Eveniment
Mii de pelerini la Sfinta Parascheva
Mii de pelerini la Sfinta Parascheva. Aproximativ 53.000 de persoane s-au adunat duminică seara pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la cele ale Sfântului Pantelimon, aduse de la Muntele Athos. Pelerinajul se întinde pe mai mulți kilometri, iar Sfântul Pantelimon este cunoscut drept unul dintre cei mai mari sfinți vindecători.
Mii de pelerini la Sfinta Parascheva
Conform datelor, de la începutul pelerinajului din 8 octombrie până pe 13 octombrie, peste 163.000 de credincioși au trecut pe la baldachinul din Curtea Mitropolitană din Iași.
Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro
Mulți dintre pelerinii care stau la rând, care se întinde pe șase kilometri, au sosit încă din cursul zilei de sâmbătă.
Pe parcursul nopții și al zilei, pelerinii au primit din partea voluntarilor ceai, cafea caldă și pachete cu mâncare, pentru a-i ajuta să reziste la rândul lung.
În fiecare an, în jurul datei de 14 octombrie, când se sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iași devine cel mai mare centru de pelerinaj din România și unul dintre cele mai importante din Europa, ocupând locul cinci ca mărime pe continent.
Istoria Cuvioasei Parascheva
Cuvioasa Parascheva, cunoscută în ortodoxia greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, s-a născut în secolul al XI-lea în Tracia răsăriteană.
Moaștele sale au fost aduse în 1641 la Iași de domnitorul Vasile Lupu și au fost păstrate inițial în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, aflată sub patronaj UNESCO.
În prezent, moaștele se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Sfânta Parascheva, numită și Sfânta Vineri în tradiția populară, este venerată ca protectoarea Moldovei și a celor nevoiași. Canonizarea sa a avut loc în 1955, iar ziua sa de prăznuire este 14 octombrie.
Programul slujbelor religioase
Luni, 14 octombrie, în ziua de prăznuire a Hramului Sfintei Parascheva, va fi oficiată Sfânta Liturghie la ora 9:30, pe un podium special amplasat în fața Altarului Catedralei Mitropolitane.
La slujbă vor participa ierarhi din Biserica Ortodoxă Română, dar și din alte biserici ortodoxe surori, iar răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul Operei Naționale din Iași.
Autoritățile estimează că până pe 15 octombrie, când se încheie pelerinajul, peste 300.000 de credincioși vor participa la evenimentele religioase din Iași.
Cele mai aglomerate zile ale pelerinajului sunt 13 și 14 octombrie, când afluența de credincioși atinge apogeul.