sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: constitutie

8 articole
Politică

Ce atribuții va avea Bolojan, după demisia lui Iohannis

Ce atribuții va avea președintele interimar, Ilie Bolojan, după demisia lui Iohannis: puterile sale sunt limitate, dar nu foarte mult. Articolul 97 din Constituție definește vacanța funcției de președinte, iar articolul 98 arată ce poate face un interimar la Cotroceni. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Ce atribuții va avea Bolojan, după demisia lui Iohannis Ce sprevede articolul 97: „(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces. (2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte”. Ce prevede articolul 98: „(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor. (2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale”. Care sunt atribuțiile prezidențiale prevăzute la articolele 88-90, atribuții care nu pot fi exercitate de un interimar: Nu poate dizolva Parlamentul. Nu poate iniția referendumuri. Nu poate adresa Parlamentului mesaje politice. În schimb, președintele interimar poate asigura funcționarea instituției prezidențiale: are drept să promulge legi, să ceară reexaminarea lor sau să sesizeze CCR reprezintă statul român pe plan intern și internațional poate institui starea de urgență sau de asediu, cu aprobarea Parlamentului poate numi sau revoca membri ai Guvernului, la propunerea premierului poate participa la ședințe de guvern menține funcția de comandant suprem al forțelor armate Guvernul Ciolacu a stabilit data alegerilor prezidențiale la 4 mai, pentru primul tur, al doilea urmând să fie la 18 mai.

Ce atribuții va avea Bolojan, după demisia lui Iohannis Foto: Facebook
Slovacia propune revizuirea constituției, ca Trump (sursa: Facebook/Robert Fico)
Internațional

Slovacia propune revizuirea constituției, ca Trump

Slovacia propune revizuirea constituției, ca Trump. Guvernul Slovaciei, condus de premierul Robert Fico, a publicat marți o propunere de revizuire a Constituției care plasează dreptul național deasupra celui european în chestiuni culturale și etice. Potrivit Euractiv, proiectul introduce restricții pentru cuplurile de același sex, întărind valorile conservatoare și tradiționale, pe modelul președintelui Donald Trump. Slovacia propune revizuirea constituției, ca Trump Printre principalele modificări propuse în Constituție se află definirea strictă a sexelor. Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu „Avem două sexe, masculin și feminin, stabilite prin naștere,” se menționează în proiect. Sexul poate fi modificat doar în cazuri excepționale, conform legii. Drepturi vor fi restrânse pentru cuplurile de același sex. Numai cuplurile căsătorite vor avea dreptul la adopții, cu rare excepții. Educația aliniată la Constituție În școli se va preda doar ceea ce respectă prevederile constituționale, o măsură inspirată de legea ungară care interzice „propaganda homosexuală”. În chestiuni culturale și etice, dreptul național va avea întâietate față de cel european. Premierul Robert Fico a justificat aceste modificări prin dorința de a proteja valorile tradiționale: „Apărarea tradițiilor, moștenirii culturale și spirituale a strămoșilor noștri impune ridicarea unui baraj constituțional în fața progresismului și restabilirea bunului simț.” Impactul asupra drepturilor comunității LGBT+ Potrivit directorului ONG-ului pentru drepturile LGBT+, Martin Macko, aceste modificări cimentează inegalitățile pentru familiile formate din cupluri de același sex. Îngreunându-se accesul persoanelor transgender la tratamente de tranziție, ar putea fi un „prim pas concret care ne va îndepărta de Uniunea Europeană.” Distragere de la criza internă Criticii propunerii susțin că aceasta este o încercare de a deturna atenția de la criza politică din Slovacia, marcată de proteste organizate de opoziția liberală. Robert Fico, un politician social-democrat apropiat de premierul ungar Viktor Orban, promovează politici conservatoare criticate de Bruxelles, refuzând totodată să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia. Proiectul de revizuire va fi în dezbatere publică timp de o lună, urmând să fie supus unui vot în Parlament.

Trump ar vrea al treilea mandat (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Trump ar vrea al treilea mandat

Trump ar vrea al treilea mandat. Donald Trump, fost președinte al SUA între 2017 și 2021, a stârnit din nou controverse luni, în timpul unei reuniuni cu aleșii republicani din Camera Reprezentanților, desfășurată în Florida. Potrivit NBC News, acesta a afirmat că și-ar dori un al treilea mandat. Trump ar vrea al treilea mandat Deși Constituția SUA interzice explicit mai mult de două mandate prezidențiale, Trump a declarat: Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu „Nu știu dacă îmi este interzis să candidez din nou. Am strâns mulți bani pentru următoarea campanie și pornesc de la principiul că nu-i pot folosi eu personal, dar nu sunt 100% sigur”. Adresându-se președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, Trump a continuat cu o notă ambiguă: „Cred că nu sunt autorizat să candidez din nou, Mike? Mai bine să nu vă implic în această dezbatere”. Un istoric al aluziilor la al treilea mandat Nu este prima dată când Donald Trump face astfel de comentarii. Potrivit New York Times, în noiembrie 2023, el le-a spus congresmenilor republicani: „Îmi imaginez că nu voi candida din nou, cu excepția cazului în care veți spune: E atât de bun încât trebuie să găsim o cale”. Anterior, în iulie 2023, Trump a afirmat în fața unui grup de creștini conservatori: „Nu va mai fi nevoie să votați” dacă va câștiga el alegerile. De asemenea, în mai 2023, la convenția NRA, a sugerat posibilitatea unor „două sau trei mandate prezidențiale”. Ce spune Constituția SUA Constituția SUA, prin cel de-al 22-lea amendament ratificat în 1951, prevede clar că „nimeni nu poate fi ales de mai mult de două ori în postul de președinte”. Orice încercare de modificare a acestui amendament necesită o majoritate de două treimi în Congres și ratificarea de către cel puțin 38 de state americane, un proces extrem de dificil. Propuneri de revizuire a Constituției Un parlamentar din Tennessee a propus recent o revizuire constituțională pentru a permite trei mandate prezidențiale, dar șansele ca această inițiativă să devină realitate sunt aproape inexistente. Republicanii nu dețin majoritatea necesară în Congres pentru a susține o astfel de modificare, iar ratificarea de către 38 de state pare improbabilă.

Referendum pentru imigrație, imposibil în Franța (sursa: LCI)
Internațional

Referendum pentru imigrație, imposibil în Franța

Referendum pentru imigrație, imposibil în Franța. Premierul François Bayrou a declarat luni, la postul de televiziune LCI, că un referendum privind imigrația nu este posibil din punct de vedere constituțional. Referendum pentru imigrație, imposibil în Franța În mesajul său de Anul Nou pentru 2025, președintele Emmanuel Macron a relansat ideea unui referendum, menționând „alegerile care trebuie făcute pentru economia noastră, democrația noastră, securitatea noastră, copiii noștri”. Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu „Imigrația nu poate fi constituțional, chiar și preferențial, subiect de referendum”, a afirmat Bayrou, subliniind că aria referendumului este strict delimitată de Constituția franceză. Subiectele eligibile trebuie să vizeze organizarea puterilor publice, economice sau sociale. Dreapta și extrema dreaptă cer referendum pe imigrație Partidele de dreapta și extrema dreaptă continuă să facă presiuni pentru un referendum asupra imigrației, dar acest lucru intră în contradicție cu articolul 11 al Constituției franceze. Acest articol restricționează subiectele care pot face obiectul unui asemenea vot, excluzând explicit politica de migrație. Referendum, posibil doar în limita Constituției François Bayrou nu exclude utilizarea referendumului pentru alte subiecte decât imigrația, dacă acestea se încadrează în prevederile constituționale. „Trebuie să fie vorba de organizarea puterilor publice, economice sau sociale”, a explicat premierul, justificând poziția guvernului în fața cererilor opoziției.

Funeriu desființează limitarea plăților cash Foto: Facebook
Eveniment

Funeriu desființează limitarea plăților cash

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, desființează limitarea plăților cash: „Folosesc preponderent cardul, dar îngrădirea opțiunii de a folosi cash este cel mai grav și anticonstituțional abuz al statului”. El a apreciat că, urmare a măsurilor luate de guvernul Ciolacu, AUR va câștiga din punct de vedere electoral. Citește și: Guvernul a dat cea mai valoroasă și profitabilă companie de stat pe mâna unui politruc UDMR, cu studii dubioase, dar căsătorit cu fiica unui afacerist conexat la PSD, din Buzău Premierul Ciolacu a anunțat, marți, că va schimba legislația adoptată recent privind limitarea plăților în numerar. Funeriu desființează limitarea plăților cash „Adevăruri pe care nimeni nu le spune clar despre tembelismul limitării cash-ului, așa că le spun eu, care sunt un pro-UE convins și, sper, convingător: 1) Limitarea cheltuielilor cash sau obligația de a declara magazinului sau oricui altcuiva, a priori, de unde ai banii, ce vrei să faci cu ei, este o chestie profund anticonstituțională: Art 44, alin 8 din Constituție scrie clar: «Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.»*. Deci averea oricui este PREZUMATĂ licită, nu e treaba proprietarului să arate de unde are bani și ce vrea să facă cu ei. 2) Da, să mă controleze fiscul de 1000 de ori pe an dacă vrea să facă asta. Da, să mă investigheze procurorii cât vor ei dacă au date care arată că s-ar putea ca averea să provină din infracțiuni. Să mă dea în judecată dacă ei consideră că au suficiente date pentru asta. Banca sau Ghiță de la sculărie să sesizeze Oficiul Național Împotriva Spălării Banilor de câte ori vor, să mă pârască vecinii. Asta e OK. Dar să vină statul și să mă oblige să cheltuiesc aproape toți banii prin bancă este strigător la cer, din cel puțin două motive: a) primul este că Maricica de la ghișeu are acces instant la TOATE cheltuielile mele: poate ști că am fost la oftalmolog, că mi-am luat mașină de la PorWagen, haine de la Zoriklo și aparat de ras de la Panabraun. Dacă vi se pare că e OK ca statul sau funcționarul să știe ce faceți cu banii, imaginați-vă două secunde că statul ăla care știe e condus de unul ca Dragnea. Na, acum mai vă e paralel că știe tot? b) Al doilea este că pentru fiecare astfel de tranzacție banca îmi ia procentaj. Pe care nu am chef să fiu obligat să-l plătesc și nici nu are statul a mă forța să intru într-o relație contractuală cu o anume firmă privată, numită bancă. Dacă plăcerea mea personală e să am tone de cash la saltea, e treaba mea, nu a statului. Dacă sunt cardofob e din nou treaba mea. Ca să nu mai vorbim de nană Florica care ia pensia și nu are bancomat lângă fântână, și care vrea să ia lemne de foc cu o sumă mai mare decât limita impusă abuziv (sau furnizorul a încasat cash în ziua respectivă mai mult decât limita). 3) Nu, a milita pentru folosirea banilor cash dacă vrei, nu e teoria conspirației, nu e o temă a anti-europenilor, e o temă perfect legitimă. Eu sunt profund pro-european, pro-UE, pro orientarea către Vest a României, fără rezerve și fără vreun bemol. Nimeni de la Bruxelles nu cere statului să se bage în cash-ul oamenilor. Pot înțelege că în multe țări dinamica oamenilor e să folosească telefonul sau cardul pentru că e mai comod (plătești o taxă băncii pentru confortul de a nu trebui să cari bani pe care îi poți pierde cu tine). Eu însumi folosesc preponderent cardul, dar îngrădirea opțiunii de a folosi cash este cel mai grav și anticonstituținoal abuz al statului împotriva persoanei”, a scris Funeriu. „Astfel de acțiuni nu fac decât să dea apă la moară AUR~ El spune că trebuie luptat împotriva evaziunii, dar nu îngrădind drepturi. „Da, colectarea este foarte mică, din două motive: birocrație cretinoidă (de exemplu profesorii care fac meditații nu pot, simplu, merge la fisc și spune «am făcut meditații de 10.000 de lei, vreau să plătesc 1600 impozit», ci trebuie să-și facă PFA sau alte minuni) și evaziune. Dacă un tânăr vecin îl ajută pe tata să taie lemne 2 zile, nu ai cum să îl plătești legal pe omul ăla. În concluzie: da, trebuie luptat dur împotriva evaziunii, trebuie luptat dur împotriva corupției, trebuie luptat dur împotriva spălării banilor. Dar nu îngrădind dreptul care stă la baza tuturor drepturilor: acela de a-ți folosi liber averea. Prezumată licită prin Constituție”, a apreciat fostul ministru al Educației. Citește și: EXCLUSIV Rețeaua Truică – Dimofte, devoalată de ex-soțul judecătoarei cu avere nejustificată de 30 de milioane de lei. Dimofte, verificat de CNSAS pentru legături cu Securitatea Daniel Funeriu explică și cine va câștiga, politic: „Astfel de acțiuni, de-a dreptul aberante, nu fac decât să dea apă la moară AUR: exacerbează temerile legitime ale oamenilor care sunt împinși să aleagă un vehicul politic toxic, AUR. Pentru că restul partidelor, într-o veselie ovină, îi faultează inutil pe oameni acolo unde doare: la portofel”.

Averile nu se pot impozita cu 70%, explică Horia Georgescu Foto: Inquam/ George Calin
Politică

Averile nu se pot impozita cu 70

Un fost președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, scrie, pe Facebook, despre pachetul Ciolacu, respectiv prevederea privind impozitarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită: „«Averile» nu se pot impozita cu 70%. Este echivalent cu o confiscare”. Citește și: O fostă casieră de la Autobaza București, cu facultate făcută după 30 de ani, plasată de Grindeanu să conducă un spital cu 318 paturi. Managerul spitalului are un salariu consistent Horia Georgescu amintește că în Constituție este prevăzută prezumția privind caracterul licit al averii. Averile nu se pot impozita cu 70% „«Averile» nu se pot impozita cu 70%. Este echivalent cu o confiscare, iar asta are cu totul alt regim.Se pot citi câteva decizii ale Curții Constituționale și jurisprudența este clară. Cu «ilicitul» e și mai complicat . Tot în Constituție avem prezumția de dobândire licită (legală) a averii. Ar trebui inversată sarcina probei că să poți aplică noile prevederi și multe alte modificări legislative. Deci se schimbă Constituția așa înțeleg . Ultima observație…pentru «illicitul» ăsta de 70% toți cetățenii României, fie că lucrează în privat sau la stat, ar trebui să depună declarații de avere sau patrimoniu pentru a avea un T 0. Altfel nu se poate. Succes pe la instanțe și la CCR băieți ! ”, a scris Horia Georgescu. „Legea fiscală dispune doar pentru viitor. În text se vorbește despre «venituri», iar nu despre «avere», deci, pentru a impozita cu 70%, trebuie să se stabilească mai întâi momentul realizării respectivelor venituri”, l-a completat avocata Elenina Nicuț, într-un comentariu la postarea sa. „Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, prevede proiectul de lege pentru care Guvernul își va asuma răspunderea. Citește și: Considerată iubita lui Dumitru Buzatu, șefa de cabinet cu 31 de ani mai tânără îi administrează președintelui CJ Vaslui firma de prășit și fân „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”, se arartă în articolul 44 din Constituția României.

Trump vrea abolirea Constituției Statelor Unite (sursa: BBC)
Internațional

Trump vrea abolirea Constituției Statelor Unite

Trump vrea abolirea Constituției Statelor Unite. Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden. Trump vrea abolirea Constituției Statelor Unite Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă. În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că "Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat" s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o "fraudă masivă" la alegerile din 2020. "O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie", a apreciat Trump. Casa Albă condamnă declarația Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. "Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară", a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden. Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe această temă o a doua serie de informaţii, pe care le-a denumit "Arhivele Twitter". Citește și: Cum a reușit Republica Moldova în doar șase luni să implementeze reforme cerute de UE esențiale pentru începerea negocierilor de aderare Musk a distribuit anterior o serie de mesaje ale jurnalistului Matt Taibbi, în care este detaliat, citând documente interne ale Twitter, modul cum această platformă a acţionat pentru a limita cât mai mult distribuirea unui articol din New York Post despre afacerile lui Hunter Biden când tatăl acestuia era în campanie electorală înaintea alegerilor. Taibbi dezvăluie astfel cum angajaţi ai reţelei de socializare, care primea atunci donaţii substanţiale din partea Partidului Democrat, au diminuat distribuirea acelui articol şi au eliminat linkurile ce trimiteau la acesta inclusiv în mesajele directe, invocând drept justificare politica societăţii referitoare la materialele piratate.

Deputații ar urma să nu mai beneficieze de imunitate Foto: Facebook Natalia Gavriliță
Politică

Deputații nu mai beneficieze de imunitate

În Republica Moldova se poate: deputații ar urma să nu mai beneficieze de imunitate în cazul acuzațiilor de corupție, prevede un proiect al guvernului Gavriliță. În România, nenumărați politicieni au evitat anchetele penale pentru corupție fiindcă au fost protejați de imunitatea parlamentară. Deputații ar urma să nu mai beneficieze de imunitate „În cazul acestor acuzații aduse deputatului nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei. Este vorba despre un proiect de modificare a Constituției și acest a primit un aviz pozitiv din partea Curții Constituționale, acum este aviz pozitiv din partea Guvernului și următoarea etapă este aprobarea în Parlament”, a declarat, azi, premierul Gavriliță. Și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat motivele pentru care a fost promovat acest proiect. „Guvernul a avizat pozitiv inițiativa deputaților PAS, care prevede excluderea imunității parlamentarilor pentru infracțiunile de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Inițiativa legislativă a fost avizată anterior și de Curtea Constituțională, care a menționat că aceasta ar putea impulsiona lupta adevărată împotriva corupției și va ridica încrederea societății în instituțiile statului. „Nu este echitabil” Ani la rând am fost martorii schemelor frauduloase, prin care unii s-au ales cu averi de milioane pe care nu le-au putut justifica, iar cetățenii au fost sărăciți. Aceste scheme de corupție ne-au dus faima în întreaga lume. Din păcate, în multe din aceste scheme au fost implicați chiar deputații. Acum trebuie să reparăm această greșeală și să nu mai admitem ca unii aleși ai poporului să profite de imunitate și să continue să-și facă propriile interese în detrimentul cetățenilor. Nu este echitabil ca deputații – cei care reprezintă interesele poporului – să aibă imunitate parlamentară când e vorba de corupție la nivel înalt. Sper mult că Parlamentul va vota acest proiect, or legislativul nu trebuie și nu poate să fie pentru deputați un refugiu și o garanție că pot sta liniștiți fără a fi trași la răspundere.”, a scris, pe Facebook, Litvinenco. Între timp, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a spus că proiectul de lege va fi votat joi, 19 mai, în prima lectură. Citește și: Ciolacu vrea să o tragă pe Firea pe linie moartă (surse PSD). Ea a pierdut deja controlul asupra prefecturii Capitalei

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră