sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: diplomație

5 articole
Eveniment

Salariile din MAE, nivel de supermarket

Salariile din MAE, nivel de supermarket. România lovește sub greutatea sa în politica externă. Aceasta este una dintre cele mai frecvente afirmații împărtășite de analiștii de politică externă români și străini, scrie Marius Ghincea, expert în relații internaționale, cercetător doctorand la Institutul Universitar European din Florența, citat de Libertatea. Salariile din MAE, nivel de supermarket O explicație: Ungaria investește anual mai mult decât dublul României, ungurii ajungând în 2022 la 638 de milioane de euro pentru Ministerul lor de Externe. Citește și: Sinecuristul ministrului Grindeanu: absolvent de geografie, de neînlocuit la Transporturi – șef peste aeroporturi, căi ferate și porturile Dunării. Plus încă vreo două sinecuri Mai mult, salariul de intrare în diplomație e sub cel de casier la supermarket: 700 de euro. Un salariu foarte mare în MAE este de 1.500 de euro, de trei ori mai mic decât un salariu mare din ASF. Pentru diplomații români nu se decontează nici măcar prânzurile diplomatice, iar când decontarea există, ea se face la costuri jenante pentru prețurile de azi din capitalele europene, de pildă. O altă explicație, mai notează Ghincea, este că lipsa resurselor pentru diplomația românească este ombilical legată de nivelul de ambiție a elitelor politice de la București în ceea ce privește politica externă a țării noastre. Fără voință politică, românii nu se pot aștepta să aibă o politică externă mai activă și vizibilă.

Salariile din MAE, nivel de supermarket (sursa: Facebook/MAE)
Ucraina respinge iar categoric "diplomația" capitulării (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Ucraina respinge iar categoric "diplomația" capitulării

Ucraina respinge iar categoric "diplomația" capitulării. Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a lansat un apel către comunitatea internaţională să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei, într-un mesaj postat pe Twitter miercuri seara. Ucraina respinge iar categoric "diplomația" capitulării "Când cineva vorbeşte de o , acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumului dat de Rusia: să-şi dea teritoriile şi să-şi recunoască înfrângerea. Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu aceasta. Astfel încât am o rugăminte: nu mai propuneţi Ucrainei capitularea sub masca diplomaţiei!", susţine Podoliak în mesajul său. Federaţia Rusă încearcă să-i determine pe partenerii Ucrainei să exercite presiuni asupra preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a accepta ultimatumul Federaţiei Ruse la masa negocierilor şi îngheţarea conflictului, a declarat Mihailo Podoliak într-un interviu acordat la sfârşitul lunii octombrie trustului german Welt. Doar că îngheţarea conflictului înseamnă acordarea unui respiro Moscovei pentru a se pregăti de continuarea invaziei, a subliniat Podoliak. Negocieri mimate de Rusia În prima etapă a conflictului, care a ajuns joi în cea de-a 253-a zi, Rusia şi Ucraina au avut patru runde de discuţii la nivel de delegaţii, dintre care ultima a fost la 29 martie în Turcia. Acest proces a fost suspendat pentru că, potrivit Kievului, partea rusă nu venea cu nimic concret care să facă obiectul unor discuţii. La 30 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs privind anexarea a patru regiuni ucrainene - Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est) -, a cerut Ucrainei să înceteze imediat focul şi să se aşeze la masa negocierilor, excluzând faptul că returnarea teritoriilor ucrainene ar putea constitui obiectul discuţiilor. Citește și: Frustrarea generalilor ruși poate duce la folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina, potrivit informațiilor deținute de Washington. Alertă la Casa Albă Preşedintele Volodimir Zelenski a răspuns că Ucraina doreşte să ajungă la un acord cu Federaţia Rusă, dar acest lucru este imposibil cu actualul preşedinte rus. "Nu ştie ce înseamnă demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte", a subliniat Zelenski, citat de Unian. La 4 octombrie, Zelenski a anunţat intrarea în vigoare a deciziei din 30 septembrie a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, care declară oficial "imposibilitatea de a purta negocieri cu Putin".

Putin nu vrea oprirea invaziei ucrainene (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin nu vrea oprirea invaziei ucrainene

Putin nu vrea oprirea invaziei ucrainene. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative, informează Reuters. Putin nu vrea oprirea invaziei ucrainene "Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă", a declarat Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna. "Luăm în considerare şi vom lua în considerare toate mijloacele de a avansa diplomaţia dacă vedem o deschidere pentru a o promova prin orice mijloace, bineînţeles că vom lua mereu în considerare acest lucru", a spus el. În schimb, a adăugat el, Moscova " îşi dublează şi triplează" agresiunea. Rusia şi-a intensificat în această săptămână atacurile cu rachete şi drone asupra infrastructurii care asigură aprovizionarea cu energie şi apă. Ucraina şi Occidentul consideră că aceasta este o campanie de intimidare a civililor înaintea venirii iernii. Puteri sporite pentru guvernatorii regionali La începutul acestei luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu, că Rusia este dispusă să se angajeze cu SUA sau cu Turcia în privinţa modalităţilor de a pune capăt războiului, aflat acum în a opta lună, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere. Blinken şi alţi oficiali americani au spus în mod repetat că Moscova nu este interesată de un demers diplomatic serios. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu omologul său rus, Serghei Şoigu. În prima conversaţie telefonică din luna mai, şeful Pentagonului a subliniat importanţa menţinerii liniilor de comunicaţie pe fondul războiului din Ucraina. Citește și: Putin vrea să suprime „telefonul roșu”, singura cale de comunicare urgentă cu SUA la nivel înalt în situații de criză. Pentagonul i-a transmis Moscovei că e „important” să nu o facă În declaraţiile televizate adresate Consiliului de Securitate, preşedintele Putin a anunţat sporirea puterile guvernatorilor regionali şi a ordonat crearea unui consiliu coordonator sub conducerea primului ministru Mihail Mişustin care să susţină "operaţiunea militară specială", aşa cum numeşte liderul de la Kremlin invadarea Ucrainei.

Xi Jinping, cu degetul pe trăgaci (sursa: npr.org)
Internațional

Xi Jinping, cu degetul pe trăgaci

Xi Jinping, cu degetul pe trăgaci. China a criticat aspru luni recentele declaraţii ale preşedintelui american Joe Biden care a asigurat că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unei intervenţii chineze, Beijingul denunţând o "gravă încălcare" a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului, informează Reuters şi France Presse, citând Ministerul chinez de Externe. China vrea reunificare, nu secesiune China îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare ca răspuns la activităţile care divizează naţiunea, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, într-o conferinţă de presă. "Suntem gata să facem tot posibilul în eforturile privind o reunificare paşnică. În acelaşi timp, nu vom tolera nicio activitate care vizează secesiunea", a subliniat Mao Ning. Reprezentanta MAE chinez a cerut SUA să trateze problemele legate de Taiwan "cu atenţie şi în mod corespunzător" şi să nu trimită "semnale false" forţelor separatiste care pledează pentru independenţa insulei, avertizând Statele Unite să nu prejudicieze grav relaţiile sino-americane şi pacea în Strâmtoarea Taiwan. Xi Jinping, cu degetul pe trăgaci China a calificat afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden drept o "gravă încălcare" a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului, notează AFP. "Există o singură China în lume, Taiwanul face parte din China, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim al Chinei", a conchis purtătoarea de cuvânt a MAE chinez. Într-un interviu difuzat în weekend, canalul american de televiziune CBS l-a întrebat pe Joe Biden dacă "americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze". Președintele american a răspuns: "Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent". Taiwan, o problemă de 73 de ani China consideră Taiwanul, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, drept una din provinciile sale pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez (1949). Citește și: Biden aproape i-a declarat război Chinei: Vom apăra Taiwanul „dacă ar avea loc un atac fără precedent” În trei comunicate comune semnate în 1972, 1979 şi 1982, SUA s-au angajat să recunoască guvernul de la Beijing ca unic reprezentant legitim al Chinei. Washingtonul şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în 1979. SUA înarmează masiv Taipeiul Declaraţiile lui Joe Biden intervin după o apropiere semnificativă între SUA şi Taiwan într-un moment în care relaţiile Beijing-Washington sunt la cel mai scăzut nivel în ultimele decenii. Un proiect de lege care prevede, în premieră, un ajutor militar american direct Taiwanului a trecut miercuri o etapă cheie în Congres. Cu câteva zile înainte, Washingtonul anunţase vânzări de arme către Taiwan în valoare de 1,1 miliarde de dolari. Duminică, la solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat că politica SUA faţă de Taiwan "nu s-a schimbat".

SUA, îngrijorată de anunțul Turciei (sursa: Facebook/US Department of State)
Internațional

Rusia - război, nu diplomație în Ucraina

Rusia - război, nu diplomație în Ucraina. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă "un scenariu de provocări" conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP. Rusia - război, nu diplomație în Ucraina Evenimentele din ultimele 24-48 de ore "fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei", a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Citește și: Putin a dat semnalul începerii operațiunii „Ucraina”: tiruri de artilerie în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk "Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică" la această criză gravă între Occident şi Rusia, "suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia", a spus şeful diplomaţiei americane. Blinken a formulat acuzaţii similare joi în Consiliul de Securitate al ONU. Germania: Rusia exercită "o ameninţare absolut inacceptabilă" Tot vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat la rând său că Rusia exercită "o ameninţare absolut inacceptabilă" asupra securităţii europene. Anunţurile recente ale Rusiei privind o retragere parţială a trupelor "au fost un licăr de speranţă", a spus ea, adăugând însă că îşi doreşte să vadă acţiuni, "deoarece ameninţarea rusă este în continuare reală". "Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă", a declarat şefa diplomaţiei germane. În timp ce Rusia a transmis joi SUA cererile sale strategice privind securitatea în Europa, pentru a dezamorsa criza privind Ucraina, Annalena Baerbock spune că propunerile Moscovei "nu sunt încurajatoare până acum". "Vrem să discutăm în orice moment" despre aceste subiecte cu Rusia, dar "nu cu propuneri care pun la îndoială arhitectura de securitate pe care am construit-o împreună" în Europa, a afirmat ea.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră