sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: penal

92 articole
Politică

Un penal conduce comisia SRI, un turnător, la comisia SIE

Eugen Bejinariu, un penal PSD care s-a pus sub protecția imunității va conduce comisia parlamentară de control SRI, iar un turnător din PSD, Felix Stroe, e vicepreședinte la comisia SIE, a decis plenul reunit al Parlamentului. Citește și: Cum pot fi alungați politrucii care conduc companiile de stat: dați afară, iar plățile compensatorii impozitate cu 99%, „cu reținere la sursă” Bejinariu a scăpat, în 2017, de urmărirea penală în dosarul Microsoft pentru că Legislativul a refuzat să-i ridice imunitatea. Deputatul PSD a fost ofițer, a ajuns la gradul de general și are o pensie specială de peste 160.000 de lei, net, anual. Un penal conduce comisia SRI, un turnător, la comisia SIE În 2020, presa scria despre uriașa sa avere nejustificată: „Peste 450.000 de euro din conturile deputatului PSD Eugen Bejinariu nu-și găsesc justificare, acesta nu a avut venituri oficiale care să ducă la economiile pe care susține că le-a făcut. „În 2017, Eugen Bejinariu a pus la bancă 320.756 USD. În 2018, a mai pus în bancă aproape 27.000 USD, peste 322.000 euro (dar în două conturi diferite) și peste 97.000 de lei. În 2019, a mai pus în bănci 65.000 USD (în două conturi diferite)”. La comisia de control a SIE, PSD l-a plasat pe Felix Stroe, care și-a turnat colegii, când era elev. Însă dosarul său conține o singură turnătorie, în 1973, după care Securitatea l-ar fi „abandonat”. CNSAS a decis că nu a fost colaborator al Securității. Stroe, care a fost viceprimar al Constanței în mandatul lui Radu Mazăre, a făcut Marina Militară, ajungând chiar comandant de navă. El are o avere uriașă și două pensii, din care una specială.

Un penal conduce comisia SRI, generalul de ață Eugen Bejinariu Foto: News Bucovina
Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank Foto: Captură video
Eveniment

Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank

Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: ministerul de Finanțe anunță un deficit de puțin sub 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Potrivit execuției bugetare pentru primele 11 luni din 2024, Eximbank are deficit de 2,481 miliarde de lei. Executie bugetara noiembrie 2024, datele ministerului de Finanțe Citește și: Guvernul protejează ciocoii bugetarilor: judecătoare de la ÎCCJ, două apartamente în Emiratele Arabe, ia diurnă de 75.000 lei Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank În decembrie 2020, banca avea un excedent de peste trei miliarde de lei. Executie bugetara decembrie 2020, datele ministerului de Finanțe La finalul anului 2023, banca avea deja un deficit de 412 milioane de lei. În decembrie 2022, banca avea un excedent de 6,7 milioane de lei, iar în 2021 acest excedent era de 1,1 miliarde de lei. Condamnatul Marian Neacșu, vicepremier al guvernului Ciolacu și specialist în furajarea animalelor, a fost plasat în conducerea EximBank. Specialistul în furaje pus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, vicepremier al noului Executiv a luat doar în 2022 peste 250.000 lei de la EximBank. Însă Marian Neacșu nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară, el fiind un economist care a lucrat la un IAS și s-a specializat în furajare. Neacșu este membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la Exim Banca Românească. În calitate de membru al CIFGA, vicepremierul Marian Neacșu a primit, în anul fiscal 2023, 252.542 de lei, adică peste 4.200 de euro pe lună. Salariul său de la Guvern este de 180.000 de lei, anual, net. Nu există o listă publică a membrilor CIFGA.

Penalul Neacșu primește în coordonare controversata regie a protocolului de stat Foto: Inquam/George Calin
Politică

Penalul Neacșu coordonare regie a protocolului de stat

Prietenul lui Marcel Ciolacu, penalul Marian Neacșu, primește în coordonare controversata regie a protocolului de stat, plus „instituţiile publice şi structurile din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului”. Marian Neacșu este singurul vicepremier din guvernul Ciolacu II. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj Între structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului se află și companii strategice, precum Transgaz și Transelectrica, suborodonate Secretariatului General al Guvernului. Penalul Neacșu primește în coordonare controversata regie a protocolului de stat În plus, Neacșu va aviza „toate proiectele de acte normative care au impact bugetar”, a anunțat Guvernul, într-un comunicat. În acest fel, doar PNL nu deține un ministru care să aibă puterea de a aviza acte normative. Marian Neacșu a fost condamnat definitiv în 2016 la șase luni de închisoare cu suspendare, întrucât și-a angajat fiica la biroul său parlamentar. Fost economist la IAS Slobozia, Neacșu a urmat cursurile „Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” și „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”. Comunicatul Guvernului mai explică și cum sunt preluate atribuțiile fostului minister al Familiei. „Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale se înființează ca urmare a fuziunii prin absorbție a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se desfiinţează. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale preia de la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse toate activităţile, posturile, personalul aferent şi patrimoniul din domeniul familiei și tineretului, pachetul de acţiuni deţinut de stat la societatea "Biroul de Turism pentru Tineret (B.T.T.)" - S.A. Bucureşti, precum și atribuțiile ce decurg din acest demers”, explică Guvernul. O altă controversată agenție, pentru Sport, va trece tot la ministerul Familiei.

Cum eviți plata unei amenzi penale (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Cum eviți plata unei amenzi penale

Cum eviți plata unei amenzi penale: se pare că, în unele cazuri, pur și simplu nu trebuie să faci nimic. Cum eviți plata unei amenzi penale Instituțiile statului întâmpină dificultăți în a executa un datornic, chiar și atunci când acesta nu ia nicio măsură pentru a se conforma. Un exemplu clar este cazul unui cetățean marocan, Mohammed Amine en-Nawaoui, care a scăpat de consecințele unei amenzi penale fără să depună vreun efort. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate În 2020, în perioada stării de urgență, acesta a fost prins conducând sub influența alcoolului. La acea vreme student la UMF, el a fost condamnat în iunie 2021 la plata unei amenzi penale de 5.100 de lei, corespunzătoare a 170 de zile-amendă. Cu toate acestea, marocanul nu a contestat decizia Judecătoriei și nici nu a achitat amenda. Mai mult, se pare că nici nu a urmărit procesul, deoarece verificările ulterioare au indicat că părăsise România încă din august 2020, înainte de pronunțarea sentinței. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Primarul de Iași, apăsat de dosare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Primarul de Iași, apăsat de dosare

Primarul de Iași, apăsat de dosare. Ieri, la sediul PNL din Iași, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, și primarul Mihai Chirica au susținut o conferință de presă rară, în comun. Primarul de Iași, apăsat de dosare După ce au prezentat o serie de promisiuni, discuțiile au devenit tensionate când unii jurnaliști au pus întrebări incomode. Într-un moment controversat, primarul l-a îndemnat pe un reporter să meargă „după portocale” atunci când a fost întrebat despre problemele sale juridice. Citește și: VIDEO „Golanii” Nordis: un antreprenor a luat mai multe apartamente dotate impecabil. Ce a găsit la preluarea efectivă Scopul conferinței a fost transmiterea unui mesaj de unitate între cei doi lideri PNL, deși în culise circulă zvonuri despre posibile tensiuni. Evenimentul a pregătit terenul pentru vizita de sâmbătă a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidențiale, cu Alexe și Chirica exprimându-și sprijinul pentru acesta. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Penal care lua șpagă, în campanie pentru PSD Foto: Jurnalul de Iași
Politică

Penal care lua șpagă, în campanie pentru PSD

Un penal care lua șpagă brânză și smântână este implicat în campanie pentru PSD, la Iași, alături de rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Dan Cașcaval. Acesta din urmă candidează pentru PSD, pentru un mandat de deputat. Citește și: Cine este Ilie Bolojan, pe care PNL, PSD și USR îl vor premier: administrator public de top, avere decentă, divorțat, are două fete Penal care lua șpagă, în campanie pentru PSD Jurnalul de Iași a publicat mai multe fotografii din campania PSD în zona Tătărași, fotografii în care apare Romeo Bărboşelu. În calitate de preşedinte al Asociaţiei Teritoriale a Surzilor din Iaşi, acesta a fost condamnat, în 2019, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Jurnal de Iași arată că acesta a fost condamnat pentru că lua șpăgi în ouă, carne, brânză sau smântână pentru a ajuta persoane bolnave (sau nu) să obţină certificatele de handicap. „Al doilea act material al infracțiunii de luare de miță în forma continuată reținută în sarcina inculpatului Braboselu consta în aceea că în data de 13.05.2015 a acceptat promisiunea făcută de Cichi Elena de a-i da ouă, brânza și smântână pentru că în virtutea calității sale de membru al Comisiei de evaluare a persoanei adulte cu handicap din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași să efectueze demersuri pentru obținerea certificatului de handicap pentru L.N”, se arată în dosarul penal. Acum, Bărboșelu este activ în campania PSD. În fotografiile Jurnalului de Iași el apare alături de fostul prefect Bogdan Cojocaru și Dan Cașcaval, rectorul universității tehnice din Iași.

Primar ales, mandat nevalidat. Problema: cazierul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Primar ales, mandat nevalidat. Problema: cazierul

Primar ales, mandat nevalidat. Problema: cazierul. O greșeală făcută acum câțiva ani de actualul ales din Heleșteni (Iași) a atras atenția Prefecturii și a Ministerului Afacerilor Interne. Primar ales, mandat nevalidat. Problema: cazierul O fraudă de câteva mii de lei, provenind din fonduri europene, pentru care Benone Șofrac (PSD) a fost condamnat cu suspendare în urmă cu trei ani, are încă repercusiuni. Citește și: EXCLUSIV Dronele Watchkeeper X contractate de MApN cu Elbit pentru 2025 nu mai ajung în România: compania israeliană a invocat războiul din Gaza, „eveniment de forță majoră” Având condamnarea în cazier, instanța nu i-a validat mandatul la Primăria Heleșteni, deși Șofrac a participat la alegeri și a câștigat cu 57% din voturi. Așadar, pesedistul nu va putea ocupa funcția de primar în acest mandat, cel puțin nu până în 2026, când termenul de reabilitare va expira. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ciolacu o apără pe Lipă până în pânzele albe
Eveniment

Ciolacu o apără pe Lipă până în pânzele albe

Premierul PSD Marcel o apără pe Eșisabeta Lipă până în pânzele albe în scandalul primelor de la Federația Română de Canotaj: „Propunerile vin la ANS, dar nu le face ea. Nu s-a întâmplat nimic penal”, a susținut șeful Executivului. Însă el a spus că Mihai Covaliu - președintele Comitetului Olimpic Român - a respins de două ori propunerile de premiere. Citește și: Un judecător cu pensie specială de ex-polițist va primi pensie integrală de magistrat, a decis instanța supremă Ciolacu o apără pe Lipă până în pânzele albe „Eu înțeleg să-i dai cu pietre în cap doamnei Lipă, dar așa e legea (...) Propunerile vin de la Agenția de Sport, dar nu le face ea, vin de la canotaj (...) Dacă nu ar fi sesizat presa, lucrurile ar fi mers așa (...) Nu sunt bodyguardul lui Lipă. Eu încerc să opresc ura între noi. Un campion poate greși. În primul rând, nu s-a întâmplat nimic penal. A greșit fiindcă așa se făcea ca până acum", a spus Marcel Ciolacu într-un interviu pentru Fanatik, transcris de Stiri pe surse. Pe de altă parte, el a propus ca sportivii de performanță să beneficieze de imunitate penală în caz de evaziune. „Mă uit și eu ce se întâmplă în Germania. Câte sute de milioane l-au prins pe șeful de la Bayern? I-a dat înapoi dublu și ceva (...) Steffi Graf. Câți au fost prinși cu evaziune? Pe mine ca premier mă interesează banul. Dă-mi banii înapoi. Îmi dai dublu? Asta e. Pe mine mă interesa să iau banii de la Gică Popescu. Ce satisfacție am eu că îl bag pe unul în pușcărie. Cu banii tăi fac stadionul de la Timișoara. Se întâmplă și în Franța și în Germania. Care e satisfacția că am băgat un om la pușcărie. A, că ai mai făcut o dată, te duci la pușcărie, nu mai contează cum te cheamă. (...) Sunt depășiți anii cu țepele, tragem oamenii în țeapă", a declarat Marcel Ciolacu la Fanatik, potrivit transcrierii de pe Stiri pe surse.

Penalul Adrian Chesnoiu, strecurat de PSD pe o poziție eligibilă Foto: Facebook
Eveniment

Penalul Chesnoiu, strecurat de PSD pe o poziție eligibilă

Penalul Adrian Chesnoiu a fost strecurat de PSD pe o poziție eligibilă pe listele din Olt, pentru Camera Deputaților. Citește și: VIDEO Reacție nervoasă a lui Răzvan Exarhu când era filmat parcând pe trotuar: „Puteți să vă băgați telefonul ăla în c*r?” Chesnoiu, fost ofițer de poliție, pus de PSD în funcția de ministru al Agriculturii (din noiembrie 2021 în iunie 2022), a fost trimis în judecată, în decembrie 2023 într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Chesnoiu ar fi determinat un subordonat să prezinte subiectele de concurs unei persoane apropiate demnitarului PSD. „Nu o să fie candidaţi cu probleme penale pe listele PSD. Totuşi există prezumţia de nevinovăţie, dar va fi o decizie politică dacă şi cei care sunt trimişi deja în judecată, cei care au o hotărâre a instanţei... voi face ce este mai bine pentru PSD şi pentru societatea românească", declara Marcel Ciolacu în octombrie 2020. Penalul Chesnoiu, strecurat de PSD pe o poziție eligibilă Cu toate că este trimis în judecată pentru fapte asmilate celor de corupție, PSD l-a plasat pe poziția a III-a pe listele din Olt, pentru Camera Deputaților. În 2020, primii cinci de pe listele PSD au ajuns deputați, deci poziția este eligibilă. Lista PSD Olt pentru Senat este deschisă de Paul Stănescu, secretar general al PSD. La Camera Deputaților, pe locul II se află Florin Barbu, actualul ministru al Agriculturii. În noiembrie 2022, Chesnoiu, la acel moment doar inculpat de DNA pentru că a intervenit pentru ca anumite persoane să fie angajate în direcţii judeţene, a fost reales în funcţia de vicepreşedinte al PSD Olt. El s-a lăudat pe Facebook cu acest succes și a publicat o fotografie în care se află în spatele Gabrielei Firea și nu departe de Marcel Ciolacu. Filiala PSD din Olt, unde Chesnoiu a fost ales vicepreședinte, este considerată fieful lui Paul Stănescu, secretar general al PSD și, la acel moment, aliat cu Gabriela Firea, în interiorul formațiunii conduse de Ciolacu.

PSD vrea să îl facă deputat pe fostul penal Govor Foto: Facebook
Politică

PSD vrea să îl facă deputat pe fostul penal Govor

PSD Satu Mare vrea să îl facă deputat pe fostul penal Mircea Govor, achitat într-un dosar de șantaj fiindcă probele obținute pe mandat de siguranță națională au fost eliminate. Govor a cerut despăgubiri de la stat pentruperioadaîn care astatîn arest și, în primă instanță, a câștigat 65.000 de euro. Azi, organizația județeană a PSD a decis ca acesta să fie primul pe lista pentru Cameră din acest județ. Citește și: EXCLUSIV Spitalul Militar Central, condus ilegal de comandantul Florentina Ioniță-Radu. Aceasta se pontează și din Sharm El-Sheikh și și-a delegat toate atribuțiile. Spitalul, risc major la incendii În decembrie 2015, fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost arestat preventiv timp de o lună de judecătorii Înaltei Curți. Însă, ulterior, probele din dosar au fost anulate pentru că șeful structurii de securitate a Înaltei Curți de la acea vreme, Ionuț Matei, nu ar fi declasificat motivarea deciziilor prin care a emis mandatele. PSD vrea să îl facă deputat pe fostul penal Govor În 2015, Digi 24 a publicat mai multe stenograme din dosarul lui Govor, care arătau cum se certau liberalii vechi și social-democrații, pe vremea când erau aliați în USL, pentru împărțirea funcțiilor importante din județ. „Procurorii arată că, la data pe 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanțe („Păi pentru că o avut Ştef o discuţie cu Chiţoiu şi o zis că tre' să vorbim o treabă cu dumneavoastră şi până atunci nu poate zice nimic... şi despre asta o fost vorba…am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră”), însă Liviu Dragnea i-a răspuns că Daniel Chițoiu, Ministrul Finanțelor Publice, nu i-a comunicat nimic în acest sens. În continuarea discuției, Mircea Govor și-a exprimat deznădejdea că problema numirilor „îs atâta de încurcate de… Dar fără dumneavoastră…”, la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chițoiu despre această problemă. A doua zi, Govor Mircea îi reamintește lui Andrei Dolineaschi să nu uite de Antifraudă, dovadă că liderul politic era extrem de interesat să își numească persoane obediente și în această structură nou înființată (Direcția Generală Antifraudă). Trecut controversat și conflictual La data de 12 septembrie 2013, Mircea Govor, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuție extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanțe, aceștia garantându-i „că se rezolvă”, mai scria Digi 24. Govor a fost în conflict cu un deputat PSD de Satu Mare, Radu Cristescu. Acuzațiile lui Cristescula adresa acestuia au fost extrem de diversificate, de la faptul că Govor ar falimenta firme publice la viața personală a liderului PSD Satu Mare. „Cum ar fi fost să zic și eu că acum un an a fost cu mine la Paris, unde și-a dus amanta, o secretară la o fabrică de zahăr, o respectabilă doamnă din Satu Mare?”, spunea Cristescu, în aprilie 2021.

Dosarul lui Chirica, "îngropat" de DIICOT (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Dosarul lui Chirica, "îngropat" de DIICOT

Dosarul lui Chirica, "îngropat" de DIICOT: anchetarea posibilelor infracțiuni din cazul "Veranda" a fost compromisă chiar de procurori. Dosarul lui Chirica, "îngropat" de DIICOT Judecătoarea de cameră preliminară care le-a pus anchetatorilor dosarul în brațe, cerându-le să se mai gândească dacă vor să continue judecata, a criticat aspru felul în care DIICOT a realizat ancheta care ar fi trebuit să îngenuncheze mafia imobiliară din Iași. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” Departe de a se apropia de acest obiectiv, ancheta procurorilor ar fi făcut mai mult rău, întârziind judecarea unor fapte până la prescripția răspunderii penale și eșuând în tragerea cuiva la răspundere pentru altele. Încheierea de cameră preliminară pronunțată marți a semnalat un lung șir de erori comise de procurori. Continuarea, în Ziarul de Iași.

TVR, plângere penală de 380.000 euro (sursa: Facebook/TVR)
Eveniment

TVR, plângere penală de 380.000 euro

TVR, plângere penală de 380.000 euro. Televiziunea publică a contractat, fără să plătească, producții de 380.000 de euro. Ca urmare, are probleme legale în Germania, potrivit Golazo. TVR, plângere penală de 380.000 euro Recunoscând că tribunalul are dreptate, TVR a acceptat că va plăti și a făcut un denunț la Parchet ca să recupereze de la foști și actuali angajați ai săi prejudiciul de aproximativ 380.000 de euro (compus din ”350.000 de euro plus 9% cheltuieli de judecată”). Citește și: Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu, paradisul rural al baronilor PSD, în timp ce David Popovici se chinuie sub un balon unde se sufocă Suma de 380.000 de euro la care TVR a decis să nu mai facă apel și să o achite către firma Playbook International din Germania face parte dintr-un contract de 990.000 de euro. Contract pentru competiții cumpărate de televiziunea publică și unele nedifuzate, arată un document intern prezentat în cea mai recentă ședință de CA a TVR, pe 26 iunie 2024, obținut și publicat astăzi de GOLAZO.ro, site-ul de sport al HotNews.

Ferrari din bani publici - cazul Synotech (sursa: ferrari.com)
Investigații

Ferrari din bani publici - cazul Synotech

Ferrari din bani publici - cazul Synotech. Contracte publice de peste 30 de milioane de euro în ultimii doi și mașini de lux. Așa arată pe scurt activitatea societății Synotech Global Services România. Citește și: EXCLUSIV Claudiu Florică din afacerea penală „Microsoft”, indispensabil pentru statul român: STS dă un contract uriaș unei companii crescute de denunțătorul din dosarul DNA Firma are zece angajați și este deținută în acte Manuelei Carolina Popescu, cea care a preluat firma pe numele său de la controversatul afacerist Claudiu Florică, celebru în urma denunțurilor făcute la DNA în dosarul "Microsoft". Ferrari din bani publici - cazul Synotech În aprilie 2023, asociații firmei Capital Leasing IFN (Iuliu Viorel Nica, Cristina Gabriela Nica, Dumitru Nica și Capital Asig – Broker de Asigurare SRL) au decis în unanimitate "cumpărarea unui autoturism Ferrari 296 GTB". Mașina de lux urma să fie utilizată ulterior în sistem de leasing, cu obligația de răscumpărare la sfârșitul operațiunii de leasing, de firma Synotech Global Services România, deținută în trecut de Claudiu Florică. În acestă achiziție, firma Synotech Global Services România a fost reprezentată de Manuela Carolina Popescu, cea care a preluat pe numele său majoritatea afacerilor deținute de Claudiu Florică. Din "Monitorul Oficial" aflăm că prețul de achiziție al autoturismului Ferrari 296 GTB era de 319.850,58 euro. O parte din bani, adică 112.574 euro, a fost plătită în avans de Synotech Global Services România, în calitate de "utilizator". Pentru diferența de 207.276,58 euro, firma Capital Leasing a contractat un împrumut de la Techventures Bank S.A., fosta Bancă Comercială Feroviară, controlată de Vasile Olimpiu Balaș. Trei ipoteci pentru bolid Documentele oficiale arată că asociații Capital Leasing IFN au aprobat contractarea creditului pe o perioadă de 60 de luni pentru achiziționarea autoturismului Ferrari 296 GTB. Totodată, creditul a fost garantat cu o ipotecă mobiliară asupra conturilor, o altă ipotecă mobiliară asupra mașinii Ferrari 296 GTB, dar și o a treia ipotecă mobiliară asupra "creanțelor rezultate din contractul de leasing încheiat de societatea Capital Leasing IFN - S.A. cu S.C. Synotech Global Services România (..) în favoarea Techventures Bank SA". De toate diligențele privind privind achiziția mașinii s-a ocupat Iuliu Viorel Nica, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al Capital Leasing IFN, și directorul general Nicoleta Bucur.

Claudiu Florică "Microsoft", indispensabil pentru stat (sursa: Inquam Photos/Alexandru Busca)
Investigații

Claudiu Florică "Microsoft", indispensabil pentru stat

Claudiu Florică "Microsoft", indispensabil pentru stat. 18 milioane de euro va plăti Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), condus de generalul Ionel Sorin Bălan, din fonduri PNRR pentru amenajarea Centrului Principal de Date. Citește și: Procurorul general al României, care ar trebui să reprezinte interesele societății, a făcut avere dând statul în judecată pe “drepturi salariale restante“. Soția, judecător, i-a urmat exemplul Banii vor intra în conturile firmei Synotech Global Services România, societate în spatele căreia s-a aflat controversatul afacerist Claudiu Florică, celebrul denunțător din dosarul Microsoft. Synotech Global Services România nu este la primul contrat cu STS, unul din serviciile secrete de informații ale României. La începutul anului, compania a mai câștigat un contract, de peste opt milioane de euro, bani europeni alocați prin PNRR, pentru furnizarea de echipamente IT pentru amenajarea Centrului Secundar de Date, parte a Cloud-ului Guvernamental. Alte șase contracte, în valoare de 5,3 milioane de euro, au fost adjudecate în cursul anului 2023. Contract pentru cloud-ul guvernamental Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că a atribuit un contract de furnizare echipamente tehnologice pentru amenajarea Centrului de Date Principal I, cu servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, instruire și acreditare incluse, parte a proiectului Cloud Guvernamental. Singura ofertă, care s-a dovedit câștigătoare, a fost depusă de firmele Innova Engineering și Synotech Global Services România, care și-au adjudecat contractul pentru suma de 89,3 milioane lei, echivalentul a 18 milioane de euro. Finanțarea contractului este asigurată prin proiectul "Implementarea infrastructurii Cloud Guvernamental" din cadrul Componentei 7 Transformare Digitală, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență. Durata contractului va fi de opt luni de la data semnării contractului. Claudiu Florică "Microsoft", indispensabil pentru stat Firma Synotech Global Services România este fosta societate DIM Soft, care până în decembrie 2009 a fost deținută în mod egal de Marius Ioan Ardelean, Andrei Iliescu și Adrian Ujeniuc. Cei trei asociați și-au vândut părțile sociale firmei D-Con.Net AG, reprezentată de Mircea Săndulescu și controlată de omul de afaceri Claudiu Florică, pentru suma de 3,075 milioane de euro. Ulterior acestei tranzacții Claudiu Florică a fost numit în funcția de administrator al DIM Soft. "Dl Florică Claudiu Ionuț va avea ca responsabilitate efectuarea oricăror acte de gestiune și de dispoziție necesare derulării activităților care decurg din parteneriatul societății cu Microsoft Corporation și afiliații acesteia", se menționa într-un document al firmei, publicat în "Monitorul Oficial". De la o firmă elvețiană, la un off shore cipriot Apoi, părțile sociale ale DIM Soft au trecut de la D-Con.Net AG la Lisaos Ventures Limited, un offshore înregistrat în Cipru, reprezentat de Nicolae Chirvase. Totodată, funcția de administrator a fost preluată de Mircea Săndulescu. În anul 2014, numele companiei DIM Soft a fost schimbat în Synotech Global Services România. Ulterior, Synotech Global Services România a absorbit societățile Abacus Systems & Solutions și Abacus Telecon, ocazie cu care 2,75% din părțile sociale au fost cedate lui Walter Haralambie Cor Hagialinis. Off shore-ul, al lui Florică (declarație la DNA) La data de 25 mai 2015, off shore-ul cipriot Lisaos Ventures Limited, asociatul majoritar al Synotech Global Services România, era reprezentat de Manuela Carolina Popescu. Tot ea a preluat și funcția de administrator al Synotech. "Cunosc faptul că firma Lisaos Ventures LTD deţine firmele Synotech Global Services SRL şi Luxoffice Center SRL, aceasta din urmă având în proprietate un imobil situat în Bucureşti, strada Ştirbei Vodă, nr. 104 – 106. Această firmă Lisaos Ventures LTD a preluat o parte din bunurile şi banii D.Con.Net.Ag şi îmi aparţine mie", declara Claudiu Florică la DNA în dosarul de corupție Microsoft. În prezent, Synotech Global Services România este deținută de Manuela Carolina Popescu (70%) și Walter Haralambie Cor Hagicalinis (30%). Cealaltă firmă, cu ajutorul căreia s-a câștigat contractul de 18 milioane de euro de la STS, Innova Engineering, este deținută de Manuela Carolina Popescu (60%), Sofia Eftenie (20%) și Walter Haralambie Cor Hagicalinis (20%). Toți oamenii denunțătorului "Microsoft" Numele Manuelei Carolina Popescu apare în alte trei societăți strâns legate de controversatul afacerist Claudiu Florică. De exemplu, firma Luxoffice Center îi avea ca asociați în anul 2015 pe Claudiu Florică și off shore-ul său, Lisaos Ventures Limited. În acel an, Manuela Carolina Popescu a fost înlocuită din funcția de administrator cu Mariana Stănciulescu. În prezent, Luxoffice Center este deținută integral de Manuela Carolina Popescu. Datele financiare ale firmei arată că, în anul fiscal 2023, aceasta a avut o cifră de afaceri de peste două milioane lei, în timp ce a raportat pierderi de 1,28 milioane lei. O altă societate în care apare Manuela Carolina Popescu este ARTCHIM, o firmă radiată în 2002. A treia societate, Filas Club, era deținută de Irina Mădălina Florică (50%), Alexandra Cornea (25%) și Manuela Carolina Popescu (25%). Și această societate a fost radiată în anul 2015, la scurt timp după începerea scandalului de corupție "Microsoft".

Pe cine a chemat patriarhul Daniel la ziua sa de naștere Foto: Basilica.ro
Politică

Pe cine a chemat patriarhul Daniel la ziua sa de naștere

Pe cine a chemat patriarhul Daniel la ziua sa de naștere: premierul Marcel Ciolacu, președintele PNL Nicolae Ciucă, un penal - Marian Neacșu, vicepremier PSD, un subofițer de poliție promovat de Dragnea - Mihai Busuioc, care acum conduce Curtea de Conturi, șefii ICCJ și CCR, Alina Corbu, respectiv Marian Enache, dar și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Fotografiile au fost realizate și publicate de Basilica.ro. Foto: Basilica.ro Acesta din urmă nu a fost prezent la festivitatea de anul trecut. Citește și: EXCLUSIV Prime de 10.000 de lei la Asociația Internațională a Polițiștilor România, cu orice ocazie posibilă. Dosar penal pentru nedeclararea sumelor, polițiștii se toarnă între ei În 2016, vicepremierul PSD Marian Neacșu a fost condamnat definitiv de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase luni inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Specialist în furaje și fost vicepreședinte la arbitrul pieței energiei, acesta și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar în perioada cât a fost deputat de Ialomița. Între timp, Neacșu a fost reabilitat. Pe cine a chemat patriarhul Daniel la ziua sa de naștere Patriarhul Daniel a împlinit, azi, 73 de ani. El conduce Biserica Ortodoxă Română din 2007. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni, în Catedrala Patriarhală, o slujbă de Te Deum pentru aniversarea împlinirii a 73 de ani de la nașterea Patriarhului României, arată agenția de presă a Patriarhiei, Basilica. Ulterior, a urmat o recepție la Palatul Patriarhal. Recepția a fost dominată de demnitarii PSD, patriarhul având o relație strânsă cu președintele acestui partid, Marcel Ciolacu. Printre demnitarii PSD invitați au fost: Adrian Câciu, ministrul fondurilor europene, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, sau Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, recent ales președinte al Consiliului Județean Timiș. Dintre miniștri liberali, în fotografii apar Marcel Boloș, care conduce Finanțele, și Sebastian Burduja, care coordonează Energia.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră