sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: diurne

4 articole
Justiție

Diurnele magistraților, o șmecherie de lux

Diurnele magistraților, o șmecherie de lux. Acestea pot atinge sume de peste 30.000 de euro anual, fiind acordate nu doar pentru deplasările în interes de serviciu, ci pentru fiecare zi în care aceștia se prezintă la birou. Diurnele magistraților, o șmecherie de lux Aceste sume forfetare, care nu necesită justificare și nu sunt supuse verificării, reprezintă un bonus semnificativ acordat sub formă de „bani de buzunar”, arată o analiză a Rise Project. Citește și: PolyMarket, una din cele mai mari piețe de predicții de pe blockchain, unde poți paria, anticipează un câștigător clar al prezidențialelor din România În prezent, acest privilegiu este accesibil doar unei părți restrânse din breasla magistraților: judecătorilor și procurorilor detașați în localități diferite de cele de domiciliu, dar și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și inspectorilor Inspecției Judiciare fără domiciliu în București. Recent, însă, mai mulți magistrați, inclusiv președinți ai unor instituții importante precum Înalta Curte de Casație și Justiție (Corina Corbu) sau Consiliul Superior al Magistraturii (Denisa Stănișor), au făcut demersuri pentru a beneficia de aceste diurne. De asemenea, printre pretendenți se regăsesc și pensionari ai magistraturii, care solicită retroactiv aceste sume pentru anii activi. Practic, o creștere salarială de 44% Acest beneficiu financiar a fost consolidat în martie 2023, când Înalta Curte de Casație și Justiție a interpretat o prevedere legală în favoarea acestui tip de plată, obligând instanțele din întreaga țară să accepte astfel de cereri. Diurna este calculată ca 2% din indemnizația brută zilnică a beneficiarului, ceea ce, pentru aproximativ 22 de zile lucrătoare lunar, poate crește veniturile acestuia cu până la 44%. Această bonificație continuă să fie un subiect de dezbatere intensă, având în vedere impactul său financiar semnificativ.

Diurnele magistraților, o șmecherie de lux (sursa: riseproject.ro)
Averea uriașă a unui obscur magistrat Foto: CSM
Justiție

Averea uriașă a unui obscur magistrat

Averea uriașă a unui obscur magistrat care ia 25.000 lei/ lună, diurne de peste 120.000 lei/an și a dat statul în judecată pentru mai mult: Ion Cosmin Dijmărescu este un fost judecător de la Tribunalul Dolj care acum este inspector la Inspecția Judiciară. Citește și: EXCLUSIV Generalul (r) Botoș vrea să dezvolte neuronal jandarmii printr-un proiect de 30 de milioane de euro. Se folosesc „abordarea holistă” și metoda Quantakinetic Operational Fitness Averea uriașă a unui obscur magistrat Familia Dijmărescu - soția sa este medic la stat, dar câștigă bine și de la propriul cabinet - are 1,4 hectare de pădure, mii de metri pătrați de teren în intravilanul mai multor localități, inclusiv Târgu Jiu, două case și un apartament. O casă este la Târgu Jiu, alta la Bucovăț, în Dolj, iar apartamentul la Craiova. Cei doi soți dețin un Audi și un Alfa Romeo. În bănci au multiple conturi, de circa 500.000 de lei. Judecătorul Cosmin Dijmărescu a câștigat, în anul fiscal 2023, de la Inspecția Judiciară, 302.151 lei, net, anual. Pe lângă salariu, el a beneficiat de: 7.123 lei diferente VRS, normă hrană 966 lei diurnă delegare 73.770 lei diurnă detașare 10.974 alocatii pentru transport la si de la locul de munca 30.320 lei - alocații pentru locuinte 929 alocații călătorii anuale În total, aceste diurne i-au adus peste 120.000 lei. În plus, pentru că a câștigat procesul cu statul pentru mărirea salariului, Cosmin Dijmărescu a primit, în 2023, 54.058 de lei.

Lunga listă a uriașelor diurne primite de judecătorii plătiți cu circa 25.000 lei/lună Foto: Facebook CSM
Eveniment

Lunga listă a uriașelor diurne primite judecătorii 25.000 lei/lună

Lunga listă a uriașelor diurne primite de judecătorii plătiți cu circa 25.000 lei/lună, deși nu judecă: magistrații angajați la Inspecția Judiciară au trecut în declarațiile de avere nu mai puțin de două diurne și trei alocații, care le completează veniturile salariale. Citește și: GALERIE VIDEO-FOTO Imagini stupefiante de pe noul pod peste Dunăre de la Brăila: tranșee și „valuri” în asfalt, crevase de câțiva centimetri adâncime. Se circulă cu cel mult 15 km/h În majoritatea declarațiilor de avere verificate de DeFapt.ro, apăreau și așa numite “diferențe salariale din hotărâri judecătorești“, adică au dat statul în judecată pentru restanțe salariale și au câștigat. Lunga listă a uriașelor diurne primite de judecătorii plătiți cu circa 25.000 lei/lună De exemplu, Lorența Adriana Butnaru, a avut în anul fiscal 2023 un salariu anual, net, de 302.217 lei. Dar ea a încasat și: diurnă de detașare: 72.804 lei alocație locuință: 31.337 lei diurnă delegare: 7.219 lei alocație transport: 5.335 lei alocație pentru călătorii anuale: 1.304 lei În plus, ea a încasat și 57.000 de lei pentru contribuția la un proiect finanțat cu fonduri europene. În anul fiscal 2023, ea a primit 25.741 de lei “diferențe salariale din hotărâri judecătorești“. Dijnărescu Cosmin a avut același salariu, de peste 300.000 de lei, la care s-au adăugat două diurne și trei alocații în valoare de circa 116.000 de lei. În declarația de avere apare așa-numite “diferente hotarari judecatoresti“ în valoare de 54.058 lei. Judecătorul Liviu Mustață: salariu de peste 300.000 de lei, alocații și sporuri de circa 95.000 de lei, plus “drepturi salariale conform sentinte judecatoresti Parchetul de pe langa Judecatoria Strehaia“ în valoarea de peste 136.000 de lei.

Noua metodă prin care magistrații spoliază statul (sursa: Inquam Photos/Mălina Norocea)
Justiție

Noua metodă prin care magistrații spoliază statul

Noua metodă prin care magistrații spoliază statul de 8-9.000 de euro în doar două luni, timp în care muncesc, eventual, câteva ore pe zi: se înghesuie în birourile electorale, departe de casă, pentru diurne și indemnizații. Pentru că magistrații dornici să-și încaseze diurnele s-au plasat în birouri electorale din afara razei de competență a tribunalului lor, Biroul Electoral Central a fost nevoit să desființeze mai multe birouri electorale județene, unde va fi reluată tragerea la sorți a preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de circumscripţie. Citește și: VIDEO Slugărnicie maximă la Antena 3: Piedone se dă „huța-huța”, iar Radu Tudor susține că aceasta este dovada că „se duce încet, dar sigur, spre victorie Noua metodă prin care magistrații spoliază statul În 2020, magistrații nu s-au înghesuit să facă parte din birourile electorale. Însă ei au câștigat acum în instanță dreptul de a primi o așa-numită „indemnizație de detașare” în valoare de 2% din salariul lunar. La aceasta se adaugă 300 lei/zi indemnizație și 35 lei/zi diurnă. Un calcul simplu arată că, în 60 de zile, cât vor funcționa aceste birouri de circumscripție - care vor avea activități de câteva ore pe zi... - ei ar putea primi 40-45.000 de lei pe lună, pe lângă salariu. Urmare a invaziei de magistrați în birourile electorale, unii dintre ei activând departe de casă, Biroul Electoral Central a decis, la 16 aprilie, desființarea birourilor electorale din Buzău. „Biroul Electoral Central constată următoarele deficienţe: înscrierea magistraţilor întocmită de Preşedintele Tribunalului Buzău a unor persoane care nu sunt magistraţi în exerciţiu la Tribunalul Buzău sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, fiind magistraţi la alte instanţe sau persoane care nu au calitatea de magistraţi în sensul Legii nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, nerespectarea în cazul mai multor desemnări a criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei persoanei unde a fost desemnată, cum ar fi preşedinţii sau locţiitorii acestora desemnaţi la birourile electorale de circumscripţie constituite în oraşul Nehoiu, oraşul Pătârlagele, comuna Balta Albă, Bozioru, Breaza, Buda, Chiojdu, Luciu, Siriu, Vadu Paşii s.a", precizează BEC în hotărârea din data de 16 aprilie. Potrivit site-ului stiripesurse, ar fi fost desființate și birourile din lalomița, Dolj, Giurgiu, Mureș, Alba și Argeș, pentru că detașările nu au respectat legislația în vigoare.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră