sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: papa francisc

12 articole
Internațional

Papa critică expulzările propuse de Trump

Papa critică expulzările propuse de Trump. Papa Francisc a descris planul președintelui american Donald Trump de a expulza milioane de migranți fără documente legale drept „o calamitate”. Într-un interviu acordat televiziunii italiene, suveranul pontif a subliniat că măsura ar afecta grav „acei bieți nefericiți care nu au nimic”. Promisiunile lui Trump Donald Trump, care își începe al doilea mandat, a promis „cea mai mare operațiune de expulzare din istoria americană”, vizând aproximativ 11 milioane de persoane fără documente legale. Citește și: Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic în jurul unei minciuni: șefa Trezoriei SUA, Yellen, ar fi spus că nu știe dacă mai are bani de la 21 ianuarie Totuși, un astfel de plan se confruntă cu provocări juridice și riscul ca unele țări să refuze acceptarea persoanelor expulzate. Papa critică expulzările propuse de Trump Papa Francisc, cunoscut pentru sprijinul său față de migranți, l-a criticat pe Donald Trump încă din primul său mandat, inclusiv pentru propunerile de construcție a zidurilor de frontieră. Pontiful a declarat anterior că „oricine construiește ziduri și nu poduri nu este un creștin”. Reforma cetățeniei Pe lângă planul de expulzare, Trump a promis să elimine procedura de acordare a cetățeniei prin naștere, pe care a numit-o „ridicolă”. Această măsură, însă, ar contraveni Constituției Statelor Unite, care garantează cetățenia pentru toți cei născuți pe teritoriul american.

Papa critică expulzările propuse de Trump (sursa: Vatican News)
Biden l-a decorat pe Papa Francisc (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Biden l-a decorat pe Papa Francisc

Biden l-a decorat pe Papa Francisc. Președintele american Joe Biden l-a onorat pe Papa Francisc cu cea mai înaltă distincție civilă a Statelor Unite, Medalia Prezidențială a Libertății. Distincția subliniază contribuțiile remarcabile ale liderului Bisericii Catolice la pacea mondială, protejarea celor vulnerabili și promovarea valorilor umane. Biden l-a decorat pe Papa Francisc Inițial, Joe Biden intenționa să îi înmâneze medalia Papei Francisc în persoană, vineri, în Italia. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% Cu toate acestea, vizita a fost anulată din cauza incendiilor devastatoare din California. Decorarea a avut loc sâmbătă, iar ceremonia a fost însoțită de un mesaj oficial transmis de Casa Albă. Medalia Prezidențială a Libertății Distincția este acordată „persoanelor care au avut contribuții exemplare la prosperitatea, valorile sau securitatea SUA, pacea mondială sau alte demersuri semnificative societale, publice sau private”. Este pentru prima dată când Joe Biden decernează această medalie de la preluarea mandatului prezidențial. Motivația acordării medaliei Casa Albă a evidențiat activitatea remarcabilă a Papei Francisc în sprijinul celor săraci și vulnerabili, precum și angajamentul său pentru pace și protejarea planetei. „Misiunea sa de a-i sluji pe cei săraci nu a încetat niciodată. Un păstor plin de iubire, el răspunde cu bucurie întrebărilor copiilor despre Dumnezeu. Un profesor exigent, ne cere să luptăm pentru pace și să protejăm planeta”, se arată în comunicat. Totodată, Papa Francisc a fost descris drept „o lumină a credinței, speranței și iubirii care strălucește puternic în întreaga lume”. Papa Francisc: un lider unic al Bisericii Catolice Începând cu 2013, Papa Francisc este liderul spiritual al celor 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume și capul statului Vatican, cel mai mic stat din lume. El este primul papă din emisfera sudică și un lider care promovează dialogul între diferite credințe. „Primul papă din emisfera sudică, Papa Francisc este ca niciunul dintre cei dinaintea sa. Înainte de toate, este un papă al oamenilor”, conchide mesajul Casei Albe. Relațiile diplomatice ale Vaticanului Pe lângă rolul său spiritual, Vaticanul, sub conducerea Papei Francisc, menține relații diplomatice cu 184 de state, fiind un actor activ în promovarea păcii și cooperării internaționale. Decernarea Medaliei Prezidențiale a Libertății Papei Francisc reflectă recunoașterea internațională a eforturilor sale pentru pace, justiție socială și protecția celor mai vulnerabili. Acest gest simbolic subliniază legăturile profunde dintre valorile umanității și acțiunile liderilor spirituali.

Papa Francisc denunță machismul, lăudând femeile (sursa: Facebook/Vatican News)
Eveniment

Papa Francisc denunță machismul, lăudând femeile

Papa Francisc denunță machismul, lăudând femeile. Papa Francisc a lansat un mesaj puternic împotriva culturii machiste care tratează femeile drept „ființe umane de mâna a doua”. În cadrul unei întâlniri cu organizația spaniolă Manos Unidas, liderul Vaticanului a subliniat importanța femeilor în societate, afirmând că „cele care duc lumea înainte sunt femeile”. Papa Francisc denunță machismul, lăudând femeile „Suntem obișnuiți cu această cultură machistă care subestimează femeile, dar uităm că ele sunt cele care conduc și duc lumea înainte”, a declarat papa. Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler Papa Francisc a evidențiat contribuția extraordinară a femeilor în viața de zi cu zi, în special în sprijinirea familiilor și în îngrijirea celor nevoiași. „Femeile duc mai departe o familie, duc mai departe poporul și se apropie de cei nevoiași cu o sensibilitate unică și bogată”, a subliniat pontiful. Exemplul Ursulei Von der Leyen În timpul discursului, papa Francisc a relatat o întâlnire cu Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe care a lăudat-o pentru abilitățile sale de lider și de mamă. „Ea este medic și mamă a șapte copii. Într-o zi, i-am spus: Am întrebat-o cum a reușit, iar răspunsul ei a fost simplu: ’”, a povestit papa Francisc. Această anecdotă a fost folosită pentru a evidenția „geniul feminin, compasiunea și tenacitatea” care caracterizează spiritul femeilor. Geniul Feminin, cheia pentru viitor Papa a încheiat prin a sublinia importanța respectului și valorizării spiritului feminin. „Femeile au un geniu unic, care îmbină compasiunea, sensibilitatea și perseverența, fiind o sursă de inspirație și putere pentru întreaga lume.” Mesajul Papei, un apel la schimbare Mesajul puternic al Papei Francisc reiterează necesitatea de a depăși stereotipurile machiste și de a recunoaște rolul esențial al femeilor în societate. Liderul Vaticanului continuă să promoveze egalitatea și respectul, punând în centrul discursului său contribuția femeilor la o lume mai bună.

Papa Francisc, critici la adresa Israelului (sursa: Facebook/Vatican News)
Eveniment

Papa Francisc, critici la adresa Israelului

Papa Francisc, critici la adresa Israelului. Apărarea trebuie să fie "întotdeauna proporţională cu atacul", iar atunci când este "disproporţionată" arată o tendinţă de a "domina care merge dincolo de moralitate", a declarat duminică Papa Francisc, în răspuns la o întrebare despre raidurile aeriene din Liban şi despre conflictul din Orientul Mijlociu, transmite agenţia italiană de presă ANSA. Papa Francisc, critici la adresa Israelului Suveranul pontif a subliniat că acţiunile întreprinse de "o ţară, oricare ar fi" care foloseşte "forţa" într-un "astfel de mod exagerat" sunt "imorale". Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit "Chiar şi în război există o moralitate de apărat. Războiul este imoral, dar legile războiului indică o formă de moralitate", a mai spus Papa Francisc, pentru reporterii care îl însoţeau în avion pe drumul de întoarcere la Roma după o vizită de trei zile în Belgia.

Papa, întâlnire cu victimele clericilor catolici din Belgia. În imagine, Suveranul Pontif la o masă cu imigranți și nevoiași (sursa: Vatican News)
Eveniment

Papa, întâlnire cu victimele clericilor catolici

Papa, întâlnire cu victimele clericilor catolici. Papa Francisc a prezidat duminică o liturghie pe stadionul naţional din Bruxelles, lansând, în ultima zi a vizitei sale în Belgia, un apel de a nu ''disimula'' violenţele sexuale din sânul Bisericii. Papa, întâlnire cu victimele clericilor catolici Încă de la primele ore ale dimineţii, înarmaţi cu steagurile Belgiei şi ale Vaticanului, mii de credincioşi - puţin peste 40.000, potrivit autorităţilor - au umplut stadionul Regele Baudouin din Bruxelles. Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit Sub un soare strălucitor, suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a făcut turul stadionului la bordul papamobilului, aclamat de credincioşii care şi-au unit glasurile entuziaste cu muzica de orgă ce răsuna pe stadion. În omilia pe care a rostit-o, papa a afirmat că ''a ascultat suferinţele'' a 17 victime ale violenţelor sexuale cu care s-a întâlnit vineri. ''Cer tuturor, episcopilor, să nu disimuleze abuzurile, să condamne agresorii şi să-i ajute să se vindece de această maladie'', a spus papa abătându-se de la textul scris. ''Răul nu poate fi ascuns, răul trebuie scos la lumină, să fie cunoscut... ca agresorul să fie judecat, fie că e laic sau episcop'', a adăugat el, cuvinte întâmpinate cu trei salve de aplauze din tribune. Rolul femeilor și persoanelor LGBT+ în Biserică În decursul vizitei sale de trei zile, prima efectuată în Belgia de un suveran pontif după cea a papei Ioan Paul al II-lea în 1995, Francisc a fost de asemenea întrebat despre primirea persoanelor LGBT+ în rândul bisericii sau despre rolul femeilor în Biserică, teme care au pus în lumină aşteptările mari ale catolicilor belgieni în faţa unei doctrine considerată de unii prea paseistă. Sâmbătă, răspunsul său în legătură cu rolul femeilor a suscitat decepţie şi neînţelegeri în sânul universităţii catolice francofone Louvain-la-Neuve (UCL), care a criticat ''poziţia reductivă'' a papei. ''Nu înţeleg de ce femeile nu pot deveni preoţi. A fost un lucru instaurat întrucât era înrădăcinat în societate la acel moment, dar acum am evoluat'', a declarat pentru AFP Alice Vanwijnsberghe, o studentă de 18 ani originară din Louvain şi care a venit la slujbă după ce a asistat la un festival alături de 6.000 de tineri catolici. Ea a recunoscut cu toate acestea că subiectul este ''delicat şi complicat'' întrucât ar putea crea o schismă în sânul Bisericii. Vocile enoriașilor ''Ceea ce mă impresionează la papa Francisc (...) este că transmite diverse valori. Este într-un fel un papă al surprizelor şi este alături de oamenii defavorizaţi'', a spus, la rândul său, Olivier Caillet, de 44 de ani, un rezident din Bruxelles care a venit alături de soţia sa şi unul din fiii lor. ''Iar pe problema migraţiei, deschide posibilităţi, încearcă să schimbe conştiinţa oamenilor astfel încât să nu închidem frontierele asemenea barierelor'', a adăugate el. Papa va părăsi Bruxelles-ul la amiază şi va ţine tradiţionala sa conferinţă de presă la bordul avionului care îl va aduce înapoi la Roma, unde este aşteptat aproximativ la ora locală 15:00 (13:00 GMT).

Papa condamnă abuzurile sexuale ale preoților (sursa: Facebook/Vatican News)
Eveniment

Papa condamnă abuzurile sexuale ale preoților

Papa condamnă abuzurile sexuale ale preoților. Papa Francisc, aflat într-o vizită în Belgia, a declarat vineri că Biserica trebuie ''să se ruşineze'' şi să ''ceară iertare'' pentru violenţele sexuale asupra minorilor comise de membri ai clerului, pe fundalul aşteptărilor mari ale victimelor din această ţară marcată de scandaluri. Papa condamnă abuzurile sexuale ale preoților ''Biserica trebuie să se ruşineze şi să ceară iertare şi să încerce să rezolve această situaţie cu smerenie creştină şi să facă tot ceea ce îi stă în putinţă pentru ca acest lucru să nu se mai repete'', a declarat suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, în faţa autorităţilor belgiene reunite la Castelul Laeken din Bruxelles, rezidenţa familiei regale belgiene. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” Papa Francisc, care a promis deja ''toleranţă zero'' pe acest subiect, urmează să primească la sfârşitul zilei, la Nunţiatura apostolică de la Bruxelles (Ambasada Sfântului Scaun), 15 victime ale agresiunilor sexuale săvârşite de clerici în Belgia în secolul trecut. Întâlnirea se va desfăşura ''în deplină confidenţialitate'', potrivit bisericii belgiene, care doreşte să protejeze anonimatul victimelor. Adopțiile forțate după Al Doilea Război Mondial Vineri dimineaţă, papa Francisc a spus că este ''întristat'' de scandalul ''adopţiilor forţate'', realizate cu complicitatea ordinelor religioase, o dramă care a afectat mii de belgieni începând de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi până în anii 1980. ''În aceste poveşti dureroase s-a contopit fructul amar al unui delict cu ceea ce a fost, din nefericire, rezultatul unei mentalităţi răspândite în toate păturile societăţii'', a declarat papa Francisc la Bruxelles. ''Deseori, familia şi alţi actori sociali, inclusiv Biserica, credeau că, pentru a elimina oprobriul societăţii, care lovea din păcate în acele vremuri mama necăsătorită, era preferabil, pentru binele amândurora, al mamei şi al copilului, ca acesta din urmă să fie adoptat'', a adăugat suveranul pontif în faţa unei adunări în rândurile căreia s-au aflat şi victime ale acestor adopţii. Potrivit cotidianului belgian HLN, circa 30.000 de copii au fost luaţi de lângă mamele lor în Belgia între 1945 şi anii 1980, o cifră pe care Biserica Catolică nu este în măsură să o confirme. Această practică viza în principal tinerele femei necăsătorite, câteodată victime ale violului sau ale incestului şi ai căror părinţi doreau să ascundă faptul că erau însărcinate. Părinţii luau legătura cu ordine religioase, care la rândul lor aveau legături cu familii care doreau să adopte. Numeroase victime depun în continuare eforturi, după mai multe decenii, de a clarifica circumstanţele acestor separări forţate. Încrederea belgienilor în Biserică, zdruncinată Atât violenţele sexuale asupra minorilor, cât şi adopţiile forţate au ''afectat grav'' încrederea belgienilor în Biserică, a declarat la rândul său prim-ministrul belgian Alexander De Croo. ''Cuvintele nu sunt de ajuns astăzi, sunt necesare măsuri concrete'', a adăugat premierul liberal flamand. Dosarul pedocriminalităţii în Biserica belgiană a revenit în actualitate în toamna anului 2023, odată cu difuzarea unui documentar-şoc ce conţine mărturii ale victimelor care au păstrat secretul, în anumite cazuri, timp de decenii, mulţi dintre cei intervievaţi deplângând o "omerta" în sânul Bisericii pentru protejarea agresorilor, precum şi faptul că nu au reuşit niciodată să li se facă dreptate. Victimele agresiunilor Bisericii catolice Într-o scrisoare deschisă publicată la începutul lunii septembrie în cotidianul Le Soir, victimele agresiunilor au reclamat ca papa Francisc să se pronunţe ferm, cerându-i să instituie o procedură de compensaţii financiare, să organizeze o ''regândire de fond'' a celibatului preoţilor şi să ''consolideze activitatea libertăţii de exprimare, care în realitate este în fază incipientă''. Din Irlanda până în Germania trecând prin Statele Unite, multiplicarea scandalurilor sexuale în sânul Bisericii Catolice a constituit unul dintre cele mai dureroase demersuri pentru papa Francisc, care a cerut iertare victimelor şi a creat o comisie consultativă pentru protecţia minorilor la Vatican. Eliminarea secretului pontifical Printre măsurile luate începând cu 2019 figurează eliminarea secretului pontifical legat de violenţele sexuale ale clerului, obligaţiile clericilor şi laicilor de a semnala orice caz superiorilor ierarhici, precum şi instalarea unor platforme de ascultare în diecezele din lumea întreagă. Secretul confesiunii rămâne însă absolut. În faţa papei, regele Filip al Belgiei a evocat toate victimele ''ireparabilului'', ''marcate pe viaţă'' de agresiunile clericilor. ''A fost nevoie de atât de mult timp pentru ca plângerile lor să fie auzite şi recunoscute'', a mai spus suveranul. Ajuns joi seară la Bruxelles după o etapă de opt ore în Luxembourg, papa Francisc va petrece trei zile în Belgia, punctul culminant al vizitei fiind o liturghie ce va fi oficiată duminică pe stadionul Roi-Baudouin din Bruxelles, unde sunt aşteptaţi peste 35.000 de credincioşi. Cea mai recentă vizită a unui papă în Belgia datează din 1995, când papa Ioan Paul al II-lea a venit la Bruxelles cu prilejul beatificării părintelui Damien, un misionar din secolul al XIX-lea, care, între timp, a fost canonizat.

Papa Francisc îi dojenește pe italieni (sursa: Vatican News)
Eveniment

Papa Francisc îi dojenește pe italieni

Papa Francisc îi dojenește pe italieni. Italia merită "o bătaie" pentru că nu face destui copii, în condiţiile în care multe cupluri preferă să adopte animale de companie în loc să devină părinţi, a declarat papa Francisc. Papa Francisc îi dojenește pe italieni Vorbind în cadrul audierii sale generale săptămânale de la Vatican despre activitatea fundaţiei "Economia în viziunea lui Francisc", suveranul pontif a spus: "Văd că sunt şi câţiva copii aici: asta este ceva frumos, într-o cultură în care este privilegiat să ai câini mici sau pisici în loc de copii". Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore „Trebuie să-i dăm Italiei o mică «bătaie». Credeţi-mă: merită să vă petreceţi viaţa încercând să schimbaţi lumea în bine”, a adăugat el. Nu este pentru prima oară când papa Francisc a vorbit despre scăderea natalităţii şi i-a mustrat pe oameni pentru faptul că au animale de companie în loc să aibă copii

Papa Francisc, despre Trump și Harris (sursa: vaticannews.va)
Internațional

Papa Francisc, despre Trump și Harris

Papa Francisc, despre Trump și Harris. Papa Francisc a estimat vineri că cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, republicanul Donald Trump, "care respinge migranţii", şi democrata Kamala Harris, care "ucide copii", apărând dreptul la avort, sunt amândoi "împotriva vieţii". Papa Francisc, despre Trump și Harris "Amândoi (candidaţii) sunt împotriva vieţii. Fie că este cel care trimite înapoi migranţii, fie cel care ucide copii. Ambii sunt împotriva vieţii", a declarat Papa Francisc jurnaliştilor la bordul avionului, revenind dintr-un lung turneu în Asia şi Oceania. Citește și: Guvernul a rămas fără bani pentru plata companiilor care construiesc autostrăzi PNRR! Tranșa III, blocată, așa că se apelează la Fondul de rezervă "Nu sunt american, nu pot vota acolo, dar să fie clar dacă este vorba de respingerea migranţilor, de a le refuza şansa de a munci, de a le refuza primirea, este un păcat, este grav", a subliniat Suveranul Pontif. "În morala politică, în general, a nu vota este rău. Acest lucru nu este corect, trebuie să votăm şi trebuie să alegem răul mai mic. Care este răul mai mic? Această doamnă sau acest domn? Nu ştiu, fiecare are conştiinţa lui", a conchis Papa Francisc. Energic şi entuziast, Papa Francisc a încheiat vineri la Singapore un turneu de 12 zile în patru ţări din Asia de Sud-Est şi Oceania, cea mai lungă şi mai îndepărtată călătorie a pontificatului său de până acum.

Papa Francisc declară că admiră China (sursa: Facebook/Vatican News)
Eveniment

Papa Francisc declară că admiră China

Papa Francisc declară că admiră China. Papa Francisc a salutat vineri "capacitatea de dialog" a Chinei, numind-o "o ţară deosebită" şi o "promisiune pentru Biserică", cu câteva săptămâni înainte de posibila reînnoire a unui acord privind numirea episcopilor între Beijing şi Sfântul Scaun. Papa Francisc declară că admiră China "China pentru mine este un vis, în sensul că mi-ar plăcea sa vizitez China, care este o ţară deosebită", a declarat Papa în cadrul unei conferinţe de presă în avion, revenind la Roma după un lung turneu în Asia de Sud-Est şi Oceania. Citește și: Guvernul a rămas fără bani pentru plata companiilor care construiesc autostrăzi PNRR! Tranșa III, blocată, așa că se apelează la Fondul de rezervă "Admir China, respect China, este o ţară cu o cultură milenară, cu o capacitate de dialog şi o capacitate de a se înţelege unii pe alţii care depăşesc diferitele sisteme pe care le au", a adăugat el. Cred că China este o promisiune şi o speranţă pentru Biserică", a subliniat Suveranul Pontif. Acordul, deja reînnoit în 2020 şi 2022 şi al cărui conţinut nu a fost făcut public, are ca obiectiv să-i reunească pe catolicii chinezi împărţiţi între Bisericile oficiale şi cele clandestine, dând totodată ultimul cuvânt Papei în numirea episcopilor. Vaticanul şi China nu au relaţii diplomatice deoarece Vaticanul este una dintre statele care recunosc Taiwanul (oficial "Republica Chineză") în detrimentul Beijingului ("Republica Populară Chineză"). Cu toate acestea, în 2018 a fost semnat un acord istoric cu privire la problema spinoasă a numirii episcopilor în China. Textul este aplicat global, dar unele numiri au fost făcute fără autorizarea papei.

Papa Francisc condamnă decizia lui Zelenski (sursa: vaticannews.va)
Eveniment

Papa Francisc condamnă decizia lui Zelenski

Papa Francisc condamnă decizia lui Zelenski. Papa Francisc a condamnat duminică interzicerea de către Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova, exprimându-şi îngrijorarea pentru libertatea de cult în această ţară sfâşiată de război. Papa Francisc condamnă decizia lui Zelenski Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a promulgat o lege care interzice ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependentă de Patriarhia Moscovei, care a fost mult timp principala confesiune a ţării. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul "Continui să urmăresc cu durere luptele din Ucraina şi Federaţia Rusă. Şi, gândindu-mă la legile adoptate recent în Ucraina, mă tem pentru libertatea celor care se roagă", a spus liderul Bisericii Catolice la finalul rugăciunii săptămânale Angelus. "Pentru că cei care se roagă cu adevărat se roagă întotdeauna pentru toată lumea. Nu se comite un rău când te rogi. Dacă cineva comite rău împotriva poporului său, va fi vinovat de el, dar nu poate să fi comis răul pentru că s-a rugat", a insistat el în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru. "Să-i lăsăm să se roage pe cei care vor să se roage în ceea ce consideră a fi biserica lor", a spus papa. "Vă rog să nu desfiinţaţi direct sau indirect o biserică creştină. Nu ne atingem de biserici", a adăugat Suveranul Pontif. De la invazia Moscovei din Ucraina, papa Francisc a lansat, fără succes, numeroase apeluri la pace. Kiril acuză Kievul Patriarhul ortodox rus Kirill, care a susţinut în mod deschis invadarea Ucrainei, a acuzat sâmbătă Kievul că îi "persecută" pe credincioşii din această ramură. Biserica Ortodoxă dependentă de Patriarhia Moscovei şi-a pierdut influenţa de la crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independente în 2018, chiar dacă păstrează mii de parohii în toată ţara. Deşi această ramură a întrerupt legăturile cu Moscova în 2022 după începerea conflictului din Ucraina, autorităţile ucrainene o consideră în continuare sub influenţă rusă şi au înmulţit procedurile legale, percheziţiile şi confiscările împotriva sa.

Papa, întâlnire cu Milei, după jigniri (sursa: Vatican Media)
Internațional

Papa, întâlnire cu Milei, după jigniri

Papa, întâlnire cu Milei, după jigniri. Suveranul Pontif s-a întâlnit cu compatriotul său Javier Milei, preşedintele argentinian ultraliberal care nu a fost zgârcit cu insultele la adresa sa în ultimele luni, în cadrul unei slujbe la Vatican duminică, în ajunul unei întâlniri oficiale şi într-un moment în care Argentina traversează o situaţie politică volatilă. Canonizarea "Mamei Antula" În faţa a sute de credincioşi, un Javier Milei zâmbitor s-a înclinat pentru a primi îmbrăţişarea suveranului pontif în Bazilica Sfântul Petru, la finalul slujbei de canonizare a călugăriţei şi misionarei din secolul al XVIII-lea Maria Antonia a Sf Iosif, cunoscută sub numele de "Mama Antula". Citește și: Cine este primul demnitar român care a semnat pentru afacerea Roșia Montana Gold Corporation: a rupt PNL ca să-l susțină pe Ponta. Contractele au dispărut din arhiva ANRM Preşedintele argentinian, în vârstă de 53 de ani, efectuează prima sa vizită oficială la Roma la două luni de la preluarea mandatului. El s-a ridicat în picioare în momentul în care Papa - aflat într-un scaun cu rotile din cauza dificultăţilor sale de mobilitate - a intrat în bazilică la începutul ceremoniei. Milei a îngenuncheat apoi în timpul slujbei. De asemenea, cei doi lideri au schimbat câteva cuvinte înainte de ceremonie, potrivit Vaticanului. Preşedintele argentinian va fi primit și oficial la Palatul Vaticanului de către papă şi de înalţi membri ai Curiei, guvernul central al Sfântului Scaun, luni, la ora 09:00 (08:00 GMT). Papa îl va primi pe oaspetele din ţara sa natală şi într-o audienţă privată. Papa, întâlnire cu Milei, după jigniri Milei urmează să se întâlnească luni şi cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi cu prim-ministrul Giorgia Meloni. Această întâlnire cu Milei, care intenţionează să transforme din nou Argentina într-o "putere mondială" prin dereglementare şi privatizare, marchează o nouă etapă într-o relaţie incertă. Obişnuit cu ieşirile provocatoare şi impulsive, Javier Milei îl calificase, în timpul campaniei sale electorale, pe papă drept un "personaj nociv", un "imbecil care promovează comunismul" şi un "reprezentant al Celui Rău" pe Pământ, înainte de a-şi schimba radical tonul, cerându-i scuze şi asigurându-l că îl "respectă". În noiembrie, Francisc l-a sunat pe preşedintele argentinian nou ales pentru a-l felicita, ignorându-i insultele. De atunci, Milei i-a adresat papei invitaţia să viziteze Argentina. Francisc, în vârstă de 87 de ani, intenţionează să viziteze Argentina pentru prima dată de când a preluat papalitatea în 2013, în a doua jumătate a acestui an. Tensiuni politice la Buenos Aires Totul pare să-l despartă pe libertarianul cu poziţii de extremă dreapta de iezuitul care pledează pentru ajutorarea celor mai defavorizaţi şi denunţă excesele pieţelor financiare, comentează AFP. Cei doi lideri sunt radical diferiţi în ceea ce priveşte modul de combatere a sărăciei, care afectează 40% din populaţia Argentinei, o ţară în care inflaţia depăşeşte 200%. Această întâlnire are loc într-un moment în care ţara se confruntă cu un context politic tensionat, marcat în această săptămână de eşecul din Parlament al dereglementării masive a economiei dorite de Milei. Anterior, în cadrul turneului său diplomatic, preşedintele argentinian a vizitat Israelul, unde a anunţat că intenţionează să mute ambasada Argentinei la Ierusalim. Mama Antula - în mod oficial Maria Antonia a Sf. Iosif de Paz y Figueroa (1730-1799) - este prima femeie argentiniană canonizată. Ea este onorată pentru activitatea sa dedicată celor săraci şi bolnavi.

Suveranul Pontif s-a rugat pe cei care strâng taxele. (sursă: Facebook)
Internațional

Suveranul Pontif s-a rugat pe cei care strâng taxele

Suveranul Pontif s-a rugat pe cei care strâng taxele. Papa Francisc i-a încurajat luni pe oamenii pe care toată lumea obişnuieşte să-i urască - colectorii de taxe - şi le-a spus că, deşi nu vor câştiga vreodată un concurs de popularitate, rolul lor este vital pentru funcţionarea unei societăţi echitabile, informează Reuters. "Munca voastră pare să nu fie apreciată…", a declarat suveranul pontif în faţa unei delegaţii de la Agenzia delle Entrate, Administraţia Fiscală din Italia, recunoscând totodată că impozitarea este adeseori percepută ca o activitate prin care "mâinile voastre ajung în buzunarele oamenilor". Citește și: EXCLUSIV Terenurile lui Dăianu de la Mogoșoaia, unde se coace „Sectorul 0”, cumpărate de la Ninel Peia, aliatul AUR Însă papa Francisc consideră că fiecare om trebuie să îşi plătească partea sa de taxe, mai ales cei bogaţi, pentru ca membrii cei mai vulnerabili ai societăţii "să nu fie striviţi de către cei mai puternici". "În realitate, impozitarea este un semn al legalităţii şi al echităţii", a adăugat liderul de la Vatican. El a lăudat onestitatea celor care îşi plătesc taxele, denunţând în acelaşi timp evaziunea fiscală şi economia subterană. Suveranul Pontif s-a rugat pe cei care strâng taxele În Italia, unde un actor de comedie a rostit cândva o glumă spunând că evaziunea fiscală este cel mai popular sport din ţară după fotbal, o sumă estimată la circa 100 de miliarde de euro este pierdută în fiecare an de la bugetul naţional din cauza evaziunii fiscale, potrivit unor statistici recente. Oficialii au estimat şi că economia subterană a Italiei - companii care operează fără contracte de muncă, fără să achite contribuţii sociale şi nici impozite şi taxe aferente - a fost estimată la 200 de miliarde de euro pe an, o sumă care reprezintă aproximativ 11% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Citește și: Viceprimărița din Brașov, amenințată cu bătaia: Să facem ca la Mogoșoaia Papa Francisc le-a mai spus colectorilor de taxe că, deşi este foarte posibil să nu fie copleşiţi de afecţiunea semenilor lor pe Pământ, ei au un sfânt protector care le este dedicat în Rai. Suveranul pontif le-a reamintit că Sfântul Apostol Matei era "publican", colector de taxe în epoca Imperiului Roman, înainte de a decide să îl urmeze pe Iisus.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră