sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: pelerinaj

15 articole
Eveniment

Sute de urgențe medicale la pelerinaj

Sute de urgențe medicale la pelerinaj de hramul Sfintei Parascheva, care are moaștele în Catedrala Mitropolitană de la Iași. Sute de urgențe medicale la pelerinaj Sâmbătă, numărul cazurilor medicale a crescut semnificativ, de la sub 100 de intervenții vineri seară, medicii fiind nevoiți să intervină de peste 200 de ori. Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol, șefă peste Portul Constanța prin intermediul finului ei, Mihai Teodorescu, numit director General al Portului de către Sorin Grindeanu, foarte apropiat de Vicol Acest lucru reflectă necesitatea de asistență medicală crescută cauzată de numărul mare de pelerini. Printre problemele medicale întâmpinate s-au numărat sângerări nazale, dureri de cap, infecții urinare netratate, consum excesiv de alcool, iritații, tăieturi, astm bronșic, dureri abdominale și ulcer. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Sute de urgențe medicale la pelerinaj (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Geoană, la masă de protocol cu vechii tovarăși din PSD Foto: DeFapt.ro
Politică

Geoană, la masă de protocol cu Rafila, vechii tovarăși din PSD

O fotografie primită de redacția DeFapt.ro îl arată pe Mircea Geoană așezat la o masă de protocol împreună cu ministrul Alexandru Rafila, vechii tovarăși din PSD și oamenii lui Ciolacu, după pelerinajul la Sfânta Parascheva. Citește și: O fostă sportivă olimpică a refuzat să promoveze Nordis: „Am fost primită cu șampanie bună și copleșită de atenția negociatorilor” Azi, la slujba de Sf. Parascheva de la Iaşi, au fost prezenți principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale: Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion - lipit de Gigi Becali - Ludovic Orban și Cristian Diaconescu. Geoană, la masă de protocol cu Rafila, vechii tovarăși din PSD Din fotografie se poate vedea că la masa la care a fost așezat Geoană, fost secretar general adjunct al NATO și candidat la președinția României, se află ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, care va candida la Iași pentru un nou mandat de parlamentar. În grupul compact de pesediști mai sunt Alexandru Mihai Ghigiu, șef al Cancelariei Prim-Ministrului, considerat unul din cele mai importante personaje din preajma lui Ciolacu, și Andrei Ungar, consilier de stat în echipa premierului PSD. La masă este prezent și Bogdan Ivan, ministrul PSD al Digitalizării. În iulie, Antena 3 a publicat o fotografie în care președintele PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, stau la aceeași masă, cu Victor Ponta alături, la o aniversare. La acea întâlnire Ciolacu-Geoană au fost de trei propagandiști pro-Rusia și anti-Ucraina: Ponta, Marius Tucă și Dan Dungaciu. Emisiunea lui Marius Tucă a fost constant o platformă de lansare a mesajelor pro-Rusia, după agresiunea împotriva Ucrainei. Dan Dungaciu a fost invitat în emisiunea lui Tucă.

Mii de pelerini la Sfinta Parascheva (sursa: Facebook/Doxologia)
Eveniment

Mii de pelerini la Sfinta Parascheva

Mii de pelerini la Sfinta Parascheva. Aproximativ 53.000 de persoane s-au adunat duminică seara pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la cele ale Sfântului Pantelimon, aduse de la Muntele Athos. Pelerinajul se întinde pe mai mulți kilometri, iar Sfântul Pantelimon este cunoscut drept unul dintre cei mai mari sfinți vindecători. Mii de pelerini la Sfinta Parascheva Conform datelor, de la începutul pelerinajului din 8 octombrie până pe 13 octombrie, peste 163.000 de credincioși au trecut pe la baldachinul din Curtea Mitropolitană din Iași. Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro Mulți dintre pelerinii care stau la rând, care se întinde pe șase kilometri, au sosit încă din cursul zilei de sâmbătă. Pe parcursul nopții și al zilei, pelerinii au primit din partea voluntarilor ceai, cafea caldă și pachete cu mâncare, pentru a-i ajuta să reziste la rândul lung. În fiecare an, în jurul datei de 14 octombrie, când se sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iași devine cel mai mare centru de pelerinaj din România și unul dintre cele mai importante din Europa, ocupând locul cinci ca mărime pe continent. Istoria Cuvioasei Parascheva Cuvioasa Parascheva, cunoscută în ortodoxia greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, s-a născut în secolul al XI-lea în Tracia răsăriteană. Moaștele sale au fost aduse în 1641 la Iași de domnitorul Vasile Lupu și au fost păstrate inițial în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, aflată sub patronaj UNESCO. În prezent, moaștele se află în Catedrala Mitropolitană din Iași. Sfânta Parascheva, numită și Sfânta Vineri în tradiția populară, este venerată ca protectoarea Moldovei și a celor nevoiași. Canonizarea sa a avut loc în 1955, iar ziua sa de prăznuire este 14 octombrie. Programul slujbelor religioase Luni, 14 octombrie, în ziua de prăznuire a Hramului Sfintei Parascheva, va fi oficiată Sfânta Liturghie la ora 9:30, pe un podium special amplasat în fața Altarului Catedralei Mitropolitane. La slujbă vor participa ierarhi din Biserica Ortodoxă Română, dar și din alte biserici ortodoxe surori, iar răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul Operei Naționale din Iași. Autoritățile estimează că până pe 15 octombrie, când se încheie pelerinajul, peste 300.000 de credincioși vor participa la evenimentele religioase din Iași. Cele mai aglomerate zile ale pelerinajului sunt 13 și 14 octombrie, când afluența de credincioși atinge apogeul.

Cu copiii la pelerinajul Sfintei Parascheva (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cu copiii la pelerinajul Sfintei Parascheva

Cu copiii la pelerinajul Sfintei Parascheva. Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este trăită intens și de cei mai tineri pelerini. Cu copiii la pelerinajul Sfintei Parascheva Însoțiți de părinți la pelerinajul de la Catedrala Mitropolitană, copiii nu ezită să se roage Ocrotitoarei Moldovei, demonstrând o atitudine surprinzător de serioasă și răbdătoare. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Joi, în a treia zi de pelerinaj, am discutat cu mai mulți dintre ei despre evenimentul care, în fiecare toamnă, transformă Iașiul într-un veritabil centru spiritual. În ciuda energiei și spontaneității caracteristice vârstei, copiii au respectat cu atenție indicațiile organizatorilor și s-au așezat cuminți la rând, dovedind o răbdare chiar mai mare decât a multor adulți prezenți. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Sfânta Parascheva va dubla populația Iașiului (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Sfânta Parascheva va dubla populația Iașiului

Sfânta Parascheva va dubla populația Iașiului. O reuniune a avut loc vineri la sediul Prefecturii ieșene. Sfânta Parascheva va dubla populația Iașiului Motivul: trecerea în revistă a pregătirilor și măsurilor luate pentru ca Sărbătorile Iașiului și zilele de pelerinaj la racla Sfintei Parascheva să se deruleze fără evenimente nedorite și orice situație, de orice fel, să fie rezolvată cu rapiditate. Citește și: Surse politice: candidatura lui Șoșoacă, eliminată pe considerente pur politice de o majoritate de cinci judecători PSD-UDMR din CCR Structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au analizat toate situațiile care s-ar putea produce pe fondul afluenței mari de pelerini care vor sosi la Iași începând de săptămâna viitoare. De la trafic și până la restricțiile ce vor fi impuse pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane, precum și orice alte situații care pot avea loc – toată lumea este pregătită și va fi la datorie în această perioadă, a dat asigurări prefectul Felix Guzgă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

După pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, câmpia era curată Foto: Facebook AKA Home
Eveniment

După pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, câmpia era curată

Fotografie virală: la o oră după pelerinajul de Rusaliile Catolice, cu sute de mii de participanți de la Șumuleu Ciuc (Csíksomlyo), câmpia era curată, „nici o batistă aruncată”. Fotografia a fost distribuită de AHA Home, o pensiune cu specific secuiesc din Miercurea Ciuc, și a fost preluată de jurnalistul Lucian Mîndruță. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, 2024 Foto: Twitter Zoltan Kvacs Citește și: Numărul uriaș al sporurilor și salariile mari de care beneficiază angajații Guvernului, care azi cer majorări și fac grevă japoneză. În ultimii ani, personalul Executivului a crescut cu 50% După pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, câmpia era curată „Când maghiarii ne dau o lecție de civilizație! Poza făcut la Sumuleu Ciuc, la o oră după marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, la care au participat jumătate de milion de oameni și nici o batistă aruncată”, a scris AHA Home. „După jumătate de milion de oameni a rămas mai puțin gunoi decât după trei mașini cu trei familii venite la picnic”, a comentat Lucian Mîndruță. Peste 300.000 oameni au participat la Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc (Csíksomlyo), potrivit estimării reprezentanţilor Primăriei Miercurea Ciuc. La pelerinajul considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est vin credincioşi din întreaga lume. Pelerinajul îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate. În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de un artist anonim, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume. Foto: Facebook Citește și: Băsescu: „Eu cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1. Femeia asta a avut curaj să oprească dezmățul de la salubrizare” Potrivit unei legende, de atunci, în preajma unui pericol care ameninţă secuimea, faţa statuii se schimbă, iar rana de pe obraz, pricinuită de sabia unui tătar, sângerează, scrie Mediafax.

Pelerinajul Sf. Parascheva, cel mai mare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Pelerinajul Sf. Parascheva, cel mai mare

Pelerinajul Sf. Parascheva, cel mai mare. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se pregăteşte să tragă concluziile pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva. Pelerinajul Sf. Parascheva, cel mai mare Ediția de anul acesta a adus cu sine mai multe premiere şi mai multe posibile recorduri, ce vor trebui verificate cu datele din arhivă. Citește și: Judecătorul Șepelea, coleg de complet cu judecătoarea care se droga cu iubitul traficant, a primit recent o donație imobiliară importantă Potrivit datelor de duminică seara, peste 337.000 de pelerini se închinaseră la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Andrei Criteanul iar alţi 27.000 de oameni erau la rând. Un număr total apropiat de 400.000 de pelerini ar fi cel mai mare de când se ţin evidenţele oficiale şi estimările comunicate de Jandarmerie şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Sute de mii la Sf. Parascheva (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Sute de mii la Sf. Parascheva

Sute de mii la Sf. Parascheva. Estimările de vineri seară ale organizatorilor arătau că peste 200.000 de persoane s-au închinat deja la moaştele Sf. Parascheva. Sute de mii la Sf. Parascheva Este vorba de cifre valabile pentru săptămâna 7-13 octombrie: sâmbătă, 7 octombrie, aşezate pe baldachinul împodobit cu flori din curtea interioară a Mitropoliei, moaștele au fost scoase în mod oficial. Citește și: Judecătoarea drogată de la Suceava, relație amoroasă cu un traficant de droguri. Complicele ei, cămătar care răpea oameni și-i bătea pe câmp Estimările organizatorilor au fost că la pelerinaj vor participa circa 350.000 de persoane, iar în momentul de faţă ştim că vor fi minimum 230.000 până în dimineaţa în care va avea loc slujba (sâmbătă, 14 octombrie). Experienţa ultimilor ani arată că racla cu moaştele Sfintei Parascheva va rămâne tot weekendul aşezată în baldachin, urmând a fi retrasă în catedrală după ce rândul de pelerini va fi atât de scurt încât poate fi gestionat în interiorul curţii Catedralei Mitropolitane. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Voluntari africani la moaștele Sf. Parascheva (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Voluntari africani la moaștele Sf. Parascheva

Voluntari africani la moaștele Sf. Parascheva. Ieşenii care s-au adunat la Calea Sfinţilor, procesiunea în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile oraşului, au fost martorii unei întâmplări care a atras atenţia tuturor. Voluntari africani la moaștele Sf. Parascheva Pe ultima porţiune a pelerinajului, icoana Sfintei Parascheva a fost purtată de către doi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Citește și: Disperare în rândul judecătorilor: pensia șefului CSM ar putea să scadă de la 45.700 lei net la doar 39.188 de lei, dacă se aplică noua legislație – calcule neoficiale Doi studenţi care au ales Iaşiul să înveţe, venind aici din Uganda, respectiv Kenya. Tikhon Kanakulya Eward, 26 de ani, şi Stephen Mutugi Njeruh, 35 de ani, sunt studenţi la Teologie, la Iaşi, în primul an, după ce au petrecut un an de zile învăţând limba română. S-au întâlnit la Iaşi cu Théophile Niyigena, 23 de ani, care a venit din Rwanda şi studiază pictura la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, şi s-au înscris încă din primul an în care au venit în capitala Moldovei ca voluntari la pelerinajul de la moaştele Sfintei Parascheva. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Preot în Israel: ciuruiți pe străzi (sursa: wionews.com)
Internațional

Preot în Israel: ciuruiți pe străzi

Preot în Israel: ciuruiți pe străzi. Israelul este în stare de război și asta se poate vedea cu ochiul liber. Un preot român aflat în pelerinaj cu un grup de credincioși a povestit ce a văzut sâmbătă în Țara Sfântă. Preot în Israel: ciuruiți pe străzi Preotul Mircea Lung a relatat, duminică dimineață la Digi24 prin ce a trecut împreună cu pelerinii de când Hamas a atacat din aer și la sol Israelul. Citește și: VIDEO Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat la unitatea sa militară, pentru a participa la confruntarea cu teroriștii Hamas. Bennett a făcut parte din trupele de comando Acesta spune că au văzut oameni morți pe autostradă, soldați înarmați, filtre de securitate, baricade, fiind controlați în anumite locuri de către armata israeliană. Grupul era cazat în Palestina, dar a fost mutat într-un hotel din Ierusalim. Citește și: VIDEO Propaganda Hamas distribuie scene oribile cu cadavrul gol al unei femei din armata israeliană, iar mulțimea strigă „Allahu Akbar”. Altă femeie, bătut și plină de sânge, ostatic "Ceea ce este la televizor este o mică parte. Pur și simplu, oameni ciuruiți pe autostradă, pe stradă. Am văzut un microbuz de opt persoane în care toți cei care erau acolo au fost ciuruiți și pur și simplu au rămas morți în microbuz. (...) Armata este pe străzi, soldați înarmați, filtre, pregătiri de trageri. La punctele de trecere erau puse baricade din beton iar deasupra saci cu nisip. Este ca la război."

Pelerinajul Sfintei Parascheva, cel mai lung (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Pelerinajul Sfintei Parascheva, cel mai lung

Pelerinajul Sfintei Parascheva, cel mai lung. De sâmbătă, 7 octombrie, a început oficial pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva din Iaşi. Pelerinajul Sfintei Parascheva, cel mai lung Organizatorii spun că, deşi nu se bifează o premieră propriu-zisă, sunt puţini anii în care pelerinajul va dura atât de mult şi va cuprinde două weekenduri. Citește și: Cine reprezintă judecătorii din România: șeful CSM, amicul Liei Savonea, decizii în serie în favoarea corupților și interlopilor. Plus o halucinantă sentință a unui prădător sexual Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană, de lângă altar, acolo unde este aşezată pe toată durata anului. Procesiunea cu racla şi moaştele sfintei este organizată sâmbătă, de la ora 6.00, iar apoi pelerinajul este declarat deschis. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Începe pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Începe pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva

Începe pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva. Pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi declarat deschis sâmbătă dimineaţă, pe 7 octombrie. Începe pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva Atunci, racla cu moaştele sfintei, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, vor fi scoase în baldachinul amplasat în curtea interioară. Citește și: EXCLUSIV În timp ce Guvernul crește taxele și taie cheltuieli, judecătorii își măresc salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare Şi anul acesta continuă tradiţia aducerii moaştelor unui alt sfânt, iar reprezentanţii Mitropoliei anunţă că vor fi scoase la închinare şi sfintele moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul. Acestea vor fi aduse de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia). Continuarea, în Ziarul de Iași.

Baldachinul Sfintei Parascheva, operă din flori (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Baldachinul Sfintei Parascheva, operă din flori

Baldachinul Sfintei Parascheva, operă din flori. Aranjamentele florale sunt aduse pentru al 19-lea an la rând, la pelerinajul de Sf. Parascheva de la Iași, de către familia Buștei din București. Baldachinul Sfintei Parascheva, operă din flori Aceasta deține o afacere cu flori și vine în fiecare an cu o dubă plină cu crizanteme, crini sau alte tipuri de plante în capitala Moldovei. Anul aceasta, o parte din familia Buștei a ajuns de joi seara, iar vineri dimineață, de la prima oră, a sosit și camionul cu flori. Citește și: Dîncu nu vorbește de înfrângerea Rusiei, ci de „negocieri” pentru încheierea războiului, sugerează că Ucraina poate renunța la teritorii Este nevoie de 48 de ore pentru crearea aranjamentelor la București, în ateliere, și de încă 10-12 ore să fie montate la Iași de o echipă de peste 15 persoane. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pelerinajul Sfintei Parascheva începe la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Pelerinajul Sfintei Parascheva începe la Iași

Pelerinajul Sfintei Parascheva începe la Iași. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat oficial că pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva va începe de sâmbătă, 8 octombrie, cu primul eveniment liturgic major. Pelerinajul Sfintei Parascheva începe la Iași Un sobor de preoţi al Catedralei Mitropolitane va începe, de la ora 06.00, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva care va înconjura catedrala. Apoi, racla va fi aşezată în baldachinul care va fi amplasat în curtea interioară, pe acelaşi platou ca în ultimii ani. Citește și: Activitate militară și diplomatică intensă peste Atlantic, NATO contracarează amenințarea nucleară a lui Putin: vizită-fulger a consilierului de securitate al lui Biden la Istanbul Pregătirile, de altfel, au început iar baldachinul urmează să fie gata în zilele care urmează. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași revine (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași revine

Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași revine. Primăria vrea să organizeze Sărbătorile Iaşiului în formatul consacrat înainte de pandemie. Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași revine Astfel, vor reveni evenimente precum Sărbătoarea Vinului sau Parcul de distracţii. Aceste manifestări figurează în programul oficial propus spre dezbatere în şedinţa Consiliului Local (CL) de miercuri, 28 septembrie. Citește și: Ceea ce nimeni nu voia să audă de la Rusia: teritoriile ucrainene anexate vor fi sub protecția „protecția deplină”, inclusiv nucleară, a Moscovei Bugetul este pe măsură: circa 1,3 milioane lei. Principalele evenimente vor avea loc în perioada 11 – 16 octombrie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră