sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: morti

88 articole
Eveniment

Doi morți după o bătălie cu arme de foc între clanurile interlope

Doi morți și mai mulți răniți după o bătălie cu arme de foc între clanurile interlope din Urziceni, anunță mai multe posturi de televiziune. Citește și: EXCLUSIV O inspectoare Antifraudă ANAF care a închis ochii la schema Nordis, căsătorită cu un polițist aflat în închisoare pentru o șpagă de 1,1 milioane de euro Doi morți după o bătălie cu arme de foc între clanurile interlope „La faţa locului au fost trimise mai multe echipe operative de ordine publică, rutieră şi investigaţii criminale, conflictul fiind aplanat în cel mai scurt timp. Au fost implicate peste 25 de persoane, dintre care 5 au ajuns la unităţi medicale din municipiile Urziceni şi Bucureşti pentru îngrijiri medicale”, a anunțat Poliția Ialomița. Doi dintre răniții care au ajuns la spital au murit. „Cel mai probabil, victimele au decedat în urma rănilor provocate de o armă de foc”, susține Antena 3. Cei care au tras au fugit, iar poliția a instituit filtre în județele Prahova, Ialomița, Călărași și București. „Potrivit informațiilor Antena 3 CNN, ar fi vorba despre două grupări rivale, clanul Catană din Prahova și clanul Ministru din Ialomița. Cele două victime decedate fac parte din gruparea din Urziceni. Se pare că nu este prima dată când cele două grupări intră într-un asemenea conflict. O situația de acest gen ar fi avut loc și în urmă cu aproximativ două săptămâni”, afirmă Antena 3. „Gruparea din Pucheni s-ar fi dus în Urziceni să regleze conturi, membrii acesteia având asupra lor arme de vânătoare, pe care le-au și folosit. Un conflict asemănător a mai avut loc luna trecută, însă atunci nu au fost victime”, relatează și Observatorul de Prahova.

Doi morți după o bătălie cu arme de foc între clanurile interlope Foto: Romania TV
Suedia, atac soldat cu 11 morți (sursa: X/@elly_bar)
Internațional

Suedia, atac soldat cu 11 morți

Suedia, atac soldat cu 11 morți. Un atac armat devastator la un centru de educație pentru adulți din Orebro, Suedia, a dus la moartea a 11 persoane, inclusiv atacatorul, conform informațiilor oferite de poliție miercuri. Autoritățile suedeze au exclus orice motivație ideologică, confirmând că atacatorul a acționat singur. Suedia, atac soldat cu 11 morți Printre cei 11 morți, s-a numărat și atacatorul. Citește și: Panică în Franța după manipularea pro-Georgescu: un raport al serviciului împotriva ingerințelor digitale străine arată că rețeta poate fi extinsă Potrivit BBC, acesta și-a pus capăt zilelor cu propria armă după atac. Poliția nu a dezvăluit încă motivul exact al atacului, dar a avertizat asupra dezinformării de pe rețelele sociale legate de acest incident. Bilanțul final necunoscut Autoritățile regionale au confirmat că șase persoane au fost spitalizate cu răni cauzate de gloanțe, dar poliția nu a oferit încă detalii despre numărul exact al răniților și starea acestora. Martorii au descris scene de coșmar "Era sânge peste tot, oamenii erau panicați și plângeau, părinții erau îngrijorați (...) Era haos.", a declarat o elevă de 16 ani. „O Zi Dureroasă” Prim-ministrul Ulf Kristersson a declarat că este vorba despre cel mai grav atac armat în masă din istoria Suediei, numind-o „o zi dureroasă”. De asemenea, regele Carl al XVI-lea Gustav a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Suedia, confruntată cu o creștere a violenței Deși atacurile în școli sunt rare, Suedia se confruntă cu o creștere alarmantă a violenței armate, fiind țara cu cea mai mare rată a criminalității cu arme pe cap de locuitor din UE. Violențele sunt în mare parte atribuite criminalității organizate și războaielor dintre bandele de infractori. Între 2010 și 2022, doar 10 persoane au fost ucise în șapte incidente violente în școlile suedeze, conform Consiliului Național pentru Prevenirea Criminalității din Suedia.

Atac sângeros în China, morți, răniți (sursa: dushi.singtao.ca)
Internațional

Atac sângeros în China, morți, răniți

Atac sângeros în China, morți, răniți. Un atac cu cuțitul a zguduit sâmbătă seara o școală din localitatea Yixing, provincia Jiangsu, din estul Chinei. Opt persoane au fost ucise, iar alte 17 au fost rănite, conform autorităților locale. Suspectul, un tânăr de 21 de ani, fost elev al instituției, a fost arestat la locul incidentului. Atac sângeros în China, morți, răniți Atacul a avut loc la ora 18:30, ora locală, la Institutul Profesional de Arte și Tehnologie Wuxi. Poliția a confirmat că suspectul, un bărbat de 21 de ani, face parte din promoția 2024 a școlii. Citește și: Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete: impozit venit – 20%, impozit dividende – 10%, majorarea TVA și impozit progresiv în discuții „Pentru că nu și-a obținut diploma după ce a picat examenele și fiind nemulțumit de salariul primit în timpul stagiului, s-a întors la școală pentru a-și exprima furia și a comite crimele”, a precizat poliția din Yixing. Suspectul a mărturisit totul, potrivit aceleiași surse. Intervenția autorităților Autoritățile locale sunt mobilizate pentru a oferi îngrijiri medicale răniților și pentru a gestiona consecințele acestei tragedii. Ancheta continuă pentru a stabili toate detaliile legate de motivația și desfășurarea atacului. Seria recentă de atacuri violente în China Deși China este considerată o țară sigură, în ultimele luni a fost scena unor atacuri violente care au șocat populația. În noiembrie, un bărbat de 62 de ani a intrat cu un SUV într-un grup de oameni care făceau exerciții fizice la Zhuhai, în provincia Guangdong, provocând moartea a 35 de persoane și rănirea a aproximativ 40. În octombrie, la Shanghai, un atac cu cuțitul într-un supermarket a dus la moartea a trei persoane și rănirea altor 15. În septembrie, în Shenzhen, un elev japonez a fost înjunghiat mortal. Autoritățile, sub presiune Tragedia din Yixing readuce în atenție problema siguranței publice și a gestionării problemelor sociale în China. Autoritățile sunt sub presiunea de a răspunde rapid și eficient pentru a preveni astfel de incidente în viitor. Ancheta în cazul atacului continuă, iar victimele rănite primesc tratament medical de urgență.

Inundații devastatoare în Spania, 211 morți (sursa: youtube/City TV)
Internațional

Inundații devastatoare în Spania, 211 morți

Inundații devastatoare în Spania, 211 morți. Săptămâna trecută, inundațiile masive din sud-estul Spaniei au provocat cel puțin 211 decese, conform ultimului bilanț comunicat de premierul spaniol Pedro Sanchez. Aceste cifre au fost anunțate sâmbătă, fiind bazate pe raportările echipelor de salvare desfășurate în zonele afectate. Inundații devastatoare în Spania, 211 morți Premierul a subliniat că echipele de intervenție au "localizat și înregistrat 211 morți" și a adăugat că operațiunile de căutare a persoanelor dispărute continuă. Citește și: BLAT AUR-PSD Sora uneia dintre cele mai bogate șefe ale unei companii de stat, prima pe lista lui Simion la Senat, în Bacău Zonele cele mai afectate sunt acoperite de echipe de salvare care depun eforturi susținute pentru găsirea supraviețuitorilor. Sprijin militar Pentru a face față crizei, guvernul spaniol a anunțat mobilizarea suplimentară a 5.000 de militari în provincia Valencia, una dintre cele mai grav afectate regiuni. Dintre aceștia, 4.000 vor ajunge chiar sâmbătă, consolidând prezența forțelor de intervenție. Forțele de ordine, sporite Premierul Pedro Sanchez a mai precizat că, pentru a asigura gestionarea eficientă a situației, 5.000 de polițiști se vor alătura trupelor militare, ajungând la un total de 10.000 de agenți mobilizați în zonele dezastrului. Acest sprijin masiv va facilita operațiunile de salvare și securizare a zonelor sinistrate, ajutând comunitățile afectate să se recupereze în fața acestei tragedii.

Ostaticii din Gaza, jumătate au murit (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Ostaticii din Gaza, jumătate au murit

Ostaticii din Gaza, jumătate au murit. Doar jumătate din cei 101 ostatici deţinuţi de gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza mai sunt în viaţă, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Comisiei de Afaceri Externe şi Apărare din Knesset (parlamentul). Ostaticii din Gaza, jumătate au murit Cel mai recent bilanţ al armatei israeliene era de 35 de ostatici morţi, după mai mult de 11 luni de lupte şi bombardamente intense ale armatei israeliene în Fâşia Gaza, unde - potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas - au fost ucişi peste 41.400 de palestinieni. Citește și: Fabrica de arme din Cugir, pe cale să fabrice propriul pistol-mitralieră, un Kalashnikov pe standarde NATO Patru dintre cei 101 ostatici sunt ţinuţi captivi în Fâşia Gaza de ani de zile, în timp ce ceilalţi 97 au fost răpiţi în timpul atacurilor din 7 octombrie, când comandouri ale Hamas au luat ostatice 251 de persoane şi au ucis alte 1.200 în comunităţi din sudul Israelului. În plus, potrivit unor scurgeri de informaţii de la aceeaşi reuniune, Netanyahu ar fi negat obstrucţionarea unui acord cu privire la eliberarea ostaticilor, lucru de care este acuzat de o mare parte a societăţii israeliene după adăugarea de noi clauze - cum ar fi o prezenţă israeliană la frontiera între Egipt şi Fâşia Gaza - în negocierile care au ajuns într-un impas total din cauza escaladării tensiunilor în Liban.

Efectele accidentelor în care au fost implicate trotinetele Foto: Oradea.ro
Eveniment

Efectele accidentelor în care au fost implicate trotinetele

Zeci de morți și sute de răniți: acestea efectele accidentelor grave în care au fost implicate trotinetele electrice în doar trei ani, din 30 iunie 2021 în 30 iunie 2024. Doat în București au fost 187 de accidente majore, soldate cu 184 de răniți grav și trei morți, arată un răspuns al ministerului de Interne la o interpelare. Citește și: Salarii uriașe la Apele Române, instituția direct responsabilă de inundații: până și șoferii iau spor de absorbție a fondurilor europene Efectele accidentelor în care au fost implicate trotinetele În total au fost 24 de persoane ucise în accidente care au implicat trotinete electrice. Numărul răniților grav: peste 370. După București, cele mai multe accidente au fost la Cluj, 28, fiind soldate cu 25 de răniți grav și trei morți. Pe locul III vine, surprinzător, județul Mehedinți: 17 accidente, cu 16 răniți grav și un mort. Ministerul de Interne nu precizează dacă vina a fost a conducătorilor acestor trotinete sau a altor participanți la trafic. O statistică anterioară a ministerului de Interne arăta că din 2018 până în 2023 s-au înregistrat 23 de morți și 399 de persoane grav rănite în accidente în care au fost implicate trotinete electrice. În plus, 2.651 de persoane au fost rănite ușor.

Rafila sacrifică un funcționar pentru scaun (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Rafila sacrifică un funcționar pentru scaun

Rafila sacrifică un funcționar pentru scaun. Pensionarul Sorin Luca, șeful interimar al Corpului de Control al ministrului Sănătății, și-a dat demisia din funcție în urma scandalului generat de moartea suspectă a pacienților de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Control de mușamalizare DeFapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că ministrul Alexandru Rafila l-a trimis în control pe Luca împreună cu consilierul său personal, pensionarul de lux Octavian Melintescu, pentru a "documenta și verifica" aspecte administrative, și nu moartea suspectă a pacienților. Citește și: EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor În acest context, Sorin Luca a executat ordinul ministrului și nu putea să își depășească atribuțiile legale. Mai mult, ministrul Alexandru Rafila putea trimite în control Inspecția Sanitară de Stat, direcție de control aflată în subordinea sa directă, cu atribuții legale în verificarea calității actului medical, așa cum a făcut în cazul "Alexandra" și în cel al tinerei care a născut pe trotuarul din fața Spitalului Urziceni. Rafila sacrifică un funcționar pentru scaun Pesedistul Alexandru Rafila a anunțat înaintea ședinței de Guvern că Sorin Luca, șeful interimar al Corpului de Control al ministrului Sănătății, și-a dat demisia. "A considerat că, în urma acestei probleme grave de la Spitalul , el fiind cel care a participat acolo, trebuie să demisioneze", a declarat ministrul Alexandru Rafila. Ce nu a spus ministrul Rafila este că la control a participat și consilierul său personal, pensionarul de lux Octavian Melintescu, care nu are atribuții legale de control pentru că nu este funcționar public. Dar acesta nu și-a dat demisia din funcție. Ce căuta Melintescu la "Sf. Pantelimon"? Controlul invocat de ministrul Alexandru Rafila a avut loc la data de 12 aprilie 2024, cu două zile după ce s-a aflat că mai mulți pacienți au murit în condiții suspecte la Spitalul "Sfântul Pantelimon". Ce a făcut ministrul Alexandru Rafila? În loc să trimită în control Inspecția Sanitară de Stat și comisiile de specialitate din subordinea sa, a emis un ordin de ministru prin care i-a desemnat pe pensionarul Sorin Luca, șeful interimar al Corpului de Control și specialist în medicina muncii, și pe Octavian Melintescu, consilierul său personal, să verifice și să documenteze niște "aspecte administrative". Atenție, nu să facă verificări referitoare la cazurile de pacienți morți în condiții suspecte. Rafila a spus textual că acuzațiile nu se susțin Ministrul Alexandru Rafila a încercat să mușamalizeze cazul pacienților morți în condiții suspecte în repetate rânduri. De exemplu, Rafila declara că "mortalitatea în unitatea medicală a fost în ultimul an de 3,5 decese zilnic”, susținând că nu sunt elemente care să susțină acuzația privind decesele suspecte. Ulterior, medicii Maria Miron și Mirela Păiuș au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, la cererea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Anchetatorii le acuză pe cele două doctorițe că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului. Între timp, procurorii au mai cerut necropsia altor cinci pacienți decedați la Spitalul "Sfântul Pantelimon".

Agresivitate la Sănătate - "nimicuri" vor demisia (sursa: Facebook/Alexandru Rogobete)
Eveniment

Agresivitate la Sănătate - "nimicuri" vor demisia

Agresivitate la Sănătate - "nimicuri" vor demisia. Alexandru Rogobete, secretarul de stat din Ministerul Sănătății care spera să fie numit în funcția de ministru în cazul demiterii lui Alexandru Rafila, s-a rățoit la toți cei care critică faptele de la "Sf. Pantelimon" cercetate de procurori. Agresivitate la Sănătate - "nimicuri" vor demisia Secretarul de stat Alexandru Rogobete, fostul consilier personal al ministrului Alexandru Rafila, a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care a încercat să minimalizeze cazul pacienților morți în condiții suspecte la spitalul "Sfântul Pantelimon". Citește și: Eternul bugetar Rafila deține în conturile bancare, investiții și sub formă de împrumuturi peste șapte milioane de lei Problema lui Rogobete: cazul ar fi fost transformat în subiect de campanie electorală. Așa că l-a arătat cu degetul pe liberalul Nicolae Ciucă, partenerul de guvernare al PSD. Apoi i-a etichetat drept "nimicuri" pe cei care cer demisia ministrului Alexandru Rafila. "Mi s-a spus acum câteva ore că . REFUZ FERM să cred asta! Așa este politica lor în care nu au construit un spital în ultimii 34 de ani! Cine ne face ? Ăia care sunt experți la făcut și care cu lipsă de demnitate și onoare se laudă cu . Cine ne cere demisia? Aceleași NIMICURI care au făcut NIMIC pentru sistemul de sănătate și care prin NIMICUL lor vor să conducă în continuare. Suntem normali la cap?", s-a burzuluit online Alexandru Rogobete. Rogobete se vede ministru La final, secretarul de stat a ținut să își declare solidaritatea cu medicii: "cu asumare și responsabilitate, MĂ ÎNCLIN CU RUȘINE, pentru că ei nu au, în fața voastră, în fața colegilor mei medici și vă asigur, CĂ NU SUNTEȚI SINGURI". Rogobete, însă, nu a scos nici un cuvânt despre pacienții de la spitalul "Sfântul Pantelimon". Mesajul postat de Alexandru Rogobete nu este deloc întâmplător. Numele său a fost vehiculat în ultimele zile ca posibil înlocuitor al pesedistului Alexandru Rafila în funcția de ministru al Sănătății. Dar, pentru că premierul Marcel Ciolacu nu l-a schimbat din funcție pe ministrul Rafila, Alexandru Rogobete a fost forțat să facă un pas înapoi. Crescut la umbra medicului Dorel Săndesc Cariera lui Alexandru Rogobete este strâns legată de cea a medicului Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean "Pius Brînzeu" din Timișoara și președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI). Din CV-ul lui Alexandru Rogobete aflăm că este medic rezident suspendat la spitalul condus de medicul Săndesc. În plus, este asistent universitar la UMF "Victor Babeș", acolo unde medicul Dorel Săndesc este prorector Dezvoltare Academică. Mai mult, Alexandru Rogobete este autor și coautor al mai multor articole științifice publicate împreună cu medicul Săndesc. În iulie 2020, Alexandru Rogobete a venit de la Timișoara la București pe funcția de consilier personal al secretarului de stat Nicolae Dragoș Garofil. De la medicul liberal Garofil, a trecut la cabinetului ministrului Alexandru Rafila, tot pe funcția de consilier personal. În timp ce îl consilia pe Alexandru Rafila, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, sub conducerea medicului Dorel Săndesc, l-a premiat cu 5.000 lei pe Alexandru Rogobete pentru "cea mai bună prezentare orală a unui tânăr medic". Se întâmpla în anul 2022. În februarie 2023, a fost numit în funcția de secretar în Ministerul Sănătății. DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la Alexandru Rogobete, dar acesta a refuzat să răspundă.

"Sf. Pantelimon": Ciolacu, protecție pentru Rafila (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

"Sf. Pantelimon": Ciolacu, protecție pentru Rafila

"Sf. Pantelimon": Ciolacu, protecție pentru Rafila. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că, în situaţia în care acuzaţiile sunt probate, toţi vinovaţii în cazul de la Spitalul Pantelimon trebuie să meargă la închisoare, menţionând că, dacă rechizitoriul procurorilor scoate la iveală vreo culpă în efectuarea controalelor administrative şi medicale, nu va ezita să ceară demisii "de sus până jos, la minister, spital şi Colegiul Medicilor". Premierul așteaptă rechizitoriul procurorilor "Categoric, toţi vinovaţii în cazul de la Spitalul Pantelimon trebuie să meargă la închisoare. Acuzaţia de omor cu premeditare în cazul unui medic este de neconceput, dacă aceasta este probată. Am văzut că Ministerul Sănătăţii a colaborat cu Parchetul la această anchetă din prima zi. Citește și: Șocant: un senator PSD apără medicii arestați de la „Sf. Pantelimon” și decizia de a eutanasia bolnavii: „La dreptul de a muri cu demnitate ne putem gândi?” Dacă rechizitoriul procurorilor scoate la iveală vreo culpă în efectuarea controalelor administrative şi medicale nu voi ezita să cer demisii de sus până jos la minister, spital şi Colegiul Medicilor", a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern. El a solicitat politicienilor să nu folosească această dramă în scop electoral. "Până atunci, însă, le solicit politicienilor, deoarece suntem în campanie electorală, care vor să folosească această dramă în scop electoral, să caute alte subiecte şi, Slavă Domnului, sunt subiecte importante care nu pot fi ascunse", a subliniat prim-ministrul. "Sf. Pantelimon": Ciolacu, protecție pentru Rafila Ciolacu, însă, a încercat o manipulare ieftină atunci când s-a referit la controalele administrative. Este acum cunoscut, după o dezvăluire a DeFapt.ro, că ministrul Rafila doar a mimat că a controlat situația de la "Sf. Pantelimon". Astfel, deși a anunțat public că trimite o echipă de control care să lămurească situația morților suspecte, Rafila a făcut cu totul altceva. Adică i-a trimis pe Luca Sorin Ion, șeful interimar al Corpului de Control, și pe pensionarul de lux Octavian Melintescu, consilierul său personal, care nu are atribuții de control, chipurile pentru a "documenta și verifica" scandalul dintre cadrele medicale, și nu moartea suspectă a celor 20 de pacienți. La solicitarea DeFapt.ro, ministrul Alexandru Rafila a recunoscut oficial că echipa de control nu a avut misiunea de a verifica decesele suspecte, ci doar a verificat și documentat niște aspecte administrative.

Pacienți uciși - Rafila refuză să demisioneze (sursa: Facebook/Ministerul Sănătății)
Eveniment

Pacienți uciși - Rafila refuză să demisioneze

Pacienți uciși - Rafila refuză să demisioneze. Pesedistul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, trebuie să își dea demisia pentru că a mușamalizat moartea suspectă a cel puțin 20 de pacienți de la Spitalul "Sfântul Pantelimon", după ce medicii au redus voluntar dozele de noradrenalină. Rafila minte cum respiră Mai mult, ministrul nu a luat nici o măsură după ce medicul Elena Voicu, fosta șefă a secției ATI, a fost dată afară pentru că le-a încurajat pe asistente să spună adevărul în fața procurorilor. DeFapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că ministrul Rafila l-a trimis pe Luca Sorin Ion, șeful interimar al Corpului de Control, și pe pensionarul de lux Octavian Melintescu, consilierul său personal, care nu are atribuții de control, chipurile pentru a "documenta și verifica" scandalul dintre cadrele medicale, și nu moartea suspectă a celor 20 de pacienți. Citește și: EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor Scandalul a izbucnit în aprilie Ministrul Alexandru Rafila încearcă cu disperare ca să își salveze funcția după ce 20 de pacienți internați la Spitalul "Sfântul Pantelimon" au murit în condiții suspecte. Scandalul a fost declanșat la începutul lunii aprilie, atunci când s-a aflat că medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis să reducă dozele de noradrenalină ale unor pacienți. Citește și: După ce, luni întregi, Rafila a încercat să ascundă crimele de la spitalul „Sf. Pantelimon”, azi procurorii au reținut doi medici pentru “omor calificat cu premeditare“ Împreună cu adrenalina, noradrenalina accelerează ritmul cardiac la primele semnale de pericol, iar acest lucru determină creșterea cantității de sânge care este pompată de inimă. Personalul medical declara atunci, sub protecția anonimatului, pentru cetateanul.net, că pacienții cărora le-a fost prescrisă pe foaia de observație administrarea a 15 sau 20 miligrame de noradrenalină primeau în realitate doar un miligram. O decizie controversată luată de medici, care a dus la moarte timpurie a pacienților. Controlul ministrului, o farsă Ulterior, pe 11 aprilie, pentru a scăpa de presiunea publică, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că va trimite Corpul de Corpul pentru a verifica ce s-a întâmplat în cazul pacienților decedați. În paralel, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au demarat propria anchetă. Dar, pe 12 aprilie a.c., la Spitalul "Sfântul Pantelimon" au ajuns doar pensionarul Luca Sorin Ion, directorul interimar al Corpului de Control, și pensionarul special Octavian Melintescu, consilierul personal al lui Alexandru Rafila. Prezența ilegală a lui Octavian Melintescu în echipa de control a ridicat primele suspiciuni de mușamalizare a cazului. La solicitarea DeFapt.ro, ministrul Alexandru Rafila a recunoscut oficial că echipa de control nu a avut misiunea de a verifica decesele suspecte, ci doar a verificat și documentat niște aspecte administrative. Pacienți uciși - Rafila refuză să demisioneze Conducerea Spitalului "Sfântul Pantelimon" a decis între timp să o "execute" pe medicul Elena Voicu, fosta șefă a secției ATI, cea care le-ar fi încurajat pe asistente să spună adevărul despre pacienții decedați în fața anchetatorilor. "Ce legătură are mortalitatea cu șefia mea? Că se moare pe capete, mai rău ca în pandemie? Ce caută morga în spatele spitalului? De ce mortalitatea e mai mare acum cu zece doctori și era mai mică când eram patru doctori în terapie?”, a afirmat medicul Elena Voicu la sfârșitul lunii mai, după ce a fost audiată ca martor de procurori. Ce a făcut ministrul Alexandru Rafila? Nimic. Declara, însă, că "mortalitatea în unitatea medicală a fost în ultimul an de 3,5 decese zilnic", precizând că nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină acuzația privind decesele suspecte.

Medici audiați în dosarul morților suspecte (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Medici audiați în dosarul morților suspecte

Medici audiați în dosarul morților suspecte. Patru angajaţi ai Spitalului Pantelimon au fost ridicaţi miercuri de poliţişti şi duşi la audieri, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI. Anunțul Parchetului Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a anunțat, într-un comunicat de presă, următoarele: Citește și: EXCLUSIV Femei exploatate pe șantier în România, „la negru”, dosare „uitate” în fișete la Poliție. „Vina” femeilor: erau ucrainence care nu se puteau întoarce acasă "În dimineaţa zilei de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul DGPMB - Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti pentru locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti. De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii". Medici audiați în dosarul morților suspecte În luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul "Sf. Pantelimon" cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale. Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe, fiind audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 - 7 aprilie 2024. Ulterior, a fost pusă sub acuzare o asistentă pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii consideră că ea ştie ce s-a întâmplat la Secţia ATI, dar a refuzat să dea informaţii în timpul audierilor, astfel încât procurorii au decis să o pună sub acuzare.

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia) (sursa: tass.com)
Internațional

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia)

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia). Bărbaţi înarmaţi au atacat duminică sinagogi şi biserici ortodoxe din Caucazul rus, omorând nouă persoane, printre care un preot şi poliţişti, au anunţat autorităţile, denunţând acte "teroriste". Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia) Atacurile au avut loc în capitala republicii ruse Daghestan, Mahacikala, şi în oraşul de coastă Derbent. Daghestanul este o regiune rusă majoritar musulmană, învecinată cu Cecenia, dar şi cu Georgia şi Azerbaidjan. Operaţiuni antiteroriste în zonă sunt anunţate în mod regulat de autorităţile ruse. Citește și: Cum mi s-a dublat prețul la RCA în decurs de cinci ani, la aceeași mașină, cu zero accidente sau sancțiuni rutiere Atacurile de duminică au vizat "două biserici ortodoxe, o sinagogă şi un punct de control al poliţiei", a anunţat Comitetul naţional antiterorist, citat de agenţia Ria Novosti. Reprezentanţi ai evreilor, printre care Congresul Evreiesc rus, au afirmat că a fost atacată şi o altă sinagogă. Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse, în vârstă de de 66 de ani, a fost ucis la Derbent, potrivit autorităţilor. Moartea a şase poliţişti a fost, de asemenea, anunţată de Ministerul de Interne din Daghestan. Ulterior, autorităţile au mai informat că un ofiţer al Gărzii Naţionale şi-a pierdut viaţa, iar un alt poliţist a decedat din cauza rănilor sale. În total, nouă decese, chiar dacă autorităţile nu au comunicat un bilanţ total. Doi atacatori, uciși În total, 16 persoane, dintre care 13 poliţişti, au fost rănite şi internate în spital, potrivit ministerului. Indivizi înarmaţi au deschis focul şi asupra unui vehicul în care se aflau poliţişti, rănindu-l pe unul dintre ei, în Sergokala, un sat situat între Mahacikala şi Derbent, a mai precizat Ministerul de Interne regional pentru agenţiile ruse. Niciun element nu permite stabilirea motivaţiilor sau identităţii autorilor acestor atacuri, care par coordonate. Comitetul naţional antiterorist a anunţat în cursul serii încheierea "fazei active" a operaţiunii antiteroriste de la Derbent şi a indicat că doi atacatori au fost ucişi. De asemenea, forţele de ordine au "eliminat patru atacatori la Mahacikala", potrivit Ministerului de Interne regional. Comitetul de anchetă rus a indicat că a deschis o anchetă penală pentru "acte teroriste", fără alte detalii. Patriarhul Kirill vorbește de "semințele urii" Sinagogile din Derbent şi Mahacikala au fost incendiate, potrivit preşedintelui consiliului public al comunităţilor evreieşti din Federaţia Rusă, Boruh Gorin. Imagini, preluate de presa rusă, au arătat o clădire în flăcări, prezentată ca fiind o sinagogă. În alte înregistrări video, au putut fi auzite focuri de armă pe străzile din Mahacikala, unde a fost desfăşurat un important dispozitiv poliţienesc. Autenticitatea acestor imagini nu a putut fi verificată independent. Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a afirmat duminică seară că aceste atacuri "sunt o încercare de a destabiliza situaţia" din republică. Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse şi susţinător fervent al Kremlinului, a asigurat că "inamicul" caută să distrugă "pacea inter-religioasă" din Rusia. Scopul său este de "a sădi seminţele urii", a denunţat el, fără a-i numi pe responsabili. Crocus City Hall Moscova - 140 de morți În octombrie, pe aeroportul din Mahacikala au izbucnit revolte ostile Israelului. În momentul aterizării unui avion din Israel, sute de protestatari au luat cu asalt aeroportul, în mijlocul tensiunilor din întreaga lume legate de conflictul dintre Israel şi Hamas. Rusia a fost vizată de mai multe ori de atentate şi atacuri revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), chiar dacă influenţa sa rămâne limitată în ţară. Citește și: Cel mai mare tun al lui Ciolacu: pășune cumpărată cu 260 de euro, schimbată cu o pădure a statului de 440.000 de euro În martie, un atac revendicat de SI la Crocus City Hall, la periferia Moscovei, a ucis peste 140 de persoane. Săptămâna trecută, mai mulţi membri ai SI au fost ucişi după ce au luat ostatici doi agenţi de pază într-o închisoare din sudul Rusiei, potrivit autorităţilor. Rusia s-a confruntat cu o rebeliune islamistă la începutul anilor 2000 în Caucaz, o mişcare născută din primul conflict împotriva Ceceniei separatiste din 1994-1996. Aceasta a fost învinsă de forţele federale ruse şi, în ultimii ani, incidentele armate au fost rare acolo. Aproximativ 4.500 de ruşi, în special din Caucaz, au luptat alături de SI în Irak şi Siria, potrivit datelor oficiale.

Putin ucide ucraineni și de Înviere (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin ucide ucraineni și de Înviere

Putin ucide ucraineni și de Înviere. Preşedintele rus Vladimir Putin şi zeci de credincioşi din Moscova au participat sâmbătă seara la slujba de Înviere, oficiată de capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, un susţinător fervent al liderului rus şi al războiului său în Ucraina. Președintele rus, mulțumiri pentru Kirill Putin, într-un costum de culoare închisă, cămaşă albă şi cravată roşu închis, a fost filmat în principala biserică din capitala rusă - Catedrala Hristos Mântuitorul - alături de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fiecare ţinând în mână o candelă roşie aprinsă, după cum se vede într-o înregistrare video de la slujbă. Citește și: VIDEO Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, după ce Ciolacu a cerut să nu mai fie jignit că ar fi moldovean: „Mârlan fără educație” Liderul rus şi-a făcut cruce de mai multe ori în timpul slujbei, care a început sâmbătă seara târziu şi a durat până la primele ore ale zilei de duminică. Când patriarhul Kirill a anunţat "Hristos a înviat!", Putin s-a alăturat celorlalţi credincioşi care au răspuns: "Adevărat a înviat!". Putin nu a menţionat explicit războiul, pe care Kremlinul îl numeşte "operaţiune militară specială", în mesajul său de Paşti. Într-un discurs public adresat patriahului Kirill, capul Bisericii ortodoxe ruse, Putin i-a mulţumit pentru "cooperarea fructuoasă în perioada dificilă actuală, în timp ce este important pentru noi să ne unim eforturile în vederea dezvoltării constante şi a întăririi patriei". Patriarhul rus, suporter înfocat al războiului Capul bisericii ruse a sprijinit cu tărie războiul din Ucraina, intrat deja în al treilea an. Zeci de mii de oameni au fost ucişi şi milioane de oameni au trebuit să-şi abandoneze casele de când Putin a ordonat invadarea ţării vecine în februarie 2022. În cadrul slujbei de Înviere, patriarhul rus s-a rugat pentru protejarea "graniţelor sfinte" ale Rusiei, exprimându-şi speranţa că Dumnezeu va opri "luptele interne" între Rusia şi Ucraina, a relatat agenţia de presă de stat TASS. Creştinii ortodocşi, inclusiv Biserica Ortodoxă Rusă, respectă calendarul iulian şi sărbătoresc Paştele în acest weekend, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale a celebrat marea sărbătoare pe 31 martie, după calendarul gregorian. Unde merge Putin la slujbe Putin participă întotdeauna la slujbe în timpul marilor sărbători bisericeşti. De Crăciun, el participă de obicei la slujbe în biserici mai mici din afara Moscovei. De Paşte, el merge în mod tradiţional la Catedrala Hristos Mântuitorul, care a fost reconstruită în perioada post-sovietică şi care a devenit un simbol al relaţiei simbiotice a statului cu Biserica Ortodoxă. Biserica rusă, condusă de patriarhul Kirill, a luat măsuri drastice împotriva disidenţei interne, un preot a fost exclus pentru că a refuzat să se roage ca Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei, iar un alt preot a fost suspendat pentru că a oficiat slujba de pomenire la mormântul lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei care a murit într-o colonie penitenciară din regiunea arctică în februarie. Putin ucide ucraineni și de Înviere Un tir cu rachete ruseşti asupra regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, a ucis două persoane, în timp ce un atac cu drone asupra oraşului Harkov, în nord-estul ţării, a făcut cel puţin şase răniţi, au indicat duminică responsabili locali. Ultimele atacuri au avut loc în timp ce creştinii ortodocşi din Ucraina şi din Rusia celebrau sărbătoarea Învierii. "La Pokrovsk, tiruri cu rachete au ucis două persoane şi au avariat o casă", a declarat Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk (est) într-un mesaj pe Telegram. Localitatea Pokrovsk se află la circa 60 km nord-vest de oraşul Doneţk, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume ocupată de Rusia şi pe care Moscova pretinde că ar fi anexat-o. Forţele aeriene ucrainene au declarat că ruşii au lansat 24 de drone iraniene Shahed asupra teritoriului Ucrainei în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică şi că 23 dintre ele au fost doborâte. "O casă şi dependinţele sale au ars în urma acestor atacuri. Şase persoane au fost rănite, între care o fetiţă născută în 2015", a declarat guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov, pe Telegram. Zelenski, în cămașă tradițională Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a publicat un mesaj video duminică de la Catedrala Sf. Sofia din Kiev, situată în centrul capitalei. Înlocuindu-şi îmbrăcămintea militară obişnuită printr-o cămaşă tradiţională ucraineană, el a spus că Dumnezeu este un "aliat" al Ucrainei. "Cu un astfel de aliat, viaţa va învinge definitiv moartea", a declarat Zelenski. În cadrul catedralei, o expoziţie prezintă icoane religioase pictate pe lăzi de muniţie.

E85, șosea extremă - morți și răniți (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

E85, șosea extremă - morți și răniți

E85, șosea extremă - morți și răniți. În fiecare an, mor mulți oameni pe șoseaua europeană E85 și mult mai mulți sunt răniți. E85, șosea extremă - morți și răniți Din 2018 până azi, 59 de oameni și-au pierdut viața, iar 160 s-au ales cu răni grave în urma evenimentelor rutiere care au avut loc pe șoseaua cu doar o bandă pe sens de la Iași până la ieșirea din județ spre Roman. Citește și: Salariile uriașe de la Inspecția Judiciară au explodat: majorări de 20% din martie în septembrie, plus nenumărate diurne și alocații În infrastructura rutieră ieșeană nu s-a mai făcut nimic din 2012 încoace – în afară de promisiuni, studii și asfaltări, acestea din urmă acolo unde s-au modernizat drumuri județene. Dar viteza pe șosele a crescut, la fel și numărul victimelor. "Noroc" de ambuteiajele dese de pe cel mai circulat drum, Iași-Tg. Frumos-Roman, care au mai tăiat din viteza coloanelor de mașini la Lețcani, Podu Iloaiei și Tg. Frumos. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Israel, Fâșia Gaza mii de victime (sursa: nbcnews.com)
Internațional

Israel, Fâșia Gaza: mii de victime

Israel, Fâșia Gaza: mii de victime. Peste 600 de persoane au fost ucise în Israel de când Hamas a lansat sâmbătă o ofensivă militară din Fâşia Gaza, iar mişcarea palestiniană a luat "peste 100 de prizonieri", a transmis duminică guvernul israelian, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, a anunţat un bilanţ de 370 de morţi de partea palestiniană. Israel, Fâșia Gaza: mii de victime Numărul deceselor din Israel apare într-un infografic postat pe contul de Facebook al biroului de presă al guvernului. Citește și: VIDEO Fostul premier israelian Naftali Bennett s-a prezentat la unitatea sa militară, pentru a participa la confruntarea cu teroriștii Hamas. Bennett a făcut parte din trupele de comando Numărul morţilor "nu este definitiv", a declarat pentru AFP un oficial al biroului de presă al executivului israelian, adăugând că, dintre cei 2.000 de răniţi din ţară, 200 sunt "în stare critică". Citește și: VIDEO Propaganda Hamas distribuie scene oribile cu cadavrul gol al unei femei din armata israeliană, iar mulțimea strigă „Allahu Akbar”. Altă femeie, bătut și plină de sânge, ostatic De partea cealaltă, autorităţile locale din Fâşia Gaza au anunţat tot duminică, în doua zi de ostilităţi, că numărul morţilor în conflictul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza a crescut la 370 de partea palestiniană. "Trei sute şaptezeci de cetăţeni au fost ucişi şi alţi 2.200 au fost răniţi", a transmis Ministerul Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene din Gaza.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră