sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: dividende

7 articole
Politică

Cioabă încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma

Averea uriașă a familiei PSD Vicol-Ciorbă, care a patronat falimentul Nordis: el încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma. Deputata PSD Laura Vicol - care a călătorit frecvent în vacanță alături de premierul Ciolacu, prietenii săi, fiul acestuia și presupusa sa iubită, Sorina Docuz - a fost șefa comisiei juridice a Camerei Deputaților și a fost propusă, neoficial, pentru funcția de ministru al Justiției, în 2023. În plus, Nordis achiziționa pe bandă mașini de lux, cel puțin una dintre ele fiind folosită de Laura Vicol. Numai în leasing, din 2020 până în 2023, Nordis Management SRL a plătit zece mașini de lux, potrivit Registrului Național de Publicitate Mobiliară. De exemplu, la 11 ianuarie 2023 a fost luat în leasing un Mercedes-Benz Maybach GLS, an de fabricație – 2020, valoare finanțată – 181.600 euro fără TVA. Citește și: EXCLUSIV Când a luat Nordis un Mercedes Benz Maybach GLS de 220.000 de euro pentru Laura Vicol: ianuarie 2023, când Nordis avea deja sute de procese și executări silite în curs Vladimir Ciorbă şi soţia sa, Laura Vicol, au ajuns, luni după-amiază, la sediul DIICOT, unde sunt audiați. Ciorbă încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Doar în anul fiscal 2023, soțul ei, Vladimir Ciorbă, care controla de facto grupul de firme Nordis, a luat salarii de la patru firme din acest grup, în total peste 335.000 de lei. Însă cei mai mulți bani i-au venit din dividende, peste 877.000 de lei. În declarația de avere nu se precizează de la ce firme a încasat dividende. În anul fiscal 2022, salariile lui Vladimir Ciorbă au fost de circa 350.000 de lei, iar dividendele încasate de peste 10,5 milioane de lei. În 2021, salariile erau de peste 500.000 de lei, iar dividendele de doar 333.000 lei. La final de mandat de parlamentar, familia Laura Vicol avea, printre altele, bijuterii și ceasuri de peste 850.000 de euro, echivalentul a 450.000 de euro in cash și plasamente într-o firmă, IGM, în valoare de 370.000 de euro. Familia celui numită în presă drept „avocata interlopilor”, deputata Laura Vicol, a făcut o avere uriașă în 2021, când soțul ei, Răzvan Ciorbă, și-a vândut „părțile sociale” deținute la o firmă contra sumei de 25 de milioane de lei. În mod corespunzător, valoarea bijuteriilor deținute de deputata Vicol a crescut exponențial.

Cioabă încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Foto: Inquam/George Calin
Aerogara Otopeni avea bani pentru investiții Foto: Inquam/Saul Pop
Eveniment

Aerogara Otopeni avea bani pentru investiții

Aerogara Otopeni avea bani pentru investiții uriașe, ca să nu fie rușinea țării, dar Grindeanu a luat banii pentru gaura de la buget: în 2023, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a avut un profit de 453 de milioane de lei, dar 401 milioane s-au împărțit sub formă de dividende către ministerul Transporturilor și Fondul Proprietatea. Citește și: Prăbușire dramatică a producției industriale, de peste 10% – anunță Institutul Național de Statistică Și în 2023, profitul aeroportului, de 303 milioane de lei, net, a fost luat de stat, iar ministrul Grindeanu se văicărea aparent neputincios și dădea vina pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, susținut de PNL. Aerogara Otopeni avea bani pentru investiții „N-am fost de acord, dar n-am avut ce face, la finalul anului trecut, când tot profitul, şi nu doar la aeroportul Bucureşti, ci şi la alte companii ale statului, acel profit a fost luat de Boloş la bugetul de stat. Să ştiţi că profitul era de vreo 500 de milioane. La o cifră de afaceri la aeroportul Bucureşti de un miliard 400, profitul era de 500 de milioane. Acei bani erau reinvestiţi în aeroport, că nu reinvesteau altundeva. Din păcate au fost luaţi. Am înţeles situaţia deosebită la sfârşitul anului trecut, dar nu o să mai înţeleg anul acesta”, a declarat demnitarul PSD. Aerogara Otopeni este, în lipsa investițiilor, în prag de colaps: terminalele de plecări sunt supraaglomerate, instalația de aer condiționat a cedat și a fost înlocuită doar după repetate scandaluri, iar benzile transportatoare foarte vechi se strică frecvent. Cu toate acestea, profitul din 2024 a fost luat de Ministerul Transporturilor, care a încasat dividende brute de 321,477 milioane de lei, iar Fondul Proprietatea - 80,369 milioane de lei. Potrivit unui studiu al firmei de inginerie aeroportuară Netherlands Airport Consultants (NACO), la cererea Fondului Proprietatea, încă din 2025 Otopeniul ar putea ajunge la limita maximă de pasageri pe care o poate procesa, între 16 și 18 milioane de pasageri pe an. În 2030, prin Otopeni ar putea trece circa 21 de milioane de pasageri, apreciază NACO. „Soluţia principală pentru limitările induse de capacitatea aeroportului o constituie construcţia unui nou terminal în următorii ani", a spus Rene Hopstaken, Consultant Aeroportuar la NACO.

Sberbank va distribui dividende record
Economie

Sberbank va distribui dividende record

Banca rusească Sberbank, la care guvernul de la Moscova deține 50% din acțiuni, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari, scrie Reuters. Citește și: GALERIE FOTO Între lansarea tristă a lui Cîrstoiu și rechemarea jenantă a lui Firea: cronologia unui eșec în imagini Anul trecut, Sberbank a înregistrat un profit net record de 1.509 miliarde de ruble, de peste cinci ori mai mare decât profitul net de 287,8 miliarde de ruble din 2022, în contextul în care sectorul bancar din Rusia şi-a revenit după impactul provocat de sancţiunile financiare internaţionale. Sberbank va distribui dividende record În aceste condiţii, German Gref a precizat că board-ul băncii a recomandat plata unor dividende cu o valoare de 33,3 ruble pe acţiune. Gigantul bancar Sberbank este una dintre cele mai valoroase companii din Rusia, în termeni de capitalizare de piaţă, iar performanţa acţiunilor sale poate dicta direcţia întregii pieţe bursiere. German Gref a mai spus marţi că Sberbank se aşteaptă ca în 2024 să înregistreze un profit net uşor mai mare decât în 2023. "Nu va fi uşor în acest an, însă intenţionăm să avem un câştig mai mare decât cel de anul trecut", le-a spus Gref jurnaliştilor. Sberbank domină sectorul bancar, având peste 108 milioane de clienţi. În luna februarie, directorul general German Gref a anunţat că banca a acordat anul trecut clienţilor credite de 28.700 miliarde de ruble, iar portofoliul său de împrumuturi a crescut cu 27%, la 39.400 miliarde de ruble. Guvernul de la Moscova deţine 50% plus o acţiune la Sberbank.

Cum a "albit" Ciolacu 490.000 lei (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Investigații

Cum a "albit" Ciolacu 490.000 lei

Cum a "albit" Ciolacu 490.000 lei. Cam o sută de mii de euro au apărut din neant în declarația de avere a lui Marcel Ciolacu, actualul premier, fără nici o explicație. Chioșcul-minune din Buzău Până în primăvara acestui an, Marcel Ciolacu era acționar majoritar în Lucia Com 94 SRL din Buzău, firma care administrează un chioșc în Piața Centrală din oraș. Citește și: EXCLUSIV Cum a dat afaceristul Marcel Ciolacu o țeapă de 11.000 de euro statului Ca orice chioșc dintr-o piață de provincie, chioșcul aduce venituri cât să întrețină cel mult o familie. Nici chioșcul lui Ciolacu nu face excepție. Astfel, potrivit datelor financiare ale firmei, în 2022, chioșcul a făcut un profit de puțin peste 16.000 de lei. În 2021, profitul a fost de aproape 25.000 de lei. Citește și: EXCLUSIV De ce l-a iertat ANAF pe Marcel Ciolacu de o țeapă de 11.000 de euro dată statului În 2020, nici un profit, cu pierdere de peste 167.000 de lei. Perioada 2017 - 2019 a fost ceva mai bănoasă: în 2019 - profit de peste 91.000 de lei, în 2018 - profit de peste 136.000 de lei și în 2017 - profit de aproape 129.000 de lei. Cum a "albit" Ciolacu 490.000 lei Așadar, în ultimii șase ani, chioșcul lui Ciolacu a produs sub 400.000 de lei profit. Dar, în 2022, suma de nici 400.000 de lei se transformă, magic, în dividende de peste 650.000 de lei. Mai precis, 651.400 de lei. Citește și: Ciolacu s-a separat de soția sa, femeia cu care a făcut celebru un chioșc din Piața Centrală din Buzău: i-a cedat părțile sociale în martie a.c. Dividende repartizate soților Ciolacu astfel: 489.400 de lei lui Marcel Ciolacu și 162.000 de lei Roxanei Mihaela Ciolacu. Dividendele soților Ciolacu (sursa: integritate.eu) Practic, soții Ciolacu au încasat cu peste 60% mai multe dividende decât profit făcuse firma în șase ani. Operațiune pentru care nu există nici o explicație logică și contabilă. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale În același an, Marcel Ciolacu a scăpat repede de bani: a mai pus 600 de lei de la el și a acordat un împrumut în nume personal de 490.000 de lei lui Mihai Cristian Ciolacu. Împrumutul acordat de Marcel Ciolacu (sursa: integritate.eu) Nepot al său, potrivit presei locale buzoiene.

Ciolacu, noi propuneri de majorare a impozitelor Foto: Inquam/ George Călin
Economie

Ciolacu, noi propuneri de majorare a impozitelor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vine cu noi propuneri de majorare a impozitelor: companiile mari să plătească „cel puțin 1% din cifra de afaceri”. Cu toate acestea, el a susținut că nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri sau în sectorul Horeca. Ciolacu, noi propuneri de majorare a impozitelor ”Va trebui să venim şi să ne asumăm lucruri concrete, lucruri care trebuie dezvoltate urgent. Capitalul autohton, producţia de produse alimentare, producţia de materiale de construcţii trebuie încurajată de către statul român”, a afirmat Ciolacu, precizând că trebuie creat ”ceva echitabil, un echilibru în sistemul de impozitare”. ”Asta nu înseamnă să venim cu impozite noi. Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la Horeca, sunt foarte bine cele din acest moment şi duc la o dezvoltare, dar ei şi-au asumat să plătească 1% din cifra de afaceri. Oameni buni, este corect ca şi companiile mari, care activează în România, să plătească la fel ca şi companiile româneşti, cel puţin 1% din cifra de afaceri”, a ţinut să precizeze Ciolacu, arătând că au datoria, ca şi legislativ şi executiv, să creeze ”acest echilibru concurenţial”. ”Nu sunt unii mai buni, unii mai frumoşi şi alţii mai urâţi”, a arătat Ciolacu, citat de news.ro. El a susținut că ”în Germania, impozitarea pe muncă este mult mai mică şi impozitarea pe capital este mult mai mare”. „Avem datoria de a ne impune social-democraţia” „Numai la dividende, noi avem 8%, în Germania 26%. Nu poţi să scoţi dividende de la propria companie şi pe urmă să împrumuţi propria companie luând dobândă. Lucrurile acestea nu se întâmplă într-un stat normal”, a arătat Ciolacu. Citește și: Detalii cumplite în dosarul șefei secției de oncologie din Suceava: a amânat un tratament luni de zile, până când pacientul a dat șpaga. Medicamentul a venit, dar pacientul murise „Avem datoria de a ne impune social-democraţia şi echitatea socială. Avem datoria de a avea un învăţământ şi un sistem de sănătate care în sfârşit să se ridice la nivelul Uniunii Europene. Am depăşit momentul în care ne plângeam de toate crizele, pandemie, energie, război (..) Cred că trebuie să vedem cumva ce se întâmplă peste ele, să menţinem acelaşi echilibru şi să dezvoltăm România printr-un program coerent”, a mai spus preşedintele PSD.

Premieră în istoria administrației Bucureștiului Foto: Facebook Stelian Bujduveanu
Eveniment

Premieră în istoria administrației Bucureștiului

Premieră în istoria administrației Bucureștiului: pentru prima oară, parcările aduc venituri la bugetul orașului. Potrivit viceprimarului PNL Stelian Bujduveanu, valoarea dividendelor pe care Primăria Capitalei le va încasa, pentru anul 2022, de la operatorul serviciului public de parcări, Compania Municipală Parking București (CMPB), este de zece milioane de lei. „Pentru prima oară în ultimii 30 de ani parcările aduc venituri pentru bugetul orașului!”, a scris Bujduveanu, pe Facebook. El a arătat că banii vor fi folosiți pentru reparații trotuare, străzi sau lucrări de sistematizare a traficului. Premieră în istoria administrației Bucureștiului Viceprimarul a amintit și care vor fi noile reglementări pentru parcare, inclusiv pentru riverani. „Tot o premieră au fost și măsurile pe care Primăria le-a luat, începând din acest an, în privința regulilor de parcare.➡️ Săptămâna viitoare, pe data de 22 decembrie, vom aproba în CGMB noile reglementări pentru parcare. În dezbaterea publică pe care am organizat-o pe acest subiect au rezultat măsuri noi, care urmează să devină regulă în București:➖ Tarif unic parcare 5 lei/orăNou! preluat din dezbatere - după expirarea timpului rezervat pentru parcare, se alocă 15 minute gratis pentru efectuarea unei plăți noi sau pentru eliberarea locului de parcare➖ Abonament zilnic parcare de 25 lei➖ Abonament lunar parcare de 500 lei❕Important! Riveranii vor plăti 50 lei lună și vor putea să parcheze oriunde în apropierea casei”, a explicat Stelian Bujduveanu. „Eliberăm trotuare de mașini, creăm noi locuri de parcare” Viceprimarul a spus că vor fi înființate noi locuri de parcare. „☑️ Poliția Locală și Brigada de Poliție Rutieră își intensifică activitatea pentru sancționarea celor care parchează neregulamentar.☑️ CMPB creează noi locuri de parcare și le modernizează pe cele existente.☑️ Direcția de Transporturi din PMB și Comisia Tehnică de Circulație vor implementa noi planuri de sistematizare a traficului prin:➖ Locuri de parcare noi în Centru➖ Sensuri unice pe străzile din interiorul inelului central de circulație➖ Benzi unice pentru transportul publicLucrăm, zi de zi, pentru a crește MOBILITATEA în București! Eliberăm trotuare de mașini, creăm noi locuri de parcare și sistematizăm circulația în zona centrală”, a mai arătat Bujduveanu. Citește și: Ucraina le arată rușilor la ei acasă cum se trăiește într-o țară sub asediu: Kievul promite că vor urma și alte lovituri în Rusia, experții Moscovei confirmă că este posibil

Afaceristul Ciolacu a dat lovitura în 2021 Foto: Facebook Marcel Ciolacu
Eveniment

Afaceristul Ciolacu a dat lovitura în 2021

Afaceristul Ciolacu a dat lovitura în 2021: după ce, ani întregi, covrigăria sa nu a distribuit dividende, anul trecut familia liderului PSD a făcut bani buni Afaceristul Ciolacu a dat lovitura în 2021 Potrivit ultimei declarații de avere depuse de Marcel Ciolacu, la finalul lunii mai, Lucia Com '94 SRL i-a adus, în anul fiscal 2021, dividende de 489.400 de lei. Soția sa a încasat dividende în sumă de 162.000 de lei. În 2019 și 2020, în declarațiile de avere depuse de Ciolacu nu figurează încasarea de dividende. Soția sa beneficia de un salariu de circa 4.000 de lei pe lună de la această firmă. Potrivit datelor de la ministerul de Finanțe, firma are ca obiect de activitate „Fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie”. În 2021, a avut un profit net de 24.373 de lei, creanțe de peste 64.000 de lei și datorii de peste 497.000 de lei. În 2020, firma avea șapte salariați și o pierdere netă de 167.742 de lei. Și în 2015, covrigăria/ patiseria sa a produs un profit uriaș de 115.000 pe lună, adică un total anual de aproape 1,4 milioane de lei. "Nu știu, nu eu administrez firma", a declarat Ciolacu, pentru Newsweek, în 2020, chestionat în legătură cu această situație. Citește și: Rogozin, ex-vicepremier rus, azi șef Roskosmos, îi amenință cu racheta balistică Sarmat (Satan II) pe „laşii de bulgari, pe românii răzbunători şi pe muntenegrenii trădători” În declarația de avere depusă în mai 2022, președintele PSD mai declară un „împrumut în nume personal” de 490.000 de lei, dar nu precizează către cine. Salariul său de la Camera Deputaților a fost de circa 132.000 de lei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră