duminică 30 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: pace

42 articole
Internațional

Persistă misterul în legătură cu țările care vor trimite trupe în Ucraina

„Coaliția voluntarilor” e pregătită pentru Ucraina. Guvernul britanic a anunțat că un „număr semnificativ” de state sunt gata să furnizeze trupe pentru a sprijini o eventuală încetare a focului în Ucraina. Inițiativa face parte dintr-o „coaliție a voluntarilor”, coordonată de Paris și Londra, menită să descurajeze Moscova de la încălcarea unui posibil armistițiu, potrivit Sky News. „Coaliția voluntarilor” e pregătită pentru Ucraina Potrivit unui purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer, coaliția ar putea include peste 30 de state, dintre care multe ar urma să trimită trupe, iar altele să contribuie prin sprijin logistic și tehnic. Citește și: EXCLUSIV Grupuri de Facebook ale PSD și-au schimbat numele în "George Simion Președinte" și promovează candidatul AUR la prezidențiale Acest anunț vine la două zile după un summit virtual organizat de Londra cu aliații Ucrainei, în contextul în care administrația americană, sub conducerea lui Donald Trump, încearcă să negocieze direct cu Rusia pentru a obține o încetare rapidă a focului. Misiunea coaliției: menținerea păcii, descurajarea Moscovei Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron sunt principalii promotori ai acestei coaliții, care își propune să prevină orice încălcare a unui eventual armistițiu de către Rusia. „Vor fi diferite capacități angajate în funcție de fiecare țară, iar discuțiile operaționale sunt în desfășurare pentru a stabili exact ce poate oferi fiecare stat”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului britanic. Întâlnire crucială a aliaților la Londra Joi, responsabili militari din statele care susțin Kievul se vor reuni în Regatul Unit pentru a avansa în aceste discuții. Pe lângă trimiterea de trupe, unele țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au exprimat disponibilitatea de a contribui la o forță de menținere a păcii. Alte state ar putea sprijini misiunea prin suport logistic, tehnic sau prin primirea de personal pe teritoriul lor. Rusia respinge prezența trupelor europene în Ucraina Până acum, Moscova s-a opus categoric desfășurării de trupe europene în Ucraina. Totuși, guvernul britanic a răspuns criticilor venite din partea Rusiei, subliniind că aceasta nu a cerut acordul Ucrainei atunci când a desfășurat trupe nord-coreene pe linia frontului în 2023.

„Coaliția voluntarilor” e pregătită pentru Ucraina (sursa: Facebook/UK Prime Minister)
Ucraina acceptă acordul de armistițiu temporar (sursa: facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

BREAKING Ucraina a acceptat propunerea americană de încetare a focului pentru 30 de zile

Ucraina acceptă acordul de armistițiu temporar. Ucraina a acceptat o încetare imediată a focului pentru 30 de zile, în timpul negocierilor cu oficialii americani din Arabia Saudită, potrivit unei declarații comune făcute publice marți, a anunțat Volodimir Zelenski. Ucraina acceptă acordul de armistițiu temporar Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat că oferta va fi prezentată oficial Rusiei, iar Moscova trebuie acum să răspundă. Citește și: ANALIZĂ Cea mai mare problemă a suveraniștilor: cine va candida în locul lui Georgescu, cu binecuvântarea acestuia? „Mingea este acum în terenul Rusiei”, a declarat Rubio. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că încetarea focului a fost o "propunere pozitivă", care acoperă linia frontului în conflict, nu doar luptele aeriene şi maritime Este de așteptat ca răspunsul Kremlinului să determine dacă această încetare a focului va duce la negocieri de pace mai ample sau dacă va rămâne doar o pauză temporară a ostilităților. Declarație comună SUA-Ucraina După mai mult de opt ore de discuţii, cele două părţi au emis o declaraţie comună în care se afirmă că Ucraina este dispusă să accepte propunerea SUA privind o încetare a focului imediată, provizorie, de 30 de zile. Aceasta ar putea fi prelungită de comun acord de către părţi, sub rezerva acceptării şi punerii în aplicare de către Rusia. "Statele Unite vor comunica Rusiei că reciprocitatea rusă este cheia pentru obţinerea păcii', se arată în declaraţie. SUA reiau schimbul de informații cu Ucraina Într-o mișcare strategică importantă, Washingtonul a anunțat reluarea schimbului de informații militare cu Kievul. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Această decizie vine după ce SUA sistase temporar sprijinul informațional, afectând capacitatea Ucrainei de a răspunde eficient pe câmpul de luptă.  

Zelenski, dispus să colaboreze cu Trump (sursa: X/Volodymyr Zelenskyy)
Internațional

Zelenski și-a schimbat tonul: laudă "leadership-ul puternic" al lui Trump, e gata să semneze acordul

Zelenski, dispus să colaboreze cu Trump. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit să colaboreze cu președintele american Donald Trump pentru a obține o pace durabilă în Ucraina. Anunțul vine în contextul tensiunilor recente cu actuala administrație de la Casa Albă, marcate de suspendarea ajutorului militar american. Zelenski, dispus să colaboreze cu Trump „Echipa și eu suntem gata să lucrăm sub leadershipul președintelui Trump pentru a obține o pace durabilă”, a transmis Zelenski pe platforma X, adăugând că își dorește să „repare lucrurile” cu președintele american, după disputa avută vinerea trecută. Citește și: Georgescu nu se grăbește să-și depună candidatura, ca să-l blocheze pe Simion, care îl susține doar declarativ Liderul ucrainean a recunoscut că ultima întâlnire avută cu Donald Trump la Casa Albă nu s-a desfășurat conform așteptărilor. „Întrevederea noastră de la Washington nu s-a derulat cum era prevăzut. Este regretabil că lucrurile au decurs astfel.  Este timpul să reparăm lucrurile”, a precizat Zelenski, exprimându-și dorința pentru o „cooperare și comunicare constructive pe viitor”. Propunere pentru armistițiu și schimb de prizonieri În efortul de a opri războiul cu Rusia, Zelenski a avansat ideea unor măsuri concrete, printre care un schimb de prizonieri cu Rusia. De asemenea a propus un armistițiu pe cer și pe mare, vizând interzicerea atacurilor cu rachete, drone și bombe asupra infrastructurii civile, în special cea energetică „Primele etape ar putea fi eliberarea prizonierilor și un armistițiu pe cer, precum și unul pe mare, dacă Rusia face același lucru”, a precizat președintele ucrainean. Reacția la criticile lui Donald Trump Volodimir Zelenski a ținut să sublinieze recunoștința față de sprijinul militar american, într-un aparent răspuns la reproșurile lui Trump, care l-a acuzat recent că nu este suficient de respectuos și recunoscător față de eforturile Washingtonului. „Apreciem cu adevărat tot ce America a făcut pentru a ajuta Ucraina să își mențină suveranitatea și independența. Ne amintim și de momentul în care președintele Trump a furnizat rachetele Javelin pentru Ucraina. Suntem recunoscători pentru aceasta”, a afirmat Zelenski. Ucraina, gata să semneze acordul Suspendarea ajutorului militar american decisă luni de Donald Trump rămâne o problemă majoră pentru Kiev, având în vedere importanța acestui sprijin în apărarea Ucrainei. Pe lângă discuțiile despre pace și sprijin militar, Zelenski a anunțat că este pregătit să semneze „în orice moment” acordul-cadru cu Statele Unite privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina, document a cărui semnare a fost amânată din cauza tensiunilor cu Donald Trump. „Considerăm acest acord un pas spre o mai mare securitate și garanții solide. Sper sincer că va funcționa eficient”, a conchis Zelenski.

Kremlinul vrea o pace impusă Ucrainei (sursa: news.ru)
Internațional

După conflictul dintre Trump și Zelenski, Rusia cere ca Ucraina să fie forțată să accepte pacea

Kremlinul vrea o pace impusă Ucrainei. Kremlinul a transmis luni că președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie „forțat” să accepte pacea, în urma tensiunilor apărute după disputa sa cu președintele american Donald Trump, petrecută în Biroul Oval. Kremlinul vrea o pace impusă Ucrainei Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că evenimentele recente de la Casa Albă demonstrează dificultatea găsirii unei soluții pentru conflictul din Ucraina. Citește și: Procuror care face tranzacții cu criptomonede și cerea poliției să-l păzească la tir cu arcul, trimis în judecată disciplinară Potrivit acestuia, „regimul de la Kiev și Zelenski nu vor pace. Ei doresc ca războiul să continue”. Peskov a sugerat că presiunea europeană ar putea schimba poziția liderului ucrainean: „Este foarte important ca cineva să-l forțeze pe Zelenski să dorească pacea. Dacă europenii reușesc, cinste și glorie lor”, a spus oficialul rus, referindu-se la summitul liderilor occidentali desfășurat la Londra. Moscova invocă schimbarea realității de pe front Rusia consideră că Zelenski refuză să accepte noile realități de pe câmpul de luptă, mai ales după eșecul negocierilor de pace din 2022 de la Istanbul. Moscova controlează acum aproape 20% din teritoriul Ucrainei și deține inițiativa militară în estul țării, în Donbas. Totuși, Rusia nu are control complet asupra celor patru regiuni anexate (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), dar solicită retragerea trupelor ucrainene din zonele încă disputate pentru a începe discuții de pace. „Numai un orb poate să nu vadă acest lucru”, a punctat Peskov. Critici rusești asupra Occidentului Referindu-se la disputa publică dintre Trump și Zelenski, Peskov a declarat că „evenimentele fără precedent” din Biroul Oval reflectă slăbiciunile diplomatice ale liderului ucrainean și fracturile emergente în rândul țărilor occidentale. „Observăm cum Occidentul colectiv începe să-și piardă coeziunea, apărând primele semne de fragmentare”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov neagă discuții recente între Putin și Trump Întrebat dacă au existat contacte suplimentare între Vladimir Putin și Donald Trump, în afara convorbirii telefonice de pe 12 februarie, Peskov a negat orice comunicare care ar trebui făcută publică. Trump a declarat recent că a discutat de mai multe ori cu liderul de la Kremlin. Acuze asupra summitului de la Londra Promisiunile de sprijin militar și financiar făcute Ucrainei în cadrul summitului de la Londra nu vor aduce pacea, susține Moscova. Liderii europeni, inclusiv premierul britanic Keir Starmer, au anunțat noi fonduri pentru Ucraina, între care și un contract de două miliarde de dolari pentru sisteme de apărare aeriană. Potrivit Kremlinului, aceste angajamente nu vor duce la o soluționare pașnică a conflictului, ci vor „prelungi ostilitățile”. Un posibil plan de pace european, în pregătire Duminică, Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Londra cu premierul Keir Starmer și alți lideri europeni pentru a discuta elaborarea unui plan de pace destinat să fie prezentat administrației Trump. Starmer a vorbit despre formarea unei „coaliții a bunăvoinței” pentru pace, însă Kremlinul consideră că liderii europeni vor avea nevoie de „multe eforturi” pentru a repara efectele negative ale întâlnirii tensionate dintre Trump și Zelenski. În ciuda incidentului diplomatic de la Washington, Zelenski a declarat presei că are încredere că relația cu Trump poate fi salvată, însă crede că viitoarele discuții trebuie să aibă loc în spatele ușilor închise.

Floricica Dansatoarea a participat la mitingul „suveraniștilor” Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

VIDEO Floricica Dansatoarea a participat la mitingul „suveraniștilor”: „Să fie paaace!”

Floricica Dansatoarea a participat la mitingul „suveraniștilor”: „Să fie paaace!”, a strigat ea, într-un clip postat pe TikTok. „Libertate și pace”, cere ea în filmarea de 14 secunde, din Piața Victoriei. Citește și: Călin Georgescu s-a prăbușit la cotele pariurilor de pe Polymarket, fiind depășit de Nicușor Dan Floricica Dansatoarea a participat la mitingul „suveraniștilor” Antena 3 estimează că circa 20.000 de persoane au participat la mitingul din Piața Victoriei, de azi. La miting au participat Călin Georgescu și George Simion. Unii dintre manifestanţi au aruncat asupra forţelor de ordine cu sticle cu apă şi lăzi din plastic. Filmarea Floricicăi Dansatoarea a devenit virală, a avut peste 20.000 de vizualizări în două ore și peste 1.300 de like-uri.  „Floricica ești vocala striga turul 2 înapoi!”, comentează Mariana Feraru.  „Să fie pace ,pace,pace pe pământ !Bravooo buzoianca noastră plină de patriotism”, îi scrie un anonim. Potrivit Click, Floricica Dansatoarea era deja celebră pe TikTok datorită replicilor „Să vă fie rușine!!! Huooo” sau „Să fie paceee”. „Internauții au văzut-o exprimându-se în libertate prin mișcările ei de dans pe platforma de socializare TikTok”, mai consemnează Click. 

Insinuările lui Rubio despre Volodimir Zelenski (sursa: YouTube/Guardian News)
Internațional

Marco Rubio, insinuare ciudată despre Zelenski: Poate că nu vrea un acord de pace

Insinuările lui Rubio despre Volodimir Zelenski. Secretarul de stat american Marco Rubio l-a criticat dur pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cerându-i să-și ceară iertare pentru disputa avută cu Donald Trump în Biroul Oval. Rubio a sugerat că Zelenski ar putea să nu-și dorească cu adevărat un acord de pace, ceea ce a amplificat tensiunile dintre Kiev și Washington. Insinuările lui Rubio despre Volodimir Zelenski Într-un interviu pentru CNN, Marco Rubio a chestionat intențiile președintelui ucrainean: Citește și: Călin Georgescu s-a prăbușit la cotele pariurilor de pe Polymarket, fiind depășit de Nicușor Dan "Începi să te gândești că poate Zelenski nu vrea un acord de pace. Spune că vrea, dar poate că nu vrea." Oficialul american l-a acuzat pe liderul ucrainean că a adoptat o poziție „maximalistă” și „agresivă” în fața lui Trump, în loc să negocieze diplomatic. Reacția lui Zelenski Președintele Ucrainei a respins ideea de a-și cere scuze, declarând că a fost doar sincer în timpul confruntării cu Trump: "Nu sunt sigur că am greșit cu ceva", a spus Zelenski pentru Fox News. "Regret doar că discuția a avut loc în prezența presei." Incidentul din Biroul Oval a marcat cel mai tensionat moment al relațiilor dintre SUA și Ucraina de la începutul invaziei ruse. Casa Albă a anulat întâlnirile după dispută După confruntarea dintre cei doi lideri, Casa Albă a decis să anuleze prânzul oficial și conferința de presă programată. Rubio a fost cel care i-a comunicat lui Zelenski că trebuie să părăsească Casa Albă. Trump și vicepreședintele JD Vance l-au acuzat pe Zelenski de „lipsă de recunoștință”, motiv invocat și de Rubio. A fost Zelenski nerecunoscător? În timpul interviului de la CNN, moderatoarea Kaitlan Collins a difuzat înregistrări care demonstrează că Zelenski și-a exprimat recunoștința față de SUA în trecut: „Vă mulțumim pentru ambele pachete financiare pe care ni le-ați oferit deja” (2022, discurs în Congres). „Toate aprecierile mele din inima mea, din inima Ucrainei, de la toți ucrainenii” (2022, întâlnire cu Joe Biden). „Nu am fi unde suntem astăzi fără voi” (2023, interviu CNN). În fața acestor dovezi, Rubio a admis că „Zelenski a mulțumit în trecut, dar nu și vineri”. Rubio insistă cu recunoștința Rubio a încheiat subliniind că Trump a oferit ajutor Ucrainei în primul său mandat și că Zelenski ar fi trebuit să își exprime recunoștința. "Ar fi trebuit să înceapă întâlnirea cu: 'Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru noi.'”

Bolojan, poziție clară: de partea Ucrainei (sursa: Facebook/Ilie Bolojan)
Eveniment

Bolojan, la Chișinău: Nici o decizie privind viitorul poporului ucrainean, fără Ucraina

Bolojan, poziție clară: de partea Ucrainei. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, au reafirmat că orice decizie privind pacea în Ucraina trebuie luată doar cu participarea Kievului și cu garanții de securitate solide. Bolojan, poziție clară: de partea Ucrainei În cadrul unei conferințe comune, Ilie Bolojan a subliniat impactul pe care modul în care se va obține pacea îl va avea asupra României și Republicii Moldova: Citește și: Călin Georgescu s-a prăbușit la cotele pariurilor de pe Polymarket, fiind depășit de Nicușor Dan "România și Republica Moldova insistă ca nici o decizie privind pacea în Ucraina și nici o decizie privind viitorul poporului ucrainean să nu poată fi luată fără Ucraina și fără garanții de securitate corespunzătoare. Modul în care se va obține pacea pentru Ucraina va influența decisiv securitatea noastră comună.” Un optimist "moderat" Bolojan a evidențiat importanța colaborării dintre cele trei țări, în special în sectorul energetic: "Am subliniat și faptul că formatul de dialog trilateral România - Republica Moldova - Ucraina este esențial pentru aprofundarea conectivității celor trei state, mai ales în domeniul energiei." Referindu-se la discuțiile dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump, Ilie Bolojan s-a declarat un „optimist moderat”, exprimându-și speranța că diplomația va prevala: "Dacă dialogul dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump s-ar fi terminat cu o semnare de acord, ar fi fost un pas important pentru stabilitate. Este păcat că această dispută a întârziat semnarea unui acord. Sper că înțelepciunea va prevala și lucrurile se vor duce către găsirea unor soluții pentru pace." Fără o pace durabilă, riscul unui nou conflict Bolojan a avertizat că orice încetare a focului temporară nu va asigura stabilitatea regiunii, dacă Rusia își menține ambițiile expansioniste: "Dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă în anii următori, înseamnă că ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict. Ucraina poate să fie doar prima victimă, și ne dorim să se ajungă la o soluție pentru o pace durabilă."

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică Foto: X/Twitter
Internațional

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică: ce sfaturi dă el SUA

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică: el explică, pe Twitter, ce trebuie să facă Statele Unite, pentru a aduce pace pe planetă. Ideea lui Tate este simplă: SUA iese din NATO și formează alianța ARC, adică America, Rusia și China.  Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică „SUA ar trebui să părăsească NATO.  Să formeze o alianță totală și deplină cu Rusia și China. Toate cele 3 superputeri pot reduce cheltuielile militare cu 75%. Nivelul de trai în toate cele 3 țări crește vertiginos. Să se alăture câteva națiuni est-europene, cele care nu sunt nebune. Mi s-a spus că „dușmanii nebuni și ideologic deformați” ai Americii erau URSS/Rusia când eram mic. Acum sunt bine, iar această descriere se potrivește națiunilor vest-europene.  Dacă Franța sau Anglia ies din rând, sunt neputincioase să conteste ARC (America, Rusia, China). Pacea mondială obținută.  Se poate realiza”, a scris Tristan Tate, pe Twitter. Peste 18.000 de persoane au dat like la această postare.  Metoda „loverboy” Procurorii români i-au acuzat pe frații Tate că  racolau tinere sub pretextul începerii unei relaţii de iubire, după care le duceau într-o casă din judeţul Ilfov, unde erau obligate să producă clipuri video, ce erau postate pe site-uri pentru adulţi. Victimele le-au povestit anchetatorilor că în vila din judeţul Ilfov era amenajat un studio de videochat, fiind întâmpinate la venire de paznici înarmaţi. Totodată, ele ar fi fost obligate să îşi facă tatuaje cu mesajul „owned by Tate”.

Analiza spionilor estonieni: Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina
Internațional

Analiza spionilor estonieni: Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina

Analiza spionilor estonieni, „Securitatea Internațională și Estonia - 2025”, apreciază că „pentru securitatea lumii libere, Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina”. În analiză, nu există aproape nici o referire la Statele Unite, exceptând avertismentul că China comunistă ar privi o înfrângere a Ucrainei ca pe o victorie a „principalului rival”, SUA.  Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan „Pentru a proteja viitorul Ucrainei și securitatea lumii libere, este esențial ca Rusia să nu dicteze condițiile de încheiere a conflictului. Nu există niciun motiv să credem că Putin și-a abandonat ambițiile maximaliste, inclusiv cererea de retragere a prezenței militare a NATO prezența militară a NATO la granițele sale din 1997, ceea ce face cu atât mai vital ca Rusia să dea Ucrainei o lecție dureroasă”, se afirmă în analiza serviciului estonian de spionaj.  Analiza spionilor estonieni Care sunt principalele concluzii ale acestui serviciu: Anul trecut Moldova a fost ținta unei masive campanii rusești de influență. Rusia și-a atins, din păcate, parțial obiectivele: referendumul pentru aderarea la UE a trecut la limită, iar Alexandr Stoianoglo a obținut un număr consistent de voturi, deși fusese lansat doar cu șase luni înainte. Campania rusă de influențare a alegerilor a fost una din cele mai sofisticate și probabil va continua și în 2025. „Mii de persoane au fost implicate, folosind instrumente precum platformele de social media (Telegram și TikTok), pliante și emisiuni de televiziune tradiționale. Alegătorii au fost bombardați cu donații în numerar” „China ajută Rusia în războiul dronelor, oferind o cale prin care componentele occidentale ajung la agresor. China critică sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, aprobând tacit sprijinindu-și cetățenii și companiile care fac afaceri cu Rusia” „În timp ce retorica Kremlinului privind armele nucleare este energică, acțiunile sale nu reflectă aceste amenințări amenințătoare. Este foarte puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei,dar observând modul în care factorul frică a reținut Occidentul până acum,  Rusia îl exploatează la maximum. Războiul din Ucraina ar fi putut fi încheiat cu ceva timp în urmă dacă Occidentul ar fi văzut bluful Rusiei” Emiratele Arabe Unite au devenit un hub pentru afacerile Rusiei „În cazul în care războiul în Ucraina se încheie favorabil Rusiei sau dacă ostilitățile sunt înghețate, este aproape sigur că unități militare rusești vor staționa permanent de-a lungul granițelor Estoniei în în număr mai mare decât înainte de 24 februarie 2022. Rusia s-a angajat să dezvolte tehnologia dronelor și integrarea extensivă în forțele sale armate” Nu există nici o referire la România în raportul de 90 de pagini. 

Ucraina refuză pacea, fără implicarea Kievului (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Ucraina refuză pacea, fără implicarea Kievului

Ucraina refuză pacea, fără implicarea Kievului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ferm că Ucraina nu va accepta un acord de pace negociat pe la spatele său sau fără implicarea Kievului. În discursul său, susținut la Conferința de Securitate de la München, acesta a cerut Europei să-și formeze propria armată. Ucraina refuză pacea, fără implicarea Kievului Liderul ucrainean a subliniat că nici o negociere despre viitorul Ucrainei nu poate avea loc fără implicarea directă a Kievului, extinzând această regulă și la nivel european: Excluderea Ucrainei de la negocieri ar însemna o pierdere pentru întreaga Europă, a avertizat Zelenski. O armată europeană Zelenski a susținut că Europa trebuie să își creeze propriile forțe armate și să își asigure garanții de securitate solide, deoarece Statele Unite nu vor oferi protecție în lipsa unui angajament clar al europenilor. El a făcut apel la unitate politică și strategică în cadrul Uniunii Europene pentru ca sfârșitul războiului să fie „primul succes comun al Europei”. Posibilă întâlnire Trump-Putin, un pericol pentru Ucraina Zelenski a atras atenția asupra unei posibile întâlniri între Donald Trump și Vladimir Putin la ceremonia din 9 mai la Moscova. Președintele Ucrainei considerând că acest lucru ar fi „periculos” dacă ar avea loc înaintea unei discuții directe între Trump și liderii ucraineni. Potrivit acestuia, Kremlinul ar putea încerca să influențeze viitoarele negocieri, punând Ucraina într-o poziție vulnerabilă.

Trump vrea premiul Nobel pentru pace (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump vrea premiul Nobel pentru pace

Trump vrea premiul Nobel pentru pace. Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a declarat marți că, deși consideră că ar merita Premiul Nobel pentru Pace, nu crede că i se va acorda vreodată această distincție. Trump vrea premiul Nobel pentru pace Declarația a fost făcută în Biroul Oval, înainte de întâlnirea sa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Citește și: Panică în Franța după manipularea pro-Georgescu: un raport al serviciului împotriva ingerințelor digitale străine arată că rețeta poate fi extinsă În 2021, parlamentarul norvegian Christian Tybring-Gjedde l-a propus pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace, datorită rolului său în negocierile Acordurilor Avraam. Aceste acorduri au facilitat normalizarea relațiilor dintre Emiratele Arabe Unite și Israel, un pas considerat istoric în diplomația Orientului Mijlociu. Cine a câștigat Premiul Nobel în 2021? În acel an, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat jurnaliștilor Maria Ressa (Filipine) și Dmitri Muratov (Rusia). Premiul a fost decernat în semn de recunoaștere pentru lupta lor pentru libertatea presei în fața regimurilor autoritare.

Pacea în Ucraina, prioritară administrației Trump (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Pacea în Ucraina, prioritară administrației Trump

Pacea în Ucraina, prioritară administrației Trump. Noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat marți că politica oficială a administrației Donald Trump va fi orientată către încetarea războiului din Ucraina. Rubio a afirmat că obiectivul principal al administrației este promovarea păcii. Pacea în Ucraina, prioritară administrației Trump În cadrul unei apariții televizate la emisiunea Today a postului NBC, Rubio a subliniat că diplomația va juca un rol esențial în soluționarea acestui conflict devastator. Citește și: Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției La audierile de confirmare, Rubio a afirmat că atât Ucraina, cât și Rusia vor trebui să facă concesii pentru a pune capăt conflictului. El a sugerat că Ucraina ar trebui să renunțe la obiectivul de recâștigare a teritoriilor ocupate de Rusia în ultimii zece ani, punctând importanța compromisului pentru o soluție sustenabilă. „Singura cale prin care astfel de conflicte se încheie nu este prin declarații publice, ci printr-o diplomație dură și vibrantă,” a declarat Rubio. Pace, securitate și valori americane După depunerea jurământului la Casa Albă, Rubio a promis că va implementa politica externă a administrației Trump, axată pe urmărirea interesului național. El a reiterat angajamentul de a sprijini securitatea Ucrainei și a aliaților SUA din regiune, oprind în același timp suferințele cauzate de război. „Promovarea păcii este un alt obiectiv major al președintelui Trump. Pacea, însă, trebuie obținută prin forță și fără a ne compromite valorile,” a subliniat secretarul de stat. Experiența politică a lui Rubio În vârstă de 53 de ani, Marco Rubio, fiu al unor imigranți cubanezi, are o vastă experiență politică. De-a lungul carierei sale în Senatul SUA, Rubio a fost membru al Comisiei pentru relații externe și al celei pentru servicii de informații, construindu-și reputația de politician ferm și implicat. Rubio este cunoscut ca un „uliu” anti-China și un susținător al Israelului, iar numirea sa marchează un pas important în conturarea politicii externe a administrației Trump.

Posibile negocieri de pace în Ucraina (sursa: Facebook/Donald Tusk)
Internațional

Posibile negocieri de pace în Ucraina

Posibile negocieri de pace în Ucraina. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat marți că negocierile pentru pace în Ucraina ar putea începe iarna aceasta. Afirmația vine în contextul în care Polonia se pregătește să preia președinția prin rotație a Uniunii Europene în ianuarie. Posibile negocieri de pace în Ucraina Cu Polonia preluând președinția Uniunii Europene și intensificând dialogul diplomatic, iarna aceasta se conturează ca un moment crucial pentru viitorul păcii în Ucraina. Citește și: Ultimul mare „tun” al guvernării Ciolacu I: hoția de la Unifarm o vor plăti contribuabilii, prin conversia datoriilor la stat, de 0,5 miliarde de lei, în acțiuni "Președinția noastră va fi co-responsabilă, între altele, de cum va arăta peisajul politic în timpul negocierilor de pace, care ar putea începe în iarna acestui an", a afirmat Tusk. Donald Tusk a subliniat importanța dialogului cu aliații europeni și ucraineni. El a anunțat că marți va discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și că îl va primi joi pe președintele francez Emmanuel Macron la Varșovia. "Friedrich Merz, liderul CDU din Germania și potențial viitor cancelar, mă va pune la curent cu discuțiile sale la Kiev. Președintele Macron va fi aici pentru a ne împărtăși rezultatele întrevederii recente de la Paris cu Trump și Zelenski", a adăugat prim-ministrul polonez. Rolul Poloniei în eforturile de pace Polonia este considerată un lider regional în procesul de sprijinire a Ucrainei. Donald Tusk a menționat că este în contact strâns cu aliații scandinavi și baltici, care văd președinția poloneză ca un factor-cheie în eforturile diplomatice. "Am discutat cu prim-ministrul suedez, iar în aproximativ 12 ore premierul eston va fi la Varșovia. Scopul nostru final este, sper, pacea", a declarat Tusk.

PSD vrea să fure electoratul lui Cîlin Georgescu cu mesaje putiniste Foto: Facebook
Politică

PSD vrea să fure electoratul lui Georgescu cu mesaje putiniste

PSD vrea să fure electoratul lui Călin Georgescu cu mesaje putiniste: Paul Stănescu cere ca, duminică, să se voteze „pentru pace” și „familia creștină”, arată un mesaj al PSD care a fost publicat pe rețelele sociale. Citește și: Mesaje disperate ale PSD în județul Vaslui: dacă este scos de la guvernare vine războiul, se taie pensiile și se aprobă căsătoriile între persoane de același sex Mesajul a fost distribuit pe Facebook de PSD. Paul Stănescu este secretar geeneral al PSD, iar familia sa este implicată în multiple scandaluri de corupție. Mai mult, familia sa a fost sursa mai multor scandaluri amoroase. „Nora lui Paul Stănescu a făcut un copil cu băiatul lui Alexandru Stănescu, fratele lui Paul. Altfel spus, și-a înșelat soțul cu vărul drept al acestuia. Prin urmare, baronul PSD s-a răzbunat pe fratele său și, în toamna anului trecut, l-a scos de pe lista pentru parlamentare, susțin surse politice”, scria Ziare.com în decembrie 2021. Este posibil ca mesajul să nu fi fost dat de Marcel Ciolacu urmare a suspiciunilor că acesta are o relație extraconjugală cu fosta soție a lui Robert Negoiță, Sorina Docuz. PSD vrea să fure electoratul lui Georgescu cu mesaje putiniste Care sunt motivele pentru Paul Stănescu îndeamnă electoratul să voteze cu PSD: „Eu nu vreau ca nepoții mei să crească într-o țară în care Părinte 1 și Părinte 2 să fie ceva normal. Stâlpul societății noastre este și trebuie să rămână familia tradițională”. „Eu nu vreau ca Religia să fie scoasă din școli, iar copiii noștri să cadă pradă unor doctrine periculoase” „Vă îndemn - ROMÂNI, votați duminică pentru pace!” - cuvântul „pace” este tipic pentru discursul diferitelor formațiuni pro-ruse din Europa, inclusiv Fidesz-ul premierului Viktor Orban, din Ungaria. „Votați pentru familia creștină” Mesajul său se încheie cu mai multe fraze mistice, împrumutate din declarațiile lui Călin Georgescu: „Dumnezeu este iubire”, „Dumnezeu este în fiecare dintre noi”!

Rusia consideră impunerea păcii, „eroare fatală” (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rusia consideră impunerea păcii, „eroare fatală”

Rusia consideră impunerea păcii, „eroare fatală”. Kremlinul a calificat miercuri apelul adresat Consiliului de Securitate al ONU de către preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a impune Rusiei pacea, drept "o eroare fatală". Rusia consideră impunerea păcii, „eroare fatală” "Aceasta este o greşeală profundă care va avea în mod inevitabil consecinţe asupra regimului de la Kiev", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Peskov, care a subliniat "dinamica pozitivă" a progreselor făcute de armata rusă în regiunea ucraineană Donbas, a subliniat că încercarea de a forţa Rusia să accepte o înţelegere este "imposibilă". Rusia vrea pace în condițiile sale "Rusia este adepta păcii, dar cu condiţia ca pilonii securităţii sale să fie garantaţi şi obiectivele stabilite de operaţiunea militară specială să fie îndeplinite. Fără atingerea acestor obiective, impunerea ei (pacea) este imposibilă'', a spus el. Zelenski, care a acuzat totodată Moscova că plănuieşte atacuri împotriva a trei centrale nucleare, a subliniat că singura opţiune de a pune capăt ostilităţilor din Ucraina este de a forţa Rusia să accepte pacea. În plus, el a denunţat şi faptul că Kremlinul a transformat Iranul şi Coreea de Nord în "complici" ai "războiului său criminal în Europa".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră