duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: motiune

4 articole
Eveniment

UDMR amenință să dea jos premierul

UDMR amenință să dea jos premierul. Preşedintele formațiunii, Kelemen Hunor, reiterează poziţia sa privind alegerea primarilor într-un singur tur, afirmând că "nu este mai puţin democratică decât alegerea în două tururi" şi precizând că Uniunea ar putea "repeta" susţinerea unei moţiuni de cenzură dacă s-ar propune alegeri în două tururi, cum a făcut-o în cazul Guvernului Ludovic Orban. UDMR amenință să dea jos premierul "Înainte de alegerile locale, Guvernul de atunci a încercat să readucă alegerea primarilor în două tururi. Am reuşit să împiedicăm acest lucru într-un singur mod: am iniţiat o moţiune de cenzură şi am răsturnat primul Guvern condus de prim-ministrul Ludovic Orban. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Dacă ar fi nevoie, am putea repeta asta şi azi. Susţin şi astăzi ceea ce am spus atunci: alegerea primarilor într-un singur tur nu este mai puţin democratică decât alegerea în două tururi", a declarat, sâmbătă, Kelemen Hunor, într-un discurs ţinut la Congresul UDMR. Citește și: Autostrada A8, întârziată în județul Iași de primari de comună care nu colaborează cu Compania Națională de Investiții Rutiere El a adăugat că alegerea într-un tur are "un mare avantaj". "La alegerile într-un singur tur de scrutin, cetăţenii votează întotdeauna pentru cineva, şi nu împotriva cuiva, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor la alegerile în două tururi", consideră Kelemen Hunor.

UDMR amenință să dea jos premierul (sursa: Facebook/Kelemen Hunor, Bethlendi Tamás
Boris, încă premier, în ciuda "partygate" (sursa: Facebook/Boris Johnson)
Internațional

Boris, încă premier, în ciuda "partygate"

Boris, încă premier, în ciuda "partygate". În ciuda furiei stârnite după luni de scandal, premierul britanic Boris Johnson şi-a salvat postul luni câştigând un vot de cenzură din partea majorităţii sale, din care riscă, totuşi, să iasă şi mai slăbit, notează AFP. Boris, încă premier, în ciuda "partygate" La doi ani şi jumătate de la victoria sa triumfală la urne, liderul de 57 de ani, din ce în ce mai contestat, a demonstrat încă o dată capacitatea de a supravieţui din cele mai periculoase situaţii. El rămâne, însă, implicat în afacerea "partygate", petrecerile stropite cu alcool organizate în Downing Street în cursul lockdownurilor, iar votul de luni a arătat diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator. Ar urma să lase urme. Din cei 359 de parlamentari conservatori care au votat, 211 s-au pronunţat în favoarea fostului primar al Londrei, faţă de 148 care au vrut să-l înlăture, un grup considerabil de rebeli susceptibili de a paraliza acţiunea guvernului. Theresa May a demisionat, deși câștigase La sfârşitul lui 2018, Theresa May a supravieţuit unei moţiuni de cenzură cu o marjă mai largă decât succesorul ei, înainte de a demisiona câteva luni mai târziu, prea fragilizată pentru a conduce. După săptămâni de speculaţii, evenimentele s-au precipitat luni dimineaţă, abia închisă paranteza festivă a sărbătoririi celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a. Preşedintele comisiei 1922 a Partidului Conservator, Graham Brady, a anunţat că a fost atins pragul fatidic de 54 de scrisori de la deputaţi, 15% din grupul parlamentar, care cer plecarea lui Boris Johnson, a fost atins, declanşând votul. Un an fără să poată fi contestat În caz de înfrângere, ar fi fost convocate alegeri interne pentru a desemna un nou lider al partidului, care ar fi ajuns şef al guvernului, într-un context delicat de război în Ucraina şi inflaţie la cel mai ridicat nivel de 40 de ani. Citește și: EXCLUSIV Senatoarea PNL Laura Iuliana Scântei, viitoare judecătoare la CCR, plătită ca notar cu sute de mii de lei de o firmă a Ministerului Energiei, condus de colegul ei de partid Virgil Popescu Victorios, nu poate fi vizat de o altă moţiune de cenzură timp de un an, conform regulilor actuale, mai scrie AFP.

Ministrul Mediului, principalul vinovat pentru defrișarea pădurilor (sursa: Facebook/TanczosBarna)
Politică

Ministrul Mediului, principalul vinovat pentru defrișarea pădurilor

Ministrul Mediului, principalul vinovat pentru defrișarea pădurilor. Formațiunea USR PLUS a depus o moțiune simplă împotriva lui Tanczos Barna, pe care îl consideră principalul vinovat pentru tăierile ilegale de păduri, pentru distrugerile provocate mediului, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităţilor oferite de economia verde şi pentru "dispreţul arogant" cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenţia asupra problemelor, transmite Agerpres. Ministrul Mediului, principalul vinovat pentru defrișarea pădurilor "Această moţiune nu ar fi fost necesară dacă domnul încă ministru Tanczos ar fi avut bunul-simţ să se retragă singur din funcţie după ce un reportaj Recorder a arătat românilor ce fel de personaj a ajuns să se îngrijească de pădurile acestei ţări. Incompetenţa ar putea fi o scuză valabilă pentru domnia sa. S-au mai văzut cazuri de miniştri incompetenţi. Semnatarii acestei moţiuni cred însă că e vorba de mai mult decât atât. Incompetenţa e dublată de rea voinţă militantă, cinism şi eforturi conştiente de sabotare a propriului mandat. Domnul ministru nu respectă nici cetăţenii acestei ţări în guvernarea căreia a ajuns, nici moştenirea pe care noi toţi trebuie să o lăsăm urmaşilor noştri", se arată în textul moţiunii. Citește și: Presiunea internațională ca Putin să fie judecat pentru crime de război crește: UE, gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina. În ce condiții poate fi Putin anchetat penal Semnatarii textului mai spun că ministrul Mediului "nu respectă decât şmenul politic pe care îl maschează inabil în decizii administrative". "Coada politică de topor care a ajuns ministru al Mediului este principalul vinovat pentru dispariţia pădurilor noastre, pentru distrugeri provocate mediului care pot fi oprite cu uşurinţă, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităţilor oferite de economia verde şi pentru dispreţul arogant cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenţia asupra problemelor", mai spune moţiunea. USR afirmă că hidrocentrala "ilegală" de la Mihăileni "e o catastrofă provocată de mâna omului cu sprijinul ministrului", pentru că toată zona va fi inundată, locuitorii - relocaţi, mediul - distrus, "justiţia - călcată în picioare". Reprezentanţii USR consideră că Tanczos Barna "dispare în ceaţă" când trebuie să-şi facă treaba şi să aibă opinii despre propuneri legislative. "Domnul ministru are, din când în când, apariţii în media în care promite că va lua măsuri. Între timp, în Bucureşti-Ilfov iau foc depozite de deşeuri, pe câmpuri se ard deşeuri, gunoaiele acoperă hectare de teren viran, în ţară se introduc deşeuri facturate ca obiecte second-hand, iar primarii fac cam ce doresc ei cu deşeurile", se mai arată în textul moţiunii. Grupul USR de la Camera Deputaţilor a depus marţi, în plen, moţiunea simplă împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Moţiunea împotriva ministrului Energiei este dezbătută în plen (sursă: Facebook/Camera Deputaților)
Politică

Moţiunea împotriva ministrului Energiei este dezbătută în plen

Moţiunea împotriva ministrului Energiei este dezbătută în plen, urmând să fie supusă votului miercuri.USR a depus marţea trecută moţiunea simplă intitulată "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul 'săptămâna viitoare' Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României".Potrivit USR, ministrul Popescu "periclitează" în fiecare zi securitatea energetică a României şi trebuie să plece imediat din această funcţie. Citește și: Firea a găsit ceva de făcut la Ministerul Familiei: exploatează drama familiei de români din Danemarca – părinții, arestați; bebelușul, în spitalSemnatarii moţiunii susţin că actualul ministru al Energiei a primit "şansa" să reformeze sistemul energetic şi să pună umărul la consolidarea securităţii energetice a României, însă "a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani". Moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei este dezbătută în plen "Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe 'săptămâna viitoare' decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR", se afirmă în moţiune. Citește și: Înregistrări din ședința conducerii USR: Cioloș a amenințat cu demisiaTotodată, USR califică drept "un dezastru" gestionarea crizei facturilor la energie, menţionând că românii au ajuns să plătească sume "uriaşe", iar oamenii şi economia suferă din cauza unor decizii "proaste" luate de ministrul Virgil Popescu."Cel mai mare pericol la adresa securităţii energetice a României vine de la Virgil Popescu. Cifrele şi faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Energiei: gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru; 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă; importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional; legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată; România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 - 2021; noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu; peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei; sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde", mai susţin semnatarii moţiunii simple.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră