sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: dialog

6 articole
Internațional

Borrell vrea suspendarea dialogului politic UE-Israel

Borrell vrea suspendarea dialogului politic UE-Israel. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, va propune luni, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Bruxelles, suspendarea dialogului politic cu Israelul. Decizia vine ca răspuns la "un an de promisiuni ignorate" de autoritățile israeliene privind respectarea dreptului internațional în conflictul din Gaza. Borrell vrea suspendarea dialogului politic UE-Israel Decizia vine ca răspuns la "un an de promisiuni ignorate" de autoritățile israeliene privind respectarea dreptului internațional în conflictul din Gaza. Citește și: Raport Finanțe: Guvernul trebuia să încaseze, în 2024, 2,5 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune, dar a încasat zero în nouă luni O altă propunere cheie a lui Borrell vizează interzicerea importului de produse provenite din așezările israeliene situate pe teritoriile palestiniene ocupate, o măsură care reflectă nemulțumirea Uniunii Europene față de politica Israelului în regiune. Relația UE-Israel sub Acordul de asociere din 2000 Dialogul politic dintre UE și Israel este reglementat prin Acordul de asociere UE-Israel, în vigoare din anul 2000. Acest acord include schimburi regulate de opinii și cooperare economică în sectoare precum industria, energia, transporturile și turismul. Relațiile se bazează pe respectarea drepturilor omului și a principiilor democratice, un aspect acum pus sub semnul întrebării. Propuneri similare din partea Spaniei și Irlandei Spania și Irlanda au sugerat anterior reevaluarea Acordului de asociere UE-Israel, semnalând preocupări similare. Totuși, mai mulți diplomați europeni au subliniat că suspendarea dialogului politic nu echivalează cu suspendarea acordului în ansamblu sau a Consiliului de asociere, organismul principal care gestionează relațiile bilaterale. UE și crizele internaționale În cadrul reuniunii CAE, miniștrii de externe ai statelor membre vor discuta și alte subiecte critice, precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu un schimb informal de opinii prin videoconferință cu Andrii Sîbiga, ministrul ucrainean al afacerilor externe. Pe agendă mai este și situația politică din Georgia, în urma alegerilor parlamentare desfășurate pe 26 octombrie. Impactul propunerilor asupra relațiilor UE-Israel Propunerea de suspendare a dialogului politic ar putea tensiona relațiile dintre UE și Israel, având implicații atât politice, cât și economice. În același timp, măsura reflectă angajamentul UE de a-și respecta valorile fundamentale și de a lua poziții ferme în fața conflictelor internaționale.

Borrell vrea suspendarea dialogului politic UE-Israel (sursa: X/Josep Borrell Fontelles)
Putin, deschis dialogului cu cancelarul Scholz (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, deschis dialogului cu cancelarul Scholz

Putin, deschis dialogului cu cancelarul Scholz. Președintele rus Vladimir Putin este dispus să poarte discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, conform declarației de duminică a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Putin, deschis dialogului cu cancelarul Scholz Acesta a subliniat că Rusia rămâne deschisă pentru contacte diplomatice, deși nu au existat propuneri recente din partea Germaniei pentru o convorbire telefonică. Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro Peskov a răspuns astfel la afirmațiile făcute vineri de Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, care a sugerat că Vladimir Putin nu ar mai dori să discute telefonic cu Olaf Scholz. Cu toate acestea, Kremlinul a reiterat disponibilitatea pentru un dialog, în ciuda tensiunilor actuale dintre Moscova și Berlin. Scholz explorează posibilități de pace Recent, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat necesitatea explorării posibilităților de a ajunge la pace, iar informații au circulat cu privire la planificarea unei noi convorbiri telefonice între el și liderul rus. Ultima astfel de discuție între cei doi a avut loc în decembrie 2022, când Scholz a făcut apel la o soluție diplomatică și la retragerea trupelor ruse din Ucraina. La începutul lunii octombrie, Peskov a menționat că relațiile dintre Rusia și Germania sunt la cel mai scăzut nivel, dar nu din vina Rusiei, potrivit Kremlinului. Totuși, Moscova rămâne deschisă dialogului, deși, în prezent, nu există subiecte comune pe agendă.

Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai Foto: Captură video Digi 24
Justiție

Dialogul halucinant debutul procesului accidentului din 2 Mai

Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai a fost difuzat de Antena 3, care a obținut înregistrarea din ședința de judecată. În înregistrare se aude cum judecătoarea Ancuța Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”. Citește și: Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro Accidentul s-a produs pe 19 august 2023, două persoane fiind ucise, iar alte trei rănite. Judecătoarea Popoviciu câștiga, în medie 12.500 de lei pe lună, în anul fiscal 2022. Ea a absolvit, în 2006, Dreptul la universitatea din Oradea, iar din 2011 este judecător. Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai Iată cum a decurs deschiderea procesului în care Vlad Pascu este judecat pentru că, fiind drogat, a ucis două persoane, potrivit unei transcrieri DCNews: Judecătoarea Popoviciu: „Olariu Andrei Sebastian e prezent?“ În sală se produce rumoare și judecătoarea întreabă: „Cum?” „Este una dintre victime, care este decedată“, spune o femeie din sală. Judecătoarea: „A decedat vreo victimă?“ În sală se produce rumoare din nou. „Vă rog să nu vorbiți! Doar fac prezența părților de pe listă. Vă rog să nu vorbiți peste instanță“, mai spune judecătoarea Popoviciu. CSM a respins, miercuri, propunerea formulată de Inspecția Judiciară privind suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuţa. Aceasta va rămâne judecător și va continua să judece în dosarul lui Vlad Pascu.

Putin amenință nuclear, Beijing cere armistițiu (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin amenință nuclear, Beijing cere armistițiu

Putin amenință nuclear, Beijing cere armistițiu. China a cerut miercuri un "armistiţiu prin dialog" în Ucraina, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială, transmite AFP. Putin amenință nuclear, Beijing cere armistițiu "Suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate, obiectivele şi principiile Cartei ONU trebuie urmărite, preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor trebuie luate în considerare şi toate eforturile în favoarea unei rezolvări paşnice a crizelor trebuie susţinut", a declarat într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe. "Facem apel la părţile interesate să implementeze un armistiţiu prin dialog şi consultare şi să găsească o soluţie care să satisfacă preocupările de securitate legitime ale tuturor părţilor, imediat ce va fi posibil", a adăugat reprezentantul diplomaţiei de la Beijing. "China face apel la toate părţile interesate să îşi aplaneze diferendele în mod convenabil prin dialog şi consultare şi este gata să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în detensionarea situaţiei", a mai spus el. Prietenia ruso-chineză, strânsă Putin a decretat miercuri mobilizarea parţială în Rusia şi a promis că va face uz de "toate mijloacele disponibile" pentru apărarea teritoriului ţării sale, în special împotriva Occidentului, după ce regiunile din Ucraina controlate de forţele ruse au anunţat că vor organiza referendumuri pentru unirea cu Rusia. Citește și: VIDEO Mobilizarea, desființată chiar de experții ruși, pe canalul de propagandă al Kremlinului: „Nu avem rezerve, nu avem avioane, nu avem piloți”. Analist britanic: „Chill everyone”! AFP reaminteşte că Moscova şi Beijingul au legături mai apropiate în ultimii ani şi susţin că relaţia lor pentru contrabalansarea dominaţiei mondiale a SUA este "nelimitată". Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping la un summit regional în Uzbekistan; cei doi şefi de stat au atras mai mulţi lideri asiatici în favoarea unei noi "ordini internaţionale" care sfidează influenţa occidentală.

Zelenski, dialog cu Moscova, despre Donbass și Crimeea. Sursă imagine: Twitter NEXTA
Internațional

Zelenski dialog cu Moscova despre Donbass și Crimeea

Zelenski, dialog cu Moscova despre Donbass și Crimeea. Președintele ucrainean și-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre statutul regiunilor separatiste și despre Crimeea anexată de Rusia. „Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiți de capitulare”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru ABC. Zelenski, dialog cu Moscova despre Donbass și Crimeea. Președintele Ucrainei menționează că nu va recunoaște independența regiunilor separatiste Volodimir Zelenski și-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre statutul regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi despre peninsula Crimeea anexată de Rusia, relatează Agerpres. Președintele ucrainean a spus clar că nu va ceda solicitărilor Moscovei de a recunoaşte independenţa autoproclamatelor ''republici populare'' sau controlul Rusiei asupra peninsulei Crimeea. „Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiţi de capitulare", a declarat el, citat de DPA. „Putem discuta şi găsi un compromis despre cum ar putea merge mai departe aceste teritorii", a adăugat Zelenski. El a spus că este important să se acorde atenţie felului în care trăiesc oamenii de acolo care vor să facă parte din Ucraina, astfel că această chestiune este mai complicată decât simpla recunoaştere. "Este un alt ultimatum, iar noi nu suntem pregătiţi pentru ultimatumuri", a declarat preşedintele Ucrainei. Citește și: România, alături de Polonia, rută de aprovizionare a Ucrainei cu armament, scrie New York Times. Ungaria a refuzat să permită tranzitarea echipamentului militar Zelenski i-a cerut lui Putin să înceapă dialogul direct Zelenski a făcut din nou apel la preşedintele rus Vladimir Putin să negocieze direct. „Este nevoie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen", a spus Zelenski. ⚡️Zelensky: "While Russians are to blame for the killings, responsibility is shared by those who for 13 days in their Western offices haven’t been able to approve an obviously necessary decision, who didn’t save our cities from these bombs and missiles – although they can."— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 8, 2022 1.207 civili ucraineni, omorâți de ruși în cele 13 zile de război în Ucraina 1.207 civili ucraineni au fost omorâți în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, din 24 februarie, a anunțat Organizația Națiunilor Unite, citată de BBC News. Cei mai mulți au fost omorâți în bombardamente aeriene și în atacuri cu arme explozive, în timp ce sute de clădiri rezidențiale au fost distruse în bombardamentele asupra orașelor ucrainene. Cel puțin un jurnalist a murit în aceste atacuri, arată ONU. Totodată, ONU a semnalat că în zonele controlate de trupele rusești din Ucraina, protestatarii ucraineni sunt reținuți „în mod arbitrar”. Citește și: Gafă majoră a diplomației ruse, spre enervarea Beijingului: a trecut statul Taiwan pe lista țărilor „neprietenoase”. Oficial, Rusia consideră Taiwan drept parte a Chinei comuniste Footage from #Kharkiv pic.twitter.com/uu8u1SevVa— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022

Putin vrea acceptate toate cererile rusești (sursa: time.com)
Internațional

Putin vrea acceptate toate cererile rusești

Putin vrea acceptate toate cererile rusești. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, că dialogul în favoarea păcii cu Ucraina nu este posibil decât dacă "toate cererile ruseşti" sunt acceptate de către Kiev, relatează AFP. Putin vrea acceptate toate cererile rusești "Rusia este deschisă dialogului cu partea ucraineană, precum şi cu toţi cei care vor pacea în Ucraina. Dar cu condiţia ca toate cererile ruseşti să fie satisfăcute", a indicat Kremlinul într-un rezumat al acestei convorbiri care a aut loc "la iniţiativa Germaniei". Preşedintele rus şi-a reiterat cerinţele: un statut "neutru şi nenuclear" pentru Ucraina, "demilitarizarea sa obligatorie", "denazificarea sa", recunoaşterea anexării peninsulei Crimeea de către Rusia şi "suveranitatea" regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, în teritoriile lor administrative, în timp ce rebelii nu controlează în prezent decât o treime din acestea. Citește și: Liderii de la Tiraspol îl atrag pe Putin în Transnistria: cer să le fie recunoscută independența, resping aderarea Moldovei la UE El a spus că "speră că reprezentanţii Kievului vor adopta o poziţie rezonabilă şi constructivă în cursul celei de-a treia runde de negocieri", prevăzută - potrivit Kievului - în acest weekend. Putin i-a spus cancelarului german că forţele ruse nu bombardează Kievul şi marile oraşe ucrainene, calificând drept "fabricaţie grosieră" informaţiile despre distrugerile făcute de armata rusă, notează AFP. Kremlin: "Fabricaţii grosiere ale propagandei" că Rusia bombardează orașe "Informaţiile privind pretinsul bombardament asupra Kievului şi asupra altor mari oraşe nu sunt decât fabricaţii grosiere ale propagandei", i-a transmis Putin lui Scholz, potrivit unui comunicat al Kremlinului. El a afirmat că "scopurile şi obiectivele" Moscovei în războiul său cu Ucraina vor fi "fără nicio îndoială atinse". Pe teren, cel puţin şapte persoane, între care doi copii, au fost ucişi în urma unui atac aerian rusesc asupra unei zone rezidenţiale rurale din regiunea Kiev, a anunţat poliţia ucraineană, citată de Reuters. Atacul a avut loc în localitatea Markhalivka, situată la numai zece km de periferia de sud-vest a capitalei ucrainene. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a aprobat vineri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie în favoarea creării unei comisii internaţionale de anchetă privind încălcările drepturilor omului şi ale dreptului umanitar în Ucraina după invazia rusă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră