duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: fertilitate

5 articole
Eveniment

Copiii FIV români, tot mai numeroși

Copiii FIV români, tot mai numeroși. Numărul cuplurilor care apelează la fertilizarea in vitro (FIV) continuă să crească, după ani de încercări nereușite de a concepe un copil. Copiii FIV români, tot mai numeroși Un exemplu emoționant este cel al dr. Anca Ștefan, medic specialist în obstetrică-ginecologie din Iași, cu expertiză în FIV, care s-a confruntat personal cu această provocare. Citește și: EXCLUSIV Sediul AUR Caraș Severin, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional, Adina și Valentin Armașu Deși a sprijinit multe paciente să devină mame, la vârsta de 37 de ani, a ajuns să fie ea însăși pacientă. După trei proceduri de fertilizare in vitro, un proces complex și solicitant din punct de vedere fizic și emoțional, a reușit să aducă pe lume un copil plin de viață, care acum are aproape șase ani. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Copiii FIV români, tot mai numeroși (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Fertilitatea în România, scădere la jumătate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Fertilitatea în România, scădere la jumătate

Fertilitatea în România, scădere la jumătate. Așteptată de specialiști și intuită în statisticile existente la nivel mondial, creșterea numărului de copii nu s-a confirmat peste tot. Fertilitatea în România, scădere la jumătate Numărul de copii născuți în 2023 în România, la Iași, de exemplu este semnificativ mai mic decât în urmă cu cinci ani și cu 40% mai redus față de acum 10-15 ani. Citește și: Armata obligatorie a fost catastrofală la noi: soldați de trupă fără armament profesionist. Acum se reagită subiectul pentru că UE vrea armată proprie, spune sociologul Bruno Ștefan În anul 2022, în România s-a înregistrat cel mai mic număr de născuți vii din 1930, an considerat ca fiind cel mai prolific, în acest sens. De asemenea, dacă vorbim de fertilitate, aceasta a scăzut, la nivel global de la 5,3, cât s-a înregistrat în 1963, la 2,3 în 2021. În România, fertilitatea a scăzut de la 3,7 în 1967 la 1,8, în 2021. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Scăderea numărului de spermatozoizi se accelerează la nivel mondial Foto: Twitter
Eveniment

Scăderea numărului de spermatozoizi se accelerează

Scăderea numărului de spermatozoizi se accelerează la nivel mondial și amenință viitorul omenirii, arată un studiu publicat de Human Reproduction Update, citat, printre alții, de Finacial Times și Bloomberg. Numărul de spermatozoizi la nivel mondial s-a redus la jumătate în ultimele cinci decenii, iar ritmul scăderii s-a dublat de la începutul secolului, arată această cercetare. Scăderea numărului de spermatozoizi se accelerează Echipa internațională care a efectuat cercetarea spune că datele sunt alarmante și indică o criză de fertilitate care amenință supraviețuirea umanității. „Sunt necesare urgent cercetări privind cauzele acestui declin continuu și acțiuni pentru a preveni perturbarea în continuare a sănătății reproductive masculine”, se arată în studiu. Meta-analiza lor a analizat 223 de studii bazate pe mostre de spermă de la peste 57.000 de bărbați din 53 de țări. Grafica: Human Reproduction „Studiul indică pentru prima dată că bărbații din America Latină, Asia și Africa au o scădere similară a numărului total de spermatozoizi și a concentrației observate anterior în Europa, America de Nord și Australia. Autorii avertizează că numărul mediu de spermatozoizi a scăzut acum periculos de aproape de pragul la care face concepția mai dificilă, ceea ce înseamnă că cuplurile din întreaga lume pot întâmpina probleme în a avea un copil fără asistență medicală”, explică Euronews. Unul dintre autorii studiului, profesorul Hagai Levine de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, spune că studiul are rolul unui „canar într-o mină de cărbuni”, adică este un avertisment timpuriu asupra unei situații extrem de grave. Citește și: Racheta care a căzut în Polonia este de fabricație rusească. Biden: Nu se știe de unde a fost trasă, deocamdată. Rusia a ales escaladarea „Pare ca o pandemie. Este peste tot. Și unele dintre cauze ar putea rămâne cu noi pentru foarte mult timp”, a spus Levine, pentru Euronews.

Miriștile incendiate costă enorm, strică pământul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Miriștile incendiate costă enorm, strică pământul

Miriștile incendiate costă enorm, strică pământul. Dacă anul trecut, în primele trei luni, în judeţul Iași au fost doar 18 incendii de vegetaţie, anul acesta au fost deja peste 350, de aproape 20 de ori mai mult. Miriștile incendiate costă enorm, strică pământul Una dintre cauze este lipsa precipitaţiilor din această perioadă. Pompierii spun însă că un alt motiv important este focul pus de fermieri sau ţărani pe câmpuri sau mirişti, pentru a scăpa de resturile vegetale înaintea arăturilor de primăvară. Citește și: De ce tolerează România un diplomat agresiv precum ambasadorul rus Kuzmin? Bulgaria, Polonia, țările baltice colcăie de spioni ruși deghizați în diplomați care sunt expulzați Mai mult, în rândul populaţiei există pe scară largă convingerea că arderea miriştilor îngraşă pământul pentru culturile următoare. Total fals. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vaccinarea împotriva COVID nu afectează fertilitatea (sursa: Pexels)
Justiție

Vaccinarea împotriva COVID nu afectează fertilitatea

Vaccinarea împotriva COVID nu afectează fertilitatea. Deci nici şansele de a concepe un copil, arată datele unui nou studiu finanţat de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite. Cercetătorii nu au identificat diferenţe în ceea ce priveşte şansele de concepţie dacă partenerii de sex masculin sau de sex feminin erau vaccinaţi anti-COVID, comparativ cu cei din cuplurile nevaccinate. Acestea sunt rezultatele unui studiu la care au participat peste 2.000 de cupluri, potrivit Agerpres. Vaccinarea împotriva COVID nu afectează fertilitatea Totuși, cuplurile aveau şanse puţin mai mici de concepţie dacă partenerul de sex masculin fusese infectat cu SARS-CoV-2 cu 60 de zile înainte de ciclul menstrual al partenerei. Astfel, se sugerează că boala COVID-19 ar putea reduce temporar fertilitatea masculină, conform studiului publicat în American Jurnal of Epidemiology. Studiul a implicat 2.126 de femei din Statele Unite sau Canada şi s-a desfăşurat din decembrie 2020 până în septembrie 2021. De asemenea, femeile au fost monitorizate până în noiembrie 2021. Participanţii au completat la fiecare opt săptămâni chestionare. Datele culese: cu privire la situaţia socio-demografică, stilul de viaţă, factori medicali şi informaţii despre partenerii de viaţă. Cercetătorii nu au identificat diferenţe majore în ceea ce priveşte ratele de concepţie pe fiecare ciclu menstrual între cuplurile nevaccinate şi cele vaccinate în care cel puţin un partener a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID. „Constatările oferă asigurări că, pentru cuplurile care doresc o sarcină, vaccinarea nu pare să afecteze fertilitatea”, a declarat Diana Bianchi, director al Institutului Naţional Eunice Kennedy Shriver de Pediatrie şi Dezvoltare Umană din cadrul NIH, care a finanţat studiul. „Totodată, oferă informaţii pentru medicii care consiliază persoanele care îşi doresc o sarcină”, a precizat Bianchi.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră