miercuri 25 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ilegal

37 articole
Eveniment

Românii fără forme legale în SUA nu vor fi trimiși la Guantanamo, ci deportați în țară

Români ilegali (SUA) scapă de Guantanamo. Ambasada României în Statele Unite a transmis miercuri că 47 de cetățeni români aflați în custodia autorităților americane nu vor fi transferați la baza navală Guantanamo, în ciuda informațiilor apărute în presă. Români ilegali (SUA) scapă de Guantanamo Instituția subliniază că românii cu statut ilegal în SUA sunt, de regulă, returnați în România în baza procedurilor consacrate de cooperare bilaterală. Citește și: EXCLUSIV Cum a ajuns Claudiu Manda latifundiar milionar printr-o firmă fără angajați și cu profit minuscul. Rețeaua interlopilor, condamnaților și intermediarilor Ambasada precizează că nu a existat nicio situație în care cetățeni români să fie trimiși în centre de detenție din afara teritoriului american. Conform comunicatului, România colaborează cu toate agențiile americane relevante pentru securizarea frontierelor și controlul migrației, menținând în același timp un dialog constant cu autoritățile din SUA pentru clarificarea situației cetățenilor vizați. Precizările ambasadei vin în urma unui articol publicat de cotidianul Politico, în care se menționează că 100 de români fără documente legale ar putea fi trimiși temporar la Guantanamo Bay, alături de alți cetățeni europeni, ca parte a unui plan al administrației Trump de eliberare a centrelor de detenție din SUA. Ambasada a cerut confirmări oficiale din partea SUA După apariția articolului, Ambasada României a cerut oficial confirmarea veridicității informațiilor de la autoritățile americane, însă nu a primit nicio indicație că românii ar fi vizați de un asemenea transfer. Potrivit Politico, transferurile către baza Guantanamo Bay ar putea începe chiar din această săptămână, ca parte a unei strategii menite să descurajeze imigrația ilegală, folosind simbolismul unei facilități controversate. Peste 9.000 de migranți, în atenția autorităților Documentele consultate de Politico arată că peste 9.000 de persoane fără acte sunt analizate pentru transfer, printre care și 800 de cetățeni europeni, inclusiv 100 de români, 170 de ruși și un austriac. Deși planul ar putea fi modificat, există posibilitatea ca țările de origine să nu fie notificate în prealabil. Până în acest moment, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) și Departamentul de Stat al SUA nu au răspuns solicitărilor de comentarii legate de acest subiect.

Români ilegali (SUA) scapă de Guantanamo (sursa: Facebook/Immigration And Customs Enforcement)
POT a cerut STS lista votanților (sursa: Facebook/Anamaria Gavrilă)
Eveniment

Anamaria Gavrilă (POT) cere STS numele românilor care au votat, deși legea interzice acest lucru

POT a cerut STS lista votanților. Lidera Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Garvilă, a solicitat Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) să pună la dispoziția partidelor lista completă cu cei 11,6 milioane de votanți de la alegerile prezidențiale din 18 mai. Scopul este eliminarea suspiciunilor legate de votul multiplu sau de folosirea datelor persoanelor decedate. POT a cerut STS lista votanților Garvilă a cerut crearea unui portal public, unde fiecare cetățean să își poată introduce CNP-ul și numele pentru a verifica dacă a votat și când i-a fost scanat buletinul. Citește și: Secretariatul General al Guvernului, plăți lunare astronomice pentru cazarea demnitarilor. Lista beneficiarilor, secretizată "Am făcut astăzi o cerere către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în care noi, partidele parlamentare, am cerut să ni se pună la dispoziţie lista celor 11.641.866 de votanţi din 18 mai, pentru că trebuie odată pentru totdeauna să încheiem era conspiraţiilor şi să facem un exerciţiu de transparenţă maximă. (...) Am cerut STS să ne pună la dispoziţie un portal în care fiecare cetăţean să poată să îşi introducă CNP-ul şi numele şi să verifice dacă a fost la vot sau nu şi momentul în care i s-a scanat buletinul. Aşadar, şi simplul cetăţean poate să fie convins şi poate să fie asigurat că votul a fost unul corect", a precizat lidera POT. Gavrilă nu mai vrea etichete Lidera POT a declarat că i-a transmis președintelui mesajele celor 5,3 milioane de români care nu l-au votat. De asemenea, a cerut evitarea folosirii unor termeni precum „pro-europeni”, „extremiști” și „izolaționiști”, deoarece aceștia divizează societatea și nu duc la soluții concrete. Am cerut domnului preşedinte ca aceste concepte de 'pro-europeni', 'extremişti', 'izolaţionişti' să nu mai fie folosite în societatea noastră, pentru că, în final şi la urma urmei, suntem toţi români şi toţi ne dorim o economie mai bună" a declarat lidera POT. Acuzații de cenzură pe rețelele sociale Anamaria Garvilă a criticat blocarea contului lui Ion Cristoiu pe TikTok, susținând că astfel de măsuri încalcă libertățile cetățenești și ar trebui aplicate doar în situații de securitate națională extremă. Un alt punct invocat de POT este desecretizarea ședinței CSAT în care s-au anulat alegerile, conform promisiunii din campania electorală făcute de Nicușor Dan. Garvilă a criticat și decizia președintelui de a invita la consultări parlamentari neafiliați, afirmând că doar partidele parlamentare au legitimitate constituțională. În opinia sa, această acțiune ar putea fi percepută ca o tentativă de formare a unui grup parlamentar prezidențial.

Bloc de locuințe, construit fără autorizație (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

În locul unei clădiri de birouri, a construit un bloc de locuințe. Nerecunoscut de instanță

Bloc de locuințe, construit fără autorizație. Zeci de ieșeni riscă să rămână fără apartamentele cumpărate, după ce instanța a decis că imobilul în care locuiesc trebuie să fie transformat din bloc de locuințe în clădire de birouri. Bloc de locuințe, construit fără autorizație Dezvoltatorul a construit ilegal un bloc, deși autorizația era pentru birouri, susținând că a urmat sfaturile funcționarilor din Primărie. Citește și: Rusia nu recunoaște scrutinul prezidențial din România. "V-aș ruga să nu le numiți alegeri", spune Zaharova (MAE rus) Judecătorii nu au ținut cont de explicații și au dispus revenirea la destinația inițială a clădirii. Locatarii nu pot deveni proprietari și trăiesc cu teama că își vor pierde locuințele. Continuarea, în Ziarul de Iași

Judecătoare arestată pentru ajutarea unui migrant (sursa: X/FBI Director Kash Patel)
Internațional

Caz șocant în era Trump: FBI arestează o judecătoare, acuzată că a vrut să ajute un migrant ilegal

Judecătoare arestată pentru ajutarea unui migrant. Biroul Federal de Investigații (FBI) a arestat o judecătoare din Wisconsin pentru obstrucționarea unei operațiuni de reținere a unui migrant, marcând o escaladare a conflictului dintre administrația Donald Trump și sistemul judiciar american. Judecătoare arestată pentru ajutarea unui migrant Potrivit lui Kash Patel, directorul FBI, judecătoarea Hannah Dugan ar fi distras intenționat atenția agenților de imigrare, permițând unui migrant clandestin să evadeze din tribunal. Citește și: Eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați face CSM să se zvârcolească: Consiliul acuză discriminarea Migrantul a fost prins ulterior, după o urmărire. Numirea contestată a lui Kash Patel la conducerea FBI Numirea lui Kash Patel a stârnit puternice controverse, democrații temându-se că apropiatul lui Donald Trump va folosi FBI-ul pentru a-și răzbuna inamicii politici, potrivit senatorului democrat Dick Durbin. De la revenirea la Casa Albă, Donald Trump a înregistrat numeroase respingeri judiciare ale ordinelor sale executive, mai ales în domeniul imigrației. Administrația sa a ales să intensifice confruntarea, în contextul în care judecători au acuzat guvernul de lipsă de transparență și rea-credință.

Generalul lui Bode, plăți ilegale (Dinamo) (sursa: GSP)
Investigații

Generalul lui Bode, plăți ilegale (Dinamo)

Generalul lui Bode, plăți ilegale (Dinamo). Sportivii străini aflați sub contract cu Clubul Sportiv Dinamo, deținut de Ministerul Afacerilor Interne, trebuie să returneze sponsorizările primite de la Fundația Pro Dinamo, condusă de Cornel Dinu, pentru că nu aveau domiciliu în România. DeFapt.ro a obținut în exclusivitate raportul inspecției economico – financiare rezultat în urma controlului efectuat de Ministerul de Finanțe la Fundația Pro Dinamo. Citește și: EXCLUSIV Generalii de carton ai lui Bode: șeful de la Dinamo, avansat general la 36 de ani de către Iohannis. Alt avansat, generalul Mastan de la Jandarmerie, implicat în violențele de la 10 august Din acest document rezultă că fostul antrenor al echipei de handbal a Clubului Sportiv Dinamo, spaniolul Xavier Pascual Fuertes, a semnat o convenție cu Fundația Pro Dinamo în baza căreia primea o sponsorizare de 2.300 de euro lunar pentru plata cazării, plus alți 8.000 de euro pentru a obține rezultate de înaltă performanță la nivel juvenil. Legea sponsorizării impune condiția obligatorie ca beneficiarul sponsorizării să aibă domiciliul în România, însă antrenorul spaniol avea domiciliu în Barcelona la momentul semnării convenției. Sponsorizările pe Fundație ajung la sportivii Clubului Fundația Pro Dinamo, condusă de Cornel Dinu, primește marea majoritatea a sponsorizărilor de la companii private care își deduc sumele donate din impozitul pe profit datorat statului. La rândul ei, fundația lui Cornel Dinu oferă sponsorizări sportivilor și antrenorilor angajați la Clubul Sportiv Dinamo, finanțat din banii publici ai Ministerului Afacerilor Interne, în baza unui protocol de colaborare semnat în urmă cu 28 de ani. Practic, Fundația Pro Dinamo funcționează ca un intermediar al sponsorizărilor între persoanele fizice și juridice și CS Dinamo, condus în prezent de comisarul Ionuț Adrian Popa. Acesta a ajuns în fruntea clubului de la Direcția Generală și Protecție Internă, serviciul secret de informații al Ministerului de Interne. Antrenorul Fuertes: contract cu Clubul, bani de la Fundație Printre angajații Clubului Sportiv Dinamo care au beneficiat de sponsorizare din partea Fundației Pro Dinamo este celebrul antrenor spaniol Xavier Pascual Fuertes. Acesta a semnat un contract pe trei ani în vara anului 2021 cu CS Dinamo pentru a antrena echipa de handbal. Fuertes a stat la Dinamo până în iunie a.c. Pe lângă salariu, antrenorul spaniol a semnat o convenție cu Fundația Pro Dinamo, la propunerea făcută de conducerea secției de handbal a CS Dinamo, în baza căreia urma să primească lunar 2.300 de euro pentru asigurarea cazării, cu titlu de sponsorizare. Antrenorul avea semnat un contract de închiriere cu George Gaiță, în calitate de locator – proprietar. În plus, antrenorul Xavier Pascual Fuertes urma să mai primească o sponsorizare de 8.000 de euro pentru obținerea de rezultate de înaltă performanță la nivel juvenil. Ministerul de Finanțe: Fuertes, neeligibil pentru sponsorizare Reprezentanții Ministerului de Finanțe care au făcut inspecția economico-financiară la Fundația Pro Dinamo susțin că antrenorul Xavier Pascual Fuertes nu era eligibil pentru a obține sponsorizarea pentru că nu avea domiciliu în România la momentul semnării convenției. "Cu privire la beneficiarul sponsorizării, observăm că, în ceea ce privește persoana fizică, legiuitorul impune condiția existenței domiciliului în România, detaliu relevant în situația de fapt prezentată: din analiza documentației anexate, se observă că, cel puțin antrenorul Pascual Fuertes Xavier avea domiciliul în Barcelona (Spania) la momentul încheierii contractului de închiriere", se menționează în raport. Datele din raport arată că Xavier Pascual Fuertes a primit sponsorizări în cuantum de 453.492 lei, echivalentul a peste 90.000 de euro, de la Fundația Pro Dinamo. Angajări făcute de generalul lui Bode Acesta nu este singurul caz de sponsorizare. Președintele CS Dinamo, comisarul Ionuț Popa, l-a angajat ca manager al secției de handbal pe spaniolul David Baruffet în februarie 2022. Documentele arată că managerul a semnat o convenție de sponsorizare cu Fundația Pro Dinamo în baza căreia primea lunar 3.000 de euro pentru obținerea unor rezultate de înaltă performanță. Handbalistul româno-iranian Saied Heidarirad a semnat o convenție de sponsorizare pentru suma de 1.750 de euro lunar, bani plătiți tot din sponsorizările primite de fundația lui Cornel Dinu. O altă sponsorizare, de 5.000 de euro lunar, a fost acordată handbalistului sârb Vladimir Cupara, care a fost adus la Dinamo în vara anului 2023. Tunisianul Amine Bannour, ajuns la echipa de handbal a CS Dinamo în vara anului 2018, primește lunar o sponsorizare de 1.750 de euro pentru activitatea sportivă, plus 1.150 de euro lunar pentru plata chiriei pe toată perioadă contractuală. În cazul acestora nu se menționează dacă aveau sau nu domiciliu în România la data semnării convențiilor de sponsorizare. Conform raportului, în perioada 2019-2024, Fundația a mai acordat sponsorizări de aproximativ 55.000 de euro lui George Gaiță, cel mai probabil pentru plata chiriilor pentru jucătorii și antrenorii de la CS Dinamo. Alți 36.000 de euro au fost dați ca sponsorizare firmei Dream Land Sport pentru autoturismele utilizate de jucători și antrenori. Generalul lui Bode, plăți ilegale (Dinamo) Inspecția economico-financiară atrage atenția că Fundația Pro Dinamo funcționează ca un interpus pe axa sponsorizărilor către CS Dinamo, club care poate primi direct banii de la sponsori. La solicitarea DeFapt.ro, președintele Ionuț Popa a declarat că foarte mulți sponsori nu vor să lucreze cu statul. Referitor la problemele fiscale identificate la fundație, Ionuț Popa a spus că nu este treaba clubului, este a fundației. "CS Dinamo nu are legătură cu acel control", a declarat sec Popa. Mai mult, raportul menționează că Legea sponsorizării "interzice ca (…) beneficiarul să efectueze reclamă sau publicitate comercială, anterioară, concomitentă, sau ulterioară în favoarea acestora sau a altor persoane”. Însă, potrivit Finanțelor, Fundația Pro Dinamo a încasat sume de bani de la unul din sponsorii săi, Baumit România, în baza unui contract de publicitate și a facturilor aferente acestuia. Documentele arată că, în luna august 2022, Fundația Pro Dinamo a facturat 508.725 lei către Baumit Româna. În lunile februarie, aprilie și iunie 2023, Fundația a declarat livrări de 880.546 lei în baza unui contract de publicitate încheiat cu Baumit România, care avea calitatea de sponsor în aceea perioadă. Permisul de ședere nu arată domiciliul Zega Macedon, unul din reprezentanții Fundației Pro Dinamo, a explicat pentru DeFapt.ro că Legea sponsorizării este o lege veche de 30 de ani în care se spune că jucătorii străini extracomunitari trebuie să aibă domiciliu în România pentru a putea primi sponsorizări. "Deci, persoanele care pot fi sponsorizate în România trebuie să aibă domiciliu în România. Și de aici pleacă toată problema. Pentru că legea spune că domiciliu este dacă ai o adresă în România, iar legea ad literam spune că permisul de ședere temporar nu ar arăta domiciliu, că este doar rezidență. Aici este neconcordanța, nu are nici o legătură cu impozitul plătit de sportiv. Sportivul extracomunitar domiciliază în România, dar permisul lor de ședere este temporar. Având un contract de activitate sportivă pe doi ani, cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări le dau permis de ședere pe doi ani”, a declarat Zega Macedon. Generalul lui Bode vrea schimbarea legii Tot el a mai declarat că nu a vrut să atace raportul în instanță pentru că... ar fi câștigat. "Am considerat că nefiind foarte multe cazuri, problema nu este de impozit, este doar ca acești sportivi să ramburseze sumele primite din sponsorizări. Avem termen până la 31 ianuarie. Au rambursat o parte. Nu are nici o treabă Xavier Fuertes pentru că el este din Spania. Raportul final nu are nici o treabă acești sportivi comunitari. E adevărat că s-a cerut contractele pentru ei, s-au cerut documente, dar nu se referă la nimic în legătură cu ei", a mai spus reprezentantul Fundației. Președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, a declarat că în perioada următoare se vor face demersuri pentru ca Legea sponsorizării să fie schimbată în ceea ce privește sportivii extracomunitari pentru a nu mai exista neconcordanțe și/sau vreo formă de discriminare pentru sportivi.

Armament, muniție, introduse ilegal în România (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Armament, muniție, introduse ilegal în România

Armament, muniție, introduse ilegal în România. Poliţiştii au descoperit vineri, în timpul unei ample operaţiuni desfăşurate la nivel naţional, 299 de arme deţinute nelegal, dintre care 139 de arme scurte şi 160 de arme lungi, 10 arbalete, dar şi 91.028 de proiectile/alice. Armament, muniție, introduse ilegal în România De asemenea, au fost ridicate 157 de cartuşe cu gaze, 63 de cartuşe letale, 28 de săgeţi, precum şi 12 kilograme de articole pirotehnice. Citește și: EXCLUSIV Exarhu nu poate invoca GDPR când vine vorba de mașina cu care circulă: BMW-ul nu este proprietatea sa, persoană fizică, ci a unei firme, persoană juridică, plătit în leasing În urma descinderilor, 80 de persoane au fost conduse la sediul unităţilor de poliţie pentru audieri. Armele şi muniţia aferentă au fost comercializate în România, prin intermediul unui site, de către o firmă din afara ţării. Perchezițiile Poliției Române Potrivit Poliţiei Române, la operaţiunea de vineri au participat aproximativ 1.000 de poliţişti din cadrul structurilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, criminalistică, acţiuni speciale. Poliţiştii au documentat activitatea unei societăţi comerciale din afara teritoriului ţării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor. Activitatea s-a desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar societatea în cauză ar fi livrat armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile solicitate de legislaţia naţională în acest domeniu. În ceea ce priveşte condiţiile generale de autorizare pentru aceste arme neletale supuse autorizării, persoanele nu trebuie să fie condamnate cu executare pentru fapte săvârşite cu intenţie, să nu fie inculpate în momentul în care solicită această autorizare, trebuie să fie apte medical şi psihologic, să nu prezinte un pericol pentru ordinea publică şi siguranţa naţională, viaţa sau integritatea persoanelor.

Parlamentarii germani, demers contra AfD (sursa: afd.de)
Internațional

Parlamentarii germani, demers contra AfD

Parlamentarii germani, demers contra AfD. Un grup de parlamentari germani din partidele pro-europene examinează semnarea unei moţiuni care să iniţieze procesul de scoatere în afara legii a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Parlamentarii germani, demers contra AfD Acest partid, de orientare conservatoare, eurosceptică şi anti-migraţie, a câştigat luna aceasta pentru prima dată un scrutin regional, cel din landul estic Turingia, şi este aşteptat să facă progrese de asemenea la alegerile legislative naţionale în septembrie anul viitor. Citește și: Cui i-a folosit isteria falsului ciclon Ashley: Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, a spus că „s-a acţionat profesionist, ca la carte, nu avem nici o victimă” La alegerile europarlamentare din iunie AfD s-a clasat pe locul doi, cu 15,9% din voturi, în urma Uniunii Creştin-Democrate/Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU), dar înaintea tuturor celor trei formaţiuni din actuala coaliţie de guvernare de la Berlin, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Partidul Liber-Democrat (FDP) al ministrului de finanţe Christian Lindner şi Verzii titularei Externelor, Annalena Baerbock. Curtea Constituţională a Germaniei are puterea de a examina dacă un partid politic poate fi considerat o ameninţare pentru ordinea democratică şi statul de drept şi poate lua măsuri care să includă chiar scoaterea partidului în afara legii. Însă numai membrii parlamentului german pot solicita Curţii Constituţionale lansarea unei asemenea proceduri, posibilitate asupra căreia o dezbatere a fost lansată de mai multe luni. 37 de semnături necesare Potrivit publicaţiilor Welt şi Spiegel, există deja un număr de parlamentari semnificativ mai mare decât minimul de 37 de semnături necesare iniţierii acestui demers împotriva partidului Alternativa pentru Germania (AfD). Aceşti parlamentari provin din toate partidele pro-europene, respectiv blocul de centru-dreapta CDU/CSU, Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Stânga (Die Linke). Potrivit unui proiect de moţiune deja întocmit, în acesta se va cere inclusiv tăierea finanţării publice pentru AfD. Moţiunea ar urma să fie prezentată grupurilor parlamentare după data de 8 octombrie. Odată ce va fi votată, adversarii AfD vor trebui apoi să convingă Curtea Constituţională că acest partid acţionează agresiv pentru subminarea ordinii constituţionale a Germaniei. Serviciul de informaţii german, Oficiul pentru Protecţia Constituţiei, a clasificat deja AfD ca partid suspectat de extremism şi a obţinut decizii judiciare care-i oferă baza legală să monitorizeze comunicaţiile acestui partid şi de asemenea să-l supravegheze folosind agenţi sub acoperire. Acţiuni de scoatere a unui partid în afara legii au mai fost lansate în trecut în Germania, dar împotriva unor formaţiuni mici şi niciodată împotriva unui partid care să fi atins un nivel de popularitate similar celui de care se bucură în prezent Alternativa pentru Germania (AfD). Criticii demersului Pe de altă parte, criticii demersului aflat acum în pregătire avertizează că ar putea fi un proces îndelungat şi cu un rezultat incert la Curtea Constituţională. "Este chiar cea mai stupidă moţiune de anul acesta", a remarcat Sahra Wagenknecht, lidera noii formaţiuni ce-i poartă numele, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW). Acest partid, scindat din formaţiunea de stânga Die Linke, este apropiat ideologic de AfD, împărtăşind cu acesta abordări similare eurosceptice şi împotriva migraţiei ilegale. Moţiunea de scoatere a AfD în afara legii a primit însă critici şi din partea unor reprezentanţi ai puterii. "O propunere de scoatere în afara legii acum ar fi politic contraproductivă" şi nu ar face decât să trimită şi mai mulţi votanţi "în braţele AfD", a avertizat o membră a SPD, Gesine Schwan.

Toni Greblă, salariu ilegal dintr-o eroare (sursa: Facebook/Autoritatea Electorală Permanentă)
Eveniment

Toni Greblă, salariu ilegal dintr-o eroare

Toni Greblă, salariu ilegal dintr-o eroare. Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit, începând cu data de 30 martie 2023, dintr-o eroare de interpretare a actelor normative incidente, un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru funcţia de preşedinte superior celui prevăzut de legislaţia în vigoare, ceea a dus la efectuarea unor plăţi necuvenite în sumă de 118.830 lei, reiese din Raportul de audit financiar pentru anul 2023 al Curţii de Conturi. Toni Greblă, salariu ilegal dintr-o eroare Potrivit sursei citate, până la aprobarea raportului de audit financiar, conducerea Autorităţii Electorale Permanente a transmis Curţii de Conturi Ordinul preşedintelui de stabilire a indemnizaţiei lunare prin raportare la salariul de bază minim garantat în plată de 2.080 lei şi angajamentul individual de plată pentru recuperarea diferenţei încasată necuvenit. Citește și: Ciolacu, eșec major, deși i-a cedat lui von der Leyen: România va primi cel mai prost portofoliu în Comisia Europeană, din 2009 până acum Raportul detaliază că, pentru determinarea indemnizaţiei lunare aferente funcţiei de demnitate publică s-a prevăzut utilizarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, valabil pentru anul 2019, în sumă de 2.080 lei, stabilit potrivit prevederilor art.1 alin. (1) şi art. 2 din HG nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Prin art. 1 alin. (2) din acelaşi act normativ (HG nr. 937/2018), legiuitorul a stabilit în mod excepţional un nivel diferenţiat al salariului de bază minim brut pe ţară de 2.350 lei, din raţiuni de ordin economic, pentru situaţii specifice precum: creşterea salariului net pentru personalul încadrat cu salariul minim brut pe ţară, modificarea valorii maxime a deducerii de bază sau a contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru salariaţii cu program redus etc. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat anual de legiuitor prin acte normative succesive, dar pentru determinarea indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică s-a menţinut nivelul aferent lunii decembrie 2019, respectiv 2.080 lei, ca urmare a instituirii unor măsuri fiscal-bugetare. AEP a stabilit un cuantum eronat Auditorii semnalează că, din verificările efectuate la AEP, a rezultat că, începând cu data 30 martie 2023 (data numirii preşedintelui în funcţie, Toni Greblă), dintr-o eroare de interpretare a prevederilor legale incidente, AEP a stabilit un cuantum eronat al indemnizaţiei lunare pentru funcţia de preşedinte, prin raportare la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată valabil începând cu data de 1 ianuarie 2023, de 3.000 lei, în loc de 2.080 lei. "Calculul eronat al indemnizaţiei lunare a avut incidenţă, în mod implicit, şi asupra cuantumului diurnei zilnice de deplasare care se determină ca procent din indemnizaţia lunară. (...) În contextul prezentat, au fost efectuate plăţi necuvenite în sumă de 118.830 lei de la Titlul I "Cheltuieli de personal"", se mai arată în raport. Acesta menţionează că, în timpul misiunii de audit financiar, conducerea AEP a aprobat un nou cuantum al indemnizaţiei lunare pentru funcţia de preşedinte, însă şi acesta a fost stabilit în mod eronat prin raportare la salariul de bază minim brut pe ţară în sumă de 2.350 lei, în loc de 2.080 lei. "Preşedintele AEP s-a angajat să restituie (prin angajament de plată) suma netă de 70.132 lei, însă această sumă a fost stabilită eronat întrucât reprezintă diferenţa dintre indemnizaţia lunară calculată prin raportare la salariul de bază minim brut pe ţară de 3.000 lei şi cea determinată prin raportare la salariul de bază minim brut pe ţară de 2.350 lei, în loc de 2.080 lei aşa cum este prevăzut de lege. Până la aprobarea raportului de audit financiar, conducerea Autorităţii Electorale Permanente a transmis Curţii de Conturi următoarele documente în completare: ordinul preşedintelui nr. 2031/05.09.2024 de stabilire a indemnizaţiei lunare prin raportare la salariul de bază minim garantat în plată de 2.080 lei şi angajamentul individual de plată pentru recuperarea diferenţei încasată necuvenit", semnalează raportul de audit. Erori corectate în timpul auditului De asemenea, în cadrul misiunii de audit financiar efectuate la AEP, au fost identificate erori care au afectat acurateţea indicatorilor raportaţi în anul 2023, însă erorile identificate, analizate individual şi agregat, nu au avut caracter generalizat, fiind corectate în timpul misiunii de audit financiar. Astfel, raportul semnalează că, potrivit prevederilor art. 14 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În conformitate cu reglementările legale succesive, cuantumul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul indemnizaţiei pentru deţinerea titlului ştiinţific de doctor a fost plafonat la nivelul sumei de 1.900 lei. "În anul 2023, AEP a acordat indemnizaţia lunară pentru titlul ştiinţific de doctor persoanelor nou angajate şi persoanelor numite temporar pe alte funcţii din cadrul instituţiei, la un nivel superior celui prevăzut prin actele normative aplicabile. Deficienţele constatate au condus la majorarea nejustificată, cu suma de 65.715 lei, a "Cheltuielilor cu salariile şi contribuţiile aferente angajaţilor".(...) Pentru sumele încasate necuvenit în cuantum de 65.715 lei au fost încheiate angajamente individuale de plată, urmând ca debitorii salariaţi să restituie aceste sume potrivit graficului de rambursare lunară", se precizează în raport. Totodată, ca urmare a stabilirii de către Biroul Executorului Judecătoresc (BEJ) a calităţii de terţ poprit a AEP, în solidar cu un debitor al BEJ, entitatea a înregistrat suma de 1.860.326,93 lei pe seama datoriilor curente şi a cheltuielilor în avans, fără ca această sumă să reprezinte o obligaţie de plată a entităţii potrivit reglementărilor contabile, conducând astfel la o supraevaluare a valorii indicatorilor bilanţieri "Cheltuieli în avans" şi "Datorii comerciale". Entitatea a omis să înregistreze în evidenţele contabile cheltuielile cu "Subvenţiile şi transferurile" ca urmare a suspendării temporare de către AEP a plăţii subvenţiilor cuvenite unei formaţiuni politice, situaţie care a condus la subevaluarea cu suma de 2.099.678,14 lei a "Cheltuielilor operaţionale" raportate prin "Contul de rezultat patrimonial". Prin interpretarea eronată a reglementărilor contabile aplicabile, a fost afectat principiul contabilităţii pe bază de angajamente. "Deficienţele constatate au fost remediate în timpul misiunii de audit financiar prin efectuarea corecţiilor în evidenţa contabilă", punctează auditorii. Sesizarea lui Greblă Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, declara, în 28 august, că a sesizat Curtea de Conturi după ce a fost "înştiinţat" că indemnizaţia preşedintelui ar fi fost stabilită, "interpretând eronat legea", la un cuantum superior şi a intrat în "legalitate" din momentul în care a semnat un angajament de plată pentru restituirea unor sume de bani. "În ziua în care am venit preşedinte la Autoritatea Electorală Permanentă am semnat nişte ordine care sunt absolut normale pentru orice fel de activitate, respectiv pentru cei care au specimen de semnătură în bancă şi sunt împuterniciţi să semneze documente în relaţia cu băncile, alte câteva tipuri de ordine care privesc activitatea curentă, inclusiv stabilirea indemnizaţiei preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente. Mi-a fost adus, cum mi-au fost aduse şi celelalte ordine, având pe spate cinci semnături ale şefilor direcţiilor respective: Direcţia Juridică, Direcţia de Resurse Umane, Direcţia Financiară şi ordinul contrasemnat de secretarul general al Autorităţii Electorale Permanente. Făcuseră o interpretare în sensul în care indemnizaţiile demnitarilor erau îngheţate la nivelul anului 2019, iar textul prevedea o normă care zicea: "cu condiţia să-şi desfăşoare acelaşi fel de activitate în aceleaşi condiţii". Secretarul general şi colegii mei, ceilalţi care dispuneau, au interpretat în sensul în care eu veneam din altă activitate şi că acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului fără să ţină cont de această îngheţare a salariului minim la nivelul anului 2019", afirma Toni Greblă. Şeful AEP a adăugat că, ulterior, fiind înştiinţat legat de interpretarea greşită a legii în acest caz, a sesizat imediat Curtea de Conturi. "După câteva luni, secretarul general a fost trimis în judecată pentru o anume faptă, a devenit incompatibil cu calitatea de secretar general, pentru că legea prevede că, în momentul în care eşti trimis în judecată, raportul de muncă se suspendă automat, după alte vreo două săptămâni am solicitat transferul său şi am acordat transferul. După încă o săptămână a înştiinţat Autoritatea Electorală Permanentă că indemnizaţia preşedintelui ar fi fost stabilită interpretând eronat legea la un cuantum superior, prin ordinul care era contrasemnat de secretarul general. Am chemat imediat Curtea de Conturi. Părerea Curţii de Conturi a fost că trebuie să se revină la nivelul de îngheţare a indemnizaţiei la nivelul anului 2019, lucru ce l-am făcut în aceeaşi zi. Tot în aceeaşi zi am semnat un angajament de plată, prin care în următoarele luni mi-au fost reţinute şi (...) îmi vor fi reţinute diferenţele de bani până ajungem la zero cu această situaţie. Angajamentul de plată l-am luat acum patru sau cinci luni de zile, şase, nu mai ştiu exact. În fiecare lună mi-au fost reţinute sumele de bani. Cred că în două luni de zile sau în trei luni de zile se termină cu această situaţie", a declarat Greblă.

Ucrainence, exploatate pe șantier "la negru" în România (sursa: defapt.ro)
Investigații

Ucrainence, exploatate pe șantier la negru

Ucrainence, exploatate pe șantier la negru: amenințări, înjurături, bătaie de joc și umilință. Așa arată calvarul unei femei din Ucraina care a încercat să își recupereze salariul de 3.400 lei de pe urma muncii prestate pe șantierele din Timișoara ale lui Mircea Miclea, patronul firmei Deretic Stil. Citește și: Sorin Grindeanu, incapabil să răspundă la o întrebare de logică simplă Femeia a făcut o plângere în urmă cu doi ani la Secția 3 de Poliție Timișoara, dar dosarul a fost făcut pierdut prin fișetele parchetului. Nemulțumită de tergiversarea anchetei, femeia a trimis o petiție președintelui României, iar acum ancheta a fost reluată. Dar noul polițist de caz i-a spus femeii că nu găsește mai multe documente din dosar, inclusiv înregistrarea telefonică în care era amenințată și umilită. Munci necalificate La începutul anului 2022, pe 14 ianuarie, o ucraineancă în vârstă de 36 de ani a fost angajată ca muncitor necalificat la firma Deretic Stil din Timișoara. Urma să se ocupe de demolarea clădirilor, zidărie, montare de plăci mozaic, faianță, gresie și parchet. Adică toată paleta de munci necalificate pe care putea să o presteze un muncitor pe șantier. Salariul lunar brut a fost stabilit la suma de 3.000 lei. Femeia a declarat pentru DeFapt.ro că a lucrat timp de șase luni pe mai multe șantiere ale firmei Deretic Stil, patronată de Mircea Miclea. I s-a făcut un Contract Individual de Muncă, dar, spune ea, documentul nu a fost înregistrat în Revisal. Ucrainence, exploatate pe șantier "la negru" "Eram la negru, nu aveam nici un act. Eram foarte mulți din Ucraina, fete, băieți. Am lucrat și la el la bloc, și la el acasă. Are un bloc cu două etaje, am lucrat interior, exterior. La sediul ITM, la fel, interior, exterior. Nu ne-a văzut nimeni. Nu ne-a întrebat de acte, nimic. Era prieten cu șeful de la ITM Timișoara", spune femeia care nu a vrut să îi publicăm identitate de frica unor represalii. După șase luni de muncă, a început scandalul între ucraineancă și patronul Mircea Miclea. Femeia avea de primit suma de 3.400 de lei. Mircea Miclea i-a spus să se ducă la un angajat de-al său ca să îi dea salariul pentru că el era plecat din țară. Dar nu și-a primit banii. Plimbată între cei doi, femeia a sunat la poliție în speranța că își va primi banii. "Fraiero! Mă ameninți pe mine în țara mea?" Pe 18 iulie 2022, femeia a sesizat Secția de Poliție 3 Urbană Timișoara cu privire la faptul că angajatorul ei, firma Deretic Stil, respectiv patronul Mircea Miclea, nu îi plătește salariul. La scurt timp după ce a aflat de curajul femeii, Mircea Miclea a sunat-o și a început să o înjure și să o umilească. "Fă, p....o, auzi, mă c.c pe mă-ta, pe tine, pe tot neamul tău. Fă, m....o! Nu știi cu cine te-ai pus! Toată viața ta dacă stai în România o să te f.t numai în c.r. Fraiero! (...) Mă ameninți pe mine în țara mea?(...) Te calc pe cap! Voi nu mă știți pe mine. Mă știți ca băiat bun, dar vă arăt fața cealaltă! "Nu îți dau nici un ban!" Tu mă ameninți pe mine? Am să te f.t numai în c.r. Mă ameninți cu presa? (...) Acuma am aterizat în țară, mă fraiero! (...) Să mă cauți în fiecare zi cu toți polițaii! Să vezi ce fac eu cu ăștia care au fost la Mădălin. Mâine ai dosar penal că ai intrat în casa oamenilor și ai furat 200 de milioane", se poate auzi pe înregistrarea convorbirii. Femeia îi spune că nu a făcut nimic, doar și-a cerut banii ei munciți. "Las' că îți dau eu banul tău", îi spune amenințător Mircea Miclea, care continuă să o înjure. "Cheamă toată poliția, cu toată poliția din România să vii la mine la poartă. (...) Te luam în casă și mă c...m pe tine. (...) Vino cu poliția când sunt eu acasă, vino cu toți șmecherii de jurnaliști când sunt eu acasă. Nu îți dau nici un ban!", se aude spunând patronul Mircea Miclea. Dosar abandonat doi ani la Poliție În urma plângerii depuse de femeie la Secția 3 Poliție Timișoara s-a deschis dosarul 6608/P/2022. De atunci au trecut doi ani, timp în care dosarul a fost uitat într-un fișet al procuraturii sau al poliției. Văzând că nu se întâmplă nimic cu plângerea, femeia a făcut o serie de petiții la Poliția Română, cât și la Președinția României. De la Poliția Română nu a primit nici un răspuns, însă în urma petiției adresate președintelui Klaus Iohannis, a fost chemată din nou la audieri la Secția 3. "De doi ani de zile nu s-a întâmplat nimic. Am făcut petiție la Președinția României, iar acum m-au audiat din nou. S-au pierdut ceva acte. Era alt polițist. Polițaiul nu mi-a zis nimic de petiția adresată președintelui. Mi-a zis că polițistul care a preluat inițial cazul nu mai lucrează în Poliție. Patronul: "Nu îmi mai aduc aminte" Între timp, patronul ăsta al meu m-a amenințat pe mine, pe prietenul meu. Punea fel și fel de persoane să ne sune. Nu mi-a dat nici până în ziua de azi banii", a spus ucraineanca. Concret, a declarat femeia, ar fi dispărut înregistrarea telefonică în care era amenințată și umilită. Contactat pe către DeFapt.ro, patronul Mircea Miclea nu și-a mai adus aminte dacă a plătit salariul restant femeii din Ucraina. "Dosarul este în curs și se ocupă avocatul de el. Nu lucrau la negru. Erau raportați în REVISAL, e un program electronic. Nu știu să vă spun nimic. Nu îmi mai aduc aminte dacă le-am dat banii. Nu am avut nici o relație cu doamna Maria. Doamne, ferește!", a declarat Mircea Miclea. Contract de muncă fără semnătură Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, instituția care ar trebui să vegheze la respectarea drepturilor angajaților, pare că lucrează în mod special în favoarea patronilor. Femeia a depus o plângere la ITM Timișoara împotriva firmei Deretic Stil. Pe 9 august 2022, ITM Timiș i-a răspuns femeii că firma Deretic Stil a înregistrat pe numele ei un contract de muncă începând cu data de 10 iunie 2022, contract de muncă încetat 11 zile mai târziu. "De asemenea menționăm faptul că contractul individual de muncă prezentat de angajator nu poartă semnătura dumneavoastră", motiv pentru care firma Derectil Stil a fost sancționată contravențional. ITM se face că nu vede ilegalitatea Deși femeia le-a spus inspectorilor ITM că a început munca din data de 14 ianuarie 2022, aceștia au concluzionat că "nu rezultă că ați desfășurat activitate în cadrul societății în perioada menționată de dumneavoastră". Atunci când le-a prezentat ulterior documentele semnate în ianuarie 2022, inspectorii ITM au înghițit în sec și au făcut stânga împrejur. "Când le-am arătat vechiul contract, inspectorii ITM au început să se bâlbăie și să îmi explice că de fapt era un precontract", a mai spus femeia. Mai mult, aceasta are mai multe poze făcute pe șantierele lui Mircea Miclea în perioada în care ITM Timiș susținea că femeia nu a lucrat la negru.

Șpagă la Autoritatea Aeronautică pentru blocuri (sursa: Facebook/Autoritatea Aeronautica Civila Romana AACR)
Eveniment

Șpagă la Autoritatea Aeronautică pentru blocuri

Șpagă la Autoritatea Aeronautică pentru blocuri. Afaceristul Cezar Verziu a fost reținut de procurorii DNA pentru că ar fi cerut o șpagă de 70.000 de euro pentru a-i convinge pe șefii Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) să emită un aviz pentru construcția unui bloc. Nicolae Stoica, șeful AACR, a declarat pentru DeFapt.ro că nu îl cunoaște pe afaceristul Cezar Verziu și nici speța intrumentată de procurorii anticorupție. Șpagă la Autoritatea Aeronautică pentru blocuri Direcția Națională Anticorupție a anunțat că l-a reținut pentru 24 de ore pe afaceristul Cezar Verziu pentru trafic de influență în formă continuată. El ar fi pretins în luna iunie 2023 de la un alt om de afaceri suma de 33.500 de euro pentru obținerea unui aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, aviz necesar pentru construirea unui bloc de 79,5 metri în București. Citește și: Cum fură RetuRO milioane de lei lunar din banii clienților pentru că automatele nu „citesc” unele etichete. Sumele nereturnate pe ambalaje lunar, amețitoare Conform ordonanței procurorilor, suma de bani cerută reprezenta câte 1.000 de euro pentru fiecare metru de înălțime al blocului de la înălțimea de 46 de metri până a 79,5 metri. "Ulterior, pretențiile inculpatului ar fi crescut, astfel că, în perioada 01-03 iulie 2024, acesta ar fi pretins de la aceeași persoană suma de 70.000 euro, bani pe care i-ar fi primit în data de 03 iulie 2024, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante", se meționează în comunicatul de presă al DNA. Cezar Verziu urmează să fie prezentat judecătorilor de la Tribunalul București, acolo unde procurorii vor cere arestarea preventivă pentru 30 de zile. Șeful AACR spune că nu știe nimic Reținerea afaceristului Cezar Verziu i-a bulversat pe angajații Autorității Aeronautice Civile Române, care se pregătesc să fie luate la puricat de procurorii DNA toate avizele emise pentru proiecte imobiliare. Mai mult, surse din cadrul AACR susțin că afaceristul Cezar Verziu ar putea denunța mai mulți angajați implicați în emiterea de avize. DeFapt.ro l-a întrebat pe Nicolae Stoica, șeful AACR, dacă are vreo legătură cu afaceristul Cezar Verziu și dacă DNA a făcut percheziții la instituția condusă de el, precum și subalternii săi implicați în emiterea avizelor. "Nu cunosc persoana la care faceți referire și nu cunosc speța cercetată de DNA. Pentru mai multe detalii, vă rog să vă adresați DNA", a spus directorul Nicolae Stoica.

Judecătorii au legalizat un bloc ilegal (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Judecătorii au legalizat un bloc ilegal

Judecătorii au legalizat un bloc ilegal. Vecinii investitorului imobiliar Costel Bolobiță nu aveau niciun motiv să se supere că de sub fereastra casei le-a răsărit un bloc. Judecătorii au legalizat un bloc ilegal Aceasta a fost concluzia pe care s-a fundamentat decizia magistraților Curții de Apel de a admite recursul investitorului împotriva sentinței Tribunalului prin care autorizația de construire îi era desființată. Citește și: Imobiliarii One United ceartă judecătorii care au decis că DeFapt.ro nu trebuie să scoată articolele despre firmă de pe site: „articolele se impuneau (sic!) a fi cenzurate”. Au făcut apel În esență, a fost vorba de o chichiță juridică. Argumentele aduse de reclamanți în primă instanță au fost respinse, dar din cercetarea judecătorească a Tribunalului rezultaseră alte motive de anulare a autorizației. Curtea de Apel a decis însă că Tribunalul își depășise limitele învestirii, judecând mai mult decât i se ceruse. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cum rămâi cu banii încasați ilegal (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cum rămâi cu banii încasați ilegal

Cum rămâi cu banii încasați ilegal: fosta directoare a unui colegiu ieșean își va putea păstra banii obținuți nelegal în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Cum rămâi cu banii încasați ilegal Banii au fost returnați de colegiu bugetului european, dar încercarea de a-i recupera de la cei vinovați a eșuat. Generoasă, legea i-a exonerat. Citește și: Cum a reușit șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, să stoarcă de la contribuabili, în 2024, uriașa sumă de 1,1 milioane de lei În noiembrie 2021, Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" a chemat-o în judecată pe Anda Tănasă, care condusese unitatea de învățământ între 2004 și 2018. Pe parcursul mandatului său, colegiul derulase două proiecte cu finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cum dispar copacii din pădurea Polovragi (sursa: Facebook/Comuna Polovragi, Gorj)
Investigații

Cum dispar copacii din pădurea Polovragi

Cum dispar copacii din pădurea Polovragi (jud. Gorj): arborii sunt tăiați ilegal, dar nimeni nu răspunde pentru asta. Județul Gorj, de care aparține administrativ și localitate Polovragi, s-a aflat în ultimii zece ani în topurile județelor din România la tăieri ilegale de arbori. Pădurarii au mai găsit doar cioatele Pădurarul Liviu Bădiță răspunde din partea Ocololul Silvic Polovragi de o bucată din pădurea primăriei Polovragi, localitate condusă de pesedistul Gheorghe Epure. Citește și: Babasha, huiduit pe gratis pe scena Coldplay de pe Arena Națională. Ce crede manelistul că se întâmplă cu banii încasați pe bilete Prima tăiere ilegală de arbori din acest an a descoperit-o pe 29 februarie. Atunci, a găsit cinci cioate de salcâm care avea fiecare un diametru cuprins între 60 și 80 de cm. Urmele din pădure arătau că arborii au fost trași cu tractorul până la drumul auto. Pădurarul Liviu Bădiță a făcut un raport către Ocolul Silvic Polovragi prin care informa că găsise cioatele în cantonul său. "De unde să știu eu cine a tăiat?" Contactat de către DeFapt.ro, pădurarul Liviu Bădiță a spus că, atunci când a ajuns în canton, a găsit doar cioatele arborilor tăiați ilegal. "Eu nu știu, domnule, ce să vă spun. Eu când m-am dus nu mai era nimic pe teren. Eu am făcut documentația, mi-am făcut raportul și am… l-am dat spre ocol. Eu sunt gestionar, îmi fac treaba", a declarat pădurarul Bădiță. Atunci când a fost întrebat despre posibile presiuni făcute asupra sa pentru a nu raporta ce descoperise în pădure, Liviu Bădiță a tras aer în piept și a tăcut. Apoi a spus: "De unde să știu eu dacă a tăiat ăla sau cine a tăiat? Eu habar nu am. Am fost plecat la munte. Am venit după amiaza pe la patru jumătate, am dat un tur și pe aici pe zonă. Am văzut cioatele, am făcut raportul. Nu știu, domnule, ce a zis Poliția… nu am stat de vorbă cu nimeni. Eu am depus raportul la Ocolul Silvic Polovragi". Primăria a găsit copacii, dar nu i-a văzut nimeni Ocolul Silvic Polovragi a făcut imediat o sesizare la postul de poliție Polovragi. Dosarul a stat în fișet până când o parte din arborii tăiați ilegal au fost găsiți pe marginea unui drum comunal, lângă groapa de gunoi a localității. Cel puțin așa s-a menționat scriptic. Arborii tăiați ar fi fost luați de acolo și dați în custodie Ocolului Silvic Polovragi. "Există suspiciunea că procesul verbal de dare în custodie a fost făcut în fals pentru că acesta trebuia să aibă atașat un inventar al materialului lemnos pe sortimente, inventar care nu este și de aici întrebarea cum au estimat volumul materialului lemnos", a spus unul din pădurarii de la ocol sub protecția anonimatului. Tot el a mai menționat că Ocolul Silvic trebuia să păstreze materialul lemnos până la finalizarea dosarului de furt, dar lemnul a fost înstrăinat, în acte, doar ca să se acopere faptul că nu ar fi existat fizic. Cum dispar copacii din pădurea Polovragi Documentele obținute de către DeFapt.ro arată că Primăria Polovragi nu a vrut să se constituie parte civilă. "Menționăm că întregul material lemnos a fost transportat în depozitul de lemne al Primăriei comunei Polovragi (administrat de Ocolul Silvic - n.r.). De asemenea, având în vedere că prejudiciul a fost recuperat în totalitate, Primăria nu se constituie parte civilă, neavând pretenții materiale sau penale", a menționat primarul Gheorghe Epure într-un document transmis Direcției Silvice Gorj. Adresa Primăriei Polovragi către Ocolul Silvic (sursa: defapt.ro) Edilul Epure nu a răspuns la solicitările repetate ale DeFapt.ro de a oferi un punct de vedere.

Grindeanu refuză ilegal numirea unui director (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Grindeanu refuză ilegal numirea unui director

Grindeanu refuză ilegal numirea unui director. Situație nemaiîntâlnită în România: Ministerul Transporturilor a emis un ordin de prelungire cu șase luni a mandatului interimar la conducerea Spitalului CF Iași pentru dr. Cristina Mitrofan. Grindeanu refuză ilegal numirea unui director Asta, în contextul în care concursul pentru ocuparea postului de manager a fost derulat de Consiliul de Administrație al unității medicale, cu aprobarea Ministerului Transporturilor, la finalul anului trecut. Citește și: Ce salariu imens îi plătesc contribuabilii lui Toni Greblă, autorul haosului de la alegeri, dublu pensionar special și revoluționar de Gorj Doar că, acum două săptămâni, hârtiile cu privire la rezultatele concursului au fost "rătăcite" la sediul ministerului, între secretariat și cabinetul ministrului. Dr. Mihai Glod, care a câștigat concursul, a spus că în această săptămână îi va da în judecată pe toți cei implicați – Consiliul de Administrație al unității medicale și Ministerul Transporturilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Firea, campanie ilegală în ziua votului (sursa: Facebook/Gabriela Firea)
Politică

Firea, campanie ilegală în ziua votului

Firea, campanie ilegală în ziua votului. Gabriela Firea a încălcat cel puțin în spirit legea care interzice campania electorală după ziua de vineri. Firea, campanie ilegală în ziua votului Duminică, 9 iunie, chiar ziua votului, Firea a postat pe pagina sa de Facebook nu mai puțin de șase texte în care își prezintă proiectele anunțate și în campania electorală. Citește și: Rezultate neoficiale exit poll, ora 14.00: Nicușor Dan spulberă în București, Dreapta Unită este pe primul loc în Capitală Fiecare postare a fost dedicată unui sector al Capitalei. Legea interzice campania electorală nu doar în ziua votului, ci și în ziua precedentă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră