joi 03 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: invazie

83 articole
Politică

Cine este obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii

Cine este obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii: Eduard Bachide, politruc PSD cu studii de management în agroturism, dar care acum este și președinte al Consiliului de Administrație al Romtehnica.  Citește și: Sondaj distribuit de Nicușor Dan: Simion, locul I, Ponta, foarte ușor peste Nicușor Dan, iar Crin Antonescu, pe locul IV Senatorul USR Cristian Ghinea a relatat, în plenul Senatului, că atunci când a întrebat, în comisia de apărare a Senatului, ce va face România în cazul unei invazii nedeclarate a Rusiei, după modelul Tatarbunar (1924)/Crimeea (2014), Bachide i-ar fi răspuns: „Îi ia poliția”.  Obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii Bachide s-a născut în 1980 și a absolvit în 2003 Facultatea de Inginerie și Management Agroturistic, Universitatea Bioterra. Toată cariera sa profesională a fost bugetar - cel puțin potrivit biografiei sale oficiale, unde prima sa slujbă apare în 2012, când avea 32 de ani.  În 2022, a ajun secretar de stat în ministerul Apărării și a primit două sinecuri: a fost plasat în consiliul de administrație al Aeroporturilor București și în cel al Romtehnica. Presa a relatat că, în februarie 2025, a ajuns chiar președinte al CA-ului Romtehnica. Însă, pe site-ul acestei companii, pagina privind componența CA-ului a fost pur și simplu ștearsă. Romtehnica este, de facto, fosta direcţie de export-import din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În anul fiscal 2023, el a câștigat: 116.940 de lei, salariul de secretar de stat, 88.836 din CA-ul Aerporturilor Otopeni și 51.636 de lei din CA-ul Romtehnica. Scenariul unei invazii nedeclarate în Delta Dunării Senatorul USR Cristian Ghhinea a relatat răspunsul șocant pe care Bachide i l-a oferit când a întrebat cum reacționează statul român la o invazie hibridă.  „Am întrebat ieri în Comisia de apărare a Senatului ce se întâmplă dacă mâine… dacă mâine ne trezim cu 1 600 de omuleți verzi în Delta Dunării. Știți ce mi s-a răspuns? Cei care n-ați fost acolo. Domnul Eduard Bachide, secretar de stat la Ministerul Apărării (...) a spus: «Îi ia poliția». Serios! Doamne ferește! Da? «Îi ia poliția». Astea sunt instrumentele legale pe care le are statul român la dispoziție astăzi, dacă ne trezim cu omuleți verzi în Delta Dunării. Ne așteptăm să îi ia poliția (...) L-am întrebat pe domnul general Gheorghiță, șef al Statului Major, care a salvat onoarea Armatei Române, ieri în comisia de la Senat, și a recunoscut. A spus: «Nu avem cadru legal să intervenim»”, a spus Ghinea. 

Eduard Bachide, obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii Foto: Facebook
Polonia poate rezista unei invazii a Rusiei maximum două săptămâni Foto: Facebook ministerul polonez al Apărării
Internațional

Polonia poate rezista unei invazii a Rusiei maximum două săptămâni, spune generalul Dariusz Lukowski

Polonia poate rezista unei invazii a Rusiei maximum două săptămâni, spune generalul Dariusz Lukowski, șeful Biroului Național de Securitate. Acesta s-a referit la situația rezervelor de muniție, arătând că sunt tipuri de arme unde aceasta poate acoperi necesarul pentru doar cinci zile. Citește și: „Feriți-vă de spitalele de la noi”: sfatul fotbalistului Valentin Țicu, care s-a ales cu o infecție nosocomială Polonia poate rezista Rusiei două săptămâni Discuția a pornit de la faptul că Opoziția din Polonia a susținut că industria de apărare este într-o stare proastă, iar muniția nu ar ajunge decât pentru cinci zile de război.  Șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei a confirmat parțial acuzațiile Opoziției: „Este posibil în multe domenii, în funcție de tipurile de muniție, dar nu se poate spune că avem aceeași situație în toate tipurile”. El a explicat că armata poloneză folosește un mix de tipuri de armament, iar probleme sunt la acele arme depășite care folosesc muniție care nu se mai produce.  Însă Lukovski a apreciat că acest interval de timp în care Polonia ar putea rezista unui atac rusesc desfășurat între Konigsberg (acum Kaliningrad) și Belarus, de una-două săptămâni, ar fi suficient ca forțele aliate să ajungă și să ajute trupele Varșoviei.  „Cred că, în funcție de modul în care această luptă este purtată, această apărare ar putea fi condusă timp de o săptămână sau două cu nivelul actual de provizii”, a spus generalul.  „Contăm pe faptul că în acești doi sau trei ani pe care îi câștigăm datorită faptului că Ucraina rezistă (...) vom reconstrui potențialul într-o asemenea măsură încât vom fi capabili să ne opunem în mod realist agresiunii Rusiei”, a arătat el.  De aceea, potrivit lui Lukovski, fiecare transfer de armament din Polonia spre Ucraina este atent analizat, inclusiv în funcție de capacitatea ca stocurile să fie refăcute. „Atât timp cât durează războiul din Ucraina , avem timp să construim acest potențial. Pentru a construi capacitatea de a produce și de a reface aceste rezerve”, a mai spus șeful Biroului Național de Securitate al Poloniei. 

Ucrainenii, comparați cu armata lui Napoleon (sursa: Facebook/Voldimir Zelenski)
Internațional

Ucrainenii, comparați cu armata lui Napoleon

Ucrainenii, comparați cu armata lui Napoleon. Un înalt comandant rus a declarat joi că forţele ucrainene au fost împinse afară dintr-un sat din regiunea de graniţă a Rusiei, dar că forţele de la Kiev încă tatonează frontul la peste nouă zile de la incursiunea fulger pe teritoriul rus. Acesta a amintit de victoria rușilor contra lui Napoleon. Ucrainenii, comparați cu armata lui Napoleon Generalul-maior Apti Alaudinov, care comandă forţele speciale Akhmat din Cecenia, care luptă la Kursk, a declarat că forţele ruse au forţat Ucraina să iasă din Martinovka, la aproximativ 18 km de graniţă. Citește și: Penibila ministră a Muncii a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV, dar e plină de diplome de la Poliție și SRI „Am ars tot ce se mişcă, tot ce am putut găsi", a declarat Alaudinov pentru televiziunea de stat rusă din regiunea Kursk, amintindu-le telespectatorilor despre cum a înfrânt Rusia invazia lui Napoleon în 1812. Alaudinov, un aliat apropiat al preşedintelui cecen Ramzan Kadîrov, a spus că Ucraina trimite mai multe forţe în regiunea rusă, dar că această deplasare de resurse slăbeşte forţele ucrainene în alte părţi ale frontului. Mister la Sudja "Inamicul împinge, el încearcă să treacă de peste tot, să împingă", a spus Alaudinov, recunoscând că iniţiativa este încă de partea Ucrainei."Dar în fiecare zi forţele inamicului se topesc", a mai declarat generalul-maior rus. Oraşul Sudja, un centru de transbordare a gazelor naturale ruseşti care merg spre Europa prin Ucraina, nu se află total sub controlul Ucrainei, a adăugat el, după ce miercuri Kievul a declarat că oraşul se află pe deplin sub controlul său. Alaudinov a vorbit şi despre situaţia haotică de pe câmpul de luptă din regiune, unde forţele sale au sosit la scurt timp după incursiune şi unde pădurile ajută deplasarea forţelor ucrainene, ne-existând claritate cu privire la poziţionarea lor. Presiunea rusă Incursiunea Ucrainei a părut menită să forţeze Moscova să îşi încetinească avansarea de-a lungul restului frontului, în interiorul Ucrainei, deşi ministerul rus al Apărării a raportat lupte intense de-a lungul frontului ucrainean şi a spus că trupele sale au luat poziţii mai bune în mai multe puncte. Ucraina a declarat că nu există niciun semn că presiunea militară rusă se retrage de-a lungul frontului de est în interiorul graniţelor sale joi şi a raportat cele mai grele lupte din ultimele săptămâni lângă Pokrovsk. Rusia a susţinut joi capturarea unui sat din estul Ucrainei, situat la aproximativ 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, un important nod logistic în această regiune în care presiunea rusă nu pare să slăbească. "Unităţile grupului de trupe Centru au eliberat satul Ivanivka" din regiunea Doneţk, a informat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Ucraina, invazie în regiunea rusă Kursk (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Ucraina, invazie în regiunea rusă Kursk

Ucraina, invazie în regiunea rusă Kursk. Rusia a anunţat trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a pătruns zeci de kilometri într-o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă. Ucraina, invazie în regiunea rusă Kursk Luptele continuă pentru a patra zi consecutiv în regiunea rusă Kursk de la graniţa cu Ucraina. Încă nu este clar cât teritoriu au reuşit să ocupe trupele ucrainene. Citește și: VIDEO Chiar și pesediștii sunt șocați după ce Ciolacu a spus „malsprasi” și se îndoiesc că poate susține un discurs de președinte Relatări, inclusiv din surse ruseşti, vorbesc despre prezenţa trupelor ucrainene până la circa 35 de kilometri în punctul cel mai îndepărtat de graniţă. Mai multe sate şi cel puţin o parte a micului oraş Sudja sunt sub control ucrainean. În paralel cu ofensiva mecanizată, armata ucraineană recurge la atacuri dispersate executate de grupuri de recunoaştere şi sabotaj. Potrivit bloggerului militar rus Rîbar, unităţile ucrainene intră în sat după sat şi organizează ambuscade contra trupelor ruse trimise pentru întăriri. După atacul inițial de marţi, cu aproximativ o mie de soldaţi sprijiniţi de tancuri şi blindate, armata ucraineană a adus între timp noi trupe peste graniţă. „Invazia” ucraineană După aproape doi ani şi jumătate de când Rusia a lansat invazia sa în Ucraina, politicienii şi militarii ruşi vorbesc direct despre o "invazie" ucraineană. Armata rusă nu s-a așteptat la un asemenea atac ucrainean de anvergură în regiunea Kursk și a menţinut în zonă o prezenţă redusă. Unii soldații ruși, între care şi tineri recruţi fără experienţă militară, au fost luați prizonieri de trupele ucrainene. Trupe ruse, spulberate Armata rusă a început să trimită noi trupe către Kursk, dar un convoi de camioane militare ruse a fost nimicit de un atac ucrainean într-un sat din provincia Kursk. Imagini postate pe social-media şi confirmate ca fiind autentice arată un convoi de aproximativ 13-15 camioane militare ruseşti calcinate, unele cu soldaţi ruşi morţi înăuntru. Potrivit bloggerilor militari ruşi, atacul asupra convoiului a fost executat cu rachete HIMARS. Şi canalul ucrainean de Telegram care a postat pe internet imaginile cu convoiul rus distrus consideră că a fost vorba despre un atac cu rachete HIMARS. Potrivit portalului rus de ştiri MASH, care are contacte în serviciile de securitate, un bărbat localnic care a înregistrat şi trimis unei mass-media ucrainene respectivele imagini a fost arestat şi pus sub acuzare pentru spionaj. De partea sa, Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini ce arată drone ruseşti distrugând un tanc şi un obuzier ale armatei ucrainene lângă oraşul Sudja şi a anunţat trimiterea de întăriri pentru a respinge ofensiva ucraineană. "Coloanele care se îndreaptă către zonele de executare a misiunilor (de luptă) sunt echipate cu lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, piese de artilerie remorcate, tancuri (...), echipamente grele pe şenile, vehicule Ural şi Kamaz", a enumerat ministerul rus, care susţine că Ucraina ar fi pierdut până la 945 de soldaţi şi 102 blindate în luptele din provincia Kursk, fără a face vreo referire la propriile pierderi. Ofensiva ucraineană pe teritoriul rus survine după ce trupele Kievului au pierdut constant teren în ultimele luni pe frontul din estul Ucrainei. În acest context, armata ucraineană a fost lăudată de preşedintele Volodimir Zelenski pentru capacitatea sa de "a surprinde". Ofensiva din Kursk ar urmări să determine dislocarea unor trupe ruse de pe frontul din estul Ucrainei pentru a slăbi acolo armata rusă, care este mai numeroasă şi mai bine echipată. Totuşi, chiar şi după lansarea incursiunii ucrainene în Kursk, trupele ruse au continuat să înainteze în provincia Doneţk din estul Ucrainei, iar vineri au revendicat ocuparea acolo a unei noi aşezări, satul Vesele, care se află aproape de oraşul Pokrovsk, unde se află un nod de transport important pentru logistica armatei ucrainene.

Ciorile au invadat mari orașe românești (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ciorile au invadat mari orașe românești

Ciorile au invadat mari orașe românești. Dacă şi pentru probleme complicate se găseşte, în cele din urmă, o soluţie, una pare să rămână fără rezolvare. Ciorile au invadat mari orașe românești Ciorile din Parcul Copou nu se dau duse, şi-au făcut cuiburi şi se înmulţesc de la un an la altul. Citește și: Contracte cu dedicație: profesorii pot folosi prima de carieră didactică la un număr limitat de magazine! Câțiva retaileri mari, excluși De-a lungul timpului, metodele folosite de Primărie pentru a le îndepărta au eşuat. Tăierea arborilor din jurul oraşului a dus la această invazie. Dacă nu le refacem habitatul, atunci sfatul specialiştilor este să ne obişnuim cu ele. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Armata israeliană folosește tactici de guerillă  Foto: Facebook IDF
Internațional

Armata israeliană folosește tactici de guerillă

Armata israeliană, „Israeli Defence Forces” (IDF), folosește împotriva Hamas propriile tactici: atacuri-surpriză și lovituri de guerillă care îi vizează, țintit, pe șefii organizației teroriste, arată o analiză a Jerusalem Post. Publicația explică astfel aparenta întârziere a unui invezii terestre masive în Gaza. Citește și: Medicul șpăgar reținut, azi, la Sibiu are trei vile și două Mercedesuri. Lua șpagă 2-500 de lei și mâncare ca să-și facă datoria de psihiatru Noaptea trecută, armata israeliană a intrat în Gaza, dar nu pare să fi declanșat un atac în mediul urban, unde o așteaptă confruntări de guerillă. Video activity of the IDF Ground Forces in Gaza. pic.twitter.com/FWt0pFO53q— Israel Defense Forces (@IDF) October 28, 2023 Armata israeliană folosește tactici de guerillă „Invazia IDF în Gaza a început, doar că nu ați auzit despre ea sau ați auzit despre ea, dar nu v-ați putut da seama. În ultimele două zile, IDF a inițiat trei incursiuni scurte și țintite în Gaza, înainte de a se retrage de fiecare dată. Două dintre incursiuni au fost pe uscat, iar a treia a fost pe mare, efectuată de comandourile navale Shayetet 13. Nu ați auzit despre ele sau nu au fost considerate semnificative, deoarece, din punct de vedere tactic, tot ce a făcut fiecare incursiune a fost să distrugă un număr limitat de obiective de infrastructură Hamas și să angajeze un număr mic de luptători periferici din Gaza (...) În esență, IDF recurge la tactici de război de gherilă împotriva Hamas”, scrie Jerusalem Post. Publicația susține că armata israeliană nu mușcă momeala Hamas și nu intră în orașe, unde o așteaptă capcane minate și ambuscade. IDF a învățat din tacticile teroriștilor și organizează atacuri surpriză, țintite, asupra unor obiective valoroase. Potrivit Jerusalem Post, aceste tactici afectează moralul Hamas și îl determină să-și activeze și să-și dezvăluie dispozitivele de apărare și capcanele. Însă chiar dacă tacticile IDF vor produce confuzie în rândul teroriștilor care controlează Gaza, o invazie terestră masivă nu va putea fi evitată. „Astfel, Hamas va avea șansa de a arunca în aer trupele IDF atunci când acestea deschid ușa unei case, de a le împușca prin găuri mici ascunse în pereți (...) și de a trage, dintr-o zonă pregătită pentru o ambuscadă, foc încrucișat de rachete antitanc asupra vehiculelor IDF care sunt blocate”, mai explică JP.

Ploșnițele, invazie de toamnă în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ploșnițele, invazie de toamnă în România

Ploșnițele, invazie de toamnă în România. De câteva săptămâni, tot mai mulţi ieşeni au sesizat prezenţa ploşniţelor atât în apartamente, cât şi în aer liber. Ploșnițele, invazie de toamnă în România Majoritatea s-au ales cu ele când şi-au întins rufele la uscat: insectele, cu un miros înţepător, s-au cuibărit în hainele curate. Citește și: Un site apropiat Antenei 3 începe spălarea lui Iorgulescu Jr: victima, acuzată că făcea parte dintr-un clan al vrăjitoarelor. Președintele CSM a dat recent un interviu acestui site După ce au postat imagini pe Internet, s-au întrebat dacă riscă sau nu să-şi umple casele de gângănii urât mirositoare, respectiv dacă există sau nu o invazie a acestora în Iaşi. Mai mult, unii dintre ei, speriaţi fiind, le-au asociat chiar şi cu ploşniţele de pat, care au invadat deja majoritatea ţărilor europene. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Invadarea Fâșiei Gaza de către Israel nu a fost suficient pregătită  Foto: Twitter
Internațional

Invadarea Fâșiei Gaza de Israel nu suficient pregătită

Un fost șef al Mossad, Efraim Halevy, avertizează că invadarea Fâșiei Gaza de către Israel nu a fost suficient pregătită: „Prețul în vieți ar putea fi enorm”, a spus el, într-un interviu pentru The Times. Publicația britanică scrie că se speculează că Halevy, care acum are 88 de ani, ar fi fost modelul după care s-a inspirat John le Carre în conturarea personajului său cel mai cunoscut, George Smiley. Citește și: Disperare în rândul judecătorilor: pensia șefului CSM ar putea să scadă de la 45.700 lei net la doar 39.188 de lei, dacă se aplică noua legislație – calcule neoficiale În această seară, mai multe publicații occidentale au scris că un atac asupra Fâșiei Gaza este iminent. Israelul a anunțat, printre altele, că va întrerupe complet internetul în această zonă. Premierul Netanyahu ar putea face o declarație în această seară. Halevy s-a născut în decembrie 1934, a intrat în Mossad în 1961 și a ajuns până la rangul de director adjunct. După o perioadă în care a fost ambasador în UE, a fost rechemat și a fost director plin al Mossad din 1998 în 2002. Efraim Halevy Foto: Twitter Nexta TV Acum, el este sceptic în legătură cu planurile guvernului Israelian de a invada Fâșia Gaza. #BREAKING ⚡Israel Ground Invasion of Gaza is imminent now & may start anytime said Israeli Military officials to Politico. From Gaza Blockade, to saying people to flee to South to now Internet shut down, Israel is now fully ready to start the invasion ?? pic.twitter.com/0l23vyw3Xc— Vivek Singh (@VivekSi85847001) October 13, 2023 Invadarea Fâșiei Gaza nu a fost suficient pregătită „Nu poți spune pur și simplu: «Bine, câți oameni are Hamas? O mie? Două mii? Trebuie să trimitem 3.000, 4.000 sau 5.000». Dacă rezultatul final va fi că vom pierde și mai mulți oameni, dincolo de ceea ce este rezonabil din punct de vedere al condițiilor de luptă, cred că vom adăuga agonie la agonie. Așa că trebuie să fim atenți", a explicat Halevy. Fâșia Gaza Foto: Twitter „El a afirmat că, deși există un sprijin covârșitor în Israel pentru continuarea operațiunilor militare, doar o minoritate consideră că acestea ar trebui să ducă la cucerirea unei Gaza puternic apărate și cu mine-capcană. Mulți cred, a spus el, că intrarea în Gaza «nu ar fi o mișcare care ar aduce rezultatele dorite». «Intrarea în orașul Gaza ar avea cu siguranță mai multe pericole pentru Israel decât avantaje», a spus el. «Prețul în vieți și răniți ar putea fi enorm. Nu vreau să mă îndoiesc de ceea ce vor face ei. Tot ce vreau să spun este că sunt mulți oameni care cred că nu este momentul să facă acest lucru». El a avertizat că pregătirea pentru un război de o asemenea amploare necesită o muncă considerabilă. «Dacă vor cu adevărat să îl planifice cum trebuie, au nevoie de mai mult timp. Iar timpul nu este de partea noastră»”, relatează The Times. O hartă BBC a Fâșiei Gaza. Atacul armatei israeliene se va desfășura, probabil, în nordul Fâșiei. La sud, Gaza are graniță cu Egipt Halevy a apărat însă decizia Israelului de a recomanda evacuarea a 1,1 milioane de civili din Gaza, apreciind că acest gest este făcut pentru a se evita viitoare acuzații de încălcare a drepturilor omului.

Zelenski, pe Insula Șerpilor: Vom învinge! (sursa: Twitter/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski, pe Insula Șerpilor: Vom învinge!

Zelenski, pe Insula Șerpilor: Vom învinge! La împlinirea a 500 de zile de când rușii au declanșat invazia asupra Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a ales, simbolic, Insula Șerpilor pentru a transmite un mesaj. Zelenski, pe Insula Șerpilor: Vom învinge! După ce a depus flori în onoarea soldaților ucraineni căzuți pentru a apăra și, apoi, elibera insula, Zelenski a transmis un mesaj puternic. "Vom învinge, cu siguranță! Vom elibera fiecare teritoriu al Ucrainei, așa cum am eliberat Insula Șerpilor!", a spus Zelenski în vântul puternic care mătură insula. La final, cu pumnul strâns, președintele ucrainean a rostit salutul patriotic "Glorie Ucrainei!". Citește și: SUA vor livra Ucrainei bombe cu fragmentație, în ciuda insistențelor unor organizații pentru drepturile omului să nu se întâmple acest lucru Înainte de părăsi locul, Zelenski a depus coroane de flori și pe apa Mării Negre. 500 days of the full-scale war.Snake Island. The free island of free Ukraine.I am grateful to everyone who fought here against the occupiers. We commemorated the heroes who gave their lives in this battle – one of the most important during the full-scale war.Glory to… pic.twitter.com/RODccfWkWm— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 8, 2023 Citește și: EXCLUSIV Azilul ororilor din Voluntari nu era conectat la canalizare: apele menajere uzate erau deversate pe stradă. Societatea de apă din Voluntari, deținută de Primărie, era la curent

Rusia se pregătește să invadeze Republica Moldova, spune Alexandru Musteata, seful SIS Foto: diez.md
Eveniment

Rusia se pregătește să invadeze Republica Moldova

Șeful servicului secret de la Chișinău, Alexandru Musteață, afirmă că Rusia se pregătește să invadeze Republica Moldova la începutul lui 2023. Într-un comentariu pentru postul TV Moldova, Musteață a spus că întrebarea nu este dacă Moscova se pregătește să facă acest lucru, ci când. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a Republicii Moldova (SIS) a precizat că punerea în aplicare a acestor planuri depinde de evoluțiile războiului din Ucraina. Rusia se pregătește să invadeze Republica Moldova „Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a spus Musteață, citat de Newsmaker.md. Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară. Ulterior, SIS a venit cu o precizare: „În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”. Citește și: Noul șef al serviciului secret din Moldova, SIS, are 34 de ani, a lucrat la Fundația Soros și sugerează că are și cetățenie română

Creștere masivă a antisemitismului în Europa (sursa: fra.europa.eu)
Eveniment

Creștere masivă a antisemitismului în Europa

Creștere masivă a antisemitismului în Europa. Dezinformarea şi ura faţă de evrei au "luat amploare" în special pe Internet de la începutul invaziei ruse în Ucraina, agravând deja un proces declanşat de pandemia de COVID-19, avertizează Uniunea Europeană într-un raport publicat joi, care subliniază că datele insuficiente îngreunează combaterea acestui flagel social. Creștere masivă a antisemitismului în Europa "Antisemitismul rămâne o problemă gravă în societăţile noastre. Pandemia de coronavirus şi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au alimentat şi mai mult această ură", apreciază Michael O'Flaherty, directorul Agenţiei europene pentru drepturi fundamentale (FRA), responsabilă de acest raport. Potrivit acestui raport publicat în limba engleză, UE a examinat în iunie consecinţele invaziei ruse în Ucraina. "Riscurile naraţiunilor false alimentează antisemitismul", constată FRA, dând ca exemplul întrebuinţarea abuzivă a unor termeni de către Moscova pentru a-şi justifica războiul declanşat împotriva Ucrainei. De exemplu, Rusia a calificat drept "nazist" guvernul legitim al Ucrainei, pe care l-a acuzat de practicarea unui "genocid" împotriva populaţiei vorbitoare de limbă rusă în estul ţării, indică aceasta. Lavrov: Zelenski = Hitler Deşi FRA nu-şi detaliază acuzaţia, mai multe organizaţii internaţionale şi instituţii evreieşti au denunţat naraţiunile antisemite la care a recurs Kremlinul. Bunăoară, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a comparat în luna mai pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu dictatorul nazist Adolf Hitler, cel care a planificat exterminarea evreilor şi principalul responsabil de Holocaust, afirmând că ambii au origini evreieşti. Lavrov a mai spus că "antisemiţi sunt evreii înşişi", o declaraţie pentru care preşedintele rus Vladimir Putin a fost nevoit să prezinte personal scuze guvernului israelian. La scurt timp după începerea agresiunii împotriva Ucrainei, Muzeul Holocaustului din Ierusalim (Yad Vashem) a avertizat că propaganda rusă şi referirile sale la nazişti şi Holocaust echivalează cu "trivializarea şi distorsionarea faptelor istorice". Noi "mituri şi teorii ale conspiraţiei" "Comunităţile evreieşti din întreaga Europă" au fost "profund afectate" de ura online în contextul invaziei ruse şi a epidemiei de COVID-19, continuă agenţia. Referitor la pandemie, raportul FRA semnalează că discursul antisemit a vizat atât "trivializarea Holocaustului", cât şi răspândirea de noi "mituri şi teorii ale conspiraţiei", cum ar fi cea care atribuie evreilor vina pentru epidemie. În acest sens, FRA se referă la studii şi analize care se axează pe modul în care multe dintre protestele şi mişcările care se opun măsurilor anti-COVID-19 sau vaccinării au folosit simboluri şi analogii legate de Holocaust. Agenţia UE citează Anti-Defamation League, o organizaţie dedicată luptei împotriva antisemitismului, care a denunţat comparaţia dintre regimul nazist şi măsurile de combatere a pandemiei drept o "încercare de a minimiza imensitatea Holocaustului". Unele state din UE nu culeg date FRA recunoaşte că, din cauza datelor insuficiente sau a diferenţelor în modul în care sunt prezentate datele de la ţară la ţară, raportul nu oferă o imagine completă a incidentelor antisemite pe ansamblul UE, dar arată că flagelul "rămâne o problemă de mare îngrijorare şi că sunt necesare răspunsuri politice decisive". "Înregistrarea incidentelor antisemite este slabă în toată Europa", colectarea datelor variind în funcţie de ţară, subliniază organismul cu sediul la Viena (în Austria). Citește și: Frustrarea generalilor ruși poate duce la folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina, potrivit informațiilor deținute de Washington. Alertă la Casa Albă Unele ţări, precum Ungaria şi Portugalia, nu întocmesc nicio statistică oficială, ceea ce face imposibilă o comparaţie între cele 27 de state membre ale UE. În unele state, precum Austria sau Finlanda, cele mai multe incidente înregistrate au avut loc pe Internet. Bruxellesul a prezentat în 2021 prima sa strategie de luptă împotriva antisemitismului şi, potrivit FRA, Comisia Europeană "va publica rapoarte privind punerea în aplicare a acesteia în 2024 şi în 2029".

Patriarhul Kirill justifică iar invadarea Ucrainei (sursa: patriarchia.ru)
Internațional

Patriarhul Kirill justifică iar invadarea Ucrainei

Patriarhul Kirill justifică iar invadarea Ucrainei. Rusia a intrat în conflictul armat în Ucraina împotriva propriei sale voinţe, a susţinut Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, într-o predică ţinută duminică în regiunea Nijni Novgorod, în vestul Rusiei. Patriarhul Kirill justifică iar invadarea Ucrainei "Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar o altă campanie militară, un anumit tip de tensiune. Se pare că mulţi au vrut să şteargă Rusia ortodoxă de pe faţa pământului", a declarat patriarhul Kirill. Citește și: Număr uriaș de pușcăriași recrutați pentru frontul din Ucraina. După mercenarii Wagner, și armata rusă a început să racoleze în închisori "Dar nu trebuie să se întâmple asta, de aceea, astăzi, rugăciunea noastră specială este pentru autorităţile noastre, pentru armata noastră, pentru preşedintele nostru, pentru toţi cei de care depinde cu adevărat rezultatul acestei bătălii, în care am intrat împotriva voinţei noastre", a afirmat Kirill, un susţinător fervent al campaniei militare ruse în ţara vecină şi al politicilor preşedintelui Vladimir Putin. "Rusia este un ghimpe în ochi pentru mulţi" Patriarhul a adăugat că Rusia a devenit un "ghimpe în ochi" pentru mulţi în lume şi unii cred că "poate fi eliminată". "Astăzi, patria noastră trece printr-o încercare (...). Unii cred că a venit momentul când este posibil să se termine cu Rusia", a adăugat el, legând aceasta de o "viziune alternativă asupra lumii, asupra lui Dumnezeu şi asupra omului". "Deci, bineînţeles, Rusia este un ghimpe în ochi pentru mulţi", a reiterat patriarhul rus, al cărui sprijin faţă de războiul declanşat de Kremlin în Ucraina i-a atras critici atât din partea Vaticanului, cât şi a altor biserici ortodoxe. Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie în Ucraina, prima agresiune de acest tip în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Invazia chineză în Taiwan, nu iminentă (sursa: Facebook/US Department of Defense)
Internațional

Invazia chineză în Taiwan, nu iminentă

Invazia chineză în Taiwan, nu iminentă. Ministrul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că nu consideră iminentă o invazie a Chinei asupra Taiwanului, dar că Beijingul va încerca să stabilească o "nouă normalitate" cu activităţile sale militare în jurul insulei, informează duminică Reuters. Invazia chineză în Taiwan, nu iminentă O vizită întreprinsă în august în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a iritat China, care a lansat ulterior exerciţii militare în jurul insulei. Acestea continuă şi în prezent, chiar dacă la o scară mult mai redusă. "Nu văd o invazie iminentă", a spus Austin într-un interviu pentru CNN. "Ceea ce vedem este acţiunea Chinei pentru a stabili ceea ce ea va numi noua normalitate. O activitate sporită - noi vedem o serie de traversări ale liniei centrale de către aeronavele lor. Acest număr a crescut de-a lungul timpului. Noi vedem mai multă activitate a vaselor lor de suprafaţă în şi în jurul apelor Taiwanului", a precizat Austin. SUA şi aliaţii lor au răspuns la aceste exerciţii militare ale Chinei continuând să navigheze prin regiune. O navă de război a marinei americane şi o fregată canadiană au tranzitat Strâmtoarea Taiwan pe 20 septembrie. Biden: SUA vor ajuta un Taiwan atacat Washingtonul va continua să conlucreze cu aliaţii şi partenerii săi "pentru a asigura menţinerea unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise", a mai spus Austin pentru CNN. Beijingul consideră că Taiwanul este parte a teritoriului său şi că strâmtoarea - care separă insula de China continentală şi care constituie una dintre căile de navigaţie cele mai frecventate din lume - îi aparţine. Citește și: Activitate militară și diplomatică intensă peste Atlantic, NATO contracarează amenințarea nucleară a lui Putin: vizită-fulger a consilierului de securitate al lui Biden la Istanbul Această nouă tranzitare militară americano-canadiană - prima în ultimele 11 luni - survine după o declaraţie a lui Joe Biden care a afirmat că trupe americane ar putea veni în ajutorul Taiwanului în ipoteza unei invazii chineze.

Pugaciova critică invadarea Ucrainei, jignită grobian (sursa: BBC)
Internațional

Pugaciova critică invadarea Ucrainei, jignită grobian

Pugaciova critică invadarea Ucrainei, jignită grobian. Cunoscuta vedetă de muzică pop Alla Pugaciova a simţit luni presiunea autorităţilor ruse după ce a criticat războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, transmite dpa. Pugaciova critică invadarea Ucrainei, jignită grobian "Aceşti poeţi, arlechini şi jongleri au nevoie doar de o şansă să cânte şi să danseze, să se veselească şi să facă vulgar şi îngâmfat un rahat", a declarat şeful comisiei pentru drepturile omului al preşedintelui rus, Valeri Fadeiev, într-o postare pe site-ul comisiei. Alla Pugaciova este considerată un superstar în Rusia, iar una dintre cele mai cunoscute cântece ale sale se numeşte "Arlechino". Rapperul rus pro-Kremlin Timati a atacat-o şi el pe Pugaciova, acuzând-o de lipsă de patriotism. Într-o analiză, BBC arată că gestul artistei este extrem de semnificativ. Vrea să fie declarată "agent străin" Cântăreaţa declarase că, întrucât ministerul justiţiei l-a trecut pe lista neagră pe soţul ei, Maxim Galkin, ca "agent străin", doreşte să fie considerată, la rândul ei, agent străin. "Pentru că sunt solidară cu soţul meu, un om cinstit, decent şi sincer, un patriot adevărat şi de neuitat al Rusiei, care îşi doreşte prosperitate patriei sale, o viaţă paşnică, libertate de exprimare şi să se pună capăt morţilor băieţilor noştri în scopuri iluzorii care ne transformă ţara într-un paria şi complică vieţile cetăţenilor noştri", a spus Alla Pugaciova într-o postare pe Instagram. Mulţi au remarcat criticile sale la adresa războiului, o acţiune ilegală în Rusia, însă Kremlinul nu a făcut comentarii. Mass-media de stat a informat doar despre apelul ei de a fi catalogată drept "agent străin". Susținere de la Iulia Navalnîi și Pet Shop Boys Au existat şi acţiuni de solidaritate. Iulia Navalnîia, soţia disidentului Aleksei Navalnîi, a preluat pe Instagram declaraţiile artistei, iar trupa britanică Pet Shop Boys a postat pe Twitter: "Admirăm curajul şi onestitatea legendarei vedete ruse Alla Pugaciova, care a denunţat războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, spunând că acesta a făcut din Rusia ". Citește și: Mercenarii ruși din grupul Wagner, măcelăriți în Ucraina. E vorba de cei tineri și neexperimentați, spune un oficial american Conform legislaţiei ruse, despre războiul împotriva Ucrainei se poate vorbi doar folosind termenii "operaţiune militară specială". Sancţiunile pentru criticarea acţiunilor armatei ruse au fost înăsprite la scurt timp după începerea războiului.

După Ucraina, urmează Taiwanul Foto: Kremlin.ru
Internațional

După Ucraina, urmează Taiwanul

Directorul adjunct al CIA David Cohen spune că liderul Chinei comuniste a ordonat armatei să fie pregătită de invadarea Taiwanului în 2027. Cohen a arătat că la Beijing nu a fost luată încă o decizie fermă, dar armata trebuie să fie gata să execute liderului politic. După Ucraina, urmează Taiwanul Reporterul CNN pe chestiuni de informații și securitate națională, Katie Bo Lillis, a scris pe Twitter că directorul adjunct al CIA, David Cohen, i-a spus că Xi dorește „să aibă capacitatea de a prelua controlul Taiwanului prin forță până în 2027”. Cu toate acestea, el a adăugat că comunitatea de informații a Statelor Unite nu crede că Xi a ajuns la o decizie cu privire la momentul în care să lanseze o invazie. Chinese President Xi Jinping has told his military that he wants to have the capability to take control of Taiwan by force by 2027, per CIA Deputy Director David Cohen—but, he said, the IC does not currently believe that Beijing has made a decision about whether to proceed.— Katie Bo Lillis (@KatieBoLillis) September 16, 2022 Xi „a cerut armatei să-l pună într-o poziție în care, dacă asta vrea să facă, să poată”, a scris Lillis, citându-l de Cohen. Oficialul CIA a spus că liderul chinez încă preferă „să obțină controlul prin mijloace non-militare”, a mai arătat corespondentul CNN. Bătaia luată de Rusia îndeamnă la prudență Colin H. Kahl, subsecretarul Pentagonului, a spus, potrivit unui articol de pe pagina de Internet a ministerului american al Apărării, că, deși China este foarte interesată să-și extindă sfera de influență politică și militară în regiunea indo-pacifică, va fi probabil precaută când va fi vorba de o mișcare agresivă precum o invazie a Taiwanului. China ar putea însă învăța din experiența Rusiei de după invadarea Ucrainei, a spus Kahl. „Aș spera că vor învăța din experiența Rusiei: Hei, poate… nu ar trebui să facem asta”, a spus subsecretarul de stat. „Nu cred că au schimbat ora…Nu este un mister faptul că Xi Jinping i-a dat armatei termen până în 2027 pentru a-și dezvolta capacitățile militare pentru o reunificare forțată cu Taiwanu – dacă ia decizia de a face asta. Dar nu am văzut niciun indiciu că a luat decizia de a face acest lucru”, a mai arătat Kahl. Citește și: FARISEISM Locuitorii superbogați din Martha’s Vineyard, până ieri empatici cu imigranții din America de Sud, au refuzat să găzduiască 50 de ilegali expulzați din Florida O preocupare mai mare este agresivitatea sporită a Chinei în strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Sud și în alte zone din regiune și modul în care aceste acțiuni agresive ar putea duce la consecințe nedorite, care ar putea rezulta din neînțelegeri, se mai arată în articolul de pe site-ul Pentagonului. #China Preparing To Take #Taiwan Over By 2027 - CNN Claims Citing #CIACIA Deputy Director David Cohen said that Chinese President Xi Jinping wants his military to be capable of seizing Taiwan by 2027.Maybe, but this could also be Chinese disinformationhttps://t.co/6hmqdQyXJg pic.twitter.com/KaN3h63iek— Indo-Pacific News - Geo-Politics & Military News (@IndoPac_Info) September 17, 2022

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră