sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: pacienti

34 articole
Eveniment

Medicii de familie protestează, pacienții așteaptă cu orele

Sistemul informatic al CNAS, care a costat circa un miliard de lei, a picat din nou: medicii de familie din Timiș protestează, iar pacienții așteaptă cu orele. Medicii de familie din judeţul Timiş au anunţat că vineri, în data de 14 februarie, nu se vor face consultaţii pentru afecţiunile care nu reprezintă o urgenţă. Citește și: Elisabeta Lipă s-a premiat cu zeci de mii de lei pentru rezultatele obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris Potrivit news.ro, urmare a faptului că sistemul IT al CNAS nu funcționează, pacienții așteaptă cu orele pe holurile cabinetelor medicilor de familie. Medicii de familie protestează, pacienții așteaptă cu orele „Nici până la această dată nu s-au remediat problemele de funcţionare ale Platformei informatice din asigurările de sănătate, în consecinţă, vineri, 14 februarie 2025, nu se fac consultaţii pentru afecţiunile care nu reprezintă o urgenţă”, a transmis Patronatul Medicilor de Familie din judeţul Timiş, într-un comunicat de presă, de joi. Potrivit sursei citate, protestul are loc atât la nivelul judeţului Timiş, cât şi la nivel naţional. ”Disfuncţionalităţile grave ale Sistemului Unic Integrat ( SIUI ) cauzează prejudicii atât pacienţilor, cât şi furnizorilor de servicii din asistenţa medicală primară. Din cauza acestor probleme, pacienţii noştri sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pe holurile cabinetelor, în contextul epidemiologic actual, sănătatea şi aşa precară a acestora fiind pusă în pericol. Deşi noi, medicii de familie, nu avem nicio culpă în ceea ce priveşte lipsa de funcţionalitate a SIUI, suportăm consecinţele, fiind puşi în imposibilitate de a acorda servicii medicale către pacienţi”, se mai precizează în comunicat. Medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale Medicii de familie mai spun că nu pot finaliza raportările pentru activitatea desfăşurată în luna ianuarie 2025 şi nu pot stabili calitatea de asigurat a pacienţilor la momentul prezentării acestora la cabinete. „Această stare de fapt afectează grav activitatea medicilor de familie şi îi supun presiunii de a refuza acordarea serviciilor medicale pacienţilor care au nevoie urgent de aceste servicii. În toată ţara, medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale întrucât acestora nu li se pot descărca seriile, iar pacienţii sunt privaţi de servicii de asistenţă medicală la care au dreptul. Răbdarea pacienţilor şi a medicilor de familie a ajuns la limită, întrucât situaţia aceasta se repetă în fiecare lună în perioada raportărilor şi singurii care plătesc sunt pacienţii şi medicii de familie”, au arătat medicii de familie. Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună, a arătat, la Medika Tv, vicepreşedintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan.

Medicii de familie protestează, pacienții așteaptă cu orele Foto: Facebook ROVaccinare
Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani  Foto: Facebook
Eveniment

Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani

Dezastrul continuă la spitalul județean din Botoșani, unde o gravidă a murit așteptând medicul: bolnavii stau șase luni ca să fie primiți la o consultație și este haos la programare, arată Monitorul de Botoșani. Citește și: Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic Spitalul județean a fost controlat, de facto, de PSD, instituția medicală fiind subordonată Consiliului Județean. DeFapt.ro a scris că șpaga la angajare la acest spital era de la minimum 2.000 de euro pentru un post de îngrijitor sau brancardier la 15.000 de euro pentru o slujbă de medic, potrivit unor surse din procuratură. Procurorii au arătat că sumele au crescut odată cu inflația, ba poate chiar un pic mai mult. Presa locală relatează că era o adevărată licitație pentru aceste posturi, în funcție de suma oferită și de pile. Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani „Sistemul de programări este pur şi simplu o bătaie de joc la adresa botoşănenilor. Un exemplu cât se poate de elocvent este al unui botoşănean care a avut nevoie de o programare la cabinetul de neurologie din ambulatoriu. Pentru ca sistemul să fie şi mai alambicat şi defect, acum programările nu se mai fac în sistem centralizat. Majoritatea cabinetelor au un telefon mobil cu un număr alocat, la care pacienţii trebuie să sune pentru programare. Doar că de aici începe calvarul. Dacă sună prea din timp, aceştia sunt certaţi, că nu pot fi programaţi peste jumătate de an. Dacă sună mai târziu, de multe ori li se reproşează că nu s-au programat din timp. Dar, de cele mai multe ori, nici nu reuşesc să se programeze. «Am sunat timp de trei zile non-stop la numărul care mi s-a indicat. Îmi răspundea mesageria vocală: Abonatul apelat nu poate fi contactat», a povestit un botoşănean”, relatează Monitorul de Botoșani. La cele mai importante secții, precum Cardiologie, Oftalmologie sau Diabet, programările au trecut de martie 2025, mai scrie acest site de știri locale. Soluția ar fi angajarea unor medici, dar s-au organizat concursuri în repetate rânduri și nimeni nu se prezintă.

Ciupercile produc intoxicații extrem de grave (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ciupercile produc intoxicații extrem de grave

Ciupercile produc intoxicații extrem de grave. Pe tarabele din piețele din Iași, ciupercile aduse din zone montane sau păduri din județ au devenit din ce în ce mai prezente, iar vânzătorii susțin că vând zilnic între 50 și 100 kg la fiecare stand. Ciupercile produc intoxicații extrem de grave Cu toate acestea, aceștia nu dețin întotdeauna autorizațiile necesare pentru vânzare, fapt ce a dus la o creștere a cazurilor de intoxicație cu ciuperci. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat Mulți cumpărători își bazează alegerea pe propriile abilități de a recunoaște ciupercile comestibile. Dar specialiștii avertizează că pentru o persoană neavizată este extrem de dificil să facă diferența între ciupercile sigure și cele toxice, riscul fiind mai mare decât pare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Averea consistentă a fostului ministru Tătaru Foto: Facebook
Politică

Averea consistentă a fostului ministru Tătaru

Averea consistentă a fostului ministru Tătaru, acuzat de DNA că lua șpagă chiar și găini: acesta deține peste 1,4 milioane de lei în conturi și a împrumutat cu 150.000 de lei firma Crataegus Pharma S.R.L. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Azi, Tătaru, fost ministru PNL al Sănătătății în perioada pandemiei, a fost dus la DNA Iași, fiind acuzat că ar fi luat mită de peste 100 de ori, inclusiv găini și ouă. Potrivit unor surse din DNA, el a fost filmat când lua mită. Averea consistentă a fostului ministru Tătaru La 4 octombrie, într-o postare pe Facebook care a fost ștearsă într timp, Tătaru susținea că el continuă să profeseze pentru pacienții săi, nu pentru bani. „«Nelu, tu pentru ce munceşti atât la spital?», mă întreabă o cunoştinţă. «Pentru pacienţi», îi răspund. «Cum, nu pentru bani?», mă întreabă. «NU», i-am raspuns. În multe domenii de activitate, mulţi oameni muncesc doar pentru partea financiară sau recunoaştere. Alţii, la fel de mulţi, muncesc pentru că le place ceea ce fac. Unii, nu ştiu câţi, merg la muncă pentru că le place să răspundă la provocări, unele chiar riscante. Eu fac tot ce îmi stă în putinţă pentru viaţa şi sănătatea pacienţilor mei! Aceasta este misiunea mea! Aşadar, cei care aveţi bucuria de a face în fiecare zi câte ceva bun vă spun că vă admir pentru ceea ce faceţi”, a scris Tătaru. În anul fiscal 2023, el a primit de la spitalul municipal de urgență - probabil din Huși, dar declarația de avere nu consemnează clar - doar 18.437 de lei pentru că a profesat ca chirurg. De la Camera Deputaților a luat o indemnizație anuală netă de 141.636 de lei. Tătaru are două apartamente, din care unul în București, altul în Iași, iar chiria obținută pe unul din acestea a fost de 44.400 de lei, net, anual, în 2023.

Rafila, despre pacienții în stadii terminale (sursa: Facebook/Ministerul Sănătății)
Eveniment

Rafila, despre pacienții în stadii terminale

Rafila, despre pacienții în stadii terminale. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este nevoie de o dezbatere mai largă în societatea românească pe tema modului de tratament al pacienţilor aflaţi în stadii terminale. Rafila, despre pacienții în stadii terminale Rafila a răspuns astfel, întrebat despre o eventuală modificare a protocoalelor ATI în urma scandalului declanşat la Spitalul Sfântul Pantelimon. Citește și: Ex-tablagiu care a terminat o facultate privată la 34 de ani, consilier al ministrului Cercetării și plasat în CA-ul Radiocom "Protocoalele ATI, nu, nu se referă neapărat la protocoalele ATI, este vorba despre o discuţie mai largă care trebuie făcută în societatea românească, iar ea se referă la modul de tratament al pacienţilor aflaţi în stadii terminale. Ea nu se poate face doar printr-o decizie administrativă, trebuie să existe o discuţie largă, cu societăţile profesionale, cu organizaţiile de pacienţi, iar lucru acesta se poate face foarte bine având sprijinul acestor societăţi internaţionale ", a declarat Alexandru Rafila. Întrebat dacă ar urma să se ajungă la opţiunea privind întreruperea tratamentului medical în cazul unui bolnav aflat în stadiul terminal, cum se practică în alte state, ministrul a spus că nu doreşte să facă speculaţii. "Nu aş vrea să facem nici un fel de speculaţii. Aceste ghiduri şi protocoale de bună practică trebuie să fie supuse dezbaterii publice, iar acceptarea de către societate este esenţială", a declarat Rafila.

Șefa secției ATI de la Pantelimon, Florentina Pompilian, câștigă 4.000 de euro pe lună (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Șefa secției ATI de la Pantelimon câștigă 4.000 de euro pe lună

Șefa secției ATI de la spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, audiată în dosarul morților suspecte, câștigă, net, circa 4.000 de euro pe lună, arată ultima ei declarație de avere. Citește și: Uriașa pensie specială a unui fost „tablagiu”, pensionat la 42 de ani și pe care PSD l-a pus secretar de stat la Interne. El are masterat la SNSPA Azi, un cetățean american a relatat la Antena 3 momentele de groază trăite la ATI Pantelimon. „Era un bătrân român care avea o pungă plină de sânge și urină și striga după asistenta de noapte: «Doamna, doamna! Aoleu!». Ea (asistenta – n.r.) a venit şi a ţipat la el: taci din gură! A aprins luminile, astfel încât niciunul dintre pacienți să nu poată țipa și a închis ușa”, relatează cetățeanul american pentru Antena 3. „Am vrut doar să-mi spun povestea, pentru că văd ce se întâmplă cu asistentele și medicii acum și ar fi trebuit să spun ceva cu ceva timp în urmă, dar avocatul cu care am vorbit a spus practic că este România, probele ar putea să dispară. Fiul meu este român, nu vreau ca el să ajungă vreodată într-o astfel de poziție la spitalul public de pediatrie”, a mai spus fostul pacient de la Pantelimon. Șefa secției ATI de la Pantelimon câștigă 4.000 de euro pe lună Ea deținea, în 2019, o avere impresionantă - circa 180.000 de euro în conturi, două apartamente și cinci mașini - dar acestea au dispărut șiea declară acum doar o mașină, un Honda Jazz, și un apartament de 90 mp. Este posibil ca acesta să fie rezultatul separării ei de partenerul Dumitru Mihail, care în 2019 lucra la Comisia Europeană, unde câștigase 164.900 de euro, net, anual. În anul fiscal 2023, medicul Florentina Pompilian a câștigat 226.000 de lei, net, anual, de la spitalul Malaxa și 22.747 de lei de la Pantelimon. În anul fiscal 2022 ea a declarat venituri salariale nete, anuale, de 250.693 de lei de la spitalul Malaxa. Șefa secției de terapie intensivă de la Spitalul Pantelimon este audiată azi la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, după ce procurorii au extins ancheta în dosarul Pantelimon. Alte cinci morți suspecte vor fi verificate dacă au sau nu legătură cu acuzațiile de crimă cu premeditare formulate deja împotriva a doi medici. În urmă cu o săptămână, Florina Pompilian anunţa că toţi medicii de la Secţia ATI vor demisiona din funcţie, lucru care nu s-a întâmplat după o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Tot atunci, Şefa Secţiei ATI a pus la îndoială ancheta demarată de procurori în acest caz şi le-a luat apărarea celor două doctoriţe arestate.

Cum lichida „doamna cu coasa” pacienții Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Cum lichida „doamna cu coasa” pacienții

Referatul de arestare al doctorițelor Miron Maria Alexandra și Păiuș Mirela arată cum lichida doctorița poreclită de colegi „doamna cu coasa” pacienții ca să elibereze paturile. Documentul se bazează pe numeroase mărturii ale asistentelor medicale - care interveneau fără știința medicilor pentru a salva pacienții - dar și pe un referat al medicilor legiști, convorbiri telefonice interceptate sau „situația statistică a numărului de decese defalcate pe zile, survenite în perioada 01.01.2023 – 30.06.2024”. Citește și: VIDEO Chiar și pesediștii sunt șocați după ce Ciolacu a spus „malsprasi” și se îndoiesc că poate susține un discurs de președinte – surse PSD Iată ce au relatat martorii, în cea mai mare parte cadre medicale de la spitalul Sf. Pantelimon, în legătură cu doctorițele suspectate că au ucis cel puțin un pacient de la secția ATI. Cum lichida „doamna cu coasa” pacienții „Cu privire la scăderea ratei de noradrenalină din data de 04.04.2024, ora 13:17, Pisică Maria Cristina (asistentul medical care a îngrijit pacientul) a declarat că infirmiera Alexandru Georgeta i-a atras atenția că, după ce prin rezerva 8 au trecut inculpatele Păiuș Mirela și Miron Maria (ultima poreclită la nivelul secției ATI „doamna cu coasa”), infirmiera a observat că rata noradrenalinei pe injectomat fusese redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h. Totodată, aceasta a mai arătat că a observat că este modificată și valoarea oxigenului de la ventilator. Deși valoarea trebuia să fie setată la 100, aceasta era scăzută la o rată destul de mică, sub 50 (...) În acel moment martora a administrat o fiolă de adrenalină în serul perfuzabil și a lăsat-o la picătură mică. A făcut asta pentru a menține pacientul în viață și nu a mărit rata pe injectomat pentru ca inculpatele să nu observe. Martora a precizat că a procedat în acest mod deoarece în trecut a modificat rata pe injectomat, însă a venit inculpata Miron Maria și i-a reproșat acest lucru, certând-o că a modificat valoarea. Ulterior modificării, pacientul a intrat în stop cardiorespirator, iar martora a anunțat-o pe inculpata Păiuș Mirela cu privire la stop și, înainte de a începe manevrele de resuscitare, aceasta i-a spus martorei să treacă în continuare în fișa de observație că rata de administrare a noradrenalinei a fost de 20 ml/h”. Aceste relatări au fost confirmate de o altă asistentă, care spus că bănuiește că pacienții erau lichidați pentru a elibera paturile de la ATI și „a se pune bine cu UPU”. Se eliberau paturile pentru urgențele de la UPU Ce spune martorul Grigore Petrică: „De multe ori, în cazul modificărilor aduse de inculpata Miron Maria injectomatelor, el dar și alți asistenți care se confruntau cu situații similare, scoteau pentru pacient o nouă fiolă de noradrenalină pe care o introduceau în flaconul de ser fiziologic, apoi setau perfuzorul să administreze serul cu noradrenalina introdusă de ei pentru a compensa rata mică de pe injectomat. La schimbul de ture existau uneori discuții între asistenții care ieșeau și cei care intrau în care îşi transmiteau că deși un pacient este pe o rată de noradrenalină mică pe injectomat, respectiv 1ml/h, tensiunea este ținută de fapt de noradrenalina din flaconul de ser fiziologic (...) Grigore Petrică a arătat că la un moment dat inculpata Miron Maria a început să observe faptul că în ciuda modificărilor aduse de ea ratei de administrare a noradrenalinei la 1ml/h, tensiunea pacienților nu se modifica în jos, în mai rău. Nu știe dacă aceasta cunoștea cum compensau ei, asistenții, rata mică de noradrenalină administrată, deoarece nu s-au confruntat în vreun fel cu inculpata. La un moment dat martorul a observat la mai mulţi dintre pacienții săi cărora inculpata le modificase rata, că aceasta din urmă le-a ajustat parametrii ventilatoarelor (FIO2) la valori sub 30, chiar și 10, în contextul în care, din experiența sa toți pacienții conectați la aceste ventilatoare au setate valori de peste 50. Valorile de 50 și peste ale ventilatorului, printre altele, au rolul de a menține nivelul de saturație de oxigen a pacientului în cote normale, părerea martorului fiind aceea că prin setarea acestor valori la cote sub 50 saturația de oxigen scade, acesta fiind un alt mod prin care se poate ajunge la decesul pacientului”. Un deces asistat în 2023 Acest martor relatează despre un deces suspect din 2023: „În perioada noiembrie 2023 – sfârșitul lunii februarie 2024, Grigore Petrică a avut un pacient, bărbat, peste 60 de ani, despre care îşi amintește doar că era în salonul 5 sau 6 patul 2 sau 3, căruia îi era deja administrată noradrenalină prin injectomat cu o rată mare (peste 15ml/h). Inculpata Miron Maria a intrat în salonul martorului, a inspectat toți pacienții, apoi a încărcat o seringă de 50ml numai cu ser fiziologic, apoi a venit lângă patul pacientului unde se afla martorul și l-a dat pe martor la o parte, a scos seringa în care mai era noradrenalină și a înlocuit-o cu cea care conținea numai ser fiziologic. După ce a montat seringa cu ser, inculpata a pornit injectomatul cu aceeași rată cu care i se administra anterior noradrenalina, și a așteptat preț de câteva minute lângă patul pacientului. Pacientului i s-a prăbușit imediat tensiunea, iar pulsul i-a ajuns la 0 intrând în stop cardio-respirator”. Același martor arată cum era eliberat, urgent, patul: „O altă practică pe care martorul a observat-o personal la dr. Popov și la inculpata Miron Maria este aceea că nu respectă prevederile protocolului care impun faptul ca după declararea exitusului, pacientul trebuie să rămână timp de 2 ore conectat la toate aparatele și să-i fie administrate medicamentele cu suport vital cu aceeași rată de administrare. Grigore Petrică a arătat că au fost situații când pacientul proaspăt decedat, la cererea inculpatei Miron Maria, era deconectat de la toate aparatele de suport vital și de administrare a medicației, detubat, cateterul venos central detașat, sonda urinară şi sonda nazo-gastrică detașate și a fost etichetat pentru a fi depus la morgă. Pacientul era mutat apoi pe un brancard și ținut pe salon cele două ore conform protocolului. Între timp, patul eliberat era ocupat de o altă admisie din UPU sau altă secție. Martorul a precizat că percepţia sa asupra tuturor acestor acte ale inculpatei Miron de a grăbi decesul unor pacienți în stare foarte gravă sau critică se datorează faptului că erau alți pacienți în stare gravă pe alte secții, UPU sau blocul operator, care ar avea mai multe șanse de supraviețuire decât cel căruia îi redusese noradrenalina”. Rata deceselor a scăzut după izbucnirea scandalului Însă, după ce scandalul a izbucnit la Sf. Pantelimon, comportamentul medicilor inculpați s-a schimbat și rata deceselor a scăzut. „Aspectele declarate de martorul Grigore Petrică cu privire la scăderea numărului deceselor se coroborează cu situaţia statistică a deceselor din perioada 01.01.2023 – 30.06.2024 trimisă de către Spitalul Sfântul Pantelimon. Astfel, luna mai 2024, care este luna imediat următoare celei în care au fost sesizate faptele, a fost luna în care s-au înregistrat cele mai puţine decese din ultimul an şi jumătate în cadrul secţiei ATI, respectiv 46 de decese, în condiţiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023 – 30.04.2024 era de 67/lună”, se arată în referatul procurorilor.

Rafila a mințit când a susținut că „nu sunt elemente care să justifice” acuzațiile că la Sf. Pantelimon au fost uciși pacienții Foto: PSD
Politică

Rafila a mințit

Rafila a mințit când a susținut că „nu sunt elemente care să justifice” acuzațiile că la spitalul Sf. Pantelimon din București au fost uciși pacienții: o asistentă a fost reținută după ce s-ar fi strâns probe că a asistat la momentele în care bolnavilor li s-ar fi tăiat medicamentația care-i ținea în viață. Citește și: INTERVIU VIDEO Nicușor Dan explică relația sa cu Ciucă: în ce moment au colaborat bine. Legătura cu Burduja, dincolo de camerele de luat vederi Rafila a mințit Asistenta a fost însă reținută pentru „mărturie mincinoasă”, după ce ea ar fi afirmat că nu ar fost martoră la astfel de măsuri. Cei 17 pacienți ar fi fost uciși în 2-3 zile, prin reducerea dozei de noradrenalină. Asistenta a susținut că nu are nicio informaţie cu privire la modul în care era administrată noradrenalina pacienţilor. Probele adunate la dosar o contrazic însă pe femeie, ceea ce a dus la punerea sa sub acuzare şi schimbarea calităţii din martor în suspect, scrie news.ro. Miercuri, la Serviciul Omoruri a fost dusă la audieri, cu mandat, o femeie care avea calitatea de martor în dosar. La finalul audierilor, femeia a fost reținută pentru 24 de ore pentru mărturie mincinoasă, a anunțat Parchetul Tribunalului Bucureşti. Asistenta fusese în tură când au avut loc decesele suspecte. Corpul de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București au făcut propriile anchete la Spitalul Sf. Pantelimon, în urma cărora anunțaseră în aprilie că nu au fost găsite nereguli. „S-au prezentat pacienți care au intrat în stop cardiac acasă și care s-au prăpădit la UPU, alții cu patologii grave, nu a existat la niciunul ideea că echipa medicală nu ar fi făcut tot ce putea mai bine pentru ei. Cazurile provin din toate secțiile, cu perioade de internare mai scurte sau mai lungi. Nu a existat vreo dovadă care să suporte această afirmație cum că s-ar fi intervenit nemedical”, a declarat Prof. Univ. Dr. Lucian Negreanu, Vicepreședinte al CMMB și președintele Comisiei de Jurisdicție Profesională, la 1 iunie, când Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat concluziile anchetei de la Spitalul Pantelimon din Capitală. „Nu spun că s-a întâmplat în acest caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri”, spunea Rafila, în aprilie.

Cum au fost uciși 20 de pacienți în 48 de ore Foto: Inquam/ Nichita Cojocea
Eveniment

Înregistrări: cum au fost uciși 20 de pacienți în 48 de ore

Au devenit publice înregistrări șocante în care o asistentă ATI de la Pantelimon îi spune directoarei cum au fost uciși 20 de pacienți în 48 de ore: „Le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora”, explică asistenta cum au fost uciși pacienții. O stenogramă a discuțiilor a apărut pe cetățeanul.net, iar ulterior înregistrarea a fost difuzată și de Antena 3. Foto: Cetateanul.net În înregistrare se poate auzi clar că asistenta explică cum au fost uciși pacienții, din ordinul medicilor, care au cerut reducerea dozei de noradrenalină, ceea ce a dus la stop cardiac. Medicii cereau asistentelor sau interveneau personal să reducă doza de noradrenalină sau cereau asistentelor să facă acest lucru, în contradicție cu ceea ce scria oficial în foile de observații. Citește și: Decizie scandaloasă a justiției: fiii „vrăjitoarei” Sidonia, suspecți într-o crimă brutală, eliberați din arest! „Vrăjitoarea” a dat o petrecere cu sute de invitați Înregistrări: cum au fost uciși 20 de pacienți în 48 de ore Iată stenograma discuțiilor între asistenta medicală și Camelia Stamatoiu, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului „Sfântul Pantelimon”, stenogramă publicată de Cetățeanul.net și care s-ar afla și la parchet: „Asistentă: Atât de mulți pacienți, ca să eliberăm, ca să aducem UPU… unul dintre ei a decedat…. Directoarea Camelia Stamatoiu: Și 20 sunt de joi până duminică? Asistentă: Până sâmbătă dimineața. Directoare: Dar, la toți le-au făcut același lucru, cu Noradrenalina, le-a scăzut-o? Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele … în 6 patul 1, în 7 patul… la ăia la toți le-au modificat Nora (n.r. Noradrenalina). Directoare: Și la alții le-a pus ser în loc de Nora? Asistentă: La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora, da, exact. Directoare: Dar, cine le făceau asta, medicul sau asistenta? Asistentă: Medicul. Ne spunea dacă în foaie era trecut cu 20 sau cu 15 (n.r. Noradrenalina) și să meargă cu 1. Directoare: Doamne, ferește! Iar asistentele ce ziceau? Asistentă: Noi? Păi, cum să facem așa? Ei pleacă, noi iar le dăm (n.r. Noradrenalina) la 20. Directoare: Asistentele nu comentează și ele? Asistentă: Toată lumea comentează… Și pleacă medicul de lângă tine și tu iar îi dai la 20. Dar, dacă se învârte pe acolo… La mine s-a mai întâmplat și îmi ziceau: Ce faci, …? Păi, dacă scrieți în foaie (n.r. foaia de observație), îi las atâta… dar dacă nu scrieți în foaie, eu ce să fac? Eu mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva? Se întâmplă de multe ori să ne pună să modificăm rata (n.r. la Noradrenalina), de exemplu, ei au dat pe 1. Când a venit ora de vizită de la 12.00 la 13.00, am dat-o înapoi, la 15, la 10, cu cât era la pacient (n.r. în foaia de observație). Că în familie sunt unii care se uită, nu știu ei despre ce e vorba, să vadă și ei ceva. Și nu ai de unde să știi cine vine și ce vede. Directoare: Doamne ferește! Așa ceva… Doctorița Pompilian (n.r. șefa Secției ATI) știe de chestia asta? Asistentă: Nu știu dacă știe, dar ce, ea nu s-a întrebat câți morți au fost? Nu cred că medicii nu discută între ei. Mi-e imposibil să cred. Directoare: Doamne, ferește! Asistentă: Ce, nu știm? Tocmai acum când au modificat și pe ștatul la …, care de abia a intrat ca asistentă la ATI, nu știu cât are, câteva luni… (neinteligibil) Zice: ‹…, eu am doi copii acasă›. Știu, și eu am unul. ‹Ce vor ăștia să facă?› Păi, vor să elibereze secția, nu vezi? Asta vor să facă. Directoare: Doamne, ferește! Oricum, cum e scandalul ăsta cu…. în cazul în care se aude sau vine cineva peste voi, să spuneți adevărul, să nu le acoperiți! Asistentă: Noi nu acoperim cu nimic… Dacă te cheamă, să nu spui, să spui că nu știi nimic… Păi, cum să spun că nu știu nimic? Din moment ce te cheamă undeva, nu? Directoare: Nu, să nu mințiți, să spuneți adevărul”. Citește și: Inutila regie cu 13 angajați, 3 directori și 5 administratori, unde Grindeanu l-a pus șef pe finul său, fost polițist. Firma polițistului, contracte cu primării PSD „Puteți să intrați să vedeți câți pacienți au murit de joi până sâmbătă dimineață” Într-o altă înregistrare asistenta descrie cum a murit un pacient căruia i-ar fi fost scăzută doza de Noradrenalină. „Asistentă: Doamna era la 20 (n.r. Noradrenalina), săraca… Directoarea Camelia Stamatoiu: Și la rată la 1 (n.r. Noradrenalina) nu are șanse să trăiască? Asistentă: Dacă el are rata cu 20, în niciun caz! În câteva ore pacientul intră în stop cardiac. Directoare: Și ce tensiune avea? Asistentă: Cu Noradrenalina la 20, avea tensiunea 110. Așa, a scăzut la 45. Directoare: Cum se numea pacienta care a murit? Asistentă: Nu mai știu. Dar, oricum toți pacienții din salonul 6 au murit joi. Puteți să intrați să vedeți câți pacienți au murit de joi până sâmbătă dimineață în Terapie. La ieșiri. Directoare: Dar tu poți să intri, să vezi? Asistentă: Pot să intru, dar nu sunt la muncă”

Medic suspectat că ar fi ucis patru pacienți, acuzat că l-ar fi răpus pe al cincilea Foto: Facebook
Eveniment

Medic suspectat că ar fi ucis patru pacienți al cincilea

Un medic din Craiova, Alin Demetrian, fost manager al spitalului județean, suspectat că ar fi ucis patru pacienți, este acum acuzat că l-ar omorât pe al cincilea, după o intervenție endoscopică făcută la o clinică privată. Citește și: Nordis, dezvoltatorul imobiliar la care este asociat soțul deputatei PSD Laura Vicol, acuzat că a luat banii clienților și a fugit cu ei – presă Medic suspectat că ar fi ucis patru pacienți, acuzat că l-ar omorât pe al cincilea „Poliţiştii doljeni au anunţat că se continuă cercetările pentru ucidere din culpă, după decesul unei femei de 52 de ani, care a intrat în stop cardio-respirator în urma unei intervenții de explorare endoscopică, efectuată de către un medic craiovean. Incidentul a avut loc pe data de 4 aprilie, iar femeia a decedat pe 3 mai. Acelaşi medic a fost deferit justiţiei într-un alt dosar de ucidere din culpă ca urmare a culpei medicale”, scrie Gazeta de Sud. „În fapt, bărbatul, în calitatea sa de medic, în cadrul unei unităţi medicale din municipiul Craiova, este bănuit că ar fi efectuat patru intervenţii chirurgicale, respectiv prelevarea de probe biopsice, ulterior intervenind decesul a doi bărbaţi de 76 şi 77 de ani, din Craiova şi Pleniţa, respectiv două femei, de 64 şi 66 de ani, ambele din Târgu Jiu”, arăta un comunicat, emis în aprilie 2023 de poliția Dolj. Pe 23 ianuarie 2024, procurorii au dispus trimiterea în judecată a medicului craiovean. Alin Demetrian a fost chirurg la SJU Craiova și a deținut funcția de manager, în 2018, timp de șase luni, al acestei unități medicale. Averea impresionantă a medicului suspectat că a lichidat cinci pacienți „Alin Demetrian este medic-şef pe Secţia de Chirurgie Toracică. Averea acestuia şi a soţiei este impresionantă. Cei doi deţin opt terenuri. Două dintre ele, agricole, se află în localităţile doljene Leu şi Coşoveni (50.000 mp şi 1.000 mp). Încă un teren, tot agricol, se află în localitatea Săruleşti din judeţul Călăraşi (9.692 mp). Trecem acum la terenurile intravilane – unul în Cârcea (601 mp) şi patru în Craiova ( 302 mp, 223 mp, 43 mp şi 65 mp). Ajungem la capitolul clădiri. Alin Demetrian este unicul proprietar al unei garsoniere şi al unui apartament în Bucureşti. Alături de soţie mai are trei apartamente şi o casă în Craiova, o casă în Cârcea şi încă un apartament în Năvodari, Constanţa. Medicul spune că nu deţine nicio maşină, fiindcă a vândut două autoturisme, în septembrie 2021, şi a încasat pe acestea 18.700 de euro”, scria, în octombrie 2022, Gazeta de Sud.

Averile uriașe ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon Foto: Pro TV
Eveniment

Averile uriașe ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon

Averile uriașe, mașinile de lux, conturile și salariile impresionante ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon, unde 17 pacienți au murit în condiții dubioase în câteva zile: majoritatea dețin mai multe apartamente și conduc BMW-uri, Volvo sau Mercedes. Însă unul dintre ei, bugetar, la fel ca și soția, are circa 45 de conturi în care a depozitat sume uriașe. Citește și: Câte secunde a vorbit în Parlament deputatul PSD Daniel Tudorache, zis „Diamant”, și cu ce salariu uriaș a fost plătit. Ciolacu susținea în 2023 că el a câștigat alegerile în Sectorul 1 Acuzațiile conform cărora au murit 17 pacienți la începutul lunii aprilie din cauza neadministrării de noradrenalină suficientă sunt acum anchetate de parchet. Conform presei, ei ar fi fost lăsați să moară pentru a „elibera paturile”. Dintre cei 17 pacienți decedați care erau grav bolnavi, cel mai tânăr avea 49 de ani, cu diabet și mai multe accidente vasculare ischemice, și era internat în spital din decembrie 2023. Corpul de Control al Ministerului Sănătății, poliștii și procurorii de la secția „Omoruri” de la Poliția Capitalei au ridicat vineri fișele pacienților decedați în perioada 4-7 aprilie la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală. Averile uriașe ale medicilor care conduc spitalul Sf. Pantelimon Declarațiile de avere ale medicilor care conduc acest spital - unde au mai fost sesizări privind proasta administrare - arată că ei dețin averi uriașe și sunt plătiți foarte bine: Bogdan Socea, managerul spitalului: are în bancă echivalentul a peste un milion de lei, conduce un BMW, are un apartament în București, o casă de 200 mp în Pantelimon și o casă de vacanță, moștenită, în Brașov. A colectat bijuterii și tablouri evaluate de el la 20.000 de euro. În anul fiscal 2022, a încasat de la spital, net, în medie aproape 23.000 lei pe lună și de la Universitatea de Medicină București (UMF) încă circa 6.000 lei/lună, net. Stamate Costel, șef de secție: trei apartamente și o casă de 240 mp, toate în București. În anul fiscal 2022 a avut venituri nete de puțin sub 220.000 de lei, iar soția sa, care lucrează la Guvern, de 94.921 de lei. În conturi bancare, titluri de stat, plus un împrumut, are echivalentul a peste 2,2 milioane de lei. Deține un BMW și un Volvo XC90 Popescu Monica, șefă de secție: circa 1,8 milioane de lei în conturi bancare. În anul fiscal 2022 a luat, de la spital și de la UMF București circa 210.000 de lei, net, anual. Papacocea Marius, șef de secție: șase apartamente în București și o casă în Ilfov - dar nu declară venituri din chirii. A încasat circa 240.000 de lei în anul fiscal 2022, de la spital și UMF București. Deține circa 450.000 de lei în conturi. Constantin Vlad Denis, șef de secție: doar 1,5 milioane de lei în conturi și un apartament - pe care-l închiriază. În anul fiscal 2022 a încasat de la spital și UMF București circa 240.000 de lei. Cristea Ștefan, șef de secție: șase apartamente în București, din care unul de 169 mp achiziționat în 2019, trei mașini - din care un BMW - și circa 10 milioane de lei în aproximativ 45 de conturi bancare. El a câștigat, net, în anul fiscal 2022, circa 250.000 de lei, iar soția sa, medic și profesor la UMF, puțin sub 210.000 de lei. Alți 103.000 lei au provenit din „darea în folosință a bunurilor”. Ștefan Cristea este medic ortoped și profesor la UMF București. Patru anchete la Sf. Pantelimon La Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală au fost deschise patru anchete. Una este cea internă, din care fac parte medici din alte secții decât cea de Terapie Intensivă și a fost constituită de conducerea unității sanitare. Este o altă anchetă deschisă de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. A treia este cea a Colegiului Medicilor București, unde specialiștii au cerut copii de pe dosarele medicale ale celor 17 pacienți care au murit în secția de ATI în perioada 4-7 aprilie și astfel trebuie să vadă dacă au fost nereguli în administrarea tratamentului numit noradrenalină, o perfuzie care are rolul de a crește și menține tensiunea arterial. Cea de-a patra anchetă este cea penală, deschisă de procurori și în cadrul căreia se fac verificări la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

Atacuri în serie ale ministrului Rafila și ale medicilor de la SfPantelimon, inclusiv managerul Bogdan Socea (foto) împotriva celor care susțin că 17 pacienți ar fi fost uciși
Eveniment

Atacuri în serie ale ministrului Rafila și ale medicilor

Atacuri în serie ale ministrului Rafila și ale medicilor de la spitalul Sf. Pantelimon, inclusiv un lider sindical, împotriva celor care susțin că 17 pacienți au fost uciși la acest spital: deși ancheta nu este finalizată, toți acești lideri ai sistemului medical de stat afirmă că decesele au fost cauzate de boli, nu de tratamentul rău-intenționat. Citește și: Procurorul Horodniceanu învinge din nou poliția rutieră: a anulat în instanță sancțiunea pentru că ar fi fost prins conducând cu 169 km/h Atacuri în serie ale ministrului Rafila și ale medicilor Cum s-a apărat ministrul PSD Rafila, managerul spitalului - care este subordonat ministerului Sănătății - și liderul Sanitas, chirurgul Toni Popescu: Rafila: „Ceea ce mie mi se pare intolerabil este să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acets caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri. Ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care a făcut această plângere, lipseşte astăzi”. Rafila: „Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia” Bogdan Socea, managerul spitalului: „Până în momentul de faţă, din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secţia de terapie intensivă. De asemenea, ceea ce vreau să se înţeleagă foarte clar e că nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia ATI” Toni Popescu, șeful diviziei medici din cadrul sindicatului Sanitas: „Aceste aberații în care afirmi că un medic își permite să dea un ordin verbal să se scadă doza de noradrenalină nu poate să o facă decât un neprofesionist. Iar individa care a făcut această reclamație, eu îmi permit să spun asta fiind lider de sindicat, este clar că este o non-profesionistă și nu are ce să caute într-o instituție de sănătate publică” Două cadre medicale din cadrul ATI au ajuns deja la Serviciul Omoruri și dau declarații chiar în aceste momente în fața anchetatorilor, iar aceștia iau în considerare chiar dezgroparea persoanelor decedate dacă situația o va impune, potrivit unor surse, însă la acest moment sunt alte proceduri, pentru că sunt ridicate documente, sunt ridicate imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe Secția ATI din Spitalul Pantelimon și ulterior procurorii vor stabili dacă este necesară și dezgroparea victimelor, arată Antena 3.

17 pacienți ar fi fost uciși în 48 de ore la spitalul Sf Pantelimon
Eveniment

17 pacienți uciși în 48 de ore

Care sunt acuzațiile aduse medicilor de la Spitalul Sf.Pantelimon de către un asistent medical care a sesizat procuratura: 17 pacienți ar fi fost uciși în 48 de ore prin reducerea dozei de noradrenalină, pentru a se elibera paturile. Unul dintre pacienți era internat de circa un an. Citește și: Armata obligatorie, necesară pe model elvețian, spune generalul (r) Bădălan, fost șef al Armatei: „La război, se reia prin lege serviciul militar obligatoriu, dar nu mai e timp de pregătire” Doi medici de la Terapie Intesivă sunt acuzaţi de directoarea de îngrijiri medicale că au scăzut intenţionat dozele de medicament, pentru a fi eliberate paturile. Directoarea de îngrijiri medicale este asistenta Camelia Stămătoiu. Potrivit datelor de pe Linkedin, ea dețiune acest post din 2017. Spitalul este subordonat ministerului Sănătății. 17 pacienți ar fi fost uciși în 48 de ore Managerul spitalului, Bogdan Socea, a mințit, susținând că acuzația ar fi fost că spitalul nu ar fi avut suficientă noradrenalină. În realitate, directoarea de îngrijiri a arătat că dozele au fost reduze intenționat caă să fie eliberate paturi. Noradrenalina este un medicament care menține tensiunea în cazul pacienților aflați în stare gravă. Alături de adrenalină, noradrenalina accelerează ritmul cardiac la primele semnale de pericol, iar acest lucru determină creșterea cantității de sânge care este pompat de inimă. Noradrenalina poate fi folosită ca medicament pentru creșterea și menținerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situații deosebite precum: stop cardiac, septicemie, transfuzii de sânge, reacții la medicamente. O cutie cu 10 fiole prevăzute cu punct de rupere x 4 ml concentrat pentru perfuzie costa peste 400 de lei în 109, dar probabil prețul a crescut substanțial între timp. „Practic, la toți acești pacienți le-a fost scăzută noradrenalina, serul care îi ținea în viață. De fiecare dată, medicii au fost cei care au făcut asta. Spuneau asistentelor că, la pacienți care aveau prescrisă în foaia de observație administrarea a 15 sau 20 mg de noradrenalină, să le micșoreze doza la doar 1 miligram. Asistentele au refuzat, așa că medicii au micșorat dozele chiar ei”, a afirmat „personalul medical din spital”, citat de cetățeanul.net. Ancheta acestei publicații prezintăși fotografii ale aparatelor care indicau doze reduze. Corpul de control al ministerului Sănătății va verifica fișele de observație ale pacienților decedați. Este vorba despre 17 persoane, cu vârste între 49 și 92 de ani. Pacientul de 49 de ani era în secția ATI încă de anul trecut. „Sunt 17 persoane care au murit în patru zile. Nu cred sau nu-mi amintesc să mai fi fost perioade cu atâția, dar au fost perioade în care au murit șase într-o zi”, a spus șeful secției ATI de la Spitalul Pantelimon, potrivit Antena 3 CNN. Directoarea de îngrijiri medicale nu ar avea competențe, susțin medicii Un chirurg din spital a precizat că rata mortalității nu ar trebui să surprindă pe nimeni, în condițiile în care „Pantelimonul este spitalul oamenilor saraci, neîngrijiți, al vârstnicilor, cel care preia cazurile sociale”. Nici asistenta și nici directoarea de îngrijiri nu au competențe, mai ales că e nemulțumită și vrea să fie schimbată că nu își face treaba. Medicul programează injectomatul, pe kilogram corp, meseria asta e grea. Aparatul, rostul lui, tocmai ăsta este, să fie programat. Dar nu să dai pacientului andrenalină non-stop, ci cât să rămână în viață. Medicul nu umblă la aparat, doar dă indicații. Știe să umble medicul, că asistentele nu s-au născut deștepte, au fost învățate de doctori. Pantelimonul acoperă o zonă săracă de oameni care nu au avut parte de servicii medicale și au venit într-o stare gravă”, a declarat chirurgul Toni Popescu, medic la Spitalul de Urgență Pantelimon, potrivit România TV. Toți medicii care au lucrat la ATI în perioada 4-7 aprilie urmează să se prezinte la Serviciul Omoruri de la poliție.

Secțiile ATI, pline de gripe severe (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Secțiile ATI, pline de gripe severe

Secțiile ATI, pline de gripe severe. Infecţiile virale şi gripele cresc într-un ritm alarmant. Secțiile ATI, pline de gripe severe Chiar dacă românii nu merg la medicul de familie sau la spital pentru fiecare răceală care îi afectează pentru a avea o contorizare exactă a situaţiei, sunt totuşi cifre care ne indică această creştere. Citește și: Șeful RAR cu mașini Uber la stradă care a țepuit ANAF cu 7,2 milioane de lei, membru important al PNL. A câștigat sume importante și din „pariuri sportive” Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a explicat că spitalul este plin până la capacitate. La fel ca săptămâna trecută, de altfel, dar au început să fie din ce în ce mai multe cazuri de gripă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

„Cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital” Foot: PSD
Eveniment

„Cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital”

Radu Țincu, medic primar la Terapie Intensivă, la Spitalul Floreasca, a lansat un atac dur la guvernarea Ciolacu, pentru că a blocat angajările în spitalele de stat, deși există o fluctuație mare de personal: „Cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital”, fiindcă nu există personal medical, a explicat medicul. Totuși, Țincu a evitat să pronunțe numele celor responsabili de această situație. Însă angajările sunt blocate în spitale după ordonanța austerității. Angajări se pot face doar prin aprobarea specială a Guvernului, dar,în cazul Capitalei, mai multe solicitări au fost respinse. Citește și: VIDEO George Simion, filmat în timp ce primește un teanc care pare a fi de bani și, în fix patru secunde, îi ia și îi strecoară în buzunar „Cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital” „Nu putem avea pretenţii la servicii de calitate, atâta timp cât acei pacienţi sunt îngrijiţi de personal deficitar. Ne întrebăm oare câţi din pacienţi sau aparţinători ştiu, de exemplu, că unele spitale funcţionează cu jumătate din normativul de personal. (...) Sănătatea nu este divizibilă între ASSMB, consiliile judeţene şi Ministerul Sănătăţii. Scopul final al tuturor este ca pacientul să fie salvat. Iar în momentul în care luăm decizia de a bloca posturile din sistemul de sănătate, având în vedere că discutăm de un sistem deficitar de dinainte de această ordonanţă, este clar că ne putem cu toţii întrebarea dacă nu cumva cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital, pentru că nu există personal medical care să îl trateze”, a spus el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul ASSMB. Secțiile ATI, suprasolicitate Radu Ţincu a mai precizat că există spitale care se confruntă cu deficit de personal la nivelul secţiilor de terapie intensivă, iar în unele unităţi medicale pacienţii aşteaptă 24-48 de ore până să se găsească un loc la aceste secţii. „Din păcate, nu am înţeles nimic din pandemie, când, într-o criză sanitară, am observat că deficitul de personal din terapie intensivă a fost cuantificat în pierderea de vieţi omeneşti. Este evident faptul că nu putem avea pretenţia ca un asistent medical care a terminat şcoala post-liceală să ajungă să lucreze în sectorul de terapie intensivă. E nevoie de o perioadă de învăţare, de câteva luni de zile, ca el să se poată acomoda cu situaţiile particulare pe care le regăseşte într-o secţie de reanimare. Deficitul de terapie intensivă nu se regăseşte doar în spitalele mici", a precizat acesta. Radu Ţincu a menţionat că şi Spitalul Floreasca se confruntă cu deficit de personal şi a estimat că „niciun spital din România nu are organigrama completă". "În anumite zone ale ţării, ştiţi foarte bine, nu există linii de gardă pentru anumite specialităţi. Mă întreb oare cum putem să stăm liniştiţi, în centrele universitare, spre exemplu, ştiind că în spitale judeţene sau orăşeneşti copiii nu pot fi trataţi, că nu există linie de pediatrie sau nu se pot face operaţii de urgenţă pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale", a spus el. La spitalul Gomoiu, copiii așteaptă 4-5-6 ore Managerul Spitalului Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", Maria Enescu, a declarat că unitatea medicală funcţionează „într-o situaţie de avarie", iar pacienţii şi aparţinătorii, care trebuie să aştepte "foarte mult" la camera de gardă, devin "foarte recalcitranţi". „În camera de gardă, chiar dacă avem patru-şase medici pe tură, avem cel mult doi asistenţi medicali. Vă daţi seama că în fiecare cabinet se aşteaptă mult mai mult decât ar trebuit. Pacientul copil este mai dificil, părinţii devin recalcitranţi, se iau la bătaie sau intră peste asistentele şefe şi le cer explicaţii pentru timpul mare de aşteptare. (...) Cred că în ultima perioadă aproape zilnic chemăm poliţia. Timpul de aşteptare este patru-cinci-şase ore. Dimineaţa mai mult. (...) După ora 17.00 şi personalul din spital e epuizat şi părinţii vin obosiţi de la serviciu şi atunci se creează aceste ambuscade", a spus Maria Enescu. Sezon de gripă, plus explozia rujeolei Managerul Spitalului "Victor Babeş", Simin Florescu, a afirmat că unitatea are 100 de posturi vacante blocate, dintre care 90% pentru medici, personal medical şi auxiliar, motiv pentru care activitatea este "extrem de dificilă". „În acest moment, avem un fenomen al bulgărelui de zăpadă care se rostogoleşte şi pe măsură ce activitatea devine mai dificilă prin lipsa personalului şi alţi oameni tind să îşi dea demisia şi să plece din spital, pentru că există un grad de uzură foarte mare al personalului, în condiţiile în care suntem cu un număr în creştere de cazuri, într-un sezon de gripă care a început mai devreme, într-un sezon de rujeolă epidemic. Toate acestea nu fac decât să deterioreze activitatea medicală în cadrul spitalului", a precizat Simin Florescu. Şerban Dragosloveanu, managerul Spitalului Foişor, a informat că unitatea medicală nu amână intervenţiile chirurgicale, care se realizează conform listelor de programări. Mici amânări pot să apară din cauza urgenţelor, care au fost în număr destul de mare în perioada sărbătorilor. Pe de altă parte, spitalul se confruntă cu o lipsă de anestezişti. „Mai avem nevoie de trei medici ATI. Ne dorim să reuşim să scoatem posturile la concurs. Problema pe care am subliniat-o este faptul că, şi dacă s-ar debloca posturile astăzi, durata între deblocarea lor şi scoaterea la concurs este destul de lungă. Deci, undeva prin martie am reuşi să putem să avem efectivul necesar", a spus el.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră