sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: președinte

68 articole
Internațional

Președintele Kârgâzstanului susține propunerea lui Musk

Președintele Kârgâzstanului susține propunerea lui Musk. Președintele Kârgâzstanului, Sadîr Japarov, și-a exprimat sprijinul pentru propunerea lui Elon Musk de a închide mass-media publică americană Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), potrivit Kabar.kg. Această declarație vine în contextul în care postul local al RFE/RL, Azattyk, cea mai populară media din Kârgâzstan, se află de mult timp în vizorul autorităților. Trump și Musk critică finanțarea media americane Duminică, Elon Musk a cerut închiderea RFE/RL și Voice of America, iar Donald Trump a propus vineri suprimarea Agenției americane pentru dezvoltare internațională (USAID), care sprijină proiecte în întreaga lume, inclusiv în Kârgâzstan. Citește și: Piedone a început războiul cu Nicușor Dan, în fața căruia a pierdut alegerile pentru funcția de primar general: ANPC a amendat Termoenergetica cu 620.000 de lei Japarov a susținut aceste inițiative, afirmând că „Donald Trump și Elon Musk au perfectă dreptate” în a opri „irosirea banilor americani”. Președintele Kârgâzstanului susține propunerea lui Musk Președintele kârgâz a declarat că „oamenii nu mai au nevoie de știri de la Azattyk”, îndemnând la susținerea poziției lui Musk și Trump. De-a lungul anilor, Japarov a acuzat în repetate rânduri postul de „dezinformare”, iar autoritățile au încercat deja să îl interzică în 2022 și 2023. Cu peste 2,5 milioane de abonați pe Instagram și 2,3 milioane pe YouTube, Azattyk rămâne principala sursă de informare pentru cetățenii kârgâzi. Kârgâzstanul, între libertatea presei și influența Rusiei și Chinei Radio Free Europe/Radio Liberty a fost fondată în timpul Războiului Rece pentru a combate propaganda comunistă, însă rămâne interzisă în mai multe state din fosta Uniune Sovietică. Deși Kârgâzstanul era considerat o excepție în Asia Centrală datorită pluralismului mediatic, ONG-urile denunță o deteriorare a libertății presei. Arestările jurnaliștilor și presiunile asupra mass-mediei au dus țara pe locul 120 în clasamentul Reporteri fără Frontiere.

Președintele Kârgâzstanului susține propunerea lui Musk (sursa: kabar.kg)
Proces pentru validarea "președintelui ales" Georgescu (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Proces pentru validarea "președintelui ales" Georgescu

Proces pentru validarea "președintelui ales" Georgescu. Doi membri ai unor asociații din Iași și Bacău au încercat să forțeze desemnarea lui Călin Georgescu ca președinte al României. Proces pentru validarea "președintelui ales" Georgescu Aceștia au contestat hotărârea Curții Constituționale care a anulat alegerile prezidențiale, solicitând recunoașterea fostului candidat independent. Citește și: Piedone a început războiul cu Nicușor Dan, în fața căruia a pierdut alegerile pentru funcția de primar general: ANPC a amendat Termoenergetica cu 620.000 de lei Curtea de Apel Iași a respins plângerea de la primul termen, dezbaterile axându-se mai mult pe proceduri decât pe fondul cauzei. Plângerea, depusă de asociațiile „Apărătorii dreptei credințe calendarul ortodox iulian” și „Cealaltă Românie”, cerea anularea deciziei CCR din 6 decembrie și validarea lui Georgescu ca președinte. Continuarea, în Ziarul de Iași

Singurul politician care critică demisia lui Iohannis Foto: Digi 24
Politică

Singurul politician care critică demisia lui Iohannis

Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație”, a spus Traian Băsescu la TVR Info. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Singurul politician care critică demisia lui Iohannis „E obligația președintelui să-și ducă mandatul până la capăt. Iar falsificatorii de Constituție care spun că trebuia să plece la cinci ani, nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că Articolul 83 la aliniatul 1 spune că mandatul președintelui României este de cinci ani și se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituția spune foarte clar: Președintele României se exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales. Deci președintele nostru n-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație în România și a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi.”, a declarat Băsescu. El a arătat că România va avea prbleme de reprezentare externă: „Vreți să știți ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situația de securitate regională și așa mai departe. Cum credeți că va merge un președinte interimar? Și cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român și pentru poporul român, în discuții care vor defini viitorul acestei țări și a lumii democratice în următori ani”. Potrivit lui Băsescu, Iohannis a cedat presiunii unei „grupări” care urmărește o „restaurație” în România, referindu-se la „penalii din România deținători de televiziuni de știri” și anumiți analiști și realizatori media. Traian Băsescu a mai arătat că „un președinte știe întotdeauna că este ales cu peste 50% și după 10 ani termină mandatul cu 5-6% simpatie, pentru că viața politică erodează. Dar nu procentele sunt cele care îl obligă pe președinte să rămână să-și ducă mandatul ci Constituția îl obligă să rămână să-și ducă mandatul”.

Aleksandr Lukașenko câștigă al șaptelea mandat (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Aleksandr Lukașenko câștigă al șaptelea mandat

Aleksandr Lukașenko câștigă al șaptelea mandat. Președintele belarus Aleksandr Lukașenko este pe cale să obțină al șaptelea mandat consecutiv, conform sondajelor la ieșirea de la urne, citate de Politico. Potrivit televiziunii de stat, acesta a câștigat 87,6% din voturi la alegerile desfășurate duminică, 81,5% dintre alegători fiind prezenți la urne. Aleksandr Lukașenko câștigă al șaptelea mandat Lukașenko, aflat la conducerea Belarusului din 1994, este considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin. Citește și: Ciolacu a uitat că a vizitat, la Roma, expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, unde era expus coiful de aur, furat acum din Olanda Prin această victorie, el își consolidează regimul, menținându-se în fruntea țării timp de peste trei decenii. Criticile SUA și UE Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat alegerile din Belarus, declarând că acestea nu pot fi considerate libere și echitabile. Acuzațiile includ interzicerea presei independente, arestarea liderilor opoziției și constrângerea acestora să părăsească țara. Opoziția, redusă la tăcere În contextul unui regim autoritar, principalii opozanți ai președintelui Lukașenko nu au avut șansa de a concura. Aceștia fie au fost închiși, fie au fost forțați să plece în exil, ceea ce a consolidat lipsa unei competiții reale în alegeri. Belarus, sub semnul autoritarismului Cu o participare oficială de 81,5% dintr-un total de 6,9 milioane de alegători, regimul Lukașenko pare să-și fi asigurat continuitatea. Cu toate acestea, presiunea internațională asupra Belarusului este așteptată să crească, iar comunitatea globală continuă să denunțe lipsa democrației din această țară.

Crin Antonescu candidează „pentru cetățenii României”(sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Crin Antonescu candidează „pentru cetățenii României”

Crin Antonescu candidează „pentru cetățenii României”. Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, subliniind că decizia sa este motivată de dorința de a reprezenta interesele cetățenilor români. Antonescu a declarat că nu va fi un președinte comod, ci unul dedicat, dispus să se implice total în destinul națiunii. Crin Antonescu candidează „pentru cetățenii României” Crin Antonescu a afirmat, în discursul din Consiliul Național PNL, că bătălia politică actuală reprezintă o luptă crucială pentru viitorul țării, menționând că nu poate sta „deoparte”. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” „Bătălia care stă în fața noastră este pentru mintea, sufletul și viitorul unei întregi generații. Nu pot sta deoparte. Nu am nicio scuză să refuz atunci când mi se cere să conduc această luptă.” „Spectru de Cataclism” Antonescu a descris provocările actuale drept neașteptate și de proporții dramatice: „Este mai mult decât o bătălie politică. Este un șoc, un spectru de cataclism. Tot ceea ce România a construit bine este acum pus în pericol.” El a evidențiat riscurile reprezentate de influențele externe și manipularea, dar a punctat și importanța de a proteja progresul realizat în ultimii 35 de ani. Critica manipulării În discursul său, Antonescu a făcut referire la forțele din spatele lui Călin Georgescu, pe care le-a descris drept manipulatoare: „Dincolo de manipulare și propaganda rusă, există ignoranță, furie, dar și speranță. Această speranță face parte din energia și emoția țării și trebuie recuperată.” El a subliniat că vina pentru această situație revine și politicienilor, dar a făcut un apel la solidaritate și responsabilitate. Angajamentele lui Antonescu Antonescu și-a prezentat viziunea asupra viitorului președinte al României. Potrivit acestuia va fi un lider național dedicat, care își asumă responsabilitatea pentru soarta țării. Acesta s-a descris ca un viitor președinte "incomod", atât pentru partide, cât și pentru elitele României, pe care le va inspira și chema la răspundere. De asemenea va fii un președinte "implicat" care va asculta "vocea poporului" și "va lupta" pentru tot ce este important pentru națiune. Antonescu a concluzionat că obiectivul său principal este binele națiunii: „Președintele trebuie să vorbească, să asculte vocea poporului și să lupte pentru totul – pentru această națiune.”

Acum, Turcescu îl laudă extaziat pe Călin Georgescu Foto: Facebook
Eveniment

Turcescu îl laudă extaziat

După ce Călin Georgescu a umplut emisiunea sa cu aberații, angajatul Metropola TV - postul controlat de Florentin Pandele - Robert Turcescu îl laudă extaziat pe candidatul la președinție: „Probabil, va fi președintele României”. Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu În august 2024, Turcescu era entuziasmat de George Simion, liderul AUR: „E singurul politician care produce EMOȚIE colectivă, aia care e baza oricărei acțiuni electorale”. Acum, el are doar cuvinte de laudă pentru Călin Georgescu și nu comentează aberațiile pe care acesta le-a spus în emisiunea sa, precum „culoarul” Marea Neagră-Marea Caspică sau faptul că germanii se vor ruga să lucreze în România, dar noi îi vom refuza. Metropola TV, unde lucrează acum Robert Turcescu, aparține orașului Voluntari și este controlat, de facto, de primarul PSD Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea (PSD). Turcescu îl laudă extaziat „Călin Georgescu degajă genul acela de magnetism pe care l-am mai văzut în anii 90 la Ion Iliescu și, mai apoi, în 2004 la Traian Băsescu (cameramanii, personalul auxiliar de la Metropola și oameni de la firmele din apropierea sediului televiziunii au stat la coadă să facă poze cu el după terminarea emisiunii) (...) Călin Georgescu e greu de intervievat pentru că are experiența interviurilor, nu are trac, răspunde doar la ceea ce vrea să răspundă și știe că poate să facă asta pentru că are deja un electorat pe care l-a cucerit cu acest fel de a fi. Deci merge la sigur. Personal, nu cred că există cineva care să-l poată concura cu șanse în această cursă electorală și, probabil, va fi președintele României”, a scris Turcescu pe Facebook. Zilele trecute, și Ion Cristoiu îl lăuda pe Georgescu: „Pe zi ce trece Călin Georgescu devine chiar fără să vrea el simbolul luptei unui singur om împotriva lor”.

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu

Ceremonia de învestire a Maiei Sandu. Maia Sandu a fost învestită marți în funcția de președinte al Republicii Moldova, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la Palatul Republicii din Chișinău. Este cel de-al doilea mandat al Maiei Sandu, prima femeie care ocupă această funcție și primul președinte ales prin vot direct care reușește să obțină două mandate consecutive. Ceremonia de învestire a Maiei Sandu Evenimentul a avut loc în prezența Parlamentului și a Curții Constituționale, fiind deschis de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj După intonarea imnului de stat, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a citit hotărârea privind validarea alegerilor prezidențiale. Maia Sandu a depus jurământul cu mâna pe Constituție, declarând: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.” După acest moment, Curtea Constituțională a confirmat oficial intrarea în exercițiul mandatului prezidențial. Primul președinte cu două mandate consecutive Maia Sandu este cel de-al șaselea președinte al Republicii Moldova și prima femeie care deține această funcție. Obținerea celui de-al doilea mandat reprezintă o premieră pentru țară, întrucât Maia Sandu este primul președinte ales prin vot direct care reușește această performanță. Cadru constituțional: jurământul și durata mandatului Conform Constituției Republicii Moldova, jurământul prezidențial se depune în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile de la data alegerilor. Mandatul prezidențial are o durată de patru ani și începe oficial din ziua depunerii jurământului. Un nou început pentru Republica Moldova Investirea Maiei Sandu pentru un nou mandat reprezintă o etapă importantă în consolidarea democrației și a parcursului pro-european al Republicii Moldova. Evenimentul a subliniat angajamentul față de valorile democratice, respectarea Constituției și integritatea teritorială a țării. Mandatul proaspăt început vine cu așteptări mari din partea cetățenilor, iar Maia Sandu și-a exprimat, prin jurământ, determinarea de a continua să contribuie la propășirea Republicii Moldova.

Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru președinție (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru președinție

Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru președinție. Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat luni, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului, candidatul unic susținut de coaliția de guvernare pentru funcția de Președinte al României: Crin Antonescu. Decizia face parte dintr-un protocol semnat de partidele din coaliție, având ca scop principal stabilitatea guvernamentală într-o perioadă dificilă pentru țară. Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru președinție "PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră", a declarat Bolojan. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Protocolul coaliției prevede, printre altele, desemnarea unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Crin Antonescu a fost ales prin consens, decizia urmând să fie validată de forurile interne ale fiecărui partid din coaliție: PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților. "Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia", a subliniat liderul PNL. Obiectivele coaliției: reforme și dezvoltare În cadrul conferinței, Ilie Bolojan a reafirmat angajamentele coaliției de a lua măsuri pentru menținerea cheltuielilor bugetare sub control, implementarea reformelor necesare și crearea condițiilor pentru dezvoltare economică. Aceste obiective sunt considerate esențiale pentru a asigura stabilitatea României pe termen lung. Decizia de a-l desemna pe Crin Antonescu drept candidat unic reprezintă un pas important pentru coaliție, consolidând alianța politică într-un moment crucial pentru țară.

Cătălin Prisacariu
Opinii

Șansele prezidențiale ale lui Călin Georgescu, uriașe

Peste alegerile prezidențiale și parlamentare de anul acesta zboară nu o lebădă neagră, ci un stol întreg. Lebede negre gălăgioase, furioase. Din start, campania electorală dublă era atipică în ultimii 35 de ani, cu cele două tururi ale prezidențialelor îmbrățișând scrutinul parlamentar (programat, ce ironie, de Ziua Națională, cum îi place găștii "suveraniste"). Gândite să creeze un avantaj pentru candidatul Ciolacu, despre care nimănui nu-i trecea prin cap că nu va ajunge în turul al doilea, alegerile prezidențiale s-au transformat într-un coșmar pentru sforarii politici de la PSD și PNL. În primul rând, a dat o lovitură atât de puternică PSD-ului încât l-a năucit: pentru prima oară după 1989, social-democrații nu au candidat în turul al doilea. Primul efect este că, la parlamentare, scorul partidului va fi afectat major. Al doilea efect este că, în premieră, votanții PSD nu vor avea candidatul lor în turul al doilea. Al treilea efect este că la sediul din Kiseleff este acum haos: taberele interne se luptă pentru putere și strategia monolitului politic s-a spart în bolovani și pietricele care zboară care încotro. Din cele trei motive de mai sus, PSD nu va comunica, cel mai probabil, nici un fel de susținere pentru Elena Lasconi până luni, 2 decembrie, când se vor ști scorurile parlamentare. Argumentul este simplu: votanții PSD au, tradițional, concepții foarte apropiate de cele exprimate de Călin Georgescu. Mai mult, pentru pesediști ar fi sinucigaș să anunțe acum sprijin pentru o politiciană care a spus răspicat despre PSD că reprezintă "mafia". După alegerile parlamentare, când va ști pe câte mandate mizează, PSD va negocia nu doar cu Lasconi, ci și cu celalalte partide, o variantă de majoritate și o propunere de premier. Tot atunci, însă, și extremiștii de la AUR, SOS, PNCR și alții vor ști care le e forța de negociere, câte locuri au în Parlament. La fel cum vor ști și USR și PNL, dar și Forța Dreptei și celelalte partide mai mici. Un scor foarte mare al "suveraniștilor" este foarte probabil să ducă la o alianță de conjunctură între PSD, PNL, USR și restul de partide mici pentru o majoritate parlamentară și de imagine care să aibă două ținte. Prima: susținerea Elenei Lasconi pentru câștigarea turului doi și, deci, a președinției României. A doua: în caz că prima țintă nu este atinsă, forțarea președintelui Călin Georgescu să nominalizeze un premier al noii alianțe și nu unul provenit din AUR, SOS etc. Pe de altă parte, un scor mic al "suveraniștilor", dar mare al PSD (deși acum pare că nu va fi cazul), ar putea să-i facă pe social-democrați mai puțin receptivi la ideea unei alianțe largi. Mai ales că, dacă PSD reușește, împreună cu partide mai mici pe post de balama, să aibă majoritate parlamentară, o va folosi ca armă împotriva oricui iese președinte, Lasconi sau Georgescu. Cu alte cuvinte, PSD s-ar putea profila ca partidul care se opune din Parlament "abuzurilor" prezidențiale (vezi lupta permanentă cu Băsescu, suspendarea etc.). Dar chiar și dacă, după parlamentare, s-ar crea o coaliție politică mai largă care să o susțină pe Elena Lasconi, mai rămâne o variabilă incontrolabilă: "poporul" pesedist. Cum spuneam mai sus, este prima oară în 35 de ani când votanții social-democraților nu vor avea candidatul lor în turul al doilea. Ce vor face acești alegători? Vor sta acasă? Presupunând, la limită, că da, Lasconi poate pierde la scor: peste 2,1 milioane de voturi luate de Georgescu în primul tur plus aproape 1,3 milioane luate de Simion (care a anunțat că AUR îl susține pe Georgescu) bat de departe cele aproape 1,8 milioane de voturi ale lui Lasconi plus cele peste 800.000 ale lui Ciucă (3,4 milioane de voturi versus 2,6 milioane de voturi). E adevărat că nu există nici o certitudine că aceleași voturi de la turul întâi vor ajunge în urne și la turul al doilea, dar nici nu există un argument solid pentru care nu ar fi așa. Dar dacă alegătorii PSD vor ieși la vot, cât de probabil este să o aleagă pe Lasconi? Chiar și dacă partidul le-ar cere asta (deși cred că e puțin probabil), nu pare fezabil că mai mult de 10-20% din ei ar vota-o pe șefa USR. Teoretic, însă, rămân aproape nouă milioane de alegători despre care nu știm nimic. Este vorba de cei care nu au votat în primul tur, când s-au prezentat cam 9,6 milioane de cetățeni din peste 18 milioane. Vor ieși cei nouă milioane acum pentru a salva democrația? Este încă o variabilă în joc care face orice predicție imposibilă în acest moment. Dar, la cum arată acum ostilitățile, e momentul să ne panicăm. Apoi să ne calmăm și să ne întrebăm, fiecare cu propria conștiință, ce putem face să evităm aruncarea României în cel mai negru cataclism de după 1989.

„Votaţi raţional şi util, Nicolae Ciucă preşedinte!”, cere Bolojan Foto: Inquam/George Calin
Politică

Votaţi raţional şi util, Nicolae Ciucă preşedinte

„Ca român, fac un apel public către trei candidaţi importanţi – domnul, preşedinte Nicolae Ciucă, domnul Mircea Geoană şi doamna Elena Lasconi - să găsească o soluţie în al 11-lea ceas, în aceste zile să nu fragmentăm voturile pentru modernizarea României. Vă rog să vă gândiţi că cei care nu se gândesc la istorie riscă nişte greşeli şi 2000 este destul de aproape şi nu va mai conta cine va fi pe locul trei, patru sa cinci, România merită acest lucru”, a declarat Ilie Bolojan la o reuniune PNL de la Cluj. Citește și: Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete: impozit venit – 20%, impozit dividende – 10%, majorarea TVA și impozit progresiv în discuții „Votaţi raţional şi util, Nicolae Ciucă preşedinte!” Însă, la final de discurs, el a spus: „Vă rog să votaţi raţional şi util, Nicolae Ciucă preşedinte!” El a apărat însă PNL, spunând că acest partid, „cu toate slăbiciunile lui”, poate aduce creștere economică. „Dacă vrem să avem un stat eficient, care nu-şi risipeşte resursele, dacă dorim să avem o ţară de încredere cu reguli bune, dacă dorim ca dezvoltarea să însemne şi creştere economică pentru cât mai mulţi români, prin muncă şi prin antreprenoriat, PNL, cu toate slăbiciunile lui, poate să facă aceste lucruri. Şi atunci, toţi cei care aveţi încredere în mine, cei care ştiţi că sunt nişte zile importate în perioada următoare, vă rog să faceţi ceea ce trebuie pentru că în fiecare comunitate românii trebuie să înţeleagă că votul util, votul pentru România este un vot pentru PNL şi pentru valorile liberale. De asemenea, dacă se va face o înţelegere – şi eu sper să se întâmple treaba asta – eu, şi vă rog şi pe dumneavoastră, să o respectăm! Dar dacă nu se va face, aşa cum am spus şi la întâlnirea precedentă, vă rog să votaţi pentru responsabilitate, pentru experienţă, pentru bun simţ, vă rog să votaţi raţional şi util, Nicolae Ciucă preşedinte!”, a mai declarat Bolojan.

Consilierul lui Mugur Isărescu, Lucian Croitoru, spune ce fel de președinte va vota Foto: Facebook
Politică

Consilierul lui Isărescu spune ce fel de președinte va vota

Consilierul lui Mugur Isărescu, Lucian Croitoru, spune ce fel de președinte va vota: „Ar fi bine pentru tânăra noastră democrație ca președintele să provină din partea liberală a spectrului politic, dacă puterea executivă și puterea legislativă vor proveni, așa cum cred că este evident, din zona social-democrației”, a scris Croitoru pe Facebook. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei El a mai scris că, întrucât România se află în apropierea unui conflict militar, „are nevoie de un președinte cu o minte pregătită să judece matur atât din punct de vedere politic, cât și militar”. Consilierul lui Isărescu spune ce fel de președinte va vota „Viitorul președinte al României. Cu cine voi vota eu în primul tur al alegerilor prezidențiale Nu poți să dai o definiție a candidatului perfect la președinția României. Poți doar să identifici, cât de cât corect, contextul în care se află țara și să încerci să vezi care dintre candidați este mai potrivit cu acest context și cu o estimare rezonabilă a evoluției acestuia pe perioada mandatului. 1. Pe plan extern, România se află în apropierea unui conflict militar. În această situație, România are nevoie de un președinte cu o minte pregătită să judece matur atât din punct de vedere politic, cât și militar. 2. România este și trebuie să râmână membră a Uniunii Europeane. Ne trebuie un președinte dornic să lupte pentru ca politicile economice ale Uniunii să vizeze restrângerea regulilor inventate și redarea spațiului central de acțiune regulilor descoperite în procesul nostru selectiv de evoluție, cele care formează sistemul de valori ale liberalismului economic clasic. Astfel, mult mai mulți oameni vor putea să vadă că obiectivul justiției sociale este artificial, adică prea în stânga, iar ceea ce se numește inadecvat dreapta este centrul firesc. 3. România nu a avut niciodată un președinte (domnitor, politician important) care să pună antreprenoriatul în centrul filozofiei sale despre societate. Pe plan intern, ceea ce a lipsit României dintodeauna a fost o concepție liberală referitoare la dezvoltarea economică a țării. Cu excepția câtorva gânditori, probabil opt-zece în întreaga noastră istorie, ceilalți economiști sau oameni politici au conceput aproape mereu dezvoltarea economiei prin extinderea statului și a intervențiilor sale în economie. Aproape niciunul dintre oamenii politici, și cu atât mai mult dintre cei ce au servit în posturi administrative importante, nu a proiectat și nu a sprijinit politici economice care să vizeze în mod direct dezvoltarea antreprenoriatului. Odată ce această valoare este pusă la locul ei, întreaga concepție ce ghidează elaborarea politicilor economice se schimbă total față de ce a existat până acum. Iar aceste politici vor descătușa forțe economice incredibile în interiorul țării noastre. Vom vedea cum segmentul dependent de redistribuirea de la buget se va îngusta și va face loc unei clase mijlocii tot mai prospere. 4. Românii trebuie să aibă garanția că, în cazul unor provocări majore ce ar putea necesita soluții urgente, de exemplu, formele de război hibrid, nu vor fi obligați să-și sacrifice libertatea în numele urgenței. Avem nevoie de un președinte care să creadă în această filozofie liberală și dispus să fie foarte activ în ceea ce privește menținerea echilibrului între puteri și la prezervarea libertăților. În principiu, dar mai ales în contextul actual, ar fi bine pentru tânăra noastră democrație ca președintele să provină din partea liberală a spectrului politic, dacă puterea executivă și puterea legislativă vor proveni, așa cum cred că este evident, din zona social-democrației. 5. În sfârșit, atunci când avem în minte figura viitorului președinte, trebuie să ținem cont de faptul că trăim într-o lume în care unii aleg să răspundă stresului indus chiar de progresul societății cu abordări politice extremiste sau cu tribalismul modern pe care îl reprezintă naționalismul. Președintele nostru ar trebui să fie un adversar puternic al acestor tendințe. Nu vă spun eu cu cine să votați, dar sper să vă gândiți la criteriile ce rezultă din raționamentele pe care le-am prezentat. Ponderați-le cum doriți, dar luați-le în calcul când vă definitivați decizia de vot!”, a scris consilierul lui Isărescu.

Mircea Marian
Opinii

Ciolacu va fi președinte fiindcă a mituit

Marcel Ciolacu a mituit, în 15 luni de când conduce Guvernul, circa șase milioane de alegători. Sunt aproape patru milioane de pensionari care au primit o majorare consistentă a pensiei în 2024, mai avem 1,3 milioane de bugetari a căror salarii cresc și nu se mai opresc de doi ani încoace, iar la aceștia adăugăm clientela din sectorul privat, inclusiv presa bine îndopată. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei Dacă luăm în considerare și familiile celor omeniți de PSD din bani publici, probabil că vorbim de circa 8-10 milioane de alegători care au beneficiat de pe urma pomenilor electorale fără precedent. La unii a dat mai mult, la alții, mai puțin, dar este evident că lumea e mulțumită. Poporul român nu este fericit cu Ciolacu, îi știe păcatele, dar este cu burta plină și nu vrea să schimbe acest sentiment. De exemplu, bugetarii. Datele ministerului de Finanțe arată o creștere de 24-26% a cheltuielilor salariale. Deci, degeaba vorbim de inflația uriașă, de 4-5-6%, bugetarii nu o percep ca pe o scădere a nivelului de trai de vreme ce salariile lor au crescut de trei sau patru ori mai mult decât inflația. La fel, în cazul pensionarilor. Pensiile lor au crescut mult peste inflație, prețurile la câteva alimente de bază sunt controlate și - cu costuri uriașe - s-au plafonat și cheltuielile cu energia. Mă vor certa oamenii de stânga fiindcă definesc această majorare drept o mită. Da, consider că este mită fiindcă: majorarea a fost planificată în prag de alegeri și duce la o majorare substanțială a deficitului. Justiția a primit sume astronomice: magistrații au câștigat în instanțe majorări salariale, iar Finanțele, în loc să le eșaloneze pe termen lung, plătesc masiv în 2024. Ar fi vorba de cel puțin 1,2 miliarde de euro distribuiți la circa 7.000 de judecători și procurori - bani care vor fi în plus, în 2024, față de planificarea inițială pentru acest an. În sfârșit, și presa și politicienii și-au primit tainul. Cum este subvenționată presa cu bani de la partide sau de la primării deja se știe. Însă putem lua ca studiu de caz mituirea lui George Simion. Acesta știe că Becali e omul lui Hrebenciuc și joacă pentru PSD. Dar atâta vreme cât „dă” bani - elicopterul cu care Simion bate țara, de cine o fi plătit? - nu-i pasă. Liderul AUR știe că nu câștigă președinția, așa că cel puțin face bani... Desigur, suntem câteva casandre care ne văităm că deficitul, datoria publică, inflația...Sincer: nimănui nu-i pasă. Da, lumea pare empatică, ne înțelege văicărelile, nu ne contrazice. Și atât. Vor vota Ciolacu fiindcă le-a dat. Ceilalți n-au dat și nu se știe ce ar face, poate vor tăia... Așa am ajuns să avem cea mai scumpă campanie electorală din istoria României. Integral plătită din bani publici. Va veni ziua decontului? Da. Dar azi e petrecere și nimănui nu-i pasă de ceea ce va urma. PS: În SUA, inflația a contribuit masiv la erodarea intenției de vot pentru Partidul Democrat, aflat la putere. Dar acolo nimeni nu și-ar fi permis să crească salariile bugetarilor la o rată de patru ori peste inflație, iar pensiile sunt administrate privat, nu controlate de Guvern.

A încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat al Slovaciei, Andrej Kiska Foto: Facebook
Internațional

A încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat

Administraţia prezidenţială din Slovacia a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele Kiska, condamnat pentru fraudă fiscală. Decizia a fost luată pe baza noii legi ce prevede că foştii şefi de stat îşi pierd dreptul la astfel de plăţi dacă sunt găsiţi vinovaţi de infracţiuni intenţionate. Citește și: Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10% Andrej Kiska a fost preşedinte al Slovaciei din iunie 2014 până în iunie 2019. A încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat În octombrie, tribunalul regional din Presov l-a condamnat pe Kiska la un an cu suspendare şi doi ani de probaţiune pentru fraudă fiscală. ''Verdictul Curţii Regionale din Presov a intrat în vigoare în ziua emiterii sale; aceasta este 31 octombrie 2024, ziua în care dreptul la o indemnizaţie a devenit nul şi neavenit prin lege'', a explicat Administraţia prezidenţială, adăugând că nu îi va mai plăti lui Kiska indemnizaţia, pentru a nu încălca legea. Cazul are în centru cheltuieli din campania prezidenţială din 2013-2014 a lui Kiska, pe care acesta le-a înregistrat în contul firmei sale KTAG. Firma a solicitat ulterior în mod fraudulos o restituire de TVA, provocând astfel o pagubă de aproximativ 155.000 de euro în bugetul de stat. Kiska se declară nevinovat şi a anunţat că va depune o contestaţie specială la Curtea Supremă.

Așteptându-l pe Trump, președintele sud-coreean golfează (sursa: ROK)
Internațional

Așteptându-l pe Trump, președintele sud-coreean golfează

Așteptându-l pe Trump, președintele sud-coreean golfează. Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a reluat recent golful, pentru prima dată în opt ani, ca pregătire pentru întâlnirile cu președintele ales al SUA, Donald Trump. Așteptându-l pe Trump, președintele sud-coreean golfează Potrivit biroului său de presă, Yoon a vizitat un teren de golf sâmbătă, ultima sa experiență cu acest sport fiind în 2016. Citește și: Isărescu, cu salariu de peste un milion de lei pe an, plus pensie, spune că „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă” După felicitarea telefonică adresată lui Trump pentru victoria în alegerile din SUA, Yoon a declarat că mulți apropiați ai lui Trump au subliniat că cei doi lideri ar avea o „chimie bună.” Foști oficiali din administrația Trump și republicani influenți și-au oferit sprijinul pentru a facilita relațiile dintre Yoon și viitorul președinte american. Valorificarea prieteniei Analiștii cred că Yoon ar putea utiliza o prietenie personală cu Trump pentru a promova interesele Coreei de Sud, în contextul politicii „America pe primul loc” și a imprevizibilității lui Trump. În primul său mandat, Trump și Seulul au avut divergențe privind împărțirea costurilor pentru trupele americane staționate în Coreea de Sud, un subiect esențial pentru stabilitatea regională. Pregătiri pentru schimbări economice Duminică, Yoon a convocat discuții între oficiali guvernamentali și industriali pentru a pregăti Coreea de Sud în fața eventualelor schimbări economice impuse de întoarcerea lui Trump. Experții, precum Ramon Pacheco Pardo de la King's College din Londra, consideră că stilul de „outsider” comun celor doi lideri ar putea ajuta la dezvoltarea unei relații de colaborare. Bruce Klingner, analist la Fundația Heritage, a remarcat că, deși o relație strânsă cu Trump ar putea ajuta, nu oferă neapărat beneficii tangibile pentru Coreea de Sud. El a menționat exemplul fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe, care a dezvoltat o prietenie cu Trump, dar Japonia nu a obținut concesii majore în discuțiile privind costurile militare, fiind tratată similar cu Seulul.

Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare (sursa: Facebook/Salome Zourabichvili)
Internațional

Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare

Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare. Luni, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut repetarea alegerilor parlamentare din 26 octombrie, contestate de opoziție. Într-o conferință de presă susținută după întâlnirea cu oficiali europeni din opt țări, Zurabișvili a declarat că alegerile au fost „falsificate” și a subliniat necesitatea unui nou parlament, guvern și președinte pentru legitimitate politică. Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare Președinta a explicat că noul scrutin este esențial pentru a asigura stabilitate și a reafirmat dorința Georgiei de a îmbrățișa valorile europene și democratice. Citește și: EXCLUSIV Legătura financiară dintre Ciolacu și nepotul care s-a îmbogățit pe spatele statului: șeful PSD a „albit” 100.000 de euro investindu-i în afacerile nepotului sub formă de împrumut Ea a criticat guvernul, afirmând că acesta „a capturat practic toate instituțiile statului”, în contrast cu societatea georgiană, care este „europeană și democratică”. Reacția parlamentului georgian Președintele parlamentului georgian, Șalva Papuașvili, a refuzat să se întâlnească cu delegația europeană, acuzând-o de intenții de destabilizare. El a transmis, într-o scrisoare publicată pe rețelele sociale, că „unii membri ai delegației au manifestat repetată ostilitate față de Georgia”, criticând vizita ca fiind „politic părtinitoare”. Papuașvili a susținut că autoritățile sunt deschise dialogului, dar a denunțat implicarea delegației în sprijinul opoziției, considerând-o o încălcare a legislației și o influență nelegitimă asupra voinței cetățenilor.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră