duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: dezertori

3 articole
Internațional

Rusia pedepsească cei care au fugit

Rusia vrea să-i pedepsească pe cei care au fugit de mobilizare: le confiscă mașinile și le dă celor care au luptat pe front. Propunerea aparține președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin. Rusia vrea să-i pedepsească pe cei care au fugit Volodin a spus că au fost întocmite liste cu cei care au părăsit Rusia, după 21 septembrie. „Trebuie să ne gândim cui vom da mașinile lor”, a spus șeful Parlamentului Rusiei. Volodin proposed to give the families of the NWO participants the cars left at the borders by the departing citizens.Squeezing someone else's property is what United Russia people know how to do best. https://t.co/7TNb4UMu4Q— Cathy (@cathy39637692) September 28, 2022 Potrivit unei surse din administrația prezidențială a Rusiei, citată acum două zile de Novaia Gazeta, peste 260 de mii de bărbați plecaseră din Rusia în doar primele cinci zile de la începerea mobilizării. Anunțul de miercurea trecută privind prima mobilizare publică a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul a ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, a declanșat o fugă spre granițe din partea bărbaților eligibili pentru armată, precum și neliniște în rândul populației, în general. Oficialii au declarat că alți 300.000 de ruși vor fi chemați la datorie în cadrul campaniei de mobilizare. Citește și: Cum puteau fi sabotate conductele Nord Stream? Varianta cea mai probabilă: scafandri sau drone subacvatice. Precedent: cablurile submarine ale Norvegiei, tăiate, în ianuarie 2022 Confruntat cu pierderi considerabile pe câmpul de luptă, extinderea liniilor frontului şi un conflict care a durat mai mult decât se aştepta, Kremlinul s-a străduit să-şi suplimenteze trupele în Ucraina, apelând chiar şi la recrutarea pe scară largă a deţinuţilor din închisori.

Rusia vrea să-i pedepsească pe cei care au fugit Foto: Twitter
Soldații ruși care se predau trebuie să strige: „Milion”! Codul face referire la recompensa acordată de regimul de la Kiev Foto: Twitter
Eveniment

Soldații ruși care se predau trebuie să strige: „Milion”!

Soldații ruși care se predau trebuie să strige cuvântul-cheie „Milion”, scrie, azi, The Times. Acest cod face referire la recompensa de cinci milioane de ruble - circa 55.000 de dolari - pe care Ucraina o acordă rușilor care încetează să se mai lupte pentru Putin. The Times publică un infografic al asociației avocaților din Ucraina în care li se explică soldaților ruși ce trebuie să facă pentru a se preda. Soldații ruși care se predau trebuie să strige: „Milion”! Instrucțiunile baroului le arată, în rusă, soldaților că ar trebui să-și arunce armele, să ridice mâinile în aer și să strige „Mă predau”, plus codul „Milion”. Foto: The Times După invazia rusă, Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, a oferit 5 milioane de ruble rusești și amnistie deplină pentru soldații ruși care s-au predat. Documentul avocaților ucraineni le transmite prizonierilor de război li se „garantează” cei 55.000 USD, plus un telefon către cei dragi, pentru a-i informa despre starea lor. Ministerul Apărării de la Kiev a declarat că unii dezertori ruși au început să se antreneze cu armata ucraineană pentru a lupta împotriva foștilor lor aliați, mai scrie The Times. Armata ucraineană a înființat o „legiune” de voluntari numită „Libertatea Rusiei”. Imagini cu voluntari ruși care învață cum să folosească armele antitanc ușoare Next Generation au fost distribuite ieri pe canalul Telegram al legiunii. Dezertorii ruși, care purtau banderole albastre ale armatei ucrainene, au jurat că vor lupta cu forțele cecene din Ucraina.

Plutoane de execuție pentru soldații ruși Foto: Wikpedia/ Jerusalem post
Eveniment

Plutoane de execuție pentru soldații ruși

Plutoane de execuție pentru soldații ruși care vor să dezerteze, ca pe vremea lui Stalin, arată Jerusalem Post. Ziarul ilustrează articolul cu o fotografie a lui Stalin, alături de alți lideri ai URSS. Un soldat rus capturat a vorbit despre utilizarea „plutoanelor de execuție” pentru a elimina dezertorii, pe măsură ce tensiunile în cadrul armatei ruse cresc, a arătat agenția Interfax-Ucraina, citată de Jerusalem Post. Plutoane de execuție pentru soldații ruși „Se pare că Putin nu crede în propria sa armată și recurge la metode staliniste de control al soldaților. Acest lucru nu îl salvează de revoltele care au început deja să apară în rândul armatei ruse, potrivit unui soldat rus capturat, în timpul audierilor efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Mai mulți soldați interogați au spus că conducerea armatei a reluat practica plutoanelor de execuție - eșaloane care urmează principalele forțe ale Federației Ruse și âi ucid pe cei care vor să evadeze, la fel ca echipele de comisari ale Uniunii Sovietice, a spus SBU în un mesaj postat pe Telegram”, scrie Jerusalem Post În plus, soldații trimiși pe front sunt mințiți și realizează situația reală abia când ajung pe câmpul de luptă. Însă, atunci când vor să se întoarcă în Rusia, li se spune că vor fi împușcați de eșaloanele care vin din urmă și lichidează dezertorii, mai susține publicația israeliană, citând serviciul secret ucrainean. Citește și: Drona prăbușită la Zagreb, care a survolat nederanjată și România, avea o bombă aeriană la bord. Nu e clar dacă MApN a detectat-o la timp Stalin: „Nici un pas înapoi” În iulie 1942, confruntat cu agresiunea Germaniei naziste, Stalin a semnat ordinul „Nici un pas înapoi”. Acel ordin prevedea: „Statele majore ale Armatei şi, înainte de toate, comandanţii de Armate trebuie: (...) b) Să formeze în limitele fiecărei Armate de la 3 până la 5 detaşamente bine înarmate (până la 200 persoane pe secţiune), care să fie puse imediat în spatele diviziilor instabile şi la care să se recurgă, în caz de panică sau de retragere în dezordine a unor elemente din divizie, pentru a trage asupra dezertorilor şi laşilor, şi de a ajuta astfel ostaşii cinstiţi ai Diviziei să-şi îndeplinească datoria faţă de Patria Mamă”. Acest ordin a fost ascuns, după finalizarea războiului mondial.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră