sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: congres

27 articole
Politică

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a candidaturii lui Crin Antonescu: „Bine ai venit Crin, sper că ți-a fost dor de PSD!”, i-a urat liderul social-democrat Marcel Ciolacu. Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale a fost validată, duminică, prin vot, în cadrul Congresului extraordinar al PSD. Din 5.928 de reprezentanţi convocaţi, au fost prezenţi 5.516 și au fost înregistrate 5.484 de voturi ”da”, 18 voturi negative şi 14 abţineri. Citește și: Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane de euro din PNRR Foto: Gandul Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu Acum, el are susținerea oficială a PSD, PNL și UDMR. „Astăzi suntem obligați să venim în fața românilor uniți și cu o alternativă corectă. Trebuie să venim în fața românilor cu un om care are cu adevărat un profil de prezidențiabil. Un om capabil, cu experiență, educat, onest și patriot. Un om cu principii puternice care a știut să lupte pentru valorile sale și care, în același timp, a putut să spună NU atunci când a fost cazul. Acest om este Crin Antonescu! Bine ai venit Crin, sper că ți-a fost dor de PSD!”, a declarat Marcel Ciolacu, la Congres. Anonescu și Streinu Cercel Inquam Foto/George Calin „Mulțumesc domnule prim-ministru, nimeni vreodată în partidul meu nu a vorbit așa frumos despre mine (...) Pe mine m-a ajutat viața, nu este niciun merit, să știu câteva lucruri, știu ce înseamnă să fii sărac, să fii un copil din marginea țării, știu ce înseamnă să nu ai pile, știu ce înseamnă că crezi că drepturile tale sunt doar pe o foaie de hârtie”, a declarat Crin Antonescu”. Foto: Gandul

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu Inquam Photos / George Călin
PSD validează candidatura lui Crin Antonescu (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

PSD validează candidatura lui Crin Antonescu

PSD validează candidatura lui Crin Antonescu. Social-democrații vor finaliza duminică, în cadrul unui Congres extraordinar, procedura de desemnare a lui Crin Antonescu drept candidat la alegerile prezidențiale. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, începând cu ora 11:30, și se va desfășura în format hibrid – atât fizic, cât și online. PSD validează candidatura lui Crin Antonescu Consiliul Politic Național al PSD a decis joi convocarea Congresului extraordinar, având un singur punct pe ordinea de zi: validarea oficială a candidaturii lui Crin Antonescu. Citește și: Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane de euro din PNRR „Va fi un singur punct pe ordinea de zi, și anume desemnarea sau finalizarea procedurii de desemnare a candidatului Partidului Social Democrat, respectiv domnul Crin Antonescu, pentru funcția de președinte al României”, a declarat deputatul PSD Mihai Ghigiu. Candidatul comun al coaliției Crin Antonescu este susținut de alianța formată din PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Candidatura acestuia a fost deja validată pe 21 ianuarie de către Consiliul Politic Național al PSD. „Vom avea ca pas următor un Congres extraordinar al partidului pe 2 februarie și în acel moment candidatura domnului Crin Antonescu, din perspectiva PSD, va fi pe deplin validată”, a precizat social-democratul Radu Oprea. Poziția lui Ciolacu Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reafirmat pe 30 ianuarie că partidul nu va avea un alt candidat decât Crin Antonescu, întrucât acest lucru a fost stabilit printr-un acord în cadrul coaliției de guvernare. „E o decizie a partidului, avem Congres. Din punctul meu de vedere am o semnătură pusă pe un acord al coaliției. Noi avem o coaliție de guvernare unde este specificat faptul că domnul Crin Antonescu este candidatul comun al PSD, PNL, UDMR și minorități”, a declarat Ciolacu. Validarea PNL și UDMR Atât PNL, cât și UDMR au validat recent candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, consolidând astfel sprijinul coaliției pentru fostul lider liberal. În acest context, Congresul PSD din 2 februarie va reprezenta ultimul pas procedural pentru confirmarea oficială a candidaturii sale.

Ciolacu, singurul candidat la șefia PSD (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Ciolacu, singurul candidat la șefia PSD

Ciolacu, singurul candidat la șefia PSD. Social-democraţii se reunesc sâmbătă într-un Congres ordinar, pentru a-şi alege noua conducere. Premierul Marcel Ciolacu este singurul intrat în cursa pentru un nou mandat la şefia partidului. Vot online Pentru prima dată în istoria partidului, preşedintele PSD va fi votat, la Congres, electronic. Citește și: EXCLUSIV Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, sub miniștri USR, PNL și PSD. Azi e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei "Există acest vot electronic, există depunerea candidaturilor pe moţiuni, s-a votat şi acceptarea moţiunii domnului Marcel Ciolacu, care cuprinde şi lista nouă a celor care vor face parte din conducerea partidului. (...) Este aprobată modificarea Statutului astfel încât să existe patru noi vicepreşedinţi pe domenii de activitate care sunt acum în echipa PSD şi vor cere împreună cu domnul Marcel Ciolacu votul Congresului de mâine", a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, vineri, după şedinţa Consiliul Politic Naţional, care a avut loc la Vila Lac. Potrivit lui Romașcanu, printre vicepreşedinţii pe domenii de activitate se numără Florin Jianu şi Elisabeta Lipă. "Sunt, de asemenea, tineri care au ajuns în propunerile de vicepreşedinţi cum este domnul Şoldan de la Suceava, care a avut acel succes spectaculos", a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD. Ciolacu, singurul candidat la șefia PSD Marcel Ciolacu a propus ca sâmbătă, dacă vor exista candidaturi în timpul Congresului, ele să fie acceptate, a informat Romaşcanu. La Congresul de sâmbătă, Marcel Ciolacu va prezenta ''Planul pentru România'' şi le va cere colegilor săi sprijinul pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din acest an. El a anunţat săptămâna aceasta că a luat decizia de a candida la funcţia de preşedinte al României. "Am decis să îmi depun candidatura la Preşedinţia României. Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea şi cu colegii mei din partid. La Congresul de sâmbătă voi veni în faţa românilor cu Planul meu pentru România şi le voi cere colegilor mei sprijinul pentru a câştiga alegerile prezidenţiale", preciza Ciolacu, marţi, într-o postare video pe Facebook. Marcel se vede lider providențial Liderul PSD a subliniat că se simte pregătit să-şi asume responsabilitatea de a fi preşedintele tuturor românilor. "Nu m-am dat niciodată înapoi de la lucrurile grele. Am preluat preşedinţia PSD într-un moment foarte dificil şi, împreună cu colegii mei, am reuşit să recâştigăm încrederea oamenilor. Am acceptat răspunderea de a fi prim-ministru într-unul dintre cele mai complicate momente din istoria recentă. Şi am reuşit, alături de colegii mei din Guvern, să punem lucrurile în ordine. Sunt pregătit să-mi asum acum responsabilitatea de a fi preşedintele tuturor românilor. Am credinţa că pot contribui la viitorul ţării mele - un viitor în siguranţă şi bunăstare. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a transmis Marcel Ciolacu.

Firea, pe cale de a fi epurată din toate funcțiile de conducere din PSD Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Firea epurată din toate funcțiile de conducere din PSD

După ce a pierdut alegerile pentru primăria Capitalei, Gabriela Firea este pe cale de a fi epurată din toate funcțiile de conducere din PSD, la Congresul din 24 august. Potrivit unor surse din PSD, ea nu mai are aproape nici o susținere, deci va rămâne fără postul de prim-vicepreședinte al partidului. Citește și: Feminista Mihaela Miroiu, acuzată de o fostă studentă că știa că Marius Pieleanu este un prădător sexual, dar l-a protejat Succesorul ei va fi, cel mai probabil, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Firea, pe cale de a fi epurată din toate funcțiile de conducere din PSD Nu este clar dacă Firea va candida împotriva acestuia sau va ceda fără luptă. Totuși, cinci filiale de sector - toate, mai puțin cea din Sectorul 4, unde primar este Băluță - au votat rezoluții în care o susțin să-și păstreze și poziția de prim-vicepreședinte, și pe cea de președinte a organizației din București. Este aproape certă epurarea lui Dîncu din funcția de președinte al Consiliului Național al PSD. El va fi înlocuit cu Mihai Tudose. Paul Stănescu va rămâne secretar general al PSD, în acest moment poziția sa nu este contestată de nimeni. În plus, ar urma să apară patru noi funcții de vicepreședinte, înființate cu dedicație. Una din ele va fi ocupată de Alfred Simonis, amicul lui Marcel Ciolacu. Alți doi viitori vicepreședinți ar urma să fie Rareș Hopincă, recent ales primar al Sectorului 2, și Gheorghe Șoldan, ales președinte al Consiliului Județean Suceava. „Vreau să aduc oameni noi în conducerea partidului confirmaţi la alegeri. Vă dau un exemplu: domnul Şoldan de la Suceava, domnul Simonis de la Timişoara, domnul Hopincă de la Sectorul 2“, spunea Ciolacu, la 26 iulie.

Miting anti-european organizat de AUR la Congresul PPE Foto: Captură video
Politică

Miting anti-european organizat de AUR la congresul PPE

Miting anti-european organizat de AUR la Congresul PPE de la București: sunt afișate bannere cu mesajul ”Jos Ursula”, se strigă „Suveranitate” și „Hoții”. Însă liderul AUR, George Simion, care a venit la miting cu o șapcăpe care scria numele lui Donald Trump, nu a reușit să aducă la acest protest decât sub 200 de persoane. Citește și: Nicușor Dan explică cum acționează mafia imobiliară în București: „Mai întâi s-a dat autorizație de patru etaje, apoi de șase, primăria sectorului a dat opt”. DNA a clasat dosarul La protest participă și Cristian Terheș, europarlamentar ales pe listele PSD, în 2019. Miting anti-european organizat de AUR la congresul PPE „Ursula, nu uita, România nu te vrea!” și „Libertate!” au mai scandat susținătorii AUR, care s-au îmbrâncit cu jandarmii. Ei au rupt gardurile de protecție și au încercat să se apropie de clădirea Romexpo, unde se desfășoară Congresul PPE, dar au fost blocați de jandarmi. George Simion transmite live, pe Facebook, acest miting. Potrivit Antenei 3, un bărbat a fost luat de jandarmi şi predat poliţiei după ce a forţat cordonul de jandarmi şi a incitat la violenţă. Protestul a avut loc în momentul în care Nicolae Ciucă, președintele PNL, le-a explicat colegilor din familia politică europeană necesitatea coaliției cu PSD, cu rolul de a stopa partidele extremiste.

Congresul PPE, în parcarea pentru dizabilități (sursa: Petru Zoltan)
Eveniment

Congresul PPE, în parcarea pentru dizabilități

Congresul PPE, în parcarea pentru dizabilități. Liberalii au "confiscat" un loc de parcare rezervat special pentru oamenii cu nevoi speciale pentru a promova congresul Partidului Popular European. Responsabilii cu parcarea din fața fostului restaurant Cina, din centrul Bucureștiului, susțin că nu știu cine a montat schela și bannerele, dar nici nu au curajul să sesizeze Poliția Locală a Municipiului București. 2.000 de delegați Partidul Național Liberal, condus de Nicolae Ciucă, organizează la București Congresul Partidului Popular European. La evenimentul din perioada 6-7 martie sunt așteptați aproape 2.000 de delegați din 44 de state, șefi de state și guverne, președinții Comisiei Europene și cei ai Parlamentului European. Citește și: Pe șest, salariile judecătorilor de la CCR, plus sporurile lor, au crescut cu aproape 50%. Majorarea va aduce și pensii speciale mai mari, pe care le cumulează cu salariul Liberalii au anunțat că în urma Congresului PPE de la București va fi adoptat Manifestul Partidului Popular European pentru alegerile din iunie 2024, strategia PPE pentru alegeri și desemnarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de 5 ani în fruntea Comisie Europene. Congresul PPE, în parcarea pentru dizabilități Organizarea evenimentului de la București pare că a început cu stângul. Liberalii au împânzit orașul cu mii de bannere prin care se anunță marele eveniment. Chiar au montat o schelă cu bannere pe locuri de parcare. Iar unul din aceste locuri de parcare cu pricina este destinat oamenilor cu dizabilități. Unul dintre angajații Companiei Municipale de Parking, deținută de Primăria Municipiului București, a spus că nu știe cine a montat schela și bannerele care promovează Congresul PPE. Întrebat dacă a sesizat Poliția Locală a Municipiului București pentru ocuparea abuzivă a unui loc de parcare, angajatul a spus că nu e treaba lui.

George Simion a lipsit de la congresul propriului partid pentru că era în Italia Foto: Facebook
Politică

George Simion a lipsit de la congresul propriului partid

George Simion a lipsit de la congresul propriului partid, cel care a condus lucrările fiind Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere a AUR. Liderul AUR, în Italia, chipurile ca să participe la o dezbatere obscură din Pistoia: „The first ecologists. The role of farmers, breeders and fishermen in the link between nature and development”, organizată de Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. Citește și: ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA Simion nu a dovedit niciodată competențe sau preocupări în materie de ecologie sau de agricultură. George Simion a lipsit de la congresul propriului partid Simion le-a transmis colegilor săi un mesaj video: „Sunt lângă voi, dacă nu în trup, în suflet, şi vă spun că asta este calea spre izbândă: la 4 ani de AUR să facem dreptate până la capăt, să facem dreptate pentru ţara noastră şi să avem o ţară normală”. Preşedinte Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, la congresul acestei formațiuni, că AUR şi-a propus să câştige toate alegerile care vor avea loc în 2024, victoria însemnând nu doar primul loc, ci să aibă şi majoritatea. „Este un ceas greu al istoriei pe care îl simţim cu acuitate şi pe care vrem să-l trecem cu cea mai mare responsabilitate, prin tot ceea ce vom face şi de aici înainte, urmărind să arătăm românilor că suntem buni şi pentru guvernare, nu doar pentru opoziţie", a afirmat Claudiu Târziu.

România, lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei  Foto: Facebook
Eveniment

România, lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei

România a fost lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei de congresmani republicani și democrați, în cadrul ueni dezbateri organizate în Congresul SUA. Evenimentul, intitulat „Romania’s support to Ukraine in counteracting the Russian aggression”, a fost organizat de Ambasada României la Washington. România, lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei „Reprezentanții Congresului american au subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, a cărui soliditate a fost reconfirmată de cooperarea celor două state în contextul invaziei ruse în Ucraina. Au prezentat sprijinul bipartizan pe care Congresul american îl oferă Ucrainei, continuarea eforturilor în acest sens fiind esențială pentru prezervarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Oficialii americani au recunoscut rolul proeminent asumat de România în gestionarea unei crize umanitare și de securitate cu reverberații puternice în regiune și la nivel global. Au fost prezenți membri democrați și republicani ai Congresului, parte din Comisiile de Informații, Forțe Armate, Securitate internă, Juridică și Comisia Helsinki: Bill Huizenga, Jason Crow, Sylvia Garcia, Eric Swalwell, Victoria Spartz, Linda Sanchez, Joe Wilson, Steve Cohen, Jim Costa, Robert Aderholt”, a arătat ambasada României în SUA. Partea română a prezentat o sinteză a contribuției României în gestionarea crizei refugiaților, asistența umanitară oferită încă de la debutul invaziei, rolul României în facilitarea exportului de cereale ucrainene, în consolidarea rezilienței energetice a Ucrainei și Republicii Moldova și în condamnarea acțiunilor Rusiei în forurile europene și internaționale. De asemenea, delegația Parlamentului României a argumentat importanța constituirii unui tribunal internațional pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Citește și: Mercenar Wagner recrutat din pușcărie, luat prizonier de ucraineni după doar două zile pe front: Viața noastră nu are nici un preț, putem fi uciși fără probleme

Zelenski la Casa Albă, în Congres (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski la Casa Albă, în Congres

Zelenski la Casa Albă, în Congres. Statele Unite vor "continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra", a promis preşedintele american Joe Biden în timp ce l-a primit miercuri, la Casa Albă, pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski la Casa Albă, în Congres După 300 de zile de război, preşedintele Volodimir Zelenski întreprinde prima sa vizită în străinătate în ţara care este cel mai important furnizor de asistenţă al Ucrainei. În Biroul Oval, preşedintele american l-a asigurat, de asemenea, că sprijină aspiraţia Kievului pentru o "pace justă". Ucrainenii "rămân o sursă de inspiraţie pentru lume", a subliniat preşedintele SUA. La rândul său, preşedintele ucrainean, aflat într-o vizită istorică la Washington, şi-a exprimat "recunoştinţa profundă" pentru sprijinul acordat de Statele Unite, care au oferit Kiev-ului arme în valoare de miliarde de dolari pentru a se apăra în conflictul cu Rusia. "Mulţumesc din partea cetăţenilor noştri obişnuiţi cetăţenilor voştri obişnuiţi, americanii", a spus şeful statului ucrainean îmbrăcat, ca de obicei, în pantaloni şi pulover kaki şi purtând ghete. Medalie de la un căpitan ucrainean El i-a comunicat preşedintelui Joe Biden "aprecierea din suflet" pentru rolul "conducător" pe care l-a avut în modul în care comunitatea internaţională a reacţionat la invadarea Ucrainei. Volodimir Zelenski i-a oferit apoi drept cadou omologului său o medalie încredinţată cu o zi înainte pe front de un soldat ucrainean pe care l-a descris drept un "adevărat erou", explicând că este vorba despre un căpitan care operează un lansator de rachete american HIMARS. "Mi-a spus ", i-a spus preşedintele ucrainean lui Joe Biden, înmânându-i acestuia decoraţia prezentată într-o cutie căptuşită cu catifea. Preşedintele Biden i-a răspuns că este o "mare onoare" să primească acest cadoul şi că doreşte, la rândul său, să îi ofere militarului ucrainean o medalie americană. SUA trimit sistemul Patriot în Ucraina După întrevederea cu preşedintele Joe Biden, şeful statului ucrainean a susţinut o conferinţă de presă alături de omologul său american (VIDEO), apoi s-a adresat Congresului, care se pregăteşte, la rândul său, să voteze un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina în valoare de aproape 45 de miliarde de dolari. Miercuri, secretarul de stat Antony Blinken a anunţat că SUA vor furniza Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană cel mai sofisticat, Patriot, în momentul în care preşedintele ucrainean urma să aterizeze la Washington. Citește și: EXCLUSIV Dronele cumpărate de MApN s-au scumpit în doi ani cu peste 100 de milioane de euro, până la 384 de milioane de euro fără TVA Sistemul de apărare antiaeriană Patriot face parte dintr-un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Din această sumă, un miliard de dolari sunt destinaţi furnizării către Ucraina de "capabilităţi de apărare antiaeriană şi de lovire de precizie extinse", iar 850 de milioane de euro vor fi utilizaţi pentru asistenţă de securitate.

Opozanți ruși în exil, congres anti-Putin (sursa: youtube/Утро Февраля)
Internațional

Opozanți ruși în exil, congres anti-Putin

Opozanți ruși în exil, congres anti-Putin. Un grup de lideri ai opoziţiei prodemocratice ruse se reuneşte în Congres, între 5 şi 7 noiembrie, în localitatea poloneză Jablonna, situată la nord-est de Varşovia, cu scopul de a crea alternativa la regimul preşedintelui rus Vladimir Putin şi de a stabili democraţia în Rusia, potrivit Polskie Radio. Opozanți ruși în exil, congres anti-Putin Reuniunea a fost inaugurată de Ilia Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), care trăieşte în prezent în exil la Kiev. În 2014, Ponomarev a fost singurul deputat care a votat împotriva anexării ilegale a provinciei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă, după ocuparea acestui teritoriu. "Este un moment istoric. Pentru prima dată în cel puţin un deceniu deputaţi care la vremea lor au fost aleşi democratic se reunesc. Vedem că este democratic şi dinamic. Oamenii discută şi argumentează. Sper sincer că aceste trei zile să fie fructuoase", a declarat Ponomarev pentru EFE. La congres, care se va încheia luni, participă 51 de delegaţi care au ocupat anterior funcţii elective în administraţia Rusiei la diferite niveluri. Alţi delegaţi vor fi prezenţi online. "Vom avea mai multe discuţii şi anunţuri la Congres care vor crea cadrul viitoarelor reuniuni", a menţionat Ponomarev. Toți delegații, sub supraveghere Anterior, într-un interviu pentru EFE, Ponomarev a explicat că ideea aflată la baza Congresului este de a oferi ruşilor alternativa democratică la regimul lui Putin. Opozantul şi activistul pentru drepturile omului Andrei Sidelnikov, care asistă şi participă la organizarea Congresului, a calificat reuniunea drept un prim pas către o nouă republică parlamentară în Rusia. Citește și: Printr-o vizită la Kiev, neanunțată în prealabil, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden lasă să se înțeleagă că SUA vor opri ploaia de rachete și drone rusești "Încercăm să facem un mare pas înainte spre viitor. Deocamdată, nu ştiu ce se va întâmpla după aceea, pentru că toţi delegaţii care participă la Congres în persoană sau online se află sub presiunea serviciului de securitate rus. Totuşi, ne-ar plăcea să trimitem un mesaj ruşilor care au scăpat de Putin şi milioanelor care mai trăiesc încă în Rusia", a declarat Sidelnikov pentru agenţia de presă spaniolă.

Progresiștii Biden să negocieze cu Rusia (sursa: voanews.com)
Eveniment

Progresiștii: Biden să negocieze cu Rusia

Progresiștii: Biden să negocieze cu Rusia. Congresmeni din aripa stângă a Partidului Democrat i-au cerut luni preşedintelui Joe Biden, care a deblocat miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei în faţa invaziei ruse, să sporească eforturile diplomatice şi să angajeze negocieri directe cu Moscova, având ca obiectiv încheierea rapidă a războiului. Progresiștii: Biden să negocieze cu Rusia Este pentru prima dată când un astfel de apel vine chiar din partea partidului preşedintelui. "Vă îndemnăm să însoţiţi sprijinul economic şi militar pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv şi să vă dublaţi eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului", au spus aleşii în scrisoarea lor, arătând clar că sunt împotriva invaziei "ilegale şi scandaloase" a Ucrainei şi că orice soluţie ar urma să fie aprobată de Kiev. "Dar, în calitate de parlamentari responsabili pentru modul în care zeci de miliarde de dolari ai contribuabililor americani sunt cheltuiţi în asistenţă militară în conflict, credem că o astfel de implicare în acest război creează, de asemenea, responsabilitatea Statelor Unite de a explora în mod serios toate căile posibile", au adăugat ei. Printre aceştia se numără Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar şi Pramila Jayapal, figuri ale aripii progresiste a partidului. Price: Rușii nu vor diplomație și dialog Aleşii i-au preşedintelui Biden "să desfăşoare eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate şi încetării focului, să se angajeze în discuţii directe cu Rusia şi să exploreze perspectivele unui nou acord de securitate european acceptabil pentru toate părţile". Întrebat despre această scrisoare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a afirmat că "nimeni nu vrea să vadă acest război încheindu-se mai mult decât omologii noştri ucraineni". "Nu ştim când se va întâmpla asta (...), pentru că nu am văzut niciun indiciu din partea ruşilor că sunt pregătiţi să se angajeze în această diplomaţie şi dialog", a adăugat el. "Le furnizăm partenerilor noştri ucraineni ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă pentru ca, atunci când va apărea o masă de negocieri, ei să fie în cea mai puternică poziţie posibilă", a mai spus Ned Price. Republicanii amenință să taie fondurile pentru Ucraina În ceea ce o priveşte pe purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, ea a spus că executivul a fost "foarte clar: nimic despre Ucraina fără Ucraina". Citește și: Biden admite că există, cu adevărat, riscul unui „Armaghedon nuclear”, pentru prima oară de la criza rachetelor din Cuba De la începutul invaziei, administraţia Biden a plătit zeci de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, cu acordul ambelor partide din Congres, deşi unii reprezentanţi ai aripii drepte a republicanilor au protestat. Un influent ales republican a avertizat recent că partidul său nu va semna un "cec în alb" Ucrainei dacă va câştiga, după cum prevăd sondajele, majoritatea locurilor în Camera Reprezentanţilor la alegerile de la jumătatea mandatului.

Invadarea Taiwanului, prioritatea lui Xi Jinping (sursa: gov.cn)
Internațional

Invadarea Taiwanului, prioritatea lui Xi Jinping

Invadarea Taiwanului, prioritatea lui Xi Jinping. Partidul Comunist Chinez (PCC) a adoptat sâmbătă o serie de amendamente la doctrina sa pentru a sublinia "rolul central" al lui Xi Jinping şi a insista asupra opoziţiei Beijingului faţă de orice plan de independenţă al Taiwanului, relatează AFP. "Rolul central al tovarăşului Xi" Doctrina PCC reafirmă "rolul central al tovarăşului Xi Jinping în cadrul Comitetului central al Partidului şi al partidului în întregul său". Cei 97 de milioane de membri ai partidului vor trebui "să atingă cu toţii un nivel ridicat de înţelegere" a rolului esenţial al secretarului general şi să-l apere, potrivit rezoluţiei adoptate în unanimitate în ultima zi a congresului. Citește și: Xi, promisiuni ridicole la congresul PCC: China va combate încălzirea globală utilizând cărbune, dar „curat și eficient” Chiar dacă preşedintele de 69 a fost deja catalogat drept "nucleul dur" al partidului în doctrina din 2017, versiunea amendată sâmbătă conţine o referire mai lungă la Xi Jinping şi în termeni chiar mai respectuoşi. Acest lucru ar putea indica o întărire a puterii lui Xi Jinping la vârful partidului şi deci a ţării, comentează France Presse. Nu e încă Mao Tze-Dun În 2017, doctrina PCC a integrat o referire la "Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezeşti pentru o nouă eră", o menţiune adaugată apoi la Constituţie în 2018. Numeroşi analişti se aşteptau ca această formulă să fie scurtată la "gândirea lui Xi Jinping", ceea ce potrivit cabinetului specializat Trivium China i-ar fi ridicat "statutul şi ideologia la acelaşi nivel cu cele ale lui Mao Tze-Dun", fondatorul regimului (1949-76). În cele din urmă, rezoluţia de sâmbătă păstrează formula neschimbată, dar insistă asupra importanţei "marxismului Chinei contemporane", întrucât acesta "încarnează cel mai bine cultura şi etica chineze ale acestei epoci". Invadarea Taiwanului, prioritatea lui Xi Jinping Subiectul apare pentru prima dată în doctrina partidului fără nicio ambiguitate: refuzul oricărui plan de independenţă al Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte integrantă a teritoriului său. Congresul "acceptă să introducă în carta partidului declaraţii privind (...) opoziţia hotărâtă şi descurajarea separatiştilor care încearcă să obţină independenţa Taiwanului", menţionează rezoluţia. Doctrina actuală menţiona doar că partidul "va depune eforturi în mod continuu pentru întărirea unităţii întregului popor chinez, între care compatrioţii (...) din Taiwan", în cadrul eforturilor pentru a ajunge la "reunificarea patriei mamă". Citește și: Taiwanul, foarte probabil să fie atacat de China chiar în 2023, SUA trebuie să fie pregătite, spune șeful operațiunilor navale americane Guvernul chinez îşi reafirmă cu regularitate intenţia de a reunifica Taiwanul cu restul ţării, precizând că privilegiază calea paşnică dar fără a renunţa la forţă în caz că se va dovedi necesară. Tensiunile în jurul acestei chestiuni au fost realimentate în această vară de vizita în Taiwan a numărului trei din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul a replicat lansând manevre militare masive în jurul insulei. În cadrul discursului său de deschidere a Congresului, Xi Jinping a afirmat că China nu va renunţa "niciodată" la posibilitatea de a utiliza forţa pentru a recupera Taiwanul.

Putin și Șoigu, încremeniți în URSS (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin și Șoigu, încremeniți în URSS

Putin și Șoigu, încremeniți în URSS. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a comparat sâmbătă o propunere ca Uniunea Europeană să interzică vizele turistice pentru cetăţenii ruşi cu o "politică nazistă", transmite DPA. Putin și Șoigu, încremeniți în URSS "Vedem o altă manifestare clară a politicilor naziste cu oficiali europeni de rang înalt făcând presiuni pentru o idee rusofobă de blocare a intrării în statele UE pentru toţi cetăţenii ruşi", a spus Şoigu. Statele membre ale UE Estonia, Letonia, Lituania şi Cehia au introdus unilateral politici care limitează sau anulează vize pentru cetăţeni ruşi ca răspuns la războiul purtat de Moscova în Ucraina. Finlanda plănuieşte să reducă drastic numărul de vize acordate ruşilor începând din septembrie, iar Polonia ia în considerare măsuri similare. Danemarca cere o abordare la nivelul întregii Uniuni, dar a declarat că ar putea acţiona pe cont propriu. Germania, o forţă motrice a politicilor UE, a fost rezervată faţă de ideea interzicerii vizelor turistice, argumentând că persoane nevinovate nu ar trebui pedepsite pentru acţiunile Kremlinului. Congres internaţional antifascist În intervenţia sa la primul Congres internaţional antifascist, de lângă Moscova, Şoigu a oferit justificările obişnuite pentru invadarea de către Rusia a ţării vecine Ucraina. El a susţinut că o politică naţionalistă a conducerii de la Kiev sprijinite de Occident a avut ca ţintă cultura rusă vreme de mai mulţi ani, şi că aceasta a constituit o ameninţare pentru securitatea Rusiei. În regiunile rusofone Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, "regimul de la Kiev comite de opt ani crime teribile împotriva cetăţenilor", a spus ministrul Şoigu, referindu-se la începutul luptelor dintre trupele ucrainene şi separatiştii proruşi, în 2014. "În acelaşi timp, NATO a început să deschidă militar teritoriul ucrainean. Kievul a stabilit un curs pentru aderarea la NATO. Toate acestea au creat ameninţări inacceptabile pentru securitatea Rusiei", a afirmat Şoigu, potrivit DPA. Soldați cu simptome de otrăvire gravă Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că a otrăvit militari ruşi în partea controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la sfârşitul lunii iulie, transmite Reuters. Un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a spus, în replică, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate consumată de militari ruşi. Potrivit ministerului rus, un număr de soldaţi ruşi au fost internaţi la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele au indicat prezenţa unei substanţe toxice, toxina botulinică de tip B, în organismele lor. Rusia promite să facă publice analizele "Cu privire la faptul terorismului chimic autorizat de regimul (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregăteşte dovezi cu rezultatele tuturor analizelor", afirmă ministerul într-un comunicat. Ministerul Apărării nu a menţionat câţi militari au avut de suferit sau care este starea lor acum, şi nici care sunt "dovezile". Citește și: Putin, afectat psihic masiv de atacurile asupra aerodromului militar din Crimeea, caută un responsabil pe care să dea vina. Flota rusă din Marea Neagră, obligată la manevre defensive Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate cauza botulism dacă este ingerată din alimente contaminate, dar poate avea şi utilizări medicale. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea agenţiei Reuters de a comenta, dar Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de Interne, a reacţionat printr-o postare pe Telegram. Ucraina: Rușii au rații expirate "Departamentul (Ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carne din conservă expirată, în care toxina botulinică este adesea prezentă. Forţele de ocupaţie s-au plâns masiv de raţii expirate din primele zile ale invaziei în Ucraina", a scris Gherașcenko. Ministerul rus a mai afirmat că desfăşoară o anchetă suplimentară cu privire la un incidentul îmbolnăvirii, la începutul de august, a lui Volodimir Salto, fost primar al oraşului Herson, numit şef al administraţiei instalate de Rusia în regiunea cu acelaşi nume ocupată în martie. La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o "operaţiune militară specială de demilitarizare şi denazificare" a ţării vecine şi de protejare a comunităţii vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei, menţionează Reuters.

O nouă delegație americană, la Taipei (sursa: Facebook/Ed Markey)
Internațional

O nouă delegație americană, la Taipei

O nouă delegație americană, la Taipei. Cinci parlamentari americani au sosit duminică la Taipei într-o vizită surpriză, pe fondul escaladării tensiunilor în strâmtoarea Taiwan, după o călătorie efectuată la începutul acestei luni de Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, informează DPA. O nouă delegație americană, la Taipei Potrivit Institutului American din Taiwan (AIT), care acţionează ca ambasadă de facto a SUA, vizita de două zile face parte dintr-o călătorie mai amplă în regiunea Indo-Pacific. Discuţiile urmează să se concentreze, printre altele, asupra securităţii regionale, comerţului şi investiţiilor. Ministerul taiwanez de externe a salutat vizita, precizând că delegaţia se va întâlni cu preşedinta Tsai Ing-wen şi cu ministrul de externe Joseph Wu. Delegaţia parlamentară americană reprezintă atât Partidul Republican, cât şi Partidul Democrat şi este formată din Ed Markey, senator, şi John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer şi Aumua Amata Coleman Radewagen, membri ai Camerei Reprezentanţilor. Furie la Beijing după vizita lui Pelosi China a sporit presiunea asupra Taiwanului, atât din punct de vedere militar, cât şi economic, după o vizită de 19 ore a lui Pelosi la Taipei, pe 2-3 august. Citește și: Taiwanul poate respinge o invazie a Chinei, dar cu ajutorul SUA – simulări făcute de generali americani în rezervă și Centrul pentru Studii Strategice Internaționale Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul, scrie DPA.

Putin, lovitură dură primită din SUA (sursa: Getty)
Internațional

Putin, lovitură dură primită din SUA

Putin, lovitură dură primită din SUA. Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite Reuters. Legea respectivă, care trecuse în 10 mai de Camera Reprezentanţilor din Congres, i-a fost trimisă preşedintelui Joe Biden pentru promulgare. Putin, lovitură dură primită din SUA Au votat în favoarea celui mai mare pachet de asistenţă militară, economică şi umanitară pentru ucraineni de până acum 86 de senatori americani iar 11 s-au pronunţat împotrivă. După ce va fi promulgat de preşedinte, textul va ridica totalul asistenţei Statelor Unite pentru Ucraina la peste 50 de miliarde de dolari. Sunt incluse şase miliarde de dolari pentru asistenţă de securitate - instruire, echipament, armament şi sprijin, 8,7 miliarde pentru refacerea stocurilor de echipament american trimis Ucrainei, 3,9 miliarde pentru operaţiuni ale comandamentului forţelor SUA din Europa, 5 miliarde pentru securitatea alimentară internaţională şi aproape 9 miliarde de dolari pentru un fond de ajutor economic destinat Ucrainei. "Ajutor real. Ajutor semnificativ" De asemenea, preşedintele Biden este autorizat să aprobe discreţionar 11 miliarde de dolari pentru transferuri de produse şi servicii din stocurile SUA în situaţii de urgenţă, fără alte aprobări din partea Congresului. Citește și: O mână de ucraineni continuă să reziste la Azovstal. Cei luați prizonieri de ruși, băgați la pușcărie și amenințați cu pedeapsa capitală Liderul majorităţii democrate, senatorul Chuck Schumer, a declarat că "este un pachet mare şi va acoperi nevoile mari ale poporului ucrainean care luptă pentru supravieţuire": "Prin aprobarea acestui ajutor de urgenţă, Senatul poate spune acum poporului ucrainean: ajutorul este pe cale să sosească. Ajutor real. Ajutor semnificativ. Ajutor care poate asigura victoria ucrainenilor". Nu s-a votat rapid, dar s-a votat bine Legea privind asistenţa pentru Ucraina a întârziat în Senat după ce senatorul republican Rand Paul a refuzat să accepte o procedură rapidă de vot. Democraţii dispun de o majoritate strânsă în ambele camere ale Congresului, însă regulile Senatului prevăd că pentru a se trece rapid la votul final este necesară în cele mai multe cazuri unanimitatea. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Senatului SUA şi a declarat: "Ne îndreptăm spre victorie cu încredere şi strategic". Ucraina a fost invadată de forţele ruse cu aproape trei luni în urmă, iar susţinerea occidentală este vitală pentru continuarea rezistenţei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră