marți 08 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: conditii

8 articole
Eveniment

În spatele gratiilor pe viață: cum trăiesc cei mai periculoși deținuți din Iași

Închisoarea pe viață, condițiile din România. La Penitenciarul din Iași, doar câțiva deținuți execută pedeapsa cu închisoarea pe viață, cea mai severă sancțiune prevăzută de legislația română. Închisoarea pe viață, condițiile din România După abolirea pedepsei cu moartea în 1989, această formă de detenție a devenit cea mai grea sancțiune aplicabilă pentru infracțiuni extreme, însă cazurile rămân rare. Citește și: RoJust, asociația personalului din Justiție, cere agresiv Comisiei Europene să nu se atingă de pensiile speciale Deținuții condamnați pe viață sunt încarcerați în regim de maximă siguranță, în celule individuale, cu supraveghere strictă și acces limitat la activități în grupuri restrânse. După cel puțin 6 ani și 6 luni, aceștia pot solicita un regim mai ușor, iar măsurile speciale nu se mai aplică deținuților care au împlinit 65 de ani. Continuarea, în Ziarul de Iași

Închisoarea pe viață, condițiile din România (sursa: Pexels/Donald Tong)
Condiții pentru intrarea în Marea Britanie (sursa: Pexels/Marianna)
Eveniment

Cetățenii UE vor plăti 19 euro să intre în Marea Britanie și vor completa și un formular online

Condiții pentru intrarea în Marea Britanie. Începând de miercuri, 2 aprilie, cetățenii europeni vor avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit. ETA poate fi obținută online, prin aplicația oficială „UK ETA” sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk, și are o valabilitate de doi ani. Condiții pentru intrarea în Marea Britanie Taxa actuală pentru ETA este de 10 lire sterline (aproximativ 12 euro), dar aceasta va crește la 16 lire (aproximativ 19 euro) începând cu 9 aprilie. Citește și: Nicu Marcu, ex-șeful ASF care a închis ochii la falimentele City și Euroins, o nouă sinecură: director general la ORNISS Permisul de călătorie devine obligatoriu pentru toți cetățenii UE, cu excepția Irlandei, precum și pentru cetățenii a aproximativ 30 de alte state europene. Măsura este valabilă și pentru copii și bebeluși. Cum funcționează procesul de solicitare Solicitanții trebuie să încarce o fotografie a pașaportului și o poză recentă a feței. Procesul de solicitare durează sub 10 minute, iar aprobarea se acordă, de regulă, în câteva momente. Totuși, autoritățile recomandă solicitarea ETA cu cel puțin 3 zile lucrătoare în avans, pentru cazurile care necesită verificări suplimentare. Autorizația permite șederi de până la șase luni și călătorii multiple timp de doi ani, dar trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului. Cine este scutit de ETA și ce excepții există Printre excepții se numără elevii sub 18 ani din Franța care vin în excursii școlare, deținătorii de pașapoarte britanice sau irlandeze sau persoanele cu reședință în Regatul Unit. De asemenea, pasagerii care tranzitează aeroporturi precum Heathrow și Manchester, fără a trece prin controlul de frontieră britanic. Însă cei care tranzitează prin alte aeroporturi din Regatul Unit, unde controlul la frontieră este obligatoriu, vor avea nevoie de ETA. Obiectivul guvernului britanic: securitate prin digitalizare Până la finalul anului 2024, au fost emise aproximativ 1,1 milioane de autorizații ETA, potrivit Ministerului britanic de Interne. Guvernul britanic motivează această măsură prin dorința de a securiza granițele și de a digitaliza sistemul de imigrație. Secretarul de stat pentru migrație și cetățenie, Seema Malhotra, a subliniat angajamentul Marii Britanii pentru tehnologie și inovație în gestionarea frontierelor.

Rusia dictează termenii acordului cu Ucraina (sursa: X/MFA Russia)
Internațional

Moscova dă cu tifla propunerii americane, acceptate de Ucraina, pentru o încetare a focului

Rusia dictează termenii acordului cu Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu va face compromisuri care să pună în pericol vieți omenești în cadrul unui posibil acord de pace cu Ucraina. Într-un interviu publicat miercuri, Lavrov a reiterat că Moscova nu va accepta prezența trupelor NATO în Ucraina, chiar și în cazul unei reglementări pașnice permanente. Discuții între SUA și Ucraina la Jeddah Oficiali americani și ucraineni au purtat negocieri marți în Arabia Saudită, convenind asupra unei încetări a focului de 30 de zile și asupra unui acord privind rezervele minerale ale Ucrainei. Citește și: ANALIZĂ Cea mai mare problemă a suveraniștilor: cine va candida în locul lui Georgescu, cu binecuvântarea acestuia? În schimb, SUA au promis reluarea imediată a asistenței militare și a transferului de informații către Kiev. Rusia dictează termenii acordului cu Ucraina Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a insistat că poziția Rusiei în privința conflictului nu este influențată de factori externi, ci se conturează exclusiv la nivel intern. La rândul său, președintele comisiei pentru relații internaționale din Senatul rus, Konstantin Kosacev, a subliniat că orice acord va fi stabilit în termenii Moscovei, nu ai Washingtonului. „Acordurile reale se scriu pe front” Kosacev a declarat că Rusia își continuă avansul în Ucraina, iar orice negocieri trebuie să reflecte realitatea de pe teren. „Nu ne lăudăm, dar înțelegem că acordurile reale se scriu acolo, pe front, și acest lucru trebuie să fie clar și pentru Washington”, a transmis acesta printr-un mesaj pe Telegram.

Nicușor Dan condiționează majorarea taxelor locale (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Eveniment

Nicușor Dan condiționează majorarea taxelor locale

Nicușor Dan condiționează majorarea taxelor locale. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că susține majorarea taxelor și impozitelor locale în București doar dacă fondurile colectate vor fi administrate de Primăria Capitalei și utilizate pentru investiții. Nicușor Dan condiționează majorarea taxelor locale Edilul a precizat că nu este de acord cu această măsură dacă veniturile ajung la primăriile de sector. Citește și: AUDIO BLAT PSD-AUR Piedone și Simion se alintă cu „Satana” și „Sătănel”. „Susținem pe cine stabilim noi doi, da?”, propune Piedone, iar liderul AUR aprobă Nicușor Dan a explicat că taxele suplimentare ar putea fi acceptabile doar în cazul în care sprijină proiecte mari de infrastructură și dezvoltare gestionate de Municipalitate. În schimb, dacă aceste fonduri sunt redistribuite către sectoare, el se opune categoric. Referendumul local, un instrument de influență în Parlament Primarul a subliniat importanța voinței bucureștenilor exprimată la referendumul local, menționând că aceasta va fi un argument puternic în dezbaterile din Parlament. „Îmi este greu să cred că Parlamentul nu o să asculte de ce spun sute de mii de bucureșteni”, a afirmat Nicușor Dan. Impact asupra Legii bugetului și Codului urbanismului Votul cetățenilor la referendum ar putea influența două decizii majore: Legea bugetului național și Codul urbanismului. Ambele subiecte sunt esențiale pentru dezvoltarea Bucureștiului și se află în dezbatere parlamentară. În contextul dezbaterilor politice și al nevoii de finanțare a proiectelor de dezvoltare, poziția lui Nicușor Dan subliniază necesitatea unei gestionări centralizate a fondurilor în beneficiul întregii Capitale. Decizia finală va depinde atât de rezultatele referendumului local, cât și de discuțiile din Parlament.

Putin vrea pace în termenii lui (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin vrea pace în termenii lui

Putin vrea pace în termenii lui. Kremlinul a dat asigurări marţi că războiul din Ucraina se va încheia numai atunci când Rusia îşi va îndeplini obiectivele, ca răspuns la declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că sfârşitul războiului este aproape. Putin vrea pace în termenii lui "Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opţiune decât atingerea obiectivelor stabilite", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul El a adăugat că, "de îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operaţiunea militară specială se va încheia". Într-un interviu acordat televiziunii americane, Zelenski a declarat: "Suntem mai aproape de pace decât credem". Preşedintele ucrainean a subliniat că, pentru aceasta, Ucraina trebuie să fie "foarte puternică" şi să-l oblige pe preşedintele rus Vladimir Putin, care ar fi foarte îngrijorat de prezenţa trupelor ucrainene în regiunea de graniţă Kursk, să oprească războiul. Planul lui Zelenski Kremlinul şi-a exprimat luni disponibilitatea de a "studia cu atenţie planul de victorie" pe care Zelenski îl va prezenta în această săptămână în timpul deplasării sale în Statele Unite. Potrivit presei, planul include garanţii de securitate; un program de asistenţă economică; angajamentul privind viitoarea aprovizionare cu armament, inclusiv cu rachete cu rază lungă de acţiune, şi presiuni diplomatice pentru ca Rusia să accepte să se aşeze la masa tratativelor şi să negocieze o soluţionare paşnică a conflictului. Totodată, Zelenski a cerut în discursul său de la sesiunea plenară a Summitului Viitorului, desfăşurat la sediul ONU din New York, o participare semnificativă la reuniunea pe care o pregăteşte cu scopul de a creşte presiunea internaţională asupra Rusiei pentru ca această ţară să pună capăt războiului. Rusia nu participă la summit-ul de pace Deocamdată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a dat asigurări că Rusia nu va participa la niciun summit de pace pentru Ucraina care se bazează pe formula propusă de preşedintele ucrainean. Ea a menţionat însă că Rusia nu respinge "o soluţie politico-diplomatică a crizei" care să se bazeze pe condiţiile propuse la jumătatea lunii iunie de preşedintele rus. Cu acel prilej, Putin a propus ca Kievul să-şi retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) şi să renunţe la planurile sale de aderare la NATO, în schimbul unei încetări imediate a focului şi a începerii negocierilor de pace.

Vacile, condiții anti-caniculă ca la SPA (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Vacile, condiții anti-caniculă ca la SPA

Vacile, condiții anti-caniculă ca la SPA. Valul de căldură din iulie, care a sufocat România zile întregi, sub o cupolă de peste 40 de grade Celsius, a fost o reală provocare și pentru marii fermieri. Vacile, condiții anti-caniculă ca la SPA Pentru mulți, culturile agricole sunt deja compromise, o problemă care se răsfrânge inevitabil și asupra sectorului zootehnic. Citește și: Fabuloasa listă a profesorilor de la SNSPA: un fost securist, un căpitan de 76 de ani din propaganda ceaușistă, politruci PSD-PNL În plus, animalele sunt afectate și de stresul termic, dar marii crescători, care dețin exploatații comerciale știu deja asta și au investit din timp, în măsuri pentru bunăstarea efectivelor. Din fermele lor nu lipsesc ventilatoarele, sistemele de pulverizare cu apă sau hrană bogată în proteină, deosebit de importante pe timp de caniculă, mai ales pentru bovine, care se adaptează greu temperaturilor ridicate. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Austria anunță cinci condiții pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengenul aerian Foto: Twitter ministerul austriac de Interne
Eveniment

Condiții pentru ca România să intre în Schengenul aerian

Austria anunță cinci condiții pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengenul aerian: „Acceptarea solicitanților de azil, în special afgani și sirieni”, a spus ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, într-un interviu acordat în această dimineață la Ö1-Morgenjournal și preluat de Der Kurier. Karner a spus că acest condiții sunt adresate Comisiei Europene și abia după îndeplinirea lor își va da Austria acordul pentru ridicarea veto-ului impus României și Bulgariei. Citește și: Capcanele ofertei austriece: fără primirea în spațiul Schengen cu frontiera terestră, România va continua să piardă miliarde de euro, anual. Austria vrea consilieri pe aeroporturile românești Condiții pentru ca România să intre în Schengenul aerian Ce a cerut ministrul austriac de Interne, potrivit Der Kurier: triplarea numărului de polițiști de frontieră bani pentru infrastructura de protecție a frontierelor o modernizare tehnică, în special la frontierele bulgaro-turce și româno-sârbe creșterea controalelor la frontierele naționale acceptarea solicitanților de azil de către România și Bulgaria, în special afgani și sirieni Karner a justificat cererea de menținere a unor controale permanente la frontierele terestre prin „problema cu traficanții de persoane". Din cele puțin peste 50.000 de cereri de azil din Austria, doar puțin sub 150 de migranți au ajuns prin aeroporturi, a explicat ministrul austriac de interne. Foto: Twitter BMI Karner se va deplasa luni în Slovenia pentru a discuta despre viitorul Schengen în cadrul unei reuniuni cu miniștrii de interne din cadrul așa-numitului "Forum Salzburg". La 8 decembrie 2023, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen, invocând numărul mare de solicitanți de azil. Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen. Pe lângă Austria, Bulgaria și România, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia sunt membre ale Forumului Salzburg. Statele din Balcanii de Vest și Republica Moldova sunt și ele reprezentate.

Capcanele ofertei austriece: transportatorii români vor continua să piardă bani așteptând la graniță Foto: Facebook
Politică

Capcanele ofertei austriece

Capcanele ofertei austriece: fără primirea în spațiul Schengen cu frontiera terestră, România va continua să piardă miliarde de euro, anual. De acceptarea în spațiul Schengen strict cu frontiera aeriană vor beneficia câteva milioane de cetățeni care călătoresc cu avionul. Printre condițiile puse de Austria ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen cu frontiera aeriană este prezența consilierilor austrieci pe aeroporturile din cele două țări, pentru verificarea documentelor. Negocierile se vor purta marți, în Slovenia. Citește și: Europa, panicată de scăderea generală la testele PISA: Franța și Germania au anunțat modificări în sistemul de învățământ, Bulgaria și Grecia cer ajutor. România, penultima în UE, e veselă Însă turiștii care merg în Grecia cu mașina, de exemplu, vor continua să se confrunte cu cozile uriașe de la granițele cu Bulgaria și cu Grecia. Capcanele ofertei austriece „Fiecare Dacia Duster sau Sandero, fiecare Ford Puma sunt mai scumpe cu 100 de euro. Doar din cauza costurilor cu aşteptarea în vamă”, spunea recent ministrul Economiei, Radu Oprea. El estima, pe Facebook, pierderile la „cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă. Creșterea economică ar putea să fie de 3% din PIB prin investițiile străine nou atrase, prin numărul mai mare de turiști străini sau prin creșterea competitivității companiilor din România”. Estomările pierderilor anuale variază însă foarte mult. „Cât timp România este în afara spațiului Schengen, firmele de transport mărfuri au pierdut între 18-22% din cifra de afaceri. La frontiera cu Ungaria se așteaptă uneori 10-12 ore în coloană, iar asta înseamnă un program de condus pierdut, care are 9 ore. Dacă un camion stă blocat la graniță un program de condus, acesta nu produce bani, produce doar pierderi”, declara, în 2022, Adrian Pop, președintele Asociației Patronale a Transportatorilor „Europa 2002". Potrivit unei analize realizate de Europa Liberă, cifra de afaceri a transportatorilor rutieri de mărfuri a fost în 2022 de circa 50 de miliarde de euro, iar pierderile de 18-22% calculate de asociațiile patronale înseamnă aproape zece miliarde de euro. „O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen și aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plătește orice cetățean sau orice companie care trebuie să tranziteze granițele, neintrând în Schengen. Vorbim de o pierdere anuală”, spunea fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, la Digi 24. Condițiile Austriei Însă, potrivit presei de la viena, Austria pune condiții clare pentru a permite intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontiera aeriană: creșterea de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să fie asigurați de Comisia Europeană; creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România; prezența unor consilieri din Austria pe aeroporturile din București și Sofia, la verificarea documentelor; „preluarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni” - Der Standard. Însă presa din Austria consideră că nici una din aceste condiții nu este problematică.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră