duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: moldoveni

5 articole
Politică

Moldovenii, pe locuri neeligibile la europarlamentare

Moldovenii, pe locuri neeligibile la europarlamentare. La nivel regional, Moldova va fi reprezentată la Bruxelles doar prin băcăuanii de la PSD și AUR. Moldovenii, pe locuri neeligibile la europarlamentare Cu două luni înainte de alegerile europarlamentare, după ce formațiunile politice au înregistrat listele de candidați la Biroul Electoral Central, se conturează un al doilea mandat în care Iașiul nu va avea un reprezentant. Citește și: Armata obligatorie: MApN spune că legea care a suspendat serviciul militar obligatoriu a avut „impact asupra structurii sistemului național de apărare” și cere reglementări noi De fapt, termenul de depunere a listelor de candidați expiră pe 10 aprilie la ora 24.00, dar zarurile au fost deja aruncate. Potrivit informațiilor deja cunoscute, doar social-democrații s-au gândit să pună moldoveni pe locuri eligibile. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Moldovenii, pe locuri neeligibile la europarlamentare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
De ce a eșuat mitingul lui Simion împotriva popularilor europeni Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

De ce a eșuat mitingul lui Simion împotriva popularilor europeni

De ce a eșuat mitingul lui George Simion organizat la început de martie împotriva popularilor europeni aflați în vizită la București: poliția română a blocat 116 cetățeni moldoveni „apropiați” de oligarhul fugar Ilan Șor, aflat la Moscova. Citește și: Postare virală pe TikTok a unui vlogger olandez, extaziat de „Străzile deschise” din București: „Oamenii din București pur și simplu își trăiesc viața la maximum” La 6 martie, în zona unde se desfășura, la București, Congresul Partidului Popular European, AUR, formațiunea condusă de George Simion, a organizat un miting anti-european la care au fost afișate bannere cu mesajul ”Jos Ursula”, s-a strigat „Suveranitate” și „Hoții”. Însă liderul AUR, George Simion, care a venit la miting cu o șapcă pe care scria numele lui Donald Trump, nu a reușit să aducă la acest protest decât sub 200 de persoane. De ce a eșuat mitingul lui Simion împotriva popularilor europeni Acum, Ziarul de Gardă scrie că la protestele anti-europene urmau să vină peste 100 de cetățeni moldoveni „apropiați” de oligarhul fugar Ilan Șor. „Ziarul de Gardă a aflat că interdicția a fost aplicată de către o structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General al Poliției (IGP). «Acelui grup de tineri apropiat de Șor, i-au fost impuse interdicții de a intra în România de către autoritățile abilitate din respectivul stat. Interdicția a fost impusă de instituțiile abilitate din statul respectiv. Nu vă pot spune cu exactitate care este perioada pentru care au fost impuse interdicțiile, deoarece decizia aparține lor și mai corect ar fi să-i contactați pe ei. Interdicția a fost aplicată în urma unor analize și respectiv, ca și concluzie, acei tineri au prezentat și prezintă pericol pentru securitatea națională a României. Mai mult ca atât, aici a fost vorba despre România, însă, în cazul în care alți tineri sau aceeași tineri vor prezenta pericol și pentru alte state europene la fel va fi aplicată interdicția deoarece ei la direct atentează la securitatea națională a oricărui stat», a precizat Țentiu pentru ZdG. Oficialul a adăugat că «ne sunt cunoscute 116 persoane (care au primit interdicție, n.r.), însă numărul se poate modifica. Acestea sunt, deocamdată, informațiile pe care le avem de la colegii din România. Ar putea parveni modificări și respectiv o nouă listă», a punctat șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP”, scrie publicația de la Chișinău.

Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu vrea lase fără cetățenie

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Vladimir Putin în Ucraina. Ea a spus însă și că autoritățile de la Chișinău vor să discute cu cele de la Moscova pentru a se evita înrolarea moldovenilor care dețin și cetățenie rusă. Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie „Pentru a descuraja asemenea acțiuni analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova fără cetățenia Federației Ruse și se înrolează de partea agresorilor”, a spus ea după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, citată de newsmaker.md. In her press briefing following the Supreme Security Council meeting, Moldovan president Maia Sandu said any Moldovan citizens choosing to fight on the side of the Russian aggressor will have their Moldovan citizenship removed. Many people esp in Transnistria have both passports pic.twitter.com/sbK3VubiPc— Paula Erizanu (@paulaerizanu) September 26, 2022 CSS a solicitat Ministerului de Externe să inițieze consultări bilaterale cu Rusia în vederea excluderii cazurilor de recurtare a cetățenilor moldoveni rezidenți în Rusia în cadrul activităților de mobilizare. Între timp, ministerul de Extern dar și alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Moldovenii aflați în Rusia încearcă disperați să fugă din țară, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială, relatează digi24.ro, conform deschide.md. Citește și: Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014 Între 2016 și 2020, circa 70.000 de cetățeni moldoveni au primit și cetățenie rusă. La finele lunii aprilie 2020, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a promulgat Legea care prevede simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei, care nu mai conține obligația de a renunța la cetățeniile altor state, dacă cineva vrea și cetățenia rusă.

Românii își joacă banii în Rusia Foto: Facebook administrația Moscovei
Eveniment

Românii își joacă banii în Rusia

Românii își joacă banii în Rusia: potrivit datelor furnizate de Banca Centrală a Federației Ruse, citate de newsmaker.md, doar șase cetățeni români au investit pe piața de capital, iar activele deținute de aceștia sunt în valoare de 102 milioane de ruble (circa 1,7 milioane de dolari, la un curs de circa 61 de ruble pentru un dolar). Cele mai mari active sunt deținute de croați, iar cei mai numeroși investitori sunt din Belarus. Românii își joacă banii în Rusia Publicația din Moldova arată că pe piața de capital din Rusia activează și 309 cetățeni moldoveni, care dețin active de aproape de 327 de milioane de ruble, în scădere cu peste 25% față de finele lunii martie 2022 (439,4 milioane de ruble). În total, aproximativ 18.800 de cetățeni străini dețineau, la sfârșitul lunii iunie active în valoare totală de 25,8 miliarde de ruble rusești (circa 420 de milioane de dolari) sub formă de investiții pe piața de capital din Rusia. Numărul investitorilor străini a crescut cu peste 1.100 față de sfârșitul lunii martie 2022, dar valoarea activelor deținute de jucătorii străini de pe piața de capital din Rusia s-a redus cu aproape 35%. Datele Băncii Centrale a Rusiei arată cine sunt cetățenii străini care riscă să investească pe piața de capital: Belarus – 4.884, în creștere cu 140 de persoane, față de martie 2022Kazahstan – 2.720Uzbekistan – 2.328Ucraina - 2.029 Kârgâzstan -1.380 Tadjikistan - 1.119Armenia - 344Germania – 318Letonia - 292 În ceea ce privește valoarea investițiilor, cetățenii croați sunt pe primul loc, dar analiștii bănuiesc că, de fapt, sunt ruși deținători ai „pașaportului de aur”, adică au primit drept de rezidență (și cetățenie, după zece ani) după ce au investit în economia acestei țări. Citește și: Rușii, prinși la borcanul cu miere: cum au reușit hackerii ucraineni să păcălească soldații lui Putin cu conturi false ale unor femei atractive și apoi să-i arunce în aer – FT Astfel, 34 de croați apar în datele Băncii Centrale din Rusia ca deținând active de 4,43 miliarde de ruble, în timp ce 4.884 de belaruși dețineau doar 2,65 miliarde de ruble. Doi investitori din Insulele Feroe dețin active de două miliarde de ruble.

Moldovenii părăsesc în masă Rusia Foto: emigrare.md
Politică

Moldovenii părăsesc în masă Rusia

Moldovenii părăsesc în masă Rusia: în 2022, mai sunt în această țară doar 14% din câți erau în 2014, arată presa din Republica Moldova. Astfel, în 2014, locuiau și lucrau sau studiau în Federația Rusă nu mai puțin de 587.000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Datele din 2022 arată că au mai rămas doar 76.000. În schimb, a explodat numărul cetățenilor moldoveni care au și cetățenie română. Moldovenii părăsesc în masă Rusia Datele provin de la un studiu realizat de experții Institutului de analize sociale și prognoze al Academiei Prezidențiale pentru economie și administrație publică din Rusia (RANEPA), citat de Mold-Street. Comparativ cu începutul lunii mai 2021, numărul moldovenilor aflați în Rusia a scăzut de aproape două ori, iar față de luna mai 2020 – de circa 3,5 ori, anunță portalul mold-street.com. Același studiu relevă că față de mai 2019, numărul moldovenilor aflați în Federația Rusă a scăzut de peste patru ori, iar față de finele anului 2014, scăderea este de circa 7,5 ori. Foto: timpul.md Autorii studiului constată că este cea mai mare scădere a fluxului de migranți între toate statele CSI. De exemplu, din 2014 și până în mai 2022, numărul azerilor s-a redus de circa trei ori, al kazahilor și ucrainenilor – de 2,5 ori, iar al armenilor – de 1,5 ori. În același timp, numărul migranților din Belarus a stagnat, iar al celor din Kârgâzstan și Tadjikistan chiar a crescut. „Migrația forței de muncă devine din ce în ce mai puțin diversificată: 83% dintre migranții de muncă sunt cetățeni a trei țări din Asia Centrală: Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan (în 2019, ponderea cetățenilor din aceste țări era de 72% din volumul total, iar în 2015 – 65%). La începutul lunii mai 2022, în Rusia se aflau circa șase milioane de cetățeni străini, din care 91% erau din statele CSI, mai relevă studiul. Dintre aceștia, 3,35 milioane erau migranți veniți la muncă. Circa 40% din cetățenii Moldovei au și cetățenie română În noiembrie 2021, peste un milion de moldoveni aveau cetățenia română, arată datele guvernului României. Republica Moldova avea, la ultimul recensământ, 2,64 milioane de locuitori - dar fără Transnistria. Cu tot cu Transnistria, numărul lor ar fi sub trei milioane. Practic, circa 40% din populația Republicii Moldova avea, la finalul lui 2021, și cetățenie română. „În perioada 01.01.2010 - 05.11.2021 au fost aprobate prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie 746.695 de cereri de dobândire a cetățeniei române de către cetățeni din Republica Moldova, iar împreună cu aceștia au dobândit cetățenia română și un număr de 280.396 de minori”, se arată într-un răspuns la o interpelare, semnat de secretarul de stat din ministerul Justiției Gabriel Ilea.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră