltaice Cei care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice pe banii statului trebuie să se înscrie singuri în aplicaţia informatică a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În sesiunile anterioare, înscrierea era făcută de către instalatori. Citește și: Unde se duc rușii când se duc să scape de războiul lui Putin? Majoritatea au invadat țările vecine, provocând angoasa unei cuceriri lente. Mii de rusoaice, turism de naștere în Argentina Perioada avansată de reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi AFM pentru lansarea Casa Verde 2023 este între 5 și 15 mai. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Consolidarea sistemului de management anticorupţie (sursa: Facebook/Primaria Bucuresti)
Eveniment

Consolidarea sistemului de management anticorupţie

Consolidarea sistemului de management anticorupţie. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat în şedinţa de joi, în unanimitate, un proiect de hotărâre care prevede consolidarea sistemului de management anticorupţie. Consolidarea sistemului de management anticorupţie Proiectul urmează să fie finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, având o valoare totală de 301.898 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 254.374 lei. Valoarea totală a proiectului pentru Municipiul Bucureşti, în calitate de lider de parteneriat, este de 193.668 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 143.221 lei. Citește și: Crește riscul unei confruntări directe între Rusia și SUA, amenință Kremlinul, nemulțumit de livrarea de rachete performante (HIMARS) Ucrainei de către Pentagon Proiectul "Consolidarea sistemului de management anticorupţie" are următoarele obiective: - Sprijinirea procesului de implementare a managementului riscurilor de corupţie;- Sprijinirea procesului de elaborare şi adoptare de proceduri privind prevenirea şi evaluarea incidentelor de integritate;- Organizarea şi derularea de sesiuni de instruire în domeniul prevenirii corupţiei, transparenţei, eticii şi integrităţii;- Realizarea unei campanii de conştientizare privind fenomenul corupţiei în administraţia publică locală;- Realizarea unui sondaj de opinie în rândul cetăţenilor şi a unei cercetări sociologice în rândul personalului din cadrul PMB şi al instituţiilor aflate în subordonare/coordonare cu privire la fenomenul corupţiei în administraţia publică locală. Proiectul "Consolidarea sistemului de management anticorupţie" a fost aprobat în baza Strategiei Naţionale Anticorupţie 2014-2020, aprobată prin H.G. nr. 583/2016, potrivit Agerpres.

Programul "Masa Sănătoasă în şcoli" (sursa: Facebook/Sorin Cimpeanu)
Internațional

Programul "Masa Sănătoasă în şcoli"

Programul "Masa Sănătoasă în şcoli". Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că începând cu anul şcolar 2022-2023 la nivelul sistemului naţional de învăţământ se propune instituirea Programului Naţional Integrat "Masa Sănătoasă în şcoli 2022-2027" pentru sprijinirea participării la educaţie a tuturor copiilor. Ministrul Educaţiei a spus că Programul "Masa Sănătoasă în şcoli" va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii, având surse de finanţare asigurate din bugetul naţional, fonduri externe nerambursabile şi rambursabile. Programul "Masa Sănătoasă în şcoli" "Includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educaţiei, prioritizând şcolile cu vulnerabilitate mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar. Ministerul Educaţiei va monitoriza indicatorii de eficienţă şi impact pentru Programul naţional integrat "Masa sănătoasă în şcoli". Pentru Programul Naţional Integrat "Masa Sănătoasă în şcoli 2022-2027" se constituie un grup de lucru la nivelul guvernului (Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene)", a afirmat Cîmpeanu. Citește și: Uniunea Europeană, incapabilă să se pună de acord în legătură cu un embargo asupra petrolului rusesc. Orban Viktor, calul troian al lui Putin în blocul comunitar Potrivit acestuia, se doreşte ca masa să fie asigurată folosind produse agroalimentare româneşti, în colaborare cu Ministerul Agriculturii - inclusiv batoane nutritive Bio. Finanţarea programului pentru 5 ani va fi de un miliard de euro Criteriile vor fi stabilite de către Ministerul Educaţiei, luând în considerare "vulnerabilitatea mare şi medie" din perspectiva abandonului şcolar, a menţionat ministrul. "Aş vrea să spun că prima rundă din Programul de Reducere a Abandonului Şcolar finanţat din PNRR a realizat deja selecţia unui număr de 1.415 şcoli. Pentru cheltuieli cu alte bunuri şi servicii care impun cheltuieli de hrană sunt alocate 45 milioane de euro pentru trei ani (2022 - 2025). Sunt vizaţi elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în şcoli. Urmează runda a doua, pentru care numărul estimat ale elevilor de gimnaziu este de 380.000. O altă sursă de finanţare este din fonduri europene. Programul POEO prevede finanţarea unei mese în şcoli 212 milioane euro. Se vor derula proiecte în perioada 2023-2027. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene trimite în cursul zilei de astăzi aceste solicitări către Comisia Europenă. O altă sursă de finanţare este aceea a Ministerului Agriculturii prin care pentru programul în şcoli are în acest an o finanţare de peste 500 milioane de lei, deci de peste 100 de milioane de euro. Din discuţiile cu Ministerul Agriculturii a rezultat că această finanţare va fi asigurată pe durată de cinci ani a Programului Naţional "Masă Sănătoasă în şcoli", a susţinut ministrul. 14 milioane de euro pentru Programul "Masă caldă în şcoli" În ceea ce priveşte programul finanţat din bugetul naţional "Masă caldă în şcoli" pentru care Guvernul a aprobat 14 milioane de euro doar pentru semestrul al doilea al acestui an şcolar, ministrul a spus că acesta ar fi trebuit să se deruleze în 150 de şcoli, însă s-a implementat în 134 de unităţi de învăţământ. "Din 150 de şcoli, el se derulează în 134 de şcoli. 16 şcoli, deşi au avut finanţare, nu au putut implementa programul "Masă caldă în şcoli". Este vorba despre 16 şcoli - 3 din judeţul Bihor, o şcoală din judeţul Bacău, două şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud, două şcoli din Bucureşti, două şcoli din Buzău, două şcoli din Hunedoara, o şcoală din Harghita, o şcoală din Mureş, o şcoală din Timiş, o şcoală din Galaţi. Motivele pentru care nu au reuşit implementarea Programului "Masă caldă în şcoli" sunt următoarele: licitaţii blocate, lipsă ofertanţi în localităţile izolate, este vorba firme de catering care nu au considerat că este rentabil economic să se prezinte la licitaţie", a explicat Cîmpeanu. El a afirmat că o situaţie specială s-a înregistrat în judeţul Galaţi, unde programul "Masă caldă" nu s-a putut derula, întrucât bugetul nu a fost aprobat. "Avem şi o situaţie specială în judeţul Galaţi, la Tecuci, în care Programul "Masă caldă" nu s-a putut derula pentru că la această dată nu au bugetul aprobat. (...) De asemenea, mai avem în PNRR, tot în Programul naţional de reducere a abandonului şcolar, o altă linie care vizează finanţarea costurilor de masă şi a altor costuri pentru cel puţin 100 de şcoli mici care au efective sub 50 de elevi", a declarat ministrul. Sorin Cîmpeanu a reiterat că începând cu septembrie 2023 Ministerul Educaţiei va introduce în planul de învăţământ al disciplinei "Educaţie pentru viaţă" şi modulul "Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă".

România se retrage din BICE și BII (sursa: Pexels)
Internațional

România se retrage din BICE și BII

România se retrage din BICE și BII. Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică. Proiectul de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci. România se retrage din BICE și BII "Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag", se arată în expunerea de motive a proiectului. Citește și: La două zile după ce a promis că, din iulie, nu mai face angajări la stat, Guvernul va majora personalul Internelor cu circa 8.000 de persoane. Impactul bugetar: neprecizat Tot miercuri, Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova, potrivit Agerpres. În baza acestui proiect, Guvernul României va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii. În şedinţa de Guvern urmează să fi aprobată, printr-o hotărâre, Strategia Naţională privind Siguranţa Rutieră pentru perioada 2022-2030. Adoptarea documentului vizează, conform notei de fundamentare: "o mai bună comunicare în siguranţa rutieră, atât la nivel interinstituţional, cât şi în relaţia cu societatea civilă şi presa, cu scopul conştientizării opiniei publice cu privire la responsabilitatea individuală şi la riscurile traficului rutier, prin desemnarea unor purtători de cuvânt/experţi în comunicare pe domeniul siguranţei rutiere; introducerea ratingului de siguranţă a infrastructurii rutiere, un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc, conform Directivei (UE) 2019/1936 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranţei infrastructurii rutiere; operaţionalizarea unui sistem automat de detecţie şi constatare a abaterilor pentru creşterea siguranţei rutiere". Tot printr-o hotărâre, Guvernul va aproba scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Ucraina, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului de pe teritoriul ucrainean. Ajutorul acordat, care constă în produse alimentare, produse de strictă necesitate, precum şi benzină şi motorină, are o valoare 9.815.369,37 lei, exclusiv TVA, exclusiv transportul. Vor fi aprobaţi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii "Autostrada Bacău - Paşcani", în judeţele Bacău, Neamţ şi Iaşi. Revine "Start-up Nation ROMANIA" Executivul va adopta şi o hotărâre privind instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea ariilor speciale de conservare ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România. "Prin prezentul proiect de act normativ se desemnează un număr de 211 arii speciale de conservare, care corespund siturilor de importanţă comunitară pentru care s-au stabilit măsuri de conservare, în conformitate cu planurile de management aprobate. Măsurile de conservare sunt mecanismele şi acţiunile efective care trebuie instituite pentru un sit Natura 2000, cu scopul de a realiza obiectivele de conservare a sitului", se arată în nota de fundamentare. Va fi adoptat şi un memorandum având ca temă încadrarea în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român a schemelor de ajutor de minimis - Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii "Start-up Nation ROMANIA"; Programul naţional multianual de microindustrializare; Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă; Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră