sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: discurs

21 articole
Politică

Crin Antonescu candidează „pentru cetățenii României”

Crin Antonescu candidează „pentru cetățenii României”. Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, subliniind că decizia sa este motivată de dorința de a reprezenta interesele cetățenilor români. Antonescu a declarat că nu va fi un președinte comod, ci unul dedicat, dispus să se implice total în destinul națiunii. Crin Antonescu candidează „pentru cetățenii României” Crin Antonescu a afirmat, în discursul din Consiliul Național PNL, că bătălia politică actuală reprezintă o luptă crucială pentru viitorul țării, menționând că nu poate sta „deoparte”. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” „Bătălia care stă în fața noastră este pentru mintea, sufletul și viitorul unei întregi generații. Nu pot sta deoparte. Nu am nicio scuză să refuz atunci când mi se cere să conduc această luptă.” „Spectru de Cataclism” Antonescu a descris provocările actuale drept neașteptate și de proporții dramatice: „Este mai mult decât o bătălie politică. Este un șoc, un spectru de cataclism. Tot ceea ce România a construit bine este acum pus în pericol.” El a evidențiat riscurile reprezentate de influențele externe și manipularea, dar a punctat și importanța de a proteja progresul realizat în ultimii 35 de ani. Critica manipulării În discursul său, Antonescu a făcut referire la forțele din spatele lui Călin Georgescu, pe care le-a descris drept manipulatoare: „Dincolo de manipulare și propaganda rusă, există ignoranță, furie, dar și speranță. Această speranță face parte din energia și emoția țării și trebuie recuperată.” El a subliniat că vina pentru această situație revine și politicienilor, dar a făcut un apel la solidaritate și responsabilitate. Angajamentele lui Antonescu Antonescu și-a prezentat viziunea asupra viitorului președinte al României. Potrivit acestuia va fi un lider național dedicat, care își asumă responsabilitatea pentru soarta țării. Acesta s-a descris ca un viitor președinte "incomod", atât pentru partide, cât și pentru elitele României, pe care le va inspira și chema la răspundere. De asemenea va fii un președinte "implicat" care va asculta "vocea poporului" și "va lupta" pentru tot ce este important pentru națiune. Antonescu a concluzionat că obiectivul său principal este binele națiunii: „Președintele trebuie să vorbească, să asculte vocea poporului și să lupte pentru totul – pentru această națiune.”

Crin Antonescu candidează „pentru cetățenii României”(sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Lammy schimbă discursul față de Trump (sursa: Facebook/David Lammy)
Internațional

Lammy schimbă discursul față de Trump

Lammy schimbă discursul față de Trump. Șeful diplomației britanice, David Lammy, a surprins opinia publică luni, lăudând „finețea” lui Donald Trump, care urmează să fie învestit președinte al Statelor Unite pentru al doilea mandat. Într-un interviu pentru BBC Radio 4, Lammy a subliniat că fostul președinte american nu este un „instigator la război” și că relațiile cu Regatul Unit pot fi consolidate sub conducerea acestuia. Lammy schimbă discursul față de Trump În trecut, David Lammy, pe atunci în opoziție, l-a criticat vehement pe Donald Trump, numindu-l în 2018 un „sociopat cu simpatii neonaziste” și un „tiran cu perucă”. Citește și: Apel DeFapt.ro către Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”: Nu ne mai trimiteți bani, îi vom refuza de fiecare dată Cu toate acestea, în calitate de ministru de externe, Lammy a adoptat un ton mult mai conciliant, afirmând că, în acest rol, este necesar să fie realist și să accepte lumea așa cum este, nu cum ar dori să fie. David Lammy a oferit detalii despre întâlnirea sa cu Donald Trump din septembrie, când l-a însoțit pe premierul britanic Keir Starmer la un dineu la New York. El a descris fostul președinte ca fiind „incredibil de fin, generos și foarte prietenos față de Regatul Unit, familia regală și Scoția”. Trump, lider "ferm", dar nu războinic După discuțiile din cadrul dineului, Lammy a concluzionat că Donald Trump nu este un instigator la război. Ministrul britanic a subliniat că fostul președinte dorește să fie ferm și puternic în fața amenințărilor globale, dar nu promovează conflictele armate. Regulile jocului Lammy a evidențiat faptul că Donald Trump pare hotărât să „schimbe regulile jocului” pe scena geopolitică. Printre prioritățile acestuia se numără normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel, un pas semnificativ pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu. Laburiștii consolidează relația cu Trump Premierul britanic Keir Starmer, lider al Partidului Laburist, încearcă să stabilească o relație mai strânsă cu Donald Trump, în ciuda declarațiilor critice făcute anterior de alți membri ai partidului. Starmer a transmis „cele mai calde felicitări” noului președinte american, subliniind alianța istorică și de nezdruncinat dintre Regatul Unit și Statele Unite.

Discursul lui Putin de Anul Nou (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Discursul lui Putin de Anul Nou

Discursul lui Putin de Anul Nou. Președintele rus Vladimir Putin a ținut marți tradiționalul discurs de Anul Nou, în care a evidențiat succesele Rusiei și a transmis un mesaj optimist pentru 2025. Evenimentul coincide cu împlinirea a 25 de ani de când Putin este la conducerea țării. Discursul lui Putin de Anul Nou Putin a subliniat că primul sfert al secolului XXI a fost marcat de numeroase evenimente istorice pentru Rusia. Citește și: BREAKING Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: deficit de 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Penalul Neacșu, în conducerea băncii „Dragi prieteni, în câteva minute își va intra în drepturi anul 2025. Această perioadă a fost marcată în Rusia de numeroase evenimente, în special istorice și de amploare,” a declarat liderul de la Kremlin în discursul său adresat națiunii. Mândrie națională și încredere în viitor Președintele rus a evidențiat realizările țării, descriind Rusia drept „independentă, liberă și puternică”. Putin a exprimat încrederea că țara va continua să progreseze: „Au mai rămas multe de făcut, dar putem fi mândri de ceea ce s-a realizat, este binele nostru comun, pentru dezvoltarea viitoare.” Referințe la conflictul din Ucraina Putin a făcut doar o scurtă aluzie la conflictul din Ucraina, transmițând un mesaj de solidaritate pentru soldații ruși: „În acest ajun de Anul Nou, gândurile și speranțele rudelor și prietenilor, ale milioanelor de oameni din Rusia, sunt alături de luptătorii noștri și comandanții noștri,” a declarat el. Omisiunea dificultăților economice Discursul nu a inclus mențiuni despre dificultățile economice actuale ale Rusiei, cum ar fi inflația ridicată sau creșterea economică încetinită, probleme exacerbate de conflictul din Ucraina și sancțiunile occidentale. Putin a reamintit că 2025 va marca 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, un element central în retorica Kremlinului despre măreția națională. Președintele a evidențiat rolul Uniunii Sovietice ca principal arhitect al victoriei Aliaților din 1945. Discursul lui Vladimir Putin a promovat imaginea unei Rusii unite, puternice și încrezătoare în viitor. Liderul rus și-a exprimat speranța că țara va continua să progreseze în anii ce urmează.

Lasconi a ținut un discurs prezidențiabil (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Lasconi a ținut un discurs prezidențiabil

Lasconi a ținut un discurs prezidențiabil. Elena Lasconi, candidatul USR la președinția României, a susținut că votul este un „blam istoric” pentru partidele tradiționale. De asemenea a lansat un atac dur la adresa contracandidatului său, Călin Georgescu, pe care l-a acuzat de admirație publică pentru Vladimir Putin și de promovarea unui discurs ceaușist, orientat spre izolarea țării. Lasconi a ținut un discurs prezidențiabil În ce îl privește pe contracandidatul său, Elena Lasconi a afirmat: Citește și: Trei sinecuri primite de Călin Georgescu care arată că a fost un om de bază al „sistemului” „Călin Georgescu este un admirator pe față al lui Vladimir Putin. Este pe față împotriva NATO și a Uniunii Europene. Are un discurs național ceaușist. Este pentru izolarea României, pe care el o numește 'neutralitate'. Vrea să scoată România din circuitele economice și financiare europene și internaționale. Și cu asta vrea să distrugă tot pe ce se bazează toată prosperitatea noastră.” „Fără NATO, România e la cheremul Rusiei” Lasconi a avertizat că, în lipsa sprijinului NATO, România ar deveni vulnerabilă în fața influenței rusești: „Fără NATO, România se află la cheremul Rusiei.” Ea a descris confruntarea electorală ca fiind „o luptă existențială pentru democrație” și a subliniat importanța alegerilor parlamentare din 1 decembrie: „Alegerile parlamentare devin cruciale în noul context.” Apel la unitate împotriva extremismului prorus Lasconi a încurajat mobilizarea forțelor democratice și pro-europene pentru a contracara extremismul prorus: „USR își asumă o luptă împotriva extremismului prorus. Dacă toate forțele reformiste se strâng în jurul USR, duminica viitoare avem încă o șansă să demonstrăm că suntem mai puternici decât ce se visează la Moscova.” Ea a garantat sprijin pentru unificarea forțelor democratice: „Garantez tuturor forțelor democratice și pro-europene că vom lăsa orgoliile la garderobă și vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața acestui pericol.” „Românii au rezistat, în istorie, invaziilor rusești” Lasconi a reamintit de rezistența istorică a românilor față de influența rusă, subliniind valorile Revoluției din Decembrie 1989: „Românii patrioți au rezistat, în istorie, de 10 ori invaziilor rusești – vom rezista și acum.” Critica guvernării și un apel la speranță Candidatul USR a acuzat actuala guvernare de dispreț față de cetățeni și de manipularea frustrărilor populare: „Guvernarea disprețului față de cetățeni trebuie să se încheie. Dar frustrarea și revolta noastră nu trebuie să devină o vulnerabilitate exploatată de Rusia. Haideți să transformăm furia noastră în speranță.” Mesaj către alegătorii lui Călin Georgescu Lasconi s-a adresat celor care au votat pentru contracandidatul său, cerându-le să reconsidere poziția: „Sunt convinsă că mulți dintre voi nu știați de putinismul lui Călin Georgescu, că este anti NATO și UE, că vrea o reîntoarcere la izolarea ceaușistă a României. Haideți să transformăm acest vot dintr-unul de protest într-unul pentru România.” „Blam istoric” pentru partidele tradiționale Elena Lasconi, a susținut că votul a fost un „blam istoric” pentru partidele tradiționale „Votul dat de milioane de români transmite un mesaj clar și răspicat: ne-am săturat să fim disprețuiți de cei care ar trebui să ne apere. Vrem o democrație în care votul nostru contează, în care vocea noastră contează. Dragi prieteni, România intră într-o nouă etapă a istoriei. Votul românilor de ieri a fost un vot de blam la adresa unui fel de a face politică, un vot de protest și exasperare”, a declarat Lasconi. Ea a evidențiat dorința de a construi o Românie în care statul să lucreze pentru cetățeni: „Îmi doresc o Românie în care cetățenii să poată trăi din munca lor și să fie respectați pentru aceasta, o țară în care statul muncește pentru cetățeni, nu cetățenii pentru stat.” Rezultatul alegerilor, o victorie a românilor Lasconi a dedicat rezultatul tuturor celor care au fost subestimați, dar au continuat să creadă în viitor: „Pentru toți românii care au fost subestimați vreodată, acest rezultat este al vostru. Pentru toți cei care au curajul să țintească mai sus, care cred într-o Românie demnă, puternică, pozitivă și europeană, acest rezultat este al vostru.” Ea a promis că va da totul pentru a îndeplini așteptările românilor: „Tuturor celor care mi-ați acordat votul, vă mulțumesc pentru mobilizare și încredere. Știu că votul vostru nu a fost unul pentru mine, ci pentru voi, pentru viitorul vostru și al celor pe care îi iubiți.” Poveste personală: o familie dedicată muncii Lasconi a vorbit despre valorile muncii, inspirate din experiența familiei sale: „Mama mea a lucrat în mai multe restaurante din Hațeg, unde a spălat cu apă rece pahare, timp de 12-14 ore zilnic. În familie, știm ce este munca. Știm cum e să trăiești din munca ta, nu din pensii speciale, nu din sinecuri de la partid, nu din cadouri de lux, de la dezvoltatori țepari.” Dominic Fritz: „USR a câștigat prima bătălie importantă” Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a lăudat performanța Elenei Lasconi, descriind-o drept o lideră puternică și inspiratoare: „Ne confruntăm probabil cu cel mai mare pericol pe care această țară l-a văzut după 1989. Și, tocmai de aceea, mă bucur că în următoarele două săptămâni, soarta acestei țări stă în mâinile unei femei care este puternică, o femeie în care avem încredere, o femeie care ne-a unit, o femeie care ne-a inspirat.”

Kamala Harris își amână discursul electoral (sursa: Facebook/Kamala Harris)
Internațional

Kamala Harris își amână discursul electoral

Kamala Harris își amână discursul electoral. Candidata democrată la Casa Albă, Kamala Harris, și-a anulat discursul planificat pentru sfârșitul zilei electorale de marți, urmând să se adreseze susținătorilor abia în cursul zilei de miercuri. Această decizie vine în contextul în care proiecțiile arată un dezavantaj clar față de contracandidatul său republican, Donald Trump, iar numărătoarea voturilor este în desfășurare. Kamala Harris își amână discursul electoral La sediul de campanie al Kamalei Harris, situat la Universitatea Howard din Washington, un reprezentant al echipei sale a făcut declarații în locul candidatei. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză Copreședintele campaniei, Cedric Richmond, a subliniat importanța numărării fiecărui vot și a transmis că Harris va reveni cu un mesaj miercuri. Richmond a precizat că Harris va vorbi nu doar în fața „familiei” de la Universitatea Howard, unde a absolvit în 1986, ci și pentru susținătorii ei și pentru întreaga națiune. Trump, potențială victorie Proiecțiile difuzate de televiziunile americane indică o creștere semnificativă a șanselor lui Donald Trump de a reveni la Casa Albă. Trump a câștigat miercuri în statul-cheie Georgia, una dintre cele mai disputate regiuni în această cursă electorală. Acesta este al doilea succes al său într-un stat-cheie, după victoria din Carolina de Nord, potrivit NBC și CNN.

Ciucă, discurs la Summit-ul NATO (Washington) (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Politică

Ciucă, discurs la Summit-ul NATO (Washington)

Ciucă, discurs la Summit-ul NATO (Washington): președintele PNL și al Senatului a reiterat importanța Alianței la Marea Neagră. Ciucă, discurs la Summit-ul NATO (Washington) Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, în discursul ţinut la reuniunea Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară la Washington, D.C., că România a continuat în 2024 să-şi demonstreze dedicarea faţă de obiectivele Alianţei, inclusiv pe flancul estic, atât cu privire la apărare, cât şi cu privire la descurajare. Citește și: PSD îl promovează mediatic intens, din nou, pe George Simion. Analist politic: „Lui Ciolacu îi convine, evident, un tur doi cu liderul AUR, nu cu Ciucă” "Ne-am întărit capacităţile militare în ceea ce priveşte cooperarea şi operaţiunile din toată lumea. De la Marea Baltică până la Marea Neagră ne-am angajat în apărarea securităţii pe flancul estic. (...) Condamnăm atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Ucraina. Ucraina este de partea bună a istoriei. (...) Este evident că trebuie să menţinem prezenţa NATO lângă Marea Neagră, dialogul politic şi dialog de sprijin pentru ceilalţi parteneri, inclusiv Moldova şi Georgia", a afirmat Ciucă, la reuniunea preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară în capitala SUA. "Suntem gata să contribuim la deciziile strategice" El a reafirmat că România va susţine cooperarea în cadrul Alianţei, inclusiv cu privire la adaptarea la noile ameninţări, cum ar fi războiul hibrid. "Suntem gata să contribuim la deciziile strategice. În concluzie, puterea NATO stă în unitatea noastră şi în valorile comune. Împreună ne vom asigura că NATO va rămâne o forţă politică puternică", a mai transmis preşedintele Senatului. Conform unui comunicat al Adunării Parlamentare a NATO, la reuniunea de la Washington, D.C, desfăşurată în marja Summitului Alianţei, participă lideri parlamentari din cele 32 de state membre NATO, precum şi din Ucraina. Această întâlnire la nivel înalt are rolul de a evidenţia importanţa dimensiunii parlamentare a Alianţei şi de a fi prezentate opiniile parlamentelor aliate cu privire la priorităţile cheie ale Alianţei. 75 de ani de NATO Summit-ul parlamentar al NATO reunește lideri parlamentari din cele 32 de state membre NATO, precum și din Ucraina, și 23 de președinți ai parlamentelor. Această întâlnire la nivel înalt evidențiază importanța dimensiunii parlamentare a Alianței și opiniile parlamentelor aliate cu privire la prioritățile cheie ale Alianței, conform comunicatului Adunării Parlamentare a NATO.  Summit-ul de la Washington este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înfiinţarea NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Romania aniversează în acest an două decenii de apartenență la NATO, cu cele mai solide garanţii de securitate.

Propaganda lui Putin reușește să blocheze discursul lui Zelenski Foto: Facebook
Politică

Propaganda Putin reușește blocheze discursul Zelenski

Propaganda lui Putin în România reușește să blocheze discursul lui Zelenski în Parlament: președintele AUR, George Simion, a anunțat ironic-triumfător, pe Facebook, că președintele Ucrainei va merge „doar la Iohannis” - o informație falsă, întrucât acesta va avea mai multe întâlniri, inclusiv cu premierul PSD Marcel Ciolacu. Nu este prima oară însă când Simion îl protejează pe președintele PSD. Inițial, Zelenski avea în program un discurs în plenul Legislativului. Însă acest program nu fusese încă transmis în mod oficial. Citește și: Circarul lui Firea, ex-viceprimarul Aurelian Bădulescu, trimis în Curtea de Conturi, ca să păzească banii statului. Potrivit ultimei declarații de avere, în 2022 era fără ocupație Propaganda lui Putin reușește să blocheze discursul lui Zelenski „Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean Volodimir Zelinski nu va mai veni astăzi în Parlamentul României. Merge doar la Iohannis”, a scris Simion. „S-au speriat, mititeii”, a mai scris președintele AUR, răspunzând unui comentator de pe această rețea socială. Majoritatea celor care au comentat această probare îl aprobă: „Eu nu îmi doresc sa vina Zelinski! Este un trădător, face jocul americanilor, nu îi pasă de popor!”, a scris unul dintre ei. Încă de acum câteva zile, senatoarea Diana Șoșoacă lansa amenințări la adresa integrității fizice a președintelui Ucrainei. Citește și: Primarul penal al Băii Mari, Cătălin Cherecheș, sparge banii orașului pe petreceri: onorarii uriașe, mult peste prețul pieței, pentru formațiile care vor cânta „Ar trebui să îi rupem picioarele lui Zelenski. Poporul român ar trebui să iasă în stradă și să nu-i permită intrarea în țară până la Cotroceni. Din cauza acestui om inconștient, malefic, om al diavolului, România a trebuit să se împrumute nelimitat. Au venit ucraineni bogați și și-au bătut joc de ajutorul românilor. Românii nu au avut în viața lor banii pe care i-au avut ucrainenii. De ce nu am ajutat noi un milion de pensionari, de copii, de oameni săraci? Zelenski a avut neobrăzarea ca atunci când a menționat țările cărora trebuie să le mulțumească nu a menționat România. A ignorat-o deși a fost țară care i-a deschis granița. A pus pe lista celor care trebuie omorâți un senator din România: Diana Șosoacă. Am avut interdicție în Ucraina când am vrut să mă duc la Fântâna Albă. Omul ăsta are o răutate inimaginabilă. El nu are legătură cu Ucraina, este pus acolo pentru că îndeplinește ordinele. România nu are de ce să-i deschidă granițele. Poate vrea să ne aducă banii înapoi, ajutoarele. De ce vine? Înseamnă că Iohanniș i-a adresat o invitație”, a afirmat Șoșoacă într-un interviu pentru Bună Ziua, Iași.

Zelenski refuzat la gala Oscar, ipocrizie (sursa: bild.de)
Internațional

Zelenski refuzat la gala Oscar, ipocrizie

Zelenski refuzat la gala Oscar, ipocrizie. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a calificat drept un "exemplu de ipocrizie" faptul că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu a fost invitat să ia cuvântul la ceremonia de decernare a premiilor Oscar. Zelenski refuzat la gala Oscar, ipocrizie "Cred că, dacă câştigă un Oscar pentru cel mai bun film străin în timp ce preşedintele Zelenski, care luptă, care conduce ţara, care duce cel mai mare război de după cel de-al Doilea Război Mondial în Europa, nu are voie să vorbească la Oscaruri, nu se poate găsi un exemplu mai bun de ipocrizie a managerilor şi producătorilor de top din industria cinematografică", a declarat ministrul ucrainean pentru ziarul german de duminică Bild am Sonntag. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Cuvântul ridicol nu este suficient pentru a descrie această ipocrizie", a mai spus Kuleba, care a precizat că nu pune la îndoială calitatea filmului. "Spun doar, oameni buni, dacă sunteţi pe cale să premiaţi un film despre război şi nu vă gândiţi, atunci când beţi şampanie şi purtaţi rochii frumoase şi diamante, că altcineva vrea să audă o poveste reală despre războiul care se întâmplă aici şi acum, atunci este ceva în neregulă cu voi", a justificat Kuleba. Este pentru a doua oară când Academia Oscarurilor refuză să-i permită lui Zelenski să ţină un discurs la ceremonia de decernare a premiilor, ceea ce provoacă agitaţie, discuţii şi speculaţii cu privire la motivul refuzului, notează ziarul de duminică. Citește și: ANALIZĂ Experții militari din China comunistă estimează că războiul din Ucraina se va termina în vară: acesta este motivul pentru care Beijingul se grăbește să pară mediatorul păcii Producătorul american Will Packer a refuzat deja apariţia lui Zelenski la gală anul trecut, potrivit Variety, se pare că din cauza îngrijorării că războiul de agresiune al Rusiei ar primi atenţie la Hollywood doar pentru că victimele sunt albe.

Atmosferă de înmormântare și personaje adormite la discursul lui Putin
Eveniment

Atmosferă de înmormântare și personaje adormite

Discursul „istoric” al lui Putin a fost urmărit, live, de zeci de participanți mobilizați la Gostiny Dvor, din Moscova, într-o atmosferă de înmormântare și cu personaje adormite în sală. Printre cei care ațipiseră înainte de începerea discursului: fostul președinte Dimitri Medvedev. Fotografia oficială a Kremlinului În jurul sălii din zona Kremlinului unde s-a desfășurat acest eveniment, s-au luat măsuri speciale de securitate, neobișnuite chiar și pentru capitala unei țări aflate în război. Discursul a durat circa o oră și a fost transmis pe ecrane gigantice instalate în Moscova. Comentatorii remarcă faptul că celbrul șef al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin”, n-ar fi fost invitat, un semn că a căzut în dizgrație. Prigozhin in disgrace: the leader of the Wagner PMC was not invited to the announcement of Putin's message More recently, the Kremlin's herald of sands reported that the event would be attended by members of "svo". But, apparently, prigozhin is not like that./1 pic.twitter.com/zE2PZzzKsi— Lew Anno Yieretz Israel (@anno1540) February 21, 2023 Atmosferă de înmormântare și personaje adormite „Discursul lui Putin este greu de urmărit. Nu doar pentru că VVP nu este un orator. Este vocea unei realități alternative, a unei lumi contrare în care NATO, pedofilii occidentali și profitorii "democratici", "naziștii" ucraineni amenință existența Rusiei, a ortodoxiei naționale și a autocratului său”, a scris, pe Twitter, istoricul Sebag Montefiore, cunoscut pentru cărțile sale despre Rusia. Vladimir Putin şi-a început discursul vorbind despre „operaţiunea militară specială” lansată în Ucraina, reamintind care au fost motivele pentru care Moscova a lansat-o şi dând vina pe NATO, care ameninţa securitatea Rusiei. „Au jucat un joc murdar”, „au avut un comportament cu două feţe, pe care l-am văzut şi în Iugoslavia şi Siria”, îşi mint propriii cetăţeni - a început Putin seria de acuzaţii la adresa SUA şi a aliaţilor lor. El a arătat că nicio ţară din lume nu are atâtea baze militare în lume ca SUA. „Au ieşit din tratate. Au făcut asta cu un motiv” - a spus el. Audience listening to Putin's annual speech. pic.twitter.com/gKMRhxaXco— J. Clarke ???? (@Jacob_EClarke) February 21, 2023 Ei au început războiul, a acuzat Putin, referindu-se la NATO. Noi ne protejăm teritoriul, a arătat el. DeFapt.ro este un proiect independent: Ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit către Defapt.ro. Durează un minut, online

Putin ar putea recunoaște independența Transnistriei Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Putin ar putea recunoaște independența Transnistriei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea recunoaște independența Transnistriei, în discursul pe care-l va ține la un an de la invadarea Ucrainei, susțin surse politice. Putin va rosti marți, 21 februarie, la ora 09.00 GMT, primul său discurs în faţa Adunării Federale din ultimii aproape doi ani, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când a lansat, pe 24 februarie 2022, războiul din Ucraina. Putin ar putea recunoaște independența Transnistriei Relațiile dintre Republica Moldova și Rusia au devenit tot mai tensionate în ultimele săptămâni. Regimul de la Chișinău a acuzat Moscova că urmărea să orchestreze o lovitură de stat. „Am spus în repetate rânduri că sponsorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova conduc cu încredere ţara pe calea Ucrainei şi a statelor baltice”, a fost replica ministerului rus de Externe. La o zi după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, în primăvara anului 2022, Tiraspolul a solicitat autorităților de la Chișinău recunoașterea independenței autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene”. Regiunea Transnistria și-a auto-proclamat independența după 1990, iar în 1992 a izbucnit un scurt război între armata Rusiei și Guvernul de la Chișinău. Recent, în Republica Moldova au fost adoptate amendamente la Codul Penal, care prevăd pedeapsa cu închisoarea pentru separatism. În septembrie 2022, preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie. Puteți citi și: ANALIZĂ Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei dirijate de Antena 3 „CNN” și preluate de PSD, AUR și Șoșoacă Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina.

Putin, show-delir de trei ore (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, show-delir de trei ore

Putin, show-delir de trei ore. Președintele rus a fost invitat să țină un discurs și să răspundă la întrebări la Clubul Internațional de Discuții Valdai, lângă Moscova. A fost a 19-a ediție a acestui eveniment, care anul acesta a avut tema "O lume post-hegemonică: justiție și securitate pentru toți". Putin, show-delir de trei ore Discursul (VIDEO) pe care Putin l-a ținut a durat aproape o oră. Peste două ore și jumătate după, președintele rus a răspuns la întrebările celor prezenți în sală. Tonul general al discursului și al întrebărilor a fost unilateral: Rusia este o victimă în jocul democrațiilor occidentale care vor să-și impună valorile asupra întregii lumi. Valori mercantile, comerciale, care vizează acapararea de resurse. Un rezumat al prezenței lui Putin la Valdai a făcut scriitorul Mitoș Micleușanu: "delirul lui putin de la clubul valdai l-a întrecut pe cel din 30 sept. ieri în fața unui public restrâns, printre care un indian care dădea extatic din cap, putin a citat din dostoevski și soljenițîn. a amintit de hiroshima și nagasaki. a vbit despre situatia ecologică și speciile pe cale de disparitie. pe scurt (că n-am rezistat o oră) a spus așa: 1: că ucraina e creația rusiei și doar în cadrul rusiei poate duce o existență normală. 2: a vbit despre originile sale muncitorești, despre simplitate, modestie, că e aproape de inimile oamenilor, că-i aude, că-i înțelege, că știe ce vor. (pt următorul mandat presupun) 3: a vbit despre războiul demarat de ucraina împotriva rusiei. provocat și declanșat de americani. normal. 4: a spus că ucraina pregătește o catastrofă nucleară. 5: a spus că e timpul pentru o schimbare de paradigmă globală. (ios de acord, dar să fie AI la schimbător, ceva din taiwan sau tibet) Citește și: Planeta a devenit un loc mult mai periculos: SUA și-au modificat strategia nucleară pentru a „descuraja orice formă de atac strategic” din partea Rusiei, Chinei, Coreei de Nord 6: a vbit despre pace si prietenie, despre importanța și respectul suveranității statelor lumii. despre dreptul la libera alegere a traiectoriei oricărui stat. (corect? corect!) 7: când pierdea rândul de pe foaie, mai dădea perle de la el, cioace, bâlbe, oftături, grimase. dar măcar nu a mai dat din picior, se vede ca i-au atras atenție ai lui data trecută. 8. a mai spus chestii, socoteli. una alta. faze. situații. momente. treburi. citate. trimiteri. istorie. 9: au fost puse intrebări (confortabile) a răspuns superb. indianul cu barbă din primul rând dădea mai departe extatic din cap, că da, că înțelege, că-i super! trolling next level. mi-a amintit de osho. concluzia mea: putin nu doar că e paralel cu lumea asta, dar e paralel deja cu sine, cu ce vrea și cu ce zice. foarte slab, nepregătit și rătăcit."

Zelenski, noaptea, lângă epava unei drone (sursa: president.gov.ua)
Internațional

Zelenski, noaptea, lângă epava unei drone

Zelenski, noaptea, lângă epava unei drone. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, stând afară, în întuneric, lângă epava unei drone doborâte, că numeroasele atacuri ruse asupra centralelor electrice nu vor frânge spiritul ucrainenilor. Zelenski a amintit că, în fiecare an pe 28 octombrie, Ucraina sărbătorește eliberarea de nazism. Zelenski, noaptea, lângă epava unei drone Renunţând la cadrul său obişnuit de interior, Zelenski a spus în mesajul său video zilnic că în ultimele două zile Kievul a doborât 23 de drone. În ultimele două săptămâni, Rusia a lansat zeci de rachete şi vehicule aeriene fără pilot asupra reţelei ucrainene de producţie a energiei electrice, cauzând daune majore şi întreruperi de curent. "Bombardamentele nu ne vor frânge: să auzi imnul inamicului pe pământul nostru este mai înfricoşător decât (să auzi) rachetele inamicului pe cerul nostru. Nu ne este frică de întuneric", a declarat Zelenski. Kievul şi patru regiuni ucrainene ar putea fi nevoite să întrerupă alimentarea cu energie electrică pentru mai mult timp decât era prevăzut, după atacurile ruse, a anunţat joi un oficial ucrainean de rang înalt. Citește și: Mossadul a început să coopereze cu Ucraina. Zelenski a refuzat să dea detalii, spunând doar că serviciile de informații „lucrează” Zelenski a mai spus că Rusia a lansat până acum mai mult de 8.000 de atacuri aeriene şi 4.500 de rachete.

Putin încearcă să-și ascundă eșecul evident (syrsa: kremlin.ru)
Internațional

Putin încearcă să-și ascundă eșecul evident

Putin încearcă să-și ascundă eșecul evident. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia, iar astfel SUA şi Europa devin "parte" în conflict, relatează agenţiile EFE şi DPA. Mobilizarea, absentă din discursul lui Lavrov Lavrov s-a exprimat astfel la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, unde au fost prezenţi şi omologii săi ce reprezintă principalele puteri ale lumii, inclusiv secretarul american de stat, Antony Blinken, dar şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Şeful diplomaţiei ruse nu a făcut în intervenţia sa nicio menţiune despre decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele ce participă la agresiunea începută în februarie contra Ucrainei, dar a criticat dur sprijinul militar pe care SUA, Marea Britanie şi state membre ale UE îl oferă Kievului. Putin încearcă să-și ascundă eșecul evident "Această politică presupune o participare directă a Occidentului în conflict şi îl transformă în parte a conflictului", a insistat şeful diplomaţiei ruse. Conform acestuia, în Ucraina trupele ruse se confruntă "nu doar cu formaţiunile neonaziste ale regimului de la Kiev, ci şi cu maşinăria militară a Occidentului colectiv". Citește și: SUA, mesaj foarte răspicat: Putin nu trebuie lăsat să scape fără să răspundă pentru ce a făcut în Ucraina Mai mult, Lavrov a acuzat Kievul de "tactici teroriste", precum folosirea populaţiei civile ca "scuturi umane", şi a estimat că Ucraina a devenit sub conducerea preşedintelui Volodimir Zelenski un "stat complet totalitar". Vin der Leyen nu vrea armistițiu În acest timp, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat împotriva convenirii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina, motivând că singura opţiune pentru ca acest război să se încheie este ca Rusia să pună capăt invaziei. Ea a făcut această afirmaţie într-un discurs susţinut la Universitatea Princeton, unde a venit în cadrul programului său stabilit cu ocazia prezenţei în SUA la Adunarea Generală a ONU. "Ştiu că unii cer o încetare a focului, dar realitatea este că dacă Rusia încetează să lupte, nu va mai fi război în Ucraina. Dar dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina", a apreciat Ursula von der Leyen, adăugând că armata ucraineană a făcut "progrese impresionante, eliberând multe sate şi oraşe", iar "aceasta necesită consolidare".

Putin, nevoit să-şi amâne discursul la Forumul de la Sankt Petersburg, din cauza unui atac cibernetic Foto: News.ro
Internațional

Putin, nevoit să-şi amâne discursul

Putin, nevoit să-şi amâne cu o oră discursul la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, din cauza unui atac cibernetic, anunţă Kremlinul. Sistemul de acreditatre a fost vizat de un atac cibernetic de ”negare a serviciului” (ddos). Putin, nevoit să-şi amâne discursul Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că acest atac a fost lansat joi şi că a dezactivat sistemul de acreditare şi de primire a invitaţilor la forum, antrenând o serie de probleme de acces. Specialişti lucrau să soluţioneze pronblema, iar discursul lui Putin a fost amânat, anunţă Peskov, citat de news.ro. Forumul economic anual de la Sankt Petersburg - care se desfăşoară de miercuri şi până sâmbătă - a fost lansat de către Kremlin în 1997, cu scopul de a atrage investiţii străine, a discuta politici economice şi promovării unei imagini a unei Rusii deschise afacerilor, după dispariţia regmului sovietic. Rusia prezintă acest eveniment drept ”Davosul rusesc”. În pofida faptului că Rusia este cea suspectată de atacuri cibernetice în Occident, Putin acuza luna trecută că atacuri ale unor ”structuri de stat” străine vizând Rusia au crescut de câteva or. El anunţa că Moscova urmează să-şi consolideze apărarea cibernetică prntr-o reducere a folosirii software-ului şi hardware-ului străine. Site-uri aparţinând multor companii de stat şi presei au fost vizate de hackeri după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, cu scopul de a afişa informaţii care contravin liniei oficiale a Moscovei cu privire la Războiul rus din Ucraina. Rusia a primit ani de zile lideri mondiali şi oameni de afaceri de talie la acest forum economic, în al doilea cel mai important oraş rusesc, însă anul acesta elita globală stă departe, în urma sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei din cauza Războiului din Ucraina. Talibanii, așteptați la Forum Moscova compensează acest lucru, săptămâna aceasta, invitând actori mai mici, ca China, a doua economie mondială, care nu i-a impus sancţiuni. Pe lista participanţilor, mult mai mică decât în anii precedenţi, se află ministrul Comerţului din Emiratele Arabe Unite (EAU). Liderul separatist prorus al ”republicii” de la Doneţk Denis Puşilin se află, de asemenea, printre participanţi. Citește și: Procentul românilor care nu cred că Rusia este vinovată pentru invadarea Ucrainei, printre cele mai mari din Europa (sondaj ECFR) Este aşteptat la forum şiun reprezentant al talibanilor - în pofida faptului că Rusia îi desemnează pe talibani drept o grupare teroristă.

Putin spune că Occidentul este de vină (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin se crede Stalin în 1945

Putin se crede Stalin în 1945. Preşedintele rus a dat asigurări că, "la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră", sporind comparaţiile între cel de-al doilea Război Mondial şi conflictul din Ucraina, într-un mesaj de felicitare transmis de 8 mai - cu prilejul celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste - liderilor şi cetăţenilor din mai multe ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Putin se crede Stalin în 1945 "Astăzi, militarii noştri, la fel ca strămoşii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea ţării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră", a susţinut Putin. "Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului, care a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări", a adăugat şeful statului rus, exprimându-şi dorinţa ca "noile generaţii să fie demne de amintirea taţilor şi bunicilor lor". "Este nevoie să conservăm şi să transmitem (...) adevărul despre faptele războiului, valorile spirituale comune şi tradiţiile de prietenie şi frăţie", a spus Putin, citat de Kremlin. În intervenţia sa, Putin şi-a înmulţit referirile nu doar la militari, ci şi la civilii din "frontul interior", "care au zdrobit nazismul cu preţul nenumăratelor sacrificii". Delirul anti-nazist din capul lui Putin "Din nefericire, astăzi, nazismul ridică din nou capul", a apreciat preşedintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor. "Datoria noastră sacră este de a-i împiedica pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi" în ceea ce Moscova numeşte "Marele Război patriotic" "să-şi ia revanşa", a mai spus Putin, care le-a urat "tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor paşnic şi drept". EFE notează că felicitările au fost adresate guvernelor şi popoarelor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, R. Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, dar şi autoproclamatelor republici Abhazia şi Osetia de Sud. Felicitări pentru Donețk și Lugansk În plus, Putin i-a felicitat pe liderii şi pe cetăţenii autoproclamatelor "republici populare" Doneţk şi Lugansk, recunoscute de Moscova cu doar câteva zile înaintea lansării invaziei militare în Ucraina. Putin a felicitat şi popoarele Georgiei şi Ucrainei, însă nu şi autorităţile celor două ţări, care şi-au manifestat interesul de a adera la NATO. Citește și: Marcarea sfârșitului celui de-al doilea război mondial trimite Rusia și SUA în plin război rece: șeful Dumei de la Moscova acuză Washingtonul de implicare directă în războiul din Ucraina Luni, 9 mai, la Moscova va fi organizată o paradă militară care să marcheze victoria împotriva Germaniei naziste. Atunci când a anunţat, la 24 februarie, lansarea "operaţiunii militare speciale" ruse în Ucraina, Putin a afirmat că obiectivul acestei intervenţii este "demilitarizarea şi denazificarea" Ucrainei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră