duminică 30 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: impozit progresiv

7 articole
Eveniment

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR: se trece la impozitarea progresivă, statul ca construi locuințe, nici o tăiere de cheltuieli cu bugetarii. Comunicatul privind aceste obiective nu menționează USR. În program nu se menționează nici reducerea numărului de parlamentari, nici reducerea subvenției pentru partide, cum a cerut Ilie Bolojan. Citește și: Sociologul Remus Ștefureac îl critică pe Nicușor Dan. Dar Ștefureac este asociat cu Sacha Dragic, partenerul One United Properties, compania care se bate cu Nicușor Dan în instanță PNRR - care este blocat de peste un an - este menționat tangențial în comunicat: „Consolidare fiscal-bugetară în 7 ani pentru o Românie puternică în UE, conform angajamentelor privind setul de reforme şi investiţii asumate prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu al României şi PNRR. Concomitent cu reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB în 2025 şi menţinerea datoriei în PIB mai mică de 60%”. Nu există referiri nici la consolidarea statului de drept sau la combaterea corupției. Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR Ce angajamente socialiste își ia coaliția PSD-PNL-UDMR: „Impozitarea progresivă a marilor averi”. Nu sunt definite „marile averi”. Pe de altă parte, acest obiectiv contravine flagrant celui care este enunțat în același comunicat: „Menținerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală”. „Construirea a 100.000 de locuinţe sociale în următorii ani, pentru a asigura soluţii accesibile de locuire” - un angajament asemănător a avut Kamala Harris, candidata democrată la președinția SUA, și a fost acuzată de „comunism” chiar în publicațiile care o susțineau. programul vorbește de comasări de insituții sau reducerea numărului de ministere, dar dacă angajații statului nu se reduc, numeric, nu se va realiza nici o economie semnificativă cu salariile „Anularea sau simplificarea unor reglementări nefuncţionale sau supra-birocratice”: nu se stabilește nici un termen pentru această măsură, nu se oferă nici un exemplu concret Coaliția se angajează să „mențină” datoria publică la sub 60% din PIB, dar aceasta este acum la circa 52%, deci probabil că așteptarea este ca în 2025 să crească masiv. Programul PSD-PNL-UDMR nu face nici o referire la numărul de parlamentari sau comasarea comunelor foarte mici, care trăiesc din subvenții.

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR Foto: Inquam/Octav Ganea
Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru
Economie

Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete

Apocalipsa fiscală 2025, apar, pe surse, primele informații concrete: impozit pe venit - 20%, impozit pe dividende - 10%, majorarea TVA și impozit progresiv sunt încă în discuții. O altă certitudine este coborârea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete Care sunt scenariile la care se lucrează în ministerul de Finanțe: Impozitul pe venit sare de la 16% la 20% Impozitul pe dividende sare de la 8% la 10% Plafonul pentru microîntreprinderi coboară la 88.500 de euro, de la 500.000 de euro. Din acel moment, cei care vor avea cifră de afaceri de peste 88.500 de euro nu vor mai plăti un impozit de 3% pe cifra de afaceri, ci impozitul de 16% pe profit. Este însă posibil ca Guvernul să încerce să amelioreze impactul acestei măsuri printr-o creștere în trepte a impozitării. Vor crește aproape toate impozitele locale, care sunt venituri ale administrației locale, pentru ca Guvernul să poată reduce sumele dirijate către aceste autorități. Se vor majora impozitele pe: proprietate, mașini, case și terenuri Încă se discută majorarea TVA la 21%, datorită efectului inflaționist. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-ar opune acestei măsuri. Trecerea la cota progresivă este în discuții, dar doar PSD-ul susține această măsură și, foarte probabil, va face o concesie viitorilor parteneri de guvernare menținând cota unică. „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă. Cu 8% deficit extern nu avem cum să trăim în perioada următoare fără tensiuni economice și financiare puternice care se duc și în plan social și politic”, a spus Isărescu în conferința de presă de la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei. „Nu se măreşte TVA-ul. Vă spun, mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul. Nu va creşte nicio cotă unică. Va rămâne 10% pe venit”, spunea Marcel Ciolacu, la finalul lunii octombrie.

Boloș România rămâne cu cota unică (sursa: Facebook/Marcel Boloș)
Economie

Boloș: România rămâne cu cota unică

Boloș: România rămâne cu cota unică. România rămâne în continuare cu cota unică, a afirmat, luni, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, el menţionând că nu s-a pus problema să se lucreze la impozitul progresiv. Boloș: România rămâne cu cota unică "Nu s-a pus problema ca să lucrăm la impozitul progresiv", a răspuns Marcel Boloş, unor întrebări ale jurnaliştilor adresate în conferinţa de la finalul şedinţei de Guvern. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul "În continuare rămânem cu cota unică, care ştim că a produs mult bine pentru toţi românii, care ştim că încurajează munca, care ştim că este în avantajul celor care îşi desfăşoară activitatea în câmpul muncii şi în felul acesta noi continuăm cu cota unică. Impozitul progresiv se potriveşte doar în perioadele în care statele sunt dezvoltate, au un anumit nivel de dezvoltare şi deocamdată România şi românii au nevoie de cota unică pentru a fi sprijiniţi în această perioadă grea pentru ceea ce înseamnă traiul de zi cu zi", a adăugat acesta. Nevoile României Întrebat de ce se recomandă acest tip de impozit de către Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială, ministrul Finanţelor a explicat că, până la a ajunge la statutul de ţară dezvoltată, România are nevoie de implementarea bugetelor de investiţii. "Eu cred că de la particularităţile pe care le are România, de ţară în curs de dezvoltare, până la a ajunge la nivelul de statut de ţară dezvoltată, mai trebuie să ne implementăm cel puţin bugetele de investiţii, pentru Politica de Coeziune şi pentru ceea ce înseamnă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi e nevoie în continuare să apărăm cota unică, aşa cum este ea acum reglementată de Codul Fiscal", a declarat Boloş.

Avalanșă de majorări de taxe și impozite: proiectul guvernului Ciolacu
Politică

Avalanșă de majorări de taxe și impozite

Avalanșă de majorări de taxe și impozite în proiectul de guvernare al cabinetului Ciolacu: impozit progresiv pe salarii, taxă de 1% pe cifra de afaceri și majorări ale taxelor pe mașini și case, potrivit surselor Antenei 3. În schimb, banii colectați vor fi risipiți pe diferite pomeni, precum „1,5 milioane de români vor avea 1.000 de euro net (până în 2025)” - deși postul nu explică această măsură. Foto: Captură video Avalanșă de majorări de taxe și impozite În ceea ce privește pensiile speciale, probabil că guvernul Ciolacu va „îngheța” aplicarea acestui jalon din PNRR până în 2025, însă și banii aferenți acestui jalon vor rămâne la Bruxelles până când reforma va fi îndeplinită. Taxa de 1% pe cifra de afaceri va fi aplicată doar companiilor care au o cifră de afaceri peste 100 de milioane de euro, a explicat Adrian Negrescu, un economist apropiat PSD, la Antena 3. El a estimat că măsura ar aduce la buget circa 3,8 miliarde de lei. Potrivit lui Negrescu, este posibil ca anul viitor să crească și TVA-ul cu 2%, în 2024. Programul economic al viitorului Guvern va cuprinde, din perspectiva PSD, și o serie de propuneri care deja figurează în PNRR și trebuiau îndeplinite de actualul ministru al Muncii, Marius Budăi: recalcularea pensiilor - o nouă lege a pensiilor este jalon PNRR - și o nouă lege a salarizării unice - de asemenea, jalon PNRR. Foto: Captură video Nu este clar ce înseamnă „impozit mai mare case, mașini”, după cum anunță Antena 3. Citește și: La un spital aflat în prag de faliment, directorul financiar are 28.000 lei pe lună. Rafila, acum 15 zile: „Un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu” PSD mai vrea ca salariul minim să ajungă la 500 de euro în 2025 - o altă măsură prin care încasările la bugetul statului vor crește.

 Ciolacu arată cum se vor plăti noile majorări salariale Foto: Inquam/ George Călin
Eveniment

Ciolacu arată cum se vor plăti noile majorări salariale

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, arată cum se vor plăti noile majorări salariale din sectorul bugetar: suprataxă de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii și revenirea la impozitare progresivă. El nu a făcut o legătură directă între aceste majorări de salarii, care vin în contextul unui deficit bugetar mult mai mare decât cel planificat, și majorările de taxe și impozite pe care le-ar dori introduse după ce preia guvernarea. Ciolacu arată cum se vor plăti noile majorări salariale Liderul PSD Marcel Ciolacu a fost întrebat cum va arăta taxarea pe muncă în noul programul de guvernare, după preluarea funcţiei de premier. ”Eu îmi continui demersul ca la un moment dat România să intre într-o impozitare progresivă”, a fost răspunsul său, citat de news.ro. „Ne-au atras atenția și cei de la Comisia Europeană și de la Banca Mondială că problema sunt excepțiile pe care le avem în acest moment şi care nu mai creează un climat concurențial corect. Îmi mențin părerea că marile companii ar trebui să plătească impozit cel puțin 1% din cifra de afaceri", a mai susținut liderul PSD. „Nu va exista nici un impozit progresiv, așa cum susțin liderii social-democrați! Vom apăra cota unica, pentru ca trebuie sa încurajam munca. Poate ca social-democrații ar putea începe cu scăderea cheltuielilor pentru acei asistați sociali, care sunt apți de munca și nu vor sa muncească! Cota unică este linia roșie peste care nu se trece cu PNL în guvern!”, a scris, în replică la afirmațiile lui Ciolacu, deputatul PNL Florin Roman, pe Facebook. Citește și: Investigație The Times: Cercetătorii chinezi din Wuhan au manipulat viruși mortali, proveniți de la lilieci, pentru a-i transforma în arme. China dorea să schimbe echilibrul puterii mondiale Conform deputatului liberal, impozitarea cu 1% din cifra de afaceri pentru marile companii lovește în principal în companiile cu capital românesc: „Asta nu este patriotism economic, este protejarea companiilor străine”.

Cred că se pregătește introducerea impozitului progresiv, avertizează Lucian Croitoru Foto: Facebook
Eveniment

Cred că se pregătește introducerea impozitului progresiv

Lucian Croitoru, consilierul principal pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, lansează un avertisment pe pagina sa de Facebook: Cred că se pregătește introducerea impozitului progresiv pe venitul personal”. Avertismentul său vine în contextul în care PSD a lansat mai multe semnale că, la schimbarea, din mai 2023, a premierilor, va modifica programul de guvernare și va crește povara fiscală. Cred că se pregătește introducerea impozitului progresiv „Probabil că nu va putea fi aplicat mai devreme de doi ani, dar în final acolo se va ajunge”, apreciază Croitoru, care nu detaliază motivele pentru care „crede” că se va reveni la impozitarea progresivă. El critică dur această intenție. Citește și: Cutremurul din Turcia a ucis zeci de mii într-o clipă, supraviețuitorii se sting încet în frig și lipsuri, abandonați de autoritățile de la Ankara. Seismul zguduie tronul lui Erdoğan „Introducerea unui impozit progresiv nu va aduce în România nimic bun. Nici venituri suplimentare la buget și nici reducerea inegalității. Repet pentru cine vrea să audă: dacă ceva merge bine, atunci trebuie lăsat să meargă. Nemții au vorba asta și cred că există o bază pentru ea în faptele care o confirmă. Cota unică de impozitare a veniturilor personale merge bine, cu excepția fatului că are prea multe exceptări, care o transformă de facto într-un sistem progresiv de impozitare. Asta da, trebuie eliminate exceptările!”, a arătat el, pe Facebook. Lucian Croitoru Foto: Facebook Potrivit lui Lucian Croitoru, Uniunea Europeană ar trebui să reducă ratele prea mari de impozitare: „Cred că propunerea unor economiști ca noi să creștem impozitele pentru a crește ponderea veniturilor bugetare în PIB la nivelul mediei UE este eronată profund. Cred că invers este corect. Ratele de impozitare prea mari ar trebui reduse, acolo unde este cazul, în Uniunea noastră”.

Boloș afirmă că „impozitul progresiv poate să fie o soluție" Foto: Gov.ro
Politică

Boloș afirmă impozitul progresiv o soluție

Un ministru susținut de PNL, Marcel Boloș, afirmă că „impozitul progresiv poate să fie o soluție", dacă este vorba de impozitarea proprietăților. Boloș este ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Recent, ministerul său a extins schema de personal cu circa 600 de persoane, explicația fiind că aceste noi angajări sunt necesare pentru a face față PNRR. Boloș afirmă că „impozitul progresiv poate să fie o soluție" „Reforma fiscală este la Ministerul Finanțelor și dumnealor în această perioadă pregătesc partea aceasta de optimizare fiscală. Acum este limpede că avem un sistem fiscal care este cumva atipic, pentru că în mod normal ar trebui să aplicăm impozitele și taxele locale la valoarea de piață pe care o au proprietățile pe care le deținem. Noi avem un sistem fiscal care are reglementate bazele de impozitare. Ca profesor de finanțe, eu nu am mai văzut un astfel de sistem în Uniunea Europeană și nici nu va rezista.(...). Dacă este în discuție impozitarea proprietăților, impozitul progresiv poate să fie o soluție", a spus Marcel Boloş la "Income Magazine", o emisiune a Antenei 3. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, acum trei zile, că, din punctul său de vedere, România va ajunge la impozitare progresivă, „cum este peste tot în lume”, dar nu în acest an. „Am văzut că şi Cehia a renunţat la taxa unică şi ei chiar aveau unică. Deci, acesta este trendul. Am mai rămas noi şi Estonia, Bulgaria. (...) Şi eu am văzut mesajul preşedintelui României care a fost unul foarte corect. Acelaşi mesaj l-am avut şi noi: anul acesta nu se modifică nicio taxă”, a adăugat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres. Citește și: Este vânturat din nou scenariul conform căruia arme nucleare americane ar fi mutate în țări de la Marea Neagră precum România sau Bulgaria. Președintele Rumen Radev neagă „PNL continuă să susțină cota unică. Nu susținem introducerea de taxe și impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă va avea a bază o analiză și o dezbatere aplicată pe situația din țara noastră”, a declarat premierul Ciucă la 22 mai.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră