sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: orban

18 articole
Internațional

Zelenski critică discuția telefonică Orban, Putin

Zelenski critică discuția telefonică Orban, Puțin. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un atac dur asupra premierului ungar Viktor Orban, acuzându-l de slăbirea unității europene în fața agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Motivul? Apelul telefonic recent dintre Orban și președintele rus Vladimir Putin. Zelenski critică discuția telefonică Orban, Putin Într-un mesaj postat pe Telegram, Zelenski a subliniat importanța solidarității europene pentru contracararea invaziei ruse. Citește și: Ciolacu a cheltuit, din pixul său, fără nici un fel de control al Parlamentului, aproape 18 miliarde de lei, doar în primele opt luni din 2024 „Nimeni nu își poate promova propria imagine în detrimentul unității. Unitatea în Europa a fost întotdeauna cheia pentru a pune capăt invaziei ruse”, a declarat liderul ucrainean. El a adăugat: „Nu pot exista discuții fără Ucraina despre războiul pe care Rusia îl desfășoară împotriva Ucrainei”. Apelul telefonic Miercuri, premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin au purtat o discuție telefonică despre situația din Ucraina și despre cooperarea bilaterală în domeniul energiei. Potrivit Kremlinului, „a avut loc un schimb substanțial de opinii cu privire la conflictul din Ucraina”. Orban ar fi exprimat „interesul de a sprijini căutarea comună a unor soluții politico-diplomatice la criză, ținând cont de contactele sale cu o serie de lideri occidentali”, a relatat Kremlinul. În același timp, Putin a acuzat regimul de la Kiev de o „politică distructivă” care „exclude posibilitatea unei soluții pașnice a conflictului”. Viktor Orban, aliat controversat al Kremlinului în UE Premierul ungar Viktor Orban este cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu Rusia, o poziție care adesea contravine liniei oficiale a Uniunii Europene. În ciuda criticilor din partea statelor membre, Orban a continuat să mențină legături cu Vladimir Putin și chiar a efectuat vizite în Rusia în încercarea de a promova o soluție diplomatică pentru războiul din Ucraina. Această poziție a premierului ungar a generat controverse în cadrul Uniunii Europene, fiind percepută ca o posibilă subminare a eforturilor comune pentru sprijinirea Ucrainei și sancționarea Rusiei. Relațiile UE-Ungaria Relațiile tensionate dintre Viktor Orban și restul liderilor europeni sunt tot mai evidente. Deși premierul ungar pledează pentru dialog și soluții diplomatice, gesturile sale sunt interpretate ca o abatere de la linia de unitate promovată de majoritatea statelor UE în sprijinul Ucrainei.

Zelenski critică discuția telefonică Orban, Putin (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Magyar acuză guvernul Orban de spionaj (sursa: Facebook/ Peter Magyar)
Internațional

Magyar acuză guvernul Orban de spionaj

Magyar acuză guvernul Orban de spionaj. Liderul opoziției din Ungaria, Peter Magyar, a lansat acuzații grave împotriva guvernului condus de Viktor Orban, susținând că a fost supus unui spionaj sistematic și ilegal. Magyar afirmă că el, stafful său și birourile Partidului Respect și Libertate au fost interceptate fără autorizație legală, potrivit declarațiilor făcute duminică la o conferință de presă la Budapesta. Magyar acuză guvernul Orban de spionaj Magyar susține că mai mulți ofițeri de informații i-au dezvăluit că apartamentul său, birourile și mașinile sunt interceptate de câteva luni. Citește și: EXCLUSIV Sediul AUR Caraș Severin, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional, Adina și Valentin Armașu În acest context, el a cerut ministrului de interne, Sandor Pinter, să trimită experți pentru a înlătura dispozitivele de supraveghere și a afla cine a ordonat aceste măsuri ilegale. "Watergate-ul" maghiar Magyar a subliniat că, în calitate de membru ales al Parlamentului European, beneficiază de imunitate, ceea ce face ca aceste acțiuni de spionaj să fie și mai controversate. Liderul opoziției consideră acest scandal drept un "Watergate maghiar", referindu-se la faimosul scandal american care a condus la demisia președintelui Richard Nixon. Ascensiunea politică a lui Peter Magyar Peter Magyar a devenit cunoscut în februarie, după ce s-a desprins de partidul de guvernământ, Fidesz. Fost soț al fostului ministru al justiției, Judit Varga, Magyar a fondat Partidul Respect și Libertate, care a obținut aproape 30% din voturi la alegerile europene din iunie. În ultimele sondaje, formațiunea sa a depășit pentru prima dată partidul Fidesz, ceea ce a provocat tensiuni majore pe scena politică. Magyar a descris reacțiile guvernului lui Orban ca fiind de "panică" la sediul guvernului de la Castelul Buda, un simbol al puterii și sediul administrației premierului.

Orban vrea să conducă iar PNL (sursa: Facebook/Ludovic Orban)
Politică

Orban vrea să conducă iar PNL

Orban vrea să conducă iar PNL. Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei, a lansat marţi un apel către liberali. Orban le-a cerut să i se alăture pentru ''a bate PSD'' în alegeri şi pentru a readuce România pe drumul corect. Orban vrea să conducă iar PNL Orban a fost premier liberal, iar anul acesta candidează la prezidenţialele din acest an. Citește și: Actorul Mihai Bobonete, afaceri de milioane de lei pe an. Numai profitul, aproape două milioane de lei net. Despărțirea de „Celentano” nu i-a priit Acesta a transmis un mesaj pe Facebook, pentru liberali. ''Am un mesaj simplu pentru liberali: Iohannis şi Ciucă sunt prizonierii PSD! Şi vor să vă ţină şi pe voi în stare de servilism faţă de PSD încă 4 ani. După ce au alungat liberalismul din conducerea PNL, vor alunga şi liberalii din PNL. Este timpul să faceţi ce este evident că trebuie făcut. Lăsaţi-i pe Iohannis şi pe Ciucă să facă sluj la pesedişti şi veniţi alături de mine să batem PSD în aceste alegeri ca să readucem România pe drumul corect!'', a fost mesajul lui Ludovic Orban.

Geoană, Orban, Ciolacu: undă verde, CCR (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Geoană, Orban, Ciolacu: undă verde, CCR

Geoană, Orban, Ciolacu: undă verde, CCR. Curtea Constituţională a României a anunţat sâmbătă seara că a respins contestaţiile împotriva înregistrării candidaturilor lui Mircea Geoană, Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale. Geoană, Orban, Ciolacu: undă verde, CCR În şedinţa de sâmbătă seara, de la ora 21,00, Curtea Constituţională, în cadrul atribuţiei privind respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României, a luat în dezbatere trei contestaţii împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024. Citește și: EXCLUSIV Exarhu nu poate invoca GDPR când vine vorba de mașina cu care circulă: BMW-ul nu este proprietatea sa, persoană fizică, ci a unei firme, persoană juridică, plătit în leasingÎn urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi -a respins contestaţia formulată de domnul Talpoş Ioan împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea-Dan Geoană la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024; - a respins, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de domnul Stan Valerian împotriva candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024; - a respins, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de Asociaţia Europeană pentru Opoziţie Economică împotriva candidaturii domnului Ion-Marcel Ciolacu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024. Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Orban acordă vize Schengen fără explicații (sursa: Facebook/Orbán Viktor)
Internațional

Orban acordă vize Schengen fără explicații

Orban acordă vize Schengen fără explicații. Comisia Europeană încă aşteaptă clarificări din partea Ungariei cu privire la flexibilizarea condiţiilor de acordare a vizelor şi de şedere a lucrătorilor cetăţeni ruşi şi belaruşi, a anunţat marţi executivul comunitar, care i-a dat guvernului condus de Viktor Orban termen până pe 19 august să răspundă preocupărilor Bruxellesului pe acest subiect. Orban acordă vize Schengen fără explicații Ungaria a extins la opt ţări, inclusiv Rusia şi Belarus, regimul special de vize adoptat mai demult pentru lucrători străini din Ucraina şi Serbia prin Programul Cardului Naţional al Ungariei. Citește și: Statul păgubește peste un milion de pensionari: aceștia nu pot obține adeverințe de vechime de la Arhivele Naționale, documentele sunt prea scumpe Conform acestor reglementări, lucrătorii străini pot sta în Ungaria doi ani şi ulterior pot prelungi perioada de şedere cu trei ani, de câte ori doresc. De asemenea, lucrătorii străini pot practica orice profesie. Ei trebuie însă să demonstreze că au un loc de muncă, cazare şi asigurare de sănătate în Ungaria. Guvernul ungar a explicat în diverse declaraţii necesitatea revizuirii acestui regim de vize pentru a le permite specialiştilor ruşi să lucreze la centrala nucleară de la Paks, pe care Ungaria o dezvoltă printr-un acord de cooperare cu Rusia, şi a asigurat că includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în Programul Cardului Naţional al Ungariei nu implică niciun risc de securitate pentru spaţiul Schengen, întrucât beneficiarii acestui program sunt supuşi unor verificări de securitate aprofundate înainte de a li se permite intrarea sau şederea în Ungaria. Comisia Europeană, nemulțumită Însă această decizie nemulţumeşte Comisia Europeană, în timp ce un grup de europarlamentari au cerut excluderea Ungariei din spaţiul Schengen, iar mai multe ţări nordice membre ale UE, inclusiv statele baltice, i-au transmis comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, o scrisoare în care consideră flexibilizarea condiţiilor de acordare a vizelor de către Ungaria pentru cetăţenii ruşi şi belaruşi drept un "risc grav pentru securitatea europeană". La rândul ei, Ylva Johansson a trimis guvernului condus de premierul conservator Viktor Orban o scrisoare în care avertizează asupra "potenţialei ameninţări de securitate pentru spaţiul Schengen în urma acestor măsuri unilaterale" şi i-a cerut acestuia să răspundă preocupărilor Bruxellesului până pe 19 august. "Nu am primit răspuns, înţelegem că un răspuns este în curs de pregătire, suntem în contact cu autorităţile" ungare, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper, care a amintit că "Ungaria este supusă permanent normelor Schengen", ceea ce înseamnă că trebuie să efectueze "controale de securitate exhaustive".

Presa din Austria, critici dure către Nehammer  Foto: Facebook
Eveniment

Presa din Austria, critici dure către Nehammer

Presa din Austria continuă să aducă critici dure către cancelarul Karl Nehammer, după ce acesta a respins primirea României în spațiul Schengen. La cinci zile de la această controversată decizie, mass-media din Austria continuă să publice comentarii care atacă executivul de la Viena. În plus, presa austriacă arată că responsabilitatea pentru numărul mare de migranți ilegali o au Ungaria și Serbia, guvernate de amicii politici ai lui Nehammer, premierul Viktor Orban și președintele Aleksandar Vucic. Nehammer packelt und kuschelt mit Orban, der schamlos Asylsuchende nach Österreich durchwinkt - und watscht Bulgarien und Rumänien dafür. Jedes Staubflankerl ist intelligenter als ÖVPler. https://t.co/fHxcJUvso3— Sonja M. Lauterbach (@SolautSonja) December 11, 2022 Presa din Austria, critici dure către Nehammer „Cu dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la zona Schengen, guvernul austriac a făcut un pas fatal: s-a izolat în UE și a înstrăinat doi parteneri din UE (…) Din acest motiv, recenta întâlnire ciudat de prietenoasă a cancelarului Nehammer cu președintele sârb Vucic și prim-ministrul Ungariei Orbán la Belgrad acționează ca o palmă suplimentară pentru România. Majoritatea solicitanților de azil vin în prezent în Austria prin Serbia și Ungaria. Vucic a atras în primul rând indienii cu zboruri fără viză, în timp ce Orbán le-a făcut semn către Austria și Germania. Și, din moment ce Austria a fost de acord cu intrarea Croației în Schengen, argumentul că nu se dorește extinderea unui sistem (Schengen) care nu funcționează (…) pare neplauzibil”, scrie Otmar Lahodynsky, în Die Presse. Citește și: Ucraina le arată rușilor la ei acasă cum se trăiește într-o țară sub asediu: Kievul promite că vor urma și alte lovituri în Rusia, experții Moscovei confirmă că este posibil „Bulgaria și România nu sunt de vină” „Blocada Schengen este o farsă. Aproape totul în decizia guvernului austriac de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este greșit. Bulgaria și România pur și simplu nu sunt de vină pentru numărul mare de solicitanți de azil din Austria, așa cum arată și cifrele agenției UE de protecție a frontierelor Frontex. Această decizie este greșită și dezastruoasă mai ales în marele concert al politicii UE. Dacă ratați solidaritatea și acțiunea empatică la nivelul UE din partea austriacă, atunci ar trebui cel puțin să puteți folosi argumente raționale și faptice pentru a urma o politică care să maximizeze interesele Austriei și să nu le ruineze cu sfidarea populistă”, arată politologul Vedran Džihić, în Der Standard. „Gabriel Felbermayr, directorul Institutului de Cercetare Economică (Wifo), a împărtășit sâmbătă într-un tweet preocupările economice legate de vetoul Schengen al Austriei: «Schengen facilitează comerțul cu bunuri și servicii; efectele pozitive pentru Austria sunt măsurabile și mari (2% din PIB). 1000 de euro pe cap de locuitor pe an, câștiguri de eficiență. Aglomerația la frontierele interne este costisitoare și inutilă»”, scrie Volksblatt, care arată că veto-ul austriac va afecta economia acestei țări.

Mircea Marian
Opinii

Scandalul Blue Air pe înțelesul tuturor

Scriu acest comentariu, bazat în ceea mai mare parte pe fapte deja cunoscute, fiindcă guvernanții se prefac că n-au nici o vină în dezastrul de la Blue Air. Fals. Guvernul Orban este băgat până peste cap, PSD-ul are responsabilități și vini uriașe, iar UDMR a dat lovitura finală. Dezinteresat, UDMR-ul? Nu cred. Fiindcă nu am uitat că, între 2016 și 2020, UDMR Bihor, aliat cu PSD-ul local - patrioții...- au blocat planurile lui Ilie Bolojan de dezvoltare a aeroportului din Oradea, favorizându-l pe cel din Debrecen, Ungaria. În consecință, sunt tentat să cred că demnitarii maghiari s-au gândit că, dacă se termină cu Blue Air, o bună parte din cota de piață va fi preluată de Wizz Air. Până și USR are partea sa de resposabilitate, chiar dacă este, evident, mai mică: Cătălin Drulă a fost ministru al Transporturilor și, legal, avea sarcina să supravegheze compania, inclusiv prin numirea unei persoane care să facă parte din consiliul de administrație al companiei. Nu l-am auzit spunând vreun cuvânt cât a fost ministru, deși Blue Air a oprit plățile către statul român undeva prin vara lui 2021, când USR era încă la guvernare. Dar, repet, sunt diferite grade de răspundere în acest dezastru. Nu vor plăti însă polticienii, ci contribuabilii, care vor scoate din buznar câteva sute de milioane de lei. Iată cum văd eu răspunderile în scandalul Blue Air: În 2020, guvernul Orban a garantat un împrumut de 300 de milioane de lei pentru Blue Air, deși compania se afla deja în „concordat preventiv”, un mecanism de prevenire a insolvenței. Avizatorul OUG: Lucian Bode. Ca garanție, statul român a primit un teren care se pare că nu este utilizabil - se află în zona unor obiective strategice din zona străzilor Jandarmeriei/ Regimentului, unde nu se pot construi blocuri - și niște aeronave „descompletate”, potrivit fostului ministru Drulă.Încă din vara lui 2021, Blue Air a încetat plățile în contul împrumutului de la EximBank. Potrivit României Libere, ministerul Finanțelor plătește ratele companiei low cost către EximBank, instituție bancară la care statul este acționar în proporție de 95%.Transporturile și Finanțele trebuiau să aibă din 2020 câte un om în CA-ul Blue Air, pentru a supraveghea derularea împrumutului. Cu drept de veto! Nu se știe cine sunt personajele trimise acolo, nu se știe nici măcar dacă au fost nominalizate. Câciu și Grindeanu de la PSD nu spun nimic. Contribuția UDMR: să ne amintim mai întâi ce au făcut cu aeroportul din Oradea. „Spre exemplu, în Oradea, aeroportul care ar trebui să ne lege cu lumea și care este administrat de Consiliul Județean, a pierdut zborurile externe de doi ani. Acum, la conducerea CJ se află coaliția UDMR și PSD”, explica, în 2020, Ilie Bolojan. În consecință, nimic șocant dacă, din nou, UDMR a acționat pentru a favoriza o companie cu sediul la Budapesta, care va prelua rute abandonate de Blue Air. Cât despre Blue Air, compania pare să fi fost împinsă deliberat în faliment și preluarea ei de către statul român. Surse politice spun că personalul Blue Air are restanțe de luni întregi la salarii. Activele utilizabile au fost mutate, pas cu pas, către alte companii. Dacă statul va deveni acționar majoritar la Blue Air, în contul datoriilor, se va trezi cu o uriașă gaură neagră în brațe și probleme legale halucinante. Costurile plătite de contribuabili vor depăși împrumutul de 300 de milioane de lei, acordat în 2020. Final previzibil? Coaliția majoritară va ajunge la concluzia că un scandal public legat de Blue Air va face rău tuturor, așa că îl vor îngropa, așa cum s-a îngropat și falimentul de miliarde de lei - plătit tot de contribuabili - de la City Insurance.

Blue Air: Guvernarea Orban a împrumutat-o Foto: BZI
Eveniment

Blue Air: Guvernarea Orban a împrumutat-o

Scandalul Blue Air: guvernarea Orban a împrumutat-o cu 300 de milioane de lei, prin banca de stat EximBank, dar, în 2022, demnitari PSD și UDMR au torpilat-o, deși ar fi trebuit să știe că statul riscă să piardă sume uriașe. Cel mai probabil, contribuabilii vor acoperi cea mai mare parte din împrumutul de la EximBank, care a fost garantat de stat, prin ordonanța de urgență 139/2020. Situația este cu atât mai stranie cu cât, ieri, premierul Nicolae Ciucă a spus că va vorbi cu ministrul Mediului pentru deblocarea conturilor companiei aeriene, pentru că „nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturi”. Însă ministrul UDMR al Mediului, Tanczos Barna l-a refuzat, spunând că Blue Air „are obligația de a plăti această datorie la bugetul AFM, datorită faptului că nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră”. Tarom va primi de la stat cinci milioane de lei ca să repatrieze pasagerii abandonați în diferite colțuri ale lumii. Blue Air: Guvernarea Orban a împrumutat-o Iată o parte din faptele care au precedat oprirea, de către Blue Air, a zboruruilor: Guvernul Orban emite, la 19 august 2020, o ordonanță de urgență prin care garantează un împrumut de 300 de milioane de lei acordat Blue Air. Ordonanța a fost inițiată de Lucian Bode, pe atunci ministru al Transporturilor, care a arătat că și alte state din UE au susținut companiile aeriene, după pandemie - Lufthansa fiind un exemplu. Actul legislativ prevedea că Finanțele și Transporturile vor avea reprezentanți în CA-ul companiei, cu drept de veto. La 14 octombrie 202, apare hotărârea de guvern privind aprobarea condițiilor de acordare a garanției de stat în favoarea Societății Blue Air Aviation. Potrivit fostului ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, ministrul de Finanțe de la acel moment, Florin Cîțu, nu semnează HG-ul. Semnează secretarul de stat Sebastian Burduja. Tot Drulă explică ce garanții a acceptat statul, în 2020, de la Blue Air: „Șase aeronave vechi, care costă toate la un loc aproximativ 10 milioane de lei, și un teren în pădure, la Băneasa, care nu e construibil”.La 26 octombrie, Blue Air primește prima tranșă din împrumutul de la EximBank, scrie Ziarul Financiar. PSD și UDMR torpilează Blue Air. Ciucă, ignorat de Tanczos Însă, în 2022, deși guvernul Ciucă a transmis Legislativului că susține adoptarea OUG 139/2022, demnitari din acest Executiv au atacat, țintit, compania. Iulie 2022: ministerul de Finanțe recunoaște că Blue Air nu-și mai plătește datoriile, așa că ele sunt achitate de acest minister. „În aceste condiții, conform cadrului legislativ actual, Ministerul Finanțelor, în calitate de garant, a efectuat până la 30 iunie 2022 plățile în contul creditului contractat de Blue Air Aviation S.A. în sumă de 57.071.867,11 lei (reprezentând rate de capital și dobânzile aferente) și a emis înscrisuri în valoare de 41.521.869,64 lei, inclusiv obligațiile reprezentând comisionul la fondul de risc, pe care le-a transmis Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru executare (...) Sumele plătite la scadență de Ministerul Finanțelor în calitate de garant, în contul garantatului, ca urmare a lipsei disponibilităților financiare ale acestuia, urmează regimul juridic al creanțelor fiscale și se recuperează în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, de către organul fiscal central competent”Tot în iulie, ANPC aplică o amendă record, de două milioane de euro, celor de la Blue Air, pentru anularea, pe parcursul unui an, a peste 11.000 de zboruri. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, spune că n-a putut amenda Wizz Air și Ryan pentru că aceste companii nu au sediul în RomâniaAdministrația pentru Fondul de Mediu, cea care a blocat conturile Blue Air, este condusă de omul PSD, Laurențiu Necolaescu, cu studii de economie la Universitatea Valahia din Târgoviște. Însă decizia sa a fost susținută de ministrul UDMR Barna Tanczos, care a refuzat cererea premierului Ciucă, de a debloca conturile companiei. Câciu și Grindeanu trebuiau să supravegheze compania În 2022, OUG 139/2020 a fost adoptată de Camera Deputaților, cameră decizională, fără nici un vot împotrivă, iar legea de aprobare a fost promulgată de președintele Iohannis. DeFapt.ro a arătat că miniștrii PSD Adrian Câciu și Sorin Grindeanu sunt direct responsabili de situația de la Blue Air: potrivit OUG 139/2020, ministerele de Finanțe și al Transporturilor ar trebui să aibă reprezentanți în consiliul de administrație al companiei. Acești reprezentanți ar avea drept de veto. Însă, în prezent, nu se știe care este componența CA-ului Blue Air și dacă Finanțele și Transporturile și-au nominalizat oameni în acea structură. Citește și: Centrala nucleară Zaporojie, asul de șantaj din mâneca lui Putin: AIEA cere de urgență demilitarizarea, dar liderul de la Kremlin este încolțit – pierde teren în Herson și Harkov

Viktor Orban își primește tainul Foto: Kremlin.ri
Internațional

Viktor Orban își primește tainul

Premierul Ungariei, Viktor Orban, își primește tainul, după ce a fost principalul pion al Rusiei în interiorul UE și al NATI: Putin îi furnizează cantități suplimentare de gaz. Alte state vestice se zbat să-și umple depozitele și se pregătesc de economii drastice, după ce Gazprom a început să le reducă livrările și există riscul ca la iarnă să fie complet întrerupte. Viktor Orban își primește tainul Începând de vineri, Gazprom a intensificat livrările către Ungaria cu 2,6 milioane de metri cubi pe zi, utilizând conducta TurkStream care traversează Balcani, a declarat sâmbătă secretarul de stat al Ministerului de Externe, Tamas Menczer, într-o postare pe Facebook. Discuțiile continuă pentru volume suplimentare în septembrie, a spus el. Menczer a scris că este de datoria guvernului ungar „să asigure aprovizionarea sigură a țării cu gaze naturale, iar noi ne respectăm această datorie". Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a făcut o deplasare neprevăzută la Moscova în iulie pentru a discuta despre achiziţionarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz, care să se adauge celor 4,5 miliarde livrate în fiecare an Budapestei înainte de conflictul din Ucraina. Russia has begun sending additional gas deliveries to Hungary in an apparent reward for its delicate balancing act between the Kremlin and the Westhttps://t.co/Y0o4MQfxyj— The Times and The Sunday Times (@thetimes) August 15, 2022 Însă presa din Ungaria scrie că această cantitate suplimentară de 52 de milioane de metri cubi de gaze, achiziţionată până acum, înseamnă extrem de puţin. Premierul Viktor Orbán a vrut să cumpere în luna februarie a acestui an un miliard de metri cubi în plus anual de la Gazprom, dar nu a reușit. În plus, depozitele de gaze din Ungaria sunt la un nivel de circa 55%, unul din cele mai mici din UE, ceea ce ridică probleme în cazul unei crize. Orban dorea mai mult Nu este clar nici prețul plătit pentru aceste cantități suplimentare. Daily News Hungary scria, acum câteva zile, că prețul gazelor lichefiate vândute de SUA este mai mic decât cel al gazelor care vin din Rusia: „Prețul gazelor naturale americane este de 28 de cenți (112 forinți) pe metru cub. Chiar și inclusiv costul transportului, acesta este mult mai ieftin decât gazul rusesc, relatează profitline.hu”. Publicația maghiară estima că, la toamnă, prețul gazelor rusești va ajunge la 600 de forinți pe metru cub. Citește și: Polonia se alătură statelor baltice și refuză vizele pentru turiștii ruși. Germania și Franța continuă să se opună Ungaria importă 85% din gaze din Rusia. Țara depinde de livările de petrol din Rusia. Și reactoarele nuclearedin Ungaria, care produc cea mai mare parte a energiei, sunt puternic legate de țara condusă de Vladmir Putin.

Ungaria se opune din nou (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Ungaria l-a scăpat pe patriarhul Kirill de sancțiuni

Ungaria l-a scăpat pe patriarhul Kirill de sancțiuni. Reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat joi un al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri, dar nu prevede înscrierea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista neagră a celor vizaţi de sancţiuni, informează surse diplomatice citate de AFP şi dpa. Textul, care a fost convenit în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE din Luxemburg, trebuie să primească acum acordul scris al fiecărui stat membru în vederea publicării sale, vineri, în Jurnalul Oficial, pentru a permite intrarea în vigoare a măsurilor, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului UE. Ungaria l-a scăpat pe patriarhul Kirill de sancțiuni Comisia Europeană a propus includerea pe lista persoanelor sancţionate, cu îngheţarea averilor şi o interdicţie de intrare în UE, a patriarhului Kirill, pentru susţinerea ofensivei ruse, dar Ungaria s-a opus, estimând că este vorba despre o atingere adusă libertăţii religioase. Budapesta a blocat, de asemenea, un embargo total asupra petrolului rusesc. Sancţiunile UE trebuie adoptate în unanimitate. Citește și: EXCLUSIV Oamenii lui Dragnea din dosarul penal Teldrum, contract de trei milioane de euro de la Primăria Alexandria. Banii provin dintr-o finanțare europeană În cursul unui summit care a avut loc luni la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, pentru a reduce substanţial mijloacele de finanţare a războiul declanşat de Moscova în Ucraina, potrivit Agerpres. Blocada petrolului rusesc Acordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat naval, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Pentru a elimina blocajul Budapestei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct, ceea ce priveşte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. În condiţiile în care Germania şi Polonia s-au angajat la rândul lor să pună capăt importurilor prin oleoductul Drujba până la sfârşitul anului, în total 90% din exporturile de petrol rusesc către Europa ar trebui să fie oprite până la sfârşitul anului. După negocieri care au durat o lună de zile, noul pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, extinderea listei negre a UE cu circa 60 de persoane, între care numeroşi militari ruşi suspectaţi de "crime de război" la Bucea, membri ai familiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, dar şi fosta gimnastă rusă Alina Kabaeva. Anumite media şi opozanţi susţin că aceasta are de ani de zile o relaţie cu Vladimir Putin, ceea ce liderul rus a dezminţit în 2008. Cea mai mare bancă a Rusiei a fost eliminată din SWIFT Printre măsuri se află şi excluderea a trei bănci ruseşti din sistemul financiar internaţional SWIFT, între care Sberbank, principala bancă din Rusia, precum şi a unei bănci din Belarus. Trei canale de televiziune ruseşti, între care Russia 24 şi Russia RTR, vor avea interdicţie la difuzare în UE. Sancţiunile europene, adoptate începând din 2014 după anexarea Crimeei, vizează deja 1.091 de persoane şi 80 de entităţi. Vicepremierul rus responsabil pentru energie Aleksandr Novak a afirmat joi că primii care vor avea de suferit din cauza embargoului petrolier sunt consumatorii europeni.

Ungaria a șantajat UE până a obținut derogare(sursa: HungaryToday.hu)
Internațional

Ungaria a șantajat UE până a obținut derogare

Ungaria a șantajat UE până a obținut derogare. Prim-ministrul ungar Viktor Orban a salutat marţi acordul între statele Uniunii Europene ce prevede o derogare pentru petrolul livrat prin oleoduct, permiţând astfel ţării sale să primească în continuare petrol ieftin din Rusia, transmite AFP. Liderul naţionalist bloca de câteva săptămâni proiectul de embargou european, vorbind despre pericolul unei "bombe atomice" lansate asupra economiei ungare. Ungaria a șantajat UE până a obținut derogare În cele din urmă, pentru a ridica vetoul Budapestei, şefii de stat şi de guvern reuniţi în summit luni la Bruxelles au limitat stoparea importurilor la petrolul rusesc transportat cu vaporul, adică două treimi din achiziţiile europene. "Familiile pot dormi liniştite, am reuşit să evităm ideea cea mai înspăimântătoare", a reacţionat Orban într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook. Citește și: Erdogan face jocurile lui Putin în Marea Neagră: potrivit Kremlinului, Turcia ar colabora cu Rusia la deblocarea exporturilor de cereale rusești și ucrainene. Ce vrea Putin la schimb Un embargou total "ar fi fost de nesuportat pentru noi (...) dar am reuşit să îl evităm", a salutat el. Ungaria, ţară fără ieşire la mare, depinde în proporţie de 65% pentru consumul său de petrol de livrările prin oleoductul rus Drujba, potrivit Agerpres. Budapesta s-a opus propunerii iniţiale a unui embargou, cerând să beneficieze de o amânare de cel puţin patru luni pentru a-l pune în aplicare şi de 800 milioane de euro în finanţări europene pentru a-şi adapta infrastructurile. În condiţiile în care Germania şi Polonia s-au angajat să stopeze importurile prin oleoductul Drujba, în total 90% din exporturile de petrol din Rusia spre UE vor înceta până la sfârşitul anului, afirmă şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Vicepreședinte pe apărare, ins internat la psihiatrie Foto: mediafluxdb.ro
Politică

Vicepreședinte pe apărare, ins internat la psihiatrie

În plin conflict în Ucraina, PNL alege vicepreședinte pe probleme de apărare un ins care s-a internat la psihiatrie, ca să scape de arest: în anul 2000, senatorul Virgil Guran a stat la spitalul din Voila o săptămână, pentru „tulburare schizoformă”. În 2019, Guran a fost consilier de stat pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Ludovic Orban. În 8 decembrie 2020, premierul interimar Nicolae Ciucă l-a demis. Vicepreședinte pe apărare, ins internat la psihiatrie „În anul 2000, Guran a fost trimis în judecată alături de patru complici, sub acuzația de evaziune fiscală. În anul 2003 a fost achitat în primă instanță, dar statul a făcut apel și în 2006 s-a rejudecat şi a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fals, fals intelectual şi evaziune fiscală. Guran a făcut apel la condamnare și, după nu mai puțin de 22 de amânări, a scăpat pentru că faptele s-au prescris”, scria, în martie 2021, Newsweek România. Însă, în vara anului 2000, senatorul PNL s-a internat la psihiatrie, la spitalul din Voila, în momentul în care era pe cale să fie arestat. Mai mult, tatăl său a dat o declarație în care înştinţează Poliţia Cluj că din motive medicale, fiul lui nu poate da curs citaţiei, fiind internat într-un spital neuropsihiatric, având probleme care necesită tratament, a relatat Actualitatea Prahoveană. Pe mandatul de arestare apare semnătura procurorului Daniel Morar. Îl susținea pe Orban, dar l-a preluat Cîțu În vara lui 2021, el îl sprijinea pe Ludovic Orban și acuza implicarea serviciilor secrete în bătălia dintre Orban și Cîțu. Însă, după ce Guran a pierdut postul de lider al senatorilor PNL, în septembrie 2021, fiind dat jos de tabăra Cîțu, ulterior, cu sprijinul aceleiași echipe, el a ajuns vicepreședinte al Senatului. Anterior, presa susținea că el se pregătește la Forța Dreptei, formațiunea lui Ludovic Orban. „Am spus foarte clar un lucru că nu este cazul să se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat în trecut, când serviciile s-au implicat şi s-a dovedit acest lucru. Ştiţi foarte bine că a fost problema cu Coldea când a avut anumite probleme şi s-a dovedit că nu a fost în regulă treaba asta. S-a interpretat că eu aş spus că Cîţu e pus de către servicii. Nu cred că e pus Cîţu de către servicii, dar într-adevăr am dat un semnal. În momentul de faţă, sunt vânat şi se încearcă constituirea unui dosar penal. Sper că nu este din partea colegilor”, a afirmat el, la România TV, în septembrie 2021. Guran a fost ofițer în ministerul Apărării, între 1986 și 1991. Citește și: Rusia folosește în Donbas aruncătoare grele de flăcări: soldații, arși de vii în tranșee. Ucraina cere disperată aruncătoare de rachete cu rază lungă de acțiune

Ungaria continuă să blocheze sancțiunile UE Foto: Facebook Viktor Orban
Eveniment

Ungaria continuă să blocheze sancțiunile UE

Ungaria continuă să blocheze sancțiunile UE privind importul de petrol rusesc, deși i s-a oferit o perioadă de tranziție până la finalul anului 2024, arată surse diplomatice citate de agenția Bloomberg. Potrivit agenției, discuții „private” între ambasadorii la UE au avut loc și azi. Still no final resolution to EU 6th sanctions package. Hungary is biggest holdout. But progress made over the weekend apparently. Resuming tomorrow.— Shona Murray (@ShonaMurray_) May 8, 2022 Ungaria continuă să blocheze sancțiunile UE Ungariei și Slovaciei li s-a oferit o perioadă de tranziție până la finalul anului 2024, iar Cehiei până în iunie 2024. Uniunea Europeană ar dori ca, din ianuarie 2023, să interziză achiziționarea de petrol din Rusia. UE ar dori să anunțe această măsură înainte de 9 mai, când Putin organizează, la Moscova, Ziua Victoriei. Amânările din UE vor avea efect și asupra măsurilor pe care dorea să le stabilească, azi, grupul celor șapte state industrializate. As Hungarian Prime Minister Viktor Orban presses for flexibility on oil sanctions for Russia, the European Union should not abandon conditionality of future subsidies to him on an end to his attacks on democracy and the rule of law. https://t.co/oFEmMk0hlB— Kenneth Roth (@KenRoth) May 8, 2022 Conform planului UE transmis statelor membre săptămâna trecută, companiilor europene și persoanelor fizice li s-ar interzice, de asemenea, să furnizeze nave și servicii, cum ar fi asigurări, necesare pentru transportul petrolului în țări terțe. Măsurile vor intra în vigoare în termen de trei luni. Alte măsuri propuse de UE sunt: Alte trei bănci rusești, inclusiv cea mai mare bancă rusească, Sberbank, eliminate din SWIFTPersoanele fizice și juridice rusești nu mai pot cumpăra proprietăți în UESancționarea Alinei Kabaeva și a patriarhului ChirilSancționarea a zeci de militari și a firmelor care echipamente, provizii și servicii armatei rusești Citește și: Șoc la televizunea rusă: un respectat analist militar desființează planul mobilizării generale și starea armatei ruse

Orban îl protejează pe patriarhul Chiril Foto: Facebook
Politică

Orban îl protejează pe patriarhul Chiril

Viktor Orban îl protejează și pe patriarhul Chiril: premierul Ungariei se opune sancționării capilor bisericii ortodoxe ruse. Tot Orban este cel care blochează instituirea unui embargou asupra petrolului rusesc. Orban îl protejează pe patriarhul Chiril Orban a declarat, într-un interviu difuzat azi și relatat de agenția hirado.hu, că nu va susține o listă neagră pe care se află lideri religioși, deoarece asta ar afecta „libertatea religioasă”, care ar fi „sacră și inviolabilă”. Le Premier ministre Viktor Orban a déclaré que son pays ne soutiendrait pas l'embargo pétrolier et l'inscription du patriarche Kirill sur la liste des sanctions de l'UE.Lesdites sanctions qu'il considère comme une "bombe atomique" à ne pas suivre. ? - HUFFPOST pic.twitter.com/CMNRdjN7Zb— Christ_essis (@Christ_essis) May 6, 2022 Ungaria se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei. Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargou asupra importurilor de ţiţei rusesc, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri la radioul de stat, citat de Reuters. Orban a spus că propunerea actuală a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Budapesta este pregătită să negocieze dacă observă o nouă propunere care să răspundă intereselor Ungariei. “Hungary would not support the blacklisting of the head of the Kremlin-allied ??Orthodox Church, Patriarch Kirill, as this was an "issue of religious freedom."”FSB money laundering=religious freedomRaiding ??’s Methodist church run by an Orbán critic=legitimate investigation https://t.co/M0aEa2JBwD— Szabolcs Panyi (@panyiszabolcs) May 6, 2022 Chiril, propagandistul fidel al lui Putin Patriarhul Chiril al Moscovei a afirmat, luni, că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni, ci doar și-a apărat granițele. „Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor când o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele”, a spus patriarhul, citat de newsmaker.md. El a mai adăugat că biserica le cere azi sfinților să se roage ca „granițele sacre” ale Rusiei să fie neatinse, iar rușii să aibă suficientă „înțelepciune, putere și onoare în caz de necesitate să-și apere granițele sacre ale patriei”.

Putin l-ar fi avertizat pe Viktor Orban că va ataca Ucraina Foto: Facebook Viktor Orban
Internațional

Putin avertizat Orban că va ataca

Secretarul consiliului de securitate al Ucrainei, Oleksi Danilov, a afirmat că Vladimir Putin l-ar fi avertizat pe Viktor Orban că va ataca Ucraina. Danilov a presupus că Ungaria spera, la acel moment, să obțină o bucată din Ucraina. Putin l-ar fi avertizat pe Viktor Orban că va ataca Ucraina Aceste acuzații apar în zilele în care UE ar trebui să ia noi decizii privind sancționarea Rusiei, cea mai importantă fiind interzicerea importurilor de petrol. Ungaria a anunțat în repetate rânduri că se opune acestei măsuri. Nu este prima oară când Ucraina acuză Ungaria că ar dori să ocupe Regiunea Transcarpatia. Într-un mesaj publicat la 24 martie pe Facebook, vicepremierul ucrainean Irina Vereşiuk l-a acuzat pe Viktor Orban că este reticent în a întări sancţiunile împotriva Rusiei deoarece Vladimir Putin i-a promis în secret că îi va „da Transcarpatia” în cazul înfrângerii Ucrainei, afirmaţie denunţată imediat de purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei, Zoltan Kovacs. „Nu doar că este neîntemeiată, ci şi nebună”, a spus oficialul de la Budapesta. ⚡️ Security Council secretary: Hungarian authorities knew of Russian full-scale invasion beforehand. NSDC Secretary Oleksiy Danilov said that Russian President Vladimir Putin shared his plans to launch a full-scale invasion of Ukraine with Hungarian authorities.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 2, 2022 Numărul maghiarilor din Transcarpatia a scăzut de-a lungul deceniilor, astfel încât acum ei reprezintă doar 12% din populaţia regiunii. Citește și: EXCLUSIV De ce au căzut ca muștele site-urile aeroporturilor românești sub atacurile Killnet? Șeful Aviației Civile din România a desființat, ilegal, structura de cybersecurity

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră