vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: premier

28 articole
Internațional

Premierul Franței are probleme de legitimitate, e acuzat că ar fi protejat scandaluri sexuale

Premierul Franței, implicat în scandaluri sexuale. Prim-ministrul francez, François Bayrou, se confruntă miercuri cu a șasea moțiune de cenzură, depusă de Partidul Socialist (PS). Fragilizat de un scandal privind violențe și agresiuni sexuale petrecute timp de decenii într-o școală catolică, Bayrou este acuzat de opoziție că ar fi mințit cu privire la acest caz. O nouă moțiune de cenzură Moțiunea depusă de PS va fi examinată la sfârșitul după-amiezii, însă șansele sale de succes sunt reduse fără sprijinul Rassemblement National (RN, extrema dreaptă), care nu și-a anunțat încă poziția. Citește și: Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID, fiind sprijinit de PSD Spre deosebire de PS, alte partide de stânga – ecologiștii, comuniștii și stânga radicală – refuză orice colaborare cu guvernul. Premierul Franței, implicat în scandaluri sexuale Textul moțiunii atrage atenția asupra scandalului de la școala Notre-Dame-de-Bétharram, un internat catolic cu o vechime de aproape două secole, unde ar fi avut loc violențe fizice și agresiuni sexuale timp de mai multe decenii. Această instituție, unde au studiat și unii dintre copiii lui François Bayrou, este acum în centrul unei ample anchete judiciare. Miercuri, parchetul din Pau a anunțat arestarea a trei suspecți, acuzați de viol cu circumstanțe agravante, agresiuni sexuale și violențe. Ancheta, deschisă anul trecut, se bazează pe 112 plângeri, majoritatea referindu-se la fapte petrecute între 1970 și 1990. Bayrou neagă orice implicare François Bayrou, fost ministru al Educației între 1993 și 1997, afirmă că nu a fost niciodată informat despre abuzurile de la Bétharram. El susține că a dispus o inspecție generală în 1996, după ce un elev – coleg de clasă cu fiul său – a semnalat violențe severe suferite din partea unui supraveghetor. În timpul unui discurs în Adunarea Națională, Bayrou s-a apărat spunând: „Credeți că ne-am fi trimis copiii într-o școală despre care s-ar fi bănuit că se întâmplă astfel de lucruri?” Însă noi informații pun la îndoială această versiune. Un jandarm implicat în anchetă a declarat că Bayrou ar fi intervenit în favoarea fostului director al instituției, acuzat de viol în 1998. O criză politică majoră în Franța Acest scandal izbucnește într-un climat politic deja instabil. De la dizolvarea Adunării Naționale de către Emmanuel Macron, în urma eșecului său la alegerile europene, scena politică franceză este împărțită în trei blocuri rivale (stânga, centru-dreapta și extrema dreaptă), niciunul neavând majoritate. În plus, Bayrou este criticat pentru pozițiile sale privind imigrația și pentru concesiile făcute Rassemblement National. În trecut, el a fost ministru al Justiției pentru scurt timp, în 2017, dar a demisionat în urma unei anchete privind angajări fictive – o umbră care încă planează asupra carierei sale politice.

Premierul Franței, implicat în scandaluri sexuale (sursa: X/François Bayrou)
Ciolacu va fi din nou premier (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Ciolacu va fi din nou premier

Ciolacu va fi din nou premier. Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. După consultarea cu partidele de coaliție, Iohannis l-a propus ca premier pe Marcel Ciolacu. Ciolacu va fi din nou premier În conferința susținută la Cotroceni, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu ca viitor premier. Citește și: Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene Acesta a fost ales în urma consultării cu partidele coaliției pro-europene. Crin Antonescu, candidatul pentru președinție Anterior, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat candidatul unic susținut de coaliția de guvernare pentru funcția de Președinte al României: Crin Antonescu. Potrivit lui Bolojan, decizia a fost parte a protocolului semnat de partidele din coaliție, având ca scop principal „stabilitatea guvernamentală într-o perioadă dificilă pentru țară”. Crin Antonescu a fost ales prin consens, decizia urmând să fie validată de forurile interne ale fiecărui partid din coaliție: PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților. Ilie Bolojan, noul președinte al Senatului Liberalul Ilie Bolojan a fost ales președintele Senatului României, primind 70 de voturi. După numirea în funcție, Bolojan a mulțumit pentru votul de încredere, subliniind că acest rol nu a fost un obiectiv personal, dar își asumă responsabilitatea de a reprezenta cu demnitate Senatul și țara. Noul președinte și-a exprimat prioritățile, declarând că va promova legi clare și eficiente, care să rezolve probleme și să creeze un mediu favorabil dezvoltării românilor și antreprenorilor.

Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern

Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern sunt: Ciolacu II, penalul Marian Neacșu, premierul lui Dragnea, Sorin Grindeanu, și meditatorul lui Ciolacu, economistul Cristian Socol, cunoscut pentru poziționarea sa ideologică puternică la stânga. Aceste variante ar fi fost prezentate de Ilie Bolojan liderilor liberali într-o ședință de vineri seara. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro Liberalii și UDMR se pare că au acceptat ca PSD să nominalizeze viitorul premier. Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern În acest moment, se pare că cele mai mari șanse le are Marcel Ciolacu. „Da, va rămâne premier Marcel Ciolacu”, a declarat, azi, Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Cine sunt ceilalți potențiali premieri PSD: Marian Neacșu, condamnat definitiv în 2016 la șase luni de închisoare cu suspendare, întrucât și-a angajat fiica la biroul său parlamentar. Fost economist la IAS Slobozia, Neacșu a urmat cursurile „Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” și „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”. Sorin Grindeanu a fost primul premier din regimul Dragnea, autor al celebrei ordonanțe 13/2017, care a scos sute de mii de români în stradă. Cristian Socol: în septembrie 2023, DeFapt.ro arăta că familia Aura și Cristian Socol, pe vremuri finanțiștii favoriți ai lui Dragnea, câștigă 12.000 de euro pe lună, de la stat. Publicația Curs de Guvernare scrie, azi, că cei doi sunt în spatele măsurilor economice ale guvernării Ciolacu, după ce și în regimul Dragnea s-au bucurat de o influență uriașă. În decembrie 2018, el lăuda performanța economică a guvernării Dragnea: „Economic şi social, România trăieşte cea mai bună perioadă din istoria ei”. În ceea ce privește împărțirea ministerelor, PSD va lua opt portofolii, PNL - cinci, iar UDMR doar trei. Totuși, cum se vor împărți portofoliile, nu este clar. În linii mari, PSD și PNL ar vrea să păstreze principalele ministere pe care le au acum.

Ce vrea PSD de la viitorul guvern Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Ce vrea PSD de la viitorul guvern

Ce vrea PSD de la viitorul guvern: Marcel Ciolacu rămâne premier, Sorin Grindeanu și Simona Bucura-Oprescu vor fi păstrați, și ar putea crește numărul posturilor de vicepremier, o sinecură distribuită celorlalte partide care vor intra la guvernare, afirmă surse politice din acest partid. Citește și: În casa lui Horațiu Potra, care are o avere imensă, s-ar fi găsit 1,7 milioane de dolari: ANI și ANAF, obligate să investigheze, fiindcă banii nu apar în declarația de avere Ce vrea PSD de la viitorul guvern Formațiunea social-democrată vrea ca actualul premier să continue și cere garanții că, în cazul în care va accepta un candidat comun la președinție, iar acesta va câștiga, Ciolacu nu va pierde șefia Guvernului. În schimb, partenerii PSD ar urma să primească posturi de vicepremier. Dacă USR este cooptat la guvernare, vor fi trei astfel de funcții, pentrui PNL, USR și UDMR (cu una în plus față de situația de acum). Dacă PSD reușește să convingă USR să nu fie parte a Executivului, în schimbul unor poziții bune în Parlament, ar fi doar două funcții de vicepremier. Pretextul pentru eliminarea USR din structura executivă ar fi necesitatea de a nu lăsa așa-zișii suveraniști să dețină monopolul Opoziției. PSD și-a propus să anunțe de la începutul negocierilor că vrea să păstreze portofoliile Transporturilor și Muncii, urmând ca, foarte probabil, actualii titulari să rămână și în guvernul Ciolacu II. Oficial, primele negocieri în cinci - PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale - ar urma să aibă loc în această seară, la sediul Guvernului.

PSD urmează să ceară postul de premier pentru Ciolacu Foto: Inquam/Octav Ciolacu
Politică

PSD urmează să ceară postul de premier pentru Ciolacu

PSD urmează să ceară postul de premier pentru Ciolacu, deși acesta a obținut cel mai prost rezultat din istoria partidului și n-a închis scandalul Nordis/Docuz. Conducerea partidului social-democrat se va reuni azi, la Vila Lac 1, pentru a decide cum va aborda negocierile pentru formarea noului guvern. Citește și: Firea, atac deloc subtil la Ciolacu: „Am reușit să recuperăm votanții din iunie, de la alegerile locale, și care la primul tur al prezidențialelor au avut altă opțiune” Ieri, fostul premier PSD Victor Ponta a explicat, punctual, apocalipsa moștenită de la Ciolacu: posibilă recesiune în semestrul II din 2024, combaterea evaziunii – niciun efect „cuantificabil” și nu există un buget pe 2025 care să prevadă fie creșteri de taxe, fie reduceri de cheltuieli. PSD urmează să ceară postul de premier pentru Ciolacu Potrivit unor surse din PSD, acest partid va cere poziția de premier, având în vedere că este formațiunea cu cel mai mare număr de voturi la alegerile parlamentare. În campania electorală, Marcel Ciolacu spunea că îl va propune premier pe Ilie Bolojan, dacă va fi ales președinte, dar această propunere nu mai este de actualitate. PSD ar urma să decidă ca Marcel Ciolacu să rămână premier. El își anunțase însă demisia, după rezultatul prost din turul I al alegerilor prezidențiale. „Demisia este un act unilateral. Nu este nevoie să o aprobe colegii sau forurile statutare ale partidului”. Însă, după circa zece zile el a revenit asupra demisiei. În 2024, a fost pentru prima oară când PSD nu a reușit să-și trimită candidatul în turul II al prezidențialelor. La alegerile parlamentare, partidul a fost votat de circa 21-22% din alegători, rezultat comparabil doar cu cel din 1996. În plus, Ciolacu nu a reușit să justifice, cu chitanțe, așa cum a promis, zborurile cu avioane charter închiriate falimentara companie Nordis, controlată de familia Vicol. În unul din aceste zboruri, la Madrid, s-a aflat și Sorina Docuz.

Elena Lasconi nu exclude varianta Ciolacu-premier (sursa: Facebook/Elena Lasconi)
Eveniment

Elena Lasconi nu exclude varianta Ciolacu-premier

Elena Lasconi nu exclude varianta Ciolacu-premier. Elena Lasconi, lidera USR, a declarat miercuri că Partidul Social Democrat (PSD) ar putea avea dreptul să solicite funcția de prim-ministru, dar a subliniat că prioritatea trebuie să fie competența. Elena Lasconi nu exclude varianta Ciolacu-premier Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Parlamentului. Citește și: VIDEO Interlopul George Pian nu-l susține pe Călin Georgescu fiindcă „patriotul” candidat este fan Antonescu: „Tataia Gheorghiu nu s-a întors nici azi de unde l-a trimis la muncă” "Cred că nu se pune problema orgoliilor. E important criteriul, competența. Ar trebui să negociem în funcție de competență și de procentele obținute la alegeri", a afirmat Lasconi. Lasconi a subliniat că negocierile ar trebui să fie axate pe competență și pe rezultatele obținute la urne. Potrivit acesteia, fiecare partid ar trebui să-și exprime preferințele pentru ministere, dar discuțiile trebuie să fie lipsite de orgolii. "Este îndreptățit (PSD să dea prim-ministrul - n.r.)", a adăugat lidera USR, lăsând deschisă posibilitatea ca Marcel Ciolacu să fie nominalizat pentru funcția de premier. Întrebată despre o posibilă nominalizare a lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, pentru funcția de prim-ministru, Elena Lasconi nu a exclus această posibilitate: "Dacă își dorește... dar lăsați-mă să negociem și o să vă spun rezultatul. Nu exclud în momentul de față (varianta Marcel Ciolacu premier - n.r.)", a declarat aceasta. Mesaj de reconciliere Elena Lasconi a făcut un apel la renunțarea la orgolii și la reconciliere, subliniind importanța unității politice într-un moment critic pentru România. Aceasta s-a declarat dispusă să își ceară scuze celor care s-au simțit ofensați de declarațiile sale anterioare. "Suntem într-un moment de cotitură pentru țară. Aici nu mai e vorba despre partide, ci despre soarta țării. Dacă am greșit unii altora, să ne cerem iertare. Eu pot să îmi cer iertare, dacă cineva din aceste partide s-a simțit lezat de vreo declarație pe care am făcut-o", a spus Lasconi. Guvern pro-european, prioritate națională Lasconi a accentuat nevoia de a forma un guvern pro-european, pentru a evita riscul unei orientări către Rusia. În opinia sa, miza este una națională, nu doar politică: "Noi construim un guvern pro-european, ca să nu ne ducem înspre Rusia. Sau, mai grav, să punem pe tavă Rusiei țara noastră, pentru care au murit oameni."

Cine este Ilie Bolojan Foto: Asociația Municipiilor din România
Politică

Cine este Ilie Bolojan

Cine este Ilie Bolojan, pe care PNL, PSD și USR îl vor premier: administrator public de top, avere decentă, divorțat, are două fete. Bolojan s-a născut în 17 martie 1969, a făcut facultatea de mecanică la Timișoara și, din 2005, ocupă funcții la vârful administrației publice. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză Este membru PNL din 1993. Ilie Bolojan în 2019, la o reuniune PNL Cine este Ilie Bolojan El a fost prefect de Bihor din 2005 în 2007, a fost adus la București în 2007 pentru a conduce Secretariatul General al Guvernului, în 2008 a fost ales primar al municipiului Oradea și în 2020 a câștiga președinția Consiliului Județean Bihor. Ilie Bolojan a devenit cunoscut la nivel național când, în 2006, a reușit performanța de a elibera pașapoartele și documentele auto, emise din instituțiile din subordinea sa, în doar două ore. Acesta a fost motivul pentru care, în 2007, guvernul Tăriceanu l-a adus la București, în fruntea SGG. Aici, a implementat procedurile din Bihor și a impus aceleași limite de timp la eliberarea pașapoartelor și actelor auto la nivel național. Și cazierele fiscale și cele judiciare au început să fie eliberate în doar câteva ore. Ilie Bolojan, 2012 În 2008, a fost ales primar cu puțin peste 50% din voturile orădenilor. În 2012 a primit 66% din voturi, iar în 2016 a fost reales de 70,95% din locuitorii orașului. În 2020, a câștigat președinția CJ Bihor cu 61% din voturi. Boloja, 2012 Foto: Bihoreanul Ca primar, a devenit celebru pentru capacitatea de a atrage fonduri europene, cu care a schimbat fața municipiului Oradea. UrbanizeHub scria că, în 2019, Oradea atrăsese 255,588 de milioane de euro din fonduri ale Uniunii Europene ca sume contractate, pe locul doi fiind Cluj Napoca, cu 215,674 de milioane de euro, iar pe locul trei, Timișoara, cu 156,824 de milioane de euro. Ilie Bolojan în 2017, la o reuniune a Asociației Municipiilor din România Divorț discret, nici o relație personală cunoscută acum Ilie Bolojan a fost extrem de discret în ceea ce privește viața personală. A divorțat în 2013 - la inițiativa sa, potrivit datelor din instanța de judecată - de Florentina Bolojan, cu care se căsătorise în anul doi de facultate. El are două fete cu ea. Presa locală a scris că motivul divorțului a fost că Bolojan petrecea prea mult timp la primărie. Ilie Bolojan la Centrul Cultural Italian din Oradea, în 2012 Potrivit declarației de avere, președintele CJ Bihor deține un apartament de 65 mp în Oradea, o casă de 100 mp pe Valea Crișului - moștenită - și și-a cumpărat în 2017 un Mercedes. Ca președinte de consiliu județean, a câștigat, în 2023, net, 177.303 lei, plus 23.000 ca „președinte comisie împrumuturi” din cadrul ministerului de Finanțe. Chiria pentru apartament i-a mai adus 3.000 de euro, iar de la APIA a primit o subvenție de 900 de lei pentru terenul de 2,1 hectare moștenit pe Valea Crișului.

Bolojan răspunde propunerilor de a fi premier
Politică

Bolojan răspunde propunerilor de a fi viitorul premier

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, răspunde propunerilor de a fi viitorul premier: „Nu există un salvator (...) Un om cu adevărat responsabil își cunoaște limitele”, a scris el pe Facebook. Bolojan, care este membru al PNL, a fost nominalizat ca viitor premier de PNL, PSD și USR. În postarea sa el arată că viitorul premier va fi desemnat „prin proceduri interne, bine stabilite, ale partidelor”. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză Bolojan răspunde propunerilor de a fi viitorul premier „SOLUȚII, NU SALVATORI 1. Niciun partid nu va avea majoritate. Foarte probabil, vom avea o coaliție de guvernare. 2. Coaliția ce se va forma după alegeri va propune premierul. Președintele ales va putea influența formarea coaliției. 3. Pentru a putea face propuneri, un partid trebuie să fie în coaliție și să obțină un scor relevant. Cu cât sprijinul pentru un partid este mai mare, cu atât mai mult politicile lui ar putea prevala în programul coaliției. 4. Cei vizați nu sunt puși „în vitrină” conjunctural sau „pe surse”, ci sunt desemnați prin proceduri interne, bine stabilite, ale partidelor. 5. Noul guvern va avea un mandat dificil, corecțiile bugetare fiind inevitabile. Pentru a reuși, va fi nevoie de susținere și de miniștri cu autoritate. 6. Colaborarea Președinte – Guvern va fi de bun augur și va asigura coerența unor măsuri, dar greul reformelor va fi dus de Guvern. 7. Forțele politice responsabile ar trebui să abordeze problemele reale și în campania electorală, altfel votul de protest va prevala. Iar a crea așteptări nerealiste va duce la tensiuni sociale în anii următori. 8. Autoritatea și experiența nu sunt date de altcineva, iar acceptarea unei funcții fără să ai autoritatea necesară duce în general la eșec. 9. Nu există un salvator, există viziuni de dezvoltare puse în practică de echipe puternice, în mod responsabil și perseverent. 10. Un om cu adevărat responsabil își cunoaște limitele și posibilitățile și nu se lasă influențat de iluzii, rămânând ancorat în realitate. PS: Fac aceste precizări având în vedere discuțiile din această perioadă”.

Ciolacu vrea premier din alt partid (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Ciolacu vrea premier din alt partid

Ciolacu vrea premier din alt partid. Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că, în cazul în care va câştiga scrutinul prezidenţial, îşi doreşte ca puterea să fi împărţită în România, iar viitorul premier să provină dintr-un alt partid, chiar în condiţiile în care social-democraţii vor câştiga alegerile parlamentare. Ciolacu vrea premier din alt partid Afirmaţia a fost făcută marţi seara, într-o interviu la Antena 3, după ce i s-a cerut să adreseze o întrebare pentru cei anunţaţi drept contracandidaţii săi la alegerile prezidenţiale. Citește și: Spital nou de lux pentru pensionarii speciali ai Internelor. Valoarea totală: două miliarde de lei – un miliard din PNRR, celălalt miliard – de la bugetul public al României "Aş vrea o întrebare pentru toţi: dacă avem capacitatea noi ca şi români, dacă avem capacitatea, după aceste alegeri, să depăşim imediat urmele electorale rămase după o campanie electorală, dacă avem capacitatea, de a doua zi, să ne aşezăm la masă şi să ne ţinem de un proiect pentru România, un proiect care trebuie să vadă şi relaţiile externe şi apărarea naţională şi industria de apărare naţională, să vedem priorităţile economice. Fiecare dintre noi (...) să punem toţi la masă cunoştiinţe noastre, relaţiile noastre, specialiştii noştri, fiindcă vin cei mai importanţi ai României. Cu certitudine, eu, Marcel Ciolacu, dacă voi câştiga, nu voi lua toată puterea, puterea trebuie împărţită, mai ales în contextul actual. Le-am zis şi colegilor din partid să nu să supere. Chiar dacă PSD va fi primul partid, nu va avea 50%, va fi trebui făcută o nouă coaliţie. Primul-ministru trebuie să fie din partea altui partid, ca să creezi echilibrul şi premizele pentru o asemenea provocare pe care eu mi-o doresc", a precizat Ciolacu. De ce are nevoie România El a subliniat că, pentru perioada următoare, România are nevoie de "o coabitare şi de un guvern stabil". "Nu ne permitem să avem crize politice în România. Şi pe urmă ne vedem peste patru ani de zile în alte alegeri. Până atunci, că mă cheamă Ciolacu, că-s Lasconi, că-s Ciucă, că sunt Mircea Geoană, ne aşezăm la masă şi găsim soluţiile cele mai bune. Nu putem cumpăra timp, dar prin decizii rapide, prin respect între noi... Rămânem adversari fiecare, preşedintele n-ar trebui să fie adversar cu nici unul dintre ei. Prin respect între noi, cred că putem construi ceva normal în sfârşit în România", a declarat premierul. Abordarea greșită a celorlalți președinți El a punctat faptul că abordarea avută de cei care au deţinut funcţia de preşedinte al României în ultimii 20 de ani a fost totală greşită, provocând "ură şi dezbinare". "Preşedintele de 20 de ani e undeva sus, de 20 de ani, de acolo, vedem ură, dezbinare. Nu mai lasă liberul arbitru, intervine când are interese pentru un anumit partid. (...) Pe urmă, după preşedinte, e Parlament, Guvern, politicieni, şi undeva jos, poporul. Şi pleacă de sus în jos. Trebuie schimbat total, preşedintele trebuie să plece de jos în sus, dacă vrea să construiască ceva normal în această ţară. Nu mai contează că eşti de stânga sau de dreapta, contează ce vrei să faci pentru români. Eu nu vreau să fiu un preşedinte să trag la poartă. Traian Băsescu a tras la poartă şi cine i-a stat în cale l-a omorât, l-a băgat la puşcărie sau în mormânt. Am avut un alt preşedinte căruia i-a fost şi lene să intre pe teren, (...) a intervenit în funcţie de interesele partidului din care făcea parte. A jignit alt partid, a împărţit românii în buni şi răi, unii sunt ciumaţi roşii, unii sunt nu ştiu cum. Nu au ţinut cont de faptul că amândoi erau preşedinţii României. Preşedintele trebuie să fie pe teren, el trebuie să fi arbitru, un arbitru corect, un arbitru solidar cu cel care se accidentează. Reformele nu aduc numai aplauze. Eu vreau să fiu un preşedinte care să fie lângă prim-ministru. Eu vreau să merg cu prim-ministrul de mână la preşedinta Comisiei să negociez pentru România", a declarat Marcel Ciolacu. În context, şeful Executivului a criticat "aroganţa din sistemul public", manifestată de la nivelul primăriilor şi până la nivelul instituţiilor centrale. "Dacă nu înţelegem odată că noi suntem în slujba românilor când ne ducem la serviciu, indiferent că eşti în administraţie centrală sau locală, nu ne mai vindecăm", a mai spus Ciolacu.

Nicușor Dan susține propunerea lui Lasconi Foto: Gandul
Politică

Nicușor Dan susține propunerea lui Lasconi

Nicușor Dan susține propunerea lui Lasconi ca Bolojan să fie premier: „E un om foarte serios”, a spus primarul Capitalei la postul B1 TV. Citește și: Fiscul a descoperit că sunt români care câștigă și 20 de milioane de lei pe an pe persoană fizică, dar nu-și plătesc impozitele. Cazuri în București și Cluj Nicușor Dan susține propunerea lui Lasconi El a fost întrebat, duminică seară, la B1 Tv, cum i se pare propunerea preşedintelui USR, Elena Lasconi, ca preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, să fie desemnat premier. „E foarte bună. Adică e un om foarte serios care a făcut lucruri bune şi ca primar şi ca preşedinte de Consiliu Judeţean. E un om foarte serios şi pe partea de dezvoltare şi pe partea de limitare a cheltuielilor publice. Însă înainte de prim-ministru cred că importantă este o majoritate în Parlament, pentru că n-ajungi prim-ministru dacă nu eşti susţinut de un grup de partide care să formeze o majoritate. Şi aici este discuţia. Întrebarea este dacă toate partidele de dreapta vor reuşi să formeze împreună o majoritate”, a declarat Nicuşor Dan, citat de news.ro. Președintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri seara că Ilie Bolojan, șeful liberal al Consiliului Județean Bihor, ar fi opțiunea ei de premier dacă va câștiga alegerile prezidențiale de anul acesta. „Avem mai multe variante, și în USR există mulți oameni competenți, dar v-am spus, voi fi președintele care va lua decizii care să fie bune pentru România și pentru dezvoltarea României. Omul pe care îl apreciez enorm și de la care am și învățat multe este domnul Bolojan”, a răspuns Lasconi. Ulterior, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a evitat să o critice pe șefa USR fiindcă l-a propus premier: „Nu doresc să comentez ce a spus doamna Lasconi”, a spus el, citat de Bihoreanul.

Bolojan a evitat să o critice pe șefa USR fiindcă l-a propus premier Foto: Facebook
Eveniment

Bolojan a evitat să o critice pe șefa USR fiindcă l-a propus premier

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a evitat să o critice pe șefa USR fiindcă l-a propus premier: „Nu doresc să comentez ce a spus doamna Lasconi”, a spus el, citat de Bihoreanul. Citește și: În plină criză bugetară, cu parchetele rămase fără bani de curent, Alina Gorghiu vrea să schimbe bavetele grefierilor Reacția sa este diferită de cea a majorității colegilor săi din conducerea PNL, care au ironizat-o sau criticat-o pe Lasconi. Bolojan a evitat să o critice pe șefa USR fiindcă l-a propus premier „Este un semn că doamna Lasconi a găsit o ancoră prin care să se apropie de PNL. Dar staţi un pic, discutăm despre un partid care la alegerile locale a obţinut 8 la sută şi unul care are 30 la sută. Doamna Lasconi este pe val, iată ce imagine frumoasă, este pe val pentru că este un fel de new entry în politica din ţara noastră”, a declarat Nicolae Ciucă. „Nu cred că e din mintea dânsei, dar e una interesantă. E un truc politic”, a spus și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan. Președintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri seara că Ilie Bolojan, șeful liberal al Consiliului Județean Bihor, ar fi opțiunea ei de premier dacă va câștiga alegerile prezidențiale de anul acesta. Citește și: România în faliment: procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile – document oficial „Avem mai multe variante, și în USR există mulți oameni competenți, dar v-am spus, voi fi președintele care va lua decizii care să fie bune pentru România și pentru dezvoltarea României. Omul pe care îl apreciez enorm și de la care am și învățat multe este domnul Bolojan”, a răspuns Lasconi. „Și eu cred că în funcția de prim-ministru ar trebui să fie un om capabil, cu multă experiență în administrație. Și nu cunosc pe altcineva care să aibă mai multă experiență în administrație decât domnul Bolojan”, a subliniat ea. Întrebată dacă o astfel de nominalizare ar face posibilă o alianță de guvernare între USR și PNL, Lasconi a răspuns: „Și dacă domnul Bolojan nu ar fi fost în vreun partid, tot pe el l-aș fi propus. Avem nevoie de profesioniști și mi-aș dori ca acest domn să fie prim-ministru”.

Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat la unitatea sa militară Foto: Facebook
Internațional

Fostul premier israelian Bennett prezentat unitatea sa

Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat azi la unitatea sa militară, pentru a participa la confruntarea cu teroriștii Hamas, arată un video distribuit pe rețelele sociale. Imaginile au devenit virale. Citește și: VIDEO Propaganda Hamas distribuie scene oribile cu cadavrul gol al unei femei din armata israeliană, iar mulțimea strigă „Allahu Akbar”. Altă femeie, bătut și plină de sânge, ostatic La începutul anilor 90, el a făcut parte din trupele de comando ale armatei israeliene. Fostul premier Bennett, azi, la unitatea sa militară Foto: Twitter Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat la unitatea sa militară Bennett are acum 51 de ani, fiind născut la 25 martie 1972. El a fost premier al Israelului timp de circa un an, între 13 iunie 2021 și 20 iunie 2022. În 2022, el s-a retras din politică. El conduce acum o companie israeliană de tehnologie de vârf. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a decis, azi, o mobilizare pe scară largă a rezerviștilor, urmare a atacului surpriză al Hamas asupra Israelului. Numărul de rezerviști care vor fi chemați sub arme va depinde de nevoile armatei. Presa estimează că vor fi mobilizați circa 10.000 de rezerviști. Fostul premier a fost înrolat în Forțele de Apărare Israeliene în 1990. A luptat în unitatea de comando de elită Sayeret Matkal, iar după serviciul obligatoriu a fost selectat pentru pregătirea ofițerilor. I s-a oferit posibilitatea să aleagă între unitatea Sayeret Matkal, dar ca operator obișnuit și nu comandant, sau de a se transfera la unitatea de comando Maglan, pentru a primi o poziție de comandă. A ales să se transfere la Maglan și a devenit comandant de companie. Bennett a fost eliberat din serviciul activ după șase ani, dar a continuat să servească în rezervă și a obținut gradul de maior. Citește și: ANALIZĂ Prestigioasele servicii israeliene de informații, luate prin surprindere de atacul masiv al Hamas. Gruparea teroristă, finanțată și înarmată de Iran Foto: Facebook În perioada în care Bennett locuia în Statele Unite și își construia cariera de antreprenor de software, a călătorit în mod repetat în Israel pentru a-și îndeplini sarcinile de rezervist. El a activat în timpul primei Intifade și în zona de securitate israeliană din Liban, în timpul conflictului din Libanul de Sud din 1982-2000.

Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul  Foto: Facebook
Politică

Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul

Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul, a anunțat, azi, premierul Ciucă, aflat la o reuniune PNL din Argeș. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Însă nu este clar ce va urma după acest pas, întrucât PSD a refuzat să continue discuțiile privind constituirea viitorului Guvern până la rezolvarea grevei din Educație și promovarea noii legislații privind pensiile speciale. Marți seara, președintele Iohannis s-a întâlnit cu liderii PNL și, potrivit unor surse politice, șeful statului ar fi cerut să se accelereze discuțiile privind formarea noului guvern, astfel încât Marcel Ciolacu să fie premier, de la 1 iunie. Ciucă: vineri îmi voi depune mandatul ”Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus premierul, la Vila Florica. Despre rămânerea în Executiv, premierul a declarat: ”Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie. Până luni voi lua o decizie”. ”Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte.Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el. Citește și: EXCLUSIV Cea care o hărțuiește pe Halep cu amânări în cazul de dopaj, în centrul unui scandal uriaș în Anglia cu suspiciuni de corupție în rugby. Karen Moorhouse, CEO al ITIA, și-a favorizat foști șefi

Ce post va primi Ciucă, după ce nu va mai fi premier Foto: Facebook
Economie

Ce post va primi Ciucă, după ce nu va mai fi premier

Ce post va primi Nicolae Ciucă, după ce nu va mai fi premier: președintele comisiei parlamentare pentru aderarea la OECD. Anunțul a fost făcut de preșdintele PSD, Marcel Ciolacu. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Ce post va primi Ciucă, după ce nu va mai fi premier „Noi am avea cam în 5 ani să intrăm la OCDE. Aţi văzut că am făcut şi o comisie parlamentară. Am şi decis în interiorul coaliţie ca domnul Nicolae Ciucă, după ce nu va mai fi premier, să fie preşedintele acestei Comisii (Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – Nota news.ro). Cu alte cuvinte să existe o continuitate şi o coerenţă în ce s-a pornit la Guvern şi cu ce s-a pornit la Parlament. Am fost şi lăudaţi pentru acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri la Piatra Neamţ, citat de news.ro. Problema este că Ciucă este deja președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaților. Comisia a fost înființată la 28 martie 2023. Eu mi-aş dori ca, în următorii 3 ani, să intrăm în OCDE”, a continuat liderul PSD. Citește și: Ciucă îi pune în brațe lui Ciolacu problema pensiilor speciale: „O dată ce ne așezăm cu toate problemele acestea care țin de rocada la guvernare, reluăm și le soluționăm” „Este foarte, foarte important. Îmi doresc şi mi-am dorit de când am făcut această coaliţie, mai ales când unim cele două mari partide şi de stânga şi de dreapta, depăşim anumite lucruri şi vedem perspectiva naţională, în primul rând. Repet, nu aia cu goarna şi cu drapelul înfăşuraţi şi fără soluţii. Cred că o astfel de coaliţie trebuie să ducă România şi în OCDE şi în Schengen”, a conchis Ciolacu.

Ciolacu explică ce-l recomandă să fie premier Foto: Inquam/ George Calin
Eveniment

Ciolacu explică ce-l recomandă să fie premier

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, explică, la Prima News, ce-l recomandă să fie premier: activitatea alături de Mihai Tudose, a susținut el. Ciolacu explică ce-l recomandă să fie premier „Am avut o activitate îndelungată și o experiență împreună cu Mihai Tudose. Vă amintiți, Mihai Tudose era prim ministru, eu eram vicepremier și am avut în coordonare foarte multe ministere. Am o activitate parlamentară și președinte al Camerei. De trei ani de zile sunt președintele PSD. Am un spirit de echipă și sunt unul dintre oamenii care coagulează, nu dezbină”, a spus Marcel Ciolacu, citat de Știri pe surse. Liderul PSD a spus din nou că Tudose va fi adus în viitorul Guvern. „Consider că este o plus valoare”, a argumentat liderul PSD. În 2017, Mihai Tudose a fost acuzat că și-a plagiat doctoratul și, pentru a scăpa de acuzații, a depus cerere să renunțe la acest titlu universitar. Fostul premier a fost celebru și prin faptul că nu avea card și cont bancar pe vremea când conducea Guvernul. „Am refuzat să îmi pun leafa pe card ca să nu trebuiască să îi dau băncii ăleia doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să îi dau, consider că nu merită”, spunea el, în 2017. Citește și: Fostul premier Mihai Tudose se laudă, în CV-ul de pe site-ul Parlamentului European, că are doctorat și a predat la academia SRI

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră