duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: mig

8 articole
Eveniment

MIG-urile 21 Lancer rămân la sol

MIG-urile 21 Lancer rămân la sol. Activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, prin ordin al şefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu. Potrivit MApN, măsura a fost luată în scopul îmbunătăţirii siguranţei aeronautice, având în vedere incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime şi aeronave avariate sau distruse. MIG-urile 21 Lancer rămân la sol În perioada suspendării activităţilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO. Citește și: Avalanșa de angajări la Guvern nu se mai oprește: Ministerul Economiei, plus 10% la schema de personal. Fondurile Europene au anunțat deja: numărul angajaților crește cu 30% De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională, precum şi în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană şi Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System), indică MApN. În acelaşi timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziţionării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziţii a parcurs etapa de transparenţă legislativă şi se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului în cel mai scurt timp, se menţionează în comunicat. Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forţele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani şi vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de generaţia a V-a, evidenţiază MApN.

MIG-urile 21 Lancer rămân la sol (sursa: flicr.com)
MiG 21, catastrofă: kerosenul oprește motorul (sursa: mapn.ro)
Investigații

MiG 21, catastrofă: kerosenul oprește motorul

MiG 21, catastrofă: kerosenul oprește motorul. Surse din cadrul Ministerului Apărării au declarat sub protecția anonimatului că unui avion de vânătoare MiG 21 LanceR, în timp ce se rula pe pistă pentru a decola, i s-a oprit brusc motorul. MiG 21, catastrofă: kerosenul oprește motorul Așa s-a aflat că sunt probleme cu calitatea kerosenului, cum a dezvăluit Defapt.ro în exclusivitate. În urma incidentului de zbor, toate avioanele MiG 21 și elicopterele Puma au fost oprite de zbor. Acesta a fost incidentul care a făcut ca procurorii de la DIICOT Ploiești să deschidă un dosar penal pe numele lui Dan Berendel, patronul firmei Jetfly Hub, dar și pe numele fratelui său, Cristian Angel Berendel, fost administrator al societății. Citește și: EXCLUSIV Două MiG 21 LanceR puse pe butuci din cauza kerosenului vândut MApN de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță. Afacere de 500 de milioane de lei Procurorul a cerut judecătorilor să-i aresteze preventiv pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații și acte de diversiune. Dar judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, i-au atras atenția procurorului că nu a dovedit necesitatea cererii. Mai mult, spun judecătorii, fapta de înșelăciune nu se putea realiza decât cu complicitatea reprezentanților Forțelor Aeriene Române. Avocatul fraților Berendel: Au fost eliminați de pe piață Avocatul Florin Șurghie susține că în spatele acestui dosar s-ar afla și interese companiilor din industrie care voiau să obțină contractul pentru furnizare de kerosen Forțelor Aeriene. "Au fost eliminați de pe piață, drept dovadă a câștigat OMV următoarea licitație. Securitatea e peste tot", a spus avocatul Florin Șurghie. După ce s-a constatat că kerosenul livrat de Dan Berendel este neconform, Forțele Aeriene Române au semnat un contract la data de 1 septembrie 2021, pe o perioadă de două luni, cu OMV Petrom. În baza acestui contract, s-a achiziționat o cantitate de 6.360 tone kerosen, în valoare de 25.498.000 lei. Ceea ce înseamnă că s-a plătit pe tona de kerosen în jur de 4.009 lei. Ulterior, pe 1 noiembrie 2021, s-a semnat un nou contract, tot pe o perioadă de două luni, cu firma Rompetrol Rafinare. De data aceasta, s-a contractat o cantitate de 4.235 tone de kerosen, în valoare de 18.475.000 lei. Prețul pe tona de kerosen a fost de 4.362,5 lei, adică cu 356,5 lei pe tonă mai mult decât prețul plătit la OMV Petrom. Și cu 1.245 lei mai scump decât kerosenul livrat de Jetfly Hub.

Polonia nu va ceda MIG-urile sale Ucrainei Foto: Facebook Polish Air Force
Internațional

Polonia nu va ceda MIG-urile sale Ucrainei

Polonia nu va ceda MiG-urile sale Ucrainei și nu va permite folosirea aeroporturilor, a anunțat guvernul polonez pe Twitter. Guvernul acestei țări a dezminţit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA, transmite duminică agenţia dpa. Polonia nu va ceda MIG-urile sale Ucrainei "Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale", a scris pe Twitter guvernul polonez. "Ajutăm semnificativ în multe alte domenii", a adăugat executivul de la Varşovia. Totuşi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ţara sa cooperează cu Polonia în sensul că partea poloneză să poată furniza ucrainenilor aparate de zbor pe care aceştia ştiu să le piloteze şi să primească în schimb avioane de fabricaţie americană. "Vrem să vedem dacă putem fi de ajutor, după cum am spus, şi să ne asigurăm că, indiferent de ceea ce livrează ei (polonezii) ucrainenilor, ceva se întoarce la ei pentru a compensa pentru orice sincopă de securitate care ar putea apărea pentru Polonia", a declarat Blinken la CNN. Totodată, un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că discuţiile cu partea americană sunt în desfăşurare, dar că nu s-a luat deocamdată o decizie. Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, relatează Reuters. Citește și: Preşedintele Poloniei pune la dispoziţia refugiaţilor reşedinţele sale oficiale

Polonia și-ar dona flotila de Mig-uri Ucrainei Foto: Facebook Polish Air Force
Internațional

Polonia și-ar dona flotila de Mig-uri

Polonia și-ar dona flotila de Mig-uri Ucrainei, scrie Politico.com. Avantajul acestei donații este că piloții ucraineni sunt deja instruiți să folosească astfel de avioane. Însă Polonia cere în schimb avioane americane, arată Politico. Polonia are 23 de Mig-uri, 48 de avioane F-16, două avioane Suhoi-22 și a comandat 32 de F-35. Polonia și-ar dona flotila de Mig-uri În timp ce calcula dacă poate să-și trimită avioanele de război în Ucraina, Varșovia a întrebat Casa Albă dacă administrația Biden le poate garanta că le va furniza avioane de luptă fabricate în SUA, pentru a umple golul. Casa Albă a spus că va analiza problema. Administrația Biden nu s-a opus ca guvernul Poloniei să acorde Kievului MiG-urile, ceea ce ar putea crește tensiunile dintre NATO și Moscova. Polonia, deocamdată, și-a păstrat avioanele de luptă. Discuțiile dintre Varșovia și Washington sunt încă în desfășurare, deși autorizarea pentru noi avioane de vânătoare de schimb în Polonia ar putea dura mult timp. „Colaborăm cu polonezii în această problemă și ne consultăm cu restul aliaților noștri NATO”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru POLITICO. „Lucrăm, de asemenea, la capacitățile pe care le-am putea oferi pentru a ajuta Polonia dacă ar decide să transfere avioane în Ucraina.” Citește și: Ministrul turc de Externe a confirmat anunțul lui Zelenski: Turcia va interzice navelor de război rusești să intre în Marea Neagră Mai multe țări est-europene, cum ar fi Polonia, Bulgaria și Slovacia, mai dețin zeci de avioane rusești și au ezitat să renunțe la acele avioane fără garanții din partea SUA că ele vor fi înlocuite.

Zelenski cere avioane într-o convorbire cu congresmeni americani Foto: Facebook Zelenski
Internațional

Zelenski cere avioane

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere avioane într-o convorbire cu congresmeni americani. El a făcut un ''apel disperat'' pentru avioane pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi în timpul unei convorbiri video pe Zoom, sâmbătă, cu parlamentari americani, a declarat liderul majorităţii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer. Zelenski cere avioane Zelenski a cerut în repetate rânduri Occidentului să implementeze o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, dar SUA şi aliaţii săi din NATO au respins aceste apeluri, temându-se de o confruntare directă cu Moscova. În schimb, SUA i-au promis lui Zelenski ajutor militar, iar liderul ucrainean ''a făcut un apel disperat pentru ca ţările europene să furnizeze Ucrainei avioane de fabricaţie rusească'' în timpul convorbirii video de sâmbătă, a precizat Schumer. ''Aceste avioane sunt foarte necesare. Şi voi face tot ce pot pentru a ajuta administraţia să faciliteze transferul lor'', a declarat Schumer într-un comunicat. Peste 280 de membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor au participat la apel. Nu este clar cum ar putea Washingtonul să ajute la transferul aeronavelor de fabricaţie rusă, scrie Reuters. Cu toate acestea, ar putea facilita tranzacţii sau, eventual, s-ar putea implica în plata sau în furnizarea de înlocuiri pentru aliaţii care dau avioane Ucrainei. Mai mulţi membri republicani ai Congresului, între care senatorii Marco Rubio şi Lindsey Graham, şi-au transmis pe Twitter sprijinul pentru Zelenski în timpul şi după convorbire. ''Există avioane disponibile în unele ţări NATO pe care ucrainenii ştiu să le piloteze, dar se pare că SUA sunt parte a problemei şi nu parte a soluţiei'', a declarat Lindsey Graham într-o înregistrare video postată pe Twitter. ''Să le dăm avioanele şi dronele de care au nevoie", a continuat el, fără a detalia. Polonia, Bulgaria și Slovacia au avioane pentru piloții ucraineni Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat duminica trecută că state UE erau dispuse să livreze avioane de luptă MiG, pe care piloţii ucraineni ştiu să le piloteze, dar ţările în cauză, printre care Bulgaria, Polonia şi Slovacia, au dat apoi dovadă de mai multă reţinere, aminteşte AFP. În Congresul SUA, controlat de democraţi, există un puternic sprijin bipartizan pentru un ajutor militar şi umanitar de urgenţă în valoare de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, scrie Reuters. ''Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina'', a declarat senatorul republican Steve Daines la Fox News. Trebuie să votăm pentru acest ajutor de 10 miliarde de dolari, care ar fi jumătate umanitar, jumătate militar'', a adăugat el, citat de AFP. În timpul convorbirii virtuale, Zelenski a cerut totodată sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de petrol şi gaze ruseşti, precum şi suspendarea cardurilor de credit Visa şi Mastercard în Rusia, potrivit aleşilor americani. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat sâmbătă alianţa NATO că a cedat în faţa presiunilor ruseşti, după ce membrii NATO au refuzat să aplice o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei. Citește și: BREAKING Premierul israelian Naftali Bennett a ajuns la Moscova, în secret, pentru discuții cu Putin NATO nu este forţa pe care ucrainenii şi-o imaginau anterior, a adăugat Kuleba, potrivit Reuters. Vorbind la televiziunea ucraineană, oficialul a mai spus că este deschis la discuţii cu omologul rus Serghei Lavrov, dar numai dacă aceste negocieri sunt "semnificative".

Șapte morți în elicopterul Puma prăbușit (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Șapte morți în elicopterul Puma prăbușit

Șapte morți în elicopterul Puma prăbușit. În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române. Șapte morți în elicopterul Puma prăbușit Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1.500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii. Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit. Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii. Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii. Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil. Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil. Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005. Citește și: VIDEO Elicopterul IAR 330 Puma, găsit în flăcări pe câmp. Toți cei cinci membri ai echipajului au murit. MiG 21 LanceR dispărut, de negăsit Elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Elicopterul Puma, în flăcări pe câmp (sursa: G4 Media)
Eveniment

Elicopterul Puma, în flăcări pe câmp

Elicopterul Puma, în flăcări pe câmp. Rămășițele elicopterului prăbușit au fost găsite în flăcări în jurul orei 22.30. Elicopterul Puma, în flăcări pe câmp Coloana cu mașinile de căutare salvare plecată în căutarea elicopterului prăbușit și a avionului dispărut de pe radar au ajuns într-o zonă inaccesibilă, iar echipajele au plecat pe jos. Convoiul cu mașini, între care și echipaje de intervenție SMURD, nu mai poate înainta, potrivit Digi24. https://youtu.be/vam5SuONNnA Citește și: VIDEO Elicopterul IAR 330 Puma plecat în căutarea MiG-ului 21 LanceR dispărut de pe radar s-a prăbușit. Cinci decedați. Imagini cu o explozie Câte avioane de vânătoare MiG-21 LanceR mai are România, câte s-au prăbușit până acum, cât sunt de vechi și de ce vor mai fi ținute în serviciu încă o vreme bună.

MiG 21 și Puma 330, dispărute de pe radar (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

MiG 21 și Puma 330, dispărute

Ora 22.11. Elicopterul IAR-330 Puma a fost găsit prăbușit, niciunul din cei cinci membri ai echipajului nu a supraviețuit, a anunțat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu. În continuare nu se știe nimic despre avionul MiG 21 LanceR care a dispărut de pe radar. A doua misiune de căutare a aeronavei este terestră. Elicopterul IAR-330 Puma a fost găsit prăbușit la 11 kilometri de aerodrom. Ora 22.10. O cameră video de supraveghere a surprins o explozie puternică. https://youtu.be/rLZyyIAe_1w MiG 21 și Puma 330, dispărute. Elicopterul IAR 330-Puma care a decolat, miercuri, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44, informează MApN. MiG 21 și Puma 330, dispărute Potrivit sursei citate, pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază. "Ultima poziţie cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Citește și: EXCLUSIV Clădirile Băncii Naționale a României, angajații Transgaz și mașinile MAE, asigurate la o companie înființată de Lukoil și disputată de Platon „Landromat rusesc” Nu se cunoaşte starea echipajului sau a aeronavei. Şi în acest caz s-au declanşat operaţiunile de căutare-salvare", arată MApN. Nu sunt încă informaţii certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR, precizează sursa citată.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră