sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: haos

21 articole
Internațional

Marco Rubio, noul șef al USAID

Marco Rubio, noul șef al USAID. Secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat luni că preia funcția de director interimar al USAID, agenția americană de ajutor extern, pentru a pune capăt ceea ce el a numit „insubordonare”. Marco Rubio, noul șef al USAID Potrivit FoxNews, Rubio a declarat că USAID nu a răspuns la întrebările administrației Trump privind finanțarea și prioritățile sale, ceea ce împiedică o revizuire eficientă. Citește și: Averea greu de justificat a pensionarului special Bejinariu, deputatul PSD care va controla SRI și pe care DNA nu l-a putut ancheta pentru afacerea Microsoft „Acest lucru trebuie să înceteze”, a afirmat el, acuzând agenția că funcționează ca o entitate independentă, în afara controlului guvernamental. Elon Musk susține închiderea USAID Miliardarul Elon Musk, care coordonează eforturile administrației Trump de restrângere a guvernului federal, a anunțat că lucrează la închiderea USAID. Duminică, doi oficiali de rang înalt ai USAID au fost îndepărtați după ce au încercat să împiedice reprezentanții Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), echipa lui Musk, să acceseze zone restricționate ale agenției. USAID, unul dintre cei mai mari donatori globali USAID este cel mai mare donator unic de ajutor extern din lume, gestionând 72 de miliarde de dolari în anul fiscal 2023 pentru programe precum sănătatea femeilor în zone de conflict, acces la apă curată și tratamente pentru HIV/SIDA și securitate energetică și combaterea corupției. În 2024, agenția a furnizat 42% din totalul ajutorului umanitar monitorizat de Națiunile Unite, însă viitorul său este acum incert sub administrația Trump.

Marco Rubio, noul șef al USAID (sursa: Facebook/U.S. Department of State)
Destabilizare masivă în Coreea de Sud (sursa: X/Mike Valerio)
Internațional

Destabilizare masivă în Coreea de Sud

Destabilizare masivă în Coreea de Sud. Capitala Seul a fost sâmbătă scena unor proteste de amploare, mii de sud-coreeni ieșind în stradă pentru a-și exprima pozițiile față de situația politică explozivă. Evenimentele au loc pe fondul tentativei eșuate de arestare a președintelui demis Yoon Suk Yeol, acuzat de „rebeliune” pentru proclamarea legii marțiale în decembrie. Destabilizare masivă în Coreea de Sud Criticii lui Yoon Suk Yeol au cerut arestarea sa imediată, manifestând sub coordonarea confederației sindicale KCTU, care a organizat un marș spre reședința acestuia. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță Poliția a blocat însă marșul, rezultând arestarea a doi participanți și rănirea altor câțiva. Susținătorii președintelui demis au cerut anularea destituirii sale, temându-se că liderul opoziției, Lee Jae-myung, ar putea conduce țara spre „comunizare” și influența Coreei de Nord. Tentativa de arestare a președintelui Yoon Suk Yeol Vineri, anchetatorii au încercat să execute un mandat de arestare împotriva lui Yoon Suk Yeol. Operațiunea a fost însă împiedicată de aproximativ 200 de soldați și gărzi prezidențiale, care au blocat accesul la reședința sa timp de șase ore. Dacă ar fi fost reținut, Yoon ar fi devenit primul președinte în exercițiu arestat în istoria Coreei de Sud. Deși suspendat din funcție, el rămâne președinte oficial până când Curtea Constituțională va confirma sau infirma destituirea sa. Acuzațiile împotriva președintelui Yoon Suk Yeol este acuzat de „rebeliune” pentru instituirea legii marțiale pe 3 decembrie, o decizie care a reamintit sud-coreenilor de dictatura militară din trecut. Această mișcare a fost abrogată rapid sub presiunea parlamentului și a manifestanților, dar consecințele politice și juridice continuă. Mandatul de arestare rămâne în vigoare Biroul de Investigații asupra Corupției Înaltelor Personalități (CIO) a anunțat că mandatul de arestare emis împotriva lui Yoon Suk Yeol expiră luni. Dacă nu va fi executat, anchetatorii intenționează să solicite un nou mandat. Totodată, Curtea Constituțională a stabilit pentru 14 ianuarie deschiderea procesului de destituire. Avocații denunță procedurile de arestare Avocații președintelui contestat au calificat tentativa de arestare drept „ilegală” și au promis să inițieze proceduri pentru contestarea acesteia. În același timp, doi membri ai gărzii prezidențiale au refuzat să coopereze cu poliția, invocând natura „serioasă” a misiunii lor. Poziția SUA În acest context tensionat, secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat luni în Seul. Scopul vizitei este de a reafirma alianța dintre Statele Unite și Coreea de Sud și de a discuta amenințările din partea Coreei de Nord, pe fondul crizei politice din țară.

Haosul ceții pe Aeroportul din Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Haosul ceții pe Aeroportul din Iași

Haosul ceții pe Aeroportul din Iași. Vremea cețoasă, instalată treptat încă din preajma Crăciunului, a perturbat zborurile, generând nemulțumiri pentru mii de pasageri. Haosul ceții pe Aeroportul din Iași Vizibilitatea redusă a determinat piloții să anuleze sau să redirecționeze zborurile către aeroporturi din apropiere. Citește și: O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni Situația a afectat atât ieșenii care călătoreau în vacanță, cât și pe cei care se întorceau acasă. Fenomenul meteorologic a evidențiat din nou vulnerabilitatea aeroporturilor la condițiile meteo severe. Continuarea, în Ziarul de Iași

Haos total la renumărarea voturilor Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Haos total la renumărarea voturilor

Haos total la renumărarea voturilor, secretomanie și primele tentative de fraudă: rețelele sociale sunt pline cu relatări despre buletinele de vot transportate și depozitate haotic, BEC a interzis birourilor județene să comunice datele renumărării și, la București, USR susține că s-ar fi încercat reducerea numărului de voturi primite de Lasconi. Citește și: Maia Sandu va vota la 1 și 8 decembrie și îl desființează pe Georgescu: „Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare” USR susține că în Ilfov se anulează „pe bandă rulantă” voturile pentru Lasconi, așa că pregătește un protest în fața prefecturii. Haos total la renumărarea voturilor Prahova Online scrie că biroul electoral județean a descoperit saci cu voturi care au fost deja desigilați. În Hunedoara, voturile sunt renumărate de angajații prefecturii, angajați plătiți de Guvern. Foto: Prahova Online „Prima tentativă de fraudă la renumărare. Cei 10 reprezentanți ai BEJ/BES se împart în 3 echipe și fiecare numără câte o secție. Unde apar modificări, numără toată lumea. La o secție au pus cu 3 voturi în minus pentru Elena Lasconi si au scris repede PV-ul fără să o cheme și pe reprezentanta noastră la numărare (ca să se meargă mai repede). Reprezentanta noastră nu a fost de acord și s-a renumărat de față cu ea din nou. Ghici ce? voturile au apărut ca prin minune, iar PV-ul a rămas identic cu cel din seara alegerilor. Și suntem la primele secții, la primii saci, iar reprezentanții nu sunt încă praf de oboseală”, a scris un conslier USR de la Sectorul 3, Lucian Judele. În acest timp, observatorilor independenți li se refuză dreptul de a supraveghea procesul de renumărare. „Tocmai m-am întors acasă de la BEJ Ilfov, unde m-am dus să observ renumărarea şi nu ştiu dacă vă surprinde dar nu m-au primit. Preşedintele BEJ mi-a vorbit pe un ton foarte amabil dar de primit nu m-a primit. Aveam acreditare, tot”, a scris pe Facebook Maria Krause, care face parte dintr-o organizație non-guvernamentală specializată în monitorizarea alegerilor. Tot azi, Biroul Electoral Central a cerut birourilor județene să secretizeze toate datele centralizate la renumărare. „Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe confidențialitatea datelor înscrise în procesele verbale centralizatoare”, se arată într-un mesaj al BEC, semnat de președintele Ioan Bogdan. BEC secretizează renumărarea

Cătălin Prisacariu
Opinii

Șansele prezidențiale ale lui Călin Georgescu, uriașe

Peste alegerile prezidențiale și parlamentare de anul acesta zboară nu o lebădă neagră, ci un stol întreg. Lebede negre gălăgioase, furioase. Din start, campania electorală dublă era atipică în ultimii 35 de ani, cu cele două tururi ale prezidențialelor îmbrățișând scrutinul parlamentar (programat, ce ironie, de Ziua Națională, cum îi place găștii "suveraniste"). Gândite să creeze un avantaj pentru candidatul Ciolacu, despre care nimănui nu-i trecea prin cap că nu va ajunge în turul al doilea, alegerile prezidențiale s-au transformat într-un coșmar pentru sforarii politici de la PSD și PNL. În primul rând, a dat o lovitură atât de puternică PSD-ului încât l-a năucit: pentru prima oară după 1989, social-democrații nu au candidat în turul al doilea. Primul efect este că, la parlamentare, scorul partidului va fi afectat major. Al doilea efect este că, în premieră, votanții PSD nu vor avea candidatul lor în turul al doilea. Al treilea efect este că la sediul din Kiseleff este acum haos: taberele interne se luptă pentru putere și strategia monolitului politic s-a spart în bolovani și pietricele care zboară care încotro. Din cele trei motive de mai sus, PSD nu va comunica, cel mai probabil, nici un fel de susținere pentru Elena Lasconi până luni, 2 decembrie, când se vor ști scorurile parlamentare. Argumentul este simplu: votanții PSD au, tradițional, concepții foarte apropiate de cele exprimate de Călin Georgescu. Mai mult, pentru pesediști ar fi sinucigaș să anunțe acum sprijin pentru o politiciană care a spus răspicat despre PSD că reprezintă "mafia". După alegerile parlamentare, când va ști pe câte mandate mizează, PSD va negocia nu doar cu Lasconi, ci și cu celalalte partide, o variantă de majoritate și o propunere de premier. Tot atunci, însă, și extremiștii de la AUR, SOS, PNCR și alții vor ști care le e forța de negociere, câte locuri au în Parlament. La fel cum vor ști și USR și PNL, dar și Forța Dreptei și celelalte partide mai mici. Un scor foarte mare al "suveraniștilor" este foarte probabil să ducă la o alianță de conjunctură între PSD, PNL, USR și restul de partide mici pentru o majoritate parlamentară și de imagine care să aibă două ținte. Prima: susținerea Elenei Lasconi pentru câștigarea turului doi și, deci, a președinției României. A doua: în caz că prima țintă nu este atinsă, forțarea președintelui Călin Georgescu să nominalizeze un premier al noii alianțe și nu unul provenit din AUR, SOS etc. Pe de altă parte, un scor mic al "suveraniștilor", dar mare al PSD (deși acum pare că nu va fi cazul), ar putea să-i facă pe social-democrați mai puțin receptivi la ideea unei alianțe largi. Mai ales că, dacă PSD reușește, împreună cu partide mai mici pe post de balama, să aibă majoritate parlamentară, o va folosi ca armă împotriva oricui iese președinte, Lasconi sau Georgescu. Cu alte cuvinte, PSD s-ar putea profila ca partidul care se opune din Parlament "abuzurilor" prezidențiale (vezi lupta permanentă cu Băsescu, suspendarea etc.). Dar chiar și dacă, după parlamentare, s-ar crea o coaliție politică mai largă care să o susțină pe Elena Lasconi, mai rămâne o variabilă incontrolabilă: "poporul" pesedist. Cum spuneam mai sus, este prima oară în 35 de ani când votanții social-democraților nu vor avea candidatul lor în turul al doilea. Ce vor face acești alegători? Vor sta acasă? Presupunând, la limită, că da, Lasconi poate pierde la scor: peste 2,1 milioane de voturi luate de Georgescu în primul tur plus aproape 1,3 milioane luate de Simion (care a anunțat că AUR îl susține pe Georgescu) bat de departe cele aproape 1,8 milioane de voturi ale lui Lasconi plus cele peste 800.000 ale lui Ciucă (3,4 milioane de voturi versus 2,6 milioane de voturi). E adevărat că nu există nici o certitudine că aceleași voturi de la turul întâi vor ajunge în urne și la turul al doilea, dar nici nu există un argument solid pentru care nu ar fi așa. Dar dacă alegătorii PSD vor ieși la vot, cât de probabil este să o aleagă pe Lasconi? Chiar și dacă partidul le-ar cere asta (deși cred că e puțin probabil), nu pare fezabil că mai mult de 10-20% din ei ar vota-o pe șefa USR. Teoretic, însă, rămân aproape nouă milioane de alegători despre care nu știm nimic. Este vorba de cei care nu au votat în primul tur, când s-au prezentat cam 9,6 milioane de cetățeni din peste 18 milioane. Vor ieși cei nouă milioane acum pentru a salva democrația? Este încă o variabilă în joc care face orice predicție imposibilă în acest moment. Dar, la cum arată acum ostilitățile, e momentul să ne panicăm. Apoi să ne calmăm și să ne întrebăm, fiecare cu propria conștiință, ce putem face să evităm aruncarea României în cel mai negru cataclism de după 1989.

Haos la COP29 - săraci versus bogați (sursa: Facebook/COP29 Azerbaijan)
Internațional

Haos la COP29 - săraci versus bogați

Haos la COP29 - săraci versus bogați. Țările cele mai afectate de schimbările climatice și-au exprimat nemulțumirea față de președinția azere a COP29, desfășurată la Baku, acuzând lipsa de receptivitate a statelor dezvoltate în privința finanțării necesare pentru adaptarea climatică. Haos la COP29 - săraci versus bogați Închiderea summitului, întârziată cu peste 24 de ore, a fost marcată de apeluri la unitate din partea președintelui conferinței, Muhtar Babaiev, dar și de oboseala delegaților rămași. Citește și: PolyMarket, una din cele mai mari piețe de predicții de pe blockchain, unde poți paria, anticipează un câștigător clar al prezidențialelor din România Proiectul final al acordului prevede o creștere a finanțării de la 100 la 300 de miliarde de dolari anual până în 2035, însă această sumă este considerată insuficientă de către statele în curs de dezvoltare, care au solicitat cel puțin dublul. Disensiuni între statele dezvoltate și cele în curs de dezvoltare Țările occidentale au cerut extinderea listei statelor care contribuie financiar, incluzând țări precum China și statele din Golf, însă acestea din urmă au obținut ca contribuțiile lor să rămână voluntare. Arabia Saudită și aliații săi sunt acuzați că blochează un acord privind reducerea dependenței de combustibilii fosili, în timp ce UE încearcă să promoveze o revizuire anuală a eforturilor de reducere a emisiilor. Apelurile societății civile și viitorul COP30 Peste 350 de ONG-uri au cerut statelor vulnerabile să părăsească negocierile, considerând preferabilă lipsa unui acord în locul unuia dezavantajos. Totuși, lideri precum președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, au insistat asupra urgenței deciziilor, în contextul în care Brazilia va găzdui COP30 la Belem anul viitor. Summitul COP29 reflectă adâncirea diviziunilor dintre statele bogate și cele vulnerabile, punând în pericol atingerea obiectivelor globale în combaterea schimbărilor climatice.

Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani  Foto: Facebook
Eveniment

Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani

Dezastrul continuă la spitalul județean din Botoșani, unde o gravidă a murit așteptând medicul: bolnavii stau șase luni ca să fie primiți la o consultație și este haos la programare, arată Monitorul de Botoșani. Citește și: Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic Spitalul județean a fost controlat, de facto, de PSD, instituția medicală fiind subordonată Consiliului Județean. DeFapt.ro a scris că șpaga la angajare la acest spital era de la minimum 2.000 de euro pentru un post de îngrijitor sau brancardier la 15.000 de euro pentru o slujbă de medic, potrivit unor surse din procuratură. Procurorii au arătat că sumele au crescut odată cu inflația, ba poate chiar un pic mai mult. Presa locală relatează că era o adevărată licitație pentru aceste posturi, în funcție de suma oferită și de pile. Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani „Sistemul de programări este pur şi simplu o bătaie de joc la adresa botoşănenilor. Un exemplu cât se poate de elocvent este al unui botoşănean care a avut nevoie de o programare la cabinetul de neurologie din ambulatoriu. Pentru ca sistemul să fie şi mai alambicat şi defect, acum programările nu se mai fac în sistem centralizat. Majoritatea cabinetelor au un telefon mobil cu un număr alocat, la care pacienţii trebuie să sune pentru programare. Doar că de aici începe calvarul. Dacă sună prea din timp, aceştia sunt certaţi, că nu pot fi programaţi peste jumătate de an. Dacă sună mai târziu, de multe ori li se reproşează că nu s-au programat din timp. Dar, de cele mai multe ori, nici nu reuşesc să se programeze. «Am sunat timp de trei zile non-stop la numărul care mi s-a indicat. Îmi răspundea mesageria vocală: Abonatul apelat nu poate fi contactat», a povestit un botoşănean”, relatează Monitorul de Botoșani. La cele mai importante secții, precum Cardiologie, Oftalmologie sau Diabet, programările au trecut de martie 2025, mai scrie acest site de știri locale. Soluția ar fi angajarea unor medici, dar s-au organizat concursuri în repetate rânduri și nimeni nu se prezintă.

Haos total la recalcularea pensiilor Foto: Facebook
Eveniment

Haos total la recalcularea pensiilor

Haos total la recalcularea pensiilor: cinci zile înainte de intrarea în vigoare a recalculării, șeful Poștei spune că mai multe case județene de pensii au cerut oprirea distribuirii deciziilor de recalculare. Directorul Poștei, Valentin Ștefan, a declarat la Antena 3 că nu doar în Alba, ci în mai multe județe s-a cerut Poștei să oprească distribuirea către pensionari a acestor documente. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Însă el a susținut că nu știe în câte județe s-a luat această măsură. Haos total la recalcularea pensiilor “Într-adevăr există aceste situații în care Casele de Pensii solicită să mai oprim de la distribuire anumite decizii“, a arătat Valentin Ștefan la Antena 3. El a afirmat că aceste solicitări de oprire a distribuirii anumitor decizii de recalculare a pensiilor au venit din partea mai multor Case de Pensii din România, nu doar din județul Alba. „Nu am centralizat aceste cifre, nu știu să vă spun câte sunt nici ca număr de decizii, nici ca număr de județe (...) Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire. Ceea ce noi facem. Nu intrăm în subiectul acesta”, a declarat Valentin Ștefan întrebat în legătură cu motivele pentru care anumite decizii sunt oprite de la redistribuire. Mai multe decizii de recalculare a pensiilor unor pensionari din judeţul Alba au fost oprite de la distribuire, pentru că există suspiciunea că ar putea conţine erori. Oficialii Casei Judeţene de Pensii Alba nu au putut preciza despre câte decizii este vorba, subliniind că se va face o reverificare a acestora, a scris News.ro. Casa de pensii Alba spune că au fost mii de decizii suspecte, ministerul Muncii - 17 ”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a luat act de informaţiile apărute în presă referitoare la cele 17 decizii de recalculare a pensiilor transmise de către lucrători ai Oficiului Judeţean de Poştă Alba către pensionari şi care au fost retrase ulterior de la beneficiari. Facem precizarea că o astfel de procedură nu este prevăzută în aceşti termeni în Convenţia încheiată cu Poşta Română”, a transmis, vineri seară, ministerul. Ca urmare, Ministerul Muncii cere urgent Companiei Naţionale Poşta Română şi Casei Teritoriale de Pensii Alba clarificări cu privire la această situaţie. Însă, potrivit unei declarații a șefei casei de pensii Alba, Cornelia Miclea, ar fi vorba de peste 5.000 de decizii greșite, nu doar de 17, cum susține ministerul Muncii. “Am avut pe listă undeva la cinci mii şi ceva de decizii care am dorit să le reanalizăm. Nu înseamnă că toate sunt greşite”, a subliniat Cornelia Miclea.

Reclacularea pensiilor: haos, propagandă pentru Ciolacu Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Recalcularea pensiilor: haos, propagandă pentru Ciolacu

Recalcularea pensiilor a generat un haos fără precedent, dar a adus și o uriașă propagandă electorală pentru Marcel Ciolacu și o gaură la buget de 21,5 miliarde de lei, doar în 2024. Citește și: Recalcularea pensiilor îi provoacă nervozitate premierului Ciolacu, care cere ca toți pensionarii să afle că nu scade nici o pensie, chiar dacă decizia de recalculare spune altceva Deși majoritatea presei ignoră nenumăratele probleme semnalate de pensionari, rețelele sociale abundă de relatări despre recalculări greșite, urmate de probleme birocratice uriașe. Recalcularea pensiilor: haos, propagandă pentru Ciolacu De exemplu, un pensionar care primește o decizie greșită, trebuie să se ducă la Arhivele Naționale pentru a obține actele necesare re-recalculării, la Casa Națională de Pensii Publice. Arhivele Naționale au tarife uriașe, iar costurile procesării documentelor necesare recalculării pot ajunge la 2.800 lei, mult peste pensia medie lunară. „Am mers în zadar la Casa de Pensii , nu stau de vorbă cu noi de Șef nici vorbă. Ne-au pus pe drumuri în bătaie de joc. De unde să ne scoatem Adeverințe dacă Fabricile s-au desfintat și nimeni nu știe pe unde or fi Arhivele. Guvernul si Parlamentul și-au bătut joc de noi care am avut grupe și condiții speciale de muncă”, se plânge o pensionară. „În cercul meu apropiat se așteaptă două decizii de recalculare. Azi a venit prima. Pensia respectivă scade cu cca 10% (rămâne în plata pensia veche dar nu mai primește indexări decât după ce se stinge diferența). Există o diferență între decizia de pensionare și cea de recalculare: șase ani cu contribuții (care au dispărut la recalcularea vieții)”, relatează Ana Glăvan, pe Facebook. În plus, sute de mii de pensionari, mai ales cei care au lucrat în condiții grele și s-au pensionat mai devreme, primesc decizii care le arată că pensiile lor se vor reduce. În realitate, ele nu vor fi tăiate - există o decizie a CCR care interzice ca pensiile să scadă prin schimbarea legii - dar nu vor mai fi indexate. Pentru a rezolva această problemă, premierul Ciolacu a ceut ca toți pensionarii să primească o scrisoare în care Guvernul le spune că pensiilor nu vor fi tăiate. Nu este clar câte milioane de euro va costa această măsură, de care Ciolacu va profita ca să-și asume majorarea pensiilor. Minerii și metalurgiștii, revoltați „Așadar, tot pe banii noștri, vom primi o scrisoare prin care suntem asigurați că nu ni se taie pensiile, că așa e legea. Repet, asta o știm. Ce nu știm este cum de s-a ajuns ca după recalcularea vestită, sutele de mii de pensionari care au lucrat în grupa I de muncă, să aibă pensii diminuate cu câteva mii de lei? E un drept câștigat în timp, există legi clare în acest sens, e o normalitate de care se ține cont în orice țară din lumea asta. Știm, nu ni se taie, dacă am avut să zicem 6.500 de lei pensie, rămânem cu această sumă în plată, chiar dacă decizia primită arată că noua pensie este de 4.500 de lei. Cât? Câțiva ani buni, pentru că pensia va fi înghețată, nu va beneficia de majorări și indexări până ce se va ajunge la cei 6.500 de lei avuți în prezent. Adică indiferent de inflație, de majorarea prețurilor la toate bunurile și utilitățile, pensionarii jefuiți de recalculare vor rămâne de proști așteptând să treacă vremea. Bine, asta în cazul că vor mai prinde vremurile acelea. Spun în titlu că mi-ar fi teamă de ce va urma. Cel puțin în Maramureș, dar și în fostele bazinele miniere și metalurgice din țară, se va crea un curent anti-guvernare ce ar putea influența decisiv soarta alegerilor din acest an. Sigur că de tot ce se întâmplă la fel de vinovați sunt și liberalii, tovarășii de coaliție, dar ținta principală va fi PSD. Nu insist, o să vedeți cât de curând”, scrie pe Facebook un băimărean. 2025: nu se știe cum va rezista bugetul de stat Subvenția de la buget pentru pensii se dublează, ajungând la 21,5 miliarde de lei în 2024, arată calcule făcute de Ziarul Financiar. Potrivit acestei publicații, cheltuielile totale cu pensiile vor fi, în aceste an, de 131,4 miliarde de lei. Nu este clar cum vor fi plătite aceste pensii din 2025. “Întrebarea este ce se va întâmpla anii următori, pentru că această reformă a sistemului de pensii promovată prin noua lege, duce la creșterea cheltuielilor cu pensiile până în 2030. Până la urmă s-ar putea ca piețele financiare să ne penalizeze și nu vom mai putea obține fondurile pentru anii următori“, a spus economistul Aurel Dochia, pentru Euronews. După recalculare, pensia medie din sistemul public crește de la 2.290 la puțin peste 2.700 de lei, mai mult decât salariul minim net pe economie, care este de aproximativ 2.300 lei.

Grindeanu, direct responsabil de dezastrul din Transporturi Foto: Romania Curata
Eveniment

Grindeanu, direct responsabil de dezastrul din Transporturi

De ce ministrul PSD Sorin Grindeanu este direct responsabil de dezastrul din Transporturi și de ratarea vacanțelor a zeci de mii de cetățeni români: de la haosul de pe Otopeni și de la Tarom, la CFR-ul falit și închiderea haotică a Văii Oltului. Citește și: RetuRO SGR rămâne cu 30 mil. EUR lunar cash, dar numărul automatelor de colectare este de abia 3.000 și nu crește. Danemarca are 14.500 de automate la o populație de numai șase milioane Grindeanu, direct responsabil de dezastrul din Transporturi Toate aceste structuri - aeroportul Otopeni, Tarom, CFR Călători și CFR, precum și CNAIR - sunt direct subordonate ministerului Transporturilor, iar Grindeanu a profitat de puterea sa ca să le poltizeze, în loc să selecteze manageri competenți. Aeroportul Otopeni - denumirea sa completă fiind Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) - a avut profit, dar în loc să-l investească, l-a redistribuit sub formă de dividende. La CNAB, Transporturile dețin 80% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea - 20%. Din profitul pe 2023, Transporturile au luat dividende de 321 de milioane de lei. “Ultima extindere a aeroportului a fost finalizată în 2011, când a fost deschis un nou terminal. La acea vreme, Otopeniul avea doar 5 milioane de pasageri, faţă de 15 milioane în prezent. Aeroportul din Iaşi, cu 2,3 milioane de pasageri, are în prezent o suprafaţă aproape similară cu cea a Otopeniului“, a explicat, azi, Ziarul Financiar. Tarom este pe pierdere din 2007. În 2022, TAROM a raportat o cifră de afaceri de 1.116.291.444 lei și pierderi de 284.824.646 lei. Pentru 2023 nu a fost încă prezentat un bilanț. Conform rapoartelor publicate de Tarom, conducerea companiei beneficiază de salarii lunare brut de peste 36.000 de lei. Directorul General, Costin Iordache, primește o remunerație brută de 37.000 de lei pe lună, în timp ce Directorul Financiar și Directorul Comercial câștigă fiecare 36.131 lei lunar. CFR Călători estimează pentru anul 2024 pierderi de 1,026 miliarde de lei, cu 464% mai mari decât cele raportate la 31 decembrie 2023, acestea fiind determinate în principal de scăderea cu aproape 30% a compensației acordate de la bugetul de stat și de creșterea cheltuielilor salariale la aproape 1,8 miliarde de lei ca urmare a aplicării Legii privind statutul feroviarului. CNAIR a anunțat extrem de târziu că va închide Valea Oltului, deși putea să prevadă acest moment încă de acum doi ani. “Existau alte soluții, dar trebuiau făcute din timp. Nimeni nu cere să faci o deviere a Oltului de pe o zi pe alta. Poate era nevoied e un an, poate de doi ani. Problema asta se știe în Compania de Drumuri și în Minister de mai bine de doi ani de zile, încă din timpul licitațiilor“, a explicat Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura. Pe lângă aceste probleme, CNAIR a anunțat abia recent că partea bulgară închide parțial podul Giurgiu-Ruse, iar în București, în zona Pieței Presei Libere, se vor accentua ambuteiajele, fiindcă încep cu întârziere lucrările la linia de metrou spre Otopoeni.

E-TVA, explicat detaliat: firmele, victime sigure (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

E-TVA, explicat detaliat: firmele, victime sigure

E-TVA, explicat detaliat: firmele, victime sigure. Introducerea unor noi prevederi fiscale, de data asta în materia decontului de TVA și a declarațiilor fiscale conexe, va crea o mare presiune asupra mediului de afaceri și o creștere a costurilor de conformare. E-TVA, explicat detaliat: firmele, victime sigure Vinere, 21 iunie a.c., s-a publicat OUG 70/2024 privind implementarea decontului de TVA precompletat ("RO e-TVA"). DeFapt.ro a analizat actul normativ împreună cu mai multe companii de contabilitate și vă prezintă ce înseamnă, pe scurt, "decontul de TVA precompletat", dar și care sunt efectele: Citește și: 2024, an de totul sau nimic pentru Ciolacu: dacă va candida la prezidențiale și va pierde, cum e foarte probabil, PSD se va debarasa de el pe modelul Năstase – Geoană – Ponta – Dăncilă ANAF va trimite prin SPV, pe data de 20 ale lunii, un decont de TVA precompletat cu datele pe care ANAF le are la dispoziție (din e-Factura, din e-Transport, e-Sigiliu, din alte declarații fiscale depuse – D 390, D 394, bonurile de casă de marcat etc.); Contabilii companiilor depun decontul de TVA pe data de 25, în baza documentelor și informațiilor pe care le au de la companii; Dacă între cele două deconturi există diferențe mai mari de 1.000 de lei (și vor fi diferențe cu siguranță, vedeți mai jos de ce), atunci ANAF va trimite prin SPV o notificare de conformare, la care va trebui răspuns obligatoriu până pe 5 ale lunii următoare. Întârzierea sau lipsa răspunsului înseamnă amendă de la 2.000 la 10.000 de lei. E-TVA, imposibil de aplicat. Motivele Problema este că niciodată informațiile ANAF nu vor corespunde cu cele ale firmelor. Iată doar câteva motive: Cei care aplică sistemul de TVA la încasare vor deduce și vor colecta TVA la momentul plății sau încasării facturilor respective, momente pe care ANAF nu le cunoaște, deci din start se pornește cu diferențe; Nu toate facturile se trimit în SPV prin e-Factura (de exemplu, facturile simplificate, bonurile fiscale cu CUI pe ele, facturile către persoanele fizice); Deducerea de TVA pentru cheltuielile cu autoturismele este de 50% sau 100% în anumite condiții, dar ANAF nu are de unde să știe cine deduce 50% și cine deduce 100%; Bonurile cu CUI pe ele nu se transmit nicăieri; E-Transport și e-Sigiliu sunt sisteme de monitorizare a transporturilor, nu conțin informații fiscale. Costurile firmelor vor crește semnificativ Pe scurt, toată lumea va trebui să justifice diferențele dintre evidența proprie și cea a ANAF, deși normal ar fi ca ANAF să își utilizeze sursele de informații și să vadă care sunt diferențele, pentru că departamentele de contabilitate ale deja le furnizează toate informațiile. Nu e normal ca ANAF să arunce această muncă în sarcina contribuabililor, cărora le vor crește consistent costurile de conformare. Dar indiferent de costuri, termenul de cinci zile pentru răspunsul la notele justificative este complet nerealist, nu se poate respecta din punct de vedere tehnic, mai ales în situația celor cu zeci/sute/mii de facturi emise/primite. Amenzile, însă, vor fi foarte ușor de aplicat. Devansarea depunerii D 390 și D 394, imposibil de respectat O altă problemă fără soluție este devansarea termenului de depunere a declarațiilor 390 și 394, pentru a căror depunere trebuie de fapt să fi prelucrat toate facturile de achiziții și vânzări ale lunii respective, atât la intern cât și intracomunitare: În D 390 se declară toate achizițiile și livrările cu clienți/furnizori din UE (cu nume, cod fiscal, sume pe fiecare în parte, etc.); În D 394 se preiau absolut toate informațiile posibile despre toate facturile emise și primite de la intern, inclusiv cele anulate, numărul de bonuri fiscale emise/primite, etc.; Până acum, D 390 avea termen 25 ale lunii, iar D 394 – 30 ale lunii, dar ANAF vrea devansarea termenului la data de 15, ca să poată emite decontul de TVA precompletat până la data de 20. Asta înseamnă că până pe 15 trebuie să fie toate documentele înregistrate, ceea ce este practic imposibil. Lovitura finală: declarația SAF-T Și un ultim argument împotriva acestei aberații: este stabilit deja că de la 1 ianuarie 2025 toate firmele, indiferent de mărime, vor depune declarația SAF-T ("Special Audit File for Taxes"), respectiv o declarație care cuprinde absolut toate mișcările din contabilitate, până la ultimul detaliu. Practic, ANAF va avea pe tavă contabilitatea fiecăruia și va putea face orice verificări dorește. Este neclar pentru întreg mediul de afaceri și profesioniștii din contabilitate și fiscalitate care este urgența acestui mecanism care complică foarte mult viața firmelor.

13 momente memorabile din campania electorală Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

13 momente memorabile din campania electorală

Campania electorală în 13 fotografii memorabile ale agenției Inquam: de la linșarea lui Nicușor Dan de către PSD și aliații săi la haosul bine organizat de la numărătoarea voturilor, care face ca numeroase semne de întrebare să planeze asupra acestui scrutin. Chiar dacă Biroul Electoral Central nu a finalizat centralizarea datelor, PSD a obținut o victorie comparabilă cu cea din 2016, întrucât va controla peste jumătate din primari și aproape două treimi din președinții de consilii județene. 13 momente memorabile din campania electorală Iată care au fost momentele surprinse de Inquam și care nu ar trebui uitate: PSD și aliații săi duc o campanie furibundă împotriva lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, acuzat că este corupt, kaghebist și securist. În fruntea celor care atacă: primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care visa să ajungă primar general Foto: Inquam/ George Calin 2) Coaliția PSD-PNL o propune pe Ramona Chiriac, șefa reprezentanței UE la București să deschidă listele de candidați la Parlamentul European. Aceasta se retrage chiar înainte de depunerea listelor. Pe locul I va fi fostul premier PSD Mihai Tudose. Foto: Inquam/ George Calin 3) După eșecul candidaturii lui Chiriac, încă un dezastru: medicul Cătălin Cârstoiu nu reușește să convingă alegătorii, iar Cristian Popescu Piedone are șanse reale să ajungă primar. Cârstoiu se retrage. Foto: Inquam/George Calin 4) PSD și PNL anunță că vor avea candidaturi separate la primăria Capitalei, iar Marcel Ciolacu o aruncă în cursă pe Gabriela Firea Foto: Inquam/ Octav Ganea 5) PNL îl trimite în bătălia cu Nicușor Dan pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, șeful PNL București. Candidatura sa se încheie cu un scor dezastruos, sub 8%. Foto: Inquam/ Octav Ganea 6) La țară, departe de atenția presei centrale, PSD duce o campanie ca pe vremuri, concentrată pe votul pensionarilor și a celor care se bucură de o masă gratuită. Inquam/George Calin Inquam/George Calin 7) Intenția de vot pentru Cristian Popescu Piedone, care părea că are șanse reale să ajungă primarul Capitalei, începe să se dezumfle după ce PSD și PNL își mobilizează electoratul în sprijinul propriilor competitori. Piedone încearcă disperat să-și schimbe imaginea de consumator de usturoi și trece la costum și cravată. Inquam/Octav Ganea 8) În plină campanie pentru locale, PNL începe să se concentreze puternic pe lansarea candidaturii lui Nicolae Ciucă la prezidențiale. Inquam/Octav Ganea 9) Seara zilei de 9 iunie: eșecul usturător suferit de Gabriela Firea este pe cale să îngroape victoria uriașă obținută de PSD în restul țării. Inquam/George Calin 10) Seara zilei de 9 iunie: Nicușor Dan, într-unul din rarele momente când pare cu adevărat relaxat. Inquam/Octav Ganea 11) Seara zilei de 9 iunie: eșec dur al Dreptei Unite Inquam/Bogdan Buda 12) Unul dintre puținii primari USR care își păstrează mandatul: Dominic Fritz. Inquam/Virgil Simionescu 13) Campania se încheie cu serioase suspiciuni de fraudare a alegerilor și pe fondul unui haos incontestabil, sesizat chiar și de PNL și Mircea Geoană. PSD refuză însă să-l schimbe pe dublul pensionar special Toni Greblă de la conducerea AEP. Inquam/Octav Ganea Citește și: Birourile Electorale refuză, invocând argumente puerile, să decidă renumărarea voturilor din secțiile pentru care există indicii grave de fraudă Bonus: pentru cei care doresc să-și amintească cel mai jalnic circ din campanie, rememorăm și campania AUR, cu scenete cu Vlad Țepeș. Inquam/George Calin

Ce salariu îi plătesc contribuabilii lui Greblă Foto: Facebook
Politică

Ce salariu îi plătesc contribuabilii lui Greblă

Ce salariu imens îi plătesc contribuabilii lui Toni Greblă, autorul haosului de la alegeri, dublu pensionar special și revoluționar de Gorj: potrivit datelor de pe site-ul Autorității Electorale Permanente, el câștigă lunar, net, 18.427 de lei. Datele apar în fișa pe februarie privind salariile din AEP, instituție cu peste 400 de angajați. Citește și: VIDEO Controversa Babasha – artistul român va fi prezent și în al doilea concert de la București al trupei Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază. Urmează un show și mai și” Însă informațiile de pe site-ul AEP sunt neclare, nefiind menționat dacă se acordă sau nu angajaților spor de condiții vătămătoare - pe care-l primesc aproape toți bugetarii din București - sau pentru că gestionează fonduri europene. Haosul de la organizarea acestor alegeri - cu numeroase acuzații de fraudă și cu o numărătoare a voturilor nefinalizată după patru zile - a făcut ca numeroși politicieni să ceară demisia lui Greblă din fruntea AEP, poziție pe care ocupat-o cu ajutorul PSD. Ce salariu îi plătesc contribuabilii lui Greblă Însă Toni Greblă, care are 70 de ani, mai încasează și două pensii speciale și are și indemnizație de revoluționar de Gorj. Evenimentele din decembrie 1989 l-au prins în poziția de avocat la Târgu Jiu. Nu este clar ce merite a avut în înfăptuirea revoluției din decembrie 1989. Între 1993 și 1997, Toni Greblă a lucrat la misiunea permanentă a României de pe lângă sediul ONU de la Geneva, deși nu avea nici o legătură cu diplomația. Cât a încasat Greblă din pensiile speciale, plus indemnizația de revoluționar, în anul fiscal 2022: 272.000 lei, net, din pensia specială de magistrat 47.150 lei – pensia anuală de ex-senator 13.224 – indemnizația de revoluționar. În 2012, prsa scria că el a primit gratuit și loc de veci, la Târgu Jiu, fiind revoluționar. Familia Greblă deține o avere uriașă, deși soția sa este pensionară. Doar în 2023, a vândut o casă și un teren pentru care a încasat 720.000 de euro. În conturile bancare deține circa 1,2 milioane de lei și are două mașini din care un Mercedes, din 2018.

Haos în Justiție: oamenii care au probleme în instanțe se duc degeaba, fiindcă nu știu care dintre ele lucrează, care nu
Eveniment

Haos în Justiție

Haos în Justiție: grefierii lucrează parțial, iar la unele instanțe judecătorii fie s-au solidarizat cu ei, fie pregătesc propriile greve. CSM și ministerul Justiției nu au nici o reacție. Protestele se datorează faptului că Guvernul nu poate plăti decât o parte din salariile grefierilor, iar în cazul judecătorilor nu are bani să achite drepturile salariale câștigate de aceștia în instanțe. Citește și: Averea uriașă a unui banal consilier APIA și a unei polițiste: două apartamente, trei case, Mercedes, vacanțe în străinătate și peste 150.000 de lei în conturi Ieri, uniunea Națională a Barourilor din România a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să găsească o soluție pentru ca avocații să poată afla ce instanțe au întrerupt activitatea. Haos în Justiție: avocații nu știu ce instanțe lucrează și ce instanțe sunt în grevă „UNBR consideră că este esențial ca măsurile de protest să nu aibă un potențial risc disruptiv cauzat de modalitatea neunitară a abordării protestului în cadrul instanțelor prin faptul că se procedează neunitar în tratarea cauzelor aflate pe rolul acestora, în sensul că la unele instanțe cauzele se judecă iar la altele nu, după cum grefierii care funcționează la respectivele instanțe sunt sau nu afiliați Sindicatului Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL ori pricinile sunt apreciate de instanțe ca fiind urgente. În aceste condiții, singura posibilitate pentru avocați de afla dacă dosarul în care sunt angajați urmează a se judeca sau nu este de a se deplasa la respectiva instanță, uneori de la distanțe mari, cu costurile aferente deplasării, costuri care în final se regăsesc în cheltuielile justițiabilului, deja afectat de un nou protest în sistemul judiciar. Prin urmare, UNBR vă solicită să transmiteți instanțelor judecătorești să comunice către barouri/UNBR și/sau să evidențieze prin afișare pe pagina web a instanței situația completurilor la care activitatea este afectată de acțiunile de protest și cauzele pentru care se apreciază că protestul nu împiedică judecata, pentru ca activitatea avocaților să se desfășoare în condiții optime și cu cât mai puține prejudicii pentru justițiabili”, se arată în scrisoarea publică trimisă de avocați către CSM. Citește și: Pensionarul special Tudorel Toader, rector și avocat, a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, sute de mii de lei în plus la salariu. Plus: cum jumulește Toader propria universitate Cluj și Pitești: judecătorii sunt solidari cu grefierii Tot ieri, judecătorii Curții de Apel Cluj au hotarat amanarea judecății cauzelor aflate pe rolul instanței, cu excepția cauzelor având caracter urgent, în semn de solidaritate cu grefierii. La Pitești, judecătorii Curții de Apel au votat că vor întrerupe activitate de la 1 ianuarie 2024, cerând: asigurarea, „în regim de urgență, a fondurilor pentru plata integrală a salariilor acordate prin acte administrative de salarizare în anul 2023, precum și plata tranșelor din hotărârile judecătorești definitive, respectiv actelor administrative de salarizare scadente în anul 2023”; „prevederea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare plății integrale a salariilor și altor drepturi de natură salarială rezultând din hotărâri judecătorești, precum și plata drepturilor salariale recunoscute prin acte administrative, aferente perioadei 30 decembrie 2021 – până la zi”. Curtea de Apel Pitești a anunțat și că susține revendicările grefierilor.

Haos lăsat de fugarul Ionel Arsene la spitalul județean Neamț Foto: PSD
Eveniment

Haos lăsat de Arsene la spitalul județean Neamț

Haos și dezastru lăsat în urmă de Ionel Arsene, fostul președinte PSD al Consiliului Județean, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț: nenumărate proiecte abandonate, pacienții internați în condiții dezastruoase. Acesta este spitalul unde, în noiembrie 2022, s-a produs o explozie și un incendiu care a ucis 15 oameni, arși de vii. Dar, până acum, procuratura nu a trimis pe nimeni în judecată. Citește și: O pesedistă calificată ca reporter la Antene conduce compania de servicii medicale a Complexului Energetic Oltenia. CA-ul companiei, bidon de sinecuri pentru PSD Spitalul este subordonat Consiliului Județean Neamț și, de facto, a fost controlat de baronul PSD Ionel Arsene, care la 10 martie 2023 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare, dar a reușit să fugă în Italia. Managerul spitalului, Alexandru Filimon, a fost numit în ianuarie 2021, de către Ionel Arsene. Haos lăsat de Arsene la spitalul județean Neamț Haosul și dezastrul de la SJU Neamț au devenit publice după o scrisoare deschisă a managerului spitalului și amenda aplicată azi, de 60.000 de lei, pentru mizeria uriașă și supraaglomerare. Managerul spitalului, Alexandru Filimon, i-a scris, luni, prefectului, arătând dezastrul de la secția de oncologie: În iunie 2022, secția de oncologie a fost mutată într-un paviolon vechi, fără lift, pentru a putea începe lucrările la o nouă secție „La maximum șase săptămâni de la începerea lucrărilor și descoperirea clădirii, constructorul, care nici măcar nu era cel care a câștigat licitația, și-a retras echipa și a oprit lucru. Practic, clădirea rămas în aceeași stare de atunci. După nenumărate demersuri făcute, am fost înștiințați că Compania Națională de investiții a reziliat în iunie 2023 contractul cu cei care au câștigat licitația. În acest moment este evident că trebuie un nou proiect tehnic, conform standardelor actuale și refăcută licitația pentru finalizarea proiectului”, a scris managerul. Nenumărate proiecte abandonate Acesta a făcut o lungă listă de proiecte începute și abandonate: Blocul operator unic – clădire Nefromed – nefinalizat din 2013 Secția Pediatrie – reabilitare – nefinalizată din 2015 Secția Oncologie – reabilitare – blocat în 2022 Ambulatoriu Integrat de Specialitate – reabilitare corp C – proiect început în 2022 și blocat în 2023 fără șanse de a fi restartat Reabilitare tehnică – secțiile Psihiatrie, SML, Boli infecțioase – trei clădiri în care s-a reziliat contractul de finanțare Proiecte extindere UPU – s-a reziliat contractul de finanțare ONG-ul „Dăruiește Viața” a salvat spitalul În vara lui 2021, ONG-ul „Dăruiește Viața” a construit, din donații, un spital modular ATI în cadrul SJU Neamț, în valoare de 2,7 milioane de euro. Managerul explică acum că acest spital modular este „critic”. „Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț funcționează după incendiul din noiembrie 2021, cu secția ATI în două locații. Din fericire, deși puțini înțeleg cat de critică este, secția ATI modulară construită de «Dăruiește Viață» este folosită în permanență împreună cu patru paturi situate pe secția OG”, mai arată Filimon. Secția ATI de la Piatra Neamț, construită de Dăruiește Viața Acesta explică și ce dezastru a fost planificarea noului spital, care trebuia finanțat prin PNRR. „Proiectului spitalului nou finanțat din fonduri PNRR (...) are o structura a secțiilor non-conformă și este proiectat numai pentru 432 de paturi, aproximativ jumătate din capacitatea actuală”, spune managerul. Bolnavii de cancer, îngrămădiți într-o secție fără aviz sanitar Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost amendat cu 60.000 de lei nereguli constatate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică în urma celui mai recent control. „Întrucât Pavilionul Oncologie şi Ambulatoriul Integrat - tronsonul C sunt în reabilitare, în Pavilionul Medicină Internă, cu risc seismic ridicat (RSII), funcţionează 4 secţii, 6 compartimente, Ambulatoriul integrat al Secţiei de Oncologie, sectorul internări zi al Secţiei Oncologie, Dispensarul TBC, birou de internări, magazie efecte pacienţi, birou administrativ. Spaţiile sunt supraaglomerate, nu pot fi respectate normele de amplasare a paturilor şi suprafaţa alocată fiecărui pat, nu este asigurat un microclimat corespunzător, nu se respectă normele legale privind numărul grupurilor sanitare şi dotarea saloanelor, nu se asigură spaţii conforme pentru vestiare personal, depozitare lenjerie curată, materiale sanitare, biocide, spaţii de igienizare şi păstrare a ustensilelor de curăţenie, altele decât în grupurile sanitare”, arată DSP. Citește și: DOCUMENT Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă Secția de oncologie funcționează fără aviz sanitar.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră