sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: naftali bennett

6 articole
Internațional

Bennett cere distrugerea arsenalului nuclear iranian

Bennett cere distrugerea arsenalului nuclear iranian. Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett a cerut miercuri un atac decisiv pentru distrugerea instalaţiilor nucleare ale Iranului. Bennett cere distrugerea arsenalului nuclear iranian "Trebuie să acţionăm acum pentru a distruge programul nuclear iranian, centrul infrastructurilor acestuia şi pentru a paraliza acest regim terorist", a scris Bennett pe X, a doua zi după atacul cu rachete lansate din Iran asupra Israelului. Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant "Avem justificarea. Avem instrumentele necesare. Acum că Hezbollah şi Hamas sunt paralizate, Iranul este expus", a susţinut el, referindu-se la loviturile israeliene din ultimele săptămâni care au decimat conducerea mişcării islamiste libaneze Hezbollah, susţinută de regimul de la Teheran, şi de războiul Israelului cu gruparea Hamas din Fâşia Gaza. Bennett şi-a anunţat în 2022 retragerea din politică, dar presa israeliană vehiculează periodic posibilitatea unei reveniri. Sondaje de opinie recente îl plasează pe locul al doilea în intenţiile de vot, după actualul şef al guvernului, Benjamin Netanyahu, în caz că ar candida în cadrul unor alegeri anticipate. Alți politicieni cer un "preț mare" pentru atac Cel mai proeminent lider al opoziţiei din Israel, Yair Lapid, a declarat la rândul său că Iranul trebuie să plătească "un preţ mare" pentru atacul de marţi seara. "Teheranul ştie că vine Israelul. Răspunsul trebuie să fie sever şi să transmită un mesaj fără echivoc axei teroriste în Siria, în Irak, în Yemen, în Liban, în Gaza şi chiar în Iran", a spus politicianul, care a fost de asemenea premier în 2022. În ţările menţionate de Lapid există grupări armate susţinute de Iran şi ostile Israelului, reaminteşte AFP. Israelul şi Occidentul - în primul rând SUA - acuză Iranul că intenţionează să se înarmeze atomic; Teheranul dezminte astfel de acuzaţii şi afirmă că programul său nuclear are exclusiv obiective civile. Israelienii nu au confirmat, dar nici nu au negat vreodată oficial că deţin arme nucleare. Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace (SIPRI) din Stockholm estimează că Israelul ar deţine circa 90 de ogive atomice. Atacul de marţi a fost al doilea lansat direct din Iran asupra Israelului, după cel din aprilie, care a avut loc ca reacţie la un atac aerian israelian împotriva consulatului iranian de la Damasc.

Bennett cere distrugerea arsenalului nuclear iranian (sursa: Facebook/Naftali Bennett)
Primele dezvăluiri despre sadismul teroriștilor Hamas Foto: Captură video
Eveniment

Primele dezvăluiri despre sadismul teroriștilor Hamas

Apar rimele dezvăluiri despre sadismul teroriștilor Hamas: au marcat copiii luați ostatici cu bucăți de metal fierbinte și i-au drogat. Informațiile vin de la unchiul unui băiat de 13 ani, eliberat recent, urmare a unui schimb cu deținuți palestinieni din închisorile israeliene. Citește și: ANALIZĂ Generalii și experții militari din NATO, extrem de îngrijorați: Rusia ar putea spulbera Europa de Vest așa cum Napoleon a zdrobit Sfântul Imperiu Roman, la Austerlitz Primele dezvăluiri despre sadismul teroriștilor Hamas „Copiii s-au întors la noi și ne-au împărtășit povești sfâșietoare despre experiențele lor în Gaza. Un detaliu deosebit de tulburător care m-a cutremurat a fost modul în care fiecare copil capturat de Hamas a fost pus pe o motocicletă. Ei au poziționat piciorul copilului în fața țevii de eșapament a motocicletei, provocându-i arsuri. Acest lucru a fost făcut pentru a marca copiii, asigurând identificarea lor în cazul în care ar fi încercat să scape sau să fie salvați. Acum sunt în siguranță cu noi, deși au fost drogați și tratați îngrozitor, dar cel puțin acum sunt aici cu noi”, a spus unchiul unui copil. Informația a fost confirmată de fostul premier Naftali Bennett. We now know that Hamas terrorists who held hostage 13-year-old Yagel Yaacov and his brother Or, used a boiling hot motorcycle exhaust to “imprint” a burn on their legs as a way to identify them if they try to escape. Let me repeat:They took a boiling piece of metal and pinned… pic.twitter.com/5A2jGLVjls— Naftali Bennett נפתלי בנט (@naftalibennett) November 30, 2023 „Acum știm că teroriștii Hamas care i-au ținut ostatici pe Yagel Yaacov, în vârstă de 13 ani, și pe fratele său Or, au folosit o țeavă de eșapament de motocicletă încinsă pentru a le «imprima» o arsură pe picioare, ca modalitate de a-i identifica dacă vor încerca să scape. Permiteți-mi să repet: Au luat o bucată de metal încinsă și au fixat-o de picioarele unui copil neajutorat de 13 ani captiv. Hamas sunt niște monștri sadici și va trebui să îi ucidem”, a scris acesta pe X/ Twitter.

Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat la unitatea sa militară Foto: Facebook
Internațional

Fostul premier israelian Bennett prezentat unitatea sa

Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat azi la unitatea sa militară, pentru a participa la confruntarea cu teroriștii Hamas, arată un video distribuit pe rețelele sociale. Imaginile au devenit virale. Citește și: VIDEO Propaganda Hamas distribuie scene oribile cu cadavrul gol al unei femei din armata israeliană, iar mulțimea strigă „Allahu Akbar”. Altă femeie, bătut și plină de sânge, ostatic La începutul anilor 90, el a făcut parte din trupele de comando ale armatei israeliene. Fostul premier Bennett, azi, la unitatea sa militară Foto: Twitter Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat la unitatea sa militară Bennett are acum 51 de ani, fiind născut la 25 martie 1972. El a fost premier al Israelului timp de circa un an, între 13 iunie 2021 și 20 iunie 2022. În 2022, el s-a retras din politică. El conduce acum o companie israeliană de tehnologie de vârf. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a decis, azi, o mobilizare pe scară largă a rezerviștilor, urmare a atacului surpriză al Hamas asupra Israelului. Numărul de rezerviști care vor fi chemați sub arme va depinde de nevoile armatei. Presa estimează că vor fi mobilizați circa 10.000 de rezerviști. Fostul premier a fost înrolat în Forțele de Apărare Israeliene în 1990. A luptat în unitatea de comando de elită Sayeret Matkal, iar după serviciul obligatoriu a fost selectat pentru pregătirea ofițerilor. I s-a oferit posibilitatea să aleagă între unitatea Sayeret Matkal, dar ca operator obișnuit și nu comandant, sau de a se transfera la unitatea de comando Maglan, pentru a primi o poziție de comandă. A ales să se transfere la Maglan și a devenit comandant de companie. Bennett a fost eliberat din serviciul activ după șase ani, dar a continuat să servească în rezervă și a obținut gradul de maior. Citește și: ANALIZĂ Prestigioasele servicii israeliene de informații, luate prin surprindere de atacul masiv al Hamas. Gruparea teroristă, finanțată și înarmată de Iran Foto: Facebook În perioada în care Bennett locuia în Statele Unite și își construia cariera de antreprenor de software, a călătorit în mod repetat în Israel pentru a-și îndeplini sarcinile de rezervist. El a activat în timpul primei Intifade și în zona de securitate israeliană din Liban, în timpul conflictului din Libanul de Sud din 1982-2000.

Putin vrea tot sau distruge Ucraina (sursa: Sputnik)
Internațional

Putin vrea tot sau distruge Ucraina

Putin vrea tot sau distruge Ucraina. Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o versiune "finală" a propunerii sale de a pune capăt crizei. Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze, potrivit unor surse aflate la curent cu detalii de la întâlnirea din urmă cu trei zile, de la Moscova, dintre premierul israelian Naftali Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează miercuri cotidianul Jerusalem Post din Israel. Putin vrea tot sau distruge Ucraina Propunerea a fost considerată "dificilă", dar nu "imposibilă", au precizat sursele, adăugând că ea este mai proastă decât ce ar fi obţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de invazia rusă, dar că "decalajele dintre cele două părţi nu sunt mari". Citește și: Conspirația MiG-urilor poloneze care ar trebui să ajungă în Ucraina: nesincronizare între aliați sau joc de imagine Putin le-a cerut forţelor sale militare să se oprească - şi a fost dat ordinul de aplicare a armistiţiului -, în aşteptarea deciziei lui Zelenski, au mai spus sursele. Dacă preşedintele ucrainean respinge propunerea, atunci este posibil să se întâmple ce a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron, şi anume că "răul abia de acum urmează". Într-un astfel de scenariu, Putin va ordona armatei sale să meargă până la capăt şi să schimbe faţa Ucrainei, potrivit publicaţiei israeliene. Zelenski are de luat o decizie grea Zelenski este prins la mijloc, au spus sursele. Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă şi a devenit un fel de Che Guevara. Pe de altă parte, el ştie cum a sfârşit revoluţionarul şi şeful de gherilă argentinian. Zelenski poate întări independenţa Ucrainei, însă va trebui să plătească un preţ ridicat, potrivit surselor. Conform unor presupoziţii, el va fi forţat să renunţe la contestata regiune Donbas, să îi recunoască oficial pe disidenţii pro-ruşi din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să reducă armata şi să declare neutralitatea ţării. Dacă va refuza propunerea, urmarea ar putea fi teribilă: mii sau chiar zeci de mii de ucraineni vor muri şi există un mare risc ca ţara să îşi piardă complet independenţa. Potrivit surselor aflate la curent cu discuţiile, vizita lui Bennett la Moscova nu a avut ca scop să medieze între cele două părţi aflate în conflict şi nu a fost lansată oficial nicio propunere de arbitraj. Bennett a urmărit prin această vizită mai degrabă să vadă care este poziţia lui Putin, ce gândeşte şi care sunt liniile sale roşii, pentru ca apoi toate acestea să fie transmise şi Occidentului. Putin ar merge până la capăt Potrivit surselor, adevăratele negocieri se poartă direct între Rusia şi Ucraina şi sunt mult mai serioase decât ce afirmă Occidentul. Kievul nu a transmis şi Occidentului ce se întâmplă în negocieri, pentru că nu vrea să atenueze impresia de la nivel mondial că este vorba de o situaţie gravă. În realitate, totuşi, ucrainenii ştiu foarte bine care sunt cerinţele lui Putin şi că vor fi nevoiţi să ia o decizie dramatică în următoarele zile, mai scrie Jerusalem Post. Nimeni nu îi presează pe ucraineni, iar decizia îi aparţine lui Zelenski, au spus sursele. Un lucru este totuşi sigur, şi anume că Putin este hotărât, iar complicaţiile tot mai mari apărute de la începutul invaziei nu îl vor descuraja. Dimpotrivă, nu poate da înapoi, aşa că pe măsură ce războiul se va complica şi mai tare şi numărul victimelor va creşte, va fi tot mai presat să arate reuşite reale. Impresia este că, în ciuda faptului că predicţiile unei victorii rapide asupra armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este mai hotărât ca oricând, mai scrie publicaţia israeliană.

Bennett, cu avionul Mossad la Moscova (sursa: Sputnik)
Eveniment

Bennett, cu avionul Mossad la Moscova

Bennett, cu avionul Mossad la Moscova. Premierul israelian Naftali Bennet s-a întâlnit sâmbătă la Kremlin cu preşedintele rus Vladimir Putin, o întâlnire misterioasă în plin Sabat evreiesc (ziua odihnei săptămânale instituită de religia iudaică - n.r.), care continuă să fie învăluită în secret, scrie duminică agenţia de presă israeliană TPS. Bennett, cu avionul Mossad la Moscova Bennett a decolat chiar de Sabat, dimineaţa devreme, către Moscova la bordul unui avion folosit de obicei de Mossad, agenţia de informaţii externe a Israelului, după ce vorbise cu Putin miercuri, a doua oară într-o săptămână. Ministrul construcţiilor şi locuinţelor Zeev Elkin, care are o experienţă semnificativă în întâlnirile cu Putin, a fost şi el prezent la întrevedere şi a ajutat la translaţie. Miercuri, Elkin s-a întâlnit cu ambasadorul rus în Israel. După ce ambasadorul ucrainean în Israel a cerut o reuniune de urgenţă, Elkin l-a invitat la cină la el acasă, vineri seară. Citește și: Rusia ocupă, pas cu pas, coasta Mării Negre și se apropie de Odessa. De aici, până la granița cu România mai sunt circa 150 km În vizita sa la Moscova, Bennett a mai fost însoţit şi de consilierul pe probleme de securitate naţională şi director al Consiliului Securităţii Naţionale, Eyal Hulata, şi de consilierul diplomatic Shimrit Meir. Ministrul apărării Benny Gantz, şeful diplomaţiei Yair Lapid şi ministrul finanţelor Avigdor Liberman au fost puşi la curent în avans cu privire la călătoria lui Bennett. Zelenski a transmis că nu a rezultat "nimic nou" După întâlnirea cu Putin de la Kremlin, Bennett a vorbit de două ori cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu şeful statului francez Emmanuel Macron. Consilierul de presă al lui Zelenski, Serghei Nikiforov, a declarat că "nimic nou nu a rezultat în urma reuniunii" de la Kremlin şi că Kievul aşteaptă o întâlnire directă între Zelenski şi Putin. Apoi, Bennett a zburat la Berlin pentru a-l întâlni pe cancelarul german Olaf Scholz. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că, în discuţia de 90 de minute, accentul a fost pus pe rezultatele convorbirilor pe care Bennett le-a avut cu Putin la Moscova. Scholz şi Bennett au căzut de acord să rămână în contact strâns şi s-au angajat să acţioneze pentru încheierea conflictului din Ucraina cât mai repede cu putinţă, potrivit lui Hebestreit. Acordul nuclear de la Viena, printre teme Bennett s-a întors în Israel la primele ore ale zilei de duminică. Conţinutul şi rezultatul navetei diplomatice a lui Bennett încă nu sunt cunoscute, remarcă TPS. Potrivit unei surse din Ierusalim, întrevederea lui Bennett cu Putin a durat circa trei ore şi a fost coordonată cu SUA, Germania şi Franţa, pe fondul menţinerii unui dialog constant cu Ucraina. Bennett a vorbit cu Putin despre situaţia comunităţilor israeliene şi evreieşti ca urmare a conflictului din Ucraina şi despre progresele negocierilor pe teme nucleare de la Viena. Bennett a exprimat opoziţia Israelului privind revenirea la acordul nuclear cu Iranul, potrivit sursei citate. O altă sursă de la Washington a declarat că Bennett a vorbit vineri cu consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi l-a informat că va zbura la Moscova a doua zi pentru o întâlnire cu Putin. Bennett nu a cerut acordul părţii americane, ci doar a informat Casa Albă, iar Sullivan nu a avut nimic de obiectat, dar nici nu a părut încântat de idee, potrivit sursei citate. Oficiali ai Casei Albe au adus clarificări şi au spus că sunt sceptici în legătură cu şansele lui Bennett de a-l influenţa pe Putin, potrivit sursei citate. Nu este clar de ce Bennett, evreu practicant, a simţit nevoia urgentă să zboare sâmbătă la Moscova, remarcă TPS. Majoritatea comentatorilor au declarat că acţiunile lui Bennett sunt îndrăzneţe, dar foarte riscante. Linia ciudat-neutră a Israelului La nivel diplomatic, Israelul a încercat să păstreze o linie aparent neutră şi să nu se facă prea mult remarcat, dând dovadă de un oarecare sprijin pentru Ucraina şi aliniindu-se cu Occidentul, încercând totodată să nu înfurie Moscova, cu care are relaţii şi cu care îşi coordonează acţiunile militare împotriva ţintelor teroriste în interiorul Siriei. Potrivit TPS, Israelul a condamnat anemic invazia Rusiei în Ucraina, acuzând-o de gravă încălcare a ordinii internaţionale, dar nu şi a dreptului internaţional. Israelul nu a anunţat deocamdată niciun fel de sancţiuni împotriva Rusiei. Bennett a declarat de mai multe ori că executivul pe care îl conduce "adoptă o politică măsurată şi responsabilă" faţă de criza din Europa.

Benjamin Netanyahu l-a amenințat premierul israelian (sursă: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Benjamin Netanyahu l-a amenințat premierul israelian

Benjamin Netanyahu l-a amenințat premierul israelian chiar în timpul negocierilor de formare a noului Executiv. Premierul israelian Naftali Bennett afirmă, într-un interviu publicat vineri, că predecesorul său Benjamin Netanyahu l-a ameninţat în timpul negocierilor pentru formarea unui guvern, după ultimele alegeri.În articolul din cotidianul Haaretz, citat de AFP, Bennett relatează că după alegerile din martie - al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani - Netanyahu, aflat la sfârşit de mandat, intenţiona să-şi păstreze postul. Actualul premier, care obţinuse un rezultat electoral bun, încerca să formeze o nouă coaliţie, cu ajutorul căreia să preia conducerea guvernului. Citește și: EXCLUSIV Achiziția de corvete, blocată de afaceristul Bosânceanu. Franța nu renunță la contractul de 1,2 miliarde euro"Când şi-a dat seama că nu am de gând să îl las să târască Israelul în cea de-a cincea rundă de alegeri, m-a ameninţat cu adevărat", susţine Bennett. Cuvintele lui Netanyahu ar fi fost: "Ascultă, dacă înţeleg bine ce vrei să faci, trebuie să ştii că voi porni împotriva ta toată maşinăria mea de război (...) şi mai vedem noi".Potrivit lui Bennett, rivalul său politic, de care fusese apropiat în trecut, se referea la "armata lui de boţi (programe informatice care efectuează automat acţiuni pe internet - n. red.), de grupuri online, de oameni de la radio, televiziune şi din reţelele sociale". Benjamin Netanyahu l-a amenințat premierul israelian Naftali Bennett Ameninţările l-au determinat pe Bennett, lider al dreptei naţionaliste aliate în mod natural cu formaţiunea Likud a lui Netanyahu, să prefere o alianţă eterogenă cu partide de dreapta, centru şi stânga, alături o formaţiune arabă. "Ceva s-a schimbat atunci la mine. Mi-am dat seama că (...) dacă nu iau o decizie, ţara nu va scăpa.Noua coaliţie a pus capăt, în iunie anul trecut, perioadei de 12 ani - un record în istoria ţării - în care Netanyahu s-a aflat în fruntea guvernului Israelului. El este inculpat din mai 2020 pentru corupţie, abuz de încredere şi deturnare de fonduri, în mai multe dosare. Citește și: Cazul consilierei USR agresate de consilierii PNL și PMP: tăcere complice a liderilor politiciNetanyahu susţine că este nevinovat, acuză justiţia de o "lovitură de stat" împotriva sa şi a refuzat luni să încheie un acord pentru negocierea unei condamnări. Bennett a afirmat că nu doreşte să îl vadă în închisoare.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră