sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: dosare

16 articole
Politică

Chirica parlamentar, dosarele lui - la ÎCCJ

Chirica parlamentar, dosarele lui - la ÎCCJ. Candidatura anunțată de Mihai Chirica la un fotoliu de parlamentar a ridicat în spațiul public problema situației sale complicate din punct de vedere juridic. Chirica parlamentar, dosarele lui - la ÎCCJ Ar avea ceva de câștigat actualul primar de Iași, Mihai Chirica, în urma unei eventuale alegeri ca senator ori deputat? Citește și: Lovitură dură pentru Ciolacu: candidatura lui Negrescu la funcția de comisar european, respinsă de von der Leyen. Negrescu a cotizat 1,2 milioane de lei la PSD pentru post Conform legii, judecarea infracțiunilor comise de senatori și deputați intră în atribuțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dacă primarul ar fi ales deputat sau senator, cele două dosare în care este inculpat ar fi transferate de la Iași la București, la instanța supremă a țării. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Chirica parlamentar, dosarele lui - la ÎCCJ (sursa: ziaruldeiasi.ro)
PNL Iași - doi candidați, șapte dosare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

PNL Iași - doi candidați, șapte dosare

PNL Iași - doi candidați, șapte dosare. Mihai Chirica şi Costel Alexe se pot concentra liniştiţi până la alegeri pe campania electorală. PNL Iași - doi candidați, șapte dosare Demarate în forţă de procurori, dosarele penale care îi vizează pe primar şi pe preşedintele Consiliului Judeţean mai au un drum lung de parcurs până să se poată ajunge la o eventuală condamnare. Citește și: O contabilă de Primărie și-a făcut state de plată pe lângă salariu pe care și le-a și plătit, lunar, timp de cinci ani, fără să se prindă nici un șef Fie aceasta şi în primă instanţă, astfel încât să le pună în pericol candidaturile. Dacă cei doi vor câştiga la viitoarele alegeri locale încă o tură în fruntea instituţiilor pe care le conduc acum, ar putea chiar spera să-şi termine mandatul până să se încheie procesele. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Mii de dosare pentru un judecător (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Mii de dosare pentru un judecător

Mii de dosare pentru un judecător. Pensionările masive de anul trecut din sistemul judiciar şi-au pus serios amprenta asupra funcţionării instanţelor. Mii de dosare pentru un judecător Judecătoriile din Iași, de exemplu, sunt practic sufocate cu dosare, un singur magistrat ajungând să aibă de analizat 1.500-2.000 de dosare. Citește și: Cel mai important proiect al lui Bolojan, drumul expres Oradea-Arad, a fost scos la licitație La Tribunalul Iași, care funcţionează cu doar trei sferturi din numărul normat de judecători, se adună dosarele care trenează de mai bine de un an şi jumătate. Iar întârzierile în redactarea hotărârilor sunt tot mai mari. Curtea de Apel este singura instanţă din judeţul Iași care se poate lăuda că funcţionează normal. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Un judecător are sute de dosare pe care nu le-a închis Foto: Facebook CSM
Justiție

Un judecător are sute de dosare pe care nu le-a închis

Un judecător de la Târgu Mureș, Florin Lupașcu, de la Tribunalul Specializat Mureș, are sute de dosare pe care nu le-a închis, iar unele dintre acestea zac de peste doi ani. Citește și: Ucigașii din Sibiu ar fi putut scăpa, după ce au fost reținuți, vineri, în Marea Britanie: judecătoarea a dat termen miercuri pentru mandatul de arestare și a închis telefonul Potrivit Inspecției Judiciare, „la data începerii cercetării disciplinare (22.12.2022), figura cu 298 de hotărâri în care se depășise termenul legal de redactare, iar la data de 06.03.2023 (data finalizarii cercetării disciplinare prealabile) figura cu 293 hotărâri judecătorești neredactate în termen legal, în privința unora dintre acestea fiind înregistrate întârzieri de peste 835 de zile”. Un judecător are sute de dosare pe care nu le-a închis Presa relatează că el a mai fost sancționat și în 2017 și 2019 pentru aceleași probleme. „Tribunalul specializat Mureș” este una din cele trei instanţe specializate în materie comercială, fiind înfiinţat în anul 2004. Aici se judecă cereri de insolvență, cererile care privesc restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei şi cererile privind titlurile de valoare şi alte instrumente financiare. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a sancționat cu „retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal și continuarea activității la Tribunalul Specializat Mureș”. Practic, CSM nu i-a făcut nimic, Lupașcu urmând să fie judecător la instanța la care este și acum. El poate face recurs la decizia CSM la completul de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Citește și: Cine este jandarmerița-cocaină: fiică de militar și suspectă că era „escortă de lux”. După ce a fost prinsă, a plecat în concediu de odihnă Potrivit declarației de avere din 2023, judecătorul a câștigat în anul fiscal 2022, 244.918 lei, sumă care include banii câștigați de la stat prin darea în judecată, dobânzi și vouchere de vacanță. În anul fiscal 2021 a avut venituri salariale, inclusiv cele obținute prin darea în judecată a statului, în valoare de peste 200.000 de lei, plus bani de chirie - peste 19.000 de lei.

Chirica nu are loc în AUR (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Chirica nu are loc în AUR

Chirica nu are loc în AUR. "Mulţi vor să candideze din partea AUR. Actualul primar are nişte obstacole. Atâtea sunt dosarele pe numele lui”, a declarat George Simion. Chirica nu are loc în AUR Asta, în timp ce arăta cu braţele un teanc imaginar gros de jumătate de metru când a fost întrebat dacă Mihai Chirica ar putea să meargă la următoarele alegeri cu acest partid. Citește și: Cine plătește creditul ipotecar al soției lui George Simion? Doamna Simion nu are serviciu iar liderul AUR nu și-a asumat nici o obligație legală. Misterul „separației de bunuri” "Nu prea este compatibil cu această calitate de candidat AUR. Nu cred că şi le rezolvă între timp", a adăugat preşedintele AUR, aflat în weekend la Iaşi. În primăria Iași, cu voia lui Chirica, George Simion a filmat un clip electoral foarte controversat, cu imagini sado-maso (VIDEO). George Simion a mai spus că a auzit că unii ar vrea să-şi plătească locul. "La AUR nu se plăteşte locul", a adăugat el. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Campionul dosarelor penale, primarul ieșean Chirica (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Campionul dosarelor penale, primarul ieșean Chirica

Campionul dosarelor penale, primarul ieșean Chirica. Primarul Mihai Chirica va afla marţea viitoare dacă va începe judecarea unui nou dosar de corupţie deschis pe numele său ori rechizitoriul va fi dat înapoi procurorilor pentru refacere. Campionul dosarelor penale, primarul ieșean Chirica Tribunalul a dispus începerea judecăţii, dar inculpaţii din dosarul "Flux" au contestat decizia. Curtea de Apel va stabili dacă Chirica şi ceilalţi inculpaţi pot fi chemaţi la bară. Citește și: Încă o măgărie Wizz Air, considerată cea mai proastă companie aeriană din Marea Britanie: perioada de check-in gratuit se reduce la 21 de ore, dacă nu ați achiziționat loc Dosarul "Flux" a fost înaintat instanţei în iulie anul trecut, de atunci el aflându-se în camera preliminară, dezbaterile vizând legalitatea întocmirii rechizitoriului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Parchetul închide dosarele împotriva lui Kovesi Foto: Facebook EPPO
Eveniment

Parchetul închide dosarele împotriva lui Kovesi

Parchetul General a anunțat că închide, după peste patru ani, dosarele deschise de Secția Specială împotriva lui Kovesi. Actuala șefă a Parchetului European s-a adresat de mai multe ori instanței supreme, cerând să impună un termen până la care Parchetul general îi soluționează dosarele. „Există trei hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care se explică faptul că fie că tot ceea ce s-a făcut este nelegal şi trebuie închis, fie s-a stabilit un termen de finalizare a dosarului. În continuare, procurorii care au acest dosar ignoră nişte hotărâri definitive. Dosarul nu este închis (...) Este foarte ciudat. Este foarte greu să îmi explic. Îmi este greu să explic atitudinea procurorilor ierarhic superiori (...) O să continui să aplic demersurile procedurale. Sunt trei hotărâri ale ICCJ care sunt ignorate (...) Din martie 2019, nu s-a întâmplat nimic în dosar”, spunea Kovesi în octombrie 2022. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Parchetul închide dosarele împotriva lui Kovesi Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General au dispus clasarea dosarului în care Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general al PICCJ şi în prezent şef al Parchetului European, era acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Clasarea cauzei a fost dispusă ”întrucât faptele nu există”. Primul dosar a fost înregistrat în martie 2019, chiar în timpul procedurii de selecție a procurorului șef european, iar Kovesi a fost plasată, pentru câteva zile, sub control judiciar. În februarie 2019, procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au acuzat-o oficial pe Laura Codruţa Kovesi că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. În plus, aceştia anunţau urmărire penală in rem pentru pentru favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, în legătură cu un comunicat de presă emis de Parchetul General în ianuarie 2017. Comunicatul făcea referire la condiţiile aducerii în ţară a lui Nicolae Popa. Citește și: Marcel Ciolacu, atacuri în rafală la PNL: alegerile, „să le comaseze Gorghiu”, „furau de rupeau” și „doar Rusia mai are cotă unică” Fugarul Ghiță, reclamant și presupusă victimă Plângerea de la care a pornit acest dosar a fost depusă de Sebastian Ghiţă. Al doilea dosar, deschis de Secţia specială de anchetare a magistraţilor tot în martie 2019, privea presupusa coordonare a unui grup infracţional organizat şi complicitate la represiune nedreaptă. Astfel, potrivit Secţiei speciale, Kovesi ar fi coordonat grupul infracţional organizat format din procurorii de la DNA Ploieşti care ar fi încercat să ”smulgă” denunţuri de la „nevinovaţi”, precum fostul deputat PSD Vlăduţ Cosma, despre Liviu Dragnea, Sebastian Ghiță și Victor Ponta.

CCR a păgubit statul cu milioane (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

CCR a păgubit statul cu milioane

CCR a păgubit statul cu milioane. După ce a înşelat statul cu peste trei milioane de euro, un evazionist a scăpat de pedeapsă. CCR a păgubit statul cu milioane Din cauza deciziilor luate de Curtea Constituţională (CCR), judecătorii au fost nevoiţi să constate prescripţia răspunderii penale. Fiscul mai are doar posibilitatea să încerce să-şi recupereze banii printr-o acţiune civilă. Asta dacă mai are din ce. Citește și: Austria, pe cale să scoată Rusia din izolare: 15 parlamentari ruși supuși sancțiunilor ar putea primi vize la o reuniune OSCE la Viena. Zeci de țări democratice protestează Istrate Stănescu a fost acuzat că în perioada august 2011 - februarie 2012 ar fi declarat achiziţii fictive făcute de firma sa în valoare totală de 53,3 milioane lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Cum afectează pensionările masive mersul Justiţiei

Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei. Pensionările din sistemul judiciar ieşean şi-au pus serios amprenta pe activitatea de anul trecut a Tribunalului. Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei Numărul dosarelor noi a scăzut puţin, dar numărul tot mai mic de judecători a făcut ca fiecare dintre ei să fie pus în situaţia de a soluţiona câte două dosare pe zi. Jumătate dintre justiţiabili au aflat soluţia găsită de magistraţi la aproape trei luni de la pronunţarea sentinţei. Citește și: Misteriosul credit de 82.000 de euro pe doar cinci ani al doctoriței oncolog șpăgare de la Suceava. De ce avea nevoie de bani de la bancă, deși câștiga peste 100.000 de euro pe an, fără cash-ul din mită? Numărul dosarelor nou intrate pe rol situează Tribunalul ieşean pe locul cinci în ţară, după Bucureşti, Constanţa, Ilfov şi Dolj. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Traficanții de țigări râd de procurori (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Traficanții de țigări râd de procurori

Traficanții de țigări râd de procurori. La capătul unei anchete de trei ani, procurorii DIICOT au trimis în judecată o întreagă reţea de contrabandişti de ţigări. Traficanții de țigări râd de procurori Cei 29 de inculpaţi reprezentau întreaga piramidă a grupului infracţional organizat, de la lideri până la „pieţarii” care vindeau marfa, răspunderea fiecărui acuzat fiind stabilită în detaliu de anchetatori. Numeroase interceptări şi înregistrări ale convorbirilor ambientale au fost declarate nule de instanţă. Citește și: Mișcare disperată a lui Putin, de totul sau nimic: Kremlinul pregătește o nouă mobilizare pentru frontul din Ucraina, la pachet cu închiderea granițelor pentru cei apți de încorporare Apoi, noua definiţie a contrabandei, introdusă după o decizie a Curţii Constituţionale, a dus însă la achitări pe bandă rulantă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

PNL are cel mai penal primar (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

PNL are cel mai penal primar

PNL are cel mai penal primar. Luni a fost vizitat de procurori în dosarul Vixen’s, iar miercuri a fost chemat la audieri în calitate de suspect în dosarul “Veranda”. PNL are cel mai penal primar Dar primarul Mihai Chirica primește și vești bune: s-ar putea vedea scăpat săptămâna viitoare de un alt dosar “greu”. În care este judecat pentru abuz în serviciu: dosarul Skoda. Citește și: Singura șansă a României să fie acceptată în Schengen în 2023 este Consiliul European din februarie, transmite Guvernul României, pe surse. Dar trebuie să fie și Bulgaria pregătită Epopeea dosarelor penale ale lui Mihai Chirica este, însă, departe de a se finaliza. Iată un scurt istoric al acestora. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DIICOT va închide dosare cu prejudicii de un miliard de euro Foto: Facebook
Eveniment

DIICOT închide dosare cu prejudicii un miliard de euro

DIICOT va închide peste 600 de dosare, cu prejudicii de aproape un miliard de euro, plus 11.700 bitcoini, urmare a deciziilor CCR și ICCJ privind prescripția, se arată într-un document postat pe pagina de Facebook a Forumului Judecătorilor din România. Documentul postat de această asociație de magistrați poartă sigla DIICOT, Biroul de Informare și Relații Publice. DIICOT va închide dosare cu prejudicii de un miliard de euro În document se arată că DIICOT a identificat 288 de dosare aflate în faza de urmărire penală și 317 de dosare aflate în camera preliminară sau în faza de judecată care ar putea fi închise, urmare a împlinirii termenului de prescripție. În cele 288 de dosare aflate în faza de urmărire penală, prejudiciul este de circa 565 milioane de euro și 11.202 bitcoini (BTC). În cele 317 dosare aflate fie în camera preliminară, fie în faza de judecată, prejudiciul este puțin sub 543 milioane de euro. Acum două săptămâni, DNA arăta că deciziile ICCJ și CCR privind prescripția vor avea ca efect închiderea a 577 de dosare cu prejudiciu de 1,2 miliarde de euro. Conform DNA, 190 dosare au un prejudiciu estimat la 648.207.688 euro (valoarea totală a mitei și a traficului de influență 50.997.625 euro) și alte 367 dosare se află în diferite stadii de judecare (pe rolul instanțelor), cu un prejudiciu estimat la 561.230.056 euro (valoarea totală a mitei și a traficului de influență 99.471.962 euro). Citește și: VIDEO+FOTO Zelenski, vizită-surpriză în Hersonul eliberat de ruși „Procurorii DNA vor fi consecvenți în dosarele în care se va invoca prescripția răspunderii penale și vor solicita sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a aprecia asupra concordanței deciziilor CCR, respectiv ICCJ cu normele europene și jurisprudența CJUE, care, printre altele prevăd obligația statului român de a cerceta și sancționa, într-o manieră efectivă, faptele de corupție și fraudarea fondurilor europene”, a arătat DNA.

Încep să curgă deciziile de prescriere (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Încep să curgă deciziile de prescriere

Încep să curgă deciziile de prescriere. Bulgărele de zăpadă al dosarelor închise în urma deciziei de săptămâna trecută a Curţii Constituţionale privind prescripţia a început să se rostogolească şi la Iaşi. Încep să curgă deciziile de prescriere Fostul primar al comunei Popricani, Valeriu Pârlog, a fost „albit” complet luni de Curtea de Apel. Pârlog fusese condamnat în primă instanţă, după ce arendase terenurile primăriei către firma condusă de soţia şi fiul său. Citește și: Amenințări de o gravitate fără precedent de la Moscova: „Doar victoria Rusiei garantează evitarea conflictului nuclear mondial”. Suedia și Finlanda acceptă instalații nucleare NATO Condamnarea fusese cu suspendare, dar lui Pârlog i se interzisese participarea viitoare la viaţa politică. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Fostul șef DIICOT Horodniceanu, dosare închise (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Fostul șef DIICOT Horodniceanu, dosare închise

Fostul șef DIICOT Horodniceanu, dosare închise. La Iaşi, multe dintre dosarele grele îl au ca autor principal de procurorul DIICOT Daniel Horodniceanu. Fostul șef DIICOT Horodniceanu, dosare închise Acesta a explicat ce crede că se va întâmpla după decizia ÎCCJ. "La Iaşi se va întâmpla ce se va întâmpla şi în toată ţara, probabil că se va dispune încetarea procesului penal într-o multitudine de dosare. Citește și: Cea mai dură înfrângere pentru Putin în prag de iarnă: șantajul gazelor la adresa UE a eșuat, blocul comunitar și-a asigurat rezervele până în primăvară iar prețurile au scăzut Prescripţia răspunderii penale e un soi de amnistie. Are aceleaşi efecte. Cea mai mare parte din dosarele instrumentate de mine vor fi prescrise", a declarat procurorul Horodniceanu. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dosare grele, prescrise după decizia CCR (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Dosare grele, prescrise după decizia CCR

Dosare grele, prescrise după decizia CCR. Curtea Constituţională a deschis larg porţile puşcăriilor, dar numai pe sensul de ieşire. Dosare grele, prescrise după decizia CCR Motivarea deciziei luate luna trecută referitoare la prescrierea răspunderii penale a întrecut toate aşteptările. Atât cele ale avocaţilor, cât şi cele ale procurorilor. Citește și: Înainte de a-l primi, joi, la Kiev, Zelenski îl critică dur pe cancelarul Scholz: Să nu mai facă șpagatul între Ucraina și Rusia Primii fac scurtă la mână scriind acţiunile prin care vor cere instanţelor să constate prescrierea răspunderii pentru faptele de care sunt acuzaţi clienţii lor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră