sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: coalitie

22 articole
Politică

Ponta îl desființează pe fostul aliat din USL

După ce coaliția majoritară a reconfirmat susținerea pentru Crin Antonescu, deputatul PSD Victor Ponta îl desființează pe fostul aliat din USL: “Cred că n-are nicio șansă să intre-n turul 2, nu să câștige“. Ponta a făcut această afirmație în această seară, într-un interviu cu Denis Rifai. Citește și: Delir de grandoare al Liei Olguța Vasilescu: Târgul de Crăciun din Craiova ar fi avut două milioane de vizitatori din toată lumea, se laudă Primăria Ponta îl desființează pe fostul aliat din USL “Să vină cu un candidat care ia mai multe voturi decât Călin Georgescu. Altfel, să vii cu un candidat care nu intră în turul 2, e rău pentru coaliția de guvernare“, a mai spus Ponta, potrivit transcrierii Gândul. Întrebat dacă ar susține o candidatură a lui Marcel Ciolacu, el a spus că l-ar susține pe șeful său pe linie de partid. “Are o sarcină foarte grea ca prim-ministru. Și pentru că a învățat foarte mult, față de prima zi. E greu din poziția de prim-ministru să nu-ți iei toate supărările oamenilor. Dacă va candida, eu îl susțin. Cred că va fi foarte bine pentru toți să rămână prim-ministru. Vreau un prim-ministru eficient și nu știu pe altcineva mai eficient ca el“, și-a lăudat Ponta șeful. Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 și 18 mai, primul și respectiv al doilea tur de scrutin, a decis, miercuri seara, coaliția de guvernare. Partidele din coaliție au reconfirmat și susținerea pentru candidatura lui Crin Antonescu la Președinție. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă, după ședința coaliției.

Ponta îl desființează pe fostul aliat din USL, Crin Antonescu Foto: news.ro
Ciolacu anunță „unitate” pentru viitorul României (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Ciolacu anunță „unitate” pentru viitorul României

Ciolacu anunță „unitate” pentru viitorul României. Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni semnarea unui acord politic între PSD, PNL, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale pentru preluarea guvernării. Într-o conferință de presă, acesta a subliniat că decizia vine ca răspuns la mesajul transmis de români la alegerile generale. Ciolacu anunță „unitate” pentru viitorul României "Avem un acord politic. Fiecare dintre semnatari a înţeles mesajul românilor de la alegerile generale", a afirmat Ciolacu. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Marcel Ciolacu a evidențiat prioritățile coaliției de guvernare, care includ apărarea locului României în Europa și NATO, și apărarea valorilor și identității naționale, ca răspuns la așteptările exprimate de cetățeni. "Datoria noastră este, în primul rând, să apărăm valorile democratice, să apărăm parcursul şi locul României în Europa, în NATO şi, nu în ultimul rând, să apărăm valorile şi identitatea naţionale", a declarat liderul PSD. Reforme și transparență Premierul a avertizat că mandatul viitorului Guvern nu va fi unul ușor, subliniind că românii așteaptă reforme, transparență și reducerea cheltuielilor bugetare. De asemenea, mediul de afaceri cere predictibilitate și sustenabilitate financiară. "Așteptarea românilor este pentru reforme, pentru transparenţă, pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi aşteptarea mediului de afaceri este pentru o predictibilitate şi sustenabilitate financiare. Ne asumăm împreună acest lucru", a spus Ciolacu. Semnificația acordului politic Acordul politic semnat de partidele coaliției reprezintă un angajament comun pentru stabilitate guvernamentală. Ciolacu a pledat pentru apărarea valorilor democratice și implementarea unor măsuri esențiale pentru dezvoltarea României pe termen lung.

Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru președinție (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru președinție

Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru președinție. Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat luni, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului, candidatul unic susținut de coaliția de guvernare pentru funcția de Președinte al României: Crin Antonescu. Decizia face parte dintr-un protocol semnat de partidele din coaliție, având ca scop principal stabilitatea guvernamentală într-o perioadă dificilă pentru țară. Crin Antonescu, candidatul coaliției pentru președinție "PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră", a declarat Bolojan. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Protocolul coaliției prevede, printre altele, desemnarea unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Crin Antonescu a fost ales prin consens, decizia urmând să fie validată de forurile interne ale fiecărui partid din coaliție: PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților. "Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia", a subliniat liderul PNL. Obiectivele coaliției: reforme și dezvoltare În cadrul conferinței, Ilie Bolojan a reafirmat angajamentele coaliției de a lua măsuri pentru menținerea cheltuielilor bugetare sub control, implementarea reformelor necesare și crearea condițiilor pentru dezvoltare economică. Aceste obiective sunt considerate esențiale pentru a asigura stabilitatea României pe termen lung. Decizia de a-l desemna pe Crin Antonescu drept candidat unic reprezintă un pas important pentru coaliție, consolidând alianța politică într-un moment crucial pentru țară.

Noul guvern al României, miniștri propuși (sursa: Facebook/Guvernul României)
Politică

Noul guvern al României, miniștri propuși

Noul guvern al României, miniștri propuși. Negocierile dintre PSD, PNL și UDMR au stabilit structura viitorului Guvern, care va include 16 ministere: 8 la PSD, 6 la PNL și 2 la UDMR. În plus, Marian Neacșu (PSD) și Cseke Attila (UDMR) vor ocupa poziții de vicepremieri. Noul guvern al României, miniștri propuși PSD va avea opt ministere. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr Ministerul Economiei și Digitalizării – Bogdan Ivan Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila Ministerul Agriculturii – Florin Barbu Ministerul Culturii – Natalia Intotero Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu Ministerul Justiției – Radu Marinescu Ministerele alocate PNL PNL-ul are alocate șase ministere. Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu Ministerul Educației – Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Boloș Ministerul Mediului – Mircea Fechet Ministerul Energiei – Sebastian Burduja Ministerele alocate UDMR UDMR va conduce două ministere. Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (vicepremier) Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna Coaliția pentru noua guvernare PSD deține cele mai multe ministere, inclusiv portofolii importante precum Apărarea, Transporturile și Justiția. PNL administrează domenii strategice, inclusiv Externele, Investițiile Europene și Energia. UDMR și-a păstrat două ministere esențiale: Dezvoltarea și Finanțele. Liderii care vor marca noul Executiv Noul Guvern va include nume importante, precum Emil Hurezeanu, Daniel David și Radu Marinescu, iar fiecare partid își asumă responsabilitatea pentru domenii-cheie. Rămâne de văzut cum va funcționa această coaliție în fața provocărilor economice și sociale.

Un candidat puternic pro-occidental, soluția anti-suveraniști (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Un candidat puternic pro-occidental, soluția anti-suveraniști

Un candidat puternic pro-occidental, soluția anti-suveraniști. Președintele interimar al Partidului Național Liberal (PNL), Ilie Bolojan, a declarat recent că la următoarele alegeri prezidențiale este esențial să existe cât mai puțini candidați, mai ales dintre cei pro-occidentali. Potrivit acestuia, o abordare unitară ar limita conflictele dintre partidele politice și ar asigura o reprezentare mai coerentă a valorilor pro-europene. Un candidat puternic pro-occidental, soluția anti-suveraniști "Cred că trebuie găsită cea mai bună soluție și sigur, cu cât sunt mai puțini candidați, mai ales cei care sunt pro-occidentali, care își asumă aceste valori ale României moderne, cu atât este mai bine", a afirmat Bolojan la Digi 24. Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler Bolojan a evidențiat tensiunile din cadrul actualei coaliții de guvernare, subliniind că atacurile reciproce dintre candidați ar putea compromite unitatea politică. "Gândiți-vă ce s-a întâmplat în actuala coaliție de guvernare, când de dimineața miniștri lucrau în ședința de Guvern și după-amiaza candidații își lansau niște atacuri reciproce destul de dure. Vă puteți imagina, dacă asta continuă... cu doi-trei candidați, unde se va ajunge?" Evitarea pulverizării voturilor Președintele interimar al PNL a subliniat importanța identificării unui candidat integrator, care să aducă împreună toate segmentele societății românești. "Dacă s-ar găsi un candidat integrator, care să integreze electoratele, care să reprezinte și România tradițională, și România urbană, cu siguranță am da senzația că am înțeles votul pe care l-au dat românii," a explicat Bolojan. El consideră că un astfel de candidat ar reduce riscul de pulverizare a voturilor, contribuind la stabilirea unei coerențe politice mai mari. Responsabilitatea liderilor de partid În contextul alegerilor, Bolojan le-a recomandat liderilor politici să evalueze dacă sunt capabili să unească electorate diverse. În caz contrar, aceștia ar trebui să susțină un alt candidat. "Trebuie să ne facem o analiză personală, dacă suntem în măsură să integrăm electorate. Dacă nu, trebuie căutat un candidat. România are personalități, dar trebuie să le identificăm," a subliniat liderul liberal. Candidaturi vehiculate Întrebat dacă ar putea fi candidatul partidelor pro-europene, Bolojan a evitat să speculeze, afirmând că prioritatea sa este stabilirea unui guvern eficient. "Nu trebuie să ne aruncăm să ne punem panouri ca să apărem pe ele. Acum trebuie să lucrăm pentru a forma un guvern cât mai repede și să găsim un candidat care să integreze aceste valori," a afirmat el. Referitor la o posibilă candidatură a primarului Capitalei, Nicușor Dan, Bolojan a declarat că fiecare persoană propusă trebuie să realizeze o analiză personală. Această abordare sugerează că PNL își dorește o strategie coordonată, bazată pe responsabilitate și unitate, pentru a susține o reprezentare puternică a valorilor pro-occidentale și a intereselor cetățenilor români.

PNL a rupt coaliția cu PSD (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Eveniment

PNL a rupt coaliția cu PSD

PNL a rupt coaliția cu PSD. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că dialogul politic cu PSD nu mai există şi că liberalii rămân la guvernare pentru a fi în continuare "gardienii democraţiei şi libertăţii". PNL a rupt coaliția cu PSD "A fost o pauză operativă care în momentul de faţă s-a concretizat în a întrerupe orice dialog politic cu PSD. Citește și: DOCUMENT Cinci judecători CCR numiți de PSD și UDMR au blocat candidatura lui Șoșoacă pentru delict de opinie. O judecătoare, opinie separată Rămânem la guvernare pentru că aşa ne-am angajat şi trebuie să ne asigurăm în următoarele două luni, două luni şi jumătate, cât va fi până la decizia finală a votului românilor, avem nevoie să protejăm în continuare şi să fim gardienii democraţiei şi libertăţii, să ne îngrijim, cum am făcut de fiecare dată, ca PSD să nu dispună de orice decizie în ceea ce priveşte atât cota unică de impozitare, cât şi modul în care se gestionează resursele financiare, să nu meargă banii către un anumit sector de activitate, să nu avem ingerinţe în justiţie. Toate chestiunile acestea ne determină să rămânem în continuare la guvernare, dar din punct de vedere al dialogului politic el nu mai există", a declarat Ciucă la postul B1 Tv. "Pentru mine nu mai există cale de dialog" El a explicat că nu mai există cale de dialog cu PSD. "Am avut nişte obiective politice împreună şi despre comisarul european şi despre eliminarea echităţilor din sistemul de pensii militare, am discutat şi despre rezolvarea problemelor din noua lege a pensiilor care vizează minerii şi cei care trebuiau să beneficieze de măsuri pe grupele de muncă, au fost elemente care până la urmă s-au concretizat în acel dialog, nu contează subiectul, nu poţi să vii să spui că nu ai vorbit cu mine, nu pot să nu spun adevărul, eu spun adevărul. (...) A vorbit cu mine? A vorbit. Nu poţi să spui că nu ai vorbit. Atunci, pentru mine nu mai există cale de dialog", a afirmat Ciucă. Liderul PNL a susţinut că dacă premierul Marcel Ciolacu l-ar suna sau i-ar trimite mesaj nu îi va răspunde. El a precizat că există un staff tehnic desemnat pentru rezolvarea problemelor de guvernare, din care fac parte vicepremierul PNL, secretarul general al partidului şi miniştrii liberali. "Există o anumită bucurie în tabăra PSD" Ciucă a vorbit şi despre decizia CCR în cazul candidaturii Dianei Şoşoacă la prezidenţiale. "Am spus că este o decizie care a fost luată de majoritatea judecătorilor din CCR - patru dintre ei fiind numiţi de PSD, iar unu de UDMR, judecătorul numit de PNL s-a opus acestei decizii şi aici nu discutăm de persoană, pentru că persoana în sine nu are niciun fel de legătură cu viziunea noastră, cu doctrina noastră, ideologia noastră, cu modul în care noi înţelegem democraţia. Aici este vorba de principiu şi atunci când vorbim de principii trebuie să avem foarte clar în vedere, chiar dacă nu ne place, chiar dacă se poziţionează altfel, chiar dacă are declaraţii cu 180 de grade diferite, uneori poate şi împotriva modului în care noi înţelegem libertatea şi democraţia, totuşi, este cetăţean al acestei ţări şi drepturile trebuie să-i fie respectate. Există o anumită bucurie în tabăra PSD pentru că practic se întrevăd premisele ca în turul II să intre liderul PSD împreună cu liderul AUR, iacătă ce formulă nouă de coaliţie politică, iacătă ce formulă nouă de guvernare PSD-AUR şi eu cred că românii sunt suficient de vigilenţi", a spus Ciucă. Ciucă promite să nu fie premier cu PSD În opinia sa, declaraţiile lui Marcel Ciolacu privind o desemnare a sa în funcţia de premier dacă liderul social-democrat va câştiga prezidenţialele arată "un pic a disperare". Ciucă a reiterat că nu va mai fi niciodată premier într-un guvern al PSD sau cu PSD. "Pentru mine rezultă foarte clar că prin această modalitate prin care încearcă să intre în turul doi cu George Simion nu este nimic altceva decât o replicare a ceea ce s-a întâmplat în anul 2000, când preşedintele Iliescu a intrat în turul II cu Vadim Tudor şi era clar că românii alegeau pe oricine, mai puţin pe Vadim Tudor. Pe mine mă determină să trag o concluzie foarte simplă: singurul candidat de care le este teamă sunt eu (...) şi tot acest demers arată inclusiv prin acele declaraţii care se repetă pe cine ar numi prim-ministru, el spune pe Nicolae Ciucă, am spus la un moment dat că se alintă, acum, dacă tot repetă chestiunea asta, arată un pic a disperare şi pot să anunţ fără niciun fel de reţinere că Nicolae Ciucă nu va mai fi niciodată prim-ministru într-un guvern al PSD sau împreună cu PSD", a afimat liderul liberalilor. Suflet versus politică Întrebat dacă ar accepta o nominalizare ca premier într-un guvern liberal, el a susţinut că Marcel Ciolacu nu va câştiga alegerile prezidenţiale. Ciucă a susţinut că după alegeri ar face coaliţie cu forţele de dreapta şi că în acest sens are dialoguri cu liderii acestora. De asemenea, el a precizat că nu-şi doreşte o coaliţie cu PSD după alegeri. Liderul PNL a susţinut că partidul analizează cinci liberali pentru desemnarea în funcţia de premier. El a spus că Marcel Ciolacu l-a dezamăgit şi că, privind în urmă, nu ar mai face o coaliţie cu PSD. "Uitaţi-vă care este finalul unei înţelegeri în care eu la un moment dat am pus suflet în tot ceea ce a însemnat proiectul pentru ţară, pentru stabilitatea României. (...) Dintr-odată, pentru un avantaj politic, se renunţă la tot ceea ce înseamnă reguli şi principii. Nu accept chestiunea aceasta", a declarat Ciucă. Liderul PNL a spus că va intra sigur în turul doi al alegerilor prezidenţiale şi că finala va fi cu Marcel Ciolacu.

Ciucă, afirmații dure despre Marcel Ciolacu (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Politică

Ciucă, afirmații dure despre Marcel Ciolacu

Ciucă, afirmații dure despre Marcel Ciolacu. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat marţi că în prezent nu există din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei de guvernare, motiv pentru care liberalii vor avea "o atitudine pe măsură". Ciucă, afirmații dure despre Marcel Ciolacu Potrivit lui Ciucă, "există mai multe poziţii şi o dezangajare" faţă de proiectul privind candidatura preşedintelui României la alegerile parlamentare. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul "Eu cred că este normal să discutăm despre acest demers (candidatura preşedintelui României pe listele PNL la alegerile parlamentare) ca fiind o nevoie de clarificare legislativă, pentru că demersul a existat până la un moment dat în cuprinsul legii. Astăzi nu mai există şi ne referim la situaţiile specifice când se suprapun alegerile. A fost o discuţie pe care am avut-o cu premierul Marcel Ciolacu, am convenit amândoi că este nevoie de această clarificare. În momentul de faţă, observ că există mai multe poziţii şi o dezangajare de la acest proiect. Ca atare, în momentul în care noi discutăm, este clar că nu există o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei, motiv pentru care vom avea o atitudine pe măsură", a transmis Ciucă. El a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă, în contextul răcirii relaţiilor cu PSD, mai este posibilă funcţionarea coaliţiei la guvernare. Ciucă a vorbit cu Ciolacu, nu cu partidul Preşedintele PNL a menţionat că discuţia despre proiectul legislativ a avut-o cu Marcel Ciolacu, nu cu partidul. "Eu am discutat cu domnul Marcel Ciolacu, nu cu partidul. Ca atare, înţelegere a existat pe acest demers", a susţinut Nicolae Ciucă. Întrebat dacă mai are încredere în preşedintele PSD, liderul PNL a susţinut că acest aspect este "discutabil". Ciucă a completat că problemele tehnice din cadrul coaliţiei vor fi rezolvate "la fel de responsabil" ca până acum, însă nu vede cum, "în astfel de condiţii", s-ar putea realiza, după alegeri, o coaliţie cu PSD. "Tot ce ţine de problemele tehnice specifice guvernării le vom rezolva la fel de responsabil cum am făcut-o până acum. Legat de ce vom face după alegeri, eu îmi exprim punctul de vedere că nu văd cum putem să realizăm o coaliţie cu Partidul Social Democrat în astfel de condiţii", a transmis el.

Coaliția cancelarului Olaf Scholz se clatină (sursa: Facebook/Christian Lindner)
Internațional

Coaliția cancelarului Olaf Scholz se clatină

Coaliția cancelarului Olaf Scholz se clatină. Partidul Liber Democrat german (FDP) discută asupra rămânerii în coaliţia de guvernare condusă de cancelarul federal social-democrat Olaf Scholz, în urma eşecului suferit de acest partid la alegerile regionale desfăşurate duminică în landul estic Brandenburg, unde nu a obţinut nici măcar 1% din voturi. Coaliția cancelarului Olaf Scholz se clatină Liderul din Bavaria al partidului liberal, Martin Hagen, a cerut deschis ieşirea de la guvernare. Citește și: EXCLUSIV Acuzat de hărțuire sexuală când era șef la Ape Minerale, actualul deputat PNL Alin Udriște a devenit și proprietar peste apele Piscicola SA Neamț printr-o escrocherie, acuză ANPA "Când îţi dai seama că la un moment dat lucrurile nu mai funcţionează, trebuie să pui punct. Trebuie să vorbim clar despre asta la nivelul partidului", a spus Hagen pentru ziarul Augsburger Allgemeine. "De trei ani, FDP a fost sancţionat la fiecare scrutin regional, iar asta nu din cauza activităţii pe plan local. Oamenii resping în mod clar coaliţia", a remarcat el. La rândul său, vicepreşedintele partidului, Wolfgang Kubicki, a estimat că, în urma rezultatelor la scrutinul regional din estul Germaniei, câştigat de social-democraţii lui Scholz, dar la mică distanţă de extrema-dreaptă clasată pe locul doi, guvernul de coaliţie al acestuia va trebui să tragă concluziile, sau în caz contrar va înceta să existe. "Este o chestiune de câteva săptămâni. Nu vom aştepta până la Crăciun", a indicat vicepreşedintele FDP, în declaraţii acordate grupului media Funke. Înfrângeri în serie La începutul acestei luni, toate cele trei formaţiuni din coaliţia de guvernare de la Berlin, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Partidul Liber-Democrat (FDP) al ministrului de finanţe Christian Lindner şi Verzii titularei Externelor, Annalena Baerbock, au suferit înfrângeri severe în alegeri regionale, în timp ce formaţiunile anti-sistem şi de extremă dreapta au obţinut rezultate record. De asemenea, la europarlamentarele din iunie cele trei partide din coaliţia lui Scholz au obţinut împreună numai 31% din voturi, iar partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat în faţa tuturor celor trei formaţiuni de guvernare. În septembrie anul viitor, în Germania vor avea loc alegeri legislative naţionale. Ruperea coaliției O rupere a coaliţiei de guvernare le-ar permite liberalilor să se distanţeze de această formulă tripartită pe care în prezent doar 3% din populaţie o mai susţine, potrivit ultimelor cercetări sociologice de săptămâna trecută, şi să încerce să revină în sondaje, în care FDP se află sunt pragul de 5% necesar intrării în parlamentul federal (Bundestag) la votul pe liste de partid. Totuşi, preşedintele formaţiunii, Christian Lindner, s-a pronunţat luni în favoarea continuării coaliţiei, dar nu cu orice preţ. "Trebuie să ai curajul să continui să lucrezi într-o coaliţie controversată dacă eşti convins că se poate realiza ceva", a spus Lindner în timpul unei discuţii cu presa la care a analizat rezultatele alegerilor regionale din landul Brandenburg. Dar, în acelaşi timp, "trebuie să ai şi curajul, când vezi că posibilităţile sunt epuizate, să declanşezi o nouă dinamică'", a adăugat ministrul de finanţe. Toamna deciziilor El a insistat că acum guvernul lui Scholz are în faţă o "toamnă a deciziilor", în care trebuie să finalizeze bugetul pentru anul viitor şi de asemenea să facă faţă unei serii de provocări, printre care Lindner a evidenţiat recăpătarea controlului asupra fluxurilor migratorii, acţiune în care, a spus el, trebuie să colaboreze toate partidele democratice. Guvernul de la Berlin a introdus controale la graniţe şi a elaborat un plan de combatere a migraţiei ilegale, ce cuprinde măsuri de securitate, restricţii privind serviciile acordate solicitanţilor de azil şi promisiunea unor măsuri care să faciliteze expulzarea migranţilor. Întrebat despre succesul pe care extrema dreaptă l-a înregistrat acum în Brandenburg în rândul tinerilor, care la alegerile legislative naţionale din 2021 au votat în acest land cu predilecţie pentru FDP şi Verzi, liderul liberalilor germani a observat că în prezent "oamenii sunt preocupaţi de securitate şi de situaţia economică", după ce la ultimele alegeri generale preocupările principale au fost schimbările climatice şi digitalizarea.

Coaliția PSD-PNL, aproape să se rupă (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Coaliția PSD-PNL, aproape să se rupă

Coaliția PSD-PNL, aproape să se rupă. Eșecul găsirii unui candidat comun pentru Primăria București poate fi începutul rupturii coaliției PSD-PNL. Coaliția PSD-PNL, aproape să se rupă Potrivit unor surse politice citate de G4 Media, liderii PSD și PNL au văzut în sondaje că alianța are mari probleme la votul politic din București, adică la europarlamentare și la Consiliul General, din cauză că votanții PSD și PNL au respins puternic candidatura lui Cîrstoiu. Citește și: Cum s-au luat la mișto liberalii și pesediștii în ședința în care au încercat să-l convingă pe Cîrstoiu să se retragă. De ce nu candidează Ciolacu: „Pentru că are servici” (sic) Astfel, s-a ajuns la soluția la care s-a renunțat anterior, cea a candidaturilor separate: Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL). Una dintre consecințele deciziei de a merge cu candidați separați la Primăria București este că PSD și PNL vor avea candidați separați la alegerile prezidențiale din septembrie, mai arată sursa citată. Logica este similară: un candidat comun nu poate atrage voturile de la ambele partide. Mai mult: liderii PSD și PNL au discutat ca și la alegerile parlamentare din decembrie să meargă pe liste separate.

Cîrstoiu a refuzat să-și retragă candidatura (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Cîrstoiu a refuzat să-și retragă candidatura

Cîrstoiu a refuzat să-și retragă candidatura. Medicul Cătălin Cîrstoiu a respins cererea să-și depună mandatul de candidat pentru funcția de primar al Capitalei. Cîrstoiu a refuzat să-și retragă candidatura Cîrstoiu a fost prezent aproape șase ore la ședința coaliției PSD-PNL de la Guvern, care a început luni dimineață la ora 10.00. Citește și: Explicațiile lui Cîrstoiu, ignorate de PSD: conferința sa n-a fost preluată pe pagina de Facebook, iar Firea posta citate inspiraționale în timp ce candidatul vorbea Cîrstoiu a ajuns la ședință în jurul orei 18.00, potrivit mai multor surse politice. După aproape șase ore, medicul a părăsit ședința fără a da nici un fel de declarații presei. Conform unor participanți la ședința coaliției, Cîrstoiu a reiterat poziția pe care a anunțat-o vineri seară într-o conferință de presă: mandatul său se află "pe masa coaliției". În ciuda încercărilor repetate ale liderilor PSD și PNL de a-l convinge să se retragă, medicul a refuzat.

Rareș Bogdan vrea o coaliție cu PSD pentru încă zece ani Foto: Facebook
Politică

Rareș Bogdan vrea o coaliție cu PSD pentru încă zece ani

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan vrea o coaliție cu PSD pentru încă zece ani de acum înainte: “Îmi doresc ca vioara întâi să fie Nicolae Ciucă“, a spus liderul liberal la Digi TV. Citește și: Bolojan, atac surprinzător la Guvern: „Când se alocă bugetul de stat, alocarea este pe criteriul socialist”. Șeful CJ Bihor vorbește despre blocuri ANL goale și școli modernizate degeaba Rareș Bogdan vrea o coaliție cu PSD pentru încă zece ani “Cam 10 ani de aici înainte, ca în Germania. În coaliția CDU-SPD, din care din când în când mai făcea parte FDP-ul liberal, un fel de UDMR, sigur că altceva, vioara întâi a fost permanent CDU. Îmi doresc ca vioara întâi să fie Nicolae Ciucă, respectiv PNL, în parteneriat cu SPD-ul (social-democrații – n.red.) nu al domnului Scholz sau al domnului Schroeder, ci cu al domnului Ciolacu. Când m-am referit la 10 ani, vorbind despre doamna Merkel, cu regim parlamentar ca și cel german, în care cancelarul are și roluri pe care le are președintele, am vorbit de fapt despre o proiecție de putere pentru 10 ani a unui președinte, Nicolae Ciucă”, a spus Rareș Bogdan la interviurile Digi TV. Citește și: Procurorul general al României și soția sa, printre cei care au dat statul în judecată pentru salarii mai mari. Acum, el anunță procurorii că sumele câștigate nu se mai reeșalonează În Germania, marea coaliție dintre creștin-democrații de la CDU și social democrați a funcționat între 2005 și 2009 și ulterior între 2013 și 2021. Angela Merkel a fost condus Guvernul în această perioadă. O mare coaliție CDU-SDP a condus Germania și între 1966 și 1969, cancelar fiind Kurt Georg Kiesinger. Coaliția controla 90% din voturile Legislativului, ceea ce a dus la formarea unei opoziții extraparlamentare și, ulterior, la apariția unor grupări radicale precum Fracțiunea Armata Roșie, RAF.

Cele mai amuzante declarații despre coaliția PSD-PNL Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Cele mai amuzante declarații despre coaliția PSD-PNL

Cele mai amuzante declarații despre coaliția PSD-PNL: de la afirmația liderului PNL Nicolae Ciucă, care a susținut că „Dumnezeu ne-a luminat mintea”, la atacurile social-democraților, care susțin că „cei de la PNL Iaşi cred că toţi sunt ca ei, corupţi şi penali”. Citește și: Vloggerul Selly, imaginea Poliției Române, a rămas pieton din nou, după ce a fost prins conducând cu o viteză uriașă. Regrete tardive: „Un moment de inconștiență pe care îl regret!” Unele din aceste declarații amintesc de una din cele mai cunoscute ziceri ale lui Gigi Becali: „El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”. Cele mai amuzante declarații despre coaliția PSD-PNL Declarațiile au fost făcut în ultimele 48 de ore. Nicolae Ciucă: „Multă lume nu a crezut în acest proiect și sincer, este aici și Rareș Bogdan, este aici și domnul Stolojan, ne aducem aminte discuțiile, nici noi nu am crezut, dar, că tot l-am invocat mai devreme pe Dumnezeu, ne-a luminat mintea”. Prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, lider al PSD Iaşi: „Ce fac liberalii acum nu arată decât nivelul de disperare la care au ajuns (...) Cei de la PNL Iaşi cred că toţi sunt ca ei, corupţi şi penali”. Rareș Bogdan, despre geneza alianței: „Vă rog să mă înţelegeţi şi pe mine şi pe ceilalţi, uneori există căsătorii de convenienţă, nu spun de interes, în care îţi respecţi partenerul, că te-a pus mama cu tata să te însori, dar asta nu înseamnă că eşti îndrăgostit”. Între timp, primarii PNL au continuat să dezerteze în masă la PSD: Sâmbătă au dezertat trei primari liberali din Vaslui Vineri, PSD Caraș-Severin a mai racolat cinci primari PNL Joi au fost recrutați doi primari din Botoșani Încă din 11 martie s-a anunțat că toţi cei 10 primari aleşi în 2020 pe listele PNL Buzău vor candida din partea PSD. Buzău este fieful lui Marcel Ciolacu. Potrivit unor surse liberale, PSD a racolat până acum circa 200 de primari liberali.

Gabriela Firea sugerează că va candida fără susținerea PSD-PNL Foto: Inquam/George Calin
Politică

Firea sugerează că va candida fără susținerea PSD-PNL

Senatoarea PSD Gabriela Firea, șefa organizației social-democrate din București, sugerează că va candida chiar și fără susținerea PSD-PNL: „Am luat decizia să nu-i dezamăgesc pe cetățeni, așa cum am luat decizia de fiecare dată și m-am pus pe mine pe ultimul loc și am pus oamenii întotdeauna pe primul loc. Și nu este un slogan, este modul meu de a gândi și a acționa. Dar, bineînțeles, voi aștepta în cadrul statutar și colegial decizia PSD, pentru că eu mă raportez la Partidul Social Democrat. Coaliția astăzi este, mâine poate nu mai este. Astăzi funcționează, mâine poate se întâmplă ceva”, a spus ea, într-o lungă declarație la Antena 3. Citește și: Sondaj comandat de Nicușor Dan: AUR și SOS nu trec de 5% în București. Datele contrazic flagrant un sondaj CURS. Piedone Popescu ar câștiga primăria Capitalei, în sondajul lui Nicușor Dan În plus, ea a cerut ca PSD și PNL să candideze separat în București și i-a atacat din nou pe aliații din PNL. Firea sugerează că va candida fără susținerea PSD-PNL „Normal ar fi fost ca eu să candidez, ca și data trecută, din partea Partidului Social Democrat, să nu fiu parte a unei negocieri în coaliție. În coaliție, să se negocieze pentru prezidențiale, parlamentare și lista comună la europarlamentare, dar nu alegeri locale, care au o componentă foarte mare din punct de vedere uman (...) Cum putem noi să mergem în cartiere, pe străzile din București să le spunem: 'știți, votați candidatul PNL'. Bucureștenii știu că PNL în București este egal cu USR pentru că, în momentul la care vorbim, viceprimarul Capitalei este din partea PNL, dl. (Stelian) Bujduveanu. Zeci de directori în subordinea Consiliului General sunt ai PNL, zeci de angajați. Poate ajungem chiar la 100, 100 și ceva ai PNL-ului, care nu sunt retrași și care, pur și simplu, au validat mandatul dezastruos lui Nicușor Dan. Sincer, vă spun, va fi imposibil să mergem să le spunem bucureștenilor 'știți, USR și PNL v-au dezamăgit patru ani cu actualul primar, dar noi vă rugăm să votați un candidat PNL!' Nu se va putea face acest lucru. Normal ar fi să avem candidaturi separate. Candidat PSD în persoana mea, pentru că ceilalți care au fost arătați acum pe ecran au spus foarte clar, inclusiv dl. primar de la Sectorul 4, că nu candidează. Și atunci, de ce teoretizăm pe viața bucureștenilor, pe amarul bucureștenilor?”, a susținut fostul primar PSD al Capitalei.

Ciucă și Ciolacu nu părăsesc guvernarea (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Ciucă și Ciolacu nu părăsesc guvernarea

Ciucă și Ciolacu nu părăsesc guvernarea. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că respectul în coaliţie trebuie să fie reciproc, subliniind că rolul celor două partide este de a continua guvernarea pentru asigurarea stabilităţii ţării şi finalizarea obiectivelor propuse, "mai presus de orice fel de reacţie personală şi orgoliu personal". "Ne trebuie liniște" El a fost întrebat cu privire la schimbul de replici între premierul Marcel Ciolacu şi prim-vicepreşedintele liberalilor Rareş Bogdan. "Nu este normală niciun fel de astfel de discuţie într-o coaliţie. O coaliţie trebuie să se bazeze pe respect între parteneri şi atunci respectul se concretizează şi în ceea ce înseamnă anumite comportamente, mai ales în spaţiul public. (...) Citește și: Vodafone, dezastru în toată Europa: creșteri abuzive de prețuri, procese cu consumatorii, 11.000 de concediați, scăderea acțiunilor. Compania, desființată de presa europeană Încă o dată, respectul trebuie să fie reciproc, nu doar de o parte sau de cealaltă, ca atare, eu sunt convins că, aşa cum am găsit soluţii până acum, am înţeles că mai presus de orice fel de reacţie personală şi orgoliu personal este rolul nostru să continuăm să guvernăm şi să asigurăm stabilitatea ţării şi să finalizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus. Urmează să venim cu bugetul şi să avem o construcţie bugetară pentru anul 2024, aşa cum s-a asumat în coaliţie, ne trebuie linişte şi trebuie să gândim ceea ce trebuie să facem pentru români", a afirmat Ciucă, la sediul central al PNL. Ciucă și Ciolacu nu părăsesc guvernarea Chestionat şi dacă se pune problema ieşiri PNL de la guvernare, el a răspuns că ambele partide trebuie să-şi asume menţinerea stabilităţii în coaliţie şi guvernarea ţării. "Tocmai am vorbit de seriozitatea responsabilităţii actului de guvernare. Actul de guvernare, în momentul de faţă, este între două partide, PNL şi PSD. Ca atare, ambele partide trebuie să-şi asume menţinerea stabilităţii în coaliţie şi guvernarea ţării. Nu ne putem permite să destabilizăm situaţia politică a ţării, pentru că odată cu o asemenea situaţie se produc efecte pe care nu le putem controla niciunul dintre noi", a explicat preşedintele PNL. El a adăugat că a discutat cu Marcel Ciolacu despre această situaţie. "Imaginea coaliţiei este afectată de astfel de schimburi între membrii celor două partide în sensul în care ieşim în spaţiul public cu subiecte absolut marginale faţă de ceea ce avem noi de făcut", a transmis Nicolae Ciucă. "Ne-am asumat să facem acest construct politic" Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis ca de anul viitor să nu mai existe o coaliţie PNL-PSD, Ciucă a precizat: "Preşedintele ţării tocmai a asigurat constituirea acestei coaliţii pentru a putea să guvernăm ţara". Nicolae Ciucă a fost întrebat şi cum comentează afirmaţia lui Rareş Bogdan potrivit căreia atmosfera în coaliţie a devenit una insuportabilă pentru PNL. "Revin. Aici este absolut obligatoriu să înţelegem că nu suntem într-o relaţie în care să ne suportăm sau să nu ne suportăm unii cu alţii. Ne-am asumat să facem acest construct politic, apoi mergem cu el până la capăt. Nu cred că ne putem permite, nici PNL, nici PSD să producem un dezechilibru politic", a menţionat liderul PNL. "Mergem oriunde trebuie", a mai afirmat el, întrebat dacă Rareş Bogdan sau prim-vicepreşedinţii partidului vor mai merge la şedinţele de coaliţie. Ciolacu și Ciucă promit că nu cresc taxele în 2024 În ce privește deficitul bugetar, Ciucă a spus că "Este o asumare a noastră a tuturor legat de faptul că nu vom creşte taxele şi impozitele. Este absolut incorect faţă de mediul de afaceri să venim cu creşterea taxelor şi impozitelor undeva în prima jumătate sau a doua jumătate a anului". "Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi. Şi vreau un singur lucru, în schimb, vreau să-şi plătească taxele şi cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român şi care efectiv fură din sănătatea, educaţia şi pensiile românilor", l-a completat Ciolacu, de la Guvern.

Ludovic Orban cere o coaliţie USR-PMP-Forţa Dreptei Foto: Facebook
Politică

Ludovic Orban cere o coaliţie USR-PMP-Forţa Dreptei

Ludovic Orban cere o coaliţie USR-PMP-Forţa Dreptei încă de la europarlamentare: Pentru un vehicul politic nou, ai nevoie de minim şase luni de zile şi cel puţin o tură de alegeri astfel încât să obţii cu adevărat rezultatul maxim la următoarele alegeri, a explicat el, într-un interviu la Prima TV, citat de news.ro. Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a fost întrebat de ce nu apare în poză alături de Cătălin Drulă şi Eugen Tomac, care au dat startul coagulării dreptei împotriva coaliţiei PSD-PNL. Ludovic Orban cere o coaliţie USR-PMP-Forţa Dreptei ”Startul unei coagulări a dreptei a fost dat mai de mult. Am avut mai multe întâlniri (cu Cătălin Drulă şi cu Eugen Tomac - n.r.). Orice discuţie pentru coagularea unui pol de centru-dreapta care să poată să creeze o alternativă competitivă, serioasă la actuala putere este binevenită şi nu poate decât să mă bucure. În mod evident, eu sunt susţinătorul unei coaliţii de centru-dreapta, care să aibă la bază valorile liberal-conservatoare şi care să dea cu adevărat o speranţă oamenilor dezamăgiţi, supăraţi, care nu mai cred în şansa unei schimbări în bine, să poată să retrezească speranţa pentru partea din societate care este profund nemulţumită faţă de modul în care este guvernată România”, a declarat Ludovic Orban la Prima TV, citat de news.ro. Fostul premier susţine că nu a existat o dispută între el şi Cătălin Drulă legată de o viitoare împărţire a funcţiilor. ”N-am avut nicio discuţie legată de funcţii. Absolut nicio discuţie. Am avut discuţii legate de situaţia politică şi de faptul că este absolut necesare o asemenea coalizare”, a spus Orban. Ca să poţi face cunoscut un brand ai nevoie de şase luni Întrebat dacă USR, PMP şi Forţa Dreptei ar trebui să meargă împreună încă de la alegerile europarlamentare, Ludovic Orban a răspuns: ”Da, pentru că un vehicul politic nou trebuie să-l faci cunoscut către toţi cetăţenii. Ţinând cont de cum arată media astăzi, ţinând cont de ce s-a întâmplat şi pe reţelele de socializare - şi anume noii algoritmi de la Facebook, care au distrus complet reach-ul pentru comunicarea politică - ca să poţi face cunoscut un brand la nivelul tuturor cetăţenilor români cu drept de vot ai nevoie de minim şase luni de zile şi de participarea în cel puţin o tură de alegeri, astfel încât la următoarele alegeri să obţii cu adevărat rezultatul maxim”. Citește și: Salarii uriașe la agenția pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate, dar care n-a pus piatra de temelie la nici un spital nou. Activitatea agenției, potrivit datelor de pe site: zero Două echipe din partea USR şi PMP au purtat, miercuri, discuţii despre construirea unei alternative de dreapta la coaliţia PSD-PNL în contextul anului electoral 2024.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră