Ce a fost mai întâi, oul sau sănătatea? Un studiu arată câte ouă pot fi consumate zilnic
Câte ouă putem mânca pe zi. Un studiu realizat pe aproape jumătate de milion de persoane din China sugerează că un ou pe zi ar putea reduce riscul de boli de inimă și de accidente vasculare cerebrale. Câte ouă putem mânca pe zi Potrivit profesoarei Nita Forouhi, de la Universitatea Cambridge, consumul de ouă poate fi benefic sănătății. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" „Cel puțin, consumul unui ou pe zi nu este asociat cu un risc cardiovascular crescut. La cel mai bun scenariu, poate chiar aduce beneficii pentru sănătate”, a declarat aceasta pentru BBC. Medicii și nutriționiștii consideră ouăle drept unul dintre cele mai nutritive alimente naturale, bogate în: proteine de calitate, vitaminele A, D, B și B12, luteină și zeaxantină (care protejează vederea la vârste înaintate). Dr. Frankie Phillips, din cadrul Asociației Dietetice Britanice, afirmă că: „Un ou, sau chiar două, pe zi este absolut în regulă. Oamenii nu ar trebui să se teamă să consume ouă.” Singura atenționare: nu trebuie exagerat cu niciun aliment, pentru a nu priva organismul de alți nutrienți esențiali. De asemenea, un exces de proteine poate pune presiune pe rinichi. Colesterolul: ouăle nu sunt principalul vinovat Temerile legate de colesterol au fost în mare parte infirmate. Potrivit NHS, colesterolul alimentar are un impact mai mic asupra sângelui decât grăsimile saturate. Cu alte cuvinte, ouăle nu sunt problema, ci modul în care sunt gătite. Oul mediu conține circa 4,6g de grăsime, din care doar un sfert este grăsime saturată. Adăugarea de unt sau smântână schimbă însă complet ecuația. Cum este bine să le gătim? Nutriționiștii recomandă ouăle fierte sau posate, care își păstrează nutrienții fără adaosuri de grăsimi. Potrivit acestora este de evitat prăjirea ouălor, deoarece crește semnificativ aportul de grăsimi și colesterol. Ouăle crude sau slab preparate (în maioneză sau înghețată) sunt sigure dacă provin de la găini vaccinate și au marcajul corespunzător. Cum se păstrează corect ouăle? În primul rând trebuie să fim atenți când cumpărăm ouă, cele crăpate pot fi contaminate Trebuie depozitate în frigider, în ambalajul original sau într-un compartiment dedicat. Albușul rezistă până la 3 săptămâni în recipiente închise, gălbenușul, până la 3 zile. Ambele pot fi congelate până la 3 luni. Un truc util: puneți oul într-un bol cu apă rece: dacă se scufundă, este proaspăt, dacă plutește, nu mai este bun Alergia la ouă: rară la adulți, dar existentă Alergia la ouă este relativ comună la copiii sub 5 ani, dar rară la adulți. Reacțiile obișnuite sunt ușoare: roșeață sau umflături în jurul gurii, dureri de stomac, greață sau diaree În cazuri rare, reacțiile pot fi severe și necesită intervenție medicală de urgență.
