sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: parlamentar

6 articole
Internațional

Parlamentar german, amenințat de extrema dreaptă

Parlamentar german, amenințat de extrema dreaptă. Helge Lindh, membru al Bundestagului din partea social-democraților (SPD), a devenit ținta unei amenințări grave din partea unei grupări de extremă dreapta. Parlamentarul german a primit o scrisoare care conținea amenințări directe și o pudră albă suspectă. Parlamentar german, amenințat de extrema dreaptă Scrisoarea primită de Lindh, pe care acesta a publicat-o pe platforma X, includea mesaje de intimidare și acuzații de „ură față de germani”. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță Documentul era semnat de „NSU 3.0”, o referire la National Socialist Underground, o grupare teroristă de extremă dreapta cunoscută pentru atacuri violente. Scrisoarea conținea și o pudră albă, vizibilă în fotografiile postate de parlamentar. Analizele efectuate de autorități au confirmat că substanța era inofensivă, potrivit postului regional WDR. Cine este Helge Lindh? Helge Lindh este reprezentant al orașului Wuppertal și purtător de cuvânt al SPD pentru cultură și politica mass-media. El face parte, de asemenea, din comisia parlamentară pentru afaceri interne și este activ în politica de migrație. De la alegerea sa în Bundestag în 2017, Lindh a fost ținta mai multor amenințări și acte de ostilitate, însă acesta consideră că actuala amenințare este „cea mai gravă” de până acum. „Lupta împotriva urii va continua” În ciuda gravității situației, Lindh a declarat că nu se va lăsa intimidat: „Am fost amenințat și în trecut, dar voi continua să lupt împotriva urii și a extremismului,” a scris el pe X. Parlamentarul a atras atenția asupra pericolelor reprezentate de retorica extremistă și a subliniat necesitatea de a proteja democrația de astfel de atacuri. Gruparea „NSU 3.0” Amenințările semnate „NSU 3.0” reprezintă o continuare simbolică a activității National Socialist Underground (NSU), o grupare teroristă responsabilă pentru numeroase crime descoperite în 2011. În ultimii ani, Germania s-a confruntat cu o creștere a violenței și amenințărilor din partea extremismului de dreapta, vizând politicieni, jurnaliști și activiști. Un apel pentru solidaritate democratică Helge Lindh a devenit un simbol al rezistenței împotriva extremismului, iar situația sa scoate în evidență provocările cu care se confruntă democrațiile moderne. Amenințările primite subliniază importanța solidarității în apărarea valorilor democratice și combaterea urii.

Parlamentar german, amenințat de extrema dreaptă (sursa: X/Helge Lindh)
Deputat un mandat, vrea pensie specială (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Deputat un mandat, vrea pensie specială

Deputat un mandat, vrea pensie specială. Foștii parlamentari beneficiază, după împlinirea vârstei standard de pensionare, de o indemnizație care poate ajunge și la 80% din indemnizația primită în mandat. Deputat un mandat, vrea pensie specială Este vorba de 40%, 60% sau 80% din indemnizația medie din ultimul an de activitate, în funcție de numărul de mandate. Citește și: Eternul bugetar Rafila, avere impresionantă: deține în conturile bancare, în investiții și sub formă de împrumuturi peste șapte milioane de lei La ora actuală, bonusul la pensie este cuprins între 2.000 și 11.000 de lei net. Unul dintre cei mai vehemenți critici ai privilegiilor acordate aleșilor s-a alăturat și el, într-un final, celor care vor să profite de drepturile considerate de mulți prea generoase acordate de stat foștilor parlamentari. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Parlamentar doar doi ani, pensie mărită (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Parlamentar doar doi ani, pensie mărită

Parlamentar doar doi ani, pensie mărită. Foştii parlamentari au început să-şi ia pensiile înapoi. Parlamentar doar doi ani, pensie mărită După doar doi ani petrecuţi în Camera Deputaţilor, un fost reprezentant al ieşenilor i-a convins pe magistraţii Tribunalului că merită un plus la pensie. Sentinţa trebuie confirmată, însă, de instanţa superioară, întrucât Camera Deputaţilor a declarat apel. Citește și: Putem înjura Austria, să ne răcorim, oricum îi doare la bască. Dar mai bine ne-am uita în oglindă, să vedem cum am dat-o în bară așa spectaculos și cum facem să nu repetăm greșelile Cine este acest prim câştigător? Continuarea, în Ziarul de Iași.

Un magistrat are pensie de 29.250 de lei Foto: Inquam/ Octav Ganea
Eveniment

Un magistrat are pensie de 29.250 de lei

În Teleorman, un magistrat are pensie de 29.250 de lei, arată datele statistice publicate de casa județeană de pensii pentru decembrie 2022. În acest județ, sunt în plată 75 de pensii speciale pentru magistrați. cea mai mică este 4.100 de lei, iar media a ajuns la 20.864 de lei. În județ, pensia medie pentru limită de vârstă este de 1.720 de lei. Există însă o pensie maximă bazată pe contributivitate, de 13.954 de lei. Un magistrat are pensie de 29.250 de lei Tot în Teleorman, mai sunt 29 de grefieri cu pensie specială, cu o pensie medie puțin peste 4.000 de lei, și un fost parlamentar, care primește 4.476 lei pe lună. Circa 81% dintre cetățenii români se pronunță în favoarea eliminării pensiilor speciale, arată ultimul sondaj de tip omnibus dat publicității de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS. Doar 12% susțin că acesta ar trebui menținute. Conform cercetării, doar piloții și personalul aeronautic ar trebui să primească pensii speciale. Un procent de 75% dintre români susțin acest lucru, conform sondajului. Cercetarea arată că 51% dintre cei chestionați nu sunt de acord ca foștii militari să beneficieze de pensii speciale. Conform sondajului, 44% ar fi de acord cu acest fel de pensii acordate pentru cadrele militare. Conform sondajului, 58% dintre cei chestionați susțin că procurorii și judecătorii nu ar trebui să beneficieze decât de pensii bazate pe contributivitate. Un procent de 34% dintre respondenți se declară de acord cu pensiile de serviciu ale magistraților. Un procent de 82% dintre români nu sunt de acord ca primarii să beneficieze de pensii speciale, iar 92% se opun acordarea unor privilegii de acest fel parlamentarilor. Citește și: Republica Moldova se pregătește de un nou blackout. Deficitul de energie pentru marți, 29 noiembrie: 74%

Parlamentar de la Kiev, spion rus (sursa: Agerpres)
Internațional

Parlamentar de la Kiev, spion rus

Parlamentar de la Kiev, spion rus. Principala agenţie de securitate internă a Ucrainei a anunţat vineri că a descoperit o reţea rusă de spionaj în care este implicat parlamentarul ucrainean Andrii Derkaci, acuzat anterior de Statele Unite că este agent rus, transmite Reuters. Parlamentar de la Kiev, spion rus Serviciul de Securitate de Stat (SBU) a declarat că Derkaci, despre care nu a fost dezvăluit locul în care se află în prezent, a înfiinţat o reţea de firme private de securitate pentru a le folosi cu scopul de a facilita şi a sprijini intrarea unităţilor ruseşti în oraşele ucrainene în timpul invaziei ruse începute pe 24 februarie. Citește și: Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă” Derkaci nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. El a negat anterior că ar fi comis infracţiuni şi a spus că devenit o ţintă pentru că a demascat corupţia. Într-o declaraţie, SBU a citat mărturia consilierului parlamentar al lui Derkaci, Ihor Kolihaiev, despre care informează că a fost arestat la începutul războiului şi acuzat că a acţionat ca intermediar între Derkaci şi agenţia de informaţii militare a Rusiei. SUA: Derkaci, "agent rus activ de peste un deceniu" Kolihaiev a declarat că firmele de securitate ale lui Derkaci "trebuiau să asigure trecerea vehiculelor (ruseşti), să urce în vehicule blindate cu steaguri ruseşti şi, astfel, să asigure intrarea paşnică în oraşe" a armatei ruse. SBU a mai informat că Derkaci a primit sume în valoare de 3-4 milioane de dolari la fiecare câteva luni pentru a duce la îndeplinire acest plan. Derkaci a fost sancţionat de Trezoreria SUA în septembrie 2020 pentru tentativă de influenţare a alegerilor prezidenţiale din SUA în 2020. În anunţul sancţionării sale se afirma că acesta a fost "de peste un deceniu, un agent rus activ".

Eliminarea pensiilor parlamentare speciale, făcută pompieristic (sursa: ccr.ro)
Eveniment

Eliminarea pensiilor parlamentare speciale, făcută pompieristic

Eliminarea pensiilor parlamentare speciale, făcută pompieristic. Curtea Constituţională a României a explicat, joi, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor a fost adoptată într-o singură zi, "cu încălcarea tuturor termenelor", "ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său". Eliminarea pensiilor parlamentare speciale, făcută pompieristic Potrivit unui comunicat al CCR, în şedinţa de joi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituţională. Curtea a precizat că, potrivit articolului 76 alineatul (3) din Constituţie, "la cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere". "Atingere adusă însăşi unei valori fundamentale a statului" "Este o exigenţă constituţională ca scurtarea termenelor procedurale şi accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgenţă - art. 76 alin. (3), şi nu a celei generale - art.75. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Citește și: Rusia încearcă să-i distrugă pe ultimii apărători la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, acuză Kievul Respectarea art. 75 şi art. 76 alin. (3) din Constituţie constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament şi, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea naţională", a indicat CCR. Conform judecătorilor CCR, evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituţionale obiective şi exprese în acest sens, denotă "o atingere adusă însăşi unei valori fundamentale a statului şi anume a caracterului său democratic". Încălcarea principiului securităţii juridice Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 1 alineatul (3) în componenta referitoare la democraţie, articolului 1 alineatul (5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum şi ale articolului 75 şi articolului 76 alineatul (3) privind desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor. CCR a reţinut şi încălcarea principiului securităţii juridice. Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale. Excepţiile de neconstituţionalitate au fost transmise de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara. În februarie 2021, Plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră