duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: nord stream 2

7 articole
Internațional

Moscova, sabotaj parțial al Nord Stream

Moscova, sabotaj parțial al Nord Stream. Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată de recentele scurgeri de gaze generate de ceea ce pare a fi un sabotaj asupra acestei conducte şi asupra Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, dar guvernul german a respins această ofertă a Moscovei, relatează agenţiile AFP şi EFE. Moscova, sabotaj parțial al Nord Stream "Dacă deciziile juridice necesare sunt luate de europeni cu privire la certificarea sa şi eliminarea restricţiilor, cred că Rusia ar putea, într-un interval scurt de timp, să furnizeze gaz prin această conductă", a declarat la Viena vicepremierrul rus, Aleksander Novak, după reuniunea ţărilor OPEC, potrivit TASS. Mai devreme însă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că refuză o astfel de propunere, despre care a mai afirmat că a fost formulată de Moscova de mai multe ori. "Rusia nu doreşte să furnizeze (gaz) şi caută scuze politice; constatăm astfel că ea nu este un furnizor de încredere, indiferent despre ce conducte ar fi vorba", a motivat purtătorul de cuvânt al guvernului german. Patru scurgeri de gaze Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova în septembrie sub pretextul unor probleme tehnice. Citește și: Germania, arătată din nou cu degetul pentru că refuză să trimită armament în Ucraina. Într-un gest fără precedent, șefa PE invocă necesitatea tancurilor germane Leopard 2 Patru scurgeri de gaze din cele două conducte au fost semnalate săptămâna trecută, ulterior Washingtonul şi Moscova acuzându-se reciproc de un act de sabotaj. Pe de altă parte, tot miercuri, Berlinul a acuzat Washingtonul că vinde la preţuri "astronomice" gazele naturale lichefiate importate de Germania pentru a substitui gazele ruseşti.

Moscova, sabotaj parțial al Nord Stream (sursa: sharij.net)
Lider social-democrat german, Manuela Schwesig, propagandă pentru Gazprom Foto: Facebook Manuela Schwesig
Internațional

Lider social-democrat german, propagandă pentru Gazprom

Încă un lider social-democrat german a fost prins că făcea propagandă pentru Gazprom. Manuela Schwesig, în vârstă de 47 de ani, șefa guvernării landului Mecklenburg-Vorpommern, este acuzată că a înființat o fundație de mediu care a fost concepută pentru ca, în secret, să facă lobby pentru Nord Stream 2, arată mai multe publicații din Germania. Unele din aceste publicații scriu că ea a fost „marioneta Kremlinului”. Lider social-democrat german, propagandă pentru Gazprom Publicația die Welt a obținut, în baza unei legi privind accesul la documente de mediu, mesaje care arată că fundația lui Schwesig primea indicații legate de modul în care să promoveze interesele Gazprom. Șeful comunicării Nord Stream 2 a instruit doi oficiali social-democrați care făceau parte din conducerea landului Mecklenburg-Vorpommern cum să se poziționeze: „Ar trebui să încercăm să poziționăm fundația ca un „răspuns inteligent” ironic la comportamentul dur al SUA”. Cotidianul Die Welt a arătat că guvernarea lui Schwesig a acționat ca „o sucursală a Gazprom”. Documentele obținute de ziar au dezvăluit un plan de cooptare a „angajaților cu experiență” ai Nord Stream 2 la Fundația pentru Protecția Mediului și a Climei, înființată de administrația lui Schwesig în 2021. Numele lui Schwesig apare pe documentele de înființare a fundației. Milioane de euro dirijate către acest ONG, majoritatea de la Gazprom, au avut ca scop să susțină finalizarea conductei și protejarea ei de sancțiunile americane, a scris Die Welt, citată de The Times. German state leader Manuela Schwesig ‘colluded with Russians on gas pipeline’Schwesig, 47, is accused of setting up an environmental foundation that was secretly designed to lobby for the Russian-backed gas pipelinehttps://t.co/63QxfUxALD— Mykhaylo Demkiv (Eng) (@DemkivMykhaylo) April 18, 2022 Șeful comunicării Nord Stream 2 a cerut ca „un angajat al agenției noastre” să asculte conversațiile off-the-record cu jurnaliştii. În documente nu se notează nicio obiecție, deși reprezentantul lui Schwesig neagă că cineva a ascultat discuții sensibile. Nord Stream 2: Enthüllende Dokumente - Die seltsame Moskau-Begeisterung der Manuela Schwesig https://t.co/7d3umyBqfy— SPIEGEL Schlagzeilen (@Spiegel_Schlagz) April 15, 2022 Steinmeier: Nord Stream 2 a fost o greșeală Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a declarat luni, 4 aprilie, că acordul încheiat cu Rusia pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 a fost o greșeală. Steinmeier a fost multă vreme un susținător al apropierii Occidentului de Rusia. ”Aderarea la Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală”, a spus Steinmeier, potrivit Reuters. ”Ne-am lipit de un pod în care Rusia nu mai credea și despre care alți parteneri ne-au avertizat”, a adăugat președintele Germaniei.

Shell se retrage din Rusia Foto: Facebook Shell
Internațional

Shell se retrage din Rusia

Shell se retrage din toate operaţiunile sale în Rusia, urmând exemplul BP. Compania se va retrage inclusiv dintr-o fabrică majoră de gaze naturale lichefiate, a anunţat luni grupul angro-olandez. Shell se retrage din toate operaţiunile sale în Rusia Decizia vine la o zi după ce rivalul BP şi-a abandonat participaţia la gigantul petrolier rus Rosneft, într-o mişcare care ar putea costa compania britanică peste 25 de miliarde de dolari. Compania Equinor din Norvegia plănuieşte la rândul ei să părăsească Rusia. Shell a declarat într-un comunicat că va renunţa la uzina emblematică Sahalin 2 LNG, în care deţine o participaţie de 27,5% şi care este deţinută şi operată în proporţie de 50% de gigantul rus Gazprom. Sahalin 2, situat în largul coastei de nord-est a Rusiei, este uriaş, producând aproximativ 11,5 milioane de tone de GNL pe an, care este exportat pe pieţele majore, inclusiv China şi Japonia. Pentru Shell, cel mai mare comerciant de GNL din lume, părăsirea proiectului dă o lovitură planurilor sale de a furniza gaze pieţelor în creştere rapidă în următoarele decenii. Shell a spus că ieşirea din Rusia nu va afecta planurile sale de a trece la energie cu emisii scăzute de carbon şi energie regenerabilă. Citește și: VIDEO Harkov, atacat sălbatic de forțele ruse. Foarte multe victime civile: zeci de morți și sute de răniți. Imagini înfiorătoare De asemenea, compania intenţionează să îşi înceteze implicarea în gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, la a cărui finanţare a contribuit ca parte a unui consorţiu de companii. Nord Stream 2, abandonat Germania a blocat săptămâna trecută procesul de aprobare a gazoductului. Shell a spus că decizia de a renunţa la participaţiile din Rusia va duce la deprecieri. Shell deţinea active de aproximativ 3 miliarde de dolari la aceste întreprinderi din Rusia, la sfârşitul anului 2021, se arată în comunicat. ”Suntem şocaţi de pierderea de vieţi omeneşti din Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară fără sens, care ameninţă securitatea europeană”, a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden, într-un comunicat. De asemenea, Shell vrea să părăsească Salym Petroleum Development, un alt joint venture avut cu Gazprom. Împreună, Salym şi Sahalin 2 au contribuit cu 700 de milioane de dolari la câştigurile nete ale Shell în 2021. ”Decizie corectă a consiliului de administraţie a Shell de a renunţa la întreprinderile sale ruseşti”, a declarat Adam Matthews, director responsabil cu investiţiile pentru Consiliul de pensii al Bisericii Angliei, care investeşte în Shell, într-o postare pe LinkedIn. ”În urma deciziei BP, accentul este pus pe cei care nu au făcut încă un astfel de pas”, a spus Matthews. Alte companii occidentale, inclusiv banca globală HSBC şi cea mai mare firmă de leasing de avioane din lume, AerCap, au declarat că intenţionează să părăsească Rusia, în timp ce guvernele occidentale impun sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Germania suspendă autorizarea Nord Stream 2. Sursă imagine: Gazprom
Internațional

Germania suspendă autorizarea Nord Stream 2

Germania suspendă autorizarea Nord Stream 2. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că proiectul nu poate continua având în vedere cele mai recente acțiuni ale Rusiei, relatează BBC News. Gazoductul dintre Rusia și Germania a fost terminat în septembrie, dar nu operează încă. Citește și: Rusia repetă scenariul din Crimeea și în estul Ucrainei: Blindate fără numere de înmatriculare, la Donețk. Separatiștii cer retragerea Ucrainei din Lugansk Germania suspendă autorizarea Nord Stream 2. Scholz a avertizat de ieri Rusia „Nu poate exista certificare” a acestei infrastructuri, a declarat Scholz. Cancelarul german a mai apreciat că „situația s-a schimbat'' după ce Rusia a recunoscut cele două „republici” din estul Ucrainei. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 „va fi reexaminat'' de guvernul german. El a pledat totodată pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi „pentru a evita o catastrofă”. Anunțul cancelarului german Olaf Scholz de marți vine după ce a avertizat luni că decizia Rusiei de a recunoaște regiunile separatiste reprezintă o denunțare a acordului de la Minsk. Scholz a discutat telefonic cu Vladimir Putin înainte ca președintele rus să anunțe că recunoaște independența Lugansk și Donețk. Cancelarul german a precizat că Berlinul va analiza acum diversificarea importurilor sale de gaze naturale.

Trump: Germania este ostatica Rusiei Foto: Arhivele Casei Albe
Internațional

Trump: Germania este ostatica Rusiei

Fostul preşedinte american Donald Trump a calificat Germania drept ''ostatică a Rusiei'', în comentarii făcute marţi pentru "Fox Business". Trump s-a referit la gazoductul Nord Stream 2, menit să transporte gaz rusesc către Germania prin Marea Baltică, gazoduct ce a tensionat relaţiile dintre Berlin şi Washington pe fondul crizei de la frontiera Ucrainei. Trump: Germania este ostatica Rusiei "Chiar am încercat să o conving (pe Angela Merkel) să nu încheie acordul asupra gazoductului, pentru că, am spus eu, Germania va fi în mod clar o ostatică. Şi aceasta şi este: ostatică a Rusiei", a afirmat Trump la postul de televiziune. Donald Trump l-a criticat de asemenea pe succesorul lui Merkel, cancelarul federal Olaf Scholz, pentru comportamentul lui la conferinţa de presă comună cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă, luni. "Dacă te uitai la lider, la noul lider al Germaniei, el se uita la Biden ca şi cum, mă înţelegeţi, nu înţelegea despre ce este vorba. El nici măcar nu a comentat acest lucru", a declarat liderul Partidului Republican. Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au evidenţiat luni, la Washington, poziţii similiare cu privire la criza din Ucraina, dar nu au reuşit să vorbească cu o singură voce despre controversatul gazoduct Nord Stream 2. Scholz evită discuția despre Nord Stream 2 "Dacă Rusia invadează (Ucraina), asta înseamnă că tancuri şi trupe trec graniţa cu Ucraina, din nou. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt", a spus Joe Biden despre această conductă de gaz care leagă Rusia de Germania şi care a fost deja construită, dar nu a fost dată încă în exploatare. Cancelarul german, presat cu întrebări pe această temă, nu a fost la fel de explicit. Statele Unite şi Germania sunt "absolut unite" în privinţa sancţiunilor care vor fi impuse Rusiei în cazul în care ar ataca vreodată, a asigurat Olaf Scholz, fără a menţiona Nord Stream 2. În opinia sa, însă, nu toate măsurile de represalii posibile ar trebui "puse pe masă" de la început. Proiectul Nord Stream 2 a cântărit mult asupra relaţiilor dintre Washington şi Berlin în ultimii ani, dar a căpătat o importanţă deosebită odată cu escaladarea tensiunilor în criza ucraineană. Citește și: PNL a umplut guvernul cu sute de sinecuri. Peste 1.800 de angajări în doi ani, peste o sută în ultimele luni Statele Unite au susţinut de la început că această infrastructură oferă Moscovei o pârghie energetică şi strategică prea importantă. Joe Biden a fost însă convins anul trecut de fostul cancelar german Angela Merkel să nu impună sancţiuni în cazul acestui proiect controversat.

"Avem nevoie de gaz rusesc. Punct", spune Leonhard Birnbaum (sursa: reuters.com)
Internațional

"Avem nevoie de gaz rusesc. Punct"

"Avem nevoie de gaz rusesc. Punct." Declarația îi aparține directorului executiv, în același timp preşedinte al Consiliului de administraţie al companiei energetice germane E.ON, Leonhard Birnbaum. Acesta este de părere că ţara sa trebuie să continue să se bazeze pe gazul natural din Rusia pentru a realiza tranziţia de la cărbune şi a scădea preţurile la energie, transmite marţi dpa. Birnbaum: "Avem nevoie de gaz rusesc. Punct" "Noi credem că avem nevoie de gaz rusesc. Punct. Mai ales dacă ne bazăm acum mai mult pe gaz pentru că vrem să renunţăm la cărbune", a declarat Leonhard Birnbaum luni seara. Discuțiile au fost purtate într-o întâlnire cu membri ai Asociaţiei jurnaliştilor economici. Citește și: EXCLUSIV Terenurile lui Dăianu de la Mogoșoaia, unde se coace „Sectorul 0”, cumpărate de la Ninel Peia, aliatul AUR Birnbaum a vorbit de asemenea în favoarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania. Un proiect pe care Washingtonul şi alţi aliaţi l-au numit o "greşeală strategică" din partea Berlinului. "În termeni de economie energetică, Nord Stream 2 este util. Din punct de vedere politic, evaluarea poate fi diferită. Acest lucru trebuie discutat în arena politică", a afirmat el. Gaz prin conductă versus natural lichefiat Atât SUA, cât şi Germania au declarat că Nord Stream 2 - care este finalizat, dar nu şi operaţional - ar putea fi supus sancţiunilor dacă Rusia va ataca Ucraina. În principiu, gazul livrat prin conductă din Rusia este mai ieftin decât gazul natural lichefiat (GNL). "Dacă va trebui să ne bazăm pe GNL, preţurile la gaz în Europa vor fi mult mai ridicate decât în trecut. Dacă vrem ca preţurile să scadă, atunci va fi nevoie ca mai mult gaz de conductă să ajungă în Europa", a spus Birnbaum. "Aceasta necesită, de asemenea, importuri din Rusia, fireşte. Sper că, în cele din urmă, în pofida tensiunilor actuale, va exista un rezultat rezonabil", a adăugat directorul executiv al E.ON, citat de Agerpres.

Rușii să trimită vodcă în loc de gaz (sursă: Pexels.com)
Internațional

Rușii să trimită vodcă în loc de gaz

Rușii să trimită vodcă în loc de gaz, este propunerea lansată în glumă de un oficial american. Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a agreat joi în glumă ideea unui jurnalist de a se pompa vodcă rusească sau ulei de măsline către Occident prin gazoductul Nord Stream 2, aflat în centrul unei dispute în contextul tensiunilor legate de Ucraina, potrivit unei transcrieri a discuţiei postată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.În timpul briefingului de presă zilnic, jurnalistul Associated Press, Matthew Lee, a reacţionat la o afirmaţie a subsecretarului de stat, care declarase că, "dacă Rusia va invada Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va progresa". Citește și: EXCLUSIV Achiziția de corvete, blocată de afaceristul Bosânceanu. Franța nu renunță la contractul de 1,2 miliarde euroMatthew Lee i-a atras atenţia lui Nuland că de fapt construcţia gazoductului este finalizată şi conducta poate fi utilizată pentru a transporta orice, de la ulei de măsline la gaze naturale sau vodcă. Rușii să trimită vodcă în loc de gaz prin Nord Stream 2 "Vodca ar fi bună. Uleiul de măsline ar fi bun", a răspuns în glumă Victoria Nuland. Însă Nuland nu a fost de acord cu jurnalistul american, cum că Nord Stream 2 este pe deplin operaţional, ea amintind în acest sens că gazoductul nu a fost testat şi nici certificat de Germania. Potrivit lui Nuland, în momentul de faţă conducta rusă nu este altceva decât "o bucată de metal pe fundul oceanului". Citește și: Cazul consilierei USR agresate de consilierii PNL și PMP: tăcere complice a liderilor politiciAgenţiile de presă ruse consemnează vineri reacţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit Interfax, el s-a declarat convins că spusele subsecretarului de stat american nu sunt decât o glumă."Nuland nu a făcut o asemenea declaraţie. Nu sunt înclinat să o apăr pe doamna Nuland, ea nu face parte dintre marii noştri prieteni, mai degrabă din categoria marilor noştri critici, totuşi ea nu a făcut o astfel de declaraţie. A glumit pur şi simplu la remarca unui jurnalist, iar aceasta nu este o declaraţie", a afirmat Peskov.În virtutea unui acord încheiat vara trecută cu Washingtonul asupra acestui gazoduct pe care americanii nu-l voiau, dar care este acum finalizat, Berlinul a afirmat că viitorul Nord Stream 2 se va hotărî în funcţie de decizia Moscovei de a invada sau nu Ucraina, notează AFP.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră