sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: david popovici

23 articole
Eveniment

David Popovici obține ordinul de protecție

David Popovici obține ordinul de protecție. Judecătoria Sectorului 2 a aprobat, luni, în parte, cererea înaintată de campionul olimpic la înot David Popovici pentru emiterea unui ordin de protecție împotriva unui vecin care l-a amenințat că îi va incendia mașina. David Popovici obține ordinul de protecție Instanța a impus restricții de siguranță pentru David Popovici. Citește și: Gigi Becali dezvăluie planul lui Simion: așteaptă respingerea candidaturii lui Georgescu, după care va candida el personal „Admite, în parte, cererea având ca obiect - ordin de protecţie. Dispune emiterea unui ordin de protecţie pentru o durată de 6 luni, prin care: obligă pârâtul să păstreze o distanţă minimă de 100 m faţă de reclamant şi faţă de numita (...), precum şi faţă de locul în care reclamantul îşi desfăşoară activitatea, respectiv Bazinul Olimpic 'Lia Manoliu'.” Ce interdicții a impus instanța? Decizia instanței impune mai multe măsuri de protecție față de David Popovici, aplicabile pe o perioadă de șase luni. Vecinul nu are voie să se apropie la mai puțin de 100 de metri de sportiv și de Bazinul Olimpic „Lia Manoliu”, unde acesta se antrenează. Obligativitatea păstrării unei distanțe de minimum 4 metri față de locuința lui David Popovici. Interdicția de a contacta sportivul în orice mod – telefonic, prin corespondență sau alte mijloace de comunicare. „Îi interzice pârâtului orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu victima. Respinge, în rest, cererea, ca neîntemeiată. Atrage atenția pârâtului că încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiunea de nerespectare a hotărârii judecătorești”, se specifică în decizia instanței. Aceasta poate fi atacată cu apel în termen de 3 zile de la pronunțare. Cum a început conflictul? Incidentul a avut loc în urmă cu două săptămâni, când David Popovici a sunat la Poliție, reclamând că un vecin în vârstă de 70 de ani, aflat sub influența alcoolului, l-a amenințat că îi va incendia mașina. „Întrucât bărbatul, în vârstă de 70 de ani, avea un comportament agresiv, s-a procedat la imobilizarea și încătușarea acestuia, ulterior fiind condus la sediul subunității în vederea audierii.” Ulterior, bărbatul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru îngrijiri medicale de specialitate. La acel moment, David Popovici a refuzat completarea formularului de evaluare a riscului iminent, însă și-a rezervat dreptul de a formula plângere ulterior. Ancheta continuă sub acuzația de amenințare Polițiștii Secției 9, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, continuă cercetările din oficiu, sub suspiciunea săvârșirii infracțiunii de amenințare. „Cercetările sunt continuate din oficiu de către polițiști din cadrul Secției 9, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.”

David Popovici obține ordinul de protecție (sursa: Facebook/David Popovici)
David Popovici, amenințat cu incendierea Porsche-ului (sursa: Instagram/David Popovici)
Eveniment

David Popovici, amenințat cu incendierea Porsche-ului

David Popovici, amenințat cu incendierea Porsche-ului. Sportivul a solicitat Judecătoriei Sectorului 2 emiterea unui ordin de protecție împotriva unui vecin care l-ar fi amenințat că îi va da foc autoturismului Porsche, evaluat la aproximativ 150.000 de euro, potrivit Gândul. David Popovici, amenințat cu incendierea Porsche-ului Agresorul este un bărbat de 70 de ani, care locuiește deasupra apartamentului sportivului. Incidentul a fost confirmat de Poliția Capitalei, care a oferit detalii oficiale. Citește și: EXCLUSIV Creierul operațiunilor psihosociale derulate de Călin Georgescu este un absolvent al Academiei SRI și fost consilier în CSAT "La data de 20 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 9 Poliție au fost sesizați, prin apel 112, de către un tânăr, cu privire la faptul că vecinul acestuia, în vârstă de 70 de ani, i-a adresat amenințări. Polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat cu operativitate la adresa indicată unde, în urma verificărilor efectuate, a rezultat presupunerea rezonabilă că, pe fondul consumului de alcool, bărbatul l-ar fi amenințat pe tânăr cu acte de distrugere asupra autoturismului acestuia", au transmis reprezentanții Poliției Capitalei. Ordin de restricție Agresorul a fost imobilizat, încătușat și dus la secție. "Întrucât bărbatul avea un comportament agresiv, s-a procedat la imobilizarea și încătușarea acestuia, ulterior fiind condus la sediul subunității în vederea audierii. Menționăm faptul că bărbatul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru îngrijiri medicale de specialitate", au precizat autoritățile. David Popovici a solicitat instanței un ordin de protecție. Cererea sportivului va fi judecată luni, 3 februarie.

CTP respinge dreapta, fascinat de comunism (sursa: Facebook/Cristian Tudor Popescu)
Eveniment

CTP respinge dreapta, fascinat de comunism

CTP respinge dreapta, fascinat de comunism. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a declarat un om de stânga, ba chiar fascinat de comunism înainte de adolescență. CTP respinge dreapta, fascinat de comunism Aplaudat de unii și criticat de alții pentru că s-a declarat dezamăgit că David Popovici și-a cumpărat un Porsche, CTP este egal cu sine însuși. Citește și: Avocatul Poporului, din ce în ce mai servil cu puterea: Renate Weber admite că a primit multe sesizări în legătură cu ordonanța „trenuleț”, dar nu a făcut nimic în legătură cu asta Într-un articol de acum câțiva ani, Popescu își dezvăluia orientarea ideologică de stânga. "N-am fost niciodată ceea ce se cheamă un om de dreapta. Până la vârsta de 12 ani am fost fascinat de comunism. La 25 de ani am ajuns să consider comunismul o monstruozitate cu față umană, dar o speranță într-un partid de stânga mi-a rămas.", scria CTP în articolul intitulat "CTP, FSN și minerii". În același text, jurnalistul a reluat și un text publicat în iunie 1990 în care argumenta că venirea minerilor în București a fost "inevitabilă". "Un vis bicisnic" Mai jos, postarea de pe Facebook a lui CTP referitoare la Porsche-ul lui David Popovici. "Un vis bicisnic Îl consider pe David Popovici, cum am spus-o nu o dată, cel mai inteligent și cultivat dintre toți marii sportivi ai României. Cu atât mai dură a fost surpriza să aflu că și-a cumpărat un Porsche Spider cu 120.000 euro. Și că a făcut-o pentru că ăsta „era visul lui”. Sunt uluit nu de mărimea sumei, ci de micimea marelui vis al lui David. A făcut David Popovici o roată, o piuliță, un buton din frumusețea de mașină, designul l-a conceput el, soluțiile tehnice pentru cel mai rapid demaraj din lume îi aparțin campionului David Popovici, cel care, altfel, a arătat că știe atât de bine să facă medalii de aur? Eu credeam că visul unui om inteligent și educat ar fi să facă ceva, să construiască, să inventeze, să conceapă, să aducă lumii o performanță extraordinară. Nu să-și cumpere una de-a gata. Și, mai ales, o mașină superscumpă – acest vis bicisnic poate să-l aibă orice beizadea imbecilă și înfumurată, cu banii lu tac-su. Îi doresc lui David Popovici să își conducă sănătos și fericit bolidul, chiar dacă a reușit să-mi întunece oleacă raza de speranță ce mi-a dăruit-o. Lucru de care, acum, cred că puțin îi pasă."

Popovici refuză promovarea jocurilor de noroc (sursa: Facebook/David Popovici)
Eveniment

Popovici refuză promovarea jocurilor de noroc

Popovici refuză promovarea jocurilor de noroc. În podcastul MCN moderat de Cosmin Nedelcu, cunoscut sub numele de scenă "Micutzu", David Popovici a vorbit despre refuzul său de a face publicitate pentru jocurile de noroc, un obicei care poate crea dependență. Sportivul a mărturisit că are în familie persoane care suferă de dependența de droguri. Popovici refuză promovarea jocurilor de noroc Sportivul a fost întrebat dacă a primit oferte pentru promovarea jocurilor de noroc. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță „Da, bineînțeles că mi s-a propus (să fac publicitate la jocuri de noroc - n.r.). Mi-a fost propus de multe ori numai că nu am cum să fac așa ceva. Nu am cum, mai ales pentru că am un membru al familiei care se confruntă nu numai cu dependența de droguri dar și cu dependența de jocuri de noroc." Dependența de jocuri de noroc În același interviu, David Popovici a afirmat că jocurile de noroc pot transforma viața într-un coșmar. "E ceva ce se întâmplă de aproximativ zece ani și astfel de chestii nocive precum jocurile de noroc fac din viață un coșmar. Și așa că nu am cum, având în vedere că am văzut atât de aproape cum cineva poate fi afectat și chiar dacă societatea îi dă la o parte, îi etichetează, îi aruncă undeva, eu cred că acești oameni pot fi ajutați”. Centrele de reabilitare Sportivul a ridicat și problema centrelor de reabilitare. „Momentan nu pot fi ajutați de sistemul pe care-l avem noi în țară, de asta mi-ar plăcea ca după ce închei cariera mea de înotător, când o fi, să mă ocup și de un centru de reabilitare pentru că, cunoscând foarte bine fenomenul ăsta și cunoscând care este ajutorul pe care-l primește în țară (un dependent de droguri/jocuri de noroc - n.r.) – și este aproape de zero din partea statului – cunoscând asta nu am cum să stau deoparte și îmi doresc să mă folosesc de banii pe care îi voi strânge până atunci, prietenii și partenerii pe care îi voi avea care mă pot ajuta, de popularitatea mea, să încep construirea unui astfel de centru. Reintegrarea persoanelor dependente În ce privește reintegrarea persoanelor care suferă de diferite dependențe, Popovici a declarat: „Cred că oamenii care sunt dependenți trebuie integrați înapoi în familie, după care integrați înapoi în societate cu ajutorul nostru bineînțeles și în România nu ai asta acum. Îmi doresc să fie un centru real care să aibă și medicamentele potrivite și stafful potrivit și competențele necesare și intenția bună. Noi nu avem asta”. „Pentru mine este exclusă o astfel de colaborare (cu industria jocurilor de noroc - n.r.), e foarte greu în România acum, mi se pare, să găsești un sportiv cunoscut care să nu fie semnat cu vreo casă de pariuri.”

Un sfat de la David Popovici: nu te compara cu alții, care pe internet vorbesc de case, mașini, bani Foto: Facebook
Politică

Un sfat de la David Popovici

Un sfat de la David Popovici către un elev care l-a întrebat cum și-ar putea găsi misiunea în viață: „Să nu te compari cu cei care pe internet toată ziua nu vorbesc decât despre cât de mulți bani au și case și mașini”. Popovici a participat la podcastul MCN moderat de Cosmin Nedelcu, cunoscut sub numele de Micutzu. Citește și: O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni Un sfat de la David Popovici Cum a decurs dialogul dintre Popovici și elev, potrivit transcrierii EduPedu: „Numele meu este Grigore Silviu Alexandru, sunt elev la Colegiul Național «Spiru Haret» și voiam să te întreb David: ai dat o definiție foarte frumoasă că succesul este lucrul respectiv pentru care lupți, pentru care lucrezi și este un lucru mult mai mare decât tine însuți, dar nouă la adolescență ne este destul de greu să ne găsim acel scop, acel lucru mai mare decât noi înșine, acea misiune. Ce sfat sau ce direcție ai putea să ne dai încât să ne găsim această misiune în viață? David Popovici: Un sfat pertinent cred că ar fi să nu te grăbești și să nu te compari: să nu te grăbești în a-ți găsi ce te pasionează pe tine cel mai tare și să nu te compari cu alții. Să nu te compari cu mine, să nu te compari cu cei care pe internet toată ziua nu vorbesc decât despre cât de mulți bani au și case și mașini. Mi se pare că în ziua de azi – că tot ai vorbit despre generația noastră până la urmă că și eu am terminat liceul relativ recent – mi se pare că e din ce în ce mai ușor să ne lăsăm păcăliți de iluzia asta că dacă obții ceva material vei deveni fericit. Nu vei deveni fericit. Am obținut destul de multe chestii materiale de fiecare dată înainte să obțin ceva poate m-am păcălit că voi fi în sfârșit fericit, ca și cu medalia Olimpică de aur. Mi-am dorit aia, am putut să mi-o cumpăr sau s-o obțin, am luat-o, nu m-a făcut mai fericit. Nimic nu m-a făcut mai fericit, nimic din ce am, nimic din ce a fost tangibil. Deci nu te compara, nu ai de ce. La un moment dat în viață vei găsi acel ceva, poate nu la 4 ani cum l-am găsit eu pentru că e o situație diferită sau la nu la 16 sau la 20. Poate nici la 30, dar eu sunt de părere că va veni. Adică eu cred în asta, poate aș zice că mi-e ușor să vorbesc despre asta având în vedere că am găsit-o deja de devreme dar chiar cred că oricine o va găsi la un moment dat. Trebuie să muncești, dar trebuie să și cauți, trebuie să ai răbdare. Și după ce ai simțit că ai găsit ceva, după ce ai avut suficientă răbdare, atunci poți introduce și munca, dar nu e numai despre «grinding» [N. Red. muncă intensă]. E și despre blândețe și despre răbdare și despre a te cunoaște pe tine. Eu nu sunt un maestru a tocmai ce ți-am enumerat, dar încerc”. Implicarea în politică, o datorie Popovici a încurajat și implicarea în politică. „E normal să vorbești despre politică, e normal să votezi. Nu numai că mi se pare normal să vorbești despre politică, ci esențial cu atât mai mult din postura de persoană publică pe care mulți o urmăresc. Țin minte când Mbappe s-a implicat în alegerile parlamentare, cred, sau prezidențiale, nu mai țin minte exact, din Franța. Și a fost criticat că a vorbit despre asta, lumea spunându-i că sportul și politica nu ar trebui să se amestece. Numai că trebuie să se amestece, sportul continuă și datorită politicii, de fapt a tot ceea ce se întâmplă spațiul ăsta, și poate avea de suferit din cauza politicii și ce se întâmplă în sfera asta. Orice aspect din orice țară este influențat în bine sau în rău de politică. Și așa că, da, nu mi se pare că nu ar trebui amestecată, nu mi se pare o greșeală să spui că nu este locul sportivilor sau locul cântăreților sau standuperilor sau oricine altcineva să vorbească despre politică… Ok și e rolul cui? Al analiștilor politici și atât? Sau al politicienilor? Păi dacă îi lăsăm numai pe ei să vorbească… (…) E o datorie”.

Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici Foto: News.ro
Politică

Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici

Candidata PSD Elisabeta Lipă îl umilește pe înotătorul David Popovici: contabila șefă și secretarul federației de canotaj au beneficiat prime mai mari decât ale medaliatului cu aur de la Jocurile Olimpice de la Paris. Informația a fost postată pe Facebook de Eduard Novak, fost ministru UDMR al Sportului. Lipă va candida pe listele PSD de la Botoșani. Ea nu conduce federația de canotaj, dar are un „Contract activitate sportiva”, care i-a adus 65.820 de lei în anul fiscal 2023. Pe lângă acesta, ea mai are o pensie special de la Interne, de 178.000 lei/an, o rentă viageră de fost olimpic, de aproape 200.000 lei/an, plus încă 80.000 de lei de la Agenția Națională pentru Sport - unde este președinte - și Comitetul Olimpic Român. Citește și: EXCLUSIV Nordis achiziționa trimestrial câte o mașină de lux. În trei ani a luat un BMW, un Bentley și opt Mercedes-uri, toate noi. În parcare avea deja un Porsche, un Ferrari și alte șase Mercedes-uri Gabriela Szabo, o altă apropiată a PSD este membră a comitetului executiv al federației de canotaj. Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici „În timp ce lipa lipa către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federatia Romana De Canotaj… La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici. De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare și vreo conotație politică? Puțin probabil, în condițiile în care de la Agenția Națională pentru Sport lipa lipa către Botoșani spre un mandat de parlamentar… Sportivii nu mai trebuie luați la mișto de Statul Român!”, a scris Novak.

David Popovici donează pentru un proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale Foto: Instagram
Eveniment

Popovici donează pentru proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale

Înotătorul David Popovici donează echipamentul de la JO 2024 pentru a strânge 115.000 euro, pentru un proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale. Suma este necesară construcţiei unei case familiale ce va primi copiii cu nevoi speciale din ultimul centru de plasament din Sectorul 5, Bucureşti. Citește și: Cum îl ajută PSD pe George Simion: Becali, convins de Hrebenciuc să candideze pentru AUR. Miza uriașă pentru latifundiarul din Pipera Conform unui comunicat, 11 copii cu nevoi speciale ar urma să beneficieze de campania umanitară în care s-a implicat Popovici. David Popovici donează pentru un proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale „David Popovici, dublu campion mondial şi campion olimpic la înot, donează Fundaţiei Hope and Homes for Children echipamentul purtat pe podium la Olimpiada de la Paris din acest an. Tricoul, bluza şi pantalonii de trening, alături de încălţămintea sport, sunt obiectele personale pe care David le oferă cu scopul de a aduna 115.000 de euro din suma totală necesară construcţiei unei case familiale pentru 11 copii cu nevoi speciale din ultimul centru de plasament din sectorul 5, Bucureşti. Echipamentul va fi expus pe perioada campaniei, timp de 10 zile, în cadrul AFI Cotroceni, la parter, în atriumul de la intrarea principală. Oricine doreşte să se alăture lui David este invitat să facă o donaţie de minim 50 de lei pe pagina de campanie, în perioada 30 septembrie - 9 octombrie 2024. Câştigătorul echipamentului de premiere va fi desemnat prin tragere la sorţi, la finalul campaniei, şi va primi premiul chiar de la David Popovici", precizează sursa citată. Sportivul român a explicat gestul de a se implica în campania umanitară prin faptul că există „bătălii mai importante şi mai tăcute". View this post on Instagram A post shared by david popovici ? (@chlorinedaddy) „Există alte bătălii care se văd rar, dar care au un impact uriaş” „Emoţia de a fi pe podium, la Jocurile Olimpice 2024, purtând cu mândrie tricolorul, va rămâne pentru totdeauna în inima mea. V-am simţit alături de mine şi vă mulţumesc! Iar azi, îmi doresc din suflet să vă am din nou aproape, pentru că, dincolo de victoriile care se măsoară în medalii, există alte bătălii - mai importante, dar mai tăcute -, care se văd rar, dar care au un impact uriaş. Din inima mea, pentru casa a 11 copii, astăzi donez cu bucurie echipamentul pe care l-am purtat pe podium, pentru ca ei să crească într-un mediu cald şi adaptat nevoilor lor. E nevoie de 11.500 de oameni buni care să doneze minim 50 de lei pentru ca noi, împreună, să strângem un sfert din banii necesari Hope and Homes for Children pentru a construi casa. În realitate, însă, eu cred că suntem mult mai mulţi. Iar pentru asta, vă mulţumesc!", a declarat David Popovici.

David Popovici împlinește 20 de ani (sursa: Facebook/David Popovici)
Eveniment

David Popovici împlinește 20 de ani

David Popovici împlinește 20 de ani. Considerat copilul-minune al nataţiei mondiale, supranumit de presă "Noua Torpilă", "Rechinul", "Fenomenul" sau "Extraterestrul din bazin", înotătorul David Popovici deţine numeroase recorduri mondiale la juniori în probele de 100 şi 200 metri liber şi este campion mondial la seniori şi campion olimpic. David Popovici împlinește 20 de ani S-a născut la 15 septembrie 2004, la Bucureşti. A început înotul în bazinul din Complexul Naţional Sportiv "Lia Manoliu" din Bucureşti, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-şi corecta micile deformaţii ale coloanei vertebrale. După iniţierea în nataţie cu antrenorii Bogdan Stroe şi Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea, sub îndrumarea căreia şi-a perfecţionat tehnica, potrivit COSR. Citește și: VIDEO David Popovici s-a întors în România: „Nu m-a sunat nici un politician. Dacă vor să își întrețină imaginea și să își respecte promisiunile, vor face ceva în legătura cu asta (investițiile în sport – n.r.)” A cucerit primul său titlu naţional la înot, la numai zece ani, performanţă care l-a determinat să continue să practice acest sport, iar începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile. După numeroase recorduri naţionale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019 a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record naţional la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 şi 18 ani şi două de argint, la 50 şi 200 metri liber, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku. Un an mai târziu, în 2020, a cucerit titlurile naţionale de seniori la 100 şi 200 metri liber, şi 200 metri mixt, iar în luna mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 metri liber, a reuşit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 şi şi-a asigurat prezenţa în întrecerile olimpice din capitala niponă. A ratat de puțin podiumul la JO Tokyo Cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, la Campionatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câştigat titlul mondial la 100 metri liber cu un nou record mondial la juniori (47,30 s) care a reprezentat şi cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber. La finalul competiţiei, în palmaresul său s-au adăugat trei medalii de aur (50, 100, 200 metri liber) şi una de argint în proba de ştafetă 4 X 100 metri liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu. La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, David Popovici a obţinut un merituos loc 4 în proba de 200 metri liber şi o clasare în finală (locul 7) la 100 metri liber, arată olympics.com. Primul înotător român dublu campion mondial În noiembrie 2021, a câştigat finala la 200 de metri liber la Campionatul European de nataţie de la Kazan, devenind primul înotător român campion european în bazin scurt la seniori, precizează www.swimrankings.net. A fost desemnat sportivul anului 2021 de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, alături de Robert Glinţă. De asemenea, a câştigat Premiul Piotr Nurowski 2021, fiind votat cel mai bun tânăr sportiv de pe continent la sporturile olimpice de vară, la Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Europene de la Samorin (Slovacia). În iunie 2022, la numai 17 ani, a uimit mapamondul la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta cucerind medalia de aur în proba de 200 metri liber devenit primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori şi cel mai tânăr campion mondial din istoria nataţiei. După ce s-a impus şi în finala de la 100 m liber, a devenit primul înotător român din toate timpurile dublu campion mondial. Pentru performanţa sa, David Popovici a fost decorat de preşedintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, potrivit COSR. Record mondial la 100 m liber Seria rezultatelor sale de excepţie a continuat la Campionatele Europene de seniori de la Roma unde a cucerit titlurile continentale atât la 100 cât şi 200 m liber, timpul înregistrat în finala de la 100 m liber (46,86 s) reprezentând noul record mondial şi european la seniori şi juniori, noul record al competiţiei şi al 4-lea cel mai bun timp din istorie la această probă. Astfel, a devenit cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 m liber. Anul 2022, a fost pentru David Popovici anul de vis, în care a cucerit, în mai puţin de trei luni (20 iunie - 5 septembrie), 13 medalii, dintre care 4 de aur la seniori, la patru dintre cele mai importante competiţii de înot din lume - Mondialele de seniori de la Budapesta (iunie), Europenele de juniori de la Otopeni (iulie), Europenele de seniori de la Roma (august), Mondialele de juniori de la Lima (august - septembrie). În octombrie 2023, a câştigat medalia de aur în proba de 200 m liber, în prima reuniune a Memorialului "Marek Petrusewicz" de la Wroclaw (Polonia), în bazin scurt (25 metri), fiind cronometrat cu timpul de 1 min 44 sec 08/100. În acelaşi an a primit premiul pentru sportivul anului 2022 din partea World Aquatics, forul mondial de nataţie, la Fukuok (iulie) şi s-a numărat printre laureaţii primei ediţii a Galei Radio România (noiembrie), eveniment desfăşurat la Sala Radio, prin care postul naţional a marcat 95 de ani de existenţă, celebrând performanţa. În mai 2024, a câştigat finala probei de 100 m liber, la reuniunea Mare Nostrum de la Barcelona, cu timpul de 48 sec 49/100, iar în iunie, a cucerit medalii de aur în probele de 200 m liber şi de 100 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Belgrad. Campionul olimpic are timbrul lui Dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, David Popovici (19 ani) a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc la Jocurile Olimpice de la Paris în iulie 2024. A câştigat medalia de aur la proba de 200 m liber cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi faţă de britanicul Matthew Richards (1 min 44 sec 74/100), dar şi medalia de bronz la proba de 100 m liber. La 23 august 2024, Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea filatelică "Medalii Olimpice - Paris 2024". Pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei este ilustrat înotătorul David Popovici, sportiv de mare clasă, cel mai tânăr recordman mondial.

Grindeanu îl ceartă pe David Popovici și-i spune că nu știe unde sunt bazine de înot în București Foto: Facebook
Eveniment

Grindeanu îl ceartă pe David Popovici

După ce i-a dat lecții de etică lui Ilie Bolojan, ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, îl ceartă pe înotătorul David Popovici pentru că s-a plâns de condițiile de antrenament. Citește și: Gimnasta Ana Bărbosu își va primi medalia olimpică de bronz într-o ceremonie specială organizată de Comitetul Olimpic Internațional Grindeanu îl ceartă pe David Popovici Întrebat despre mesajul lui David Popovici pentru politicienii care nu investesc în sport, Sorin Grindeanu a răspuns pentru Digi24 că „eu știu că în București sunt totuși bazine. Sunt. E și la Dinamo, e și la Lia Manoliu, din câte știu, e și la Otopeni. (…) E nevoie de investiții, e adevărat, în continuare și în celelalte orașe din țară”. DeFapt.ro a arătat că, în ultimii ani, Compania Națională de Investiții - structura de stat care investește în stadioane, biserici sau cămine culturale - a preferat să facă bazine în localități mici, precum Cornu, comuna unde Adrian Năstase și alți lideri PSD au case de vacanță. Acum, Grindeanu a descoerit și virtuțile capitalismului și spune că mediul privat ar trebui să investească în bazine de înot. „Hai să nu excludem și zona privată care poate să vină să investească în ce înseamnă baze sportive, că parcă nu ne dorim să ne întoarcem în vremuri dinainte de 1989. Sau cel puțin eu unul nu-mi doresc. Îmi doresc să existe inițiativă privată pe acest palier (...) Unde se spune că doar statul? Dacă mergem în America, e statul american proprietar pe bazele sportive? Eu nu cred”, a declarat ministrul Transporturilor. Popovici: „În trei minute te sufoci” „OK, e campion olimpic, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, dar eu în timpul iernii, când e frig, la ‘Lia Manoliu’ se pune un balon în care în trei minute te sufoci. Eh, noi acolo ne antrenăm, pentru că acela e bazinul din interior de la ‘Lia Manoliu’… Sunt promisiuni de atâta timp, de atâţia ani, cum e şi cu patinoarul acela, cum sunt şi alte bazine, şi alte arene. Avem destule stadioane, dar bazine, săli pentru sporturi mai greu”, a spus, la început de august, David Popovici.

Primarul respinge acuzațiile de pasarea responsabilității (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Eveniment

Primarul respinge acuzațiile de pasarea responsabilității

Primarul respinge acuzațiile de pasarea responsabilității. În urma declarațiilor lui David Popovici, că și-ar dori mai multe investiţii în săli de sport, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că, pentru mai multe investiţii în infrastructura sportivă, e nevoie de o coordonare între autorităţile guvernamentale şi cele locale. Citește și: Rentă viageră de 21.000 de lei lunar pentru David Popovici, după retragerea din activitate, din partea statului. Suma nu se oferă automat, sportivul trebuie să o ceară Nicuşor Dan a menţionat că, deşi are un "dialog permanent" cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, în ultimele zile nu a vorbit cu acesta despre infrastructura sportivă a Capitalei. Declarațiile primarului Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că proiectul de extindere a Complexului sportiv "Lia Manoliu", de lângă Arena Naţională, a fost abandonat, pentru că orice eveniment care se desfăşoară acolo blochează traficul în Sectorul 2. Însă a declarat că un nou mare complex sportiv va fi inclus în Planul Urbanistic General al Capitalei, a cărui primă variantă va fi finalizată în toamnă. Nicușor Dan a declarat, că, în ceea ce priveşte Sala Polivalentă, Primăria a avut pe masă un proiect care viza construirea unei săli polivalente în Complexul de la Lia Manoliu, pe o bucată pe care statul o lăsase autorităților locale. „Nu am mers înainte cu el pentru că deja acolo este şi stadionul. E foarte bine că noi avem în Bucureşti un stadion, Arena Naţională, numai că el a fost pus greşit. De câte ori are loc un meci sau un eveniment acolo, se blochează tot Sectorul 2 şi nu e normal să se întâmple asta. De aia, n-am insistat cu ideea unei săli polivalente pe acea locaţie. Acum noi lucrăm la Planul Urbanistic General. Probabil că în această toamnă o să avem prima sa variantă şi acolo ne gândim la un mare complex sportiv, inclusiv o sală polivalentă (...) În acel plan pentru o mare bază sportivă intră şi o sală polivalentă, un mare bazin de înot şi un complex de tenis care lipseşte, de asemenea, în Bucureşti", a declarat Nicușor Dan. Primarul respinge acuzațiile de pasarea responsabilității Acuzat de "pasarea responsabilităţii" în privinţa Sălii Polivalente de la Lia Manoliu, Nicuşor Dan a subliniat că nu se regăseşte "în această sintagmă". "Cum adică pasarea responsabilităţii? Dacă cineva are o atribuţie, să şi-o exercite, dacă vrea să ne-o dea nouă, să ne-o dea şi atunci ne ocupăm noi", a spus Nicuşor Dan, care a menţionat că trebuie să primească şi mai mulţi bani. El a menţionat că Primăria Capitalei ar trebui să primească mai mulţi bani dacă trebuie să se implice în dezvoltarea infrastructurii sportive a Bucureştiului. "Despre infrastructura sportivă din Bucureşti sunt mai multe lucruri de spus. În primul rând, există două mari baze sportive din Bucureşti, cea de la Lia Manoliu şi cea de la Ştrandul Tineretului, din spatele Stadionului de Rugby de la Arcul de Triumf nu sunt gestionate de Primăria Capitalei, ci sunt gestionate de statul român, prin Agenţia Naţională pentru Sport." Nicușor Dan a adăugat: "Dacă vrem să investim în sport în Bucureşti şi dacă vrem ca Primăria Capitalei să investească, atunci trebuie să schimbăm raportul între banii pe care îi primesc primăriile din Bucureşti - Primăria Capitalei faţă de primăriile de sector, pentru că noi suntem o instituţie care plătim subvenţia şi mai reparăm nişte şine de tramvai şi mi se duc toţi banii. Pe scurt, asta e Primăria Capitalei azi".

Cătălin Prisacariu
Opinii

Tsunami-ul David Popovici lovește politicienii români

David Popovici a revenit la București cu aur și bronz olimpice. Sunt sigur că mulți consultanți politici, ba chiar și unii dintre angajatorii lor, s-au uitat afișând un rictus nervos la conferința de presă a tânărului înotător. Citește și: Ce ne-a învățat pe toți David Popovici Dorindu-și, evident, ca sportivul să vorbească despre orice, dar nu despre bazinele părăginite de înot ale țării și lipsa de investiții în baze sportive (altele decât eternele stadioane de fotbal). Dar curând le-a fost clar că vorbele lui Popovici de după finalul cursei de 100 m liber nu au fost întâmplătoare. În câteva fraze, sportivul a rostit unele din cele mai tăioase replici pe care un politician în an electoral le poate auzi. Și nu de la oricine, ci de la un erou național. Pentru că, cu alura lui longilină și zâmbetul de adolescent, David Popovici a devenit cu adevărat un erou de care s-a auzit în orice colțișor al României. Și nu doar un erou de PR, nu un "protejat" de diverse clanuri de partid, nu o figură de mucava promovată de filiere subterane interesate să vândă ceva, orice (de la un produs comercial la o ideologie sau vreun partid). Provocarea pe care David Popovici le-a aruncat-o politicienilor ("dacă vor să își întrețină imaginea și să își respecte promisiunile, vor face ceva în legătura cu asta (investițiile în sport - n.r.)") este implacabilă. În primul rând, pentru că nici un consultant din lume nu poate inventa un contraargument pe fond la ce cere sportivul. Mai ales într-o țară în care nu poți invoca lipsa banilor, când sportul național practicat de politicieni este furtul din bani publici. Să nu ne facem iluzii: unii inconștienți vor încerca să-l atace la persoană pe Popovici după aceste declarații, dar chiar și politicienii cei mai frustrați de declarațiile sportivului știu că o astfel de abordare nu doar că nu are conținut, ba chiar i-ar îngropa într-o avalanșă de indignare publică. Zilele acestea, politicienii vor tăcea. Vor încerca să ascundă subiectul. Îl vor ignora. Ce nu știu ei este că David Popovici nu se va opri aici: tsunami-ul a pornit. P.S. Ce face David Popovici zilele acestea nu e o surpriză pentru cei care au citit interviul acordat de sportiv publicației spaniole El Pais acum un an. Un interviu pe care vi-l recomand, o bijuterie. Unde veți găsi și acest pasaj: "Dacă ar exista opțiuni mai bune, m-aș putea gândi să plec în altă țară", a declarat Popovici. "Dar vreau să păstrez chimia pe care o am cu antrenorul meu. Îmi plac oamenii din jurul meu și atmosfera. Îmi place acest oraș, Bucureștiul. Este ciudat și îmi place să mă plimb cu bicicleta prin el, dar este atât de mare încât mă tot pierd. Dai peste clădiri gigantice și frumoase, palate vechi, ruinate, clădiri clasice și latine, dar și unele din perioada comunistă din care nu ne-am revenit pe deplin. Există multă opulență și apoi vezi toți acești oameni fără adăpost care nu au unde să-și petreacă noaptea. Toți acei oameni bogați care încearcă să își etaleze averile ca și cum ar însemna ceva… Vezi mai multe supermașini în București decât în Milano! Sunt o mulțime de lucruri care trebuie reparate aici. În cele din urmă, mi-ar plăcea să fiu o voce care să ajungă la oamenii care au nevoie de ajutor. Cred cu adevărat că îmi pot folosi imaginea pentru a avea un impact pozitiv în țara mea."

David Popovici, provocare pentru politicienii români (sursa: Inquam Photos/Colette Rochefort)
Eveniment

David Popovici, provocare pentru politicienii români

David Popovici, provocare pentru politicienii români: înotătorul român medaliat cu aur și bronz la Jocurile Olimpice de la Paris a revenit în România și a făcut noi declarații tăioase. David Popovici, provocare pentru politicienii români "Nu m-a sunat niciun politician pentru că foarte puțini oameni au numărul meu de telefon. Folosesc WhatsApp-ul numai pentru cunoscuți și apropiați, însă sunt convins că, dacă vor să își întrețină imaginea și să își respecte promisiunile, vor face ceva în legătura cu asta. Citește și: Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu, paradisul rural al baronilor PSD, în timp ce David Popovici se chinuie sub un balon unde se sufocă După ce mă întorc din vacanță sunt convins că ne vom ocupa și mai bine de asta. Iar până atunci, cei din echipa mea, antrenorul, părinții vor putea ține legătura cu oricine își dorește să discute", a spus Popovici pe aeroportul Otopeni. "Am tendința să mă complic când ar trebui să răspund scurt și la obiect. Așa că vă mulțumesc, le mulțumesc tuturor românilor care m-au urmărit lipiți de TV, care au venit în tribună, care au crezut în mine. Nu ai cum să faci performanță fără o echipă extraordinar de bună și dedicată", a adăugat sportivul român. "Astea sunt medaliile, două bucăți de metal foarte grele" "Astea sunt medaliile, două bucăți de metal foarte grele, doar atât sunt, dar pentru ele unii muncim o viață, eu am muncit ani de zile, alții le câștigă după o viață întreagă, iar alții, niciodată. E foarte important să-i susțineți în continuare pe cei care sunt încă în concurs la Jocurile Olimpice", a spus David Popovici. "Despre condiții și bazine a vorbit antrenorul meu, am vorbit și eu imediat dupa curse. Sunt interviuri pe care mulți dintre cei din fruntea țării ar trebui să le asculte de mai multe ori. Este vorba despre bani investiți în sport, bani investiți cu cap", a spus Popovici la revenirea în țară.

Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu, în timp ce Popovici se sufocă sub un balon improvizat Foto: Facebook COSR
Eveniment

Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu

Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu, paradisul rural al baronilor PSD, în timp ce în timp ce David Popovici se chinuie sub un balon unde se sufocă. Nu este singurul bazin construit de Compania Națională de Investiții în comune mici, în timp ce alte orașe mari - Ploiești, Galați sau Brăila - cu tradiție la înot, nu au nici o piscină corespunzătoare pentru pregătirea sportivilor. Mai mult, CNI a investit sume uriașe în stadioane, inclusiv în orașe cu echipe de fotbal foarte slabe. „OK, e campion olimpic, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, dar eu în timpul iernii, când e frig, la ‘Lia Manoliu’ se pune un balon în care în trei minute te sufoci. Eh, noi acolo ne antrenăm, pentru că acela e bazinul din interior de la ‘Lia Manoliu’… Sunt promisiuni de atâta timp, de atâţia ani, cum e şi cu patinoarul acela, cum sunt şi alte bazine, şi alte arene. Avem destule stadioane, dar bazine, săli pentru sporturi mai greu”, a spus, miercuri, David Popovici. Citește și: Jocurile Olimpice 2024: sute de mii de euro, diamante, mașini, apartamente Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu Compania Națională de Investiții a investit 12,6 milioane de lei în bazinul de la Cornu, localitate de sub 5.000 de locuitori, dar în care au vile numeroși lideri PSD, în frunte cu Adrian Năstase. Familia Ponta - fostul premier fiind acum consilier al premierului Ciolacu - avea, potrivit unei declarații de avere din 2019 - două case la Cornu. Și propagandistul pro-rus Cozmin Gușă ar avea aici o vilă. În 2024, CNI a inaugurat două bazine de înot în două comune modeste din Maramureș, Fărcașa (10,7 milioane de lei) și Recea (13,5 milioane de lei). În schimb, la Baia Mare, bazinul închis de înot nu are dimensiunile necesare - 50,3 metri - pentru competiții internaționale. Construit în regimul comunist, bazinul are doar 49,7 metri, scrie presa locală. Localități mari, precum Ploiești, Brăila, Galați sau Constanța nu au bazine care să asigure condiții adecvate antrenamentului sportivilor. La Brăila, CNI a început în 2010 construirea unui bazin olimpic, dar lucrările au fost abandonate când erau gata aproape 95%. Bazinul Vega din Ploiești stă închis de trei ani, iar sportivii de la CSM se antrenează în bazine private sau la Izvorani. Bazinul semiolimpic de la Făgăraș, investiție de 19 milioane de lei, este abandonat, scria Monitorul Făgăraș în martie 2024. Stadioane pentru fericirea baronilor locali CNI a investiti însă sume uriașe în stadioane din fiefurile baronilor locali: 121 de milioane de lei la Târgu Jiu 239 de milioane de lei la Craiova (fieful Olguței Vasilescu) 21 milioane lei la Turnu Măgurele 55 de milioane de lei la Alexandria 271 milioane de lei la Târgoviște La Compania Națională de Investiții (CNI) salariul mediu pe anul 2024 va fi de 24.615 lei, adică circa 5.000 de euro pe lună. Compania are 390 de angajați. În 2020, la CNI lucrau doar 215 angajați, iar salariul mediu era de 12.015 lei. Directoarea companiei este Manuela Pătrășcoiu, numită în funcție în 2013, când Liviu Dragnea era ministru al Dezvoltării. Anterior, ea fusese contabilă la Rebus.

Bazinul catastrofal al unui campion olimpic (sursa: Petru Zoltan)
Eveniment

Bazinul catastrofal al unui campion olimpic

Bazinul catastrofal al unui campion olimpic: David Popovici, medaliat cu aur și bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, a atras atenția public asupra stării dezastruoase în care se află bazinul de înot "Lia Manoliu", acolo unde s-a antrenat să devină campion olimpic. Citește și: Rentă viageră de 21.000 de lei lunar pentru David Popovici, după retragerea din activitate, din partea statului. Suma nu se oferă automat, sportivul trebuie să o ceară Un bazin de înot, bun de o bălăceală de vară, nu pentru sportivii de performanță care se antrenează continuu pentru a obține cele mai bune rezultate la nivel internațional. La scurt timp după câștigarea medaliei de aur, politicienii români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu, s-au înghesuit să-l felicite pe tânărul sportiv de aproape 20 de ani. Liderul PSD s-a lăudat că a discutat despre înot chiar și la întâlnirea de taină pe care a avut-o cu Mircea Geoană și Victor Ponta. Însă David Popovici le-a cerut politicienilor după câștigarea medaliei de bronz să investească mai mult în sport pentru o României educată și sănătoasă. Părinții, nelipsiți A doua zi după ce David Popovici a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, porțile verzi, vechi și pe alocuri ruginite ale bazinului de înot "Lia Manoliu" erau larg deschise. Citește și: Criticile lui David Popovici către politicieni, inexistente pe site-ul TVR 1. TVR Info a realizat interviul, dar titlul este „mesaj pentru decidenți” În dreapta lor se află o terasă abandonată. Iar în stânga, pe niște bănci, se aflau joi la prânz câteva grupuri de părinți. Pe gardul intermediar, lângă cabina paznicilor, era lipit un anunț cu tarifele pentru cei care doresc să urmeze cursurile de înot. 400 de lei, 12 ședințe de înot, indiferent de vârstă. Cei care optează pentru un abonament de o lună de zile trebuie să scoată din buzunar 700 de lei. O femeie, mamă a doi băieți, le povestea reporterilor de la o televiziune că o costă peste 2.000 de lei lunar doar pentru antrenamentul copiilor. Bazinul catastrofal al unui campion olimpic Bazinul de înot se află între sala de gimnastică și sala de atletism "Ioan Soter". Betonul din jurul bazinului arată ca după război. Piatra spartă și roasă de intemperii te întâmpină încă de la intrarea principală. În dreapta și în stânga se află câte o tribună cu scaune vopsite în albastru, iar în fața bazinului, sub tabelă, se află încă două rânduri de scaune. Tribuna principală are în față un stâlp pe care tronează un cronometru blocat în negura vremii. Un altul, care funcționează, a fost montat pe cabina de lângă tribună. Un loc care pare părăsit În celălalt capăt al bazinului se află birourile administrative și câteva vestiare pentru sportivi. Dar adevăratul dezastru se află ascuns printre arbori, în spatele birourilor. Acolo se află bazinul de înot acoperit, între zidurile unei clădiri cu tencuiala căzută și geamurile sparte. O clădire emblematică care simbolizează decadența sportului românesc și incompetența politicienilor care au abandonat investițiile în educația sportivă. Bazinul acoperit este ascuns în spatele unor arbori falnici, care la rândul lor sunt încojurați de un gard acoperit cu o folie verde. Pe principiul "afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul". Imagini de la bazinul "Lia Manoliu" (sursa: Petru Zoltan) "Sunt promisiuni de atâta timp" David Popovici a povestit calvarul pe care trebuie să îl îndure la bazinul de înot "Lia Manoliu" pe timpul iernii, atunci când acesta este acoperit cu un balon. "Sportul poate fi unul dintre cei mai buni ambasadori ai ţării. Şi nu este de ajuns doar să vorbesc despre asta, pentru că sunt în lumina reflectoarelor şi toată lumea mă ascultă, pentru că oamenii de la conducere ştiu treaba asta, ci trebuie să punem şi presiune. OK, e campion olimpic, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, dar eu în timpul iernii, când e frig, la se pune un balon în care în trei minute te sufoci. Eh, noi acolo ne antrenăm, pentru că acela e bazinul din interior de la . Sunt promisiuni de atâta timp, de atâţia ani, cum e şi cu patinoarul acela, cum sunt şi alte bazine, şi alte arene. Avem destule stadioane, dar bazine, săli pentru sporturi, mai greu", a declarat David Popovici pentru Televiziunea Română. "De ce să nu avem mai mulţi olimpici?" Proaspătul campion olimpic a mai spus că este invidios pe delegațiile sportive ale altor țări care au venit cu "o tonă de inși", în contextul în care România a avut trei sportivi la înot. "De ce să nu avem mai mulţi olimpici? Ar trebui investit mai mult în sport şi investit cu cap, chiar trebuie să facem ceva şi eu îmi voi face partea. Nu ştiu în momentul ăsta ce înseamnă asta, dar voi avea tot timpul să mă gândesc şi asta este o misiune mult mai importantă pentru mine şi pentru sport, decât să înot patru lungimi de bazin şi să bag mâna în faţă şi să iau aur. Da, e impresionant, tare, ne-am distrat, ne-am bucurat, dar nu e vorba despre asta. Este vorba despre a face o diferenţă şi eu voi face tot posibilul", a mai spus David Popovici.

David Popovici poate primi rentă viageră (sursa: Inquam Photos/Colette Rochefort)
Eveniment

David Popovici poate primi rentă viageră

David Popovici poate primi rentă viageră: după retragerea din activitate, sportivul are dreptul la o sumă lunară din partea statului. Aurul olimpic: 140.000 de euro David Popovici are deja în palmares șapte medalii de aur (două mondiale, patru europene și una olimpică). Citește și: Criticile lui David Popovici către politicieni, inexistente pe site-ul TVR 1. TVR Info a realizat interviul, dar titlul este „mesaj pentru decidenți” Pentru foarte recenta performanță de la Jocurile Olimpice din Franța, Comitetul Olimpic și Sportiv Român îl va recompensa cu 140.000 de euro. Nu este cel mai mare premiu în bani obținut de sportiv de la statul român. În 2022, după ce a câștigat două medalii de aur la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta, David Popovici a fost recompensat de Guvernul României cu un milion de lei (aproximativ 200.000 de euro). David Popovici poate primi rentă viageră Dacă ar decide să se retragă, David Popovici are dreptul și la o rentă viageră din partea statului român. Potrivit legii 69/2000, a "educației fizice și sportului", sportivii de performanță au dreptul la o rentă viageră din partea statului român. Pentru aceasta, ei trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să obțină o medalie de aur, argint sau bronz în probe individuale sau pe echipe la Jocurile Olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale și europene de seniori, la probe olimpice. Renta viageră se acordă sportivilor care îndeplinesc condițiile și care decid să se retragă din activitate. Calculul rentei se face pe baza salariului mediu brut pe economie din luna anterioară celei în care se face plata drepturilor. Baza de calcul: 1,5 salarii medii brute În funcţie de nivelul performanţei sportive, drepturile lunare se calculează din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează: 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice. 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale. 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene. Pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene, renta viageră se majorează cu 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzătoare cuvenite. Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european, renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară. Cum se calculează suma pentru David Popovici Renta viageră prevăzută se plăteşte lunar, în lei, şi nu este impozabilă. Dacă sportivul decide să revină în activitate, plata rentei viagere se suspendă. Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu brut a fost în luna mai de 8.355 de lei. Conform legii menționate anterior, renta viageră pentru aur olimpic ar fi de un salariu mediu brut și jumătate (12.532 de lei), la care se adaugă încă 70% din sumă, pentru aurul obținut la Campionatele Europene din Belgrad, 2024 (performanța inferioară). În total, renta viageră de care ar dispune David Popovici, în cazul în care s-ar retrage din activitatea sportivă, ar fi de 21.304 de lei lunar.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră