duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: concurență

7 articole
Eveniment

Consiliul Concurenței investighează Colegiul Medicilor Stomatologi

Consiliul Concurenței investighează Colegiul Medicilor Stomatologi. Investigația vizează posibile încălcări ale legislației concurențiale, inclusiv stabilirea unor onorarii minime pentru serviciile stomatologice. Consiliul Concurenței investighează Colegiul Medicilor Stomatologi Inspecțiile inopinate, desfășurate și la Iași, vizează suspiciuni privind restricționarea recrutării personalului între cabinetele stomatologice, ceea ce ar putea duce la împărțirea forței de muncă și impunerea unui salariu minim fix. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Aceste practici ar putea limita concurența în domeniu, afectând atât profesioniștii, cât și pacienții. Dacă se confirmă, măsurile colegiului ar putea bloca mobilitatea specialiștilor, împiedicându-i să obțină oferte mai bune în alte cabinete. Continuarea, în Ziarul de Iași

Consiliul Concurenței investighează Colegiul Medicilor Stomatologi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Plafonarea prețurilor de către guvernul Viktor Orban subminează concurența, arată CJUE Foto: kremlin.ru
Eveniment

Plafonarea prețurilor subminează concurența

Plafonarea prețurilor subminează concurența, a decis Curtea de Justiție a UE (CJUE) într-un proces împotriva Ungariei. CJUE a stabilit că decretul guvernului de la Budapesta care obligă comercianţii din Ungaria să vândă anumite produse agricole la un preţ fix şi în cantităţi prestabilite contravine dreptului european. Citește și: O misterioasă firmă din Voluntari, cu un singur angajat și cifră de afaceri de 270.000 lei, va primi un ajutor de stat de 235 milioane de lei – presă În februarie 2022, guvernul Viktor Orban a reglementat comercializarea a şase produse de bază – zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, carne de porc şi de pasăre – şi a anumitor tipuri de lapte. În noiembrie 2022, decretul guvernamental a fost modificat, invocându-se războiului din Ucraina, şi a adăugat pe listă alte două produse: ouăle şi cartofii. Decretul s-a aplicat până în data de 31 iulie 2023 şi îi obliga pe comercianţii care vindeau aceste produse să le comercializeze la preţul oficial în cantităţi prestabilite, sub sancţiunea unei amenzi, scrie news.ro. Plafonarea prețurilor subminează concurența Lanţul de magazine Spar din Ungaria a contestat în faţa instanţei din Szeged legalitatea unei amenzi care i-a fost aplicată de autorităţi deoarece au constatat stocuri în cantitate necorespunzătoare în depozitul unui magazin din provincie. Instanţa din Szeged a sesizat apoi Curtea de Justiţie a UE pentru interpretarea legislaţiei. În hotărârea sa de joi, Curtea a constatat că decretul guvernamental a încălcat libera concurenţă, o componentă fundamentală a Regulamentului UE privind organizarea comună a pieţelor agricole. „Obligaţia de a vinde anumite produse agricole la un preţ oficial şi în cantităţi prestabilite împiedică comercianţii să stabilească în mod liber, pe baza unor considerente economice, preţurile de vânzare şi cantităţile pe care doresc să le vândă” – se arată în hotărârea CJUE. Instanţa consideră că măsurile stipulate în decret „nu sunt proporţionale”, în pofida argumentelor potrivit cărora acestea au fost introduse pentru a combate inflaţia şi pentru a proteja consumatorii defavorizaţi. „Subminarea liberului acces al comercianţilor la piaţă în condiţii de concurenţă efectivă şi perturbarea întregului lanţ de aprovizionare cauzată de preţurile şi cantităţile reglementate impuse acelor comercianţi depăşesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor urmărite prin decretul guvernamental” – a conchis instanţa UE cu sediul la Luxemburg.

AnimaWings se bate cu Wizz Air (sursa: Facebook/Animawings)
Economie

AnimaWings se bate cu Wizz Air

AnimaWings se bate cu Wizz Air. Compania aeriană AnimaWings anunţă începerea operării, din luna septembrie, a cinci rute noi, care vor fi deservite de avioane Airbus A220-300, hub-ul principal fiind Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti. AnimaWings se bate cu Wizz Air Potrivit unui comunicat al companiei, rutele interne includ zboruri între: Bucureşti și Cluj-Napoca, momentan cinci frecvenţe săptămânale, de luni până vineri; Bucureşti și Iaşi, momentan şase frecvenţe săptămânale, de duminică până vineri; Bucureşti și Oradea, deocamdată şase frecvenţe săptămânale, de duminică până vineri. Citește și: Wizz Air, Austrian Airlines, KLM și alte companii aeriene, suspectate că au umflat prețurile biletelor mințind că investesc în proiecte anti-poluare. Anchetă a Comisiei Europene, în derulare Zborurile au tarife începând de la 25 euro/sens, cu toate taxele incluse. Pe rutele internaţionale, au fost introduse zboruri între Bucureşti și Larnaca, deocamdată trei frecvenţe săptămânale - luni, miercuri şi vineri; Bucureşti și Paris CDG, momentan şase frecvenţe săptămânale - de duminică până vineri, la tarife ce pornesc de la 57 euro/sens, cu toate taxele incluse. Operare din 15 septembrie În perioada următoare, compania va creşte numărul de zboruri pentru aceste rute şi va continua să introducă destinaţii noi. Citește și: Șmecheria la care apelează companiile aeriene care refuză pasageri cu bilete valabile din cauză că vând mai multe bilete decât locuri: „uită” să informeze călătorii că fac overbooking pe zboruri Zborurile sunt deja disponibile la vânzare pe site-ul AnimaWings, iar operarea efectivă va începe din 15 septembrie. Aeronavele Airbus A220, folosite de AnimaWings pentru aceste zboruri, au 140/148 locuri, 12 scaune de business, rabatabile, cu un spaţiu între scaune net superior altor modele din piaţă şi cinci locuri pe fiecare rând. Avioanele produc cu 50% mai puţin zgomot, cu 30% mai puţină poluare şi consumă cu 25% mai puţin combustibil decât cele din vechile generaţii. Aceste caracteristici le permit să aterizeze inclusiv pe aeroporturile din interiorul oraşelor, unde normele de poluare sunt mai stricte, dar şi distanţele de transfer sunt mai scurte pentru pasageri. Singurele Airbus A220 din România "În România, AnimaWings este singura companie care deţine această aeronavă de ultimă generaţie, ceea ce reprezintă o premieră pentru partenerii noştri de la Airbus, însă la nivel mondial este în flota unor companii mari, precum Air France, AirBaltic, SWISS, Delta Airlines, ITA Airways, Egipt Air sau Air Canada. Din septembrie, ne aşteptăm ca ea să devină una dintre aeronavele preferate şi de clienţii din România", spune Marius Pandel, acţionar AnimaWings. AnimaWings este o companie 100% românească, membră a Memento Group, deţinută de fraţii Cristian şi Marius Pandel. Compania îşi va mări flota în acest an cu două avioane de tip Airbus A220-300, iar în următorul an, cu încă patru aeronave, dintr-un total de 12 aeronave de acest tip.

Spitalele din sudul României, fonduri PNRR (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Spitalele din sudul României, fonduri PNRR

Spitalele din sudul României, fonduri PNRR. Cele din Iași au ratat o finanțare de zeci de milioane de lei, fonduri nerambursabile, oferită prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Spitalele din sudul României, fonduri PNRR Conform listei comunicate de Guvern, Iașiul are doar trei spitale care au obținut finanțare pe linia „Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, dintr-un total de 65 de proiecte aprobate pentru finanțare. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Pe lista de rezerve sunt alte opt proiecte, dar șanse reale de „promovare” în prima categorie ar avea doar Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Citește și: Justiția din România l-a ucis iar pe polițistul Bogdan Gigină, care-i deschidea calea în trafic ministrului de Interne: l-a achitat pe Gabriel Oprea. Dosarul se prescrie, oricum, în toamnă Pe lista câștigătorilor, dominată de unități medicale din sudul țării, se regăsesc Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, Spitalul Municipal din Pașcani și Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Isărescu ia la mișto "blatul" ROBOR (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Isărescu ia la mișto "blatul" ROBOR

Isărescu ia la mișto "blatul" ROBOR. O înţelegere în piaţă este inevitabilă în cazul dobânzilor, pentru că aşa se stabileşte preţul, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, el precizând că dobânzile nu sunt ridicate având în vedere că sunt la jumătate din rata inflaţiei. "Aşa se stabileşte preţul. Nu?" "Aţi folosit corect cuvântul creştere artificială pentru că o înţelegere în piaţă este inevitabilă. Aşa se stabileşte preţul. Nu? Se bate palma şi se stabileşte. Când mergeţi şi dumneavoastră în piaţă, nu, vă înţelegeţi cu... sunteţi cumpărător şi vă înţelegeţi cu vânzătorul. Nu vă luaţi la bătaie cu el. Până la urmă are loc o înţelegere. Deci, e foarte corect şi din această cauză investigaţia Consiliului Concurenţei, care este absolut normală, este dreptul şi datoria lor să facă acest lucru, este atât de dificilă, pentru că e vorba de un anumit tip de înţelegere. Nu? Când legile antitrust au apărut în America aşa ca să vă aduc aminte de ceva, pe la 1900, acolo au apărut prima oară, se refereau la dumping. Adică înţelegeri de preţuri scăzute ca să scoţi concurenţa din piaţă. Deci, nu înţelegeri de preţuri ridicate. Dobânzile nu sunt prea ridicate, spune guvernatorul BNR Acum înţeleg că deranjează faptul că băncile s-ar înţelege să fie dobânzile prea ridicate. Şi aici fac un scurt comentariu. Nu au cum să fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflaţiei. Cel care plăteşte în prezent această ieşire din represiunea financiară în care am intrat în ultimii câţiva ani buni este cel care face economisirea, nu debitorul. Nu utilizatorul de credite, apropo de discuţiile care au loc în spaţiul public. Mai trebuie să vă uitaţi şi la el, că el pierde. Şi pierde masiv. La o inflaţie de 16% să-i dai dobândă de numai 1-2% este puţin. De aceea şi scandalul din Germania. Acolo inflaţia este în loc de 16%, este de 10 - 11% şi dobânda de numai 1%", a spus Isărescu, întrebat dacă s-au înţeles băncile pentru creşterea artificială a ROBOR-ului. Isărescu ia la mișto "blatul" ROBOR El a afirmat că printre participanţii la piaţă ar trebui să existe o formă de comunicare, altfel nu ar avea cum să realizeze tranzacţii. "Am făcut această precizare pentru că am observat că . Calculatoarele. Păi, vorbesc, comunică între ei, ce să facă? Cum vrei să stabilească, prin semne, prin telepatii?! Citește și: Băncile, înțelegere ilegală pentru a ține indicele ROBOR sus, astfel încât și dobânzile să fie foarte mari, suspectează Consiliul Concurenței Deci, să fim mai atenţi la aceste discuţii şi să le dăm dreptate celor de la Consiliul Concurenţei când spun: am luat toate datele şi le analizăm şi durează mult să vedem dacă sunt înţelegeri, aţi spus bine dumneavoastră, artificiale. Putem să folosim şi alte cuvinte, care sunt anticoncurenţiale, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, şi acestea sunt de determinat. Acum, referitor la ROBOR, văd că a ajuns o mare vedetă. Nu tot ROBOR-ul a ajuns vedetă. Dumneavoastră l-aţi făcut vedetă pe ăsta la trei luni de zile. Dar el e şi la over-night, e şi la o săptămână, e şi la o lună. Deci, avem o grămadă de ROBOR-uri. Celelalte nici nu vă interesează. Acelea sunt mult mai scăzute, sunt în apropierea ratei de politică monetară. Speculaţia şi arbitrajul Ce se întâmplă cu acest ROBOR la trei luni? Am mai explicat aici. Unu: este la trei luni. Deci, cel care cotează acolo se uită într-adevăr şi la rata de politică monetară a noastră, dar începe să gândească: . Şi face o evaluare. În economie se numeşte speculaţie, dar nu în sensul negativ, de speculant. Speculaţia şi arbitrajul sunt instrumente economice. Te uiţi în viitor şi încerci să gândeşti unde se duce preţul. https://www.youtube.com/watch?v=LdmQUin9Hos&t=45s Dacă vă uitaţi la momentul în care am făcut acea declaraţie cu , deci mi-am cântărit cuvintele, nu am spus că , ci , pentru că se referea la trei luni de zile. Deci, ei, în august, aşa vedeau Banca Naţională, că ne ducem vârtos înainte. Greşeau? Au greşit că nu ne-am dus aşa vârtos. Dar putem să-i acuzăm că greşeau când chiar analişti economici, unii de renume şi cu funcţii în trecut, spuneau ", a explicat el. "Eu, cel puţin, sunt foarte mulţumit" Guvernatorul BNR a spus că este foarte mulţumit de ROBOR la trei luni şi l-a comparat cu un sondaj, precizând că este unul pe bani. "Deci, spre deosebire de un sondaj: cu cine veţi vota?, ăla spune: uite, voi vota.... Ăsta e pe bani. Pentru că în momentul în care treci acolo o cotaţie şi vine cineva să-i spună peste trei luni , trebuie să-i dea. Deci, e cu responsabilitate ROBOR-ul la trei luni. Şi atunci noi suntem mulţumiţi. Eu, cel puţin, sunt foarte mulţumit. Este un indicator de piaţă monetară. Dar legea şi Parlamentul României în 2010, dacă nu mă înşel, sau 2011, i-a mai dat o funcţie. A legat creditele cu dobândă variabilă de acest ROBOR la trei luni şi a devenit un indicator cu mare putere socială. E indicator social. Asta le-a spus guvernatorul. Şi le-o mai spun o dată: . Când vedeţi un tăvălug mediatic de nemulţumire, ieşiţi cel puţin să explicaţi. Nu ne lăsaţi numai pe noi, cei de la Banca Naţională, să explicăm, că apare imediat acuza: Isărescu este avocatul băncilor. Şi nu sunt avocatul băncilor", a susţinut Isărescu.

Low code, arma secretă împotriva giganților (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Low code, arma secretă împotriva giganților

Low code, arma secretă împotriva giganților. O firmă IT din Iaşi pune inteligenţa artificială la lucru în sprijinul poliţiştilor care investighează infracţiuni informatice şi analizează probele digitale. Low code, arma secretă împotriva giganților Dar oferă soluţii și pentru specialiştii care se ocupă cu recuperarea şi administrarea creanţelor provenite din infracţiuni. Și crează soluţii informatice pentru autorităţile publice care vor să reducă birocraţia prin digitalizarea fluxurilor de lucru din instituţii şi mai ajută şi la îmbunătăţirea sistemului de alertă 112. Citește și: Dîncu nu vorbește de înfrângerea Rusiei, ci de „negocieri” pentru încheierea războiului, sugerează că Ucraina poate renunța la teritorii Cum reușește această mică firmă să reziste pe o piață extrem de grea? Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cea mai mare concurență, la kinetoterapie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Cea mai mare concurență, la kinetoterapie

Cea mai mare concurență, la kinetoterapie. UAIC înregistrează un număr similar de dosare cu anii anteriori, 12.062, dintre care 10.322 au fost depuse doar pentru locuri de la buget. Cea mai mare concurență, la kinetoterapie În ceea ce priveşte concurenţa, singurele diferenţe faţă de anii anteriori sunt legate de numărul de candidaţi, domeniile cele mai căutate rămânând aceleaşi. Astfel, cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la domeniul Kinetoterapie şi motricitate specială, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Citește și: Cu ce pensie uriașă a rămas Dorneanu, după nouă ani la CCR. Plus: după ce abrogarea pensiilor parlamentare a fost declarată neconstituțională, va beneficia din nou de această indemnizație Cu un număr de 8,57 de candidaţi / loc bugetat, adică 257 de dosare pe 30 de locuri bugetate. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră